Τρέχων Άρθρο
ΡΩΜΗ – Τα ρεμπέτικα της κρίσης

ΡΩΜΗ – Τα ρεμπέτικα της κρίσης

Πραγματοποιήθηκε στις 4 Απριλίου 2018, στην Biblioteca Penazzato του Δήμου Ρώμης, η παρουσίαση του βιβλίου «Ma che vita è questa? – 85 canzoni rebetike della crisi» («Ζωή είν΄ αυτή; – 85 ρεμπέτικα τραγούδια της κρίσης»), ο τίτλος του οποίου είναι εμπνευσμένος από τους στίχους ομότιτλου ρεμπέτικου τραγουδιού.

Η έκδοση του βιβλίου, από τον ιταλικό εκδοτικό οίκο ETPbooks, υλοποιήθηκε με τη συμβολή του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας Ρώμης, που διευκόλυνε την επαφή της συγγραφέως Gaia Zaccagni με τον εκδότη Enzo Terzi και την περαιτέρω συνεργασία τους. Ο οίκος ETPbooks,ιταλικής ιδιοκτησίας, με έδρα από το 2008 στην Αθήνα, ασχολείται συστηματικά με τη μετάφραση (στα αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά) και την προώθηση έργων της μεταβυζαντινής και νεοελληνικής λογοτεχνίας.

Στη διάρκεια της παρουσίασης και ενώπιον ενός κοινού αποτελούμενου κυρίως από Ιταλούς, φίλους της Ελλάδας, η Gaia Zaccagni, ιταλίδα φιλόλογος και πανεπιστημιακός – η οποία ασχολείται με τη βυζαντινή, μεταβυζαντινή και νεοελληνική γραμματεία και λογοτεχνία και διδάσκει Νέα Ελληνικά στο Πανεπιστήμιο Κύπρου – επιχείρησε μια εκτενή αναδρομή στην ιστορία και τις ρίζες του ρεμπέτικου, στις σχέσεις του με σημαντικούς σταθμούς της πολιτικής και κοινωνικο-οικονομικής ιστορίας της Ελλάδας (Μικρασιατική καταστροφή και προσφυγιά, πτώχευση του 1932, δικτατορία Μεταξά, Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, χούντα των συνταγματαρχών, μεταπολίτευση), καθώς και στους κυριότερους δημιουργούς και εκπροσώπους του είδους.

Η παρουσίαση διανθίστηκε με μουσικά ιντερλούδια, στη διάρκεια των οποίων η συγγραφέας και οι δύο μουσικοί που αποτελούν το μουσικό τρίο «Χρήσιμοι Κρίσιμοι» παρουσίασαν ζωντανά στο ακροατήριο ρεμπέτικα τραγούδια, ακολουθώντας τη διάρθρωση του βιβλίου κατά θεματικές ενότητες: α) Κρίση – Διάγνωση και συμπτώματα (φτώχεια, κοινωνική ανισότητα και αδικία, πόλεμος) β) Συνέπειες της κρίσης (εργατικό κίνημα και διεκδικήσεις, ανεργία, καθημερινότητα στις προσφυγικές γειτονιές και στα σημεία συνάντησης των ρεμπέτηδων, χρήση ναρκωτικών ουσιών ως διέξοδος) γ) Έρωτας και γυναίκες στα χρόνια της κρίσης.

Το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας Ρώμης στήριξε επικοινωνιακά την εκδήλωση με την προβολή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του προγράμματος παρουσίασης του βιβλίου και των συνοδευτικών μουσικών εκδηλώσεων στη Ρώμη και σε άλλες ιταλικές πόλεις.

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr