Τρέχων Άρθρο
Eνημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου (15/4/2021)

Eνημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου (15/4/2021)

Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου από την Κυβερνητική Εκπρόσωπο Αριστοτελία Πελώνη

Καλό μεσημέρι.

Για την Πανδημία και τους εμβολιασμούς

Η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα παραμένει επιβαρυμένη και η πίεση στο Σύστημα Υγείας συνεχίζεται. Παρατηρείται, ωστόσο, στις περισσότερες Περιφέρειες μια σταθεροποίηση και τάση μείωσης των κρουσμάτων. Προφανώς όσο περισσότερα τεστ γίνονται τόσο μεγαλύτερος θα είναι και ο αριθμός των κρουσμάτων που εντοπίζονται. Το σημαντικό είναι η θετικότητα που  διαπιστώνεται. Και η θετικότητα τις τελευταίες ημέρες παρουσιάζει σταδιακή μείωση. Είναι μια θετική εξέλιξη, αλλά η ισορροπία παραμένει εύθραυστη.

Όλα δείχνουν, όπως ανέφερε χθες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ότι βαδίζουμε στην τελευταία, αλλά και πιο ευαίσθητη φάση της πανδημίας. Στην πορεία αυτή, έχουμε τρεις συμμάχους και έναν αντίπαλο. Σύμμαχοί μας είναι ο καιρός, τα εμβόλια και τα εκατομμύρια τεστ που έχουμε πλέον στη διάθεσή μας. Αντίπαλος είναι η κούραση που φέρνει αδικαιολόγητη χαλάρωση απέναντι σε ένα ιό που εξακολουθεί να παραμονεύει.

Για το σκοπό αυτό συμμετέχουμε στην αυτοδιάγνωση και διατηρούμε τις κοινωνικές αποστάσεις, τα μέτρα ατομικής υγιεινής και την χρήση της μάσκας. Προστατεύουμε τον εαυτό μας και τους ανθρώπους που αγαπάμε, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλουμε στον περιορισμό των μεταδόσεων σε επίπεδο πληθυσμού. Δεν χαλαρώνουμε, δεν επαναπαυόμαστε, δεν εφησυχάζουμε.

Παράλληλα, ενθαρρύνουμε τους συμπολίτες μας -και ειδικότερα τους μεγαλύτερους σε ηλικία- να προσέλθουν στα εμβολιαστικά κέντρα και να εμβολιαστούν. Ήδη, εμβολιάζονται  οι 60 ετών και άνω και προχωράμε σε μικρότερες ηλικίες. Από αύριο  ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για τους συμπολίτες μας -περίπου 800.000- ηλικίας 18-59 ετών με υποκείμενα νοσήματα αυξημένου κινδύνου. Την Τετάρτη 21 Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για τους εκπαιδευτικούς και την ηλικιακή ομάδα 55-59 ετών. Το επόμενο Σάββατο 24 Απριλίου θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού και οι συμπολίτες μας ηλικίας 50-54 ετών.

Σημειώνεται ότι μετά την επίσπευση της παράδοσης  στην Ε.Ε. 50 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου Pfizer για το  δεύτερο τρίμηνο του έτους, αντί για το τέταρτο που ήταν προγραμματισμένο, η χώρα μας θα προμηθευτεί επιπλέον 1,2 εκατομμύρια δόσεις του συγκεκριμένου εμβολίου.

Για τα self test σε εργαζόμενους

Από  την επόμενη Δευτέρα  19 Απριλίου ξεκινά η δωρεάν διανομή των self test σε εργαζόμενους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα για τους οποίους η χρήση θα είναι υποχρεωτική. Πρόκειται για τους εργαζόμενους στο λιανεμπόριο, συμπεριλαμβανομένων των σούπερ μάρκετ και των καταστημάτων πώλησης τροφίμων και ποτών, την εστίαση, τις μεταφορές, χερσαίες, θαλάσσιες και αεροπορικές, τις υπηρεσίες καθαρισμού, τα κουρεία, τα κομμωτήρια, τα κέντρα αισθητικής και τις υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων.

Υποχρεωτική επίσης είναι η χρήση για τους υπαλλήλους των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών,  των Δήμων που απασχολούνται στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», τους απασχολούμενους στις υπηρεσίες καθαριότητας, καθώς και τους δικαστικούς λειτουργούς και τους δικαστικούς υπαλλήλους.

Τα τεστ θα πρέπει να γίνονται πριν την προσέλευση στους χώρους εργασίας μια φορά την εβδομάδα. Όσοι υπάγονται στο μέτρο θα τα προμηθεύονται δωρεάν από το φαρμακείο με χρήση του ΑΜΚΑ τους. Όλοι υποχρεούνται να δηλώνουν το αποτέλεσμα από το τεστ στην σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Αν το αποτέλεσμα είναι  αρνητικό, ο εργαζόμενος προσέρχεται κανονικά στην εργασία του. Εάν είναι  θετικό,  θα πρέπει εντός 24 ωρών να κάνει επαναληπτικό έλεγχο και μέχρι να βγει το αποτέλεσμα μένει στο σπίτι του σε καραντίνα. Αν το αποτέλεσμα του επαναληπτικού ελέγχου είναι  θετικό, εκδίδεται βεβαίωση που αποτελεί δικαιολογητικό για να μπει σε καραντίνα σύμφωνα με το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Αν βγει αρνητικό, εκδίδεται σχετική βεβαίωση και ο εργαζόμενος πρέπει να προσέλθει στην εργασία του.

Στην περίπτωση που εργαζόμενος προσέλθει για να εργαστεί χωρίς να έχει δηλώσει το αποτέλεσμα του self test ο εργοδότης υποχρεούται να μην αποδεχτεί την παροχή της εργασίας και απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών έως ότου ο εργαζόμενος συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του.  Οι υπάλληλοι του Δημοσίου  που υποχρεούνται να κάνουν self test και δεν προσκομίζουν δήλωση αρνητικού αποτελέσματος υπόκεινται σε περικοπή αποδοχών.

Σημειώνεται ότι -σύμφωνα με τους ειδικούς- η αξιοπιστία των αυτοδιαγνωστικών test είναι υψηλή και ως μέθοδος προσυμπτωματικού ελέγχου σε πληθυσμιακό επίπεδο κερδίζει διαρκώς έδαφος. Ήδη, άλλωστε, χρησιμοποιούνται σταδιακά σε αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, η Αυστρία, η Τσεχία, το Ηνωμένο Βασίλειο.

Για το «πράσινο» ψηφιακό πιστοποιητικό  

Θετική εξέλιξη, αποτελεί το γεγονός ότι χθες το Coreper -οι πρέσβεις των χωρών της Ε.Ε.- κατέληξαν σε κοινό κείμενο για την εφαρμογή του «πράσινου» ψηφιακού πιστοποιητικού. Η απόφαση, όπως είναι γνωστό, είχε ληφθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με την καθοριστική παρέμβαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, που ήταν ο πρώτος ηγέτης που ανέπτυξε τη σχετική πρόταση. Επανέλαβαν μάλιστα την δέσμευση των «27» να έχουν  έχουν έτοιμο το πλαίσιο μέχρι το Καλοκαίρι. Η απόφαση παραπέμπεται τώρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο αναμένεται να προχωρήσει σε σχετική έγκριση το αμέσως επόμενο διάστημα.

Καταλήγοντας  επισημαίνω ότι σήμερα υπογράφεται από τον Περιφερειακό Διευθυντή Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Hans Kluge και τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια συμφωνία για την έναρξη της λειτουργίας Γραφείου του Οργανισμού στην Αθήνα για την Ποιότητα της Φροντίδας και την Ασφάλεια των Ασθενών. Η επιλογή της Ελλάδας αποτελεί αναγνώριση του έργου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και  της Κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας και την υλοποίηση πολιτικών Δημόσιας Υγείας.

Σας ευχαριστώ και παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας,  με τη συνήθη  ηλεκτρονική διαδικασία. Τις ερωτήσεις θα μεταφέρει ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, κ. Γιώργος Ευθυμίου, τηρώντας τη σειρά προτεραιότητας.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ποιες είναι οι προσδοκίες μας από τις σημερινές συναντήσεις του κ. Δένδια με τον Πρόεδρο Ερντογάν και τον Τούρκο ομόλογό του; Πώς, και παρά το φορτισμένο κλίμα, μέσω αυτών θα άνοιγε ο δρόμος για μια επαφή του Πρωθυπουργού με τον κ. Ερντογάν;

ΑΡΙΣΤ. ΠΕΛΩΝΗ: Έχουμε πει πάρα πολλές φορές ότι επιδιώκουμε την αποκλιμάκωση και τη δημιουργία θετικού κλίματος. Αυτή η συνθήκη εξακολουθεί να ισχύει. Θα προβάλουμε τις θέσεις μας για όλα τα ζητήματα, διμερή και ευρωτουρκικά. Είμαστε πάντα υπέρ της διατήρησης ανοικτών διαύλων επικοινωνίας και του διαλόγου στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Σε ό,τι αφορά μια πιθανή συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον κ. Ερντογάν, πηγαίνουμε βήμα βήμα, ελπίζουμε να εμπεδωθεί με απουσία στην πράξη και σε λόγια εντάσεων, και μπορεί μια τέτοια συνάντηση να πραγματοποιηθεί όταν οι συνθήκες είναι κατάλληλες.

ΣΤ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: Υπάρχει εκτίμηση μέχρι πότε και σε ποιους ακόμη τομείς θα επεκταθούν τα self test; Η εστίαση και το άνοιγμα του Τουρισμού θα γίνει μ’ αυτόν τον τρόπο; Και δεύτερο σκέλος, σχετικό με το πρώτο. Στις αρχές Ιουνίου τι ποσοστό εμβολιασμού θα έχουμε πετύχει, ώστε πιθανόν να μην χρειάζονται, πλέον, τα self test.

ΑΡΙΣΤ. ΠΕΛΩΝΗ: Τα self test, έχουμε πει ότι θα διατεθούν κατά προτεραιότητα στις παραγωγικές ηλικίες μέχρι 67 ετών και κατόπιν στους 67 και άνω στη λογική ότι θωρακίζονται ήδη μέσω του εμβολιασμού. Προχωράμε σ’ αυτή τη μεγάλη ομάδα από τη Δευτέρα, για ν’ ακολουθήσουν κατόπιν ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των self test, αλλά και την τροφοδοσία των φαρμακείων οι υπόλοιπες ομάδες. Ήδη οι ομάδες  αυτές των εργαζομένων θα μπορούν από τη Δευτέρα να παραλαμβάνουν τα δωρεάν self test από τα φαρμακεία, με την επίδειξη του ΑΜΚΑ τους. Είναι 930.000 εργαζόμενοι.

ΣΠ. ΣΙΔΕΡΗΣ: Κυρία Εκπρόσωπε, θα θέλατε να σχολιάσετε παλαιότερες αναρτήσεις σας στο twitter για συγκεκριμένα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, που εκπροσωπείτε σήμερα; Τίθεται θέμα παραίτησής σας; Συνεχίζετε να έχετε την ίδια άποψη με όσα γράφατε στο παρελθόν;

ΑΡΙΣΤ. ΠΕΛΩΝΗ: Για ποιο πράγμα εγκαλούμαι ακριβώς εδώ; Επειδή σχολίαζα, σχεδόν 10 χρόνια πριν, σε άλλο πλαίσιο με τη δημοσιογραφική μου ιδιότητα με την οποία έγραφα κιόλας και σε εφημερίδες όπως γνωρίζετε; Ή μήπως εγκαλούμαι, επειδή δεν έσβησα τα tweets, όπως έκαναν άλλα πρόσωπα που εισήλθαν στην πολιτική; Θεωρώ ότι αυτή η τακτική των «τυμβωρύχων» του διαδικτύου που θέλει να παίξει ένα ρόλο Ιεράς Εξέτασης, είναι μια πολύ φθηνή τακτική, που δείχνει και την απελπισία κάποιων.

ΑΜ. ΚΑΤΖΟΥ: Κυρία Εκπρόσωπε, πότε αναμένεται να παραλάβει η Ελλάδα τα επιπλέον εμβόλια από την Pfizer;  Η νέα αυτή εξέλιξη θα οδηγήσει σε επιτάχυνση το πρόγραμμα εμβολιασμού;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Κυρία Κάτζου, αναμένουμε ενημέρωση. Το πιθανότερο είναι τον Ιούνιο, να έρθουν αυτές οι δόσεις. Η επιτάχυνση, προφανώς, θα εξαρτηθεί από τις ροές. Επαναλαμβάνω ότι ανοίγουν ήδη τρεις ομάδες μέσα σε εννέα μέρες και ήδη είμαστε κατά μέσο όρο στις 55.000 εμβολιασμών ημερησίως.

Β. ΣΑΜΑΡΑ: Επιβεβαιώνει η Κυβέρνηση το δημοσίευμα του Reuters, ότι από την ερχόμενη εβδομάδα τουρίστες θα έρχονται χωρίς καραντίνα, εφόσον έχουν αρνητικό τεστ ή πιστοποιητικό εμβολιασμού;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Πρόκειται για κάποιες χώρες. Αυτό είναι ένα πιλοτικό άνοιγμα, μια μίνι πιλοτική εφαρμογή του «Green Pass», και αφορά επισκέπτες οι οποίοι μπορεί να έρχονται είτε με πιστοποιητικό εμβολιασμού είτε με τεστ PCR, που θα έχει γίνει 72 ώρες πριν. Θα υπόκεινται τους ίδιους περιορισμούς, τους οποίους υπόκεινται και οι Έλληνες πολίτες. Πολλές από αυτές τις ευρωπαϊκές χώρες και κάποιες άλλες που έχουν προχωρήσει τον εμβολιασμό έχουν ήδη περιορισμούς στην έξοδο επισκεπτών. Οπότε δεν αφορά πολύ μεγάλους αριθμούς τουριστών.

Μ. ΝΤΑΛΙΑΝΗ: Γιατί η Κυβέρνηση λέει ότι οι καταγγελίες του πρώην Υπουργού Δικαιοσύνης, Σταύρου Κοντονή, είναι μείζον πολιτικό ζήτημα;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Προφανώς, κυρία Νταλιάνη, είναι μείζον πολιτικό ζήτημα όσα καταγγέλλει ο κ. Κοντονής. Ακόμη πιο μείζον πολιτικό ζήτημα θεωρώ τη σιωπή του κ. Τσίπρα και την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να αποδομήσει τον πρώην Υπουργό Δικαιοσύνης, Υπουργό της Κυβέρνησης Τσίπρα, Υπουργό τον οποίο διόρισε ο κ. Τσίπρας. Θα πρέπει να σπάσει τη σιωπή του, να τοποθετηθεί, να απαντήσει ως προς τις καταγγελίες, ειδικά σε ό,τι αφορά τη μετάθεση των εκλογών του 2019 για μία εβδομάδα αργότερα. Θα πρέπει να απαντήσει ποιος ήταν ο λόγος, τι ήταν το τόσο πιεστικό, για το οποίο έπρεπε να μεταθέσει τις εκλογές, για να ψηφίσει τον νέο Ποινικό Κώδικα

ΕΥΑΓ. ΤΣΙΚΡΙΚΑ:  Πιστεύετε ότι η επανεκκίνηση των συνομιλιών Ελλάδας-Λιβύης για τις Θαλάσσιες Ζώνες έπαιξε κάποιο ρόλο στο να υποβάλει το αίτημα ο Τούρκος Πρόεδρος να δει τον Υπουργό Εξωτερικών;  Είδαμε χθες τον Τούρκο Πρόεδρο, όχι μόνο να υπερασπίζεται το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, αλλά να δηλώνει ότι η Ελλάδα δεν έχει δικαιώματα στην περιοχή. Ποιο είναι το σχόλιό σας;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Είναι γνωστές οι τουρκικές θέσεις, κυρία Τσικρίκα. Είναι γνωστές και οι θέσεις της Ελλάδας. Η Ελλάδα θα επανεκκινήσει τις συνομιλίες με τη Λιβύη για την οριοθέτηση των Θαλασσίων Ζωνών, όπως συμφωνήθηκε και στη χθεσινή συνάντηση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, τον κ. Μένφι.

ΕΛ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ: Σχετικά με μια πιθανή συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν. Ποια θα είναι η στάση σας σε πιθανή πρόσκληση της τουρκικής πλευράς;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Έχει απαντηθεί και το ενδεχόμενο συνάντησης.

Γ. ΕΥΓΕΝΙΔΗΣ: Πότε θα τεθεί υπόψη της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων το σχέδιο για το Πάσχα; Μπορεί και στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Κύριε Ευγενίδη, δεν είναι της παρούσης το σχέδιο αυτό. Θα πρέπει να περιμένουμε μερικές ημέρες ακόμα και -όπως προανέφερα- θα ακούσουμε τους ειδικούς και θα ζυγίσουμε τι μπορεί να γίνει και τι δεν μπορεί να γίνει.

ΘΑΝ. ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ: Την επόμενη εβδομάδα οι Υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας πηγαίνουν στη Σαουδική Αραβία για υπογραφή διμερούς αμυντικής συμφωνίας. Πότε στέλνει εκεί η Κυβέρνηση στρατιωτικό υλικό, όπως συστοιχία  Patriot και Έλληνες χειριστές;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Για την επίσκεψη αυτή θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις. Δεν έχω να σας πω κάτι αυτή τη στιγμή.

Γ. ΣΚΙΤΖΗ: Πώς θα αντιμετωπίσει η Κυβέρνηση τα φαινόμενα αρνητών προσκόμισης self test;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Κυρία Σκιτζή, κάνουμε πάλι έκκληση στη λογική, έκκληση στην ατομική και στην κοινωνική ευθύνη. Είναι ένα μέσο προστασίας του εαυτού μας και των άλλων. Και θα πρέπει να καταλάβουμε ότι πρέπει να συμμετέχουμε όλοι μαζί στην προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας, ώστε να βγούμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα γίνεται από αυτή τη στενωπό.

Δ. ΓΚΑΤΣΙΟΣ: Κυρία Εκπρόσωπε, σήμερα οι μαθητές του Λυκείου έπρεπε να επιδείξουν τα αποτελέσματα του δεύτερου τεστ αυτοδιάγνωσης. Έχετε εικόνα από αυτές τις δεύτερες δηλώσεις; Πόσα προέκυψαν θετικά και τι στοιχεία υπάρχουν για τους καθηγητές και το υπόλοιπο προσωπικό;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Δεν έχω στοιχεία, κ. Γκάτσιο.

Ν. ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ: Η μείωση της θετικότητας ή η πίεση στις Μ.Ε.Θ. είναι ο καθοριστικός παράγοντας για ενδεχόμενη έξοδο του Πάσχα ή γενικότερα η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Κύριε Ανανιάδη, όλοι οι δείκτες είναι σημαντικοί. Δεν είναι μονοδιάστατη η πανδημία. Δεν είναι μόνο ο αριθμός των κρουσμάτων. Υπάρχει μια εικόνα σταθεροποίησης, όπως προανέφερα. Είναι μια εύθραυστη ισορροπία. Γνωρίζουμε την αγωνία όλων για το Πάσχα. Όλοι θα θέλαμε να φύγουμε εκτός. Ωστόσο, θα ακούσουμε τους ειδικούς. Και όταν έρθει η ώρα, θα ζυγίσουμε τι πρέπει να γίνει.

ΕΥΑΓ. ΤΣΙΚΡΙΚΑ: Για τη συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών κ. Δένδια με τον Πρόεδρο Ερντογάν: Πιστεύετε ότι πρόκειται για έναν διπλωματικό ελιγμό; Θέλει να στείλει, μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών, κάποιο μήνυμα στον Πρωθυπουργό; Τι εκτιμάτε;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Θα πρέπει να περιμένουμε τη συνάντηση, κυρία Τσικρίκα.

Κ. ΠΑΠΑΧΛΙΜΙΝΤΖΟΣ: Υπάρχει σχέδιο για οριζόντιο εμβολιασμό σε νησιά κάτω των 10.000 κατοίκων; Πότε θα μπει σε εφαρμογή;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Όπως  γνωρίζετε, υπήρξαν οριζόντιοι εμβολιασμοί, όσων κατοίκων το επιθυμούσαν, ανεξαρτήτως ηλικίας και προτεραιοποίησης στα νησιά μέχρι 5.000 κατοίκους, οι οποίοι προχωρούν. Δρομολογούνται και στα νησιά μέχρι 10.000 κατοίκους για όσους το επιθυμούν.

Ν. ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ: Μπορεί να ανοίξει ο Τουρισμός με κλειστή την εστίαση;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Ήδη υπάρχουν επισκέπτες και υφίστανται τους ίδιους περιορισμούς που ισχύουν για τους Έλληνες πολίτες. Και αυτοί που μπορεί να έρθουν αυτές τις ημέρες, προφανώς μπορεί να είναι στα ξενοδοχεία τους, εκεί  όπου υπάρχει εστίαση. Σε κάθε περίπτωση, για το κανονικό άνοιγμα του Τουρισμού, έχουμε πει ότι στόχος μας είναι να ανοίξουμε στις 14 Μαΐου εφόσον το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.

ΝΕΚΤ. ΣΤΑΜΟΥΛΗ: Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τουρισμός χωρίς καραντίνα θα ανοίξει με τις χώρες της Ε.Ε. και πέντε ακόμα χώρες Ηνωμένο Βασίλειο, Σερβία, Η.Π.Α. και λοιπά. Ισχύει ότι ξεκινά αυτό πιλοτικά αύριο ή την επόμενη εβδομάδα και πώς θα επιτρέπεται στους τουρίστες να ταξιδέψουν ανά τη χώρα, όταν στους Έλληνες πολίτες απαγορεύεται εδώ και 6 μήνες;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Κυρία Σταμούλη, έχει απαντηθεί ήδη. Θα υπόκεινται στους ίδιους περιορισμούς. Θα πηγαίνουν στον προορισμό τους και θα μένουν εκεί.

ΑΓ. ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Έχετε κάποιο σχόλιο για τις αποκαλύψεις του κ. Τόμπρα στην προανακριτική για Παππά, για White House και White Porscha;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Όπως γνωρίζετε, είναι μια υπόθεση που διερευνά η Βουλή. Περιμένουμε όλοι να προχωρήσει, να δούμε τι θα προκύψει.

Σ. ΦΑΣΟΥΛΑΚΗ: Με τον εμβόλιο της Johnson & Johnson ποια θα είναι η τακτική που θα ακολουθήσει η Κυβέρνηση; Φοβάστε ότι τα περιστατικά θρομβώσεων μπορούν να κάνουν επιφυλακτικούς τους Έλληνες; Έχετε εικόνα εάν αναβάλλονται τα ραντεβού;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Δεν είχαν κλειστεί ραντεβού με το εμβόλιο της Johnson & Johnson, ώστε να αναβληθούν. Τηρούμε στάση αναμονής. Έχουμε πει, πάρα πολλές φορές, ότι η Ελλάδα ακολουθεί τις οδηγίες του ΕΜΑ και αναμένει διευκρινίσεις.

ΑΓ. ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Η τροπολογία Βορίδη για την ψήφο των αποδήμων εισάγεται στη Βουλή. Ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ότι θα την καταψηφίσει και καταθέτει δική του. Σκέφτεστε να υιοθετήσετε τη νέα πρόταση για να συγκεντρώσετε τις 200 ψήφους;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Ποια νέα πρόταση, κ. Μόσχοβα; Αυτή με την οποία η βουλευτής κυρία Τζάκρη ακυρώνει την αρμόδια Τομεάρχη κυρία Τζάκρη και που θέλει ψηφοφόρους εκτός Επικρατείας δύο ταχυτήτων, η ψήφος των οποίων να μην προσμετράται στο τελικό αποτέλεσμα; Ο ΣΥΡΙΖΑ να τοποθετηθεί στη Βουλή, να πάρει θέση και στην ψηφοφορία, που θα γίνει στην Ολομέλεια, θα πρέπει ο κ. Τσίπρας να εξηγήσει στους Έλληνες του εξωτερικού γιατί δεν ψηφίζει την πρόταση της Κυβέρνησης.

Γ. ΣΚΙΤΖΗ: Η μετάβαση του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά τη συνάντηση με τον κ. Δένδια στα Κατεχόμενα, συνιστά για την Κυβέρνηση προκλητική ενέργεια;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Η Άτυπη Διάσκεψη για το Κυπριακό θα είναι από τα θέματα που θα συζητηθούν σήμερα στη διμερή συνάντηση του κ. Δένδια με τον κ. Τσαβούσογλου. Επαναλαμβάνω τη θέση της Ελλάδας για διζωνική, δικοινοτική Ομοσπονδία στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε..

Β. ΣΑΜΑΡΑ: Μια διευκρίνιση. Όταν λέτε  «θα υφίστανται τους ίδιους περιορισμούς οι τουρίστες», θα στέλνουν και sms με αιτιολόγηση μετακίνησης;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Εννοώ ότι δεν μπορούν να μετακινούνται από Νομό σε Νομό. Προφανώς, δεν ανοίγει καμία εστίαση ειδικά για τους τουρίστες. Και φυσικά, όπως είπα, θα πρέπει να μένουν στα ξενοδοχεία τους ή όπου είναι ο προορισμός τους.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr