Τρέχων Άρθρο
Ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου (23/8/2021)

Ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου (23/8/2021)

Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου

Καλό μεσημέρι σε όλες και όλους.

Για τη πανδημία 

Τα δεδομένα από όλο τον πλανήτη δείχνουν ότι η πανδημία επιμένει και θα συνεχίσει να μας ταλαιπωρεί για αρκετό καιρό ακόμα. Έχουμε μια έξαρση της πανδημίας που αφορά πρωτίστως τους ανεμβολίαστους. Αυτό δείχνει ότι η πραγματικότητα αντιστέκεται και δεν υποχωρεί στην βούληση όσων αρνούνται να εμβολιαστούν. Όταν άρχισε να μας απασχολεί ο Covid, πριν από περίπου 19 μήνες, η ανθρωπότητα αιφνιδιάστηκε. Υπενθυμίζω ότι η ελληνική Κυβέρνηση αντέδρασε αστραπιαία, βάσει λεπτομερούς σχεδίου. Εφαρμόστηκαν ακαριαία υγειονομικά μέτρα και περιορισμοί που στόχευαν σε δύο άξονες: Στην προστασία του πληθυσμού και την αγορά πολύτιμου χρόνου έως ότου η επιστήμη να μας παράσχει λύσεις.

Διεθνώς αναγνωρίστηκε ότι η Ελλάδα ήταν από τις λίγες χώρες που κατόρθωσε να αναχαιτίσει την επιθετική διάδοση του κορονοϊού για σημαντικό διάστημα μέσα στο 2020, ενώ παράλληλα στο Ε.Σ.Υ. έγιναν κοσμογονικές αλλαγές που συνέβαλαν καθοριστικά στην προστασία από τις συνέπειες της πανδημίας. Με λίγα λόγια, κερδίσαμε πολύτιμο χρόνο, προστατεύσαμε, όσο ήταν δυνατόν, τις ανθρώπινες ζωές και πήραμε μέτρα στήριξης της κοινωνίας: Οικονομικά, εκπαιδευτικά, εργασιακά.

Στα τέλη του 2020 η επιστημονική κοινότητα μας προσέφερε τα εμβόλια, τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας. Τάχιστα οργανώσαμε ένα ολοκληρωμένο σύστημα εμβολιασμών και λίγους μήνες αργότερα βρισκόμαστε στη θέση να μπορούμε να εμβολιάσουμε όποιον θέλει, με όποιο εμβόλιο θέλει και εν πολλοίς όπου θέλει. Να σημειώσω ότι για πολλές χώρες του πλανήτη αυτό εξακολουθεί να αποτελεί ουτοπία.

Με δεδομένη την δυνατότητα ασφαλούς, γρήγορου και αποτελεσματικού εμβολιασμού, με δεδομένη την ουσιαστική αναβάθμιση του Ε.Σ.Υ., είμαστε έτοιμοι να περάσουμε με τολμηρότερο και ασφαλέστερο βηματισμό στην προσπάθεια περαιτέρω αποκατάστασης της ζωής. Με δεδομένα όσα προηγήθηκαν κατανοούμε πλήρως ότι η κοινωνία δεν μπορεί να περιμένει άλλο. Δόθηκε πολύτιμος χρόνος και πληθώρα μέσων σε όλους και όλες, ώστε να μπορέσουν από τον Σεπτέμβριο, όσοι και όσες βρίσκονται εντός της επικράτειας να εργαστούν, να σπουδάσουν, να κοινωνικοποιηθούν, να ψυχαγωγηθούν, να διασκεδάσουν, να μετακινηθούν.

Δυστυχώς, μια σημαντική μερίδα συμπολιτών μας αρνείται να συνεισφέρει στην εθνική προσπάθεια, καθώς αρνείται τον εμβολιασμό. Οι λόγοι είναι γνωστοί, αλλά πια μη αποδεκτοί από την επιστημονική κοινότητα, από την πλειοψηφία των πολιτών, από την Κυβέρνηση.

Η κοινωνία δεν μπορεί να περιμένει και κυρίως δεν μπορεί να παραμείνει όμηρος τέτοιων αντιλήψεων. Προχωράμε στην εξαγγελία -αύριο το απόγευμα-  και στην εφαρμογή μέτρων και ρυθμίσεων, που θα διασφαλίζουν την πλήρη, κατά το δυνατόν, λειτουργία της δημόσιας σφαίρας σε χώρους ιδιωτικούς και δημόσιους, όπου θα παρατηρούνται συναθροίσεις.

Ανυποχώρητα και δίχως συμβιβασμούς δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν ούτε άμεσα ούτε έμμεσα να παρεμποδίσει τον άνθρωπο που θέλει να εργαστεί, να δημιουργήσει, να εξασφαλίσει τα προς το ζην, τον νέο και τη νέα που θέλουν να μορφωθούν, να κοινωνικοποιηθούν, να διασκεδάσουν, τον ασθενή που δεν πάσχει από Covid και θέλει το Ε.Σ.Υ. να διαθέτει ικανούς πόρους για την αντιμετώπιση του προβλήματός του.

Είναι υποχρέωσή μας να εξασφαλίσουμε, στο μέτρο του δυνατού, την ταχύτερη δυνατή επιστροφή στην πληρότητα της ζωής. Όσες και όσοι δεν επιθυμούν να συνεισφέρουν στην εθνική προσπάθεια, θα χρειαστεί να προσαρμοστούν σε ένα διαφορετικό για αυτούς περιβάλλον έως ότου ξεπεραστεί ο κίνδυνος της πανδημίας.

Αφγανιστάν – Προσφυγική και  Μεταναστευτική Διάσταση

Η Ελλάδα είναι κυρίαρχη χώρα, ενεργό μέλος διεθνών οργανισμών, και σέβεται πλήρως το Διεθνές Δίκαιο και τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από συμβάσεις που έχει υπογράψει. Στο πλαίσιο αυτό, με γνώμονα το εθνικό συμφέρον και το Διεθνές Δίκαιο, αντιμετωπίζουμε τα τελευταία δύο χρόνια το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα. Ιστορικά, ως Έθνος, έχουμε πολύ μεγάλη εμπειρία και από προσφυγιά και από μετανάστευση.

Γνωρίζουμε ότι αν αυτές δεν γίνονται εύτακτα και οργανωμένα, βάσει των δυνατοτήτων κάθε χώρας και της διεθνούς μέριμνας, καταλήγουν σε ανθρωπιστικές τραγωδίες, σε ανήμπορους ανθρώπους που «λιάζονται» παρατημένοι σε χωράφια, δόμους και πλατείες, σε ανθρώπους θύματα επιτηδείων διακινητών και δουλεμπόρων, σε ανθρώπους που άθελά τους εργαλειοποιούνται, ακόμα και ως πολιορκητικός κριός.

Η Ελλάδα δεν πρόκειται να χειριστεί οποιαδήποτε ενδεχόμενη όξυνση του μεταναστευτικού και του προσφυγικού ζητήματος με αφέλεια. Έχουμε εκπέμψει πολύ καθαρά μηνύματα, έχουμε σαφές σχέδιο, διαθέτουμε εργαλεία, είμαστε σε συνεργασία με την Ε.Ε. και τις χώρες της Μεσογείου ώστε να επιλύσουμε αποτελεσματικά, δίκαια και ανθρώπινα το όποιο πρόβλημα όποτε παρουσιαστεί.

Για την ενίσχυση των πληγέντων από τις φωτιές 

Η μάχη κατά των πυρκαγιών συνεχίζεται όπου παρατηρείται μέτωπο. Οριοθετήθηκε νωρίτερα η πυρκαγιά στην Κάρυστο, πυρκαγιά που ξέσπασε στις 2 τα ξημερώματα. Οι σκέψεις, οι υποψίες, τα συμπεράσματα όλων καταλήγουν προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση για το πως μπορεί να ξεσπάσει μια πυρκαγιά στις 2 τα ξημερώματα. Και δίνεται μάχη και στο νέο μέτωπο που ξέσπασε κοντά στα Βίλια.

Σε ό,τι αφορά την ενίσχυση των πληγέντων από τις πυρκαγιές η Κυβέρνηση -όπως έχει τονίσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- δεν θα αφήσει κανέναν πυρόπληκτο αβοήθητο και  καμία από τις πληγείσες  περιοχές χωρίς τις παρεμβάσεις που απαιτούνται για την αποκατάστασή της. Κινούμαστε ήδη στην κατεύθυνση αυτή, με  τρόπο που έχει τα χαρακτηριστικά της ταχύτητας, της διαφάνειας και της δικαιοσύνης.

Έχει ολοκληρωθεί από τους μηχανικούς του Υπουργείου Υποδομών ο έλεγχος και ο επανέλεγχος σε κατοικίες επαγγελματικούς χώρους και δημόσια κτίρια στην Αττική, την Εύβοια, την Φωκίδα, την Φθιώτιδα και την Πελοπόννησο. Συνολικά έχουν διενεργηθεί 2.413 αυτοψίες. Βρίσκονται σε εξέλιξη οι αυτοψίες σε Λαυρεωτική και Βίλια.

Κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον κ. Τριαντόπουλο βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με την Αυτοδιοίκηση και τους κατοίκους στις πυρόπληκτες περιοχές. Συγκεκριμένα την Παρασκευή υπήρχαν συσκέψεις και συνεργασίες στην Εύβοια και σήμερα βρίσκονται στην Πελοπόννησο.

Άρχισε, ήδη, από την περασμένη Παρασκευή η καταβολή των πρώτων αποζημιώσεων στους δικαιούχους Κρατικής Αρωγής. Και, σε λιγότερο από δύο ημέρες από την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας, είχαν διατεθεί, ήδη, 3,7 εκατ. ευρώ στους πρώτους 528 συμπολίτες μας που υπέβαλαν αιτήσεις, ενώ ως σήμερα τα ξημερώματα έχουν κατατεθεί 1.584 αιτήσεις στην πλατφόρμα της «Αρωγής». Θέλω να καλέσω τους πυρόπληκτους συμπολίτες μας να μπουν στην πλατφόρμα και να καταθέσουν τα στοιχεία τους.

Για όσους συναντούν δυσκολίες ήδη έχει ληφθεί πρόνοια και έχουν μοιραστεί tablet στις αρμόδιες επιτροπές των Δήμων που έχουν συσταθεί για το λόγο αυτό. Ήδη, 15 έχουν διατεθεί στην  Εύβοια και  αντίστοιχος αριθμός θα διατεθεί σήμερα και στην Πελοπόννησο. Υπενθυμίζω, ότι η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει στις  30 Σεπτεμβρίου 2021. Σημειώνεται ότι οι πληγέντες μπορούν,  με την υποβολή της αίτησης να ζητούν προκαταβολή στεγαστικής συνδρομής, απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ.

Η ασφάλεια για μας είναι μια δυναμική και πολυεπίπεδη έννοια, με βάθος. Δεν εξαντλούμαστε στην επιφανειακή αντίδραση. Το σχέδιό μας είναι ολιστικό. Και όπως σας εξήγησα έχουμε ήδη ξεκινήσει την αποκατάσταση των ζημιών και την έμπρακτη στήριξη των πληγέντων.

Σας ευχαριστώ πολύ και παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.

ΑΜ. ΚΑΤΖΟΥ: Αύριο θα έχουμε τις ανακοινώσεις, αναφορικά με το νέο σχεδιασμό της Κυβέρνησης, με ορίζοντα Φθινοπώρου για τον κορονοϊό, για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Πόσο είναι εφικτό να δούμε μόνο εμβολιασμένους στο λιανεμπόριο, γιατί υπάρχουν και αντιδράσεις από τους παράγοντες της αγοράς, και πόσο πιθανό είναι να φορέσουμε όλοι ξανά τη μάσκα μας στους εξωτερικούς χώρους;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Θα ήταν καλύτερο να περιμένουμε τις ανακοινώσεις που θα γίνουν αύριο. Θα σας έλεγα ότι έχουμε ήδη μια ιδέα για τα μέτρα που λειτούργησαν αποτελεσματικά το προηγούμενο διάστημα και για κάποια που δεν λειτούργησαν αποτελεσματικά. Υπάρχουν διάφορα επίπεδα εφαρμογής των μέτρων, με πλήρη διαχωρισμό εμβολιασμένων και μη εμβολιασμένων ή με περιορισμούς που έχουν να κάνουν με τον αριθμό των ατόμων ανάλογα με τη διαθέσιμη επιφάνεια κλειστών χώρων, που είδαμε το προηγούμενο διάστημα. Η πρόθεσή μας είναι να σχεδιάσουμε ένα πλαίσιο μέτρων, που θα είναι αποτελεσματικά, που θα εφαρμόζονται και κυρίως που θα μπορούν να ελέγχονται, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η αποτελεσματικότητά τους. Περισσότερα πράγματα, όμως, και σε όλη τους τη λεπτομέρεια και την έκταση θα έχουμε τη δυνατότητα να πούμε αύριο το απόγευμα.

ΣΠ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα ήθελα να ρωτήσω εάν η Κυβέρνηση έχει στόχο, μετρήσιμο, ποσοτικό και με χρονοδιάγραμμα, σε ό,τι αφορά το τείχος ανοσίας, καθώς είναι σαφές πως η μετάλλαξη «Δέλτα» ανέτρεψε, τρόπον τινά, τις αρχικές προβλέψεις.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Είναι σαφές ότι δεν βρισκόμαστε εκεί που θα επιθυμούσαμε, διότι, όπως είπα και στην τοποθέτησή μου, υπάρχει μία σημαντική μερίδα συμπολιτών μας που αρνείται να εμβολιαστεί, αρνείται στην ουσία να συνεισφέρει σε αυτήν την εθνική προσπάθεια. Δεν θα σταματήσουμε να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια έτσι ώστε να πείσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους, να αξιοποιήσουν και να χρησιμοποιήσουν αυτό το δώρο της επιστήμης. Το μοναδικό εργαλείο που έχουμε στα χέρια μας σήμερα, ως την πιο αποτελεσματική άμυνα στον κορονοϊό, για να διευρύνουμε το τείχος ανοσίας που ξεκινήσαμε με πολύ αποτελεσματικό και ουσιαστικό τρόπο να χτίζουμε από τις αρχές του χρόνου.

Ν. ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ: Υπάρχει κάποιος σχεδιασμός, για το πώς θα ξεκινήσουν σε λίγες ημέρες τα σχολεία και λίγο αργότερα τα πανεπιστήμια;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Υπάρχει σαφής σχεδιασμός, ο οποίος θ’ ανακοινωθεί στην ώρα του από το αρμόδιο Υπουργείο.

ΣΠ. ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Μία διευκρινιστική ερώτηση, αν έχουμε εικόνα για το τι ποσοστό του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί μέχρι τώρα, το τέλος Αυγούστου; Και πόσο απέχει από το περίπου 75%, που αρχικά είχε εκτιμηθεί ότι είναι το τείχος ανοσίας;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Αν και θα δοθούν αύριο πιο λεπτομερή στοιχεία, για τα ποσοστά των εμβολιασμένων, νομίζω ότι είμαστε σ’ ένα ποσοστό, στις ευπαθείς ομάδες, κοντά στο 65%, το οποίο πέφτει στο 55-56% στον ενεργό πληθυσμό. Εάν, όμως, σ’ αυτό το ποσοστό κανείς συμπεριλάβει και τους ανθρώπους που έχουν νοσήσει και εξακολουθούν να έχουν την ανοσία, τα αντισώματα λόγω νόσησης, αντιλαμβάνεται κανείς ότι τα ποσοστά αυτά μεγαλώνουν. Πάντως, σε κάθε περίπτωση, περισσότερες λεπτομέρειες θα δοθούν στις ανακοινώσεις που θα γίνουν αύριο τ’ απόγευμα.

Σ. ΡΙΣΤΟΦΣΚΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, στο σχεδιασμό της Κυβέρνησης είναι και κάποια μέτρα που αφορούν τον τουρισμό; Δηλαδή, κλείσιμο συνόρων ή απαγόρευση εισόδου από κάποιες χώρες, κ.λ.π. ή είναι μόνο για το εσωτερικό; Ευχαριστώ.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Όχι, δεν υπάρχουν προς το παρόν τέτοια μέτρα στο μυαλό μας. Αφορούν το πλαίσιο λειτουργίας της δημόσιας σφαίρας, αν μπορώ να τη χαρακτηρίσω έτσι,  από τον Σεπτέμβριο και μετά, μια σειρά δραστηριοτήτων που αφορούν την καθεμιά και τον καθέναν μας.

ΣΠ. ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Ήθελα να ρωτήσω κάτι σε σχέση με τη Βόρεια Μακεδονία. Διάβασα από την Αντιπολίτευση, νομίζω ότι είναι δεδομένο  ότι στα πρωτόκολλα που δεν δεν έχει περάσει από τη Βουλή, τα Μνημόνια Συνεργασίας, υπήρχε και ένα που αφορούσε την αμυντική συνεργασία Ελλάδας και Βορείου Μακεδονίας και αναδιάρθρωση των αμυντικών της δυνάμεων. Και αυτό δεν έγινε, ενώ αντίθετα έγινε με τη Συμφωνία με την Τουρκία. Ισχύει; Γιατί εδώ δέχεται επικρίσεις η Κυβέρνηση ότι επειδή καθυστέρησε να ψηφίσει αυτά τα Μνημόνια άφησε περιθώριο στην Τουρκία να καλύψει το κενό.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Η Συμφωνία με την Τουρκία καλύπτει μια διαφορετική διάσταση συνεργασίας. Είναι μια δυνατότητα πιστοληπτικής γραμμής για αγορά αμυντικού υλικού. Από εκεί και πέρα, η χώρα μας έχει τις δικές της Συμφωνίες με τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Και σε ό,τι αφορά τα όποια Μνημόνια εκκρεμούν, θα κυρωθούν στον κατάλληλο χρόνο, το επόμενο διάστημα.

ΣΠ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, στο φόντο της τηλεφωνικής επικοινωνίας του Πρωθυπουργού με τον κ. Ερντογάν, την προηγούμενη Παρασκευή, ήθελα να ρωτήσω εάν υπάρχει κάποιου είδους συνεννόηση και σε επιχειρησιακό επίπεδο ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα, για αναχαίτιση τυχόν αύξησης προσφυγικών ροών, που αναμένεται από τις επόμενες εβδομάδες και αν η Κυβέρνηση έχει εκπονήσει ένα συνολικό επιχειρησιακό σχέδιο για αυτή την πιθανότητα. Ευχαριστώ.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας, αυτό που παρατηρήθηκε είναι μια συναντίληψη για το πώς πρέπει να διαχειριστούν οι δυο χώρες την ενδεχόμενη έξαρση μεταναστευτικών ή προσφυγικών ροών. Τονίστηκε ότι θα πρέπει να στηριχθούν οι χώρες που βρίσκονται κοντά στο Αφγανιστάν, έτσι ώστε να μείνουν οι άνθρωποι που θα φύγουν από το Αφγανιστάν κοντά στις εστίες τους. Υπήρχε μια συναντίληψη σε ό,τι αφορά την κατάσταση. Ταυτόχρονα, όμως, υπήρξε και ένα απόλυτο ξεκαθάρισμα από τον Έλληνα Πρωθυπουργό για τον τρόπο με τον οποίο η χώρα μας θα διαχειριστεί το ζήτημα. Καθαρές εξηγήσεις και καθαρές κουβέντες. Σε ό,τι αφορά το επιχειρησιακό, η Ελλάδα, όπως έχει αποδείξει τα τελευταία χρόνια, μπορεί με πολύ μεγάλη αποτελεσματικότητα να διαχειρίζεται επιχειρησιακά το ζήτημα. Φυλάει τα σύνορά της με ασφάλεια, επάρκεια και με τα αποτελέσματα που όλοι έχουμε δει σε πολλαπλές προκλήσεις που αντιμετωπίσαμε το τελευταίο διάστημα σε όλες τις πύλες, είτε αυτό αφορά τον Έβρο είτε αφορά τα νησιά.

Γ. ΜΠΑΣΚΑΚΗΣ:  Κύριε Εκπρόσωπε, μέχρι σήμερα η Ελλάδα επισήμως έκανε έναν διαχωρισμό ανάμεσα σε πρόσφυγες και μετανάστες και δεν αρνούνταν ότι οι πρόσφυγες χρήζουν προστασίας, όπως επιτάσσει το Διεθνές Δίκαιο. Τώρα, η ρητορική φύλαξης των συνόρων και, τελικά, και ο φράχτης του Έβρου, αφορά και τους πρόσφυγες, όπως εκείνους, για παράδειγμα, που εγκαταλείπουν το Αφγανιστάν για να σώσουν τη ζωή τους;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Απέναντι στο όλο ζήτημα, όπως αναφέρθηκα και στην τοποθέτησή μου, η χώρα θα κάνει αυτά που θα συμφωνήσει με τις υπόλοιπες χώρες, εάν προκύψει ζήτημα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η χώρα σέβεται τις διεθνείς συμβάσεις που έχει υπογράψει. Η ευαισθησία της Ελλάδας απέναντι σε ζητήματα προσφυγιάς και μετανάστευσης, όπως σας είπα, είναι δεδομένη. Από την άλλη πλευρά, όμως, δεν υπάρχει περίπτωση να διαχειριστούμε τα ζητήματα αυτά με τρόπο που θα ξαναφέρουν στα μάτια και στη ζωή όλων μας, εικόνες, περιστατικά και καταστάσεις που ζήσαμε το 2015.

Δ. ΓΚΑΤΣΙΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα ήθελα να ρωτήσω, αφού τα ποσοστά των εμβολιασμών, όπως κι εσείς αναφέρατε, δεν είναι και τόσο ικανοποιητικά, εάν εξετάζετε το ενδεχόμενο να απλώσει η βεντάλια της υποχρεωτικότητας και σε άλλους τομείς του δημόσιου τομέα.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Είναι από τα ενδεχόμενα που θα αξιολογηθούν και θα απασχολήσουν και τις Επιτροπές των ειδικών, αλλά και τις ανακοινώσεις αύριο. Η Κυβέρνηση θα κάνει ό,τι χρειαστεί, προκειμένου να αποτρέψουμε κάθε κίνδυνο επιστροφής σε περιπέτειες που ζήσαμε το προηγούμενο διάστημα. Να θωρακίσουμε τη ζωή στη δημόσια σφαίρα, να υπερασπιστούμε την υγεία, τη λειτουργία, την κανονικότητα. Να σεβαστούμε αυτούς που τήρησαν τα μέτρα, που έκαναν το εμβόλιο, που έχουν συνεισφέρει στην εθνική προσπάθεια. Και με ό,τι εργαλείο έχουμε στα χέρια μας, προσπαθώντας, πάνω και πρώτα από όλα, να πείσουμε με βάση όχι υποθέσεις, αλλά τα πραγματικά περιστατικά, τους ανεμβολίαστους που πηγαίνουν στις εντατικές. Να πείσουμε τους νέους ανθρώπους που δοκιμάζονται πάρα πολύ σκληρά, επειδή δεν έχουν εμβολιαστεί από τον κορονοϊό για  τους κινδύνους που συνεπάγεται η κατάσταση αυτή και για τους ίδιους, αλλά και για τους ανθρώπους που δουλεύουν μαζί τους, σε εργασιακούς χώρους ή στο οικογενειακό τους περιβάλλον. Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας να πείθουμε, ώστε να αυξάνονται τα ποσοστά των εμβολιασμένων και, ταυτόχρονα, να θωρακίζουμε τη δημόσια σφαίρα, απέναντι στην απειλή έξαρσης και διάδοσης της πανδημίας.

–Εάν τελειώσαμε με τις ερωτήσεις, θα σας δώσω μία απάντηση που σας χρωστάω από το προηγούμενο briefing, σε ό,τι αφορά αν η συμμετοχή του κ. Τσιτσιπά στην καμπάνια για τα μέτρα προστασίας ήταν επ’ αμοιβή ή όχι. Ο κ. Τσιτσιπάς δεν είχε πάρει κάποια αμοιβή. Η συμμετοχή του στην καμπάνια αυτή το προηγούμενο διάστημα, ήταν φιλική,  όπως και όλων όσοι συμμετείχαν.

Ευχαριστώ πολύ.

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr