Τρέχων Άρθρο
Νίκος Παππάς για το Athens Game Festival: “Από τη χώρα μας δεν λείπουν ούτε τα μυαλά ούτε η πολιτική βούληση”

Νίκος Παππάς για το Athens Game Festival: “Από τη χώρα μας δεν λείπουν ούτε τα μυαλά ούτε η πολιτική βούληση”

Συνέντευξη Τύπου για το Athens Games Festival που θα διεξαχθεί το σαββατοκύριακο 20-21 Οκτωβρίου στο εκθεσιακό κέντρο Helexpo στο Μαρούσι, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

Στην Συνέντευξη Τύπου τοποθετήθηκε ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης κ. Νίκος Παππάς. Ο Υφυπουργός κ. Λευτέρης Κρέτσος παρουσίασε στοιχεία και δεδομένα του φεστιβάλ.  Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας κ. Πάνος Κουάνης.

Ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής κ. Νίκος Παππάς κατά την τοποθέτησή του ανέφερε: «Είναι ευτυχής η συγκυρία που σήμερα παρουσιάζουμε και ανακοινώνουμε τη δεύτερη κατά σειρά διοργάνωση του Athens Games Festival. Πρόκειται για έναν θεσμό που πλέον καθιερώνεται και ο οποίος φιλοδοξεί να μεγαλώνει και να αναδεικνύει τη σημαντικότητα των οπτικοακουστικών μέσων και της βιομηχανίας αυτής για την ανάπτυξη της χώρας. 

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία τοποθετεί τα video games εκεί όπου έπρεπε να είναι. Ο εν λόγω τομέας μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της εικόνας της χώρας προς τα έξω και να δημιουργήσει πολλές νέες θέσεις εργασίας. 

Από τη χώρα μας δεν λείπει τίποτα. Ούτε τα μυαλά ούτε, βέβαια, η πολιτική βούληση για την ανάπτυξη του συγκεκριμένου κλάδου».

Ο Υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής κ. Λευτέρης Κρέτσος κατά την παρουσίαση στοιχείων και δεδομένων για το Athens Games Festival 2018 υπογράμμισε: «Με το δεύτερο Athens Games Festival, τηρούμε την υπόσχεσή μας, το AGF δεν είναι μια φωτοβολίδα, δεν αναλωνόμαστε σε χάρτινα οικοδομήματα, αλλά χτίζουμε θεσμούς οι οποίοι έχουν μια συνέχεια και οι οποίοι προσδίδουν εμπιστοσύνη στην εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό. Αξίζει να αναφέρουμε ότι στο φεστιβάλ θα φιλοξενήσουμε:

  • 80 εταιρείες από ανεξάρτητους δημιουργούς.
  • 40 ομιλητές από τις μεγαλύτερες εταιρείες της βιομηχανίας όπως Amazon, Google, Ubisoft, Kickstarter, Supercell αλλά και από Έλληνες επαγγελματίες, ακαδημαϊκούς και ερευνητές

Σταχυολογώντας τις κινήσεις που έχουμε ολοκληρώσει ή θα ολοκληρώσουμε άμεσα:

  • Είμαστε στο στάδιο της υπογραφής της Κοινής Υπουργικής Απόφασης η οποία εντάσσει τα video games στα επενδυτικά κίνητρα που έχει η χώρα μας για την οπτικοακουστική παραγωγή. Κίνητρο το οποίο έγινε ακόμη καλύτερο καθώς το cash rebate πάει στο 35% χωρίς όριο και καθορίζεται ένα minimum δαπανών -που είναι από τα χαμηλότερα παγκοσμίως- στις 60.000 ευρώ.
  • Το video game έχει μπει ήδη στις δύο νέες γραμμές πιστωτικής στήριξης  που θα προσφέρει η χώρα εντός του 2018.

Α) Η πρώτη σχετίζεται με το ταμείο επιχειρηματικότητας, ένα funding stream 916 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο λειτουργεί με μειωμένο επιτόκιο κατά 40% και περίοδο χάριτος μια περίοδο έξι μέχρι 24 μήνες όπου το gaming έχει θέση όπως και ο ευρύτερος κλάδος της οπτικοακουστικής δημιουργίας.

Β) Η δεύτερη αφορά ένα νέο πρόγραμμα εγγυοδοσίας το οποίο υπογράψαμε την προηγούμενη εβδομάδα. Στόχος μας είναι το game να έχει θέση και στο νέο ειδικό ταμείο το οποίο ελπίζουμε να λειτουργεί στις αρχές του 2019 κι αυτό με χρήματα του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων και με τη συνέργεια του ΕΤΕΑΝ.

– Πολύ σύντομα θα ανακοινώσουμε επίσης ότι εντός του νέου αναπτυξιακού νόμου θα προβλέπονται όλες οι κατηγορίες οπτικοακουστικής δημιουργίας για την κατασκευή υποδομών, την επιδότηση υποδομών, αγορά μηχανημάτων στον χώρο της οπτικοακουστικής βιομηχανίας.

Στο φεστιβάλ θα υπάρχει μεταξύ άλλων ένα game financing forum όπου θα παρουσιάζονται όλα τα εργαλεία που προσφέρουμε, τα κίνητρα επιδότησης, τα κίνητρα ενίσχυσης της ρευστότητας των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

Ο πρόεδρος του ΕΚΟΜΕ κ. Πάνος Κουάνης τόνισε κατά τον χαιρετισμό του: Το video games industry έχει προχωρήσει πάρα πολύ, είναι πολύ προσοδοφόρο στις αναπτυγμένες αγορές, με φοβερές συνεργασίες καθώς και συνέργειες με κόμικ και κινηματογράφο. Το ΕΚΟΜΕ είναι εδώ για να ενισχύσει το δημιουργικό και επιχειρηματικό σκέλος της δημιουργίας και παραγωγής παιχνιδιών.

Η υπεύθυνη διοργάνωσης του AGF ‘18 κ. Ελίνα Ροϊνιώτη παρουσίασε τους συντελεστές του AGF, τους ομιλητές καθώς και το μοτίβο πάνω στο οποίο θα κινηθεί το φετινό φεστιβάλ.

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr