Τρέχων Άρθρο
Σερζ Αλιμί: Μέσα ενημέρωσης ανεξάρτητα από τα οικονομικά συμφέροντα και την πολιτική εξουσία

Σερζ Αλιμί: Μέσα ενημέρωσης ανεξάρτητα από τα οικονομικά συμφέροντα και την πολιτική εξουσία

Με αφορμή την επέτειο των 20 χρόνων στα ελληνικά, η Ελληνική έκδοση της Le Monde diplomatique, η εφημερίδα «Αυγή» και η ΓΓ Ενημέρωσης και επικοινωνίας προσκάλεσαν τον διευθυντή της έγκυρης γαλλικής επιθεώρησης Serge Halimi, να συνομιλήσει με το ελληνικό κοινό για τον Τύπο, την Πέμπτη 31 Μαΐου.

Ο Serge Halimi στην ομιλία του επικεντρώθηκε στη σχέση των ΜΜΕ με τη δημοκρατία και κυρίως στο πώς το σημερινό οικονομικό κατεστημένο διαμορφώνει το περιεχόμενο των ΜΜΕ και συνεπώς τις κυρίαρχες τάσεις στην κοινή γνώμη. Ο Serge Halimi έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην περίπτωση της ελληνικής κρίσης. Χρησιμοποιώντας χαρακτηριστικά αποσπάσματα από τον γαλλικό κυρίως Τύπο της περιόδου 2011-2015 τεκμηρίωσε την άποψή του ότι τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ κατάφεραν να κινητοποιήσουν την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη ενάντια στην πιθανότητα μερικής ή ολικής διαγραφής του ελληνικού χρέους.

Ο Serge Halimi έκλεισε την ομιλία του προτείνοντας μια ριζική αναμόρφωση του συστήματος των ΜΜΕ με στόχο την ανεξαρτησία τους από τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και την πολιτική εξουσία.

 

Την συζήτηση που ακολούθησε συντόνισε η δημοσιογράφος, Βάλια Καϊμάκη, υπεύθυνη της ελληνικής έκδοσης. Σημείωσε ότι στην ιστοσελίδα στα ελληνικά θα υπάρχει πλέον κάθε μήνα σε ηχητικό αρχείο (podcast) το εντιτόριαλ του Serge Halimi ενώ μόλις αναρτήθηκε και μια επετειακή έκδοση με κείμενα από το ελληνικό αρχείο. Οι αναγνώστες μπορούν να την κατεβάσουν από τον σύνδεσμο https://bit.ly/2slHuag.

Συντομα θα υπάρχει διαθέσιμο και το βίντεο της ομιλίας.

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr