Τρέχων Άρθρο
Eνημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου (28/6/2021)

Eνημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου (28/6/2021)

Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου από την Κυβερνητική Εκπρόσωπο Αριστοτελία Πελώνη

Καλό μεσημέρι και καλή εβδομάδα.

Για την κάρτα «Νέα Ελευθερία»

Η χώρα μας διανύει αυτή τη στιγμή πορεία ύφεσης στην πανδημία και ανάπτυξης στην οικονομία. Περνά σταδιακά στο άνοιγμα κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων, αλλά παραμένει σε διαρκή επαγρύπνηση και επιφυλακή. Στο διάστημα που πέρασε, η Κυβέρνηση στήριξε εργαζόμενους και επιχειρήσεις, εφαρμόζοντας πρόγραμμα που ξεπέρασε τα 40 δισ., που κράτησε όρθιο τον παραγωγικό ιστό. Τώρα -όπως ανακοίνωσε νωρίτερα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- προχωρά στην επιβράβευση  των νέων μας 18 έως 25 ετών. Είναι τα παιδιά που είδαν τις σπουδές τους να αναστατώνονται, τους φίλους τους να απομακρύνονται, τα ταξίδια και τη διασκέδασή τους να χάνονται.

Κάθε νέος, που εμβολιάστηκε μέσα στο 2021 ή θα εμβολιαστεί στη συνέχεια, θα αποκτά με την πρώτη δόση του εμβολίου του, μία -προπληρωμένη από το Κράτος- ψηφιακή κάρτα, ένα ψηφιακό πορτοφόλι  150 ευρώ, που θα αποθηκεύεται στο κινητό του τηλέφωνο, αλλά θα υπάρχει και σε φυσική μορφή. Θα καλύπτει εισιτήρια για ταξίδια, έξοδα για ξενοδοχεία, αλλά και την είσοδο σε συναυλίες,  σινεμά,  θέατρα ή μουσεία.

Πρόκειται -όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός- για μία οφειλή, ένα «δώρο» ευγνωμοσύνης στη νεολαία, αλλά και ένα κίνητρο στους νέους για να εμβολιαστούν, να προστατεύσουν τη ζωή τους, και να συμβάλουν στην ανάσχεση του ιού. Και αυτό αποκτά ξεχωριστή σημασία, τώρα, που η σταδιακή άρση των μέτρων προστασίας συγχρονίζεται με την εξάπλωση της μετάλλαξης «Δ».

Προετοιμάζεται ταυτόχρονα και θα ανακοινωθεί εντός των επόμενων ημερών ένα πλαίσιο κανόνων που θα αφορά ελεγχόμενες δραστηριότητες, σε συγκεκριμένες υπηρεσίες, όπου θα δίνονται μεγαλύτερες διευκολύνσεις και δυνατότητες σε όσους είναι εμβολιασμένοι να κινηθούν, τόσο σε κλειστούς χώρους, όσο και σε ανοιχτούς χώρους έντονου συγχρωτισμού.

Για την μετάλλαξη «Δ»

Η ανάγκη επιτάχυνσης των εμβολιασμών κρίνεται επιτακτικά αναγκαία, καθώς η νέα μετάλλαξη είναι η πιο επιθετική απ’ όλες.  Στοχεύει όσους δεν εμβολιάστηκαν, αλλά μας απειλεί όλους με μία νέα περιπέτεια. Γιατί η γενική ανοσία περνάει μέσα από την ανοσία του καθενός μας. Και οι ανεμβολίαστοι θα παραμένουν αναμεταδότες του ιού.

Το ζήτημα αυτό -όπως είναι γνωστό- απασχόλησε εκτεταμένα τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες.  Στη συζήτηση που έγινε, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι λύση είναι  η επιτάχυνση των εμβολιασμών. Και έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα: «Οι εμβολιασμένοι είναι  ασφαλείς. Όσοι είναι  ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν».

Υπογραμμίζεται ότι, μετά την ολοκλήρωση της προτεραιοποίησης που είχε χαράξει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, κάθε συμπολίτης μας ηλικίας 18 ετών και άνω έχει σήμερα τη δυνατότητα να κλείσει το δικό του ραντεβού και να εμβολιαστεί άμεσα, με όποιο εμβόλιο θέλει. Ήδη, έχουν γίνει περισσότεροι από 8 εκατ. εμβολιασμοί και πάνω από 4.710.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μια δόση, ενώ περισσότεροι από 3.534.000 έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.

Υπάρχουν, ωστόσο, περιοχές στις οποίες ο εμβολιασμός παραμένει σε χαμηλά επίπεδα και ο κίνδυνος τοπικών εξάρσεων -ιδίως ενόψει της εισβολής της μετάλλαξης «Δ»- είναι σοβαρός. Αυτή τη στιγμή, σε αντίθεση με ότι συνέβαινε πριν από εννέα μήνες, υπάρχει επιλογή. Και ο καθένας αναλαμβάνει την ευθύνη απέναντι στον εαυτό του και στην οικογένειά του, αλλά και απέναντι στην κοινωνία.

Ταυτόχρονα, η Πολιτεία θα συνεχίσει την  επιτήρηση, ώστε να εντοπίζονται  και να ελέγχονται τοπικές εξάρσεις. Γιατί είναι πάντα πιο εύκολο και πιο αποτελεσματικό να ελέγχεται  μια τοπική έξαρση εν τη γενέσει της, παρά να αφήνεται και να ξεφεύγει από τον έλεγχο.

Για την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα μας

Παρά την εμφάνιση αριθμού κρουσμάτων της νέας μετάλλαξης και στον τόπο μας, η επιδημιολογική κατάσταση εξακολουθεί να βελτιώνεται, καθώς μειώνεται, τόσο ο αριθμός των κρουσμάτων όσο και ο αριθμός των νοσηλευόμενων.

Με αυτά τα δεδομένα, ύστερα από εισήγηση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, αποφασίστηκε και ισχύει από σήμερα άρση του χρονικού περιορισμού της κυκλοφορίας.

Αποφασίστηκε, επίσης, η εξαίρεση των εργαζομένων, καθώς και των αθλουμένων σε γυμναστήρια που έχουν πλήρως εμβολιαστεί από την υποχρέωση διενέργειας self test.

Παράλληλα,  αλλάζει και το πρωτόκολλο στην εστίαση, με αύξηση στα 10 αντί 6, του ανώτατου ορίου ατόμων ανά τραπέζι.

Για την οικονομική κατάσταση και το νέο το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής

Στο μεταξύ, η οικονομική κατάσταση διαμορφώνεται καλύτερα απ’ ό,τι προέβλεπαν και οι πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο ΟΟΣΑ έχουν αναθεωρήσει προς τα πάνω τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη και τα νέα δεδομένα  προεξοφλούν ταχεία ανάκαμψη. Επισημαίνεται ανάμεσα στα άλλα ότι:

-Η χώρα μας  στο πρώτο τρίμηνο του χρόνου, έχει καταγράψει την τρίτη καλύτερη ευρωπαϊκή επίδοση σε όρους Α.Ε.Π..

-Η βιομηχανική παραγωγή κινείται ανοδικά.

-Οι προσδοκίες στη μεταποίηση ενισχύονται.

-Ο δείκτης οικονομικού κλίματος «σκαρφάλωσε» περίπου στα προ-κορονοϊού επίπεδα.

-Οι ιδιωτικές καταθέσεις έχουν αυξηθεί μέσα στην υγειονομική κρίση κατά  23 δισ. ευρώ.

-Τα «κόκκινα» δάνεια μειώθηκαν τους τελευταίους 12 μήνες, κατά 24%.

-Τα επιτόκια στα έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου είναι αρνητικά, ενώ στα πενταετή και δεκαετή ομόλογα καταγράφουν ιστορικά χαμηλά.

Τα δεδομένα αυτά σε συνδυασμό με την  επέκταση της γενικής ρήτρας διαφυγής στο 2021 και το 2022, την επικείμενη έναρξη εφαρμογής του  Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και τη συνεχή βελτίωση της αξιοπιστίας της χώρας, θέτουν τις βάσεις για ισχυρή ανάπτυξη την επόμενη τετραετία και διαμορφώνουν συνθήκες για ένα εντελώς διαφορετικό δημοσιονομικό πλαίσιο.

Με αυτά τα δεδομένα, καταρτίστηκε ήδη και κατατέθηκε στη Βουλή νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής στο οποίο προβλέπεται ανάπτυξη για φέτος στο 3,6%, για το 2022 στο 6,2%, και για τα επόμενα χρόνια στο 4% κατά μέσο όρο.

Στο μεταξύ,  υπογράφηκε την Παρασκευή μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ  και της  Lamda Development,  σύμβαση για τη μεταβίβαση του συνόλου των μετοχών της «Ελληνικό Α.Ε.» στην HELLINIKON GLOBAL I S.A., και καταβλήθηκε από τον επενδυτή η πρώτη δόση ύψους 300 εκατ. ευρώ  για την έναρξη του έργου στο Ελληνικό.

Αρχίζει έτσι -όπως ανέφερε σε σχετική ανάρτησή του ο Πρωθυπουργός- η μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση που έχει γίνει στην Ελλάδα. Θα φτάσει τα 8 δισ. ευρώ, θα δημιουργήσει 10.000 νέες θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια των κατασκευαστικών εργασιών και 75.000 μετά την ολοκλήρωση και στην πλήρη ανάπτυξή της, ενώ θα έχει έως τότε συνεισφορά έως 2,4% στο Α.Ε.Π..

Για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού 

Σήμερα, στις 19:30, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει σε εκδήλωση με θέμα: «Κάνουμε Πράξη το Όνειρο» για την παρουσίαση του νέου αναβαθμισμένου Σχολείου.

Αύριο, στις 19:00 θα παραστεί στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Σ.Ε.Β. και θα συμμετάσχει σε συζήτηση με τον CEO της Pfizer  Albert Bourla και τον Πρόεδρο  του Σ.Ε.Β. Δημήτρη Παπαλεξόπουλο.

Την Τετάρτη, στις 10:00, θα πραγματοποιηθεί  υπό την Προεδρία του Πρωθυπουργού η δεύτερη εντός του Ιουνίου συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Σας ευχαριστώ και παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.

Β. ΣΑΜΑΡΑ: Κυρία Εκπρόσωπε, ακούγεται ήδη η πρώτη κριτική για την «Κάρτα Ελευθερίας» που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός. Κάποιοι, εξ αριστερών, κάνουν λόγο για προεκλογικό μέτρο, κάποιοι εκ δεξιών, για μία κρατικίστικη λογική. Πώς απαντάει η Κυβέρνηση σ’ αυτήν την κριτική; Και είναι πράγματι ένα προεκλογικό μέτρο, που έχει να κάνει και με την εικόνα της Κυβέρνησης σ’ αυτές τις ηλικίες;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Κυρία Σαμαρά, ο Πρωθυπουργός περιέγραψε το πλαίσιο, ανακοινώνοντας αυτό το μέτρο και το σκεπτικό. Είναι μια επιβράβευση προς τους νέους που υπέστησαν περιοριστικά μέτρα και έβαλαν σε μεγάλο βαθμό τη ζωή τους, την εκπαίδευσή τους, τους φίλους τους, στον «πάγο». Είναι μία ομάδα που επλήγη ιδιαίτερα από τα περιοριστικά μέτρα του κορονοϊού. Είναι, επίσης, μία ομάδα με έντονη κινητικότητα. Θα έλεγα ως προς την κριτική εξ αριστερών, όπως λέτε, ότι όσοι διαφωνούν με αυτό το μέτρο, να μας πουν, εάν καλούν τους νέους να μην εμβολιαστούν, να μην πάρουν τα χρήματα και να μην ενισχύσουν με την κάρτα αυτή τις δραστηριότητες του Πολιτισμού και του Τουρισμού.

ΣΠ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κυρία Εκπρόσωπε, να σας πάω στο μέτωπο των ελληνο-τουρκικών, αν μου επιτρέπετε. Λίγες ημέρες μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής, η Τουρκία φαίνεται πως προκαλεί ξανά και με επιστολή του Μονίμου Αντιπροσώπου της στα Ηνωμένα Έθνη, του κ. Σινιρλιόγλου, ουσιαστικά θέτει, εκ νέου, θέμα κυριαρχίας ελληνικών νησιών. Αμφισβητεί τα όρια του ελληνικού εναέριου χώρου, αλλά και την ελληνική ΑΟΖ. Τι απαντάμε εμείς σ’ αυτό και πώς αυτό αξιολογείται από την Κυβέρνηση στο συνολικότερο πλαίσιο της αποκλιμάκωσης που ζητάει η Αθήνα;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Κύριε Μουρελάτο, τέτοιες επιστολές στη Γενική Γραμματεία του Ο.Η.Ε., με τις πάγιες θέσεις κάθε πλευράς αποστέλλονται. Η ελληνική πλευρά, επίσης, εκφράζει τις πάγιες θέσεις της και ενημερώνει τακτικά τον Γενικό Γραμματέα του Ο.Η.Ε.. Σε κάθε περίπτωση, στο πλαίσιο αυτό, έχει απορρίψει και θα συνεχίσει να απορρίπτει -όπου κρίνεται σκόπιμο- αβάσιμες τουρκικές αιτιάσεις.

Δ. ΓΚΑΤΣΙΟΣ: Ακούσαμε την εισήγηση του Πρωθυπουργού και των Υπουργών για την «Κάρτα Ελευθερίας». Είναι εμφανές ότι η Κυβέρνηση εστιάζει στους νέους και νομίζω ότι αυτό θα βοηθήσει σε κάποια εκστρατεία ενημέρωσης όσων νέων δεν έχουν σπεύσει να εμβολιαστούν, προκειμένου να κλείσουν το ραντεβού τους σε κάποιο από τα εμβολιαστικά Κέντρα. Και θέλω να ρωτήσω, εάν θα ζητήσετε και τη στήριξη από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης για να μπουν και αυτά με τη σειρά τους μπροστά και να καλέσουν τους νέους να εμβολιαστούν.

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Η εκστρατεία ενημέρωσης, όπως περιγράφηκε, υπάρχει και θα συνεχιστεί για την ευαισθητοποίηση όλων των ομάδων, καθώς έχουν ανοίξει πλέον οι πλατφόρμες για όλες τις ομάδες ως προς τον εμβολιασμό για όλα τα εμβόλια. Θεωρώ αυτονόητη τη στήριξη της Αντιπολίτευσης στο να ενθαρρυνθούν όλες οι ομάδες του πληθυσμού και οι νέοι, που επιδεικνύουν μεγαλύτερη κινητικότητα, να εμβολιαστούν. Και θα επαναλάβω, όποιος διαφωνεί να μας πει αν διαφωνεί με το να χτίσουμε νωρίτερα το τείχος ανοσίας και να θωρακίσουμε και τους νέους και όλη την υπόλοιπη κοινωνία από ένα ενδεχόμενο νέο κύμα.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Σε αυτό το κυβερνητικό σχέδιο υπάρχουν τρία στάδια. Έχετε κάποιο χρονοδιάγραμμα για το πώς θα ξεδιπλωθεί το κάθε ένα από αυτά τα στάδια και αν μπορείτε, να μας τα προσδιορίσετε, με δεδομένο ότι η Κυβέρνηση είχε πει ξεκάθαρα ότι το δίμηνο που ακολουθεί, δηλαδή ο Ιούλιος και ο Αύγουστος είναι κομβικοί για την επίτευξη του τείχους ανοσίας; Και ένα ακόμη σκέλος, εάν μου επιτρέπετε. Εάν προτίθεται η Κυβέρνηση στις υπόλοιπες πληθυσμιακές ομάδες να δώσει, αναλόγου είδους, κίνητρα, όπως αυτά που ακούσαμε σήμερα για τους νέους.

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Το πλαίσιο περιγράφηκε σήμερα. Είναι ένα πλαίσιο κλιμακούμενης προσέγγισης -με βάση και τη σύσταση που έχει γίνει προς την Κυβέρνηση από την Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής- ευαισθητοποίησης και εκστρατείας ενημέρωσης που γίνεται ήδη και γενικά και σε στοχευμένες ομάδες. Το δεύτερο είναι η ενθάρρυνση του εμβολιασμού, μέσω κινήτρων. Για το τρίτο στάδιο, που είναι η υποχρεωτικότητα σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες, θα γίνει συζήτηση σε μεταγενέστερο στάδιο. Όπως σας είπα, το πρώτο ξεδιπλώνεται ήδη. Εντός των επόμενων ημερών θα γίνουν ανακοινώσεις, για το δεύτερο, που αφορά ενθάρρυνση και κίνητρα σε εμβολιασμένους μέσω της παροχής μεγαλύτερων δυνατοτήτων να κινούνται τόσο σε κλειστούς χώρους, όσο και σε ανοιχτούς χώρους έντονου συγχρωτισμού.

Γ. ΣΚΙΤΖΗ: Ακριβώς σε αυτό που αναφερθήκατε, στο κομμάτι των ελεγχόμενων δραστηριοτήτων, όπου περιμένουμε ανακοινώσεις, θα ήθελα να σας ρωτήσω, τι απαντάτε στην κριτική που ασκείται επ΄ αυτού για το ότι θα δημιουργηθούν πολίτες δύο ταχυτήτων;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Θα επαναλάβω ότι στο στάδιο που βρισκόμαστε το όπλο που μας θωρακίζει απέναντι στον ιό και απέναντι στη νέα μετάλλαξη είναι ο εμβολιασμός. Όποιος δεν εμβολιαστεί κινδυνεύει. Θεωρώ αυτονόητη τη συμμετοχή όλων στον εμβολιασμό. Ένα πρέπει να είναι το μήνυμα: Εμβολιαστείτε – εμβολιαστείτε – εμβολιαστείτε. Ως προς το σκέλος που αναφέρετε, των πολιτών δύο ταχυτήτων, θα σας έλεγα να κάνετε υπομονή να ακούσετε τις ανακοινώσεις.

Β. ΣΑΜΑΡΑ: Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, πάντως, ζητά μέτρα και για τους εμβολιασμένους. Αυτό θα το λάβει υπόψη της η Κυβέρνηση στις επόμενες ανακοινώσεις; Και για παράδειγμα, για τη μάσκα σε εξωτερικούς χώρους, θα παραμείνει αυτό το μέτρα σε ισχύ;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Θα σας παραπέμψω, επίσης, στις ανακοινώσεις. Προφανώς, αυτό είναι και θέμα των επιστημόνων. Θέλω να υπενθυμίσω, ωστόσο, για να μην εφησυχάζουμε, ότι αυτή τη στιγμή η χρήση μάσκας, όπως γνωρίζετε, και φοράτε και εσείς εδώ, είναι υποχρεωτική στους κλειστούς χώρους και στους ανοιχτούς, όπου υπάρχει συγχρωτισμός. Εξαίρεση υπάρχει μόνο για τους ανοιχτούς χώρους, όπου δεν υπάρχει συγχρωτισμός.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr