Τρέχων Άρθρο
ΠEKINO – Εορτασμός 25ης Μαρτίου στην Πρεσβεία της Ελλάδας στην Κίνα

ΠEKINO – Εορτασμός 25ης Μαρτίου στην Πρεσβεία της Ελλάδας στην Κίνα

Πρεσβεία της Ελλάδας στην Κίνα διοργάνωσε χθες εορταστική εκδήλωση για την Εθνική Εορτή της 25ης Μαρτίου. Ο βοηθός Υπουργού Εξωτερικών της Κίνας κ. Κονγκ Χσιουανγιόου, υψηλόβαθμα στελέχη Κινεζικού ΥΠΕΞ και πολλοί πρέσβεις σημαντικών χωρών στην Κίνα, φίλοι της Ελλάδας στο Πεκίνο, μέλη ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων, εκπρόσωποι αρκετών πολιτιστικών οργανώσεων και μουσείων, και πολλοί Έλληνες που διαμένουν στην Κίνα, επιχειρηματίες, φοιτητές, καθώς και αρκετά ΜΜΕ (CCTV, Global Times, CRI κ.α.) παρευρέθηκαν στην εκδήλωση. Έλληνας πρέσβυς στην Κίνα, κ. Λεωνίδας Ροκανάς, εκφώνησε ομιλία καλωσορίζοντας τους προσκεκλημένους.

Στην ομιλία του, Έλληνας πρέσβυς αναφέρθηκε στην αναγέννηση Ελληνικού έθνους, μετά την νικηφόρα, ηρωική Επανάσταση της 25ης Μαρτίου 1821 και στο πως σήμερα, 196 χρόνια μετά, η Ελλάδα εξέρχεται από μια σοβαρή διεθνή οικονομική κρίση, παραμένοντας μια από τις πλέον ευημερούσες δημοκρατίες στο κόσμο, και παράγων ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας σε μια ταραγμένη περιοχή. Η Ελλάδα, προσέθεσε, προήγαγε πάντα ενεργά και σταθερά τις ευρωπαϊκές αξίες και είναι πρωταγωνιστής της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης στην Ν.Α. Ευρώπη, μια διαδικασία που ασφαλώς πρέπει να προωθηθεί ακόμα περισσότερο. Καθώς η ΕΕ εορτάζει, την ίδια ημέρα της ελληνικής παλιγγενεσίας, τα 60χρονα της Συνθήκες της Ρώμης (25 Μαρτίου 1957), οι Έλληνες, παραμένοντας πιστοί στις ευρωπαϊκές αξίες που απορρέουν από την αρχαία ελληνική παράδοση, στηρίζουν το ευρωπαϊκό εγχείρημα και μάχονται με αποφασιστικότητα για ένα νέο ευρωπαϊκό όραμα και την αναγέννηση της ίδιας της Ευρώπης στην βάση αξιών όπως η κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή, η αλληλεγγύη, η δημοκρατία και ο ανθρωπισμός ως η μόνη απάντηση απέναντι στο προσφυγικό δράμα. Η Κίνα και η Ελλάδα, συνέχισε ο κ. Ροκανάς, είναι υπερήφανοι κληρονόμοι δύο αρχαίων, ιστορικών πολιτισμών σε Ανατολή και Δύση, και οι δύο λαοί συνδέονται με ισχυρούς δεσμούς φιλίας, αμοιβαίας εμπιστοσύνης και σεβασμού οι οποίοι στηρίζουν την ραγδαία και δυναμική ανάπτυξη των διμερών σχέσεών τους, πολιτικών, οικονομικών και πολιτιστικών. Η Ελλάδα έχει “αγκαλιάσει” την πρωτοβουλία OBOR (συνδεσιμότητας της Κίνας με τρίτες χώρες) αναγνωρίζοντας την οικονομική, αναπτυξιακή και πολιτιστική συνεισφορά της και αξία, και είναι πρόθυμη να συνεχίσει την στενή συνεργασία της με την Κίνα για την οικοδόμηση ενός κοινού μέλλοντος για όλη την ανθρωπότητα.

Ολοκληρώνοντας χαιρετισμό του, ο Έλληνας πρέσβυς αναφέρθηκε στην σημασία τρέχοντος έτους, ως “Έτους Πολιτιστικής Συνεργασίας Ελλάδας- Κίνας”, παρουσιάζοντας στους προσκεκλημένους την φωτογραφική έκθεση του κ. Γεωργίου Δούπα, που διαμένει στο Πεκίνο, με ωραιότατες εικόνες από τις περιηγήσεις του στην Κίνα.

Στην εκδήλωση αναφέρεται πρωτοσέλιδο φωτορεπορτάζ στον ιστότοπο του Κινεζικού ΥΠΕΞ με τίτλο “Ο Βοηθός ΥΠΕΞ Κονγκ Χσιουανγιόου παρευρίσκεται σε δεξίωση για την την Εθνική Εορτή της Ελλάδας” και υπότιτλο “Συνάντηση και ανταλλαγή απόψεων για διμερή θέματα του Βοηθού ΥΠΕΞ κ Κονγκ με τον Πρέσβυ της Ελλάδας στην Κίνα κ. Λεωνίδα Ροκανά”.

Στην εκδήλωση αναφέρεται επίσης κινεζική ιστοσελίδα China Radio Intl και συνεργαζόμενου με αυτή ΜΜΕ ZHONG-XI SHIBAO / China Greece Times, με τίτλο “Πρέσβης της Ελλάδας: Η Ελλάδα συνεργάζεται με την Κίνα για την οικοδόμηση ενός κοινού, ανθρώπινου μέλλοντος” και αποσπάσματα από τον χαιρετισμό Έλληνα πρέσβυ. Ειδικότερα σημειώνονται αναφορές κ Ροκανά σε στήριξη της Ελλάδας στην πολιτική OBOR, αναγνωρίζοντας την αναπτυξιακή της και πολιτιστική της διάσταση και αξία, το γεγονός ότι η χώρα μας είναι πρόθυμη να συνεχίσει την στενή συνεργασία της με την Κίνα για την οικοδόμηση ενός κοινού μέλλοντος για όλη την ανθρωπότητα, και αναφορές ιδίου για το ότι οι δύο λαοί συνδέονται με ισχυρούς δεσμούς φιλίας, αμοιβαίας εμπιστοσύνης και σεβασμού οι οποίοι στηρίζουν την ραγδαία και δυναμική ανάπτυξη των διμερών σχέσεών τους, πολιτικών, οικονομικών και πολιτιστικών. Το άρθρο αναπαράγεται από πολλά διαδικτυακά ΜΜΕ, μ.α. ιστοσελίδα μεγαλύτερης κινεζικής εφς CANKAO XIAOXI, και μεγάλης αναγνωσιμότητας ιστοσελίδες όπως iFENG, WANGYI, κα.

Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία σε ιδιαίτερα ζεστό κλίμα αφήνοντας άριστες εντυπώσεις, παρέστησαν 200 προσκεκλημένοι, πολλοί εκ των οποίων, περιλαμβανομένων ξένων πρέσβεων και εκπροσώπων ΜΜΕ, συνεχάρησαν Έλληνα πρέσβυ για ομιλία του στην οποία αποτυπώνονταν δύο σημαντικές έννοιες και διαστάσεις της σημερινής υπό πρόεδρο Κίνας κ. Χσι Τζινπινγκ πολιτικής, (α) αυτή της εθνικής αναγέννησης, και (β) της οικοδόμησης ενός κοινού μέλλοντος για όλη την ανθρωπότητα.

Το ΓΤΕ Πεκίνου μερίμνησε για την καταγραφή της εκδήλωσης και της φωτογραφικής έκθεσης σε κάμερα και βίντεο με σκοπό την προβολή στο μέλλον, από κινεζικά ΜΜΕ και ΕΡΤ, ντοκιμαντέρ για τις εκδηλώσεις Ε/Κ Έτους Πολιτιστικής Συνεργασίας.

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr