Τρέχων Άρθρο
Ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στην «ΕΡΤ1»

Ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στην «ΕΡΤ1»

Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα στην «ΕΡΤ1» και τους δημοσιογράφους Δημήτρη Κοτταρίδη και Hρώ Ράντου

ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ

Πρέπει να μείνουμε σπίτι όλοι μας για να περιορίσουμε τη διασπορά. Είναι κρίσιμο αυτό το διάστημα.  Είναι ανάγκη να πειθαρχήσουμε στις οδηγίες των ειδικών, να κάνουμε ό,τι πρέπει από το σπίτι μας. Ευτυχώς η τεχνολογία μας δίνει αυτή τη δυνατότητα  να συνεχίσουμε τη ζωή μας με αυτό τον τρόπο, ώστε μετά από μερικές εβδομάδες να μη θυμόμαστε αυτή την περίοδο με τρόμο. Η έκκληση προς όλους είναι: Με το παραμικρό σύμπτωμα μένουμε σπίτι. Δεν τρέχουμε στα νοσοκομεία. Μένουμε στο σπίτι και σιγά σιγά θα περάσει. Αν έχουμε πιο βαριά συμπτώματα μιλάμε με τον γιατρό μας και με τον ΕΟΔΥ. 

Εμείς προσωπικά είχαμε το θέμα της συζύγου μου, που ήταν θετική στον κορονοϊό. Ευτυχώς το σπίτι επιτρέπει να απομονωθεί  σε έναν χώρο και στον άλλο χώρο να είμαι εγώ με τα παιδιά. Είναι καλά στην υγεία της. Από την Παρασκευή έχει πάψει να έχει δέκατα και σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών αν συνεχίσει έτσι μία, δύο ακόμη μέρες θα θεωρήσουμε ότι αυτή η περιπέτεια έχει μείνει οριστικά πίσω. Απλώς θα περιμένουμε κάποιες μέρες ακόμη -σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και των ειδικών- για να μην μπορεί να μεταδίδεται. Αυτό που έχει σημασία είναι να ακολουθούμε τις συμβουλές των ειδικών. 

Αυτή την ώρα έχει σημασία όπως λένε οι εισηγήσεις των ειδικών να περιορίσουμε τη διασπορά. Να επεκτείνουμε την καμπύλη αύξησης των κρουσμάτων σε βάθος χρόνου, ώστε το Σύστημα Υγείας να μπορέσει να διαχειριστεί όλα τα περιστατικά, ιδίως για τις ευάλωτες ομάδες, και να μην έχουμε πρόβλημα στη διαχείριση επειγόντων περιστατικών που θα χρειαστούν νοσηλεία. 

Έχουμε ένα ηλεκτρονικό σύστημα με το οποίο κάνουμε τις συσκέψεις μας, σε λίγο θα έχουμε τον «πρωϊνό καφέ» με τηλεδιάσκεψη. Χθες είχαμε εκτενή σύσκεψη περίπου δύο ωρών, πάλι με τηλεδιάσκεψη. Δίνουμε το καλό παράδειγμα όλο το πολιτικό σύστημα με τη σημερινή επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, η οποία θα είναι με τηλεδιάσκεψη. Επομένως, κάνουμε ό,τι μπορούμε για να συνεχίσουμε τη λειτουργία μας εξ΄ αποστάσεως. 

Για την Εκκλησία

Υπήρξε επικοινωνία του Πρωθυπουργού και με τον Αρχιεπίσκοπο για να μπορέσουμε να δούμε τι θα κάνουμε όσον αφορά το θέμα των Εκκλησιών. Εδώ πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι δεν δοκιμάζεται η πίστη μας, αλλά δοκιμάζεται η συλλογική μας ωριμότητα και επομένως πρέπει να πάρουμε μέτρα αποφυγής συνωστισμού. Αναμένουμε σήμερα την απόφαση της Ιεράς Συνόδου. Αλλά νομίζω ότι το μήνυμα είναι σαφές σε όλους: Η Κυβέρνηση θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να προστατεύσει τη δημόσια υγεία. Υπάρχει αρκετή ωριμότητα -απ’ ό,τι έχω δει από τις τελευταίες ανακοινώσεις και από την  Ιερά Σύνοδο και από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και από μεμονωμένους Μητροπολίτες- ώστε να οδηγηθούμε σε μία φυσιολογική αυτορρύθμιση της Εκκλησίας.

Για ενδεχόμενο νέων μέτρων

Θα πάρουμε και άλλα μέτρα. Κάθε μέρα αξιολογείται η κατάσταση. Σκοπός είναι να προλάβουμε. Έχουμε πει ότι θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί και πολλές φορές νωρίτερα απ’ ό,τι θα χρειαστεί, γιατί είναι καθοριστικό να προλάβουμε τη διασπορά στην αρχή. Γι’ αυτό όσο βλέπουμε καταστάσεις όπως αυτές που είδαμε το Σαββατοκύριακο αμέσως αντιδρούμε. Για παράδειγμα, ο Πρωθυπουργός αμέσως μόλις είδε την κατάσταση στις παραλίες έδωσε οδηγία να κλείσουν τόσο οι οργανωμένες παραλίες όσο και τα χιονοδρομικά κέντρα. 
Από χθες έχουμε σταματήσει κάποιες μετακινήσεις στα σύνορα. Ενδεχομένως να πάρουμε και άλλα τέτοια μέτρα, καθώς προχωρούν οι ημέρες. Γιατί επαναλαμβάνω: Η συλλογική μας ωριμότητα δοκιμάζεται αυτές τις ημέρες. Μείνετε Στο Σπίτι.

Για τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup 

Εμείς ζητάτε δύο πράγματα: Το πρώτο είναι, όλα τα μέτρα που θα χρειαστεί να ληφθούν για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού και έχουν δημοσιονομικό κόστος, να εξαιρεθούν από τους συγκεκριμένους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν επιβληθεί στα κράτη-μέλη, είτε αυτό είναι ένα πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας, όπως στην Ελλάδα, είτε είναι το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης για τις άλλες χώρες. Το δεύτερο είναι -επειδή η οικονομική διαταραχή θα είναι μεγάλη και το Α.Ε.Π. θα έχει μία σημαντική μείωση το δεύτερο τρίμηνο ή και από την αρχή του πρώτου τριμήνου του 2020- να υπάρξει μία μείωση των στόχων. Νομίζω  και τα δύο θα αποφασιστούν, στο γενικό τους πλαίσιο, σήμερα στο Eurogroup, ώστε από αύριο να είμαστε σε θέση να εξειδικεύσουμε τα μέτρα που θα πάρουμε για να στηρίξουμε την ελληνική οικονομία σε δύο επίπεδα. Το πρώτο είναι ενίσχυση ρευστότητας και το άλλο είναι η προστασία των θέσεων απασχόλησης.  

Μέτρα για την στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων

Όλα είναι στο τραπέζι. Για τα φυσικά πρόσωπα, όταν είναι δανειολήπτες, μεγαλύτερη σημασία αυτή τη στιγμή είναι μία περίοδος χάριτος από τις τράπεζες. Και αυτό είναι στο τραπέζι. Όσον αφορά τα επιχειρηματικά δάνεια, αυτό που μπορεί να κάνει το Δημόσιο για να βοηθήσει, είναι να υπάρξει μία επιδότηση επιτοκίου. Υπάρχουν και άλλα εργαλεία, όπως για παράδειγμα, χρήματα τα οποία έχουν μείνει στην άκρη για επενδυτικούς σκοπούς, αυτή τη στιγμή να χρησιμοποιηθούν ως κεφάλαιο κίνησης, για να αντιμετωπιστεί αυτή η δύσκολη περίοδος. Αλλά υπάρχουν και άλλα εργαλεία ενίσχυσης της  ρευστότητας. Το ελληνικό δημόσιο χρωστάει περίπου δύο δισεκατομμύρια στις επιχειρήσεις με τις οποίες συνεργάζεται ή δεν έχει επιστρέψει φόρους σε δικαιούχους. Με πιο απλές διαδικασίες, τις οποίες επεξεργάζεται ο κ. Σταϊκούρας με τον κ. Σκυλακάκη, σκοπός είναι να δοθούν αυτά τα χρήματα άμεσα, ώστε μέσα στον ένα-ενάμιση μήνα που ακολουθεί, να υπάρξει ένα θετικό σοκ στην οικονομία, για να αντιμετωπίσει σε έναν βαθμό το εξωτερικό σοκ που δέχτηκε από τον κορωνοϊό. Υπάρχουν και άλλα εργαλεία, τα οποία θα ξεδιπλωθούν, πιστεύω, από αύριο. 

Για την ενίσχυση του Συστήματος Υγείας

Νομίζω ότι είναι πολύ εποικοδομητική και η στάση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης αυτό το διάστημα και οι προτάσεις οι οποίες έχουν γίνει. Έχουμε δρομολογήσει περίπου 2.000 προσλήψεις. Έχουν ήδη ξεκινήσει και οι πρώτοι βρίσκονται ήδη στις θέσεις τους. Περιμένουμε τα αποτελέσματα για το νοσηλευτικό προσωπικό και για τους γιατρούς τις αμέσως επόμενες ημέρες, για να αρχίσουν ακόμα περισσότεροι να στελεχώνουν το Σύστημα Υγείας. Επίσης, κάνουμε ό,τι μπορούμε για τις προμήθειες -υπήρξαν ανακοινώσεις, μετά τη χθεσινή σύσκεψη- ώστε να υπάρχουν τα απαραίτητα υλικά στα νοσοκομεία μας. Είμαστε έτοιμοι να να πάρουμε και νέα μέτρα για την ενδυνάμωση του Συστήματος Υγείας και με νέες κλίνες. Άλλωστε, ήταν μέσα στο κυβερνητικό μας πρόγραμμα οι προσλήψεις  στην Υγεία και την Παιδεία. Δεν είναι κάτι καινούργιο. Απλώς έρχονται πιο μπροστά στον σχεδιασμό, μας. Κάνουμε ό,τι χρειάζεται γιατί πάνω απ’ όλα μπαίνει η δημόσια υγεία.
Αναβάθμιση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας
Έχουμε δει όλοι το τελευταίο διάστημα, από τον Ιούλιο του 2019 και μετά, ότι συγκεντρώσαμε αρκετές εξουσίες στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να μην ξαναζήσουμε καταστροφικές πυρκαγιές ή καταστροφικές πλημμύρες, οι οποίες τα τελευταία χρόνια μας πόνεσαν πάρα πολύ συλλογικά και κόστισαν σε ανθρώπινες ζωές. Ήρθε η ώρα τώρα, με την αντιμετώπιση μιας νέας ανθρωπογενούς απειλής, όπως είναι ένας ιός, να αναβαθμιστεί το επίπεδο της Γενικής Γραμματείας σε επίπεδο Υφυπουργού και να έχει  απευθείας αναφορά στον Πρωθυπουργό, για να επιτυγχάνεται ο καλύτερος δυνατός συντονισμός. Αυτή είναι η λογική που πρυτάνευσε. Ο κ. Χαρδαλιάς είχε ένα εξαιρετικό έργο το προηγούμενο διάστημα και αναβαθμίστηκε, όπως και ο Εθνικός Διοικητής Πολιτικής Προστασίας, Στρατηγός ε.α. και πρώην Αρχηγός της Πυροσβεστικής κ. Βασίλης Παπαγεωργίου ο οποίος αναβαθμίστηκε στην θέση του Γενικού Γραμματέα  Πολιτικής Προστασίας. 

Μέσω τηλεδιάσκεψης η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών

Η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος, η κυρία Πελώνη, θα κάνει σήμερα το μεσημέρι το briefing. Είχαμε πει από την προηγούμενη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ότι θα γίνεται πλέον ηλεκτρονικά. Επομένως, θα έχετε την εισαγωγική τοποθέτηση της κυρίας Πελώνη και μετά θα υπάρξουν ερωτήσεις με έναν τυποποιημένο τρόπο, που έχουμε εξηγήσει στους πολιτικούς συντάκτες, με έναν διαχειριστή ο οποίος θα κατευθύνει τις ερωτήσεις και θα παίρνει τις απαντήσεις από την κυρία Πελώνη. Είναι σημαντικό να αποφύγουμε τον συγχρωτισμό και γι’ αυτό τον λόγο στην αίθουσα της Γραμματείας Ενημέρωσης σήμερα θα είναι μόνο το απολύτως απαραίτητο προσωπικό.

Copyright © 2023 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr