Τρέχων Άρθρο
ΜΑΔΡΙΤΗ – Εκδήλωση φόρος τιμής στον έλληνα χαράκτη Δημήτρη Παπαγεωργίου στo Ίδρυμα Pastor

ΜΑΔΡΙΤΗ – Εκδήλωση φόρος τιμής στον έλληνα χαράκτη Δημήτρη Παπαγεωργίου στo Ίδρυμα Pastor

Στο Ίδρυμα Pastor πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στις 19 Απριλίου, ενώπιον ενός κοινού γεμάτου συγκίνηση, ο φόρος τιμής στον αξιαγάπητο έλληνα χαράκτη Δημήτρη Παπαγεωργίου, ο οποίος πέθανε στην Μαδρίτη τον Μάιο του 2016.

Ένα χρόνο μετά τον θάνατο του η Πολιτιστική Ισπανο-ελληνική Ένωση και το ίδρυμα Pastor, που ειδικεύεται στις Κλασσικές Σπουδές διοργάνωσαν, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πρεσβείας στην Μαδρίτη, ένα συγκινητικό αφιέρωμα στον καλλιτέχνη, στο οποίο παρέστησαν ο Διευθυντής του Ιδρύματος και Καθηγητής στο Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης κ. Emilio Crespo, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Complutense και ελληνιστής κ. Luís Gil, ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Complutense της Μαδρίτης José Manuel Floristán Imízcoz, ως συντονιστής και πολλές προσωπικότητες από τον κόσμο των τεχνών και των γραμμάτων, μεταξύ άλλων, o Αντίοχος Σαράντης, ο Manuel Alcorlo και ο José Maria Vermejo, παρουσία και της συζύγου του εκλιπόντος Manuela καθώς και των δύο παιδιών του, Αλέξη και Άρη Παπαγεωργίου. Στην εκδήλωση παρευρέθησαν γύρω στα 80 άτομα από κύκλους της ελληνικής κοινότητας Μαδρίτης και από προσφιλές στον θανόντα περιβάλλον. Τις αίθουσες κοσμούσαν και αντιπροσωπευτικά έργα του καλλιτέχνη, ευγενική προσφορά της οικογένειας του.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης ο γιός του Άρης Παπαγεωργίου, καθηγητής και ο ίδιος της Σχολής Καλών Τεχνών, μίλησε για τον τρόπο με τον οποίον διαμορφώθηκε η καλλιτεχνική προσωπικότητα του καλλιτέχνη και συνοδεία οπτικού υλικού παρουσίασε τις πιο σημαντικές περιόδους της καλλιτεχνικής του πορείας (από την χαρακτική στην λιθογραφία και από την μπλε περίοδο σε αυτήν με τα ακέφαλα σώματα) επισημαίνοντας την συμβολή του στην ίδρυση της Πολιτιστικής Ισπανο-ελληνικής Ένωσης το 1981, την στενή του σχέση με το ίδρυμα Pastor (έχει φιλοτεχνήσει το έμβλημα του, την κουκουβάγια, που αποτυπώνεται στις εκδόσεις του), και την διοργάνωση ποιητικών βραδιών στο εργαστήρι του στην οδό Modesto Lafuente, όπου συγκεντρώνονταν διακεκριμένοι ισπανοί καλλιτέχνες της εποχής του, δημιουργώντας για χρόνια έναν ζωντανό πυρήνα των καλλιτεχνικών ανταλλαγών μεταξύ Ισπανίας και Ελλάδος.

Από πλευράς Ελληνικής Πρεσβείας παραστάθηκαν η Σύμβουλος της Πρεσβείας κα. Μαρία Ζιούβα, ο Σύμβουλος Τύπου κος Παναγιώτης Σωτηρόπουλος, η Γραμματέας Τύπου κα Μαρία Σιαδήμα και ο Γενικός Πρόξενος κος Χρήστος Καλπάκας.

Το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας της Πρεσβείας πρόσφερε ελληνικούς μέζέδες και κρασί στο τέλος της εκδήλωσης και έφερε σε επαφή τον Άρη Παπαγεωργίου με την Δημοτική Πινακοθήκη Λαμίας «Αλ. Κοντόπουλος», η οποία σκοπεύει να διοργανώσει έκθεση αφιέρωμα στον καλλιτέχνη στην ιδιαίτερη πατρίδα του.

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr