Τρέχων Άρθρο
Ο Στ. Πέτσας για την τουρκική προκλητικότητα και τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας

Ο Στ. Πέτσας για την τουρκική προκλητικότητα και τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας

Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρώτο Θέμα» και τους δημοσιογράφους Μπάμπη Κούτρα και Νίκο Φελέκη

Για Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε.
Από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., που συνεδριάζει σήμερα στις Βρυξέλλες επιδιώκουμε να είναι στο τραπέζι των Ευρωπαίων εταίρων μας η τουρκική προκλητικότητα, ώστε να καταδικάζεται αναλόγως. Ο Υπουργός Εξωτερικών αναλαμβάνει επίσης πρωτοβουλία, στο πλαίσιο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 17ης  και 18ης Οκτωβρίου για τα Δυτικά Βαλκάνια, να θέσει ξανά το θέμα ώστε να προετοιμαστεί όσο το δυνατόν καλύτερα η επόμενη Σύνοδος του Μαρτίου. Είμαστε υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και εν προκειμένω των δύο χωρών που αυτή τη στιγμή έχει ξεκινήσει η όποια συζήτηση με την  Ευρωπαϊκή Ένωση.
Είχαμε πει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν μια κακή συμφωνία και δεν τη θέλαμε. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να μην υπογραφεί και να μην κυρωθεί. Από τη στιγμή όμως που κυρώθηκε παράγει αποτελέσματα για το Διεθνές Δίκαιο. Και το Διεθνές Δίκαιο είναι η πυξίδα, η οποία κατευθύνει όλη μας την εξωτερική πολιτική, όπως και στις πρόσφατες εξελίξεις με τη γείτονα Τουρκία.
Στα δύο προηγούμενα Συμβούλια Κορυφής -το Καλοκαίρι και πολύ περισσότερο το Φθινόπωρο- έχει τεθεί το πλαίσιο απάντησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και ειδικότερα στην Κύπρο. Αυτό το πλαίσιο θα ενισχύεται συνεχώς, αν οι γείτονές μας συνεχίσουν αυτή τη πρακτική. Όπως έχει πει ο Πρωθυπουργός, εμείς θέλουμε πάντα το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και των κανόνων καλής γειτονίας. Εναπόκειται στην άλλη πλευρά να δείξει ότι τα σέβεται έμπρακτα και να μην προχωρά συνεχώς σε εμπρηστικές -θα έλεγα- δηλώσεις. Εκπέμπουμε παντού μήνυμα ψύχραιμης αυτοπεποίθησης. Ξέρουμε να προστατεύουμε τα εθνικά μας συμφέροντα και αυτό θα κάνουμε με την ενότητα που διακρίνει τον Ελληνικό Λαό. Ο επιχειρησιακός και διπλωματικός σχεδιασμός υπάρχει. Περιμένουμε, όμως, να υπάρξει αποκλιμάκωση.
Οι κινήσεις της Τουρκίας σε σχέση  με τη Λιβύη, ήταν σε γνώση και του Υπουργείου Εξωτερικών και όλων των Αρχών και όχι μόνο των ελληνικών, αλλά και των διεθνών, όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, αλλά και άλλοι παράγοντες -όπως της αμερικανικής και της ρωσικής διπλωματίας- καταδικάζουν τέτοιου είδους ενέργειες. Τώρα, τα προβλήματα τα εσωτερικά, που ενδεχομένως υπάρχουν στη Λιβύη ή που υπάρχουν στην Τουρκία και προσπαθούν να βρουν μια διέξοδο με τέτοιου είδους ενέργειες,  δεν θα ήθελα να τα σχολιάσω.
Αύριο, θα συνεδριάσει το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής. Θα γίνει ενημέρωση όλων των πολιτικών κομμάτων από τον Υπουργό Εξωτερικών. Εμείς, πάντα, ως Κυβέρνηση, κρατούμε την πρωτοβουλία να ενημερώσουμε σε οποιοδήποτε επίπεδο κρίνεται σκόπιμο. Την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξε απευθείας επικοινωνία του κ. Δένδια με τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων. Τώρα, θα συνεδριάσει το ΕΣΕΠ. Αν χρειαστεί, κάποια στιγμή στο μέλλον, Συμβούλιο Αρχηγών, θα γίνει. Αλλά σε αυτή τη φάση, δεν έχει κριθεί σκόπιμο.
Είναι ξεκάθαρη η καταδίκη, από αμερικανικής πλευράς, της τουρκικής προκλητικότητας σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο. Υπάρχουν και διμερείς επικοινωνίες, υπάρχει και πολυμερής προσπάθεια από την πλευρά μας. Θα υπάρξει και σχετική επιστολή από το Υπουργείο Εξωτερικών προς τα Ηνωμένα Έθνη, σε σχέση με την εξέλιξη των τελευταίων ημερών, γι΄ αυτό το «άκυρο», μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης.
Για την κατάθεση του «μνημονίου» (από πλευράς Τουρκίας) στα Ηνωμένα Έθνη, εμείς λαμβάνουμε τα μέτρα μας, ώστε να υπάρχει άμεση απάντηση από τη δική μας πλευρά, νομικά τεκμηριωμένη και με όλα τα επιχειρήματα που έχουμε αναπτύξει το προηγούμενο διάστημα, στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών.
Για το μεταναστευτικό
Είναι αισθητά μειωμένες οι ροές το τελευταίο διάστημα. Δεν θα ήθελα να το αποδώσω σε γεωπολιτικές ή άλλες εξελίξεις. Ενδεχομένως να είναι θέμα συγκυρίας, λόγω των καιρικών φαινομένων. Περιμένουμε να έχουμε ένα μεγαλύτερο εύρος χρονικού διαστήματος, προκειμένου να κρίνουμε. Θυμίζω ότι ένα από τα βασικά ζητήματα που απασχόλησε τους δύο ηγέτες στη συνάντηση, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, ήταν το ζήτημα του Μεταναστευτικού-Προσφυγικού, όπου τέθηκε, ξεκάθαρα από πλευράς μας, αν επρόκειτο για γεωπολιτικό λόγο που υποκινεί αυτές τις αυξημένες ροές ή για οικονομικό. Και αν είναι ο δεύτερος, φυσικά η Ε.Ε. -γιατί δεν είναι ένα θέμα διμερές, αλλά ευρωπαϊκό- είναι έτοιμη να συνδράμει και εμείς φυσικά να στηρίξουμε. Αν είναι γεωπολιτικό, φυσικά μιλάμε για μια τελείως αλλαγή στάσης, για ένα θέμα που πλέον θα κρίνεται όχι ως μια βοήθεια προς κατατρεγμένους ανθρώπους που προσπαθούν να ξεφύγουν από το φάσμα της προσφυγιάς, αλλά ως ένα γεωπολιτικό όπλο.

Για τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας
Κατά γενική ομολογία, στις δύο συγκεντρώσεις και πορείες με κίνδυνο πρόκλησης καταστροφών ή επεισοδίων -εκείνη του Πολυτεχνείου και εκείνη για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη  Γρηγορόπουλου- η Αστυνομία κατάφερε να προφυλάξει ιδιωτικές περιουσίες και τουλάχιστον να μην έχουμε την εικόνα που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια. Περιστατικά που μπορεί να κριθεί ότι είναι περιστατικά αυθαιρεσίας, η ίδια η Αστυνομία από τις 7 το μήνα, πριν καν οποιοσδήποτε άλλος αντιδράσει -είτε πολιτικό κόμμα, είτε Μ.Μ.Ε.- έστειλε το υλικό στον Συνήγορο του Πολίτη, κινεί η ίδια τις διαδικασίες ελέγχου και ζητά από τους πολίτες, εάν υπάρχει υλικό αυθαιρεσίας, να δοθεί προκειμένου  να αξιολογηθεί και να αποδοθούν ευθύνες όπου πρέπει να αποδοθούν.  

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr