Τρέχων Άρθρο
ΠΑΡΙΣΙ – Παρουσίαση τραγωδίας του Σοφοκλή ‘Οιδίπους Τύραννος’

ΠΑΡΙΣΙ – Παρουσίαση τραγωδίας του Σοφοκλή ‘Οιδίπους Τύραννος’

Πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία οι δύο παραστάσεις της τραγωδίας ‘Οιδίπους Τύραννος’ του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία του Τηλεμάχου Μουδατσάκη, στο κατάμεστο δημοτικό θέατρο Berthelot, στο προάστιο του Montreuil, στις 24 και 25 Φεβρουαρίου 2017. To ΓΤΕ Παρισίων και η Ελληνική Κοινότητα Παρισίων και Περιχώρων στήριξαν από την πρώτη στιγμή την εν λόγω πρωτοβουλία του Δήμου του Montreuil και ειδικότερα του ελληνικής καταγωγής ηθοποιού, σκηνοθέτη και πολιτιστικού συμβούλου του θεάτρου, κ. Herman Delikayan.

Την παράσταση της 25ης Φεβρουαρίου προλόγισε η κ. Alexie Lorca, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Montreuil, ενώ χαιρετισμό απεύθυναν τόσο η Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Παρισίων και Περιχώρων, κ. Σέτα Θεοδωρίδη, όσο και η Προϊσταμένη του ΓΤΕ Παρισίων, κ. Κωνσταντίνα Πανέτη. Καθ’ όλη τη διάρκεια προετοιμασίας της παρουσίασης της παράστασης στο Παρίσι, το ΓΤΕ Παρισίων στήριξε την προσπάθεια σε επικοινωνιακό επίπεδο, μέσω επαφών με δημοσιογράφους και προώθησής της σε όλες τις επαφές του Γραφείου, αλλά και διαρκών σχετικών αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που διαχειρίζεται. Η ιδιαίτερα επιτυχής ολοκλήρωσή της ικανοποιεί όλους όσοι χαίρονται με την πραγματικά συγκινητική αποδοχή του ελληνικού πολιτισμού από το απαιτητικό κοινό της Γαλλίας.

Στην παρέμβασή του, ο σκηνοθέτης της παράστασης, κ. Τηλέμαχος Μουδατσάκης αναφέρθηκε στο καλλιτεχνικό του όραμα και τη δική του ερμηνεία μίας από τις γνωστότερες, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, τραγωδίες του Σοφοκλή, σε ένα από τα πιο δραστήρια δημοτικά θέατρα των Παρισίων. Εκτός από τη σκηνοθεσία, ο κ. Μουδατσάκης πραγματοποίησε και την πρωτότυπη μετάφραση του έργου, καθώς και τις χορογραφίες, ενώ υπεύθυνος για τη μουσική είναι ο συνθέτης και ηθοποιός της παράστασης Ηφαιστίων Βαξεβανέρης. Στην παράσταση, που πραγματοποιήθηκε στα Ελληνικά, με χρήση υπέρ-τιτλων στα Γαλλικά, συμμετείχαν εξάλλου οι ηθοποιοί Αλέξανδρος Ψυχράμης, Χρήστος Μπαλτάς, Πέτρος Τσαπαλιάρης, Παναγιώτης Πανταζής και Νίνα Ακτύπη. Η σχέση του κ. Μουδατσάκη με το γαλλικό κοινό είναι μια σχέση δοκιμασμένη, καθώς ο γνωστός σκηνοθέτης έχει παρουσιάσει στο παρελθόν, παραστάσεις του στο Φεστιβάλ της Αβινιόν, εκκινώντας πάντα από μια πρωτότυπη μέθοδο ερμηνείας της τραγωδίας, η οποία δίνει έμφαση στο σώμα ως αγωγό του λόγου, διοχετεύοντας σε αυτό το τραγικό βίωμα.

Επισημαίνουμε ότι η εκπρόσωπος του Δημοτικού Συμβουλίου του Montreuil, κ. Alexie Lorca, εξέφρασε την ικανοποίηση της για την συνεργασία που είχε με το ΓΤΕ Παρισίων καθώς και την επιθυμία του Δημοτικού Συμβουλίου για την προώθηση των πολιτιστικών ανταλλαγών και τη συνδιοργάνωση κι άλλων εκδηλώσεων, δίνοντας έμφαση στη βούληση του Δήμου για μια ενδεχόμενη αδελφοποίηση της πόλης του Montreuil με μια αντίστοιχη ελληνική.

Copyright © 2023 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr