Τρέχων Άρθρο
Ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου (26/10/2021)

Ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου (26/10/2021)

Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου   

Καλό μεσημέρι. 

Για την απώλεια της Φώφης Γεννηματά

Η Φώφη Γεννηματά ξεχώρισε για το ήθος της, πολιτικό και προσωπικό. Με την εν γένει διαδρομή της δίδαξε την ελληνική κοινωνία αρχές και αξίες. Σε εποχές δύσκολες στήριξε την Πατρίδα με τη υπεύθυνη στάση της. Παράλληλα, ο προσωπικός αγώνας που έδωσε με γενναιότητα απέναντι στην ασθένεια που την έπληξε ενέπνευσε και έδωσε κουράγιο σε πολλούς ανθρώπους. Η απουσία της θα είναι δυσαναπλήρωτη. Η είδηση του θανάτου της προκάλεσε θλίψη σε όλους, γεγονός που αποδεικνύει περίτρανα  την εκτίμηση που έτρεφε γι’ αυτή η ελληνική κοινωνία. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους της και αιωνία η μνήμη της.

Για την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Σαουδική Αραβία

Από χθες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Ριάντ. Μια  επίσκεψη που επιβεβαιώνει και εδραιώνει την στρατηγικού χαρακτήρα σχέση της Ελλάδας με την Σαουδική Αραβία.

Χθες μίλησε  στη Σύνοδο Κορυφής της πρωτοβουλίας Middle East Green Initiative, όπου τόνισε τη δυνατότητα της Ελλάδας να εξελιχθεί σε ενεργειακό κόμβο μεταφοράς  καθαρής ενέργειας στην ευρωπαϊκή αγορά. Αναφέρθηκε στη συμφωνία με την Αίγυπτο που αφορά στην ηλεκτρική διασύνδεση με την Ελλάδα, ενώ παράλληλα τόνισε ότι η χώρα μας μπορεί να αποτελέσει το φυσικό σημείο εισόδου για το υγροποιημένο φυσικό αέριο και το υδρογόνο.

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει δεσμευτεί στο στόχο να γίνει η Ευρώπη η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος έως το 2050, ενώ επιδίωξη είναι να μειώσουμε τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου κατά 55% έως το 2030.  Αναφέρθηκε στην προσπάθεια για την αύξηση του μεριδίου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και το σχέδιο για την κινητοποίηση πάνω από 25 δισ. ευρώ σε επενδύσεις με στόχο την πράσινη μετάβαση.

Στο περιθώριο της Συνόδου ο Πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον  ειδικό απεσταλμένο των Η.Π.Α. για το κλίμα John Kerry, ενώ σήμερα Τρίτη, ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον Πρίγκιπα Διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας. Θα έχει ακόμα συναντήσεις με επιχειρηματίες της Σαουδικής Αραβίας που δραστηριοποιούνται ή έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να δραστηριοποιηθούν επενδυτικά στην Ελλάδα, ενώ θα συμμετάσχει στο Φόρουμ Future Investment Initiative, το οποίο συγκεντρώνει τους σημαντικότερους επενδυτές του Κόλπου.

Για την εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας

Κρίσιμος βραχίονας ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και ισχυροποίησης της αμυντικής μας βιομηχανίας είναι ο ναυπηγικός τομέας.

Την περασμένη Πέμπτη έγινε ένα μεγάλο βήμα στη διαδικασία εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας. Ένας από τους μεγαλύτερους ομίλους Ναυπηγείων στον κόσμο, ο όμιλος Fincantieri, εξέφρασε γραπτώς το ενδιαφέρον του να ξεκινήσει τη διαδικασία για να συμμετάσχει στην προσπάθεια για την εξυγίανσή τους, σε συνεργασία με την ΟNEX. Πρόκειται για εξέλιξη που συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης στη ελληνική οικονομία, στους εργαζόμενους και γενικότερα στη χώρα μας.

Με τη συμφωνία αυτή, ολοκληρώνεται μια μεγάλη προσπάθεια για τα τρία ναυπηγεία -της Σύρου, του Σκαραμαγκά και της Ελευσίνας- που ήταν κλειστά εδώ και χρόνια, ναυπηγεία τα οποία θα λειτουργούν και πάλι, προσφέροντας θέσεις εργασίας σε εκατοντάδες συμπολίτες μας και πλούτο στην Πατρίδα μας. Είναι, μάλιστα, σημαντικό το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι, αφού ευχαρίστησαν τον Πρωθυπουργό και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης για την εξέλιξη αυτή, δηλώνουν υπερήφανοι και αισιόδοξοι για την επόμενη μέρα στα Ναυπηγεία.

Τρεις επισημάνσεις για το χώρο της Παιδείας:

Η πρώτη αφορά τη στροφή των νέων μας στα δημόσια ΙΕΚ και κατ’ επέκταση τη δικαίωση της κυβερνητικής επιλογής για να ενισχύσουμε την επαγγελματική εκπαίδευση. Όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία οι νέοι από 18 έως 20 ετών που επέλεξαν να εγγραφούν φέτος στα δημόσια ΙΕΚ έφτασαν τους 12.078, από 6.715 πέρσι. Αποδεικνύεται έτσι ότι οι απόφοιτοι Λυκείου στρέφονται στην επαγγελματική κατάρτιση και εμπιστεύονται τις σύγχρονες ειδικότητες, τις σύγχρονες δομές των δημόσιων Ινστιτούτων. Αποκτούν γνώσεις που οδηγούν σε γρήγορη επαγγελματική αποκατάσταση και παίρνουν το μέλλον στα χέρια τους. Η Κυβέρνησή μας προσφέρει αυτές τις δυνατότητες και τις επιλογές στους νέους ώστε αυτοί να φτιάξουν τη ζωή τους σύμφωνα με τις δυνατότητες και τις επιθυμίες που οι ίδιοι έχουν.

-Η δεύτερη επισήμανση αφορά τις εμμονές μίας Ελλάδας που πασχίζουμε να  αφήνουμε πίσω μας. Μίας Ελλάδας που αρνείται να αντιληφθεί την ανάγκη να προσαρμοστεί στις σύγχρονες προκλήσεις. Αναφέρομαι στα «φασόν» κείμενα, με τα οποία συνδικαλιστικές ηγεσίες προσπαθούν να «ακυρώσουν στην πράξη» την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών. Υπογραμμίζεται κατ’ αρχήν ότι οποιαδήποτε υιοθέτηση τέτοιων κειμένων δεν συνιστά εφαρμογή της αξιολόγησης, αλλά παραβίαση του ισχύοντος κανονιστικού πλαισίου και  προφανώς δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή. Η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει το Νόμο. Και ο Νόμος δεν επιτρέπει κουτοπονηριές, οι οποίες εκτός από παράνομες είναι και ανάξιες του εκπαιδευτικού λειτουργήματος. Καλούμε, λοιπόν, τις συνδικαλιστικές ηγεσίες να ξανασκεφτούν, να συστρατευτούν στην προσπάθεια αναβάθμισης της δημόσιας εκπαίδευσης, κρίκος της οποίας είναι και η αξιολόγηση. Ήδη πάνω από 8.300 σχολεία, δηλαδή το 60% επί του συνόλου των σχολικών μονάδων, έχουν προχωρήσει στην πρώτη φάση της αξιολόγησης.

-Η τρίτη επισήμανση αφορά στην κάλυψη των κενών που παρουσιάστηκαν εξαιτίας του μεγάλου αριθμού συνταξιοδοτήσεων, αλλά και του μεγάλου αριθμού αδειών τις οποίες δικαιούνται οι εκπαιδευτικοί. Συγκεκριμένα όταν ξεκίνησε η σχολική χρονιά είχαμε περίπου 1.000 άδειες, ενώ σήμερα είναι περισσότερες από 3.000. Πρόκειται για άδειες που ζητούν οι εκπαιδευτικοί λόγω μητρότητας, ασθενειών, αναρρωτικές άδειες, τις οποίες ασφαλώς και δικαιούνται και οφείλουμε να τις αναπληρώσουμε έτσι ώστε να θωρακίσουμε το εκπαιδευτικό σύστημα και να εξασφαλίσουμε την πλήρη λειτουργία του.

Στις πρώτες φάσεις προσλήψεων αναπληρωτών που ξεκίνησαν τον Αύγουστο, καλύφθηκαν σχεδόν όλες οι τότε ανάγκες. Ωστόσο, πρόκειται για μία δυναμική κατάσταση, καθώς καθημερινά προκύπτουν νέες. Η κάλυψη των αναγκών αντιμετωπίζεται με πρόσληψη αναπληρωτών, ενώ γίνεται φέτος και προσπάθεια για βελτίωση της διαχείρισης του προσωπικού σύμφωνα με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο. Συγκεκριμένα, έχουν δρομολογηθεί προσλήψεις για 5.500 πρόσθετους εκπαιδευτικούς. Για να καλυφθούν οι ανάγκες που έχουν προκύψει ξεκίνησε ήδη από την περασμένη Παρασκευή η διαδικασία για την άμεση πρόσληψη 2.512 εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση και στη Γενική Εκπαίδευση ως προσωρινών αναπληρωτών με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου.

Για τις παρελάσεις

Όπως έχει ήδη διευκρινιστεί, οι παρελάσεις για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου θα γίνουν κανονικά, με εξαίρεση εκείνους τους Νομούς όπου η Περιφέρεια αποφάσισε να μην γίνουν. Η προγραμματισμένη για αύριο μαθητική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη δεν θα πραγματοποιηθεί αφού για την ημέρα αυτή έχει κηρυχθεί -με απόφαση του Πρωθυπουργού- εθνικό πένθος, καθώς θα γίνει η κηδεία της Φώφης Γεννηματά.

Θέλω να επισημάνω και να παροτρύνω όλους όσοι προσέλθουν για την παρακολουθήσουν τις παρελάσεις να ακολουθήσουν  τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα, να φορούν μάσκα, καθώς αυτό επιβάλλεται ακόμα και σε εξωτερικούς χώρους όταν επικρατούν συνθήκες συγχρωτισμού. Για όσους παρελάσουν η χρήση μάσκας δεν θα είναι υποχρεωτική, αφού θα είναι στοιχισμένοι. Θα πρέπει ωστόσο και αυτοί, πριν και μετά την παρέλαση, να φορούν τις μάσκες τους. Σημειώνεται επίσης ότι στη στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη θα μετέχουν εφέτος μόνο στρατιωτικά τμήματα.

Για τον «πράσινο» δακτύλιο

Η εφαρμογή του  «πράσινου» δακτυλίου που ξεκίνησε χθες φαίνεται να δημιουργεί μια εικόνα  πολύ καλύτερη στο κέντρο της Αθήνας σε σχέση με αυτή που υπήρχε τις προηγούμενες ημέρες. Προφανώς το πρόβλημα περιορίζεται, αλλά δεν εξαλείφεται τελείως και στους δρόμους γύρω από το δακτύλιο τις πρώτες ημέρες είναι απολύτως φυσιολογικό να παρατηρείται αυξημένη κίνηση.

Ταυτόχρονα -όπως ήταν αναμενόμενο- αυξημένη είναι η πίεση και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Για το λόγο αυτό το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προχώρησε σε συγκεκριμένες δράσεις όπως:

-Η πύκνωση των δρομολογίων, καθώς και του αριθμού των διαθέσιμων οχημάτων κατά την πρωινή ώρα αιχμής σε 1.320.

-Η ενίσχυση κατά 50% στις λεωφορειακές γραμμές κορμού που διέρχονται από το Κέντρο.

-Η αύξηση του αριθμού των δρομολογίων, κάτι που έγινε εφικτό λόγω αυξημένου αριθμού λεωφορείων.

-Η ενίσχυση των λεωφορειακών γραμμών στις οποίες – κατά τις προηγούμενες ημέρες- είχαν σημειωθεί θέματα συνωστισμού.

-Η μείωση των χρονοαποστάσεων στις γραμμές κορμού σε 5 λεπτά.

– Η χρονοαπόσταση  στη Γραμμή 1 (ηλεκτρικός) έχει πέσει στα 7 λεπτά (από 9 λεπτά που ήταν τον Ιούλιο 2019). Στη Γραμμή 2 (μετρό) –παρά τα προβλήματα που έχουν προκύψει από βανδαλισμούς συρμών- έχει πέσει στα 4,5 λεπτά (από 7λεπτά  το 2019), και  στη Γραμμή 3 (μετρό) η χρονοαπόσταση είναι στα 5 λεπτά (από 7  το 2019). Και η προσπάθεια για ακόμη μικρότερους χρόνους και καλύτερη οργάνωση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς προφανώς και συνεχίζεται.

Αφγανοί

Απεγκλωβίστηκαν και είναι ασφαλείς δεκαοκτώ Αφγανοί ελληνικού ενδιαφέροντος, άνθρωποι που είχαν συνεργαστεί με τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις κατά την παρουσία τους στο Αφγανιστάν. Με τον τρόπο αυτό η χώρα μας στέλνει ένα ηχηρό διεθνές μήνυμα ότι πολιτεύεται με αρχές και αξίες και ανταποκρίνεται πάντοτε στις υποχρεώσεις που έχει απέναντι στους φίλους της. Οι άνθρωποι αυτοί βρίσκονται στην Ελλάδα και τα αρμόδια Υπουργεία έχουν ήδη μεριμνήσει για αυτούς. 

Ευχαριστώ και παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.

KATZOY: Με δεδομένη την αύξηση των κρουσμάτων τις προηγούμενες ημέρες και την ανησυχία των ειδικών για το επόμενο διάστημα, αλλά και τους θανάτους που παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και την πίεση στο Σύστημα Υγείας, που πάλι προβλέπεται να ενταθεί το επόμενο διάστημα, είναι στη φαρέτρα της Κυβέρνησης κάποια μέτρα, δεν εννοώ  lockdown, αλλά κάποιες παρεμβάσεις ειδικού χαρακτήρα, όπως διάβαζα πριν από λίγο self-test για τους εργαζόμενους, ακόμα και τους εμβολιασμένους;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ισχύει το πλαίσιο μέτρων που έχουμε ανακοινώσει. Ένα πλαίσιο μέτρων που σε διάφορες δραστηριότητες διαφοροποιεί την αντιμετώπιση εμβολιασμένων με ανεμβολίαστους. Πάνω απ’ όλα, όμως, θέλω να κάνω μία έκκληση σε όλους τους συμπολίτες μας που δεν έχουν εμβολιαστεί, να σπεύσουν να κάνουν το εμβόλιο. Η εικόνα που έχουμε από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, η εικόνα που έχουμε από τους ανθρώπους που διασωληνώνονται και κινδυνεύουν περισσότερο, επιβεβαιώνει αυτό που έχουμε πει σε όλους τους τόνους το προηγούμενο διάστημα. Το εμβόλιο είναι ο μόνος τρόπος που έχουμε στα χέρια μας, για να προστατευτούμε κατ’ αρχήν απέναντι στη νόσο και σε κάθε περίπτωση, απέναντι στο να νοσήσουμε βαριά. Όπου έχουμε πολλά περιστατικά, πολλές εισαγωγές, πολλές νοσηλείες, πολλές εισαγωγές στις Μ.Ε.Θ., αυτά είναι απολύτως ευθυγραμμισμένα με το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμών. Πρέπει, λοιπόν, όλοι να σπεύσουμε να εμβολιαστούμε, αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος, το καλύτερο όπλο που έχουμε στα χέρια μας, για να προστατευτούμε απέναντι στην ασθένεια.

ΕΙΡ. ΜΠΕΛΛΑ: Κύριε Εκπρόσωπε παρακολουθούμε στη Θεσσαλονίκη, στον Άγιο Δημήτριο, εικόνες συνωστισμού, ανθρώπους χωρίς μάσκες, να βγάζουν τη μάσκα και να προσκυνούν τις εικόνες. Σας ανησυχεί αυτό; Τελικά μήπως ήταν λάθος που έγινε όλο αυτό; Μήπως δούμε αύξηση του ιικού φορτίου; Θα πάρετε κάποια μέτρα; Τι θα κάνετε; Σας ανησυχεί; Σας αρέσει αυτή η εικόνα;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Όλες οι εκδηλώσεις που γίνονται το τελευταίο διάστημα, γίνονται πάντοτε μέσα στο πλαίσιο το οποίο έχει αποφασίσει η Κυβέρνηση, κατόπιν εισήγησης των ειδικών. Το πλαίσιο είναι πάρα πολύ συγκεκριμένο: Σε εξωτερικούς χώρους φοράμε τις μάσκες μας, κρατάμε τις αποστάσεις, όπου επικρατεί συνωστισμός. Προφανώς, ισχύουν πάντοτε τα όσα έχουμε πει -να μην τα επαναλάβω και τώρα- για το εμβόλιο και τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας που είναι εντεταλμένα, έτσι ώστε να τηρούνται οι διαδικασίες οι οποίες έχουν αποφασιστεί. Είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι ο κορονοϊός δεν έχει  φύγει. Ο κορονοϊός είναι εδώ. Από την άλλη πλευρά, το 72% των ενήλικων συμπολιτών μας είναι εμβολιασμένοι. Αυτό είναι μια πολύ μεγάλη επιτυχία της ελληνικής κοινωνίας στο σύνολό της. Πρέπει να στηριχτούμε σε αυτό, πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια να εμβολιαστούν όλο και περισσότεροι. Και βεβαίως να τηρούμε τα μέτρα, είτε αυτά έχουν να κάνουν με τις μάσκες, είτε έχουν να κάνουν με τις αποστάσεις, είτε έχουν να κάνουν με τον τρόπο που πρέπει να συμπεριφερόμαστε σε ανοιχτούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός. Αλλά και στους κλειστούς χώρους, με βάση τις οδηγίες και αυτά που προβλέπονται από τον Νόμο για τους εμβολιασμένους και μη, καθώς και τους διαγνωστικούς ελέγχους.

ΣΠ. ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, για τα γεγονότα στο Πέραμα η Κυβέρνηση και η ηγεσία φυσική και πολιτική της ΕΛ.ΑΣ. δέχεται πολλές επικρίσεις. Και από την Αντιπολίτευση, αλλά και γενικότερα, για το αν ήταν εκπαιδευμένοι, για το αν έκαναν άσκοπη χρήση βίας, για το αν, ενδεχομένως, να κινδύνευαν πολίτες αν υπήρχαν εκεί. Τι απαντά σε αυτά η Κυβέρνηση;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Τα γεγονότα στο Πέραμα έχουν περάσει πλέον στην αρμοδιότητα της Δικαιοσύνης, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η δικαστική τους διερεύνηση. Ταυτόχρονα, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο κ. Θεοδωρικάκος, ζήτησε από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας την επιχειρησιακή αξιολόγηση όλου του χειρισμού αυτής της υπόθεσης, με ό,τι αυτό συμπεριλαμβάνει και μάλιστα μέσα σε ένα χρονικό διάστημα σύντομο 5 ημερών. Και ταυτόχρονα βρίσκεται και σε διαδικασία ο πειθαρχικός έλεγχος. Θα έλεγα, λοιπόν, σε όλους να έχουν εμπιστοσύνη στα συντεταγμένα όργανα της ελληνικής Πολιτείας, ψυχραιμία και καταλλαγή. Και περιμένουμε τα συμπεράσματα αυτών των τριών διαδικασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη.

ΕΙΡ. ΜΠΕΛΛΑ: Ο κ. Ηλιόπουλος του ΣΥΡΙΖΑ σας έχει κατηγορήσει ότι κόβετε 900 εκατ. ευρώ από τη δημόσια υγεία στον Προϋπολογισμό του 2022. Τι απαντάτε;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Αυτά τα 900 εκατ. ήταν μια έκτακτη ενίσχυση στον Προϋπολογισμό της υγείας πέρυσι, την περίοδο του COVID. Περί αυτού ομιλούμε. Βεβαίως, όλα αυτά είναι γνωστά και σκόπιμα. Συνεχώς τα επικαλούνται διαστρεβλώνοντας την αλήθεια και την πραγματικότητα. Εάν υπάρξουν περαιτέρω ανάγκες για έκτακτη ενίσχυση του Συστήματος Υγείας, προφανώς και θα γίνει και στον τρέχοντα Προϋπολογισμό, όπως έγινε και όλα τα προηγούμενα χρόνια. Να θυμίσω σε όσους επικαλούνται στρεβλά στοιχεία για να θολώσουν την εικόνα, ότι η Κυβέρνηση αυτή παρέλαβε ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας με εντατικές γύρω στις 300 και τις τριπλασίασε. Πολλαπλασίασε τον κόσμο που εργάζεται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Διαχειρίστηκε την πρώτη φάση της πανδημίας με ένα Σύστημα Υγείας, που ήταν απολύτως ανέτοιμο να αναμετρηθεί με ένα τόσο τεράστιο πρόβλημα. Θωράκισε το Ε.Σ.Υ. με δομές και ανθρώπινο δυναμικό και συνεχίζει να κάνει ό,τι χρειάζεται προς την κατεύθυνση αυτή.

ΑΜ. ΚΑΤΖΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, τι προσδοκά η ελληνική Κυβέρνηση από την επίσκεψη της κυρίας Μέρκελ την Παρασκευή στην Αθήνα και τη συνάντησή της με τον Πρωθυπουργό; Εάν θα θέλαμε μια στήριξη της γερμανικής πλευράς απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, που έχει ενταθεί τις τελευταίες ημέρες -βέβαια, είναι η γνωστή τακτική του Ερντογάν- και με παραβιάσεις του εναέριου χώρου.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Όπως γνωρίζετε, η επίσκεψη της κυρίας Μέρκελ, κατόπιν πρόσκλησης του Πρωθυπουργού, γίνεται μέσα σε ένα κλίμα αποχαιρετισμού της κυρίας Μέρκελ που αποχωρεί από την πολιτική ζωή της Γερμανίας και της Ευρώπης. Σίγουρα η κυρία Μέρκελ θα συναντήσει μια Ελλάδα πολύ διαφορετική από αυτή που είχε επισκεφθεί και που είχε γνωρίσει στο παρελθόν. Στη συνάντησή της με τον Πρωθυπουργό νομίζω ότι θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν όλες αυτές τις στιγμές, τις πολύ χαρακτηριστικές, της τελευταίας περιόδου που ζήσαμε και που η κυρία Μέρκελ, ως Καγκελάριος της Γερμανίας, πρωταγωνίστησε. Από εκεί και πέρα, η χώρα μας σε ό,τι αφορά το ζήτημα της παραβατικότητας και της προκλητικότητας της Τουρκίας και προς τη Γερμανία, που είναι βασικός μας εταίρος στην Ε.Ε., και σε όλες τις διμερείς μας σχέσεις, παρουσιάζει την αληθινή εικόνα και τα αληθινά γεγονότα, όπως έκανε πρόσφατα ο Πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής.

Γ. ΣΚΙΤΖΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, βλέπουμε την εξωστρέφεια της Κυβέρνησης. Ήθελα να σας ρωτήσω αν φέρνει κάτι στις «βαλίτσες» του ο Πρωθυπουργός, μετά τη διήμερη επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία κι αν προέκυψε κάτι, που μπορείτε να μας αναφέρετε, στη συνάντηση που είχε με τον κ.John Kerry.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού βρίσκεται σε εξέλιξη. Καταλαβαίνετε ότι συναντώντας ανθρώπους που πρωταγωνιστούν στη συζήτηση, που αφορά όλο τον κόσμο για τη διαχείριση της κλιματικής κρίσης και την «πράσινη» μετάβαση, συμμετέχοντας σε φόρουμ, όπου είναι παρόντες και συζητούν επενδυτές πολύ μεγάλων δυνατοτήτων και ενδιαφέροντος να επενδύσουν στη χώρα μας, προφανώς και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να προκύψουν πολύ καλές ειδήσεις.  Όλα αυτά, αν τα συνδυάσει κανείς με τις επιτυχίες που έχει επιδείξει η χώρα μας, με τις συμφωνίες που ήδη έχουν συναφθεί, με τις προϋποθέσεις που διαμορφώνονται στο εσωτερικό για να προσελκύσουν επενδύσεις σε πολύ δυναμικούς κλάδους, όπως είναι αυτός της «πράσινης» οικονομίας και της «πράσινης» μετάβασης, αντιλαμβάνεται ότι μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι.

Σας ευχαριστώ.

 

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr