Τρέχων Άρθρο
Φωτογραφικά έργα του Νίκου Αλιάγα στο Παρίσι

Φωτογραφικά έργα του Νίκου Αλιάγα στο Παρίσι

Μετά τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε η έκθεση φωτογραφίας του Νίκου Αλιάγα με τίτλο: «Ψυχές και Σώματα» (Corps et Ames), η οποία ολοκλήρωσε την παρουσία της στον επιβλητικό χώρο της Conciergerie στο Παρίσι, ο Έλληνας καλλιτέχνης παρουσιάζει από τις 27 Μαΐου και έως τις 18 Σεπτεμβρίου 2016, στη Galerie Photo 12, Los Angeles – Paris, της Valerie – Anne Giscard d’Estaing, στο Παρίσι, μια συλλογή 40 φωτογραφικών έργων του με θέμα την Ελλάδα και υπό τον τίτλο «Ελληνικές Ψυχές» (Ames Grecques) ενώ τα έσοδα της έκθεσης θα διατεθούν στο ίδρυμα Λεβέντη International Foundation for Greece.

Ο Νίκος Αλιάγας, παράλληλα με την τηλεοπτική του καριέρα ακολουθεί εδώ και πολλά χρόνια μια προσωπική διαδρομή με τη φωτογραφία, το αποτέλεσμα της οποίας, πρόσφατα αποφάσισε να το μοιραστεί με το κοινό του. O φωτογραφικός φακός του καλλιτέχνη αποδίδει συναισθήματα, ιδιωτικές και ανείπωτες στιγμές του λαού της Ελλάδας, η οποία καταφέρνει να μένει όρθια στην αιωνιότητα. Αυτό που τον έλκει περισσότερο στη χώρα των προγόνων του, στη χώρα των σκιών και του φωτός, του γαλάζιου, του λευκού και της φωτιάς, στη δική του Ελλάδα, είναι ακριβώς αυτό που δεν μπορεί να πει μια φωτογραφία, η ψυχή του λαού. Πρόκειται για 40 ασπρόμαυρες φωτογραφίες, οι οποίες συνοδεύονται από μικρά κείμενα του Νίκου Αλιάγα τα οποία αποκαλύπτουν μιαν άλλη αγάπη του, αυτή της συγγραφής!

Ο ίδιος γράφει στην παρουσίαση της έκθεσης ότι η Ελλάδα που του αρέσει να φωτογραφίζει αντιστέκεται αμείλικτα στις χίμαιρες, σε αυτούς που την περνούν για μιαν άλλη, στις Κασσάνδρες που δεν βλέπουν σε αυτήν παρά αρχαίες πέτρες…Οι ψυχές που φωτογραφίζει δεν φοβούνται τη ματαιοδοξία και τους φόβους του σύγχρονου ανθρώπου, οι ψυχές που συναντά αγνοούν το σάρωμα του χρόνου, προτιμούν να ακολουθούν τον «καιρό» και να κρατούν μόνο τα σημαντικά, όπως είναι ένα όνειρο της μέρας ή το μαύρο και το άσπρο που απομακρύνεται από την πολύχρωμη πομπή των σειρήνων».

Στα εγκαίνια της έκθεσης παρέστησαν εκτός από την Valerie – Anne Giscard d’Estaing και την Πρόεδρο και ιδρύτρια του ιδρύματος International Foundation for Greece, Ασπασία Λεβέντη, πλήθος γνωστών και άγνωστων φίλων του Νίκου Αλιάγα, γκαλερίστες, φωτογράφοι, συνάδελφοί του δημοσιογράφοι. Επίσης, παρέστη η Πρέσβης της Ελλάδας στη Γαλλία κα Μαρία Θεοφίλη, η Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Παρισίων και Περιχώρων, Σέτα Θεοδωρίδου, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Κοινότητας στη Γαλλία, Ευαγόρας Μαυρομμάτης και η Πρόεδρος του Centre Culturel Hellénique Αλεξάνδρα Μητσοτάκη – Gourdain.

Την έκθεση, υποδέχθηκε θερμότατα στο σύνολό του ο έντυπος και ηλεκτρονικός τύπος στη Γαλλία.

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr