Τρέχων Άρθρο
ΠΑΡΙΣΙ – Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

ΠΑΡΙΣΙ – Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

Με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε στις 9 Φεβρουαρίου 2018 εκδήλωση που διοργάνωσε η Πρεσβεία της Ελλάδας στη Γαλλία με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας.

Την εκδήλωσε προλόγισε ο Επιτετραμμένος της Ελλάδας στη Γαλλία, κ. Ιωάννης-Μιλτιάδης Νικολαΐδης, ενώ συμμετείχαν ως ομιλητές ο ομότιμος καθηγητής γενικής γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου της Σορβόννης και αντιπρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Λειτουργικής Γλωσσολογίας (SILF) κ. Χρήστος Κλαίρης και η συγγραφέας και δημοσιογράφος κ. Κατερίνα Δασκαλάκη.

Στο πλαίσιο της εναρκτήριας ομιλίας του, και αφότου παρουσίασε τους δύο διακεκριμένους ομιλητές ο κ. Νικολαΐδης έδωσε έμφαση στη συνέχεια που χαρακτηρίζει την ελληνική γλώσσα, από τα ομηρικά έπη έως και την εποχή που ο εθνικός μας ποιητής, Διονύσιος Σολωμός, ύμνησε το έπος του 1821.

Ο κ. Κλαίρης, με την ιδιότητα του ειδικού επιστήμονα γλωσσολόγου, καθώς και με την μακρά εκπαιδευτική του πείρα στον τομέα της γλωσσολογίας, προέβη σε μια ενδελεχή παρουσίαση της πορείας της ελληνικής γλώσσας, επισημαίνοντας την ιστορικότητά της, αλλά και τις προσπάθειες που πρέπει να γίνουν για την ενίσχυση της διδασκαλίας και διάδοσής της στο εξωτερικό. Αναφέρθηκε στον καθοριστικό ρόλο του κράτους για τη διατήρηση της γλώσσας, εστιάζοντας στη σημασία της σχέσης γλώσσας – εξουσίας.

Η κ. Δασκαλάκη, με την πείρα που και η ίδια έχει ως δημοσιογράφος και διευθύντρια εφημερίδας, αλλά και μέσα από την εμπειρία της ως καθηγήτρια δημοσιογραφικού λόγου επί σειρά ετών στο Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου, παρουσίασε τους προβληματισμούς της αναφορικά με τις προκλήσεις που παρουσιάζονται σχετικά με το μέλλον της ελληνικής γλώσσας, στο πλαίσιο ενός παγκοσμιοποιημένου γλωσσικού περιβάλλοντος και ειδικά εντός της Ε.Ε., δεδομένης της επικράτησης των Αγγλικών σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Μετά το τέλος των εισηγήσεων, το κοινό είχε την ευκαιρία να θέσει ερωτήσεις προς τους ομιλητές και ακολούθησε μια ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική συζήτηση, για την αξία της ελληνικής γλώσσας, την ιστορικότητά της, τη συνεισφορά της στη δυτική σκέψη και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει.

Μεταξύ άλλων, στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι Έλληνες Μόνιμοι Αντιπρόσωποι στην UNESCO και στον Ο.Ο.Σ.Α, επί τιμή Έλληνες Πρέσβεις, εκπρόσωποι της ελληνικής και κυπριακής ομογένειας, της πανεπιστημιακής κοινότητας στο Παρίσι, ιδρυμάτων εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας, καθώς και Έλληνες εκπαιδευτικοί.

Copyright © 2023 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr