Τρέχων Άρθρο
NEA ΥΟΡΚΗ – Τελετή παράδοσης τμήματος αρχαίας σαρκοφάγου από την Εισαγγελία Μανχάταν στην Ελλάδα

NEA ΥΟΡΚΗ – Τελετή παράδοσης τμήματος αρχαίας σαρκοφάγου από την Εισαγγελία Μανχάταν στην Ελλάδα

Στα γραφεία της Γενικής Εισαγγελίας του Μανχάταν πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου, 2017, επίσημη τελετή για την επιστροφή στην Ελλάδα μαρμάρινου τμήματος ρωμαϊκής σαρκοφάγου του 200 μ.Χ., η οποία είχε κλαπεί από ελληνικό έδαφος και ήταν προς πώληση σε γκαλερί της Νέας Υόρκης. Το τμήμα της σαρκοφάγου παρέλαβε από τον Γενικό Εισαγγελέα του Μανχάταν κ. Cyrus Vance Jr. ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη κ. Κωνσταντίνος Κούτρας.

Σε δηλώσεις του προς τους εκπροσώπους αμερικανικών και ελληνικών ΜΜΕ, ο κ. Vance τόνισε ότι πολλές αρχαιότητες που βρίσκονται υπό εμπορία συχνά αποκτούν μια επίφαση νομιμότητας με το πέρασμα του χρόνου ή τις αλλαγές στο ιδιοκτησιακό καθεστώς. Συνέστησε στις γκαλερί, οίκους δημοπρασιών και συλλέκτες έργων τέχνης να βρίσκονται σε επιφυλακή γιατί η υπηρεσία του και οι συνεργάτες της στα Σώματα Ασφαλείας παρακολουθούν στενά την εισαγωγή και την πώληση αντικειμένων ύποπτης ή αμφίβολης προέλευσης, και να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στην πιστοποίηση της προέλευσης κάποιου έργου ή αντικειμένου χωρίς να συνηγορούν σιωπηρά σε μια απαράδεκτη πρακτική εσκεμμένης άγνοιας.

Ο κ. Κούτρας, ανακοίνωσε ότι το μαρμάρινο τμήμα της σαρκοφάγου θα εκτεθεί στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας όπου θα υπάρχει ειδική αναφορά για την καθοριστική συμβολή του γραφείου της Εισαγγελίας του Μανχάταν για τον επαναπατρισμό της και εξήγησε πώς πλήττεται η Ελλάδα από το λαθρεμπόριο αρχαίων έργων τέχνης καθώς ακόμα και σήμερα ένα πολύ σημαντικό μέρος της κληρονομιάς της παραμένει διάσπαρτο σε όλο τον κόσμο. Αναγνώρισε παράλληλα πως οι καρποί του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, οι οποίοι έχουν εμπνεύσει σε μεγάλο βαθμό αλλά και διαμορφώσει τις σύγχρονες έννοιες της δημοκρατίας, της φιλοσοφίας, της επιστήμης και των τεχνών, θα πρέπει να αποτελούν κτήμα της ανθρωπότητας και ως εκ τούτου, απαραίτητο να εκτεθούν σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κοινό.

Παρόντες στην τελετή ήταν επίσης ο Assistant District Attorney, κ. Matthew Bogdanos, ο οποίος διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στον προσδιορισμό της προέλευσης της σαρκοφάγου και την επιστροφή της στην Ελλάδα καθώς επίσης και ο Assistant Special Agent-in-Charge, Homeland Security Investigations HIS, κ. Brett Dreyer.

Το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας Νέας Υόρκης, ύστερα από σχετικό συντονισμό με Γενικό Προξενείο Νέας Υόρκης, ανέλαβε σε συνεργασία με το αρμόδιο τμήμα Δημοσίων Σχέσεων της Εισαγγελίας Μανχάταν την επικοινωνιακή προβολή της εκδήλωσης.

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr