Τρέχων Άρθρο
“Kaliméra” από το Παρίσι

“Kaliméra” από το Παρίσι

Παρουσιάστηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2018, στο Ελληνικό Σπίτι στο Παρίσι, το βιβλίο Kaliméra – Séjours et songes en terre grecque (Καλημέρα – Διαμονή και όνειρα στην ελληνική γη) της Γαλλίδας συγγραφέως Nicole Dubois-Tartacap, από της εκδόσεις Transboréal. Την εκδήλωση διοργάνωσε ο σύλλογος Φωνή-Γραφή.

Ο Νίκος Γραικός, Διευθυντής Σπουδών της Φωνής-Γραφής, παρουσιάζοντας το βιβλίο, στάθηκε σε όλα εκείνα τα σημεία που το καθιστούν μια κατάθεση ψυχής της συγγραφέως για τη χώρα μας, την οποία αγάπησε από παιδί, λαμβάνοντας καρτ ποστάλ από τα ταξίδια του πατέρα της, παθιασμένου λάτρη της Ελλάδας και καθηγητή της ιστορίας.

Η Nicole Dubois-Tartacap ταξίδεψε για σαράντα χρόνια σχεδόν σε όλη την Ελλάδα, από τα νησιά του Αιγαίου έως την ηπειρωτική χώρα, την Κρήτη και τα νησιά του Ιονίου. Μιλώντας στο κοινό για το βιβλίο της, εξήγησε ότι αποφάσισε να το γράψει μόνο μετά την έκρηξη της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, καθώς διαβάζοντας το διεθνή τύπο διαπίστωσε πως η χώρα μας βάλλεται με δριμύτητα και η μόνη αμυντική γραμμή των υποστηρικτών της είναι και πάλι η «δόξα της αρχαιότητας». Θέλησε λοιπόν μέσα από τις γραμμές αυτού του βιβλίου να αναδείξει και να υπερασπιστεί το σημερινό πρόσωπο της Ελλάδας.

Με αφορμή τους τόπους των ταξιδιών της αναφέρεται στo βυζαντινό μεγαλείο της Ελλάδας, τους αιώνες της μουσουλμανικής καταπίεσης ή της γερμανικής κατοχής, ενώ ταξιδεύει νοερά ανάμεσα στην ιστορία, τις παραδόσεις, τη γλώσσα και την καθημερινή ζωή των ανθρώπων.

Ξεχωριστή θέση έχουν στο βιβλίο οι σύγχρονοι έλληνες ποιητές όπως είναι ο Γιώργος Σεφέρης, ο Γιάννης Ρίτσος και ο Οδυσσέας Ελύτης, των οποίων τα ποιήματα εντάσσονται αρμονικά στο πεζό κείμενο.

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr