Τρέχον Άρθρο
Σημεία Συνέντευξης στα Παραπολιτικά 90,1 FM

Σημεία Συνέντευξης στα Παραπολιτικά 90,1 FM

Σημεία Συνέντευξης του Υφυπουργού Παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη στα Παραπολιτικά 90,1 FM στους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή

 

Για τα επτά χρόνια από την τραγωδία στο Μάτι

Η σκέψη μας είναι στους ανθρώπους που χάθηκαν, στους εγκαυματίες, στις οικογένειές τους και νομίζω ότι τέτοιες ημέρες πρέπει να μας υπενθυμίζουν, όπως και κάθε ημέρα, ότι το «ποτέ ξανά» για να έχει νόημα είναι να προχωράμε όσο μπορούμε αυτές τις πολιτικές που δεν έχουν κόμμα και χρώμα, όπως είναι η πρόληψη, η προστασία, η εκκένωση, το 112, τα drones, όλα αυτά. Γιατί νομίζω ότι τέτοιες τραγωδίες οφείλει η Πολιτεία κάθε φορά να κάνει ό,τι παραπάνω μπορεί ούτως ώστε να μην επαναληφθούν. Νομίζω δεν υπάρχουν πολλά λόγια για να εκφράσουν την οδύνη και κυρίως των ανθρώπων που έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους.

Για το περιστατικό στη Σύρο με το κρουαζιερόπλοιο και τους Ισραηλινούς τουρίστες

Θεωρώ ότι είναι εξοργιστικό αυτό το οποίο συνέβη στη Σύρο. Δεν υπάρχουν λόγια για να το περιγράψουν. Είναι ένα περιστατικό το οποίο οφείλω να πω, εκπροσωπώντας την ελληνική κυβέρνηση, ότι είναι μεμονωμένο και θα πρέπει οι αρχές να κάνουν τα αδύνατα δυνατά σε οποιαδήποτε επόμενη περίπτωση να μην ξανασυμβεί.
Ο αντισημιτισμός και οποιαδήποτε μορφή φασισμού και ρατσισμού δεν θα γίνει ανεκτός στην Ελλάδα. Δεν πρόκειται η χώρα μας -και αυτό είναι ένα μήνυμα που πρέπει να το στείλουμε και στις αρχές και σε όλους, οι οποίοι κάνουν σε γενικές γραμμές πολύ καλά τη δουλειά τους. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε ρατσιστικές συμπεριφορές και πρέπει να λαμβάνεται κάθε αναγκαίο μέτρο, ούτως ώστε σε αντίστοιχες τέτοιες περιπτώσεις να προστατεύονται οι πολίτες, ανεξαρτήτως από πού προέρχονται, ποια είναι η καταγωγή τους, ποιο είναι το θρήσκευμα τους ή οτιδήποτε άλλο.

Είναι αδιανόητο να το συζητάμε, όμως δυστυχώς υπάρχουν κάποιες νοσηρές μειοψηφίες, οι οποίες μπερδεύουν κάτι. Είναι άλλο πράγμα η αυτονόητα επιτρεπόμενη διαδήλωση- διαμαρτυρία, είναι άλλο πράγμα να μιλάς και να διαμαρτύρεσαι και να φωνάζεις για την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, που πρώτη η ελληνική κυβέρνηση ανθρώπινα και αυτονόητα έχει εκφραστεί. Δεν υπάρχει άνθρωπος λογικό που να μην συγκινείται, που είναι αυτονόητο να θες να σταματήσει αυτό το οποίο συμβαίνει με τους αμάχους, έτσι; Και είναι άλλο πράγμα να μετατρέπεται μία διαμαρτυρία δημοκρατική σε μία εκδήλωση που για μένα έχει φασιστικά χαρακτηριστικά. Γιατί όταν στην πραγματικότητα στρέφεσαι κατά ανθρώπων λόγω της καταγωγής τους, λόγω της εθνικότητάς τους, λόγω του θρησκεύματός τους και μάλιστα με τον τρόπο που το κάνεις, δημιουργείς ένα καθεστώς φόβου- γιατί το γεγονός ότι πήρε την απόφαση ο πλοίαρχος, να μην πω να μην αποβιβάσει τους επιβάτες στη Σύρο ήταν αποτέλεσμα του φόβου που δημιουργήθηκε- οφείλουν, λοιπόν, οι εκεί αρχές, σε οποιαδήποτε επόμενη περίπτωση, όπως το προβλέπει ο νόμος, υπάρχει ο αντιρατσιστικός νόμος, υπάρχουν οι συνθήκες έκτακτης ανάγκης, υπάρχουν όλα αυτά τα οποία ο νόμος τα προβλέπει. Οφείλουν λοιπόν οι αρχές, είτε είναι η αστυνομία αναλόγως την περίπτωση, είτε είναι το Λιμενικό, είτε σε συνεργασία να εφαρμόζουν το νόμο.
Υπάρχει διάταξη ξεκάθαρη στον αντιρατσιστικό νόμο, η οποία περιγράφει κάποιες πράξεις όταν στρέφονται κάποιοι κατά πολιτών, λόγω των διαφόρων χαρακτηριστικών ή ταυτοτικών ζητημάτων τα οποία τα προστατεύει ο νόμος.
Εγώ δεν λέω ότι τελέστηκε παράνομη πράξη. Αυτό θα πρέπει να το βρίσκει κάθε φορά η αστυνομία με τη Δικαιοσύνη. Σίγουρα όμως, από τη στιγμή που δημιουργήθηκε μια τέτοια συνθήκη, όφειλαν οι αρχές με έναν τρόπο να επιβάλλουν την τάξη και να είναι ασφαλής από κάθε άποψη η αποβίβαση των επιβατών.
Να το πούμε απλά για να είμαστε πρακτικοί και να στείλουμε και ένα μήνυμα σε όλες τις χώρες και στο Ισραήλ και σε όλο τον κόσμο. Την επόμενη φορά που θα πρέπει να ζυγιστεί η ασφάλεια των επιβατών, των πολιτών, του οποιουδήποτε με οτιδήποτε άλλο, η ασφάλεια είναι πάνω απ’ όλα. Ξαναλέω, προστατεύουμε κάθε διαμαρτυρία, κάθε διαδήλωση στο πλαίσιο του νόμου. Ο νόμος είναι ξεκάθαρος. Δεν απαγορεύεται προφανώς ούτε να διαδηλώσεις και είναι και το ξαναλέω, και ανθρώπινο και αυτονόητο. Οι αρχές πρέπει να επιβάλλουν το νόμο. Αν πρέπει να μετακινηθούν οι πολίτες, να πάνε σε ένα σημείο στο οποίο να κάνουν μια χαρά την διαδήλωση τους. Αν πρέπει κάποιοι οι οποίοι εμπίπτει η συμπεριφορά τους σε κάποια διάταξη του αντιρατσιστικού νόμου, να συλληφθούν, να συλληφθούν. Η αστυνομία έχει την απόλυτη στήριξη της κοινωνίας, της συντριπτικής πλειονότητας της κοινωνίας. Κάνει φοβερή δουλειά -να μην παρεξηγηθώ- σε πάρα πολλές και δύσκολες περιπτώσεις και υπό πολύ αντίξοες συνθήκες, πάρα πολλές φορές. Υπάρχει νόμος, υπάρχει πλαίσιο, πρέπει να εφαρμόζεται».

Για το αν προκλήθηκε ζήτημα μεταξύ των σχέσεων Ελλάδας και Ισραήλ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος τόνισε: «Δεν υπάρχει κάποιο θέμα. Είναι λογικό κάτι τέτοιο να δημιουργεί μία ανησυχία γιατί μιλάμε για πολίτες ενός κράτους. Προσοχή στην πολύ λεπτή γραμμή μεταξύ μιας διαδήλωσης και μιας κίνησης η οποία στρέφεται κατά του οποιουδήποτε ανθρώπου, ανεξαρτήτως το ποια είναι η καταγωγή του, το ποιο είναι το θρήσκευμά του. Το ένα, το πρώτο είναι μία δημοκρατική κίνηση. Το δεύτερο είναι μία κίνηση απόλυτου φασισμού. Είναι η άλλη όψη του φασισμού. Το να στρέφεσαι κατά του οποιουδήποτε ανθρώπου επειδή έχει μία καταγωγή, μία προτίμηση, ένα θρήσκευμα ή οτιδήποτε».

Για τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή και τις επικρίσεις από την Αντιπολίτευση

Νομίζω, ότι, όπως απάντησα και όταν ρωτήθηκα και για τον κ. Φαραντούρη και για περιπτώσεις άλλων ευρωβουλευτών ή βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, αυτή η συμπεριφορά είναι η δεύτερη φύση, ίσως και η πρώτη φύση στην πραγματικότητα της αντιπολίτευσης. Και δυστυχώς διολισθαίνει όλο και περισσότερο ένα κόμμα που δεν είχε δείξει τέτοια δείγματα γραφής, το ΠΑΣΟΚ. Θεωρώ, ότι οι χαρακτηρισμοί, οι ύβρεις και ο λαϊκισμός είναι το όπλο των ανθρώπων, οι οποίοι δεν έχουν επιχειρήματα. Η αντιπολίτευση χρησιμοποιεί αυτή τη ρητορική, πρώτον γιατί έχει μάθει να πολιτεύεται έτσι. Ο ΣΥΡΙΖΑ και κάποια άλλα κόμματα. Δυστυχώς το ΠΑΣΟΚ, τώρα μπαίνει σιγά – σιγά σε μια τέτοια ακραία λογική. Ελπίζω να θυμηθεί τα χρόνια των προηγούμενων προέδρων του, του κυρίου Βενιζέλου, της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά, που με τις πολλές πολιτικές διαφορές που είχαμε, το ΠΑΣΟΚ δεν ήταν ένα κόμμα, το οποίο πολιτευόταν με τέτοιους όρους. Μακάρι να επανέλθει σε εκείνα τα χρόνια και ας έχουμε πολλές πολιτικές διαφορές. Δημοκρατία έχουμε, αλίμονο, δεν μπορεί να συμφωνούμε όλοι σε όλα. Και με έντονη κριτική. Εδώ, αυτό το οποίο θέλω να πω λοιπόν, είναι ότι όλο αυτό φανερώνει δύο πράγματα: ενδεχομένως φόβο για κάτι, ενοχή για κάτι. Και θα σας εξηγήσω τι εννοώ. Και το δεύτερο είναι έλλειψη επιχειρημάτων. Όταν δεν έχεις επιχειρήματα, όταν κάτι φοβάσαι… Έχετε ακούσει την έκφραση -μεταφορικά το λέω-: «Φωνάζει ο κλέφτης;». Εδώ, λοιπόν, ταιριάζει γάντι σε αυτή την περίπτωση. Και θα σας πω και γιατί. Γιατί αρχίζουν και βγαίνουν πολλά πράγματα στο φως. Τί έχουμε πει από την πρώτη στιγμή; Οι αγροτικές επιδοτήσεις είναι μία διαχρονική εθνική «πληγή», για την οποία όλοι έχουν ευθύνη. Εμείς την ουρά μας απ’ έξω δεν την βγάλαμε και είπαμε να φωτιστούν και τα δικά μας χρόνια και η δικιά μας θέση… Όταν μία χώρα έχει πληρώσει σε βάθος 30 ετών 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ πρόστιμα, δεν μπορεί κανείς να μιλάει για ένα σκάνδαλο το οποίο περιορίζεται σε κάποια χρόνια. Το πρώτο που ήθελα να πω. Το δεύτερο, αρχίζουν και βγαίνουν ο ένας μετά τον άλλον στενοί συνεργάτες και στελέχη του ΠΑΣΟΚ και στενοί συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και συντοπίτες του, ελεγχόμενοι για ζητήματα αγροτικών επιδοτήσεων.

Για στελέχη του ΠΑΣΟΚ που ελέγχονται για αγροτικές επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ

Αν διαβάσετε το χθεσινό ρεπορτάζ, το οποίο δημοσιεύτηκε χθες το απόγευμα, αν δεν κάνω λάθος, είναι πολύ αποκαλυπτικό. Προσέξτε, η ίδια διάψευση και η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ, καθώς και τα όσα ειπώθηκαν στην περίπτωση του κυρίου Αντωνόπουλου, όλο δηλαδή αυτό το οποίο γράφεται εν είδει και παραλληλισμού των «πράσινων φραπέδων», είναι η παγίδα στην οποία έπεσε το ΠΑΣΟΚ. Να σας πω γιατί; Τι κοινό έχουν όλα αυτά; Το είπατε και στην ερώτησή σας. Χρησιμοποιούν ως δικαιολογία, ότι «παιδιά εμείς χρησιμοποιήσαμε την τεχνική λύση». Αυτό που μου περιγράφετε είναι η τεχνική λύση. Σωστά; Είναι η παγίδα που έπεσε μέσα το ΠΑΣΟΚ. Γιατί, για να το καταλάβουν οι ακροατές μας; Είναι δυνατόν να θέλουμε να πάει για κακούργημα ο υπουργός που συναίνεσε στην τεχνική λύση, αλλά να δικαιολογούμε αυτόν που ωφελήθηκε, πήρε χρήματα λόγω της τεχνικής λύσης; Δηλαδή να στείλουμε στη δικαιοσύνη τον Βορίδη, τον Αυγενάκη, τον οποιονδήποτε που τι έκαναν κατά την αντιπολίτευση: δεν μπλόκαραν την τεχνική λύση την οποία «κληρονόμησαν» ως πρακτική από τον ΣΥΡΙΖΑ; …αλλά αυτοί οι οποίοι πήραν τα λεφτά -γιατί οι υπουργοί δεν πήραν τα λεφτά- δικαιολογούνται…; Εδώ είναι η «ταμπακέρα». Αυτό είναι το μείζον. Τί είπε πριν από λίγες ημέρες στον Θανάση Φουσκίδη, σε εκπομπή στα Παραπολιτικά, ο κ. Αραχωβίτης, του ΣΥΡΙΖΑ; «Ότι ποτέ δεν μπλοκάραμε, ποτέ δεν είπαμε διαφωνώ με αυτόν τον τρόπο πληρωμής». Άρα αυτή η πρακτική ακολουθείτο και πριν τα χρόνια τα δικά μας. Ποια είναι η «ταμπακέρα»; Για μένα η «ταμπακέρα», η ουσία, είναι πολιτική και βαθιά πολιτική και πολύ σοβαρή. Γι’ αυτό και χρειάζεται εξεταστική. Δηλαδή έπρεπε να υπάρχει τεχνική λύση; Εφαρμόστηκε σωστά; Δημιούργησε προβλήματα; Αυτό να με συγχωρείτε, αλλά είναι πολιτική, βαθιά πολιτική και πολύ σοβαρή πολιτική συζήτηση. Τί δεν είναι; Κατά τη γνώμη μου και κατά τη γνώμη της κυβέρνησης, δεν είναι συζήτηση που οδηγεί σε ενδείξεις ενοχής ποινικών αδικημάτων. Αυτό προσπαθούμε να πούμε 3 εβδομάδες. Δεν πάμε να απαλλάξουμε κανέναν. Δεν πάμε να συγκαλύψουμε τίποτα. Τι λέμε; Ότι κάτι το οποίο είναι μία «πληγή», είναι πολύ σοβαρό. Είναι αυτή τη στιγμή κάτι που έχει πολύ μεγάλη πολιτική διάσταση και το να το περιορίζουμε σε δύο υπουργούς, κατηγορώντας τους ότι είναι ποινικά διωκόμενοι ή τελοσπάντων ύποπτοι για την τέλεση ποινικών αδικημάτων, για να το πω σωστά, είναι λάθος. Και το ίδιο το ΠΑΣΟΚ, με μια σειρά από στενούς συνεργάτες του κ. Ανδρουλάκη, είναι άνθρωποι που αν δείτε το ρεπορτάζ προκύπτει στενή, διαχρονική σχέση με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, δικαιολογούνται με την τεχνική λύση, δυνάμει της οποίας το ίδιο το ΠΑΣΟΚ θέλει να στείλει δύο υπουργούς κατηγορούμενους.

Για την κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση για τη διαχείριση του ζητήματος του ΟΠΕΚΕΠΕ

Θα συμφωνήσω μαζί σας, ότι το ζήτημα των αγροτικών επιδοτήσεων είναι μία από τις κακές εικόνες, τις κακές όψεις της Ελλάδας- γιατί δεν είναι όλη η Ελλάδα ή όλοι οι αγρότες αυτό το πράγμα- είναι μία θλιβερή μειοψηφία, η οποία, όμως, είναι μία πραγματικότητα. Για μένα η ερώτηση αυτή που κάνετε είναι η πρώτη ερώτηση που πρέπει να απαντήσει η κυβέρνηση έξι ετών. Θα σας απαντήσω με ειλικρίνεια. Πριν έρθει η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, δηλαδή εκτός της έρευνας αυτής, που είναι πολύ σοβαρή, 5.200 φυσικά πρόσωπα, εκτός από νομικά πρόσωπα, με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, των υπουργών, πολιτικών προσώπων, εστάλησαν στις αρχές για έρευνα, κάποια εκ των οποίων, συμπεριλαμβανομένου και πρώην προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ επί των ημερών μας, των μεγάλων εταιρειών, διοικήσεων, έχουν πάει σε πολύ προχωρημένο στάδιο στη Δικαιοσύνη. Είδατε προχθές την καταδίκη για μία πολύ σοβαρή υπόθεση. Υπάρχει μεγάλη υπόθεση στη Νάξο, στη Βόρεια Ελλάδα. Ο κύριος Τσιάρας έχει στείλει 30.000 ΑΦΜ για έλεγχο λόγω των δικαιολογητικών που χρησιμοποιούν. Έχουν μπλοκαριστεί δεκάδες χιλιάδες ΑΦΜ. Όλα αυτά δεν είχαν γίνει πριν το 2009. Αρκούν; Απαντώ ξεκάθαρα και το είπε και ο πρωθυπουργός: όχι εκ του αποτελέσματος. Γι’ αυτό και έχουμε το πολιτικό θάρρος να πούμε, ότι ενώ ήμασταν οι πρώτοι που αντιληφθήκαμε τη μεγάλη αυτή «πληγή» και κάναμε μια σειρά από ενέργειες, έχουμε το πολιτικό θάρρος να πούμε ότι αυτά δεν έφταναν. Και γι’ αυτό και θέλει τώρα το «μαχαίρι στο κόκκαλο», δηλαδή τον ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ και το κυριότερο που θέλει ο κόσμος και το ζητάει και έχει δίκιο, να επιστραφούν τα χρήματα από τους απατεώνες.

Για την απόφαση του προέδρου της Βουλής να αλλάξει ο κανονισμός της Βουλής

Εγώ θα πω και άργησε. Και μπράβο στον Πρόεδρο της Βουλής. Από την μικρή εμπειρία που έχω στο Κοινοβούλιο. Ελπίζω να με ψηφίσουν οι πολίτες και να είμαι και ως βουλευτής μετά τις επόμενες εκλογές… Από την εμπειρία που έχω, από την απάντηση ερωτήσεων και το ένα νομοσχέδιο το οποίο έχει ψηφιστεί, ευελπιστώ να φέρω και άλλα τρία τους επόμενους μήνες, η κατάσταση στο ελληνικό κοινοβούλιο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι αποκαρδιωτική. Πίστευα, βλέποντάς το ως νεότερος, τηλεθεατής, έντονα πολιτικοποιημένος στα χρόνια τα έντονα του 2012-2015, 2015-2019, ότι δεν υπάρχει πιο κάτω. Δυστυχώς, με την υπάρχουσα σύνθεση και με την ευθύνη συγκεκριμένων κομμάτων της αντιπολίτευσης, απέδειξαν ότι υπάρχει όλο και πιο κάτω. Αυτό το πράγμα το οποίο συμβαίνει είναι θλιβερό. Προσβάλλει τους αγώνες που έχουν δώσει κάποιοι για να έχουμε την πιο στέρεη Δημοκρατία. Και οφείλει το Ελληνικό Κοινοβούλιο και πολύ καλά κάνει ο κ. Κακλαμάνης ο πρόεδρος της Βουλής, να βάλει όρους. Οι κανόνες είναι συστατικό στοιχείο της δημοκρατίας, τα όρια, γιατί όταν έχεις όρια, τα οποία τα σέβονται όλοι, τότε είναι πιο ισχυρή η δημοκρατία.

Για το πώς θα αξιολογήσει αυτή την απόφαση η Ζ. Κωνσταντοπούλου

Το τι θα πει η κυρία Κωνσταντοπούλου, άνθρωπος ο οποίος αποκαλεί νόμιμα εκλεγμένους εκπροσώπους των πολιτών ως «δολοφόνους και ότι έχουν τα χέρια τους με αίμα», δεν νομίζω ότι μπορεί κάποιος να την πάρει στα σοβαρά. Προσέξτε, έχετε πολύ μεγάλη εμπειρία. Μπορείτε να ρωτήσετε εκπροσώπους όλων των κομμάτων στο Ευρωκοινοβούλιο, για το αν μπορεί να πάει κάποιος στο Ευρωκοινοβούλιο και να μιλάει όση ώρα θέλει, να λέει οτιδήποτε του κατέβει στο κεφάλι… Υπάρχουν κανόνες. Στις σοβαρές δημοκρατίες υπάρχουν κανόνες, οι οποίοι πρέπει να τηρούνται και πρέπει -επιτέλους θα πω εγώ- και αργήσαμε πολύ, να γίνει αυτό και στη Βουλή των Ελλήνων.

Για ενδεχόμενη ίδρυση νέου κόμματος από τον Α. Σαμαρά

Εγώ έχω μάθει ως Νεοδημοκράτης από μικρό παιδί, από όσο θυμάμαι τον εαυτό μου, αν και όπως είναι γνωστό στους ανθρώπους που με ξέρουν, δεν ζω από την πολιτική, ζω από τη δουλειά μου, όπως και πολλοί άλλοι άνθρωποι, να προσέχω όταν μιλάω για ανθρώπους, οι οποίοι έχουν διατελέσει το οτιδήποτε σε ένα κόμμα, πολλώ δε μάλλον πρόεδροι και Πρωθυπουργοί. Πιστεύω ότι η Νέα Δημοκρατία και η Κυβέρνηση αυτή, ένα πράγμα πρέπει να προσέξει και αντίστοιχα να «φοβάται». Να είναι συνεπής σε αυτά, τα οποία είπε στον κόσμο το 2023 και την ψήφισε και την ώρα του «ταμείου», δηλαδή του απολογισμού, της κάλπης, με μόνο κριτή τον ελληνικό λαό, να έχει έναν απολογισμό, όπου να έχει σημαντικά πράγματα να πει ότι έκανε και ένα πρόγραμμα που θα κάνει. Μια Κυβέρνηση, λοιπόν, η οποία εξελέγη με ένα τόσο τιμητικό ποσοστό, το μόνο που πρέπει να κάνει είναι να εφαρμόσει το πρόγραμμα της, να δίνει λύσεις για τη ζωή των πολιτών και να κοιτάει μόνο μπροστά. Δεν υποτιμώ κανέναν, δεν απαξιώνω κανέναν, όμως θεωρώ ότι αν τα κάνουμε αυτά, παραδεχτούμε τα λάθη μας, τα διορθώσουμε και κάνουμε και άλλα καλά για τον τόπο, με κυριότερο την ενίσχυση των εισοδημάτων των πολιτών, δεν έχουμε να φοβόμαστε κανένα κόμμα και τίποτα.

Για το αν υπάρχει ενδεχόμενο για επιστροφή του Α. Σαμαρά στη Νέα Δημοκρατία

Εγώ αυτό που θέλω είναι να συνεχίσω να στηρίζω με όλες μου τις δυνάμεις έναν Πρωθυπουργό και μια Κυβέρνηση και μακάρι αυτό να το κάνουν όλο και περισσότεροι, άρα κανένας δεν περισσεύει, αλλά να στηρίζουμε μια Κυβέρνηση, που ειδικά σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, έκανε μέσα σε έξι χρόνια όσα δεν είχαν γίνει σε 45 χρόνια, μέχρι δηλαδή το 2019, από την μεταπολίτευση. Αυτό είναι μια πραγματικότητα.

Σχετικά με τις δηλώσεις του Γ. Βαληνάκη

Μπορώ να δεχθώ πολλά σημεία κριτικής για την Κυβέρνηση, έχουμε κάνει λάθη, έχουμε κάνει και πολλά σωστά και πολλά καλά. Εκεί που θεωρώ ότι δεν σηκώνουμε «μύγα στο σπαθί μας», είναι στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Όσα έγιναν επί Μητσοτάκη, σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής, δεν έγιναν αθροιστικά από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Για το δημοσίευμα του Bloomberg που αναφέρει ότι η Γερμανία έδωσε το «πράσινο φως» για να πάρει η Τουρκία 40 Eurofighter από την Γερμανία

Η συζήτηση είχε γίνει και πέρασε και ισχύει, στο πλαίσιο συγκεκριμένου προγράμματος, του SAFE… Κανένα κράτος δεν καθορίζει την αμυντική, εξοπλιστική πολιτική του, με λογικές ετεροκαθορισμού, δηλαδή τι γίνεται μεταξύ άλλων χωρών. Υπάρχουν σαφείς διατυπώσεις όταν μιλάμε για συμμάχους στο ΝΑΤΟ και για χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να μην χρησιμοποιούνται τα εξοπλιστικά προγράμματα εναντίον χωρών- συμμάχων, αυτό είναι κάτι το οποίο δεν πρέπει ποτέ να το ξεχνάμε και ποτέ δεν υπάρχει περίπτωση να προσπεραστεί. Άρα, αυτό είναι κάτι που οφείλουμε να το πούμε, να το τονίσουμε και να το υπογραμμίσουμε. Και το δεύτερο που θέλω να πω, είναι ότι επειδή πρέπει να κοιτάμε τα δικά μας και προφανώς όλα τα υπόλοιπα, με μια λογική, αλλά τα δικά μας, τα εξοπλιστικά προγράμματα που προχωράνε και υλοποιούνται, το πρόγραμμα της Ελλάδας, ήταν «όνειρο θερινής νυκτός», από το 2019 και πίσω. Αν δει κανείς η Ελλάδα, τί έχει καταφέρει, τί έχει πετύχει, τί έχει ήδη εξασφαλίσει, προσέξτε, το οποίο δεν θα είναι μετά από πάρα πολλά χρόνια.

Αν είναι αρνητική εξέλιξη αυτή η απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης
Επαναλαμβάνω, έχει ισχυροποιηθεί… Καταρχάς είπα, το μόνο που μπορώ να πω για αυτό το οποίο με ρωτάτε, είναι ότι υπάρχουν διατυπώσεις, κανόνες και απαράβατοι όροι, που δεν μπορούν να προσπεραστούν, άρα δεν υπάρχει καμία περίπτωση ποτέ να απειληθεί μια χώρα όπως η Ελλάδα, για να υπάρχουν αυτά τα προγράμματα. Αλλά αυτό το οποίο πρέπει να λέμε είναι τι έχουμε κάνει εμείς. Έχουμε ισχυροποιηθεί τόσο πολύ, που όταν γινόταν ένας σχεδιασμός πριν από κάποια χρόνια, ήταν πάνω και από αυτόν τον σχεδιασμό. Αυτό πρέπει να το τονίσουμε, γιατί; Γιατί έχουμε μια συνήθεια κακή σε αυτή τη χώρα και αναφέρομαι στους δημοσιολογούντες, δεν αναφέρομαι στους πολίτες, οι πολίτες ακούν αυτά που λέμε, να «πυροβολάμε και τα πόδια μας». Ας δει κανείς, που ήταν η Ελλάδα και που είναι, σε επίπεδο συμφωνιών και σε επίπεδο εξοπλισμών, για να καταλάβει πόσο έχει μεγαλώσει ουσιαστικά.

Copyright © 2023-2025 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr