Τρέχων Άρθρο
Eνημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου (15/6/2021)

Eνημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου (15/6/2021)

Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου από την Κυβερνητική Εκπρόσωπο Αριστοτελία Πελώνη

Καλό μεσημέρι.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε χθες συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Recep Tayyip Erdoğan μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Και οι δύο συμφώνησαν ότι είναι θετικό το γεγονός ότι υπάρχει απευθείας επαφή ανάμεσά τους, ενώ, παρά τις διαμετρικά αντίθετες θέσεις των δύο χωρών σε διάφορα ζητήματα, συμφώνησαν ότι η ένταση του 2020 δεν πρέπει να επαναληφθεί το 2021.

Επιπλέον, χαρακτήρισαν θετική την ενεργοποίηση όλων των υφισταμένων διαύλων επικοινωνίας, ενώ εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την προώθηση της θετικής ατζέντας επί 25 σημείων στα οποία εργάζονται ήδη οι Υφυπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά και για τη συμφωνία Ελλάδας-Τουρκίας για αμοιβαία αναγνώριση των πιστοποιητικών εμβολιασμού κατά της Covid 19.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι Ελλάδα και Τουρκία μπορούν να εργαστούν από κοινού για την αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού/Προσφυγικού ζητήματος και την καταπολέμηση των δικτύων διακίνησης, με βάση την Κοινή Δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας. Υπό αυτό το πρίσμα, επεσήμανε ότι η επιστροφή στην Τουρκία 1.450 ατόμων, των οποίων η αίτηση ασύλου έχει απορριφθεί, θα είχε θετικό αντίκτυπο και στην Ε.Ε..

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η λύση δύο κρατών που προτείνει η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι επί της αρχής απορριπτέα, ενώ αντιβαίνει τόσο στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε., όσο και στο κοινοτικό κεκτημένο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι προσβλέπει σε πιο πυκνές επαφές σε όλα τα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένου του ανώτατου, ώστε να χτιστούν γέφυρες εμπιστοσύνης που θα αποβούν προς όφελος των δύο χωρών. Οι διαφωνίες προφανώς παραμένουν, παρά τη θετική διάθεση που διαπιστώθηκε. Μένει να φανεί στην πράξη αν αυτή η διάθεση αποδειχθεί ένα ουσιαστικό βήμα για τη βελτίωση των σχέσεων.

Ο Πρωθυπουργός κατά την συμμετοχή του στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Πλανήτης -ιδίως μάλιστα στην πανδημία και την κλιματική αλλαγή-  και υπογράμμισε ότι «θα πρέπει να ενισχύσουμε τους θεσμούς μας ώστε να διαχειριστούμε καλύτερα τις περίπλοκες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουμε στο μέλλον». Επανέλαβε, ταυτόχρονα, ότι η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Πρωθυπουργός είχε συνάντηση και με τον Αλβανό ομόλογό του Edi Rama στη διάρκεια της οποίας συμφωνήθηκε να επιταχυνθούν οι διαπραγματεύσεις για τη συνομολόγηση συνυποσχετικού παραπομπής της οριοθέτησης των Θαλασσίων Ζωνών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Επανέλαβε τη σταθερή υποστήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή πορεία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και υπογράμμισε το σταθερό ενδιαφέρον της Ελλάδας για την Εθνική Ελληνική Μειονότητα.

Ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε επίσης με τον Βρετανό ομόλογό του Boris Johnson  τον οποίο  ενημέρωσε για τη θετική επιδημιολογική πορεία της χώρας που επιτρέπει την άρση των περιορισμών, για τις επισκέψεις Βρετανών τουριστών στην Ελλάδα.

Επιδημιολογική κατάσταση και εμβολιασμοί

Αποτελεί ήδη κοινή διαπίστωση ότι η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα μας εξακολουθεί να βελτιώνεται. Ο δείκτης θετικότητας την προηγούμενη εβδομάδα μειώθηκε στο 1,18% και ο μέσος κυλιόμενος αριθμός κρουσμάτων  περιορίστηκε, για πρώτη φορά από τις αρχές του χρόνου, κάτω από τα 1.000 κρούσματα ανά ημέρα.

Σημαντική είναι και η μείωση των ασθενών και των διασωληνωμένων που νοσηλεύονται λόγω κορονοϊού, οι οποίοι  στη συντριπτική πλειοψηφία τους  είναι συμπολίτες μας που δεν εμβολιάστηκαν. Όπως μας ενημερώνουν οι ειδικοί, την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου  το 92% των συμπολιτών μας άνω των 65 ετών, που χρειάστηκε να νοσηλευτούν και το 98% όσων χάθηκαν λόγω κορονοϊού δεν είχαν προλάβει να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους.

Γίνεται έτσι προφανές πως για την προστασία της ζωής μας,  για να διατηρήσουμε την ύφεση αυτή, για να αποτρέψουμε οποιαδήποτε νέα έξαρση και για να πετύχουμε ένα ασφαλές Καλοκαίρι είναι ανάγκη να υπάρξει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη.  Έχουν γίνει ήδη περισσότεροι από 6.938.000 εμβολιασμοί,  έχουν κάνει τουλάχιστον την πρώτη δόση 4.274.000 συμπολίτες μας και έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους 2.831.000.

Από αύριο Τετάρτη ανοίγει η πλατφόρμα για τα ραντεβού των συμπολιτών μας ηλικίας 18 έως 24 ετών και με το βήμα αυτό, σηματοδοτείται η ολοκλήρωση της προτεραιοποίησης για τον ενήλικο πληθυσμό.

Για το νομοσχέδιο προστασίας της εργασίας

Ξεκίνησε χθες και συνεχίζεται στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για την προστασία της εργασίας. Γίνεται ήδη προφανές ότι οι αντιδράσεις της Αντιπολίτευσης και των συνδικαλιστών εδράζονται σε ισχυρισμούς αβάσιμους και ψευδείς, ενώ αποσιωπούνται  προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, που ικανοποιούν πάγια αιτήματα και σύγχρονες ανάγκες του κόσμου της εργασίας.

Μείζονος σημασίας είναι οι ρυθμίσεις που αποβλέπουν στη στήριξη της οικογένειας, την εναρμόνιση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, την ισότητα των φύλων στην εργασία. Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπεται μεταξύ άλλων:

-Άδεια πατρότητας 14 ημερών.

-Γονική άδεια 2 μηνών και για τους 2 γονείς πληρωμένη από τον ΟΑΕΔ.

-Άδεια φροντιστή 5 ημερών για συγγενή με ανάγκη φροντίδας.

-Ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας για γονείς παιδιών έως 12 ετών.

-Απαγόρευση απόλυσης πατέρα για 6 μήνες από τη γέννηση του κάθε παιδιού του.

-Επέκταση της ειδικής άδειας προστασίας της μητρότητας 6 μηνών με επιδότηση από τον ΟΑΕΔ και στην υιοθεσία τέκνου.

-Επέκταση του μειωμένου ωραρίου (άδεια φροντίδας τέκνου) και στην μητέρα που απέκτησε τέκνο με τη διαδικασία της παρένθετης μητέρας.

-Επέκταση της άδειας λοχείας 9 εβδομάδων μετά τη γέννα και στην υιοθεσία τέκνου.

-Άδεια υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στον ιδιωτικό τομέα.

Ιδιαίτερης σημασίας είναι και οι διατάξεις που αφορούν στην αντιμετώπιση της βίας και της σεξουαλικής παρενόχλησης στη εργασία. Προβλέπεται για το σκοπό αυτό υποχρέωση του εργοδότη να προλαμβάνει, να σταματά και να αντιμετωπίζει περιστατικά βίας ή παρενόχλησης, να ενημερώνει τους εργαζομένους σχετικά με τους κινδύνους, τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματά τους, αλλά και να συντρέχει τις δημόσιες Αρχές κατά την εξέταση συναφών καταγγελιών.

Μείζονος σημασίας είναι και οι μεταρρυθμίσεις που στόχο έχουν την αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων της αγοράς εργασίας, όπως τα φαινόμενα υποδηλωμένης ή αδήλωτης εργασίας  και απλήρωτων υπερωριών.

Προβλέπεται για το σκοπό αυτό -και άρχισε ήδη να προετοιμάζεται- η δημιουργία και εφαρμογή  ψηφιακής κάρτας εργασίας.  Παράλληλα: Αναβαθμίζεται η Επιθεώρηση Εργασίας  σε Ανεξάρτητη Αρχή. Και θεσπιζεται το δικαίωμα  της αποσύνδεσης στην περίπτωση τηλεργασίας.

Στο νομοσχέδιο, περιλαμβάνονται, επίσης, ρυθμίσεις  που βάζουν τέλος σε άδικες διακρίσεις για τους εργαζόμενους, ανάμεσα στις οποίες: Η αύξηση της αποζημίωσης απόλυσης για τους εργατοτεχνίτες και εξίσωσή της με εκείνη των υπαλλήλων. Τα μέτρα για την ασφάλεια και την υγεία για τους απασχολούμενους σε delivery και courier. Και η απαγόρευση απόλυσης για άσκηση οποιουδήποτε νόμιμου δικαιώματος.

Στο  νομοσχέδιο υπάρχουν επίσης ρυθμίσεις για την προστασία του κοινωνικού συνόλου από παράνομες συμπεριφορές συνδικαλιστών που  περιφρονούν τη Δικαιοσύνη και πλήττουν τους  πολίτες.

Θεσπίζεται ελάχιστη εγγυημένη υπηρεσία (33%) σε κλάδους κοινής ωφέλειας κατά την διάρκεια της απεργίας.

Μπαίνει τέλος στις απεργίες και τις στάσεις εργασίας,  οι οποίες ενώ κηρύσσονται παράνομες από τη Δικαιοσύνη  επαναπροκηρύσσονται από δευτεροβάθμιο ή τριτοβάθμιο σωματείο.

Αποδίδεται αστική ευθύνη στους συνδικαλιστές που πραγματοποιούν καταλήψεις, αποκλεισμούς, ή ασκούν βία, εμποδίζοντας τους εργαζόμενους που δεν συμμετέχουν στην απεργία να εργαστούν.

Για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού

Αύριο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει στη Βουλή για το νομοσχέδιο για την προστασία της εργασίας.

Στις 6 το απόγευμα θα συναντηθεί με την Υπουργό Εξωτερικών του Βελγίου Sophie Wilmès.

Την Πέμπτη στις 9 το πρωί ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen. Στη συνέχεια θα μετάσχουν από κοινού σε διαδραστική εκδήλωση στην Αρχαία Αγορά.

Σας ευχαριστώ πολύ και παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.

Γ. ΕΥΓΕΝΙΔΗΣ: Καλό μεσημέρι, κυρία Εκπρόσωπε. Θα μπορούσατε να μας εξηγήσετε λίγο περισσότερο τη μορφή που θα έχει αυτή η απευθείας επαφή του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο Erdoğan; Θα είναι ένα κόκκινο τηλέφωνο, που θα ενεργοποιείται σε περιπτώσεις διαχείρισης κρίσεων;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Η απευθείας επαφή είναι απλώς απευθείας επαφή, κ. Ευγενίδη. Δεν είναι κάποιος ειδικός μηχανισμός και η απευθείας επαφή μεταξύ δύο ηγετών θα έπρεπε να είναι αυτονόητη. Και όπως έχει επαναλάβει πολλές φορές ο Πρωθυπουργός, δεν θα έπρεπε να αποτελεί είδηση μια επαφή του με τον Πρόεδρο της γειτονικής χώρας.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κυρία Εκπρόσωπε, θέλω να μου πείτε με ποιον τρόπο και σε ποιον χρόνο προτίθεται η Κυβέρνηση να ενημερώσει τα κόμματα της Αντιπολίτευσης για τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο Erdoğan; Και δευτερευόντως, αν μπορείτε να μας επιβεβαιώσετε εάν δέχθηκε ο Πρωθυπουργός πρόσκληση από τον Πρόεδρο Erdoğan για να επισκεφθεί την Τουρκία.

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Ως προς το δεύτερο, έχω απαντήσει ήδη στην εισαγωγή μου, κ. Παπακωνσταντίνου. Δεν υπάρχει κάτι άλλο. Έχουν ενεργοποιηθεί και με αυτή τη συνάντηση, που έγινε χθες στο ανώτατο επίπεδο, όλοι οι διμερείς δίαυλοι επικοινωνίας. Και αναμένουμε να αποδειχθεί στην πράξη ότι αυτό θα σημάνει μια σταδιακή βελτίωση των διμερών σχέσεων. Ως προς το πρώτο, σας θυμίζω ότι ο κ. Δένδιας, το Υπουργείο Εξωτερικών, είναι σε διαρκή επαφή με τους εκπροσώπους των κομμάτων.

Β. ΣΑΜΑΡΑ: Κυρία Εκπρόσωπε, μετά και τη χθεσινή εισήγηση της Επιτροπής λένε κάποιοι ότι δικαιώνεται τελικά ο κ. Τσίπρας, όταν μιλούσε για «ξεστοκάρισμα» των εμβολίων της AstraZeneca. Ποιο είναι το σχόλιο της Κυβέρνησης;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Κυρία Σαμαρά, εξακολουθούμε να θεωρούμε αυτή τη φρασεολογία προσβλητική. Προσβλητική για τους επιστήμονες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, των οποίων τις αποφάσεις και τις συστάσεις ακολουθεί η Κυβέρνηση εξ’ αρχής. Προσβλητική για όλους τους πολίτες που εμβολιάστηκαν, για όλους τους πολίτες που έδωσαν και δίνουν τη μάχη κατά της πανδημίας. Θα ήθελα να μην ξεχνάμε τη μεγάλη εικόνα: Να θυμόμαστε πού ήμασταν πέρυσι, πού ήμασταν δύο μήνες πριν και ότι αυτή η καλή επιδημιολογική εικόνα, που έχουμε σήμερα, είναι μια κατάκτηση όλων μας. Είναι μια κατάκτηση όλων όσων έδωσαν τη μάχη και όλων των πολιτών που έχουν εμβολιαστεί και συνεχίζουν να εμβολιάζονται.

Ν. ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ: Κυρία Εκπρόσωπε, δεδομένου του γεγονότος ότι ασκήθηκε μία σύσταση για μη εμβολιασμό των κάτω των 60 με το συγκεκριμένο εμβόλιο, η Κυβέρνηση πώς σχολιάζει; Είναι μία σύσταση, δεν είναι υποχρεωτικό. Ποιος ήταν ο λόγος να ασκηθεί χθες μια σύσταση; Κάποιοι λένε ότι με αυτό, απλώς τινάζεται στον αέρα η καλή πορεία του εμβολιασμού. Το σχόλιό σας επ’ αυτού.

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Αυτή είναι μια ερμηνεία δική σας, κ. Ανανιάδη, που εύχομαι ότι θα διαψευσθεί στην πράξη από τους χιλιάδες συμπολίτες που θα συνεχίσουν να εμβολιάζονται. Η κυρία Θεοδωρίδου, η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, εξήγησε αναλυτικά χθες το επιστημονικό σκεπτικό πίσω από αυτή την απόφαση. Και υπάρχει βέβαια και η σύσταση σε όσους πολίτες έχουν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της AstraZeneca, να συνεχίσουν τον εμβολιασμό τους, τη δεύτερη δόση με το ίδιο εμβόλιο. Συνηγορούν προς αυτό όλα τα επιστημονικά δεδομένα. Ενδεικτικά να σας αναφέρω: Στο Ηνωμένο Βασίλειο 1,3 περιστατικά  πιθανής παρενέργειας στη δεύτερη δόση σε ένα εκατομμύριο εμβολιασμούς. Είκοσι ευρωπαϊκές χώρες συστήνουν, επίσης, τη συνέχιση του εμβολιασμού με το ίδιο εμβόλιο στη δεύτερη δόση, καθώς αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση ότι μπορεί να πετύχει κανείς ανοσία με εναλλαγή εμβολίων πρώτης και δεύτερης δόσης.

Δ. ΓΚΑΤΣΙΟΣ: Ανακοινώσατε ότι πάμε στο τελευταίο άνοιγμα των εμβολιαστικών κύκλων, ηλικίας από 18 έως 25. Ολοκληρώνεται, λοιπόν ο κύκλος της προτεραιοποίησης. Θα ήθελα να σας ρωτήσω, πόσο κοντά βρισκόμαστε στη συζήτηση για να ληφθούν αποφάσεις όσον αφορά στις διευκολύνσεις των εμβολιασμένων και πότε αναμένεται να καταθέσει την πρότασή της, την εισήγησή της, η Επιτροπή Βιοηθικής στην Κυβέρνηση.

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Η πρόταση της Επιτροπής Βιοηθικής αναμένεται τις επόμενες ημέρες. Η Κυβέρνηση θα τη λάβει, θα τη μελετήσει και θα πάρει τις αποφάσεις της με γνώμονα την υγεία των πολιτών, τις ελευθερίες τους, σταθμίζοντας όλες τις παραμέτρους και -επαναλαμβάνω- με την απαιτούμενη κοινωνική ευαισθησία.

Γ. ΣΚΙΤΖΗ: Ήθελα να ρωτήσω, εάν θεωρεί η Κυβέρνηση ότι η Τουρκία χαμηλώνει τους τόνους απέναντι στην Ελλάδα. Για ποιο λόγο εκτιμάτε ότι γίνεται αυτό; Και αν, για παράδειγμα, το συνδέετε με την πανδημία και μια προσπάθεια από κοινού τόνωσης του τουρισμού.

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Αυτή είναι μια υποθετική ερώτηση. Θα φανεί στην πράξη. Σε κάθε περίπτωση, αυτό το θετικό κλίμα που αποτυπώθηκε στη χθεσινή συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Erdoğan, ελπίζουμε ότι θα οδηγήσει σε μια σταδιακή βελτίωση των σχέσεων.

Γ. ΕΥΓΕΝΙΔΗΣ: Θα πρέπει να αναμένουμε κάποιες ανακοινώσεις για κάποια ή για το σύνολο αυτών των 25 οικονομικών projects που συζητούν ο κ. Φραγκογιάννης και ο κ. Onal στην αυριανή επίσκεψη του κ. Φραγκογιάννη στην Τουρκία;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Όπως γνωρίζετε, έχουν συμφωνηθεί αυτά τα 25 σημεία στην τελευταία συνάντηση που είχαν ο κ. Φραγκογιάννης και ο Τούρκος ομόλογός του. Αφορούν τη θετική ατζέντα σε μια σειρά από τομείς, το εμπόριο, την οικονομία, τις μεταφορές, την τεχνολογία, το περιβάλλον. Θα έλεγα να περιμένουμε τη συνάντηση και να δούμε τι θα προκύψει.

Β. ΣΑΜΑΡΑ: Μετά το γεγονός ότι στο Euro, η εθνική ποδοσφαιρική ομάδα της Βόρειας Μακεδονίας χρησιμοποιούσε τον όρο σκέτο «Μακεδονία» -υπήρξε μια επιστολή προς τη γειτονική χώρα- θα κάνει κάποιες άλλες ενέργειες η Κυβέρνηση και θα θέσει κάποιο ζήτημα ως αναφορά στην ευρωπαϊκή πορεία της γειτονικής χώρας για παράβαση της Συμφωνίας των Πρεσπών;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Όπως γνωρίζετε, έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες. Υπάρχει και σχετική επιστολή του Υπουργού Εξωτερικών κ. Δένδια προς τον ομόλογό του. Η Ελλάδα καλεί σε πλήρη και καλή τη πίστει εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών και κυρίως σε αποφυγή ενεργειών που θα μπορούσαν να επιβαρύνουν τις διμερείς σχέσεις. Εμείς θέλουμε καλές σχέσεις με τη γειτονική χώρα και στηρίζουμε παγίως την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Γ. ΣΚΙΝΤΖΗ: Κυρία Εκπρόσωπε, ήθελα να ρωτήσω, στη συνάντηση που έγινε χθες στις Βρυξέλλες ανάμεσα στον Πρωθυπουργό και τον κ. Johnson, ουσιαστικά ζήτησε ο Έλληνας Πρωθυπουργός να δοθεί το πράσινο φως για τους τουρίστες. Υπάρχει απάντηση επ’ αυτού;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Η απάντηση θα φανεί στην πράξη, κυρία Σκιντζή. Εμείς ως οφείλουμε ενημερώνουμε όλους τους παράγοντες που εμπλέκονται, όπως κάνουν και οι τουριστικοί φορείς, για την καλή επιδημιολογική εικόνα της χώρας και για το ότι οι τουρίστες μπορούν να περάσουν εδώ ένα ασφαλές Kαλοκαίρι. Σεβόμαστε τις αποφάσεις, παρόλα αυτά ελπίζουμε ότι θα αλλάξουν.

Γ. ΕΥΓΕΝΙΔΗΣ: Το πρωί η κυρία Κεραμέως κατέθεσε κατ’ επείγουσα αγωγή, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή διενέργεια των αυριανών Πανελλαδικών Εξετάσεων. Λίγη ώρα πριν ξεκινήσουμε, η ΑΔΕΔΥ ανακοίνωσε την εξαίρεση των εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που εμπλέκονται στη διαδικασία. Η Κυβέρνηση καλύπτεται από αυτό;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Θα επαναλάβω, κ. Ευγενίδη, ότι το δικαίωμα στην απεργία προφανώς είναι σεβαστό. Εξίσου σεβαστό όμως είναι και το δικαίωμα του κοινωνικού συνόλου να μην ταλαιπωρείται. Πολλώ δε μάλλον, των χιλιάδων μαθητών και υποψηφίων που πρέπει να προστατευτούν από οποιαδήποτε παρακώλυση της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Έχει υπάρξει αγωγή του ελληνικού δημοσίου, όπως ξέρετε, και αναμένουμε την απάντηση της Δικαιοσύνης.

Σας ευχαριστώ.

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr