Τρέχων Άρθρο
Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα (23-4-2020)

Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα (23-4-2020)

Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου τύπου από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα 

Καλό μεσημέρι σε όλες και όλους,

Α. Σύνοδος Κορυφής

Συνεδριάζει σήμερα το απόγευμα, μέσω τηλεδιάσκεψης, το Συμβούλιο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή την ώρα, πραγματοποιείται η Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο οποίο συμμετέχει και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Οι ηγέτες καλούνται να συζητήσουν τη διαμόρφωση των κατάλληλων λύσεων, στα κοινά προβλήματα που γεννά για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη-μέλη της η πανδημία του κορονοϊού. Ένα από τα βασικά ζητήματα στη σημερινή ημερήσια διάταξη είναι η δημιουργία Ταμείου Ανάκαμψης  της ευρωπαϊκής οικονομίας, με την αξιοποίηση καινοτόμων χρηματοοικονομικών εργαλείων.

Οι θέσεις της χώρας μας είναι γνωστές. Αναπτύχθηκαν έγκαιρα από τον Πρωθυπουργό στην κοινή επιστολή με άλλους 8 Ευρωπαίους ηγέτες προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ξεκινούμε από τη θέση αρχής -τη θέση που αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο του ευρωπαϊκού οικοδομήματος- ότι τα κοινά προβλήματα απαιτούν κοινές λύσεις. Θεωρούμε ότι η πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση και οι συνέπειες στις οικονομίες όλων των  χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαιτούν από τις ηγεσίες τους να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων.

Η Ευρώπη -όπως τονίζει ο Πρωθυπουργός- χρειάζεται κοινές πολιτικές και ένα κοινό ευρωπαϊκό εργαλείο, όπως για παράδειγμα ένα κοινό ευρωομόλογο. Έτσι ώστε,  όλοι μαζί, να πείσουμε  τόσο τις αγορές, όσο κυρίως τους Ευρωπαίους πολίτες, ότι η Ευρώπη μπορεί να αντιμετωπίσει γρήγορα την ύφεση, να βάλει μπροστά τις μηχανές της ανάπτυξης και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.

Ενόψει της σημερινής Συνόδου, ο Πρωθυπουργός  είχε προχθές, τηλεδιάσκεψη με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Επανέλαβε ότι, για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, είναι αναγκαία η χρήση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων και η ανάπτυξη κοινών παρεμβάσεων, που θα διασφαλίζουν τη συνοχή και την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών. Επεσήμανε ιδιαίτερα την ανάγκη αποκατάστασης της ομαλής λειτουργίας της Ενιαίας Αγοράς και ζήτησε  να επεξεργαστούν οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες ένα συνεκτικό πλαίσιο για την επανεκκίνηση των μεταφορών και της τουριστικής δραστηριότητας.

Σήμερα, ο Πρωθυπουργός θα επιμείνει στους εξής βασικούς άξονες:

-Πρώτον, σε μια ευρωπαϊκή οικονομία με υψηλό δημόσιο και ιδιωτικό χρέος, ξέρουμε τι δεν χρειαζόμαστε. Δεν χρειαζόμαστε νέα δάνεια, αλλά επιχορηγήσεις (Grants no Loans).

-Δεύτερον, η ενιαία αγορά έχει οικοδομηθεί εδώ και δεκαετίες πάνω στις τέσσερις βασικές ελευθερίες: Της ελεύθερης κυκλοφορίας των προσώπων, των αγαθών, των υπηρεσιών και των κεφαλαίων. Η πανδημία του κορονοϊού επέβαλε προσωρινά, για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, μέτρα παρέκκλισης από το πλαίσιο αυτό. Η επιστροφή στην κανονικότητα, όμως, προϋποθέτει προσεκτικά βήματα που διατρέχουν και τις τέσσερις αυτές ελευθερίες που είναι απαραίτητες και για την επανεκκίνηση της οικονομίας σε όλα τα κράτη-μέλη. Δεν μπορεί για παράδειγμα, να πωλούνται μόνο υπολογιστές, αυτοκίνητα ή ρούχα, αλλά να μην λαμβάνονται ισορροπημένα μέτρα για την εξομάλυνση των μεταφορών, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για τις μετακινήσεις των ανθρώπων εντός της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς.

Β. Σε ό,τι αφορά τη μετάβαση στην κανονικότητα

Η χώρα μας, όπως και όλος ο πλανήτης, βιώνει μια πρωτοφανή κρίση με την πανδημία του κορονοϊού. Σε όλη τη διάρκεια αυτής της υγειονομικής κρίσης, οι Έλληνες επιδεικνύουμε υψηλό αίσθημα ατομικής υπευθυνότητας και συλλογικής ωριμότητας. Μένοντας στον ίδιο δρόμο, σύντομα θα ξεκινήσουμε τη σταδιακή μετάβαση σε μία νέα εποχή. Σε μια «νέα κανονικότητα», όπου πολλές συνήθειες και συμπεριφορές των ανθρώπων θα έχουν αλλάξει.

Σήμερα, μπορούμε να μιλάμε για την νέα κανονικότητα, γιατί τα αυστηρά, πρωτόγνωρα μέτρα που πήραμε νωρίς, δούλεψαν. Και δούλεψαν, γιατί τα ακολουθήσαμε. Όλοι μαζί. Σε μια ξεχωριστή στιγμή ατομικής υπευθυνότητας και συλλογικής ωριμότητας.

Η επιτυχία του σχεδίου μας, μέχρι σήμερα, απεικονίζεται στα διαγράμματα των κρουσμάτων και -δυστυχώς- και των θυμάτων, ιδίως σε σύγκριση με άλλες αναπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες αντίστοιχου πληθυσμού. Αυτή η εικόνα, δεν είναι για να μπει στο αρχείο. Ούτε για να αλληλοσυγχαιρόμαστε. Είναι για να μας θυμίζει καθημερινά γιατί πήραμε από την αρχή αυτά τα μέτρα:

-Για να μην νοσήσουν πολλοί, ταυτόχρονα.
-Για να μην καταρρεύσει το Σύστημα Υγείας, από την ταυτόχρονη εισαγωγή ασθενών.
-Για να μην φέρουμε τους γιατρούς και τους νοσηλευτές μας στην κατάσταση που είδαμε -ακόμη και στις πιο αναπτυγμένες χώρες- δηλαδή, με απόγνωση, να πρέπει να διαλέξουν ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει.
-Για να μην χάσουμε, κανείς μας, αγαπημένα μας πρόσωπα από την έλλειψη ενός κρεβατιού σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ή από την έλλειψη ενός αναπνευστήρα.

Και όλα αυτά, τα καταφέραμε. Όλοι μαζί. Και αυτή η επιτυχία, μας θυμίζει και κάτι ακόμη. Σκοπός των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας δεν είναι να μένουμε για πάντα μέσα σε μια «γυάλα», κλεισμένοι μόνιμα στα σπίτια μας. Σκοπός είναι, να πάρουμε τις ζωές μας πίσω. Να κερδίσουμε τον τρόπο ζωής που μας στέρησε προσωρινά ο πόλεμος απέναντι σε έναν ύπουλο και αόρατο εχθρό: Την πανδημία του κορονοϊού. Επιστρέφοντας σταδιακά στην κανονικότητα θα διατηρήσουμε όλες τις απαραίτητες συνήθειες που θα μας συντροφεύουν από δω και πέρα:

– Συνεχίζουμε να πλένουμε τακτικά και σχολαστικά τα χέρια μας.
– Αποφεύγουμε να αγγίζουμε το πρόσωπό μας.
– Αποφεύγουμε τις χειραψίες.
– Αποφεύγουμε τις κοντινές επαφές και τηρούμε αποστάσεις.

Και φυσικά τηρούμε τα επιπλέον μέτρα ατομικής και συλλογικής προστασίας που θα μας υποδείξουν οι ειδικοί, για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί.

Δείξαμε ότι οι Έλληνες, στα δύσκολα, ενωμένοι, τα καταφέρνουμε. Και το ίδιο ενωμένοι θα προχωρήσουμε στη σταδιακή μετάβαση στη νέα κανονικότητα. Η πορεία αυτή θα γίνει με σχέδιο, σταδιακά, συγκροτημένα. Για να προετοιμαστούν όλοι στη σταδιακή αυτή μετάβαση χρειάζεται έγκαιρη ενημέρωση.

Σήμερα, σας ανακοινώνω ότι τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν μέχρι τις 27 Απριλίου παρατείνονται κατά μία εβδομάδα, μέχρι τις 4 Μαΐου. Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθυνθεί στους Έλληνες, για να παρουσιάσει το συγκροτημένο σχέδιο της Κυβέρνησης. Το πλαίσιο, δηλαδή, στο οποίο θα κινηθούμε κατά το επόμενο διάστημα. Όπως έχουμε πει, η μετάβαση στη νέα κανονικότητα θα είναι αργή θα εξελιχθεί σε διαδοχικές φάσεις, διαδοχικά μέσα στον Μάιο και τον Ιούνιο. Σε κάθε φάση θα αξιολογούνται οι επιπτώσεις στην υγεία του πληθυσμού και θα προχωρούμε εβδομάδα με εβδομάδα.

Υπογραμμίζεται ότι -και σε αυτή την περίοδο- βασικό στοιχείο της προσπάθειάς μας θα αποτελεί  η έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση, έτσι ώστε να μην μένει χώρος  για fake news και παραπληροφόρηση.

Γ. Σε ό,τι αφορά  το Σύστημα Υγείας

Οι προσπάθειες που ξεκινήσαμε για την ενίσχυση του εθνικού συστήματος υγείας, με ανθρώπινο δυναμικό, νέες Μ.Ε.Θ. και πρόσθετο υγειονομικό υλικό συνεχίζονται. Οι Μ.Ε.Θ. έχουν αυξηθεί σημαντικά, προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού υγειονομικού προσωπικού έχουν πραγματοποιηθεί, νέος εξοπλισμός παραλαμβάνεται συνεχώς, ενώ και η εγχώρια παραγωγή μασκών ξεκινάει από αύριο.

Έχουμε βάλει στόχο -όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός- να αποκτήσουμε ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας το οποίο θα είναι σημείο αναφοράς, όχι μόνον για τη χώρα, αλλά και πανευρωπαϊκά. Το αξίζουν οι γιατροί μας, οι νοσηλευτές μας, και, πάνω απ’ όλα οι Έλληνες, οι οποίοι δικαιούμαστε να έχουμε δωρεάν πρόσβαση σε ένα ποιοτικό Σύστημα Υγείας.

Δ. Μέτρα για την οικονομία

Υπενθυμίζεται ότι βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.ependyseis.gr/mis, η πλατφόρμα στην οποία οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για την πληρωμή των τόκων των ενήμερων δανείων τους για τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο. Ο συνολικός προϋπολογισμός του μέτρου  θα ανέλθει σε 1,2 δισ. ευρώ, με αρχικό ποσό ύψους 750 εκ. ευρώ και καλύπτεται από πόρους του ΕΣΠΑ.

Διευκρινίζεται ότι απαραίτητη προϋπόθεση -έμπρακτη έκφραση του ενδιαφέροντος της Κυβέρνησης για τον κόσμο της εργασίας- είναι η διατήρηση από τις επιχειρήσεις μέχρι το τέλος του χρόνου, τουλάχιστον του αριθμού εργαζομένων που είχαν στις 19 Μαρτίου.

Σημειώνεται, ακόμη ότι οι επιχειρήσεις, που είχαν δηλώσει κύριο Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ) που δεν ανταποκρίνονταν στην κυριότερη  δραστηριότητά τους, μπορούν μέχρι αύριο να προβούν σε αναδρομική τροποποίηση με την προϋπόθεση ότι ο νέος κύριος Κωδικός ήταν δηλωμένος ως δευτερεύων.

Γνωρίζετε ήδη ότι το Πρόγραμμα τηλεκατάρτισης για τους δικαιούχους έξι επιστημονικών κλάδων καταργήθηκε με απόφαση του Πρωθυπουργού. Οι επιστήμονες τους οποίους αφορούσε το Πρόγραμμα θα λάβουν κανονικά την ενίσχυση των 600 ευρώ για τον μήνα Απρίλιο, χωρίς προϋποθέσεις. Όταν λαμβάνονται τόσο πολλά μέτρα σε τόσο μεγάλη πίεση χρόνου μπορεί να γίνονται και αστοχίες. Σημασία έχει οι αστοχίες να εντοπίζονται, να αναγνωρίζονται και να διορθώνονται. Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης το έκανε. Ταυτόχρονα, έδωσε εντολή να ξεκινήσει αξιολόγηση των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης μέσω ενδελεχούς ελέγχου της ποιότητας των προγραμμάτων κατάρτισης και ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού. Πράγμα που δεν συνέβη, δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια.

Ε. Νομοσχέδιο για την Παιδεία

Ενώ η Κυβέρνηση εστιάζει στην ανάσχεση της διασποράς του κορονοϊού και την ανακούφιση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που πλήττονται, την ίδια στιγμή συνεχίζει το μεταρρυθμιστικό της έργο.  Χθες τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, που περιλαμβάνει ρυθμίσεις σε 3 βασικούς άξονες:

(α) Την αναμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών στο σχολείο,
(β) στοχευμένες παρεμβάσεις για την ενίσχυση του εκπαιδευτικού έργου στο σχολείο και
(γ) βελτιωτικές ρυθμίσεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

Σε ό,τι αφορά τα σχολεία οι προτεινόμενες ρυθμίσεις προβλέπουν:

-Εργαστήρια Δεξιοτήτων.
-Αγγλικά στο νηπιαγωγείο.
-Ενίσχυση της διδασκαλίας της Πληροφορικής, των Ξένων Γλωσσών, των Κλασικών Γραμμάτων και της Φυσικής Αγωγής.
-Ρυθμίσεις για την αξιολόγηση στις σχολικές μονάδες.
-Επανασύσταση του θεσμού της Τράπεζας Θεμάτων με σταδιακή εφαρμογή.
-Ρυθμίσεις που αφορούν στην πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Παράλληλα:

-Ενισχύεται και διευρύνεται ο θεσμός των Πρότυπων Σχολείων και Πειραματικών Σχολείων.
-Θεσπίζονται κίνητρα και ρυθμίσεις για την πλήρωση των κενών στα σχολεία και στην ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό.
-Εισάγονται ρυθμίσεις κατά του σχολικού εκφοβισμού και θεσμοθετείται ο «Εκπαιδευτικός Εμπιστοσύνης».

Σε ό,τι αφορά την Ανώτατη Εκπαίδευση:

Πρώτον ενισχύεται η εξωστρέφεια των Πανεπιστημίων καθώς  προβλέπεται η δυνατότητα ίδρυσης ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων από κάθε Α.Ε.Ι. χωρίς υποχρεωτική συνεργασία με το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος και χωρίς να απαιτείται προηγούμενη έγκριση Υπουργού. Θεσμοθετούνται τα κοινά (joint) και διπλά (dual) προγράμματα σπουδών μεταξύ ελληνικών και ξένων Α.Ε.Ι., αλλά και θερινά προγράμματα στα Α.Ε.Ι. Παράλληλα παρέχονται διευκολύνσεις για την προσέλκυση και τη διαμονή αλλοδαπών φοιτητών.

Δεύτερον, αλλάζει ο τρόπος ανάδειξης Πρυτανικών Αρχών, καθώς θεσμοθετείται το ενιαίο ψηφοδέλτιο Πρυτάνεων και Αντιπρυτάνεων, προβλέπεται ηλεκτρονική ψηφοφορία και καθιερώνεται η 4ετής θητεία.

Τρίτον, σε ό,τι αφορά τις μετεγγραφές φοιτητών, καθιερώνεται για πρώτη φορά πρόσθετο ακαδημαϊκό κριτήριο, εξορθολογίζονται τα οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια και εισάγεται η καινοτομία του β’ κύκλου μετεγγραφών που θα προβλέπει την περιορισμένη δυνατότητα μετακίνησης σε άλλο τμήμα του ίδιου επιστημονικού πεδίου.

ΣΤ. Σε ό,τι αφορά τις πρωτοβουλίες για τη βελτίωση της καθημερινότητας σημειώνω μια σημαντική εξέλιξη στην Ε.Ρ.Τ.

Επενδύοντας και εκσυγχρονίζοντας προσπάθειες ετών και προηγουμένων διοικήσεων, η διοίκηση και οι εργαζόμενοι της Ε.Ρ.Τ. έθεσαν από χθες σε  λειτουργία την πλατφόρμα της υβριδικής Ε.Ρ.Τ.. Έτσι, ο τηλεθεατής μπορεί να βρεθεί σε ένα νέο περιβάλλον, το οποίο σχεδίασαν οι τεχνικοί της δημόσιας τηλεόρασης και που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τις πλατφόρμες του Netflix, της Amazon, ή της Apple. Αυτή τη στιγμή, η Ε.Ρ.Τ. προσφέρει εντελώς δωρεάν 24 ξένες ταινίες, 12 ξένα σήριαλ, 10 βραβευμένες σειρές ντοκιμαντέρ, 13 γνωστές σειρές παιδικού προγράμματος και βέβαια όλα τα μαθήματα της εκπαιδευτικής τηλεόρασης του Υπουργείου Παιδείας που μεταδίδονται κάθε πρωί από την Ε.Ρ.Τ.2.

Μαζί με αυτά, θα βρει 20 ιστορικές εκπομπές-αφιερώματα σε ισάριθμους σπουδαίους Έλληνες, όπως ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Οδυσσέας Ελύτης, ο Γιώργος Σεφέρης, η Μαρία Κάλλας, η Ελένη Βλάχου, ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, ο Μανόλης Αναγνωστάκης, ο Γιάννης Τσαρούχης. Και όλα αυτά, εντελώς δωρεάν στον χρόνο που θα επιλέξει κάθε τηλεθεατής.
Και φαίνεται ότι αυτή την πρωτοβουλία την αγκαλιάζουν οι Έλληνες: Σε λιγότερο από 48 ώρες έχουν μπει στα σχετικά βίντεο για την ενεργοποίηση της υβριδικής υπηρεσίας περισσότεροι από 200 χιλιάδες πολίτες.

Σας ευχαριστώ και παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας, με τη συνήθη πλέον ηλεκτρονική διαδικασία υποβολής των ερωτήσεών σας. Τις ερωτήσεις θα συντονίζει ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού κ. Γιώργος Ευθυμίου, τηρώντας αυστηρή σειρά προτεραιότητας.

ΣΤ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ- ΑΙΜ. ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, τι πλάνο υπάρχει για τις δομές προσφύγων, ώστε να μην επαναληφθούν φαινόμενα όπως στο Κρανίδι και τι πολιτική θα ακολουθηθεί για τους 2.000 πρόσφυγες που θα μεταφερθούν από τα νησιά στην ενδοχώρα;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Όπως έχουμε πει κι άλλες φορές, από την ώρα που εφαρμόστηκαν περιοριστικά μέτρα, έχουν ληφθεί και πρόσθετα μέτρα για τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης και τις δομές όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες και μετανάστες. Τέσσερα κυρίως είναι τα μέτρα αυτά: Πρώτον έχουν περιοριστεί οι έξοδοι.  Δεύτερον έχουν ενισχυθεί με υγιεινομικούς σταθμούς και πρόσθετες σκηνές τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, ώστε να υπάρχει δυνατότητα απομόνωσης, εάν χρειαστεί. Τρίτον, μέχρι 31 Μαΐου, έχουν περιοριστεί οι μετακινήσεις ακόμη και αυτών που έχουν εξασφαλίσει άσυλο. Και τέταρτον όλα όσα προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε στους πολίτες για την προστασία τους μεταφράζονται σε πολλές γλώσσες, ώστε να είναι ενήμεροι και οι πρόσφυγες και οι μετανάστες.

Το πλάνο μετεγκατάστασης από τα νησιά εξελίσσεται. Ήδη, από τις αρχές Απριλίου μέχρι και σήμερα, έχουν μεταφερθεί 627 πρόσφυγες και μετανάστες από τα νησιά μας στην ενδοχώρα. Το πρόγραμμα για μετεγκατάσταση 2380 επιπλέον μεταναστών και προσφύγων, οι οποίοι είναι ευάλωτοι θα εξελιχθεί τις επόμενες εβδομάδες. Θα καθυστερήσει λίγο, καθώς επεκτείνουμε τα περιοριστικά μέτρα μέχρι και τις 4 Μαΐου. Επομένως, θα πάει λίγο πίσω το σχέδιο, θα γίνει πιο σταδιακά, αλλά πάντα με γνώμονα την προστασία και  των πληθυσμών αυτών και του ευρύτερου πληθυσμού, θα λαμβάνονται υπόψη όλες οι οδηγίες του ΕΟΔΥ, θα τηρούνται τα μέτρα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και όσοι μεταφέρονται θα μπαίνουν υποχρεωτικά σε 14ήμερη καραντίνα.

Κ. ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Βρούτσης εξακολουθεί να απολαμβάνει της απόλυτης εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού, μετά από τη χθεσινή απόφαση που αφορά τα προγράμματα τηλεκατάρτισης για τους επιστήμονες;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Ναι.

Π. ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: Με το άνοιγμα των καταστημάτων θα καταργηθούν οι περιορισμοί στις μετακινήσεις;

Γ. ΕΥΓΕΝΙΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ανακοινώσατε παράταση του περιορισμού μετακινήσεων έως τις 4/5. Αν αρχίσει τότε η προοδευτική άρση των περιορισμών, αυτό θα σημαίνει και άρση του περιορισμού μετακινήσεων;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Αυτή είναι η πρόθεση. Θα αποτυπωθεί πλήρως στο σχέδιο το οποίο θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, αλλά η πρόθεση -πάντα με γνώμονα και την εισήγηση των ειδικών- είναι να αρθεί η υποχρέωση αποστολής του μηνύματος sms που στέλνεται σήμερα ή του εγγράφου που οφείλει να έχει μαζί του όποιος θέλει να μετακινηθεί σήμερα. Άρα, ναι, αυτή είναι η πρόθεση και θα αποτυπωθεί με λεπτομέρειες στο στρατηγικό μας σχέδιο.

Φ. ΠΑΝΤΑΖΗΣ-Γ. ΚΑΝΤΕΛΗΣ: Ως προς το άνοιγμα νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων θα ακολουθήσετε τη σύσταση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων ή θα υπάρξει πολιτική απόφαση για την επαναλειτουργία τους; Οι γονείς αγωνιούν για το εάν και πότε θα ανοίξουν τα σχολεία. Τι τους απαντάτε;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ:  Κατ’ αρχάς έχουμε δείξει, όλο αυτό το διάστημα, ότι ακούμε τις οδηγίες των ειδικών και λαμβάνονται οι πολιτικές αποφάσεις και πρωτοβουλίες πάντα με γνώμονα την άποψη των ειδικών. Εδώ έχουμε δύο ξεκάθαρα ζητήματα, που πρέπει να δει κανείς: Αν η σύσταση της αρμόδιας Επιτροπής θα είναι για σταδιακή άρση των μέτρων-πράγμα το οποίο φαίνεται να υπάρχει αυτή τη στιγμή. Ή αν η σύσταση θα είναι υπέρ του σταδιακού ανοίγματος των σχολείων, κάτι που περιμένουμε να αποτυπωθεί. Αναμένουμε μέχρι την Παρασκευή να έχουμε σχετική τοποθέτηση. Από εκεί και πέρα, πηγαίνοντας σταδιακά σε άνοιγμα τομέων της οικονομικής και κοινωνικής ζωής θα υπάρχει κάποια ιεράρχηση. Πώς ξεκινάμε; Πώς ξεδιπλώνουμε μετά το επόμενο βήμα; Θα είναι σε απόσταση μιας εβδομάδας, 14 ημερών, νωρίτερα. Όλα θα σταθμίζονται και θα αξιολογούνται καθημερινά, γιατί η μάχη με τον κορονοϊό  γίνεται σε αχαρτογράφητα νερά.

Κ. ΠΑΠΑΧΛΙΜΙΝΤΖΟΣ: Η προστασία όσων πρώτων κατοικιών προστατεύονται ακόμα από πλειστηριασμούς, λήγει σε μία εβδομάδα. Δεδομένου του πολύ στενού χρονικού περιθωρίου, ποιο είναι το Plan B της Kυβέρνησης, αν οι εταίροι δεν δεχθούν παράταση του μέτρου;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα Plan B. Υπάρχει μόνο το Plan A, το οποίο σας έχω εξηγήσει και άλλες φορές. Δηλαδή,  ότι προχωρούμε ταυτόχρονα σε ένα ισορροπημένο πλέγμα. Πρώτον, το νέο πτωχευτικό δίκαιο το οποίο θα εφαρμόζεται να γνωρίζουν όλοι πoιο είναι, και δεύτερον, εάν υπάρχει η δυνατότητα για παράταση της πρώτης κατοικίας, αυτή επίσης, να είναι έγκαιρη και για ικανό χρονικό διάστημα. Γιατί δεν μπορούμε να ζητούμε από τους ανθρώπους να μένουν στο σπίτι τους και την ίδια ώρα να τους βγάζουμε από το σπίτι τους -ιδίως, μάλιστα, όταν αυτό είναι η πρώτη τους κατοικία- λόγω κάποιου πλειστηριασμού. Επομένως, πηγαίνουμε στη διαδικασία ισορροπημένης μετάβασης και θα ενημερωθείτε μέσα στις επόμενες ημέρες.

Γ. ΧΡΗΣΤΑΚΟΣ: Τι θα γίνει με τα φροντιστήρια και τα κέντρα ξένων γλωσσών;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Όπως είπα και πριν για τα σχολεία, περιμένουμε την οριστική εισήγηση των ειδικών. Η απόφαση θα αποτυπωθεί στο συνολικό σχέδιο που θα παρουσιάσει ο Πρωθυπουργός στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Η κατεύθυνση είναι ότι οι βαθμίδες της εκπαίδευσης θα ανοίξουν. Περιμένουμε να δούμε την ιεράρχηση, τη σειρά και το χρονικό διάστημα μεταξύ κάθε επόμενης φάσης. Αυτό θα αποτυπωθεί στο συνολικό μας σχέδιο.

Β. ΣΑΜΑΡΑ: Εφόσον πάμε σε υποχρεωτική χρήση μάσκας σε δημόσιους χώρους, όπως στη Γερμανία, δεν πρέπει η Πολιτεία, είτε να διαθέσει δωρεάν τις μάσκες στους πολίτες, είτε να αποφασίσει τη διατίμησή τους; Και όσον αφορά την υπόθεση των voucher, τα ΚΕΚ και οι πλατφόρμες που έχουν ήδη λάβει χρήματα, θα τα επιστρέψουν; Οι επιστήμονες που ήδη είχαν ξεκινήσει τη διαδικασία τηλεκατάρτισης, θα πρέπει να κάνουν εκ νέου αίτηση;

ΑΜ. ΚΑΤΖΟΥ: Από πού ήταν τα χρήματα για τα ΚΕΚ;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Όσον αφορά το πρώτο ερώτημα για τη χρήση μασκών, απάντησε ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας στη χθεσινή ενημέρωση. Αναμένουμε την οριστική εισήγηση της Επιτροπής. Οι διευκρινίσεις αφορούν κυρίως τον τρόπο χρήσης μασκών, ιδίως στα Μέσα Μεταφοράς και σε άλλους χώρους, όπου αναγκαστικά θα υπάρχει αρκετός κόσμος. Αλλά, δεν πρέπει να υπάρχει μια ψευδαίσθηση πλήρους ασφάλειας και γι’ αυτό θα χρειαστεί να εξειδικευτεί ο τρόπος της χρήσης τους. Είναι ένα από τα μέτρα ατομικής προστασίας, με το οποίο θα χρειαστεί να συμμορφωθούμε και να το συνηθίσουμε. Περιμένουμε τις οριστικές οδηγίες των ειδικών για να δούμε τον τρόπο με τον οποίο αυτό θα εφαρμοστεί.

ΑΠ. ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός, όπως είπατε, ζητά να επεξεργαστούν οι ευρωπαϊκές Υπηρεσίες ένα συνολικό πλαίσιο για την εξομάλυνση των μεταφορών και της τουριστικής δραστηριότητας. Τι προτείνει επ’ αυτού η χώρα μας;  Πέραν της ευρωπαϊκής διάθεσης, η Κυβέρνηση προτίθεται να ενισχύσει με προγράμματα ή άλλα μέτρα τον εσωτερικό Τουρισμό, από τη στιγμή που θα αποφασιστεί η επανεκκίνησή του;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Να απαντήσω πρώτα στο δεύτερο σκέλος της προηγούμενης ερώτησης, που ήταν διπλή. Όσον αφορά το θέμα των τεσσάρων ελευθεριών, δεν είναι κάτι που είναι υπό διαπραγμάτευση. Είναι ο πυρήνας της ενιαίας αγοράς. Είναι ένα θεμέλιο πάνω στο οποίο χτίζεται όλη η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Μέσα στις τέσσερις ελευθερίες  φυσικά είναι και η ελεύθερη μετακίνηση των ανθρώπων. Και γι΄ αυτό πρέπει να ληφθεί η κατάλληλη μέριμνα. Δεν μπορούμε να λέμε σε κάποιον ότι μπορεί να μετακινηθεί ελεύθερα και να μην έχουμε προσφέρει, ως κράτη-μέλη και ως Ε.Ε., το κατάλληλο πλαίσιο που θα εμπνέει  εμπιστοσύνη ότι η υγεία του δεν κινδυνεύει, όταν χρησιμοποιεί τρένο, όταν χρησιμοποιεί αεροπλάνο, όταν χρησιμοποιεί τη ναυσιπλοΐα για να μετακινηθεί. Επομένως, προϋπόθεση εξομάλυνσης της κυκλοφορίας των προσώπων είναι η εξομάλυνση στον τομέα των μεταφορών. Γι’ αυτό και θα επιμείνουμε στη σημερινή Σύνοδο.

Όσον αφορά στα 600 ευρώ που θα δοθούν στους επιστήμονες, θα καταβληθούν αρχικά από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Υπάρχει πρόνοια  να καλυφθούν και με συγχρηματοδοτούμενους πόρους. Θυμίζω, εδώ, τη χρονική σειρά των θεμάτων. Όπως ξέρετε, το πρόγραμμα τηλεκατάρτισης, είχε διαμορφωθεί από το τέλος Μαρτίου. Έκτοτε, κάναμε πολλές ενέργειες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου οι προτάσεις μας να μπορούν να είναι επιλέξιμες για χρηματοδότηση και από την Ε.Ε., κάτι το οποίο πετύχαμε αργότερα, μέσα στον Απρίλιο. Επομένως, θα διεκδικήσουμε και τα 600 ευρώ, που θα δοθούν στους επιστήμονές μας, να τύχουν συγχρηματοδότησης από τους ευρωπαϊκούς πόρους.

Ν. ΑΡΜΕΝΗΣ: Οι πολίτες, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, ανταποκρίθηκαν με υπευθυνότητα στα μέτρα περιορισμού. Ωστόσο, δείχνουν και σημάδια κόπωσης. Υπάρχει κάποια, έστω κατ’ αρχήν, εκτίμηση πόσο καιρό ακόμα θα μετακινούνται, στέλνοντας μήνυμα στο 13033; Και με τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες, τι ακριβώς θα γίνει;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, έχουμε πει ότι ιδίως οι ευπαθείς ομάδες και οι πιο ηλικιωμένοι, που είναι τα πιο ευάλωτα τμήματα του πληθυσμού, θα χρειαστεί να προστατευτούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Άρα, θα είναι στις τελευταίες χρονικές φάσεις που θα εξελίσσεται το σχέδιό μας για τη σταδιακή μετάβαση. Όσον αφορά το SMS και το έντυπο μετακίνησης, αυτά είναι πρόθεσή μας να φύγουν από την καθημερινότητά μας όταν θα αρχίσουμε να ανοίγουμε ξανά τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, δηλαδή από τις 4 Μαΐου και μετά. Αλλά γι’ αυτό θα ενημερωθείτε, με κάθε λεπτομέρεια, από τον Πρωθυπουργό στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.

Γ. ΧΡΥΣΟΒΕΡΓΗΣ: Είναι το Ε.Σ.Υ. θωρακισμένο για αντιμετώπιση νέου κύματος της επιδημίας;  Προβλέπεται πρόσθετη ενίσχυσή του; Η επιδημία αλλάζει τον κυβερνητικό σχεδιασμό για συμμετοχή ιδιωτών στο Ε.Σ.Υ. μέσω ΣΔΙΤ; Αν ναι, προς ποια κατεύθυνση;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Το θέμα του Εθνικού Συστήματος Υγείας έχει πολλές πτυχές. Μία από τις πτυχές είναι οι κλίνες, άλλη πτυχή είναι οι Μ.Ε.Θ., άλλη πτυχή είναι ο απαραίτητος εξοπλισμός που πρέπει να υπάρχει και άλλη πτυχή είναι το προσωπικό. Και στα τέσσερα αυτά πεδία έχουν γίνει άλματα τον τελευταίο ενάμιση μήνα. Θυμίζω ότι, όπως είχαμε πει και την Τρίτη, από 565 Μ.Ε.Θ., πριν από δυόμιση περίπου μήνες, είμαστε στις 1.004 και συνεχίζουμε την προσπάθεια να τις αυξήσουμε. Δηλαδή, αυξήθηκαν ήδη περίπου κατά 78% και θα αυξηθούν και άλλο. Προσλήψεις προσωπικού, ενώ είχαμε σχεδιάσει να γίνουν 2.000, δώσαμε έγκριση για 4.824 και έχουν προσληφθεί ήδη πάνω από 3.000 γιατροί, νοσηλευτικό και λοιπό υγειονομικό προσωπικό. Όσον αφορά τον εξοπλισμό, θυμάστε ότι στις προηγούμενες ενημερώσεις κάναμε αναλυτική μνεία και δίναμε πολλές ευχαριστίες εκ μέρους όλων των Ελλήνων σε όλους εκείνους τους δωρητές που πρόσφεραν πάρα πολύ υψηλού τιμήματος υγειονομικό εξοπλισμό, από μάσκες και άλλα μέτρα ατομικής προστασίας, μέχρι αναπνευστήρες. Φτάσαμε σήμερα να έχουμε εγχώρια παραγωγή μασκών που δεν υπήρχε πριν. Έχετε επίσης ενημερωθεί από τον κ. Κοντοζαμάνη, τον κ. Τσιόδρα και τον κ. Χαρδαλιά, για τις κινήσεις που έχουν γίνει, για να δημιουργηθούν πρόσθετες κλίνες, ειδικές πτέρυγες νοσοκομείων  και ειδικά νοσοκομεία για να μπορούν να αντιμετωπίσουν τον κορονοϊό, από το «Παμμακάριστος» μέχρι το «ΝΙΜΙΤΣ». Επομένως, έχουμε κάνει προσπάθειες σε όλο αυτό το πλέγμα των παρεμβάσεων. Είμαστε σε πολύ καλύτερο επίπεδο από ό,τι ήμαστε τον Μάρτιο. Και γι’ αυτό ο Μάιος  και ο Ιούνιος, όταν θα αρχίσουμε σταδιακά να ξεδιπλώνουμε το σχέδιο μετάβασης, δεν θα είναι ίδιος με τον Μάρτιο. Θα είμαστε πιο καλά εξοπλισμένοι. Οι Έλληνες είναι πιο ενημερωμένοι. Τηρούν τα μέτρα ατομικής υγιεινής και προστασίας, τηρούν τις αποστάσεις. Και επομένως θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε -ελπίζουμε ξανά όλοι μαζί με την ίδια επιτυχία όπως μέχρι σήμερα- και τη δεύτερη φάση,

ΣΠ. ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε, ο κ. Βρούτσης υπέβαλε την παραίτησή του στον Πρωθυπουργό;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Ο κ. Βρούτσης απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού.

ΔΗΜ. ΓΚΑΤΣΙΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ποια μέτρα θα ισχύσουν για το τριήμερο της Πρωτομαγιάς;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Με την παράταση των περιοριστικών μέτρων μέχρι τις 4 Μαΐου, καταλαβαίνουμε όλοι ότι θα ισχύσουν, λίγο-πολύ, τα μέτρα που είχαμε εφαρμόσει με επιτυχία -χάρη στην αυτοσυγκράτηση και τη συμμόρφωση όλων των Ελλήνων- το Πάσχα.

ΑΜ. ΚΑΝΤΖΟΥ: Στο θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας. Θα ήθελα να ρωτήσω, εάν υπάρχει πρόοδος στο ζήτημα αυτό.

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Νομίζω ότι είμαστε πολύ κοντά στις τελικές μας ανακοινώσεις. Λίγες ημέρες ακόμα υπομονή.

ΑΙΜ. ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ: Αν δεν ανοίξουν τελικώς κάποια σχολεία, υπάρχει πρόβλεψη για τις γονικές άδειες;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Θα ενημερωθείτε στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Είναι μέρος του συνολικού μας σχεδίου.Σας ευχαριστώ. Χρόνια πολλά σε όλες και όλους που γιορτάζουν σήμερα.

*Τα γραφήματα για την πορεία του κορονοϊού:

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr