Τρέχων Άρθρο
ΡΩΜΗ – Μαθητικός διαγωνισμός “Όλοι μιλάμε ελληνικά”

ΡΩΜΗ – Μαθητικός διαγωνισμός “Όλοι μιλάμε ελληνικά”

Επ’ ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας, η Πρεσβεία της Ελλάδος στην Ιταλία προκήρυξε μαθητικό διαγωνισμό υπό τον τίτλο «Tutti parliamo greco» («Όλοι μιλάμε ελληνικά»).

Πρόκειται για το δεύτερο διαγωνισμό του είδους που διοργανώνεται από την ελληνική Πρεσβεία στην Ιταλία, μετά την επιτυχία που σημείωσε ο περυσινός διαγωνισμός «Στην Ελλάδα με τον Αριστοτέλη» επ’ ευκαιρία του επετειακού Έτους Αριστοτέλη.

O μαθητικός διαγωνισμός, που ανακοινώθηκε από την Πρέσβη κα. Τασία Αθανασίου στις 9 Φεβρουαρίου, σε εκδήλωση της Ελληνικής Κοινότητας Ρώμης και Λατίου στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων των κατά τόπους Ελληνικών Κοινοτήτων της Ιταλίας για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, απευθύνεται στους μαθητές όλων των τάξεων των Κλασικών Λυκείων της Ιταλίας με στόχο να αναδείξει τη βαθιά και πολυποίκιλη παρουσία των ελληνικών ριζών στη σύγχρονη ιταλική γλώσσα. Οι μαθητές καλούνται να αναδείξουν τις «ελληνικές» λέξεις της ιταλικής γλώσσας με συμμετοχές, ατομικές ή ομαδικές, δημιουργικού περιεχομένου (γραπτά κείμενα ή βίντεο), κάνοντας την ευρύτερη και δημιουργικότερη δυνατή χρήση λέξεων ελληνικής προέλευσης, λογοτεχνικών, επιστημονικών ή και καθημερινών.

Οι συμμετοχές θα αναρτηθούν σε ειδική ιστοσελίδα και θα τεθούν σε δημόσια online ψηφοφορία, ανοιχτή σε όλους. Οι δέκα επικρατέστερες σε ψήφους θα περάσουν στον τελικό, όπου θα τεθούν υπό την κρίση τριμελούς ειδικής Επιτροπής, η οποία θα επιλέξει τον τελικό νικητή, που θα κερδίσει ένα ταξίδι στην Ελλάδα.

Το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας Ρώμης συνέβαλε καθοριστικά στη διοργάνωση του διαγωνισμού: επεξεργάστηκε και μορφοποίησε την ιδέα για το θέμα του διαγωνισμού, συνέταξε την προκήρυξη και τον Κανονισμό του και σχεδίασε το οπτικό υλικό (gif και αφίσα). Επιπλέον, μερίμνησε για την προώθησή του στα ιταλικά σχολεία, μέσω του ιταλικού Εθνικού Δικτύου Κλασικών Λυκείων, επιμέρους Ενώσεων Σχολείων, των Ελληνικών Κοινοτήτων και των Επίτιμων Προξενείων της Ελλάδας ανά την Ιταλία, καθώς και για την επικοινωνιακή προβολή του στα ιταλικά ΜΜΕ. Τέλος, σε συνεννόηση με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, εξασφάλισε προγράμματα εξ αποστάσεως εκμάθησης Νέων Ελληνικών ως έπαθλο για τους φιναλίστ του διαγωνισμού.

Η προκήρυξη και ο Κανονισμός του διαγωνισμού (στα ιταλικά) είναι διαθέσιμα στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://www.mfa.gr

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr