Τρέχων Άρθρο
Τίρανα – Ο πολυδιάστατος Καζαντζάκης

Τίρανα – Ο πολυδιάστατος Καζαντζάκης

Λογοτεχνική ημερίδα με θέμα «Ο πολυδιάστατος Καζαντζάκης» διοργανώθηκε από την Πρεσβεία της Ελλάδας στην Αλβανία, στις 25 Απριλίου 2018. Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στη Βιβλιοθήκη του Κέντρου Ανοιχτού Διαλόγου του Γραφείου Πρωθυπουργού της Αλβανίας, παρουσία πολυπληθούς κοινού, λογοτεχνών, εκδοτών, καθηγητών, φοιτητών, δημοσιογράφων και εν γένει φίλων της λογοτεχνίας και του πνευματικού έργου του Νίκου Καζαντζάκη.

Την ημερίδα προλόγισαν ο Υφυπουργός Παιδείας επίκουρος καθηγητής κ. Ervin Demo, η Πρέσβυς της Ελλάδος κα Ελένη Σουρανή και ο πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη κ. Γιώργος Στασινάκης.

Για το έργο και τη ζωή του Έλληνα δημιουργού μίλησαν οι Δρ. Dorian Koci, Δρ. Ermir Nika, Δρ. Elda Gjana, Δρ. Σταύρο Ντάγιο, Δρ. Belfiore Qose, οι καθηγητές κ. Ag. Apolloni και κα Μακλένα Νίκα, η εκδότρια κα Irena Toci και η συγγραφέας κα Αθηνά Βουγιούκα.

H Πρέσβυς της Ελλάδος, κα Ελένη Σουρανή τόνισε ότι η ημερίδα διοργανώνεται με την ευκαιρία των 30 ετών από την ίδρυση της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων του Νίκου Καζαντζάκη ενώ, ο τίτλος της «Ο πολυδιάστατος Καζαντζάκης» είναι ιδιαίτερα εύστοχος, καθώς λίγοι συγγραφείς, σε παγκόσμιο επίπεδο, ασχολήθηκαν με όλα σχεδόν τα είδη του γραπτού λόγου, κατά τον συστηματικό και ευσυνείδητο τρόπο του Καζαντζάκη.

Ο πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη κ. Γιώργος Στασινάκης παρουσίασε το χρονικό της δημιουργίας της Εταιρείας και της ανάπτυξής της σε πολλές χώρες του κόσμου και αφηγήθηκε την ιστορία της φιλίας μεταξύ του συγγραφέα και του Ζορμπά, ήρωα στο ομώνυμο έργο του Καζαντζάκη.

Ο Δρ. Dorian Koci προέβη σε μια συγκριτική ιστορική επισκόπηση μεταξύ των έργων του Έλληνα συγγραφέα Καζαντζάκη και του Αλβανού δημιουργού Ισμαήλ Κανταρέ.

Το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας Τιράνων στήριξε την εκδήλωση με την επικοινωνιακή προβολή της στα αλβανικά ΜΜΕ και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr