Τρέχων Άρθρο
ΡΩΜΗ – Μαθητικός Διαγωνισμός Ιn Viaggio Con Aristotele

ΡΩΜΗ – Μαθητικός Διαγωνισμός Ιn Viaggio Con Aristotele

Με μία συγκινητική τελετή βράβευσης ολοκληρώθηκε την 1η Φεβρουαρίου 2017 ο μαθητικός διαγωνισμός υπό τον τίτλο “In viaggio con Aristotele” (“Ταξιδεύοντας με τον Αριστοτέλη”) που διοργανώθηκε από την Πρεσβεία της Ελλάδος στη Ρώμη, κατόπιν πρωτοβουλίας και σχετικής εισήγησης του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας Ρώμης.

Ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου επ’ ευκαιρία του Έτους Αριστοτέλη και διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Διεπιστημονικό Κέντρο Αριστοτελικών Μελετών (ΔΙ.Κ.Α.Μ.) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και τα κρατικά κλασικά Λύκεια της Ρώμης “E.Q. Visconti”, “Virgilio” e “Giulio Cesare”, με την ουσιαστική συμβολή του ΓΤΕ Ρώμης σε όλα τα στάδια της διοργάνωσης και τη στήριξη της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης. Τα τρία γνωστά και ιστορικά κλασικά Λύκεια που επελέγησαν συγκροτούν το δίκτυο Classici dentro, μια πρωτοβουλία για τη διατήρηση και προαγωγή των κλασικών σπουδών στην ιταλική εκπαίδευση.

Οι μαθητές των τριών Λυκείων που έλαβαν μέρος στο διαγωνισμό κλήθηκαν, επιλέγοντας ένα απόφθεγμα του Αριστοτέλη από ένα ανθολόγιο αποφθεγμάτων του έλληνα φιλόσοφου που επιμελήθηκε το ΔΙ.Κ.Α.Μ./ΑΠΘ, να εξηγήσουν με συμμετοχές δημιουργικού περιεχομένου (γραπτά κείμενα, βίντεο κ.ά.), ατομικά η σε ομάδες μέχρι πέντε ατόμων, για ποιο λόγο το εν λόγω απόφθεγμα παραμένει επίκαιρο και διαχρονικό, αποτελώντας και σήμερα πηγή έμπνευσης και οδηγό ζωής. Οι συμμετοχές τέθηκαν σε διαδικτυακή ψηφοφορία σε ειδικό πεδίο που δημιούργησε η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας στον ιστότοπό της, ενώ οι πέντε επικρατέστερες σε ψήφους τέθηκαν ακολούθως στην κρίση τριμελούς Επιτροπής, αποτελούμενης από τον Πρέσβη της Ελλάδος στην Ιταλία κ. Θεμιστοκλή Δεμίρη, από τον Καθηγητή Louis Godart, Πολιτιστικό Σύμβουλο του Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας κ. Sergio Mattarella, και από την Καθηγήτρια του ΑΠΘ κα. Δήμητρα Σφενδόνη-Μέντζου, Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΙ.Κ.Α.Μ.

Η τελετή ανακοίνωσης του νικητή τους διαγωνισμού και απονομής του επάθλου έλαβε χώρα την 1η Φεβρουαρίου στην αίθουσα τελετών του Λυκείου Visconti στο κέντρο της Ρώμης. Νικητές αναδείχθηκαν δύο μαθητές του Λυκείου Visconti, που εμπνεύστηκαν το βίντεο της συμμετοχής τους από το γνωστό αριστοτελικό απόφθεγμα περί φιλίας από τα “Ηθικά Νικομάχεια“: “ἄνευ γὰρ φίλων οὐδεὶς ἕλοιτ ̓ἂν ζῆν, ἔχων τὰ λοιπὰ ἀγαθὰ πάντα” (“χωρίς φίλους κανείς δεν θα διάλεγε να ζήσει, ακόμα κι αν είχε όλα τα άλλα αγαθά”) . Το έπαθλο για τους νικητές- ένα ταξίδι τριών ημερών στα Στάγειρα, γενέτειρα του Αριστοτέλη – χρηματοδοτεί εξ ολοκλήρου ο Οργανισμός Τουρισμού Χαλκιδικής. Σε όλους όσους συμμετείχαν στο διαγωνισμό δωρίθηκαν μπλουζάκια που σχεδιάστηκαν ειδικά για το διαγωνισμό με την προτομή του Αριστοτέλη και απονεμήθηκαν αναμνηστικές βεβαιώσεις συμμετοχής.

Το βίντεο της νικητήριας συμμετοχής:

https://www.youtube.com/watch?v=ggvVcxi9uGQ&feature=youtu.be

Όλες οι συμμετοχές στο διαγωνισμό:

http://puntogrecia.gr/index.php/sezioni/miscellanea/1205

Ρεπορτάζ της ιταλικής δημόσιας τηλεόρασης Rai (TGR Lazio) (χρονικό σημείο 13:03):

http://www.rainews.it/dl/rainews/TGR/multimedia/ContentItem-ee1f3bb5-2590-4fb0-9d1c-f9c45b69e7d2.html

Αφιέρωμα της εκπομπής Manuale d’Europa της ιταλικής δημόσιας ραδιοφωνίας Radio Rai Uno στο διαγωνισμό (χρονικό σημείο 18:06):

http://www.rai.it/dl/portaleRadio/media/ContentItem-abcb6094-8e53-4bd8-bebd-36f7722bdd06.html

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr