Τρέχων Άρθρο
Ενημέρωση πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου Τύπου (6-6-2022)

Ενημέρωση πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου Τύπου (6-6-2022)

Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου 

Καλό μεσημέρι.

Πολιτικές για τους νέους

Κομβικό μέρος του συνολικού πολιτικού μας σχεδίου είναι η στήριξη της νέας γενιάς, της νεολαίας μας που υπέστη σφοδρά τις συνέπειες των διαδοχικών κρίσεων.  Στο διάστημα που πέρασε έγιναν και γίνονται πολλά. Ιδίως μάλιστα σε ό,τι αφορά την αναβάθμιση της εκπαίδευσης και τη σύνδεση με την αγορά, αλλά και γενικότερα για τη τόνωση της απασχόλησης. Σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση:

-Ήδη υπηρετούν στη δημόσια Παιδεία περισσότεροι από 16 χιλιάδες νέοι εκπαιδευτικοί, νέοι άνθρωποι στην πλειοψηφία τους. Είναι οι πρώτες προσλήψεις τακτικού προσωπικού που έχουν γίνει στη Παιδεία εδώ και παραπάνω από μία δεκαετία.

-Οι ξένες γλώσσες και οι δεξιότητες ξεκινούν πια από το νηπιαγωγείο.

-Το νέο σχολείο εμπλουτίστηκε με σύγχρονα μαθήματα και ψηφιακό εξοπλισμό.

-Διπλασιάστηκαν τα πρότυπα και πειραματικά σχολεία.

-Αναβαθμίστηκε η επαγγελματική εκπαίδευση.

-Και προωθείται τώρα -με το Νομοσχέδιο που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση- με στόχο την αναβάθμιση και της ανώτατης εκπαίδευσης.

-Την ίδια στιγμή προωθούνται σειρά θεσμικών πρωτοβουλιών για την εμπέδωση της ακαδημαϊκής ελευθερίας και της ασφάλειας στους πανεπιστημιακούς χώρους.

Παράλληλα, συνεχίζουμε τις πολιτικές για τη τόνωση της απασχόλησης σε ολόκληρη τη κοινωνία με έμφαση στη νέα γενιά.  Το διάστημα  που πέρασε η Κυβέρνησή μας:

-Ψήφισε το Νόμο για την επικουρική ασφάλιση, που επιτρέπει στους νέους εργαζόμενους, να διαχειρίζονται όπως εκείνοι κρίνουν καλύτερα, πάντοτε υπό την εποπτεία του Κράτους, τις εισφορές τους για να έχουν τις πιο αποδοτικές επικουρικές συντάξεις.

-Θεσπίστηκε το επίδομα των 2.000 ευρώ για κάθε νέα γέννηση, καθώς και το αφορολόγητο των 1.000 ευρώ για κάθε παιδί.

-Καθιερώσαμε περισσότερες άδειες και για τους δύο γονείς.

-Κατοχυρώσαμε το δικαίωμα αποσύνδεσης στη τηλεργασία.

-Εφαρμόστηκε το πρόγραμμα της ψηφιακής μέριμνας που χρηματοδοτεί εκατοντάδες χιλιάδες νέους ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση σε τεχνολογικό εξοπλισμό.

-Απαλλάξαμε τους νέους έως 29 ετών από τα τέλη της κινητής τηλεφωνίας.

-Προχωρήσαμε στη μεγάλη αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 50 ευρώ, που κι αυτή κυρίως αφορά τους νέους.

Στο ίδιο διάστημα:

-Τριπλασιάστηκε σε σχέση με την περίοδο της προηγούμενης διακυβέρνησης, ο ρυθμός των προγραμμάτων για επιδοτούμενες θέσεις εργασίας. Φέτος προωθούνται προγράμματα για 86.000 νέες θέσεις εργασίας. Στο πλαίσιο αυτό ξεκίνησε πριν από λίγα 24ωρα ένα από αυτά -το «Πρόγραμμα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας για ανέργους νέους, 18-29 ετών»- που δίνει τη δυνατότητα σε 10.000 νέους άνεργους να αναβαθμίσουν τα προσόντα τους και να προετοιμαστούν για την ένταξή τους στην αγορά εργασίας.

-Συνεχίζεται το πρόγραμμα των 150.000 νέων θέσεων εργασίας -την θέσπιση του οποίου  καταψήφισε η Αξιωματική Αντιπολίτευση- με το οποίο επιδοτείται από τον κρατικό Προϋπολογισμό το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένου και εργοδότη, για χρονικό διάστημα έξι μηνών.

-Εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου  το πρόγραμμα «Πρώτο Ένσημο» το οποίο απευθύνεται σε νέους ηλικίας 18 έως 29 ετών χωρίς προηγούμενη εργασιακή εμπειρία.

-Ο νόμος «Δουλειές Ξανά» εισάγει νέες πολιτικές για τους ανέργους με περισσότερα κίνητρα για να βρουν δουλειά: Επίδομα εργασίας (ίσο με το 50% του επιδόματος ανεργίας μαζί με το μισθό που θα παίρνουν. Μπόνους 300 ευρώ στους μακροχρόνια ανέργους για κατάρτιση ψηφιακού ατομικού σχεδίου δράσης, αναβάθμιση του συστήματος κατάρτισης των ανέργων κ.α..

-Θεσπίστηκε και ξεκινά από την 1η Ιουλίου η εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας πρώτα σε σούπερ-μάρκετ και τράπεζες, κάτι που ανταποκρίνεται σε χρόνιο αίτημα των εργαζόμενων και αποτελεί την πιο ουσιαστική εγγύηση για τον σεβασμό του ωραρίου και την πληρωμή των υπερωριών τους.

-Ξεκινά το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς», που αφορά στην κατ’ οίκον φροντίδα βρεφών και νηπίων ηλικίας από 2 μηνών έως 2,5 ετών.

-Προωθείται η εφαρμογή του προγράμματος για τη δημιουργία χώρων φροντίδας βρεφών σε 120 μεγάλες επιχειρήσεις.

Πολιτικές στέγης για τους νέους

Όραμα, στόχος και προτεραιότητα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η πολιτική στέγασης για τους εργαζόμενους και πρώτα απ’ όλα για τους νέους μας.

Η αρχή έγινε με το Νόμο «Δουλειές ξανά» και τη μεταρρύθμιση του ΟΑΕΔ, που μετονομάστηκε σε Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης. Η νέα υπηρεσία  αξιοποιώντας την ακίνητη περιουσία της, περίπου 1,5 δισ. ευρώ, μπορεί να συμπράττει με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς για την ανέγερση νέων κτιρίων με σκοπό την παροχή  προσιτής στέγης σε εργαζόμενους, κυρίως σε νέα ζευγάρια, τα οποία δυσκολεύονται  στην περίπτωση που δεν έχουν δικό τους ιδιόκτητο σπίτι.

Δεν μένουμε όμως μόνο σε αυτό. Η Κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα πλήρες σχέδιο, που περιλαμβάνει όλες τις λύσεις και αξιοποιεί όλες τις δυνατότητες που διαθέτουμε: Από την ανεκμετάλλευτη περιουσία του Δημοσίου, μέχρι αντικίνητρα και κίνητρα για να απελευθερωθούν διαμερίσματα που παραμένουν επί χρόνια κλειστά. Και από τη συνεργασία της νέας Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης -τον παλιό ΟΑΕΔ δηλαδή- με τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας, μέχρι συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα, ώστε να ανακαινιστούν παλιές κατοικίες  και να αποδοθούν προς ενοικίαση σε προσιτό τίμημα ή να κατασκευαστούν νέες φοιτητικές εστίες στα Πανεπιστήμια.

Η νεολαία έχει για την Κυβέρνησή μας την απόλυτη προτεραιότητα και το αμέριστο ενδιαφέρον μας. Προτεραιότητα και ενδιαφέρον μετουσιώνεται σε πολιτικές που παράγουν αποτέλεσμα όχι σε ανέξοδες υποσχέσεις ούτε σε καλλιέργεια ουτοπίας. Το σχέδιό μας θα αποδώσει με επιμονή, με προσπάθεια με σκληρή δουλειά έτσι ώστε σε λίγα χρόνια η Ελλάδα να είναι πιο φιλική στους νέους όχι μόνο στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Ενημέρωση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας για την αποστολή αμυντικού υλικού στην Ουκρανία

Σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις για την Ουκρανία με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Τασούλα, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας ο κ. Παναγιωτόπουλος ζήτησε τη σύγκληση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής προκειμένου να ενημερωθούν τα μέλη της -και κατ’ επέκταση τα πολιτικά κόμματα- για την αποστολή ανθρωπιστικού και αμυντικού υλικού  στη δοκιμαζόμενη από τη ρωσική εισβολή, Ουκρανία. Η ενημέρωση αυτή θα γίνει την επόμενη Τετάρτη 8 Ιουνίου στις 10 το πρωί.

Υπενθυμίζεται ότι οι αποστολές αυτές -όπως είναι γνωστό- εντάσσονται στο πλαίσιο σχετικής απόφασης του ΚΥΣΕΑ και της ξεκάθαρης θέσης που πήρε η Κυβέρνηση υπέρ του αμυνόμενου στον πόλεμο αυτό, συντασσόμενη με τους εταίρους και τους συμμάχους της χώρας μας, εναντίον του αναθεωρητισμού και του επεκτατισμού, εναντίον των παραβιάσεων του Διεθνούς Δικαίου και των δεσποτικών αντιλήψεων αυταρχικών ηγετών.

Στο πλαίσιο της απόφασης αυτής εντάσσεται και η συμφωνία που επιτεύχθηκε, ύστερα από διαβουλεύσεις μεταξύ των Υπουργείων Άμυνας της Ελλάδας και της Γερμανίας, για την αντικατάσταση των παλαιών ανατολιτικό-γερμανικών τεθωρακισμένων που διαθέτει ο Ελληνικός Στρατός, με νεότερα γερμανικής κατασκευής και την παράδοση, αμέσως μετά, των παλιών στην Ουκρανία.

Υπογραμμίζεται ότι η αποστολή των παλιών τεθωρακισμένων στην Ουκρανία  θα γίνεται αφού  παραληφθούν από τη Γερμανία τα νεότερα και πιο σύγχρονα τεθωρακισμένα που θα τα αντικαταστήσουν.  Όπως προκύπτει δεν δημιουργείται απολύτως κανένα κενό στην άμυνα της χώρας. Κατ’ επέκταση είναι τελείως αβάσιμοι οι ισχυρισμοί και οι αιτιάσεις όσων πιστεύουν ότι θα υπάρξει κάποιο κενό στην άμυνα των νησιών, ισχυρισμοί που προβάλλονται από την αντιπολίτευση, από το ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος μέχρι πρόσφατα δεν είχε καν καταλήξει στο αν η άμυνα της χώρας -συνεπώς και των νησιών- είναι ο υπέρτατος αυτοσκοπός.

Για τη φωτιά που ξεκίνησε από την Άνω Γλυφάδα

Σε μια ιδιαίτερα επιβαρυμένη, εξαιτίας των ισχυρότατων βορείων ανέμων, καιρική συγκυρία, είχαμε το Σάββατο την πρώτη μεγάλη πυρκαγιά σε αστικό περιβάλλον γι’ αυτό το Καλοκαίρι. Σημειώνεται ότι στην περιοχή υπήρξαν τρεις διαφορετικές εστίες -στην Άνω Γλυφάδα,  τον Κουβαρά και τον Κρεμαστό Λαγό- ενώ την ίδια ημέρα, εκδηλώθηκαν σε όλη τη χώρα άλλες 61 δασικές πυρκαγιές.  Η φωτιά αυτή εξελίχθηκε με τις λιγότερες δυνατές απώλειες, δεδομένων των συνθηκών, επαναλαμβάνω, και της πίεσης που ασκεί η κλιματική κρίση. Μετά και την περσινή εμπειρία, είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε ότι όλοι οι επιστήμονες συμφωνούν στο ότι η περιοχή μας βάλλεται σφοδρά από την κλιματική κρίση, η οποία προκαλεί υψηλότατες θερμοκρασίες σε μεγάλο διάστημα του χρόνου, αλλά και σφοδρούς ανέμους. Το κοκτέιλ αυτό είναι εκρηκτικό.

Η πίεση φέτος και για τα επόμενα χρόνια, όσο δεν λαμβάνονται διεθνώς δραστικά μέτρα για την αναστροφή της κλιματικής κρίσης, θα είναι μεγάλη. Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα. Για να μην υπάρχουν όμως παρεξηγήσεις και παρανοήσεις ή καλοπροαίρετες ή κακοπροαίρετες θέλω να ξεκαθαρίσω ότι η πραγματικότητα αυτή δεν είναι λόγος ούτε να παρακολουθούμε μοιρολατρικά την κατάσταση, ούτε φυσικά να την επικαλούμαστε σαν δικαιολογία ως  Κράτος και ως Πολιτεία.

Για αυτό και φέτος είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι και έχουμε κινητοποιήσει πολλαπλάσια μέσα για την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων. Η προετοιμασία αυτή φάνηκε και στην πυρκαγιά στην Γλυφάδα και στη Βούλα, όπου τα μέσα κινητοποιήθηκαν και οι χρόνοι αντίδρασης ήταν εντός των πρωτοκόλλων. Για αυτό και η κατάσταση παρέμεινε εντός ελέγχου και δεν θρηνήσαμε θύματα, ενώ περιορίστηκαν στο ελάχιστο δυνατό οι ζημιές, οι φθορές σε περιουσίες και υποδομές. Οι συνθήκες εντός των οποίων λειτουργούμε και θα λειτουργούμε το επόμενο διάστημα είναι αντίξοες εξαιτίας της κλιματικής κρίσης. Για αυτό και χρειάζεται όλοι να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας, τη δουλειά που αναλογεί στον καθέναν αξιοποιώντας όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας, ανθρώπινους πόρους, οικονομικούς πόρους, μέσα, υποδομές, θεσμικές δυνατότητες που αποκτήσαμε με τις παρεμβάσεις μας το προηγούμενο διάστημα. Και ταυτόχρονα χρειάζεται  και μια μεγάλη κοινωνική πανστρατιά.

Οι πυρκαγιές δεν σβήνουν με κραυγές και δαιμονοποίηση των αρμοδίων οργάνων, και των ανθρώπων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή όπου συχνά οι προσπάθειές τους είναι ηρωικές και αποδοτικές. Θα έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο Καλοκαίρι -αυτή είναι η πραγματικότητα- και χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια και σκληρή δουλειά στη διάρκεια όλης αυτής της περιόδου, ώστε στο τέλος της περιόδου, που  αργεί ακόμη, να μπορούμε να κάνουμε έναν απολογισμό πολύ καλύτερο από την περσινή χρονιά και σαφώς καλύτερο από το μέγεθος των προβλημάτων που η κλιματική κρίση μπορεί να προκαλέσει.

Σας ευχαριστώ και παρακαλώ πολύ για τις ερωτήσεις σας.

ΑΜ. ΚΑΤΖΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, θέλω να σας ρωτήσω για το Fuel Pass, αν η Κυβέρνηση εξετάζει την παράταση και αν ισχύουν οι πληροφορίες που λένε ότι στην Κυβέρνηση εξετάζετε να είναι σε άλλη μορφή: Κατευθείαν επιδότηση στην αντλία. Αν ισχύουν αυτές οι πληροφορίες.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Όταν η Κυβέρνηση είναι έτοιμη να ανακοινώσει μέτρα, όπως το έκανε και στο παρελθόν, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της εισαγόμενης ακρίβειας στον οικονομικό βίο των Ελλήνων πολιτών, θα το κάνει με σαφήνεια και πολύ συγκεκριμένα.

Ι. ΣΧΙΝΑΣ – ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ήρθαμε ξανά αντιμέτωποι με τραγικές εικόνες το Σαββατοκύριακο, λόγω της φωτιάς σε Βούλα και Γλυφάδα, αναφερθήκατε κι εσείς. Την ίδια ώρα ο «γαλάζιος» δήμαρχος Ιστιαίας-Αιδηψού, κ. Κοντζιάς, κατήγγειλε πως δεν έχει πέσει ούτε ένα ευρώ στην περιοχή, αναφερόμενος στη Β. Εύβοια, ενώ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με τα λεφτά για την αντιπυρική προστασία, τα οποία είναι λιγότερα, όπως δήλωσε, από πέρυσι. Κατηγόρησε, παράλληλα, την Κυβέρνηση πως είναι απούσα. Κύριε Εκπρόσωπε, η Κυβέρνηση εκτιμά πως η πολιτική ηγεσία της Πολιτικής Προστασίας αδυνατεί να ανταποκριθεί στα καθήκοντά της; Ο κ. Στυλιανίδης χαίρει της εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Σας απάντησα και προηγουμένως ότι έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο καλοκαίρι και ότι έχουμε προετοιμαστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και συνεχίζουμε την προσπάθεια αυτή για να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Η αντιμετώπιση αυτής της πολύ δύσκολης πυρκαγιάς το Σαββατοκύριακο έδειξε ότι βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο. Υπήρξε γρήγορη ανταπόκριση και περιορίσαμε στο ελάχιστο δυνατό τις ζημιές, τις φθορές τόσο σε περιουσίες, όσο και σε δημόσιες υποδομές. Θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε σκληρά μέχρι το τέλος της περιόδου, για να έχουμε όσο το δυνατόν μικρότερα προβλήματα από ένα φαινόμενο που είναι δύσκολο και από δυσκολίες που έτσι και αλλιώς θα αντιμετωπίσουμε. Από εκεί και πέρα, είναι απολύτως λογικό ο κάθε Δήμαρχος να εκφράζει την αγωνία του για την όσο το δυνατόν καλύτερη αντιμετώπιση των προβλημάτων στις τοπικές κοινωνίες. Πολλές φορές, εκφράζοντας αυτή την αγωνία, ακούγονται υπερβολές και άδικα πράγματα. Είναι και υπερβολικό και άδικο ότι δεν έχει πέσει στην Εύβοια ή στη Βόρεια Εύβοια ούτε ένα ευρώ. Μπορώ χαρακτηριστικά να πω συγκεκριμένα πράγματα. Μέρος αυτού του μεγάλου σχεδίου για την αποκατάσταση στη Βόρεια Εύβοια, ενός σχεδίου πάνω από 300 εκατ., ο ίδιος δήμαρχος πριν από μία εβδομάδα το είχε χαρακτηρίσει επί λέξει ως το success story της Ελληνικής Πολιτείας. Είχε πει, δηλαδή, δημοσίως ότι αυτό το σχέδιο είναι το success story της Ελληνικής Πολιτείας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων μιας καταστροφής. Μέχρι τώρα ενδεικτικά, απαντώντας στο ότι δεν έχει πέσει ούτε ένα ευρώ στην περιοχή, να πω ότι έχουν ολοκληρωθεί τα αντιδιαβρωτικά έργα στο Δήμο Μαντουδίου-Λίμνης Αγίας Άννας, ενώ στο Δήμο Ιστιαίας- Αιδηψού θα ολοκληρωθούν στα τέλη Ιουνίου. Συνολικό κόστος: 11 εκατ. ευρώ. Έχει ξεκινήσει η υλοποίηση και η δρομολόγηση αντιπλημμυρικών έργων σε επτά από τις εννιά λεκάνες απορροής στην περιοχή, συνολικός προϋπολογισμός 19 εκατ. ευρώ. Θα δημοπρατηθεί άμεσα το έργο αποκατάστασης των υποδομών του δασικού χωριού Παπάδων με χρηματοδότηση 800 χιλιάδες ευρώ. Εκτελούνται, ήδη, εργασίες αναδάσωσης στο δημόσιο δάσος Λίμνης δαπάνης 300 χιλιάδων ευρώ. Οι δασικοί και αναγκαστικοί συνεταιρισμοί έλαβαν έκτακτη χρηματοδότηση στήριξης συνολικού ύψους 1,27 εκατ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά στην ενίσχυση των ανθρώπων, από την πρώτη στιγμή ενεργοποιήθηκε η πλατφόρμα arogi.gov.gr. Σε αυτό το πλαίσιο μέσα σε 13 γύρους πιστώσεων, μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί στους δικαιούχους νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγρότες και στους δυο Δήμους της Βόρειας Εύβοιας 12,1 εκατ. ευρώ. Για τις επιχειρήσεις θεσπίστηκε ειδικό καθεστώς. Ήδη έχουν χορηγηθεί 7,7 εκατ. ευρώ ενισχύσεων σε 1.326 δικαιούχους στην περιοχή. Έχουμε προβεί σε έκτακτη ενίσχυση 3,7 εκατ. ευρώ, σε συνέχεια της τακτικής ετήσιας επιχορήγησης σε δασικούς συνεταιρισμούς της περιοχής. Έχουμε εκπονήσει ένα επταετές πρόγραμμα ειδικής απασχόλησης για τους ρητινεργάτες ύψους 63 εκατ. ευρώ. Αξιολογεί ο ΟΑΕΔ τις αιτήσεις, που ολοκληρώθηκε η κατάθεσή τους πριν από ένα μήνα και πολύ σύντομα θα αρχίσουμε να κάνουμε κι εκεί τις καταβολές, γιατί έχουν παρατηρηθεί διάφορες αποκλίσεις. Στους ελαιοπαραγωγούς έχει δοθεί προκαταβολή 50,4 ευρώ ανά ελαιόδεντρο και 33,6 ευρώ ανά δέντρο στις λοιπές δενδρώδεις καλλιέργειες στη Βόρεια Εύβοια. Μιλάμε για ένα πρόγραμμα επιχορήγησης το οποίο ανέρχεται σε 5,5 εκατ. ευρώ και μια σειρά από άλλα μέτρα, τα οποία -για αυτό ανέφερα συγκεκριμένα κάποια από αυτά- αναδεικνύουν πόσο άδικη και υπερβολική ήταν η κριτική ότι δεν έχει πέσει ούτε ένα ευρώ για τη στήριξη στην ευρύτερη περιοχή. Βεβαίως και σε ορισμένα πράγματα υπάρχουν καθυστερήσεις. Καθυστερήσεις που έχουν να κάνουν, για παράδειγμα, με τον τρόπο ενστάσεων στους διαγωνισμούς, για να ξεκινήσουν οι εργολαβίες να υλοποιούνται. Βεβαίως και είναι θεμιτή η αγωνία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για να πάρει ο καθένας ό,τι καλύτερο μπορεί για την περιοχή του και να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των πολιτών να γίνονται έργα, να προχωρούν πράγματα και να μην ξαναζήσουμε φαινόμενα, όπως στο παρελθόν. Απαντώντας πολύ συγκεκριμένα με λίγα μόνο από αυτά που υλοποιούνται, με ένα κομμάτι, ανέδειξα ότι ο ισχυρισμός, ότι δεν έχει πέσει ούτε ένα ευρώ στην περιοχή, είναι άδικος και αβάσιμος.

ΧΡ. ΚΟΣΕΛΟΓΛΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, εξετάζει η Κυβέρνηση μείωση του Φ.Π.Α. σε βασικά αγαθά, όπως, για παράδειγμα, στο ψωμί; Ακούσαμε το πρωί και τον κ. Γεωργαντά να λέει κάτι τέτοιο. Και πιστεύετε και εσείς  πως μετά την παρέμβαση στο ρεύμα, από τις αρχές Ιουλίου, θα σημειωθεί η αποκλιμάκωση των τιμών που θα τη δουν και οι καταναλωτές;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Κατ’ αρχάς, η αποκλιμάκωση στους λογαριασμούς του ρεύματος, ήδη, φαίνεται. Μέχρι τις 16 του μήνα θα ανοίξει και η πλατφόρμα για την επιστροφή των χρημάτων στα IBAN των δικαιούχων. Από την 1η Ιουλίου ξεκινά στην ουσία η αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής. Αυτά είναι αποτελέσματα ενός πολύ μελετημένου σχεδίου της Κυβέρνησης για τον περιορισμό των ανατιμήσεων στην ηλεκτρική ενέργεια σε ένα ποσοστό από 70 μέχρι 90%. Η ακρίβεια εξακολουθεί να πλήττει τον οικονομικό βίο των πολιτών. Έχουμε εξηγήσει πολλές φορές γιατί δεν είναι στην προτεραιότητά μας η αξιοποίηση των φορολογικών εργαλείων για τη μείωση των τιμών. Εδώ είμαστε, κάθε δυνατότητα καινούργια που έχουμε, οτιδήποτε μπορεί να γίνει μέσα στα όρια δημοσιονομικών αντοχών της χώρας να το αξιοποιήσουμε, για να σταθούμε στο πλευρό των πολιτών και να μετριάσουμε το «αποτύπωμα» της εισαγόμενης ακρίβειας στις ζωές τους.

ΑΝΤ. ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα ήθελα να επαναλάβω το ερώτημα του συναδέλφου: Απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού ο κ. Στυλιανίδης;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Απολύτως. Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο ζήτημα. Σας είπα, ίσα-ίσα, ότι η διαχείριση μιας πολύ δύσκολης πυρκαγιάς με τρεις ταυτόχρονες ή με διαφορά λίγης ώρας εστίες στην Αττική, εν μέσω σφοδρών ανέμων, ήταν μία απόδειξη ότι η δουλειά και η προετοιμασία που έχουμε κάνει το προηγούμενο διάστημα αποδίδει.  Είμαστε εδώ μπροστά σε ένα δύσκολο καλοκαίρι, για να κάνουμε όσο καλύτερα μπορούμε τη δουλειά μας με συνεχή προσπάθεια, με σκληρή δουλειά, με αξιοποίηση όλης της προετοιμασίας που έχει γίνει το προηγούμενο διάστημα και με συνεργασία όλων των Αρχών.

Β. ΣΑΜΑΡΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, είπατε ότι έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο καλοκαίρι και ότι υπάρχει προετοιμασία. Είμαστε πραγματικά έτοιμοι, σε ό,τι αφορά στον καθαρισμό, στις αντιπυρικές ζώνες; Γιατί βλέπουμε αυτές τις ημέρες πάλι το γνωστό φαινόμενο όπου Δήμαρχοι διαμαρτύρονται και λένε ότι το Δασαρχείο τους εμποδίζει στο έργο των καθαρισμών και γι’ αυτό δεν είναι έτοιμοι.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Έχει γίνει πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια το προηγούμενο διάστημα προς την κατεύθυνση αυτή. Οι αρμόδιοι βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία. Αντίστοιχες συσκέψεις τρέχουν και θα τρέξουν και όλο το επόμενο διάστημα και όπου διαπιστώνονται προβλήματα ή ελλείμματα, τέτοιου είδους προβλήματα συντονισμού, είμαστε εδώ για να τα αντιμετωπίζουμε. Σας είπα και προηγουμένως, η προσπάθεια είναι διαρκής. Από πολύ νωρίς φέτος έχουν διατεθεί κονδύλια, έχουν γίνει συσκέψεις, έχουν γίνει επί τόπου επισκέψεις, έχει γίνει σωστός καταμερισμός των ρόλων. Σε πολύ μεγάλο ποσοστό η προσπάθεια αυτή έχει αποδώσει. Όπου δεν έχει αποδώσει, εξαιτίας συγκεκριμένων στρεβλώσεων και εμποδίων, είμαστε εδώ -κατόπιν υπόδειξης και των αρμοδίων- για να προλαβαίνουμε τα πράγματα και να κάνουμε όσο ταχύτερα και όσο καλύτερα και πιο αποτελεσματικά μπορούμε τη δουλειά μας. Χρειάζεται διαρκής εγρήγορση, προσπάθεια και σκληρή δουλειά.

ΘΑΝ. ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ: Ο «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ» δημοσίευσε, χθες, στοιχεία για τον οπλισμό που έχει μετακινηθεί προς την κυβέρνηση Zelensky. Φαίνεται ότι και μεγάλη ποσότητα είναι και πολύτιμο υλικό. Συνιστά  διασφάλιση της άμυνας της χώρας, η αφαίρεση ενός τέτοιου υλικού ακόμα και από νησιά του Αιγαίου, ειδικά σε μια περίοδο που μιλάμε για όξυνση των σχέσεων με την Άγκυρα; Και δεύτερον, κυβερνήσεις, όπως της Πολωνίας, είχαν διαμαρτυρηθεί ότι στην αντίστοιχη συναλλαγή με τους Γερμανούς, οι Γερμανοί ουδέποτε πήγαν τα τεθωρακισμένα οχήματα που είχαν υποσχεθεί ότι θα πάνε. Πείτε μας τι μας διασφαλίζει ότι αυτό θα γίνει στη δική μας περίπτωση και επίσης ότι δεν θα μας φέρουν σαπάκια.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Εάν δεν έρθουν τα καινούρια, δεν φεύγουν τα παλιά. Και σε ό,τι αφορά στο πρώτο σκέλος της ερώτησής σας, την Τετάρτη ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας θα ενημερώσει πολύ αναλυτικά την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Σε κάθε περίπτωση, ισχύει αυτό που και από εδώ έχουμε πει –και ο ίδιος ο Υπουργός έχει πολλές φορές αναδείξει με δημόσιες δηλώσεις του- πως ό,τι έχει σταλεί στην Ουκρανία, στο πλαίσιο της απόφασης του ΚΥΣΕΑ, είναι εξοπλισμός που δεν χρησιμοποιείται, είτε δεν είναι αναγκαίος, με βάση την αξιολόγηση των αρμοδίων, του Επιτελείου, των αξιωματικών μας για την άμυνα της χώρας. Αυτό είναι απαράβατη αρχή.

ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Μετά τη δημοσιοποίηση των πρωτότυπων εγγράφων του FBI για τη Novartis, εντοπίζονται αναφορές των Αμερικανών σε χρηματισμό του κ. Ανδρέα Λοβέρδου και σε διαδρομές χρήματος από τον κ. Κωνσταντίνο Φρουζή στον Νίκο Μανιαδάκη και από εκεί σε πολιτικούς. Για την απάλειψη των αναφορών από τα μεταφρασμένα του Υπουργείου Εξωτερικών υπήρξε παρέμβαση της Δικαιοσύνης που θα αποφανθεί για την παραποίησή τους. Στο πολιτικό σκέλος, όμως, εφόσον κανείς δεν αμφισβητεί τη γνησιότητα των εγγράφων του FBI, από πού  τεκμηριώνεται η θεωρία της σκευωρίας στην οποία επιμένει η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός τόσα χρόνια;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Νομίζω ότι εάν ένα συμπέρασμα προκύπτει πολύ καθαρά γι΄ αυτή την υπόθεση, με δεδομένο ότι τα έγγραφα που δημοσιοποιήθηκαν είναι απολύτως γνωστά, έχουν κατατεθεί στην Προανακριτική Επιτροπή από τον κ. Αγγελή, επίσης από τον κ. Λοβέρδο, έχουν ληφθεί υπόψη από τις δικαστικές Αρχές σε όλη τη διαδικασία που κατέληξε στην απόφαση που κατέληξε για τον κ. Λοβέρδο. Δηλαδή, δεν έχει προκύψει απολύτως κανένα (νέο) στοιχείο. Είναι απολύτως σαφές ότι ένα πράγμα συμβαίνει εδώ. Μιλάμε για την κορύφωση μιας προσπάθειας των κατηγορουμένων, αυτών που έρχεται η ώρα να λογοδοτήσουν στην ελληνική Δικαιοσύνη για την εμπλοκή τους στη σκευωρία της Novartis, προκειμένου να δημιουργήσουν εντυπώσεις, να δημιουργήσουν σύγχυση, να συσκοτίσουν. Ματαιοπονούν, όσοι πιστεύουν ότι η Δικαιοσύνη δεν θα κάνει τη δουλειά της, όπως την έκανε πάντα. Η Δικαιοσύνη στη χώρα είναι ένας πυλώνας, είναι ανεξάρτητος θεσμός. Δεν υπάρχει περίπτωση να αποπροσανατολιστεί από το να κάνει τη δουλειά της, όπως εκείνη κρίνει και ξέρει.

Γ. ΣΚΙΤΖΗ: Με αδιαμφισβήτητα ανοιχτά μέτωπα για την Κυβέρνηση μέσα στο καλοκαίρι και μιλώ για τα ελληνοτουρκικά, τις φωτιές, αλλά βεβαίως και την ακρίβεια, βρισκόμαστε κοντά σε ενδεχόμενο ανασχηματισμό;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Βρισκόμαστε στην ένταση της προσπάθειας για να αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις, τα προβλήματα και τα μέτωπα που έχει η ελληνική κοινωνία. Και βεβαίως, θα είμαστε εδώ για να προασπιζόμαστε τα συμφέροντα και τα δίκαια της χώρας. Αυτή είναι η δουλειά της Κυβέρνησης, αυτές είναι οι προτεραιότητές της και εκεί είναι εστιασμένο το ενδιαφέρον μας.

ΑΜ. ΚΑΤΖΟΥ: Πριν από λίγη ώρα, η Άγκυρα, επιμένοντας στην τακτική των υπερπτήσεων, πραγματοποίησε υπερπτήση μη επανδρωμένου αεροσκάφους πάνω από τη νήσο Κίναρο στα 19.000 πόδια. Βλέπουμε, λοιπόν, ότι επιμένει η Άγκυρα και στις λεκτικές προκλήσεις, αλλά και στις υπερπτήσεις. Θα υπάρξουν και νέες επαφές του Πρωθυπουργού για το θέμα ή θα περιμένουμε τη Σύνοδο Κορυφής;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Η ελληνική Κυβέρνηση, ασκώντας μια εξωτερική πολιτική αρχών έχει καταφέρει να ενισχύσει και το κύρος της, αλλά και την απήχηση των απόψεών μας παντού. Εμείς αντιμετωπίζουμε με ψυχραιμία, με αποφασιστικότητα και με αυτοπεποίθηση όλες τις προκλήσεις και έτσι θα κάνουμε. Δεν πρόκειται να μπούμε σε έναν ανταγωνισμό έντασης μέσω λεκτικών αντιπαραθέσεων. Εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι η ουσία και το αποτέλεσμα. Η ουσία είναι ότι οι Σύμμαχοι και οι εταίροι μας, με τον πιο καθαρό τρόπο, καταδικάζουν αυτή την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας. Η ουσία είναι ότι έχουμε το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος μας, είναι ότι έχουμε τους Συμμάχους στο πλευρό μας, είναι ότι έχουμε απόλυτα την ικανότητα να υπερασπιστούμε την εθνική μας κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, χωρίς να προκαλούμε κανέναν. Αυτό το γνωρίζουν όλοι. Πρωτίστως, το γνωρίζουν και όσοι φωνάζουν ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα.

Σ. ΡΙΣΤΟΦΣΚΑ: Την Παρασκευή, στη Θεσσαλονίκη, θα γίνει η Σύνοδος Κορυφής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Αν ξέρετε ποιοι θα συμμετέχουν, εκτός από τον Καγκελάριο της Γερμανίας που το έχει ανακοινώσει και ποιο θα είναι το μήνυμα ή τα μηνύματα που θέλει και θα στείλει η ελληνική Κυβέρνηση από εκεί.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μέχρι την Παρασκευή θα έχουμε τη δυνατότητα και σε άλλες ενημερώσεις να πούμε πιο πολλά γι΄ αυτή τη Σύνοδο Κορυφής.

ΙΑΣ. ΣΧΙΝΑΣ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Να σας πάω στον πόλεμο της Ουκρανίας. Θα ήθελα να μας διευκρινίσετε τι είδους στρατιωτικό υλικό έχει στείλει, μέχρι στιγμής, η Ελλάδα στην Ουκρανία και αν αληθεύει ότι έχουν σταλεί ρουκέτες RM 70, αντιαεροπορικοί και αντιαρματικοί πύραυλοι.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Όπως σας είπα, την Τετάρτη ο αρμόδιος Υπουργός θα ενημερώσει την Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής. Εκεί θα υπάρχει μια πάρα πολύ αναλυτική ενημέρωση και απαντήσεις σε όσα θα τους τεθούν από τους βουλευτές και από τους εκπροσώπους των κομμάτων.

ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Όπως είπε ο Πρωθυπουργός στο Συνέδριο της ΟΝΝΕΔ και είπατε και εσείς προηγουμένως, ότι ετοιμάζετε ένα συνολικό σχέδιο για τη στέγη. Παρόλα αυτά δεν ακούσαμε κάποιες συγκεκριμένες παρεμβάσεις με άμεσο αντίκτυπο.  Ίσα- ίσα, ο κ. Μητσοτάκης είπε την Παρασκευή ότι όλα αυτά θα υλοποιηθούν στη δεύτερη τετραετία της Ν.Δ.. Η οποιαδήποτε παρέμβαση, αυτή τη στιγμή, στη στέγη και για τους νέους και γενικότερα, θα έρθει μέσα από ένα προεκλογικό πρόγραμμα και μετά τις εκλογές; Ετοιμάζεται η Κυβέρνηση για κάτι άμεσο;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Εάν είχαμε ολοκληρώσει το σχέδιο, ο Πρωθυπουργός θα έλεγε  «ανακοινώνουμε το σχέδιο». Επειδή προετοιμάζουμε το σχέδιο, ο Πρωθυπουργός είπε ότι προετοιμάζουμε το σχέδιο. Οι παρεμβάσεις μας για τη νέα γενιά είναι σε ένα πολύ ευρύ πλαίσιο. Ανέφερα αρκετές από αυτές στην εισήγησή μου. Σε ό,τι αφορά κομμάτι της στέγης, με τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει ο νέος ΟΑΕΔ, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες, που γρήγορα και άμεσα, θα γίνουν κάποιες παρεμβάσεις προς την κατεύθυνση αυτή. Και το επόμενο διάστημα, όταν η Κυβέρνηση ολοκληρώσει τη μελέτη του σχεδίου της με συγκεκριμένες παρεμβάσεις στα κομμάτια που σας ανέφερα και πριν, είτε δηλαδή την ανέγερση μέσω της αναξιοποίητης περιουσίας στέγης με προσιτή τιμή, είτε τα κίνητρα και τα αντικίνητρα για να απελευθερωθούν διαμερίσματα που δεν παρέχονται στον κόσμο για να του προσφέρουν στέγαση, είτε με τις συμπράξεις με φορείς για την ανέγερση παραπάνω λεσχών στα πανεπιστήμια, που επίσης και αυτό θα δώσει μια διέξοδο στα νέα παιδιά που πάνε να σπουδάσουν μακριά από το σπίτι τους για πιο προσιτή στέγη, σημαντικά φθηνότερη από αυτά που αναζητούν στα ενοίκια στην αγορά, θα είμαστε πολύ πιο συγκεκριμένοι και σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα και σε ό,τι αφορά τα μέτρα.

ΧΡ. ΚΟΣΕΛΟΓΛΟΥ: Με την Άγκυρα υπάρχει κάποιος δίαυλος επικοινωνίας αυτή την περίοδο; Μιλούν οι διπλωματικοί σύμβουλοι μεταξύ τους, όπως γινόταν στο παρελθόν; Επίσης, θέλω να σας ρωτήσω, επειδή ακούμε ότι οι Γερμανοί, η Υπουργός Εξωτερικών τους θα επισκεφθεί τη χώρα μας και ίσως και την Άγκυρα, υπάρχει σε εξέλιξη και κάποια διαμεσολάβηση γερμανική, όπως είχε γίνει στο παρελθόν, όταν ήταν τεταμένη η κατάσταση;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Εκείνο που υπάρχει είναι οι πολύ καθαρές τοποθετήσεις συμμάχων και εταίρων καταδίκης της τουρκικής προκλητικότητας και των ανυπόστατων ισχυρισμών σε ό,τι αφορά στα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου. Αυτό είναι που υπάρχει και έχει δηλωθεί και αναδειχθεί με τον πιο καθαρό τρόπο. Από εκεί και πέρα, η χώρα μας πάντοτε επιδιώκει να έχει διαύλους επικοινωνίας. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεχόμαστε υποδείξεις για το πώς θα κάνουμε την εξωτερική μας πολιτική, πώς θα μιλάμε στο εξωτερικό και πώς θα αναδεικνύουμε ζητήματα που αφορούν και τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, αλλά και σε ό,τι αφορά τη διεθνή νομιμότητα γενικά. Πάντως, είναι μια θετική εξέλιξη. Όπως πληροφορήθηκα σήμερα το πρωί, θα εκπροσωπηθεί η Τουρκία στη Σύνοδο της Θεσσαλονίκης, την Παρασκευή. Είναι και αυτό ένα βήμα θετικό.

Γ. ΣΚΙΤΖΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, τα τελευταία εικοσιτετράωρα παρατηρείται συγκέντρωση προσφύγων στα τουρκικά παράλια. Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν ανησυχείτε για επανάληψη της κατάστασης στον Έβρο, όπως τη ζήσαμε το 2020 και ποια μέριμνα παραπάνω λαμβάνετε για να αποφευχθεί ένα τέτοιο φαινόμενο.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Πάντοτε είμαστε σε εγρήγορση και τα αντανακλαστικά μας είναι ενεργοποιημένα, για να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την πολιτική που ασκούμε στο Μεταναστευτικό, φυλάσσοντας τα σύνορα της Ελλάδας και της Ευρώπης με τον αποτελεσματικό τρόπο που τα φυλάμε το τελευταίο διάστημα, έτσι ώστε να μην ξαναζήσουμε σκηνές σαν κι αυτές που είχαμε ζήσει στο παρελθόν. Αυτή  είναι μια διαδικασία, την οποία η χώρα μας εφαρμόζει με συνέπεια όλο το προηγούμενο διάστημα και θα εξακολουθήσει να την εφαρμόζει.

ΙΑΣ. ΣΧΙΝΑΣ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, πότε αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή ο νέος νόμος-πλαίσιο του Υπουργείου Παιδείας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ο νόμος βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση. Νομίζω ότι δόθηκε παράταση στη δημόσια διαβούλευση. Όταν ολοκληρωθεί αυτό, το επόμενο διάστημα θα έρθει στη Βουλή προς ψήφιση. Τώρα δεν είμαι έτοιμος να σας πω αμέσως πότε, αλλά, εν πάση περιπτώσει, όταν ολοκληρωθεί και η δημόσια διαβούλευση, με την παράταση που δόθηκε τώρα τελευταία, θα έρθει, προς ψήφιση στη Βουλή. Πάντως σύντομα, και ενδεχομένως μέσα στον Ιούνιο ή λίγο πιο μετά.

Σ. ΡΙΣΤΟΦΣΚΑ: Σε συνέχεια της ερώτησης της συναδέλφου, υπάρχει κάποια κινητικότητα αυξημένη στα νησιά; Γιατί πριν από δέκα ημέρες νομίζω είδαμε παραπάνω βάρκες να έρχονται. Έχετε παρατηρήσει κάτι τέτοιο ή είναι στα κανονικά πλαίσια;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Αυτό που κάνει η Ελληνική Πολιτεία, είναι να ασκεί κάθε φορά επιχειρησιακά την πολιτική που απαιτείται, έτσι ώστε να πετυχαίνουμε τον σκοπό μας, με βάση τους κανόνες που ισχύουν σε ό,τι αφορά τη μεταναστευτική μας πολιτική και να περιφρουρούμε σωστά τα θαλάσσια σύνορά μας.

ΧΡ. ΚΟΣΕΛΟΓΛΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, γνωρίζουμε σε ποιο επίπεδο θα εκπροσωπηθεί η Άγκυρα στη Σύνοδο της Θεσσαλονίκης;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Νομίζω σε επίπεδο Υφυπουργού.

Ευχαριστώ πολύ.

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr