Τρέχων Άρθρο
Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα (18-5-2020)

Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα (18-5-2020)

Η εισαγωγική τοποθέτηση από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα  στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου τύπου 

Καλό μεσημέρι σε όλες και όλους.

Α. Επιστροφή στη νέα κανονικότητα.

Τις τελευταίες ημέρες έγιναν σημαντικά βήματα στον δρόμο για τη νέα κανονικότητα. Το Σάββατο άνοιξαν οι οργανωμένες παραλίες και από την Κυριακή επαναλειτουργούν οι εκκλησίες μας με την παρουσία πιστών. Η γενική εικόνα και στις δύο περιπτώσεις είναι  θετική. Οι πολίτες, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, συνέχισαν να επιδεικνύουν υπευθυνότητα και οι κατά περίπτωση αρμόδιοι φρόντισαν για την εφαρμογή των προβλεπόμενων κανόνων.

Σήμερα, δύο εβδομάδες μετά τo πρώτο βήμα άρσης του lockdown, όπως προκύπτει από τα σχετικά στοιχεία, η κινητικότητα του πληθυσμού ενισχύθηκε σημαντικά, χωρίς όμως να επιδεινωθούν οι επιδημιολογικοί δείκτες. Όλα τα βασικά στοιχεία, από τα θετικά κρούσματα μέχρι -δυστυχώς- τα θύματα,  έχουν ως μέσοι όροι παραμείνει σταθερά. Το ίδιο διάστημα, οι νοσηλείες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείες βαίνουν μειούμενες. Παράλληλα, έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των διενεργούμενων τεστ. 

Η κινητικότητα του πληθυσμού ενισχύθηκε σημαντικά, κατά 33% μεσοσταθμικά τον Μάιο, σε σχέση με τον Απρίλιο όπου ήταν σε εφαρμογή τα πλέον περιοριστικά μέτρα. Μόνη εξαίρεση, όπως είναι προφανές, ήταν η παραμονή στην κατοικία που μειώθηκε κατά 26%. Μεγαλύτερη αύξηση σημείωσε η μετάβαση σε είδη α’ ανάγκης, όπως τα τρόφιμα και τα φάρμακα με 51%. Ακολούθησε η μετάβαση σε πάρκα και χώρους αναψυχής με 47%, ενώ η χρήση με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αυξήθηκε μεν πανελλαδικά, αλλά συγκρατημένα κατά 21%. Παρότι, ένα σημαντικό κομμάτι της τήλε-εργασίας παρέμεινε, το άνοιγμα συγκεκριμένων καταστημάτων ενίσχυσε τη μετάβαση σε χώρους εργασίας κατά 21%. 

Το ενδιαφέρον εύρημα είναι πως ο όγκος των ηλεκτρονικών συναλλαγών για το τρίμηνο Μαρτίου-Απριλίου-Μαΐου έχει εμφανίσει αύξηση 8% σε σχέση με πέρυσι. Η επιβολή των μέτρων ενδεχόμενα να συμπίεσε περαιτέρω τη χρήση μετρητών και να οδήγησε στη μεταστροφή σε ηλεκτρονικά μέσα πληρωμών. Οι λόγοι είναι πολλοί, όπως για παράδειγμα υγειονομικοί για την αποφυγή διασποράς του κορονοϊού μέσω χαρτονομισμάτων, ή και πρακτικοί, λόγω της περιορισμένης πρόσβασης σε ATM και τράπεζες.  Συμπερασματικά, οι πρώτες δύο εβδομάδες σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων, έχουν στεφθεί με επιτυχία όσον αφορά το υγειονομικό σκέλος. 

Σήμερα, κάνουμε ένα ακόμη βήμα για την επανεκκίνηση της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας. Όπως προβλέπεται από το αρχικό σχέδιο, επιτρέπονται πλέον οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις, καθώς και οι μετακινήσεις από και προς την Κρήτη και την Εύβοια. Η μετακίνηση προς τα άλλα νησιά θα επιτραπεί από τις 25 Μαΐου, εφόσον συνεχιστεί η καλή επιδημιολογική εικόνα.

Σε ό,τι αφορά τις πτήσεις εξωτερικού, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας εξέδωσε 5 οδηγίες (Notams) που προβλέπουν παρατάσεις στην αναστολή  πτήσεων μεταφοράς επιβατών. Παράλληλα, παρατείνεται και η προσωρινή απαγόρευση εισόδου στην χώρα μη Ευρωπαίων Πολιτών.

Από σήμερα επανέρχονται στις τάξεις και οι μαθητές της Α’ και Β’ Λυκείου, αλλά και των Γυμνασίων, με αυστηρούς κανόνες λειτουργίας. Οι τάξεις -όπως έγινε και με την Γ’ Λυκείου- χωρίζονται στα δύο και οι μαθητές πηγαίνουν στα σχολεία εκ περιτροπής, ώστε να μην υπερβαίνουν τους 15 σε κάθε αίθουσα.

Τους μαθητές του 7ου Γυμνασίου Αθηνών στο Παγκράτι επισκέφθηκε σήμερα το πρωί ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Στη συνομιλία που είχε με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι στο «πρόσωπό σας θέλω να ευχαριστήσω όλους τους μαθητές και εκπαιδευτικούς για την αφοσίωση με την οποία αγκάλιασαν τη διαδικασία της τηλεκπαίδευσης».

Από σήμερα γίνεται ένα ακόμη βήμα στο λιανικό εμπόριο, καθώς επαναλειτουργούν -νωρίτερα από ό,τι προβλεπόταν στο αρχικό σχέδιό μας- τα εμπορικά κέντρα (malls), τα εκπτωτικά χωριά και εκπτωτικά καταστήματα (outlet). Εντός των καταστημάτων είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας από εργαζόμενους και πελάτες, ενώ όπου υπάρχουν κυλιόμενες σκάλες  η χρήση ανελκυστήρα επιτρέπεται μόνο για Άτομα με Αναπηρία, ή για ηλικιωμένα άτομα.

Ανοίγουν, ταυτόχρονα, οι αρχαιολογικοί χώροι και ξεκινούν οι πρόβες και τα κινηματογραφικά γυρίσματα πάντα με κανόνες προστασίας.

Από σήμερα ανοίγουν τις πόρτες τους τα ζωολογικά πάρκα και οι βοτανικοί κήποι με κανόνες τήρησης των αποστάσεων και ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας.

Λειτουργούν ξανά οι διαιτολογικές μονάδες και οι υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας,  όπως και οι υπηρεσίες στολισμού αιθουσών.

Από σήμερα σε ό,τι αφορά τον αθλητισμό, επιτρέπεται:

– Η λειτουργία των ανοικτών και κλειστών αθλητικών εγκαταστάσεων και κολυμβητηρίων αποκλειστικά και μόνο για ατομική προπόνηση από την ηλικία των 13 ετών και άνω, από αθλητές σωματείων.

– Η χρήση των κολυμβητηρίων για θεραπευτική άσκηση από άτομα με αναπηρίες, καθώς και από τους συνοδούς τους, εφόσον απαιτείται η παρουσία τους.

– Η λειτουργία των ναυταθλητικών εγκαταστάσεων αποκλειστικά και μόνον για προπονητικούς σκοπούς από αθλούμενους, ηλικίας 13 ετών και άνω.

Επιτρέπονται, επίσης,  οι ομαδικές προπονήσεις των αθλητών των ομάδων των Ποδοσφαιρικών Ανωνύμων Εταιρειών (Π.Α.Ε.), που μετέχουν στο επαγγελματικό πρωτάθλημα της Super League 1.

Το επόμενο σημαντικό βήμα τοποθετείται στις 25 Μαΐου, όταν -κατόπιν της έγκρισης της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων- θα ανοίξουν τα καταστήματα της εστίασης  κάτω  από με συγκεκριμένα μέτρα υγιεινής και τήρησης αποστάσεων. Για τη στήριξή τους με τροπολογία που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή και θα ισχύει μέχρι το τέλος του χρόνου δίνεται στους Δήμους η δυνατότητα να αυξήσουν έως και 100% τους κοινόχρηστους χώρους στους οποίους αναπτύσσονται τραπεζοκαθίσματα και όπου αυτό δεν είναι δυνατόν να μειώνουν τα δημοτικά τέλη κατά 50%.

Σημειώνεται ότι, συνολικά στα 4 στάδια επανεκκίνησης της οικονομίας από τις 4 έως τις 25 Μαΐου, επιστρέφουν σε, λειτουργία 197 χιλιάδες επιχειρήσεις, δηλαδή το 65% των επιχειρήσεων που ήταν σε αναστολή εργασίας. Επανέρχονται στην εργασία τους 532 χιλιάδες εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που επαναλειτουργούν, που αντιστοιχεί στο 77% των εργαζομένων του συνόλου των επιχειρήσεων που είχαν τεθεί σε αναστολή.

Στο μεταξύ η Κυβέρνηση διαμορφώνει ένα συνεκτικό Σχέδιο για την επανεκκίνηση του τουρισμού το οποίο θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες. Δεδομένης της σημασίας του τουρισμού και της εστίασης για την οικονομία της χώρας, ιδίως κατά το β’ εξάμηνο της χρονιάς, το Σχέδιό μας θα καλύπτει όλο το τρίπτυχο: εργασία, φορολογία, ρευστότητα. Για να στηρίξουμε την απασχόληση και το εισόδημα, όσο μπορούμε. Ας μην τρέφουμε όμως αυταπάτες. Το φετινό Καλοκαίρι δεν θα είναι σαν το περσινό. Και δεν πρέπει να συγκρίνεται με αυτό. Γιατί κλείσαμε την οικονομία και μείναμε σπίτι, για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία. Για να μείνουμε υγιείς. Και θυσιάσαμε, οικειοθελώς, ένα μέρος της ευημερίας μας για να το πετύχουμε. Φέτος λοιπόν, στον τομέα του τουρισμού, ξεκινάμε από το μηδέν. Ό,τι κερδίσουμε θα είναι επιτυχία. Και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να πάρουμε ένα μεγαλύτερο κομμάτι από μια πολύ μικρότερη τουριστική πίτα.

Β. Σε ό,τι αφορά τις ευρωπαϊκές αποφάσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας

Την περασμένη Παρασκευή, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) υιοθέτησε την πρόσφατη απόφαση του Eurogroup για την άμεση ενεργοποίηση των πιστοληπτικών γραμμών του Μηχανισμού, με ευνοϊκούς όρους για όλα τα κράτη-μέλη, σχετιζόμενους με την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

Εκκρεμούν, ωστόσο, ακόμη οι αποφάσεις που αφορούν στην ενεργοποίηση του χρηματοδοτικού σχήματος «SURE», από το οποίο η Ελλάδα επιδιώκει να λάβει σημαντικά κονδύλια για τη βραχυχρόνια στήριξη της απασχόλησης και των εισοδημάτων των εργαζομένων.

Εκκρεμεί, επίσης, η δημιουργία του πανευρωπαϊκού εργαλείου χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Εκκρεμεί και η συγκρότηση του Ταμείου Ανάκαμψης. Η Ελλάδα ζητά αυτό να είναι γενναίο, εμπροσθοβαρές, μεγάλης διάρκειας και ευέλικτο. Θα πρέπει να περικλείει επιχορηγήσεις και να αφορά -κυρίως- κλάδους της οικονομίας και χώρες της Ένωσης που πλήττονται περισσότερο από την κρίση.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων, που βρίσκονται σε εξέλιξη, υπενθυμίζεται ότι λήγει αύριο, 19 Μαΐου, η προθεσμία για όσους έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να οριστικοποιήσουν την αίτηση για χορήγηση της επιστρεπτέας προκαταβολής. Σημειώνεται ότι, μέχρι την Παρασκευή, είχε πιστωθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς 34.058 δικαιούχων συνολικό ποσό 233,3 εκατ. ευρώ, ενώ είχαν οριστικοποιήσει την αίτηση χορήγησης της ενίσχυσης περισσότερες από 48.500 επιχειρήσεις.

Σημειώνεται, επίσης, ότι θα συνεχιστεί και τον Μάιο η καταβολή της έκτακτης ενίσχυσης ειδικού σκοπού για όσους εργαζόμενους οι συμβάσεις τους τελούν σε αναστολή για όσο διάστημα αυτό διαρκεί. 

Γ. Σε ό,τι αφορά την καθημερινότητα των πολιτών και τις διευκολύνσεις που τους παρέχει η  ψηφιακή διακυβέρνηση

Μπήκε σε εφαρμογή από τον e-ΕΦΚΑ και την ΗΔΙΚΑ η νέα ηλεκτρονική υπηρεσία που δίνει στους ενδιαφερόμενους τη δυνατότητα να αποκτούν βεβαίωση ασφαλιστικής ενημερότητας από τον υπολογιστή τους χωρίς επίσκεψη σε κατάστημα του e-ΕΦΚΑ. Διευκολύνονται έτσι 1.500.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοτελώς απασχολούμενοι και αγρότες της χώρας. Μπαίνει τέλος στην ταλαιπωρία και τα έξοδα για όσους κατοικούν στα νησιά και σε απομακρυσμένες περιοχές.

Μπήκε, επίσης, σε λειτουργία η νέα ψηφιακή πύλη myAADElive που δίνει στους πολίτες τη δυνατότητα τηλεδιάσκεψης με εκπρόσωπο της ΑΑΔΕ για την έκδοση κλειδαρίθμου. Έχουμε, δηλαδή, ένα ψηφιακό γκισέ όπου οι πολίτες εξυπηρετούνται χωρίς να επισκεφτούν τις κατά τόπους ΔΟΥ.

Στο μεταξύ, εκδόθηκαν τα πρώτα 100 προσωρινά ψηφιακά διπλώματα και απεστάλησαν με e-mail  στους νέους οδηγούς, εντός 24 ωρών από την ημέρα των εξετάσεων. Οι επιτυχόντες δεν χρειάζεται πλέον να περιμένουν τέσσερις μήνες μέχρι να έρθει το κανονικό δίπλωμα για να κυκλοφορήσουν με τα οχήματά τους και να τα ασφαλίσουν.

Δημιουργήθηκε, επίσης, μια νέα υπηρεσία-πλατφόρμα που δίνει, σε περίπου 650.000 αγρότες δικαιούχους κοινοτικών ενισχύσεων, τη δυνατότητα να εξυπηρετούνται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, μέσω του υπολογιστή ή του κινητού τηλεφώνου τους, δίχως να απαιτείται η φυσική τους παρουσία.

Στο μεταξύ, προχωρά η διασύνδεση των πληροφοριακών συστημάτων «ΑΡΤΕΜΙΣ» και «i-AGRO» του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ με τις βάσεις δεδομένων του ΟΠΕΚΕΠΕ, προκειμένου  να υπάρξει αποτελεσματικότερος έλεγχος της αγοράς, περιφρούρηση της διατροφικής ασφάλειας και αποθάρρυνση  παράνομων και παράτυπων πρακτικών προς όφελος των αγροτών και των καταναλωτών.

Δ. Εθνικά θέματα.

Από την Παρασκευή, η Ελλάδα ανέλαβε, για τους επόμενους έξι μήνες, την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης.  Και όπως υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός  -σε μήνυμά του στην τηλεδιάσκεψη της Επιτροπής των Υπουργών- οι έκτακτες περιστάσεις που δημιουργεί η πανδημία του κορονοϊού, καθιστούν ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη να υπογραμμίσουμε τις θεμελιώδεις αρχές και τις αξίες που βρίσκονται στον πυρήνα της αποστολής του: Τη Δημοκρατία, το κράτος δικαίου και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Θα θέσουμε  λοιπόν στο επίκεντρο των δράσεων της Ελληνικής προεδρίας την προστασία της ανθρώπινης ζωής και της δημόσιας υγείας, καθώς και την ανάγκη αποτελεσματικής αντίδρασης στην υγειονομική κρίση με πλήρη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και στις αρχές της Δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.

Ιδιαίτερης σημασίας είναι το γεγονός ότι, την περασμένη Παρασκευή, με Κοινή Δήλωσή τους οι  Υπουργοί Εξωτερικών των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε. καταδίκασαν ρητά και κατηγορηματικά την παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. Για μια ακόμη φορά, η Ε.Ε. επαναλαμβάνει ότι ο σεβασμός των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των κρατών στις θαλάσσιες ζώνες τους, όπως ορίζονται από το Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση του Ο.Η.Ε. για το Δίκαιο της Θάλασσας, είναι δεσμευτικός για όλα τα κράτη, μηδενός εξαιρουμένου.

Πραγματοποιείται αύριο Τρίτη 19 Μαΐου, μέσω τηλεδιάσκεψης, η Σύνοδος Κορυφής της τετραμερούς συνεργασίας Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Σερβίας. Βασικό θέμα θα αποτελέσει η ανταλλαγή εμπειριών από την αντιμετώπιση του κορονοϊού, τα μέτρα χαλάρωσης που οι γειτονικές χώρες λαμβάνουν και η σταδιακή αποκατάσταση των ταξιδιών μεταξύ τους. Στην αυριανή τηλεδιάσκεψη θα συμμετάσχουν οι Πρωθυπουργοί Ελλάδος, Βουλγαρίας, Ρουμανίας και ο Πρόεδρος της Σερβίας, καθώς και οι Υπουργοί Εξωτερικών, Τουρισμού και Υγείας των 4 χωρών.  

Κλείνω υπενθυμίζοντας ότι οι Απανταχού Έλληνες  τιμούμε αύριο 19 Μαΐου,  τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού. Διαβεβαιώνουμε, ταυτόχρονα, ότι οι προσπάθειες για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας συνεχίζονται. Είναι χρέος μας, στη μνήμη των θυμάτων του διωγμού.

Σας ευχαριστώ και παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας, με τη συνήθη πλέον ηλεκτρονική διαδικασία υποβολής. Τις ερωτήσεις θα συντονίζει ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού κ. Γιώργος Ευθυμίου, τηρώντας αυστηρή σειρά προτεραιότητας.

Γ. ΕΥΓΕΝΙΔΗΣ: Τα εποχικά ξενοδοχεία θα επαναλειτουργήσουν τελικά νωρίτερα, έναντι του σε σχέση με αυτό που σχεδιάστηκε; Θα  γίνει αυτό μετά του Αγίου Πνεύματος;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Αξιολογούμε καθημερινά το σχέδιό μας και όπου χρειάζεται να κάνουμε παρεμβάσεις, αυτές γίνονται έγκαιρα -πάντα, κατόπιν των συστάσεων της Επιτροπής των ειδικών- προκειμένου να ενημερώνονται όλο. Θα αξιολογήσουμε την κατάσταση το επόμενο χρονικό διάστημα. Απόφαση είναι να ανοίξουμε νωρίτερα την εστίαση. Θα αξιολογηθεί η πορεία της πανδημίας και μετά θα αποφασιστεί πώς θα προχωρήσουμε στο άνοιγμα και των εποχικών καταλυμάτων. Όλα αυτά θα συμπεριλαμβάνονται στο συνεκτικό σχέδιο που θα παρουσιάσουμε για τον τουρισμό τις επόμενες ημέρες.

ΑΜ. ΚΑΤΖΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, πότε θα ανακοινωθούν οι φοροελαφρύνσεις, για όσους έχουν πληγεί από την κρίση του κορωνοϊού, αλλά και η μείωση του Φ.Π.Α. σε εστίαση-τουρισμό.  Σχεδιάζετε παρεμβάσεις για το θέμα των μεταχρονολογημένων επιταγών, θέμα που αρχίζει να παίρνει διαστάσεις;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ:  Όσον αφορά τις επιταγές -στο πρώτο πακέτο μέτρων στήριξης και αντιμετώπισης των επιπτώσεων της πανδημίας στην οικονομία- είχαμε παρατείνει για 71 ημέρες την πληρωμή των επιταγών. Επομένως, είναι ένα θέμα το οποίο έχουμε εξετάσει και στο παρελθόν. Αν κριθεί σκόπιμο κάτι γι’ αυτό, θα το δούμε μέσα στο συνολικό σχέδιο για τον τουρισμό, το οποίο θα ανακοινωθεί στις επόμενες ημέρες. Μέσα σ’ αυτό το σχέδιο, όπως είπα και πριν, θα περιλαμβάνονται και όλα τα ζητήματα που αφορούν την εργασία, τη φορολογία και τη ρευστότητα. Θα παρακαλούσα, λοιπόν, λίγο υπομονή. Έχει πολύ μεγάλη σημασία το σχέδιο που θα παρουσιάσουμε να είναι συνεκτικό σε όλες τις πτυχές του. Όπως έχετε δει είμαστε στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος, τις προηγούμενες ημέρες, λόγω του ανοίγματος των παραλιών και του ανοίγματος της Ακρόπολης και των λοιπών αρχαιολογικών χώρων σήμερα. Όλοι παρακολουθούν την Ελλάδα, για να δουν το σχέδιό μας για τον τουρισμό και όλες τις πτυχές της οικονομικής δραστηριότητας και της απασχόλησης που σχετίζονται με αυτόν. Θα έχουμε ένα συνεκτικό σχέδιο, που θα χρησιμοποιηθεί ως πυξίδα ενδεχομένως και από άλλες χώρες.

ΑΙΜ. ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ: Ο κ. Τσίπρας με ανάρτησή του στο twitter και με αφορμή τη χθεσινή συνέντευξή του στην «Αυγή», πρόβαλε τον ισχυρισμό πως το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης δεν έχει την αξιοπιστία και ικανότητα του αντίστοιχου δικού του. Τι απαντάτε;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ:  Κατ’ αρχάς, να πούμε ότι ήταν μία συνέντευξη, που εάν δεν υπήρχε αυτή η αναφορά, δεν θα την είχε προσέξει κανείς. Και αυτό, γιατί ο κ. Τσίπρας δεν έχει να πει κάτι για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες σήμερα και πώς να τα ξεπεράσουν. Κατά δεύτερο: Πραγματικά αναρωτιόμαστε, αν αυτά που λέει ο κ. Τσίπρας, τα πιστεύει και ο ίδιος. Αν τα πιστεύει, τότε αυτό είναι ακόμη χειρότερο, σε σχέση με την εικόνα που έχουν σχηματίσει γι’ αυτόν οι πολίτες.

ΕΛ.ΕΥΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, παρατηρούμε ένα δυναμικό άνοιγμα δραστηριοτήτων ανά εβδομάδα. Στο κακό σενάριο, τυχόν ανοδικής πορείας των κρουσμάτων, θα είστε σε θέση να γνωρίζετε -και οι λοιμωξιολόγοι, βεβαίως- τι φταίει και άρα να παρεμβαίνετε στοχευμένα στις εστίες μετάδοσης;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Αυτό που έχουμε επιδείξει όλο αυτό το διάστημα, που αντιμετωπίζουμε την πανδημία, είναι ότι έχουμε ένα πολύ καλό σύστημα έγκαιρης διάγνωσης και ιχνηλάτησης των κρουσμάτων, προκειμένου αυτά να περιχαρακώνονται και να απομονώνονται για να περιορίζεται ο κίνδυνος διασποράς στην κοινότητα. Θα προσπαθήσουμε να το κάνουμε αυτό και το επόμενο χρονικό διάστημα. Και ελπίζουμε -με όλα τα μέτρα που έχουμε πάρει και με τη σταδιακή μετάβαση στη νέα κανονικότητα- να ελέγξουμε πιθανές εστίες και να μην υπάρξει ξανά κίνδυνος διασποράς στην κοινότητα. Πηγαίνουμε βήμα-βήμα.

Κ. ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ: Σχεδιάζει η Κυβέρνηση την επέκταση του προγράμματος «SURE» και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Δεν υπάρχει τέτοιο πλάνο. Ήταν ξεκάθαρη -μετά την τοποθέτηση των κομμάτων της Αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ- η τοποθέτηση του Υπουργείου Οικονομικών. Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Ούτε σχεδιάστηκε, ούτε σχεδιάζεται.

ΣΤ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ-ΔΗΜ. ΓΚΑΤΣΙΟΣ: Πότε θα ανακοινώσει η Κυβέρνηση τις προθέσεις της για την επαναλειτουργία των Δημοτικών σχολείων; Εξετάζεται να μην επανέλθουν όλες οι τάξεις του Δημοτικού;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Αυτό είναι ένα θέμα, το οποίο θα εξεταστεί τις επόμενες ημέρες. Θα περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα από το άνοιγμα της Γ’ Λυκείου και από σήμερα, των Γυμνασίων και των υπολοίπων τάξεων του Λυκείου. Η Επιτροπή των ειδικών θα εισηγηθεί ανάλογα στην Κυβέρνηση και η Κυβέρνηση θα αποφασίσει. Δεν μπορώ, αυτή τη στιγμή, να σας πω τι θα γίνει. Το μόνο που κρατάμε είναι η δέσμευση του Πρωθυπουργού ότι θα ανοίξουν τα Δημοτικά σχολεία, όπως είναι προγραμματισμένο, την 1η Ιουνίου, εφόσον είναι καθοδική η πορεία της πανδημίας. Αυτό περιμένουμε να το δούμε.

Β. ΣΑΜΑΡΑ: Για ποιο λόγο απαγορεύτηκε το αλκοόλ και η μουσική στα beach bar; Θα ισχύσει η απαγόρευση αυτή για όλο το Καλοκαίρι;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Αυτό είναι ένα θέμα που θα επαναξιολογηθεί στην πορεία. Η απαγόρευση ήταν στην αρχή προσωρινή, ακριβώς γιατί θέλαμε να αποφύγουμε τον συνωστισμό. Αυτό ήταν το βασικό ζήτημα, το οποίο έπρεπε να αντιμετωπίσουμε. Νομίζω ότι, όπως είδαμε όλοι αυτές τις ημέρες, οι Έλληνες περάσαμε και αυτό το τεστ υπευθυνότητας με άριστα.

Γ. ΚΑΝΤΕΛΗΣ: Πώς προχωρούν οι συζητήσεις για διμερείς συμφωνίες στον Τουρισμό; Με ποιες χώρες συζητά η Κυβέρνηση γι’ αυτές τις συμφωνίες;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Υπάρχουν εκτενείς συζητήσεις, αλλά θα αναμένετε λίγες ημέρες ακόμα, μέχρι την οριστική παρουσίαση του σχεδίου μας για τον Τουρισμό. Δεν θα θέλαμε να προβούμε σε αποσπασματικές ανακοινώσεις.

Γ. ΜΠΑΣΚΑΚΗΣ: Από χθες που άνοιξαν οι λειτουργίες προς τους πιστούς, παρατηρούμε το εξής οξύμωρο. Από τη μία να δίνεται έμφαση στο θέμα της τήρησης των αποστάσεων μέσα στις Εκκλησίες, αλλά από την άλλη η Θεία Κοινωνία να πραγματοποιείται κανονικά. Δεν είναι αντιφατικό το μήνυμα που δίνεται προς τους πολίτες, ότι ο ιός μεταδίδεται με τον συγχρωτισμό, αλλά όχι με το σάλιο; Με δεδομένο ότι δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία, δεν ανησυχεί την Κυβέρνηση το ζήτημα της Θείας Κοινωνίας;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Η Κυβέρνηση δεν θα σχολιάσει τα ζητήματα της Πίστεως. Αυτό που θα σχολιάσει, είναι την τήρηση των κανόνων ατομικής υγιεινής και προστασίας και των αποστάσεων που έχουν αποφασιστεί. Και, όπως είπα και πριν, η αποτίμηση αυτού του Σαββατοκύριακου είναι απόλυτα θετική και όσον αφορά τις εκκλησίες μας.

ΣΠ. ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Τι θα γίνει με τον δημόσιο τομέα; Υπάρχει πρόβλεψη για μέτρα, εάν η ύφεση ξεπεράσει κάποιο ποσοστό του Α.Ε.Π.;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Έχουμε πει και άλλες φορές ότι είναι αδύνατον να εκτιμήσει κανείς πόση θα είναι η ύφεση φέτος σε ποσοστό και πόση θα είναι η ανάκαμψη του χρόνου. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι θα είναι μια χρονιά βαθιάς ύφεσης, που προκαλείται από την πανδημία του κορονοϊού και την αναστολή στην οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα. Και ξέρουμε ότι του χρόνου θα είναι μια χρονιά ισχυρής ανάκαμψης. Αυτό προβλέπουν όλοι. Το ακριβές ποσοστό, δεν μπορεί να προσδιοριστεί. Επομένως, αυτή τη στιγμή, δεν μπορούμε να μιλάμε για ποσοστά. Δεν πρόκειται να υπάρξει καμία παρέμβαση, η οποία να θίγει τους μισθούς στο Δημόσιο ή τις συντάξεις.

ΣΤ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ: Η αποστροφή σας «φέτος ξεκινάμε από το μηδέν» σημαίνει ότι αυτός θα είναι ο πήχης για τα οικονομικά μέτρα στήριξης των τουριστικών επιχειρήσεων;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Τα μέτρα στήριξης θα είναι τέτοια, που να παρέχουν μια ομπρέλα προστασίας σε όλους τους εργαζόμενους και όλες τις σχέσεις εργασίας, αλλά και να δίνουν κίνητρο στις επιχειρήσεις, να πείθουν ότι θα κερδίσουν ανοίγοντας τα καταστήματά τους και να μην τα κρατήσουν κλειστά. Επομένως, έρχεται το σχέδιο της Κυβέρνησης, που θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες, να άρει ένα επίπεδο αβεβαιότητας. Είμαστε σε αχαρτογράφητα νερά, όπως έχουμε πει, σε σχέση με την πανδημία, αλλά ό,τι κάνουμε έχει ως γνώμονα την άρση πτυχών της αβεβαιότητας, ώστε να έχουν καλύτερη ορατότητα οι ενδιαφερόμενοι, είτε είναι επαγγελματίες του χώρου, είτε εργαζόμενοι. Θέλουμε να ξέρουν από τη στιγμή που θα ανακοινώσουμε το σχέδιό μας  τι τους ξημερώνει για τους επόμενους μήνες, που είναι τόσο κρίσιμοι, και για τον Τουρισμό και για την προβολή της χώρας, αλλά και για το Α.Ε.Π..

ΧΡ. ΚΟΣΕΛΟΓΛΟΥ: Τι θα πράξει η Ελλάδα σε περίπτωση κρούσματος σε νησί, κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου; Επιμένει η Ελλάδα στη διενέργεια τεστ, πριν φτάσουν οι τουρίστες ή προκρίνετε άλλη μέθοδο;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Όσον αφορά το πρώτο ερώτημά σας, θα δείτε στο σχέδιο που θα παρουσιαστεί ότι έχει ληφθεί μέριμνα γι’ αυτό -και στο πλαίσιο υγειονομικών πρωτοκόλλων και στο πλαίσιο ενίσχυσης του Συστήματος Υγείας-  για τα απομακρυσμένα μέρη, είτε  είναι μικρά, είτε μεγαλύτερα νησιά, προκειμένου να αντεπεξέλθουμε στον αυξημένο φόρτο που μπορεί να προκύψει. Θα δείτε, μέσα στο σχέδιο που θα παρουσιάσουμε, όλες τις πτυχές, όχι μόνο τις υγειονομικές και τις ταξιδιωτικές, αλλά και τα θέματα που αφορούν την απασχόληση και την ενίσχυση των επιχειρήσεων, ώστε να μην υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτούς που δραστηριοποιούνται στον χώρο αυτό.

Ν. ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ: Το κλείσιμο των επιχειρήσεων εστίασης, εκτιμάτε ότι λειτουργεί υπέρ της άμυνας; Μήπως πρέπει να ανοίξουν αυτά τα καταστήματα πριν το Σάββατο; Επίσης, ποια συγκεκριμένα μέτρα θα ζητήσει η Κυβέρνηση από την Ε.Ε. για την ενίσχυση του Τουρισμού στην Ελλάδα; Υπάρχει σκέψη για σύναψη διμερών συμφωνιών με άλλες χώρες για την αύξηση τουριστών και αν ναι, με ποιες χώρες;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Έχω απαντήσει στα ερωτήματα αυτά. Το βασικό που πρέπει να κρατήσουμε, είναι ότι μέσα στο συνεκτικό σχέδιο για τον Τουρισμό που θα παρουσιαστεί τις επόμενες ημέρες, αντιμετωπίζονται τα θέματα στήριξης των επιχειρήσεων, αλλά και των εργαζόμενων. Επομένως, δεν υπάρχει κάποιος λόγος, αυτή τη στιγμή, να κάνουμε αποσπασματικές ανακοινώσεις, είτε αυτές αφορούν διμερείς συμφωνίες με άλλες χώρες, είτε ευρύτερα ζητήματα πρωτοκόλλου. Όλα αυτά θα είναι  στο πλαίσιο  που θα παρουσιαστεί τις επόμενες ημέρες.

Σας ευχαριστώ πολύ.

 

 

 

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr