Τρέχων Άρθρο
Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου (28/3/2022)

Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου (28/3/2022)

Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου 

Καλό μεσημέρι.

Όπως επεσήμανε ο Πρωθυπουργός στο CNN, ο κόσμος άλλαξε. Και άλλαξε βίαια, γρήγορα και επιβαρυντικά. Ολόκληρος ο πλανήτης, κι ακόμη περισσότερο οι ευρωπαϊκοί λαοί, αντιμετωπίζουν μια σκληρή πραγματικότητα εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Στη φρίκη του πολέμου, την ανθρωπιστική κρίση και την προσφυγιά που βιώνει τόσο άδικα και δραματικά ένας ολόκληρος λαός προστίθενται ήδη σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις στην Ευρώπη, από τις οποίες αναπόφευκτα πλήττεται και η χώρα μας. Νοικοκυριά και επιχειρήσεις σηκώνουν τεράστια βάρη από τις πρωτόγνωρες -σε πανευρωπαϊκό επίπεδο- ανατιμήσεις στην ενεργειακή αγορά και τη συνακόλουθη αύξηση των τιμών σε βασικά αγαθά. Και η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι, όσο δεν σταματούν οι εχθροπραξίες, δεν διαφαίνεται εύκολος και σχετικά γρήγορος τρόπος επίλυσης των προβλημάτων που προκάλεσε και συνεχίζει να προκαλεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η Κυβέρνηση έχει ήδη διαμορφώσει, από τον περασμένο Σεπτέμβριο, ένα αρχικό δυναμικό σχέδιο ανταπόκρισης στην πρώτη φάση ανατιμήσεων στην ενέργεια και στα αγαθά,  που προκάλεσε στην παγκόσμια εμπορική αλυσίδα η πανδημία. Στους βασικούς άξονες του σχεδίου αυτού, η Κυβέρνηση έρχεται κατά καιρούς να  προσθέσει στοιχεία και πολιτικές και να εξαντλήσει κάθε γόνιμη ιδέα και κάθε δυνατή προσπάθεια, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο, προκειμένου να περιοριστούν τα βάρη, να στηριχθούν οι επιχειρήσεις, να ανασάνουν τα νοικοκυριά. Πήραμε και θα συνεχίσουμε να παίρνουμε  στοχευμένα μέτρα με έγνοια για τους πιο αδύναμους οικονομικά συμπολίτες μας. Διεκδικούμε, ταυτόχρονα, ευρωπαϊκές λύσεις σε ένα πρόβλημα που είναι παγκόσμιο. Παρακολουθούμε τις διεθνείς εξελίξεις, αναλύουμε τα δεδομένα, συμμετέχουμε ενεργά στην εξεύρεση νέων λύσεων και δυνατοτήτων. Εργαζόμαστε σκληρά και δεν πρόκειται, σε καμιά φάση, να βρεθούμε πίσω από τις εξελίξεις ή να παραδοθούμε σε αυτές.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου -που συνεδρίασε την Πέμπτη και την Παρασκευή- επέμεινε στις προτάσεις που είχε αναπτύξει με την επιστολή του προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και είχε συζητήσει στη συνέχεια με τους ηγέτες του ευρωπαϊκού Νότου, της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Πορτογαλίας. Επέμεινε ιδιαίτερα στην ανάγκη να τεθεί πλαφόν στη χονδρική αγορά φυσικού αερίου, προκειμένου να ορθωθεί ένα πανευρωπαϊκό τείχος άμυνας στα παιχνίδια της διεθνούς κερδοσκοπίας και να διασφαλιστούν χαμηλότερες τιμές. Προειδοποίησε μάλιστα, ότι χωρίς την αναφορά αυτή στα Συμπεράσματα δεν θα συμφωνούσαμε στην έκδοσή τους.

Τελικά -ύστερα από μακρές και δύσκολες διαβουλεύσεις- εντάχθηκε στα Συμπεράσματα ρητή αναφορά, που καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει -μαζί και με άλλες προτάσεις- την επιλογή για πλαφόν διεθνώς στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου. Ζητείται συγκεκριμένααπό την Πρόεδρο της Επιτροπής να συνομιλήσει με όλους τους παράγοντες της αγοράς και να προτείνει, το συντομότερο δυνατόν, παρεμβάσεις, ανάμεσα στις οποίες είναι και η επιβολή πλαφόν στη χονδρεμπορική τιμή  του φυσικού αερίου.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δεσμευτεί ότι, μέχρι τον Μάιο, θα καταθέσει προτάσεις για την απεξάρτηση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας από την τιμή του φυσικού αερίου. Πρόκειται για στρέβλωση που ήδη προκαλεί σοβαρότατο πρόβλημα και η  στρέβλωση αυτή δεν είναι δυνατό να παρατείνεται σε μια περίοδο που οι τιμές φυσικού αερίου έχουν εκτιναχθεί σε πρωτόγνωρα επίπεδα. H πολιτική είναι εδώ για να δίνει λύσεις και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνούμε ούτε σε εθνικό, αλλά ούτε και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σημαντική επίσης είναι η απόφαση του Συμβουλίου που δίνει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη δυνατότητα να συζητά, με μεγάλους προμηθευτές φυσικού αερίου, για μακροχρόνιες αγορές υγροποιημένου φυσικού αερίου.  Είναι ένα πολύ σημαντικό πρώτο βήμα, το οποίο η Ελλάδα στήριξε από την πρώτη στιγμή, επικαλούμενη και το παράδειγμα της ενιαίας  αγοράς εμβολίων. Συμφωνήθηκε ήδη -στη συνάντηση που είχε ο Αμερικανός Πρόεδρος με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής-  η προμήθεια από την Ε.Ε. επιπλέον  15 δισ. κυβικών μέτρων υγροποιημένου αερίου από τις Η.Π.Α. έως το τέλος του 2022.

Ένα ακόμη ζήτημα, που τέθηκε με πρωτοβουλία του Γάλλου Προέδρου, αφορά στην ενδεχόμενη παγκόσμια επισιτιστική κρίση και την αναγκαία προετοιμασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στη χώρα μας δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποιο σοβαρό πρόβλημα επάρκειας βασικών αγαθών.  Παρόλα  αυτά  προετοιμάστηκε -και όπως γνωρίζετε θα ξεκινήσει σε λίγη ώρα- σύσκεψη του Πρωθυπουργού με τη συμμετοχή όλων των συναρμόδιων Υπουργείων για να εξετάσουμε το ζήτημα αυτό.

Σημειώνεται ότι με διάταξη που έχει ψηφιστεί θεσπίστηκε υποχρέωση καταγραφής των αποθεμάτων σε  επτά πολύ σημαντικές κατηγορίες προϊόντων. Πέρα από την  ενημέρωση που πρέπει να υπάρχει κεντρικά για τα αποθέματα της χώρας, το μέτρο αυτό αποτελεί και μία πρόσθετη δικλείδα  για την αποτροπή  φαινομένων κερδοσκοπίας. Εμπόδιο σε απόπειρες κερδοσκοπίας αποτελούν και οι έλεγχοι που γίνονται καθημερινά από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς που αξιοποιούν για το σκοπό αυτό όλα τα θεσμικά εργαλεία που έχουμε διαμορφώσει τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα τη ρύθμιση για τον «κόφτη» στα κέρδη σε μια σειρά από προϊόντα, σε σχέση με τα περιθώρια κέρδους που υπήρχαν στα ίδια προϊόντα τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Στην ίδια κατεύθυνση όπως προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός στη Βουλή- σχεδιάζεται η φορολόγηση με 90% των όποιων υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας. Η ΡΑΕ συγκεντρώνει ήδη τα σχετικά στοιχεία, προκειμένου να καταρτίσει και να υποβάλει σχετικό πόρισμα. Δυστυχώς, και σε αυτή την περίσταση και σε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα, ο ΣΥΡΙΖΑ φέρεται με ανεκδιήγητη ανευθυνότητα. Προτού ολοκληρωθεί η μελέτη της ΡΑΕ, προτού καν αρτιωθεί η μεθοδολογία αξιοποίησης των πρωτογενών στοιχείων, προτού εξαχθούν συγκεκριμένα συμπεράσματα, ο κ. Τσίπρας  ανακοίνωσε από το βήμα του Κοινοβουλίου ότι οι εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας έχουν υπερκέρδη  πάνω 1,4 δισ. ευρώ.

Ο Εκπρόσωπός του έσπευσε να προσθέσει ότι τα στοιχεία  για αυτά τα «ουρανοκατέβατα κέρδη» τα έχει ήδη δώσει η ΡΑΕ στην Κυβέρνηση και ότι δήθεν η Κυβέρνηση τα αγνοεί καλύπτοντας την αισχροκέρδεια. Σήμερα πληροφορήθηκα ότι ο κ. Τζανακόπουλος ανέβασε τα υπερκέρδη σε 1,7 δισ.. Πρόκειται για ασύστολα ψεύδη. Για ακραίο και χυδαίο λαϊκισμό. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της υποκρισίας, αλλά και της άγνοιας στοιχειωδών οικονομικών δεδομένων σας διαβάζω λέξη-λέξη από τα πρακτικά της Βουλής τι είπε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό: «Μας λέτε ότι αμφισβητείτε τα στοιχεία μας. Δεν θα μας πει πόσα είναι τα υπερκέρδη ο ισολογισμός, θα μας τα πει η ΡΑΕ μετρώντας κιλοβατώρα την κιλοβατώρα». Την ίδια στιγμή η ΡΑΕ με επίσημη ανακοίνωσή της έχει καταστήσει σαφές ότι «βρίσκεται στη διαδικασία ολοκλήρωσης λήψης και επαλήθευσης των στοιχείων», ώστε  αμέσως μετά να προχωρήσει στην «ανάλυση και τον προσδιορισμό των ποσών».  

Είναι σαφές ότι ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί τους Έλληνες πολίτες μειωμένης αντίληψης και τους πετά ψευδείς αριθμούς, δίχως καμία τεκμηρίωση, στοχεύοντας στην εξαπάτησή τους. Επιχειρεί να εκμεταλλευτεί τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία, δυσκολίες που αντιμετωπίζουν  οι πολίτες, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη. Προσποιούμενος πως δεν βλέπει και δεν καταλαβαίνει τι γίνεται στον κόσμο, εμφανίζει τις ανατιμήσεις ως ελληνικό φαινόμενο.

Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά του κ. Τσίπρα αποδεικνύει, για πολλοστή φορά,  την αδυναμία αντίληψης της σοβαρότητας των διεθνών κρίσεων. Αποδεικνύει μια νοσηρή προσέγγιση των προβλημάτων. Μια απόπειρα πόλωσης και διχασμού.

Στην ίδια ακριβώς διάσταση της κοροϊδίας του κόσμου είναι και οι ισχυρισμοί ότι τάχα Ισπανία και Πορτογαλία πέτυχαν εξαιρέσεις για πλαφόν στην ηλεκτρική ενέργεια. Η πραγματικότητα είναι ότι τα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται στην ευρωπαϊκή εργαλειοθήκη και απαιτούν κρατική χρηματοδότηση από τους πολίτες, από τους φορολογούμενους, από τους κρατικούς προϋπολογισμούς.

Η πραγματικότητα επίσης είναι ότι η χώρα μας -και εδώ- έχει κινηθεί εδώ και καιρό πολύ πιο προωθημένα αφού στην ουσία Κράτος, αλλά και Δ.Ε.Η. χρηματοδοτούν μέρος των αυξήσεων απευθείας στους καταναλωτές μέσω των εκπτώσεων που παρέχουν και έχουν προσεγγίσει τα 3,5 δισ. και που τις βλέπει ο καθένας στους λογαριασμούς ρεύματος που λαμβάνει στο σπίτι του. Και βεβαίως είναι δεδομένη η απόφαση της Κυβέρνησης να προχωρήσει -όπως είπε και ο Πρωθυπουργός- στην φορολόγηση με 90% των υπερκερδών όταν αυτά προσδιοριστούν.

Την ώρα που ολόκληρος ο κόσμος βλέπει να ανατρέπονται στην ήπειρό μας τα δεδομένα δεκαετιών, να ξεσπούν και να επαπειλούνται παγκόσμιες κρίσεις με απρόβλεπτες ακόμη επιπτώσεις, κάποιοι παραμένουν εγκλωβισμένοι στον μικρόκοσμο των κομματικών σκοπιμοτήτων τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα μειωμένης αξιοπιστίας και υπευθυνότητας,  λέει ψέματα στους πολίτες προσφέροντας για μια ακόμη φορά  κακές υπηρεσίες μέσα σε ένα περιβάλλον διεθνούς αστάθειας στην  ελληνική κοινωνία.

Τα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία έχουν και θα έχουν επιπτώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο, σε ολόκληρη την Ευρώπη και βεβαίως στην Πατρίδα μας. Για όλα αυτά ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τόσο στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ όσο και στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εμφανίστηκε με ξεκάθαρες θέσεις, εδραζόμενες στην ιστορική, πολιτική και πολιτισμική μας κληρονομιά, ξεκάθαρα στη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Επανέλαβε τη σταθερή υποστήριξη της χώρας μας  στην κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και το δικαίωμα της Ουκρανίας στην αυτοάμυνα. Απευθυνόμενος στους Συμμάχους μας στην Ευρωατλαντική Συμμαχία, αναφέρθηκε στα μέτρα που έλαβε η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή για την υποστήριξη της Ουκρανίας με αμυντικό υλικό και ανθρωπιστική βοήθεια, στη στήριξη των κυρώσεων στη Ρωσία, καθώς και στην υποδοχή 15.000 Ουκρανών προσφύγων. Τόνισε ταυτόχρονα ότι για να έχουν αποτελεσματικότητα οι κυρώσεις προς τη Ρωσία, είναι αναγκαία, ως μέσο πίεσης, η ενιαία και απαρέγκλιτη εφαρμογή τους από όλες τις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ.

Παράλληλα, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Πρόεδρο Ζελένσκι ο Πρωθυπουργός πήρε μια σημαντική πρωτοβουλία. Απαντώντας στον Ουκρανό Πρόεδρο, που επικοινώνησε για την εθνική μας επέτειο της 25ης Μαρτίου, του ζήτησε να απευθυνθεί, με τηλεδιάσκεψη, και στη Βουλή των Ελλήνων. Είναι μια ακόμη θεσμική ενέργεια συμπαράστασης προς την Ουκρανία και τον ηρωικό λαό της, ένα λαό που στέκεται με ηρωισμό απέναντι σε μια απρόκλητη εισβολή υπέρτερων δυνάμεων.

Μια ενέργεια σταθμός για τα κοινοβουλευτικά χρονικά της χώρας μας, μια ενέργεια με πολλαπλά μηνύματα, μια ενέργεια για την οποία ο Ελληνισμός θα είναι περήφανος εσαεί. Απέναντι στη ρωσική εισβολή. Απέναντι στην κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, δεν χωρούν μισόλογα, δεν χωρούν ίσες αποστάσεις, δεν χωρούν επιφυλάξεις. Δεν χωρούν για λόγους αξιακούς και εθνικούς. Γιατί οι Ουκρανοί, με τη γενναία αντίστασή τους, κάνουν πολλά για όλους μας. Λαός που κοιτάζει κατάματα τον εχθρό, δίχως φόβο, βαδίζει προς τη νίκη.

Η Ελλάδα έχει βρεθεί πολλές φορές στην Ιστορία της στο στόχαστρο βαρβάρων εισβολέων, οι οποίοι επιχείρησαν να μας καθυποτάξουν και να μας εξαφανίσουν από το πρόσωπο της γης. Δεν σκύψαμε το κεφάλι, δεν το βάλαμε κάτω και καταφέραμε, παρά τον εις βάρος μας αρχικό συσχετισμό, να νικήσουμε, υπερασπιζόμενοι τις αξίες μας και τον πολιτισμό μας. Πρέπει να θυμόμαστε ότι στον αγώνα μας αυτό είχαμε στο πλευρό μας τις διεθνείς δυνάμεις της ελευθερίας. Στο πλευρό μας είχαμε το μέρος εκείνο του κόσμου που μας στήριξε τιμώντας τον αγώνα μας και τα ιδανικά για τα οποία αγωνιζόμασταν. Δεν είναι λοιπόν αντάξιο της Ιστορίας μας και του πολιτισμού μας να φερθούμε με ιστορική αγνωμοσύνη και να τηρήσουμε στάση επιτήδειου ή πονηρού ουδέτερου. Ο Ελληνισμός ποτέ δεν έκανε και ποτέ δεν θα κάνει μια τέτοια αδικία. Και καλούμε όλους όσοι βάζουν ένα «αλλά» στο μυαλό τους και το στόμα τους να μην φανούν κατώτεροι των προγόνων μας και της παράδοσής μας στην τοποθέτησή μας απέναντι σε αυτή την απρόκλητη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, στον πόλεμο που ζει η Ευρώπη.

Κλείνοντας θέλω να υπογραμμίσω τη σημασία της συμφωνίας που υπογράφηκε την Παρασκευή, σε ειδική εκδήλωση στο Θωρηκτό «Αβέρωφ», στο Φάληρο, παρουσία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου και της Γαλλίδας ομολόγου του Φλοράνς Παρλί. Μιλώ για τη  σύμβαση για την προμήθεια   τριών συν μιας υπερσύγχρονων φρεγατών Belharra, καθώς  και έξι επιπλέον μαχητικών Rafale. Η απόκτηση των υπερσύγχρονων αυτών συστημάτων θα συμβάλει στην περαιτέρω ενίσχυση της μαχητικής ικανότητας και της αποτρεπτικής ισχύος του Πολεμικού Ναυτικού, της Πολεμικής Αεροπορίας και, συνολικά, των Ενόπλων Δυνάμεων της Πατρίδας μας.

Η Συμφωνία αυτή, αποτελεί, όπως έχει τονίσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ένα πρόπλασμα για μία ισχυρή, αυτόνομη και αυτοδύναμη Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπογραμμίζει ταυτόχρονα το στρατηγικό χαρακτήρα των ελληνο-γαλλικών σχέσεων και τη στήριξη της Γαλλίας, απέναντι σε προκλήσεις και απειλές. Είναι άλλη μια απόδειξη ότι η Ελλάδα σήμερα, παρά τις εξωγενείς προκλήσεις, συνεχίζει τις πολιτικές που την κάνουν ισχυρή στρατιωτικά και γεωπολιτικά. Η Κυβέρνηση δικαιώνεται από τις εξελίξεις και σε αυτή τη μεγάλη επιλογή της, στην επιλογή ενίσχυσης της αμυντικής και της ευρύτερης γεωπολιτικής ικανότητας της Ελλάδας. Απέναντι σε όσους απερίσκεπτα, αλλά και  με περισσή θρασύτητα ισχυρίστηκαν το προηγούμενο διάστημα ότι η άμυνα της χώρας δεν είναι αυτοσκοπός.

Ευχαριστώ και παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.

AM. KATZOY: Κύριε Εκπρόσωπε, θέλω να σας ρωτήσω και με αφορμή τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου σε λίγη ώρα για την επισιτιστική επάρκεια, εάν είναι στον σχεδιασμό της Κυβέρνησης η μείωση του Φ.Π.Α. σε βασικά είδη διατροφής.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Όποια οικονομικά μέτρα η Κυβέρνηση είχε να ανακοινώσει για τη στήριξη των εισοδημάτων και για τον μετριασμό των επιπτώσεων της ακρίβειας στους πολίτες, τα έχουμε ανακοινώσει. Σταθμίζουμε συνεχώς τα γεγονότα. Έχουμε εξηγήσει πολλές φορές και γιατί δεν προκρίνουμε την αξιοποίηση φορολογικών εργαλείων στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων των ανατιμήσεων και την πολιτική ενίσχυσης των πιο ευάλωτων. Τα αποτελεσματα  των  μέτρων που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση θα αρχίσουν να τα βλέπουν στην τσέπη τους οι πολίτες τις επόμενες εβδομάδες, με την οριζόντια στήριξη σε ό,τι αφορά το ηλεκτρικό ρεύμα, τη στήριξη που θα επιφέρει μείωση για μια πολύ μεγάλη περίμετρο συμπολιτών μας στις τιμές των καυσίμων και, βέβαια, με τη συνέχιση μιας πολιτικής που βγάζει φόρους και ασφαλιστικές εισφορές από τις πλάτες των πολιτών. Συνεχίζουμε καθημερινά να δίνουμε τη μάχη, προσπαθώντας να μετριάσουμε τις επιπτώσεις των διεθνών ανατιμήσεων.

ΣΠ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, από την Παρασκευή και μετά, ο ΣΥΡΙΖΑ συστηματικά σας κατηγορεί ότι ολιγωρήσατε με λίγα λόγια  στη Σύνοδο Κορυφής και δεν επιτύχατε αυτά, που κατά τον ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε η Ισπανία και η Πορτογαλία. Αν δεν κάνω λάθος και στην τοποθέτησή σας είπατε ότι ο κ. Μητσοτάκης μέσα στη Σύνοδο είπε ότι αν δεν υπάρξει ρητή αναφορά στο πλαφόν για την χονδρική τιμή του φυσικού αερίου δεν θα εκδοθούν Συμπεράσματα. Μπορείτε να μας πείτε περισσότερα για αυτό;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ο ΣΥΡΙΖΑ κοροϊδεύει τον κόσμο. Όμως, επειδή για μας αντίπαλός μας δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η ακρίβεια, τα προβλήματα και η αγανάκτηση που προκαλεί στην ελληνική κοινωνία, μέριμνά μας είναι να απαντάμε με πράξεις, με πολιτική που παράγει αποτελέσματα για τους πολίτες. Η  πραγματικότητα είναι ότι η χώρα πρωταγωνιστεί και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να υπάρξει μια πανευρωπαϊκή απάντηση απέναντι σε αυτό το πρωτόγνωρο φαινόμενο των ανατιμήσεων. Ο Πρωθυπουργός, εδώ και 20 μέρες, με πρότασή του προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει ζητήσει την επιβολή πλαφόν στις τιμές – διεθνώς- χονδρεμπορικής του φυσικού αερίου. Προς την κατεύθυνση αυτή έχει συνομιλήσει και με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες του Νότου. Ήταν έντονη η παρέμβαση του Πρωθυπουργού και πολύ ξεκάθαρη η θέση του ότι στο κείμενο των Συμπερασμάτων πρέπει να υπάρχει ρητή και καθαρή αναφορά από την πλευρά των ηγετών και να ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επεξεργαστεί λύσεις προς την κατεύθυνση αυτή. Επίσης, η ελληνική Κυβέρνηση, μήνες τώρα, επιδοτεί μέρος των αυξήσεων, προσπαθεί δηλαδή να μειώσει, να μετριάσει την επιβολή των αυξήσεων μέσα από χρήματα και της Δ.Ε.Η. και του Ταμείου των Ρύπων, έτσι ώστε να έχουν όσο το δυνατόν μικρότερο αποτύπωμα στα ελληνικά νοικοκυριά. Όσα μέτρα περιλαμβάνονται στην εργαλειοθήκη της Ε.Ε. με τον Α’ ή Β’ τρόπο, η ελληνική Κυβέρνηση τα έχει θέσει σε εφαρμογή πολύ νωρίτερα από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Πάντοτε σε μια διάσταση του να στεκόμαστε στο πλευρό των πολιτών, να μετριάζουμε τις επιπτώσεις των αυξήσεων, όχι να τις μηδενίζουμε -γιατί καμία Κυβέρνηση, σε καμία χώρα της Ευρώπης, από μόνη της δεν μπορεί να το κάνει αυτό- και ταυτόχρονα, να μην τινάξουμε στον αέρα τα δημόσια οικονομικά με ό,τι εξαιρετικά δυσάρεστο θα σήμαινε αυτό για την ελληνική κοινωνία.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Να σας επιστρέψω λίγο στο μέτωπο της Ουκρανίας. Είπατε και στην εισαγωγική σας τοποθέτηση ότι το ζήτημα δεν προσφέρεται για στάσεις επιτήδειου ή πονηρού ουδέτερου. Θέλω να σας ρωτήσω, λοιπόν, σε ποια από τις δύο κατηγορίες εκτιμάτε ότι κατατάσσεται η Τουρκία. Σας αναφέρω και μία δήλωση του Προεδρικού Συμβούλου του Ταγίπ Ερντογάν (Recep Tayyip Erdoğan), του κ. Ιμπραήμ Καλίν (Ibrahim Kalin), ο οποίος είπε, αναφερόμενος στη στάση που έχει κρατήσει η Τουρκία στην ουκρανική κρίση, ότι αν κόψουν όλοι τις γέφυρες, ποιος θα μιλήσει στο τέλος της μέρας με την Ρωσία;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Η χώρα μας είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη στη στάση της απέναντι στη Ρωσία, με αφορμή την εισβολή στην Ουκρανία, με τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ και τους εταίρους της στην Ε.Ε. και πλήρως συνεπής με την Ιστορία της, τις αξίες και τα ιδανικά με τα οποία πορεύτηκε ο Ελληνισμός μέχρι σήμερα. Βλέπουμε ότι ολόκληρος ο δυτικός κόσμος έχει τεθεί με πολύ μεγάλη σαφήνεια και καθαρότητα απέναντι στον επεκτατισμό της Ρωσίας. Έχει καταδικάσει τη ρωσική εισβολή, καταδικάζει καθημερινά τα εγκλήματα κατά αμάχων, την ισοπέδωση μιας χώρας. Πεποίθηση της Ελλάδας είναι ότι απέναντι σε αυτό που γίνεται σήμερα στην Ουκρανία δεν μπορούμε να διανοηθούμε ότι θα κρατήσουμε την οποιαδήποτε μορφής ουδετερότητα ή την οποιαδήποτε μορφής πολιτική ίσων αποστάσεων, πολλώ δε μάλλον όταν η Πατρίδα μας έχει τα χαρακτηριστικά και την ιστορική διαδρομή που έχει, όπως σας είπα και στην εισήγησή μου. Αυτή η στάση της χώρας αναγνωρίζεται και από τους συμμάχους και από τους εταίρους της.

Ν. ΑΡΜΕΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, γι’ αυτήν την αποστολή ανθρωπιστικού υλικού στην Ουκρανία, στη Μαριούπολη, με τη Γαλλία και την Τουρκία, έχουμε κάποιες παραπάνω λεπτομέρειες; Πότε θα γίνει κι αν θα συμμετάσχουν κι άλλες χώρες, πέρα από αυτές τις τρεις;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Το σίγουρο είναι ότι η Ελλάδα θα συμμετάσχει σε αυτή την ανθρωπιστική αποστολή στην Μαριούπολη. Πρόκειται για μια γαλλική πρωτοβουλία. Μόλις υπάρξουν περισσότερες λεπτομέρειες για την οργάνωση και το περιεχόμενο της αποστολής αυτής, θα ενημερωθείτε. Όπως ξέρετε, υπάρχει μια ιδιαίτερα αυξημένη ευαισθησία της χώρας μας, γενικότερα, για το δράμα που ζουν οι άμαχοι στην Ουκρανία. Πολύ περισσότερο για τη Μαριούπολη, όπου έχουμε πολύ ισχυρό στοιχείο ομογένειας. Υπάρχει και η δέσμευση της Κυβέρνησης για τη χρηματοδότηση ανοικοδόμησης του μαιευτηρίου που καταστράφηκε εκεί.

Β. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ: Τα τελευταία δύο χρόνια η Κυβέρνηση στέλνει σταθερά το μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι η Ελλάδα αδυνατεί να δεχθεί άλλους πρόσφυγες κι ότι δεν πρόκειται να βρεθεί ξανά στο επίκεντρο μιας προσφυγικής κρίσης. Αυτό είχε τονιστεί και με αφορμή την κρίση στο Αφγανιστάν τον Αύγουστο. Ωστόσο, ήδη μέσα σε έναν μήνα, από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, η Ελλάδα έχει δεχθεί 15.000 πρόσφυγες -αριθμός που μπορεί ακόμη και να διπλασιαστεί, όπως είχε πει ο κ. Μηταράκης- και έχει δημιουργήσει  τρεις χώρους φιλοξενίας, αποκλειστικά για Ουκρανούς. Τελικά μπορεί ή δεν μπορεί η Ελλάδα να φιλοξενήσει άλλους πρόσφυγες; Κι αν ναι, υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια ή προϋποθέσεις;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Η χώρα μας εφαρμόζει τα τελευταία δύο χρόνια μια μεταναστευτική πολιτική, που μας έχει επιτρέψει να πετύχουμε συγκεκριμένα πράγματα. Μας έχει επιτρέψει να πετύχουμε την αποσυμφόρηση στα νησιά. Να έχουμε σε χώρους φιλοξενίας προσφύγων, εγκαταστάσεις και υποδομές  που ανταποκρίνονται σε όρους αξιοπρέπειας και ανθρωπισμού, που πρέπει να έχουν οι άνθρωποι αυτοί. Δεν έχουμε ξαναζήσει στη χώρα τα δύο τελευταία χρόνια σκηνές Μόριας ή ανθρώπους να βρίσκονται εγκαταλελειμμένοι σε πλατείες, σε εθνικές οδούς, σε σιδηροδρομικές γραμμές. Όλα αυτά είναι αποτελέσματα μιας συγκροτημένης πολιτικής, που βήμα-βήμα αντιμετώπισε δυσκολίες και έχει διαμορφώσει τα σημερινά δεδομένα.

Η χώρα μας προφανώς και δεν μπορούσε να λείψει από την ανάληψη μεριδίου ευθύνης όλου του δυτικού κόσμου απέναντι στο δράμα που ζει ο ουκρανικός λαός. Μέχρι στιγμής, υπάρχουν 15.000 άνθρωποι εδώ. Συντονισμένοι με τους άλλους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ανάλογα με τον καταμερισμό και την κατανομή που γίνει, θα συμβάλλουμε στην υποστήριξη, στη στήριξη των ανθρώπων αυτών, που η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τους αναγκάζει να φύγουν από τα σπίτια τους. Παράλληλα, έχουν ενεργοποιηθεί τα συναρμόδια Υπουργεία, έτσι ώστε να δώσουν τη δυνατότητα στους Ουκρανούς πρόσφυγες να προσφέρουν στην αγορά εργασίας στη χώρας μας, με βάση τις δεξιότητες, τις ικανότητες ή τα προσόντα που μπορεί να έχουν. Οποιαδήποτε πολιτική που  μπορούμε να κάνουμε, πάντοτε σε συνεργασία και σε συνεννόηση με τους εταίρους μας, για  να σταθούμε στο πλευρό των ανθρώπων αυτών, θα την υλοποιήσουμε στο έπακρο. Πάντοτε μέσα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας  και κάτω από το πλέγμα της πολιτικής που έχουμε διαμορφώσει τα δύο τελευταία χρόνια, σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση και τη φιλοξενία προσφύγων στην Ελλάδα. Μια πολιτική που προσφέρει και στους ίδιους πιο αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, αλλά και στη χώρα την ισορροπία, την ηρεμία, την ομαλότητα που απαιτείται, για να είναι όλα τα πράγματα προς την κατεύθυνση αυτή, όπως πρέπει να είναι, με βάση τους νόμους, αλλά και με βάση και τους όρους αξιοπρέπειας που πρέπει να αισθάνονται όσοι φιλοξενούνται εδώ.

ΔΗΜ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να κάνω δύο ερωτήσεις. Πρώτον, γνωρίζουμε πότε θα μιλήσει ο Πρόεδρος Ζελένσκι (Volodymyr Zelenskyy) στο ελληνικό Κοινοβούλιο;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Τετάρτη ή Πέμπτη. Νομίζω ότι θα υπάρχει μια διαδικασία συνεννόησης του Προέδρου της Βουλής με τον Ουκρανό Πρέσβη. Θα υπάρξουν ανακοινώσεις το επόμενο διάστημα.

ΔΗΜ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεύτερη ερώτηση, απευθύνομαι και στις σπουδές σας. Όσον αφορά την επισιτιστική επάρκεια στη χώρα μας, υπάρχουν κάποια στοιχεία τα οποία να προκαλούν ανησυχία;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Σας είπα και πριν ότι δεν έχουμε αυτή την ώρα κάποια στοιχεία για να μας ανησυχούν ιδιαίτερα. Οφείλουμε, ωστόσο, μπροστά σε αυτή την πολύ μεγάλη αναταραχή που ζει η Ευρώπη και με δεδομένο ότι μιλάμε για μια περιοχή που ήταν ένας από τους βασικούς, από τους μεγαλύτερους προμηθευτές σε μια σειρά από βασικά αγαθά, να παρατηρούμε τα δεδομένα και να λαμβάνουμε τα μέτρα μας. Σήμερα, υπάρχει μια ευρύτατη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. Αμέσως μετά τη σύσκεψη θα υπάρξουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις.

ΣΑΝ. ΡΙΣΤΟΦΣΚΑ: Επειδή γράφτηκαν πολλά για το σχέδιο της Κυβέρνησης για χαλάρωση των μέτρων, μπορείτε να μας πείτε σε γενικές γραμμές τι περιλαμβάνει για τα πιστοποιητικά και για τα υπόλοιπα μέτρα; Και ένα δεύτερο σκέλος, όσον αφορά στα πιστοποιητικά. Θα υπάρξει κάποια αλλαγή για τους τουρίστες για είσοδο στη χώρα, κατάργηση ή οτιδήποτε;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ό,τι απόφαση λαμβάνεται με βάση και τις εισηγήσεις των Ειδικών, ανακοινώνεται. Μέχρι στιγμής, έχουμε ανακοινώσει τι έχει αλλάξει. Νομίζω ότι την Τετάρτη υπάρχει νέα συνεδρίαση της Επιτροπής. Με βάση τις εισηγήσεις της Επιτροπής, ο αρμόδιος Υπουργός θα κάνει πάντοτε έγκαιρα και πολύ αναλυτικά τις ανακοινώσεις, για να ξέρει ο κόσμος ποιες προσαρμογές γίνονται σε όλα τα επίπεδα.

Β. ΣΑΜΑΡΑ: Πλέον και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, όπως ο κ. Κακλαμάνης, λέει ότι ίσως θα έπρεπε η Κυβέρνηση να εξετάσει μια μικρή, έστω, μείωση στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα. Υπάρχει περίπτωση να το ξαναδείτε αυτό το θέμα; Και επίσης, θέσαμε το πλαφόν ξανά στην Ε.Ε.. Εκείνη η πρόταση που είχαμε κάνει για ένα Ταμείο, το οποίο να χρηματοδοτείται από τους φόρους των ρύπων και να μπορεί να χρηματοδοτήσει πολιτικές σε όλη την Ε.Ε., την έχουμε εγκαταλείψει; Έχει κολλήσει;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Όλες οι προτάσεις που έχουν τεθεί από την πλευρά της ελληνικής Κυβέρνησης, παραμένουν ενεργές. Στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αυτό που προκρίθηκε -ως πιο επείγον και ως πιο άμεση και ουσιαστική παρέμβαση- είναι, αφενός μεν η κοινή αγορά ενέργειας, φυσικού αερίου, με ό,τι σημασία θα έχει αυτό και για την ασφάλεια της εφοδιαστικής αλυσίδας, αλλά και για τις καλύτερες τιμές, και αφετέρου η πρόταση του Πρωθυπουργού για να δούμε την επιλογή πλαφόν στις χονδρικές τιμές του φυσικού αερίου. Από εκεί και πέρα, η Κυβέρνηση και για τα καύσιμα, ανακοίνωσε πριν από λίγο καιρό τις πρωτοβουλίες και τις πολιτικές της, που θα οδηγήσουν, για όποιους έχουν εισόδημα μέχρι 30.000 ευρώ να δουν μια μείωση της τιμής της βενζίνης για προμήθεια μέχρι 60 λίτρα έως και 22 λεπτά. Πρόκειται για πολύ μεγάλη περίμετρο, αλλά και για μια πολύ μεγάλη έκπτωση βάσει της επιδότησης που έχουν απευθείας από την Κυβέρνηση από τον Απρίλιο μέχρι και τον Ιούνιο. Και σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο κίνησης, υπάρχει και η επιδότηση που θα οδηγήσει σε μια μείωση πάνω από 15 λεπτά στην τιμή της αντλίας, χονδρικά διπλάσια από αυτή που θα ήταν εάν κάναμε την οποιαδήποτε μείωση στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης. Έχουμε συζητήσει πολλές φορές γιατί προκρίνουμε αυτού του είδους τα μέτρα και όχι κάτι πιο οριζόντιο, που θα στερούσε πολύτιμα έσοδα από τον  Κρατικό Προϋπολογισμό και θα διεύρυνε την βοήθεια σε στρώματα παραπάνω από αυτούς που το έχουν περισσότερο ανάγκη. Όλοι έχουν ανάγκη ελαφρύνσεων αυτή τη δύσκολη περίοδο. Όμως, επειδή οι δυνατότητες και οι πόροι δεν είναι ατελείωτοι, η Κυβέρνηση φροντίζει να τους διαθέτει με την καλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα και στοχευμένα σε αυτούς που έχουν περισσότερο ανάγκη.

ΘΑΝ. ΜΠΑΛΟΔΗΜΟΣ: Ακούγεται ότι και στην Ελλάδα στρατολογούνται εθελοντές που οδεύουν κατόπιν προς την Ουκρανία και τα μέτωπα, τις εμπόλεμες ζώνες. Αν αυτό είναι σε γνώση της Κυβέρνησης και πώς αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο Έλληνες υπήκοοι να εμπλακούν σε τέτοιες μάχες κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δεν έχω υπόψη μου καθόλου αυτό που λέτε. Αυτό που είναι σαφές είναι ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να στείλει στρατεύματα, δεν πρόκειται να υπάρξει στρατιωτική εμπλοκή στην Ουκρανία, στους ανθρώπους που βάλλονται από τη ρωσική εισβολή.

Β. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρόεδρος Μπάιντεν (Joe Biden) είπε ότι ένας από τους στόχους των συμμάχων του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η αλλαγή καθεστώτος στη Ρωσική Ομοσπονδία. Ήθελα να ρωτήσω το σχόλιο της Κυβέρνησης, γι’ αυτό;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δεν σχολιάζει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος τον Αμερικανό Πρόεδρο. Οι κυρώσεις έχουν μπει διότι είναι αδιανόητο ο πολιτισμένος κόσμος να χρηματοδοτεί τη ρωσική εισβολή. Είναι κυρώσεις που έχουν ως στόχο, να πιέσουν τη Ρωσία, να σταματήσει αυτόν τον απρόκλητο πόλεμο σε βάρος της Ουκρανίας, των αμάχων. Να σταματήσει αυτόν τον πρωτόγνωρο για την ήπειρό μας, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, επεκτατισμό και αναθεωρητισμό στην αυλή της Ευρώπης, στην αυλή όλων μας, στην ήπειρό μας.

Β. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ: Θα πρέπει να επανέλθω, γιατί νοιώθω ότι δεν απαντήθηκε πλήρως η ερώτησή μου. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι βλέπουμε να υπάρχει, ότι παρά τις δηλώσεις περί του αντιθέτου, εδώ και αρκετό καιρό, ότι βρέθηκε πολύ γρήγορα και πολύ άμεσα ο τρόπος και ο χώρος, ώστε να εξυπηρετηθούν με ευαισθησία και με αξιοπρέπεια, όπως αρμόζει, οι ανάγκες των προσφύγων από την Ουκρανία. Δεν έχουμε δει αυτού του είδους, ή μάλλον τα τελευταία χρόνια, ίσως, δεν βλέπουμε αυτού του είδους την ετοιμότητα και την ανταπόκριση σε πρόσφυγες άλλων εθνικοτήτων, που φεύγουν από άλλες εμπόλεμες ζώνες. Υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά; Υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα κριτήρια, που νοιώθετε ότι οι άνθρωποι από την Ουκρανία πληρούν σε αυτή τη δεδομένη στιγμή και πρέπει να τους δοθεί προτεραιότητα; Αν μπορείτε να μα εξηγήσετε αυτήν τη διαφορετική μεταχείριση;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δεν συμφωνώ με την επισήμανσή σας. Να θυμίσω ότι η χώρα μας έχει πολύ πρόσφατα φιλοξενήσει πρόσφυγες από το Αφγανιστάν, μετά την αποχώρηση των δυναμέων από εκεί και την επανακατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν. Να θυμίσω ότι έχουμε, νομίζω πάνω από 200 γυναίκες, Αφγανές πρόσφυγες, που εκδιώχθηκαν ή έφυγαν, γιατί προφανώς δεν αισθάνονταν ασφάλεια με το καινούργιο καθεστώς εκεί, και που φιλοξενούνται ήδη στη χώρα μας. Η Ελλάδα πάντοτε, εφαρμόζοντας τα συμπεφωνημένα με τους εταίρους της, πάντοτε σεβόμενη το Διεθνές Δίκαιο και πάντοτε ακολουθώντας την Εθνική της Νομοθεσία και τις διαδικασίες, που έχουμε θεσπίσει εδώ, κάνει το ανθρωπιστικό της καθήκον σε κάθε επίπεδο. Αυτό το ανθρωπιστικό καθήκον κάνει και τώρα. Πρόσφυγας ο οποίος φεύγει, γιατί στη χώρα του υπάρχει πόλεμος, υπάρχει εισβολή, μπορεί να φιλοξενηθεί εδώ, με συνθήκες που και στον ίδιο εξασφαλίζουν αξιοπρεπή φιλοξενία και σεβασμό των δικαιωμάτων του -εφόσον πληροί τις προϋποθέσεις-  αλλά και στη χώρα, να μπορεί να ανταπεξέλθει σ’ αυτό. Πάντοτε η Ελλάδα, έκανε και θα εξακολουθεί να κάνει το καθήκον της.

Σας ευχαριστώ πολύ. 

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr