Τρέχων Άρθρο
ΡΩΜΗ – Τουριστικό αφιέρωμα RAI UNO σε Κεφαλονιά, Ζάκυνθο και Ιθάκη

ΡΩΜΗ – Τουριστικό αφιέρωμα RAI UNO σε Κεφαλονιά, Ζάκυνθο και Ιθάκη

Στο πλαίσιο της εκπομπής «Linea Blu» του πρώτου καναλιού (RAI UNO) της ιταλικής δημόσιας τηλεόρασης RAI προβλήθηκαν, στις 10 και 17 Σεπτεμβρίου 2016, δύο ειδικές εκπομπές-αφιερώματα στην Κεφαλονιά, τη Ζάκυνθο και την Ιθάκη. Η εν λόγω δημοφιλής εκπομπή, η οποία προβάλλεται από το 1994 στην ιταλική δημόσια τηλεόραση και μεταδίδεται κάθε Σάββατο μεσημέρι καθ’ όλη τη διάρκεια της θερινής τουριστικής περιόδου, έχει ως αντικείμενο τον κόσμο της Μεσογείου: τη θάλασσα, τις παραλίες, τις φυσικές ομορφιές και τον ενάλιο πλούτο, τον τουρισμό, την αλιεία, την ιστορία, τις παραδόσεις, κλπ, της ευρύτερης λεκάνης της Μεσογείου.

Το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας (ΓΤΕ) Ρώμης διαμεσολάβησε και συνέδραμε την ιταλική ομαδα παραγωγής στη διαμόρφωση του όλου προγράμματος της επίσκεψης και των γυρισμάτων, στην εξασφάλιση καταλυμάτων για το τηλεοπτικό συνεργείο και τους επιστημονικούς συνεργάτες της εκπομπής, στην προμήθεια οδικών και θαλάσσιων μέσων αλλά και στην εξασφάλιση από τις τοπικές αρχές των απαιτούμενων αδειών για την πραγματοποίηση των γυρισμάτων. Για την απρόσκοπτη πραγματοποίηση των γυρισμάτων και την επίλυση των επιμέρους ζητημάτων, το ΓΤΕ Ρώμης συνεργάσθηκε στενά με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και την τοπική Ένωση Ξενοδόχων Κεφαλονιάς.

Το αφιέρωμα παρουσιάσθηκε σε δύο επεισόδια διάρκειας 50 περίπου λεπτών το καθένα, στις 10 και 17 Σεπτεμβρίου, τα οποία προωθήθηκαν από την παραγωγή με τον κοινό τίτλο «Ιόνια νησιά, αφηγούμαστε τη θάλασσα του Οδυσσέα». Στο πρώτο επεισόδιο, η έμφαση δόθηκε κυρίως στην Κεφαλονιά και εν μέρει στη Ζάκυνθο, ενώ το δεύτερο επεισόδιο εστίασε κυρίως σε Ζάκυνθο και Κεφαλονιά. Στα δύο επεισόδια κατεγράφησαν, μεταξύ άλλων: α) διάσημα τουριστικά αξιοθέατα, όπως οι παραλίες του Ναυαγίου και του Μύρτου, η λίμνη Μελισσάνθη κ.α. β) ο αλιευτικός πλούτος της περιοχής με κινηματογράφηση ψαρέματος με μικρό αλιευτικό σκάφος γ) η παραλία του Λαγανά, πολύτιμη για τη διάσωση του προστατευόμενου είδους χελώνας Καρέτα-Καρέτα δ) οι γεωλογικοί σχηματισμοί που καθιστούν μοναδική την ακτογραμμή των νησιών, με μεγάλο αριθμό παραλιών ε) σημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος όπως το κάστρο της Άσσου στ) η παραδοσιακή γαστρονομία των νησιών κ.α. Επιπλέον, η εκπομπή αναφέρθηκε εκτενώς και στην σφαγή της ιταλικής μεραρχίας Aqui από τα ναζιστικά στρατεύματα το 1943.

Τα δύο επεισόδια είχαν σημαντική τηλεθέαση, προσελκύοντας υψηλούς αριθμούς τηλεθεατών: συγκεκριμένα, το πρώτο επεισόδιο παρακολούθησαν 1.290.000 τηλεθεατές, ενώ το δεύτερο επεισόδιο 1.570.000 τηλεθεατές. Εξάλλου, η παρουσία του ιταλικού τηλεοπτικού συνεργείου στην περιοχή και τα γυρίσματα απασχόλησαν έντονα τα τοπικά ΜΜΕ.

Με επιστολή της η υπεύθυνη παραγωγής της RAI κα Rosaria Rumbo απηύθυνε θερμότατες ευχαριστίες προς το ΓΤΕ Ρώμης και την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων για τη βοήθεια που παρείχαν για την υλοποίηση της εκπομπής, ευχαριστίες που συμπεριλήφθηκαν και στους τίτλους τέλους της εκπομπής.

Τα δύο επεισόδια είναι διαθέσιμα στους ακόλουθους συνδέσμους στον ιστότοπο της εκπομπής:

Α΄ Επεισόδιο
http://www.raiplay.it/video/2016/09/LineaBlu—Isole-Ionie-del-10092016-81da1ebd-370f-4752-a698-5e10dcf76c80.html

Β΄ Επεισόδιο
http://www.raiplay.it/video/2016/09/LineaBlu—Isole-Ionie-del-17092016-9e0ebd97-d8f9-4b8a-a54e-c21ab138a4e6.html

Copyright © 2023 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr