Τρέχων Άρθρο
Γαλλία – Τιμώμενη χώρα η Ελλάδα στο 8ο Φεστιβάλ Ιστορίας της Τέχνης του Φονταινεμπλώ
Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, κα. Λυδία Κονιόρδου, και άλλοι επίσημοι προσκεκλημένοι, στο κάστρο του Φονταινεμπλώ, όπου πραγματοποιήθηκε το 8ο Φεστιβάλ Ιστορίας της Τέχνης.

Γαλλία – Τιμώμενη χώρα η Ελλάδα στο 8ο Φεστιβάλ Ιστορίας της Τέχνης του Φονταινεμπλώ

Η Ελλάδα ήταν φέτος η τιμώμενη χώρα στο «8ο Φεστιβάλ Ιστορίας της Τέχνης», που πραγματοποιήθηκε από την 1η μέχρι τις 3 Ιουνίου 2018, στο Κάστρο του Φονταινεμπλώ.

Με θέμα «Το Όνειρο» και επίσημη προσκεκλημένη την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Λύδια Κονιόρδου, το Φεστιβάλ συγκέντρωσε στις εκδηλώσεις του πάνω από 40.000 επισκέπτες.

Το Φεστιβάλ Ιστορίας της Τέχνης του Φονταινεμπλώ προσφέρει ένα πλούσιο πανόραμα της ιστορίας των εικαστικών τεχνών από την προϊστορία μέχρι τη σύγχρονη δημιουργία και προσπαθεί να δείξει τη γονιμότητα της ιστορίας της τέχνης όταν συνομιλεί με άλλες ανθρωπιστικές και θετικές επιστήμες. Οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ ήταν συνολικά 237, εκ των οποίων 40 κινηματογραφικές προβολές, με συμμετοχή ταινιών Ελλήνων κινηματογραφιστών όπως του Κώστα Γαβρά, του Θεόδωρου Αγγελόπουλου, του Φίλιππου Κουτσάφτη και του Γιώργου Λάνθιμου.

Πραγματοποιήθηκαν, επιπλέον, επιστημονικές συναντήσεις και ομιλίες με καθηγητές, ερευνητές, διευθυντές μουσείων και αρχαιολόγους, με θέματα όπως «Η Ελλάδα και τα ερείπια της», «Ο δυναμισμός των ελληνικών μουσείων», «Από την Ελλάδα στο Παρίσι, η εφεύρεση ενός αριστουργήματος: Η Αφροδίτη της Μήλου» κ.ά.

Η Ελληνίδα Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, κα Λυδία Κονιόρδου, και η Γαλλίδα ομόλογός της, κα Φρανσουάζ Νισέν, εγκαινίασαν το Φεστιβάλ, την Παρασκευή 1η Ιουνίου και στη συνέχεια στους κήπους του κάστρου, και συγκεκριμένα στον κήπο της Αρτέμιδος, είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τα έργα πέντε νεαρών αποφοίτων Σχολών Καλών Τεχνών. Ανάμεσά τους και τα έργα δύο Ελληνίδων εικαστικών, της Νεφέλης Παπαδημούλη και της Κατερίνας Χάρου.

Κατά τη διάρκεια της επίσημης δεξίωσης, το Σάββατο 2 Ιουνίου, η Υπουργός κα Κονιόρδου χαρακτήρισε με ομιλία της ως «ευτυχή» τη συνάντηση των δύο θεματικών του Φεστιβάλ: «της Ελλάδας και του Ονείρου». Συγκίνηση στους παρισταμένους προκάλεσε η απαγγελία της κας Κονιόρδου αποσπάσματος, στο πρωτότυπο και στα γαλλικά, ποιήματος του Πίνδαρου, το οποίο αναφέρεται στο Όνειρο.

Το Φεστιβάλ Ιστορίας της Τέχνης στο Φονταινεμπλώ, καθιερώθηκε για πρώτη φορά το 2011, από τον τότε Γάλλο Υπουργό Πολιτισμού Φρεντερίκ Μιτεράν, επί κυβερνήσεως Νικολά Σαρκοζί. Κάθε φορά επιλέγεται ένα θέμα και ορίζεται μια τιμώμενη χώρα, ενώ ο Δήμος του Φονταινεμπλώ και το γαλλικό Υπουργείο Πολιτισμού συνεργάζονται για τη διοργάνωση με το Γαλλικό Εθνικό Ινστιτούτο της Ιστορίας της Τέχνης. Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ ανακοινώθηκε ότι το θέμα του 9ου Φεστιβάλ Ιστορίας της Τέχνης, που θα πραγματοποιηθεί το 2019, θα είναι ο «Λαός», με τιμώμενο το σύμπλεγμα των Σκανδιναβικών χωρών.

Από ελληνικής πλευράς, για την εν λόγω διοργάνωση συνεργάστηκαν το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, η Ελληνική Πρεσβεία στη Γαλλία και η Γαλλική Σχολή Αθηνών. Ειδικότερα, το Πολιτικό Τμήμα της Πρεσβείας και το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας Παρισίων συνεργάστηκαν από την αρχή της διοργάνωσης με τους Γάλλους διοργανωτές, ενημερώνοντας τους ελληνικούς συναρμόδιους φορείς και διευκολύνοντας τις επαφές με Έλληνες καλλιτέχνες, ιστορικούς τέχνης και εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας στη Γαλλία. Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ, τα στελέχη της Ελληνικής Πρεσβείας μερίμνησαν για τη διευθέτηση διερμηνείας, κάλυψαν το σύνολο των εκδηλώσεων και συνόδευσαν την ελληνική αποστολή παρέχοντας κάθε δυνατή διευκόλυνση και επικοινωνιακή κάλυψη των επιμέρους εκδηλώσεων.

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr