Τρέχων Άρθρο
Ενημέρωση πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου Τύπου

Ενημέρωση πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου Τύπου

Ενημέρωση πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου Τύπου από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη

Καλό μεσημέρι,

Ολοκληρώθηκε χθες ο πρώτος γύρος των Αυτοδιοικητικών Εκλογών.

Συγχαρητήρια στους Περιφερειάρχες και τους Δημάρχους που κέρδισαν την εκλογή τους από την πρώτη Κυριακή, και συνολικά σε όλους τους υποψηφίους για τον αγώνα τους. Με τους οποίους η Κυβέρνηση θα επιδιώξει τη μέγιστη δυνατή συνεργασία και θα δώσει από κοινού τη μάχη για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.

Οι πολίτες με την ψήφο τους στις Περιφέρειες επανεπιβεβαίωσαν την εμπιστοσύνη τους στον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση για τα μεγάλα έργα πνοής και ανάπτυξης, γιατί παρά τις δυσκολίες, αναγνωρίζουν ότι η Κυβέρνηση προσπαθεί να δώσει λύσεις στα μεγάλα προβλήματα.

Η κοινωνία θέλει έργο και μετρήσιμα αποτελέσματα και όχι ισοπεδωτικές κορώνες λαϊκισμού.

Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει στην κατεύθυνση υλοποίησης των μεγάλων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη ο τόπος, πιστή στις δεσμεύσεις της και με σύμμαχο την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τιμώντας την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Σήμερα το πρωί, ο Πρωθυπουργός μετέβη στη Βάρνα της Βουλγαρίας όπου συμμετέχει στην Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας – Βουλγαρίας – Ρουμανίας.

Πρόκειται για την πέμπτη Τριμερή Σύνοδο Κορυφής του σχήματος συνεργασίας που αποτελεί ελληνική πρωτοβουλία από 1994.

Η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής με κύρια θέματα την ενεργειακή συνεργασία και τη συνδεσιμότητα, αναδεικνύει τον κομβικό ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας, αλλά και ως παρόχου ενεργειακής ασφάλειας στη Βαλκανική.

Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να αναδείξει τον στρατηγικό ρόλο της Αλεξανδρούπολης, ως στρατιωτικού, εμπορικού και ενεργειακού κόμβου, ενώ η ελληνική πλευρά εξετάζει τον ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσουν τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και της Θεσσαλονίκης στην εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών και προϊόντων στο μέλλον.

Στις συζητήσεις που θα έχουν οι ηγέτες των τριών χωρών θα κυριαρχήσει ο ενεργειακός Διάδρομος Βορρά-Νότου η διασυνδεσιμότητα στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών, των τηλεπικοινωνιών, αλλά και θέματα ευρωπαϊκής ατζέντας, όπως η Διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συζήτηση που ξεκίνησε ήδη στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στη Γρανάδα και η οποία αναμένεται να κορυφωθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου.

Σε λίγη ώρα ο Έλληνας Πρωθυπουργός μαζί με τους Πρωθυπουργούς της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας θα κάνουν κοινές δηλώσεις.

Η Κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το Σάββατο το πρωί, καταδικάζει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο τις πρωτόγνωρες και σοκαριστικές τρομοκρατικές επιθέσεις κατά του Ισραήλ που προκάλεσαν την απώλεια πολύ μεγάλου αριθμού αμάχων. Στεκόμαστε στο πλευρό του λαού του Ισραήλ και υποστηρίζουμε πλήρως το δικαίωμά του στην αυτοάμυνα.

Αναφορικά με Έλληνες επισκέπτες που βρίσκονταν στην περιοχή με το ξέσπασμα των επιθέσεων, από τα 149 καταγεγραμμένα άτομα, τα 81, που ήταν μέρος δύο οργανωμένων εκδρομών, μεταφέρθηκαν στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν, και πέταξαν για την Αθήνα απευθείας χθες, στις 21:30.

Η προστασία των Ελλήνων πολιτών που βρίσκονται στην περιοχή, η οποία έχει κηρυχθεί σε κατάσταση πολέμου, είναι ζήτημα πρώτης προτεραιότητας για το Υπουργείο Εξωτερικών το οποίο μαζί με την Πρεσβεία της Ελλάδας στο Ισραήλ και το Γενικό μας Προξενείο στα Ιεροσόλυμα παρακολουθούν συνεχώς την εξέλιξη της κατάστασης.

Την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου καταβλήθηκαν 7,2 εκ. ευρώ, ως πρώτη αρωγή, σε 1.757 συμπολίτες μας που επλήγησαν από τα πλημμυρικά φαινόμενα στην Θεσσαλία.

Οι αποζημιώσεις αυτές αφορούν κάλυψη της οικοσκευής νοικοκυριών αλλά και επιχειρήσεις και κτηνοτροφικές μονάδες. Ταυτόχρονα, ενεργοποιήθηκε και το σχήμα στεγαστικής συνδρομής ύψους 116 εκ. ευρώ για τους πλημμυροπαθείς.

Συνολικά έχουν καταβληθεί 46,5 εκατομμύρια ευρώ σε 9.048 συμπολίτες μας.

Επίσης, από τη Δευτέρα, η πλατφόρμα της πρώτης αρωγής, θα ανοίξει και για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, οι οποίοι έχουν υποστεί ζημιές στον πάγιο εξοπλισμό και κεφάλαιό τους.

Έτσι, από την άλλη εβδομάδα, οι εν λόγω αγρότες θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση στην πλατφόρμα arogi.gov.gr για να λάβουν πρώτη αρωγή, 2.000 ευρώ, έναντι της κρατικής αρωγής που θα λάβουν για τις απώλειες στον εξοπλισμό τους, στα μηχανήματα, στα εμπορεύματα, στα πάγια, στο έγγειο κεφάλαιο και αντίστοιχα μέσα παραγωγής.

Οι καταβολές των αποζημιώσεων γίνονται με ταχύτητα ως αποτέλεσμα του εντατικού έργου ελέγχων των στελεχών της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, αλλά και των στελεχών της ΑΑΔΕ, για τη διαδικασία αυτόματου εντοπισμού.

Επιπλέον, ξεκίνησε την Παρασκευή, 6 Οκτωβρίου η υποβολή αιτήσεων, μέσω του gov.gr, για προσωρινή στέγαση με επιδότηση ενοικίου ή συγκατοίκησης για τους πολίτες των οποίων η οικία έχει πληγεί από τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές που έπληξαν την χώρα μας.

Στόχος μας είναι να στηρίξουμε με κάθε τρόπο και με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα τους συμπολίτες μας που επλήγησαν από τις πρωτοφανείς αυτές φυσικές καταστροφές και τα χρήματα της κρατικής αρωγής να φτάσουν το συντομότερο δυνατόν σε όσους το έχουν πραγματικά ανάγκη γι’ αυτό και το έργο των συναρμόδιων φορέων, συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς.

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Υγείας με τίτλο: «Εθνικό Δίκτυο Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας για την αντιμετώπιση ασθενών με Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια» το οποίο στοχεύει στην άμεση αντιμετώπιση περιστατικών ασθενών με εγκεφαλικά επεισόδια που βρίσκονται στην οξεία φάση και την αποφυγή σημαντικού βαθμού αναπηρίας, καθώς και στη μείωση των ποσοστών θνητότητας μετά από αυτά.

Με τη δημιουργία ενός εθνικού δικτύου 17 μονάδων εγκεφαλικών με 6 κλίνες ανά μονάδα το οποίο θα καλύπτει όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας, τουλάχιστον 7.500 ασθενείς θα νοσηλεύονται ετησίως, με στόχο πολύ λιγότερους θανάτους από εγκεφαλικά ετησίως, λιγότερους ασθενείς με αναπηρία και λιγότερες νοσηλείες ασθενών σε κέντρα αποκατάστασης.

Στην αναγκαιότητα της άμεσης ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων για το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, συμφώνησαν οι Υπουργοί Μετανάστευσης Ελλάδας, Ισπανίας, Ιταλίας, Κύπρου και Μάλτας που συμμετείχαν στις εργασίες της 6ης Συνόδου MED 5 που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Συγκεκριμένα, καλούν την Ευρωπαϊκή Ένωση να προχωρήσει γρήγορα προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ενός ισχυρού και αποτελεσματικού συστήματος διαχείρισης της μεταναστευτικής πρόκλησης, ικανού να παρέχει ρεαλιστικές και βιώσιμες λύσεις.

Ο Έλληνας Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης, αναφέρθηκε στην Τουρκία η οποία αποτελεί διεθνή κόμβο παράνομης μετανάστευσης αλλά και χώρα κλειδί για την αντιμετώπισή της. Αναφέρθηκε, ακόμη, στις πρόσφατες επαφές της ελληνικής με την τουρκική πλευρά προκειμένου να διευκολυνθεί η καλύτερη συνεργασία μας.

Όπως ανακοινώθηκε από τα Υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Υγείας, η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ ΑΕ) βραβεύθηκε από τον Παγκόσμιο Σύνδεσμο Υπηρεσιών Καινοτομίας και Τεχνολογίας.

Το πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων «Φώφη Γεννηματά» κέρδισε το 1ο βραβείο ως εφαρμογή της ψηφιακής Υγείας. Το ίδιο και το Κέντρο Διαλειτουργικότητας όλων των πληροφοριακών συστημάτων του Δημοσίου στον τομέα του «Μετασχηματισμού του Κράτους», ενώ η υπηρεσία myDESKlive για τα ηλεκτρονικά ραντεβού του πολίτη πήρε τη δεύτερη θέση στην κατηγορία «Ψηφιακή Ευκαιρία Συμπερίληψης».

O Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, στις 17.30, σήμερα, Δευτέρα 9 Οκτωβρίου, θα επισκεφθεί τη Μυτιλήνη όπου θα έχει συνάντηση με τον υποψήφιο Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Αλκιβιάδη Στεφανή.

Παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.

Β. ΣΑΜΑΡΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα πάρει θέση η Κυβέρνηση για τις ομοφοβικές και ρατσιστικές δηλώσεις του κ. Μπέου; Είναι αποδεκτό ένας Δήμαρχος να εκφράζει δημόσια τέτοιο λόγο;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Με το που έκανε αυτές τις δηλώσεις ο κ. Μπέος τις καταδικάσαμε άμεσα και απερίφραστα, όπως νομίζω ότι είχαμε καθήκον να κάνουμε κι έχει καθήκον να κάνει κάθε πολίτης, σε αυτές τις απαράδεκτες δηλώσεις. Χτες είχα την ευκαιρία σε τηλεοπτική εμφάνιση και, τουλάχιστον εγώ, είδα ακόμη δύο Υπουργούς της Κυβέρνησης, και τον κ. Χατζηδάκη και τον κ. Πιερρακάκη, τη στιγμή σχεδόν που έγιναν οι δηλώσεις να τις καταδικάζουν. Από την πρώτη στιγμή, έχουμε σταθεί απέναντι σε οποιαδήποτε τέτοια εκφορά του λόγου ή οποιαδήποτε άλλη ενέργεια και δεν νομίζω ότι χωράει οποιαδήποτε αμφισβήτηση στην καθαρή, στην ξεκάθαρη θέση και των στελεχών της Κυβέρνησης, αλλά και των στελεχών του κόμματος. Σημασία έχει, λοιπόν, να στεκόμαστε απέναντι συνολικά σε τέτοιες συμπεριφορές και να μην καταδικάζουμε από τη μία κάποιες συμπεριφορές, επιθετικές ή οποιουδήποτε χαρακτήρα, λεκτικές ή οτιδήποτε άλλο το οποίο είναι απαράδεκτο, αλλά να ανεχόμαστε μέσα στο κόμμα μας αντίστοιχες ή παρόμοιου τύπου συμπεριφορές. Να είμαστε απέναντι σε οποιαδήποτε μορφή βίας, λεκτική, σωματική, ρητά και κατηγορηματικά. Και εμείς είμαστε διαχρονικά και σταθερά.

Γ. ΧΡΗΣΤΑΚΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, χτες ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κασσελάκης στις δηλώσεις του με τα πρώτα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών είπε ότι αυτό είναι ένα πρώτο μήνυμα για να έχει η χώρα μια νέα μεγάλη προοδευτική παράταξη, που θα μπορέσει να κυβερνήσει. Ποιο είναι το σχόλιό σας απέναντι σε αυτό, γιατί εσείς κινηθήκατε σε εντελώς αντίθετες κατευθύνσεις;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Προφανώς είδε άλλες εκλογές. Μπορεί να παρακολούθησε άλλη εκλογική διαδικασία, από αυτή που παρακολούθησαν όλοι οι υπόλοιποι πολίτες. Και έβγαλε κάποια δικά του συμπεράσματα, που έχει κάθε δικαίωμα να τα βγάλει, αλλά καλό είναι να πατάμε στη γη και να βλέπουμε, τουλάχιστον, την ίδια πραγματικότητα. Και ίσως αυτός είναι κι ένας λόγος για το χτεσινό εκλογικό αποτέλεσμα. Εμείς, με πρώτο τον Πρωθυπουργό ούτε πανηγυρίζουμε, ούτε θριαμβολογούμε για το οποιοδήποτε εκλογικό αποτέλεσμα, από τη στιγμή που είναι τόσα πολλά τα θέματα της καθημερινότητας, οι ανάγκες, οι κρίσεις που προκύπτουν, τα έντονα φυσικά φαινόμενα, στα οποία έχουμε την υποχρέωση ως Κυβέρνηση να τρέξουμε. Από την άλλη, όμως, δεν μπορούμε να μην αναγνωρίσουμε μία πάρα πολύ σημαντική εκλογική επιτυχία -σε επίπεδο Περιφερειών τουλάχιστον, που έχουν πολιτικό χαρακτήρα-, αλλά και μεγάλων δήμων, που δείχνει μια εμπιστοσύνη στον Πρωθυπουργό και στην Κυβέρνηση. Αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν λυθεί τα προβλήματα. Το είπαμε και μετά τις βουλευτικές εκλογές. Είναι δεδομένο ότι τα προβλήματα είναι εδώ και έχουμε υποχρέωση να τα αντιμετωπίζουμε καθημερινά. Είναι σημαντικό, όμως, ότι αποτυπώθηκε αυτό στις κάλπες και, ίσως, και μία από τις αιτίες, γιατί τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, και η Αξιωματική Αντιπολίτευση και το ΠΑΣΟΚ με βάση τα αποτελέσματα θα έχουν έναν μόνο εκπρόσωπο που στήριξαν, δηλαδή, μία υποψηφιότητα στον δεύτερο γύρο. Ένας από τους λόγους που συμβαίνει αυτό είναι ότι από τη μία έχουμε μια Κυβέρνηση, η οποία προσπαθεί, δίνει λύσεις, κάνει έργο, κάνει την αυτοκριτική της, προσπαθεί να τρέξει ακόμη πιο γρήγορα και, από την άλλη, έχουμε μία Αντιπολίτευση η οποία έχει άρνηση πραγματικότητας. Το αποδεικνύει και η δήλωση που μου διαβάσατε του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς θα συνεχίσουμε να βλέπουμε την πραγματικότητα με ρεαλισμό, να εφαρμόζουμε το σχέδιο μας, να απαντάμε στα προβλήματα των πολιτών με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ταχύτητα και να κρινόμαστε καθημερινά για αυτό.

Π. ΜΙΧΟΣ: Στην Αθήνα, στη γενέτειρα της Δημοκρατίας, ο υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας, ο Κώστας Μπακογιάννης, πήρε ένα πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό και οριακά δεν πέτυχε την εκλογή του από τον πρώτο γύρο. Το προβληματικό στοιχείο είναι ότι, στην πόλη που γέννησε τη Δημοκρατία, μόλις 32,32% των Αθηναίων συμμετείχαν. Αυτό προβληματίζει την Κυβέρνηση; Ποια είναι η ανάγνωση ότι στον κατ’ εξοχήν πολιτικό Δήμο και σε έναν παραδοσιακά «γαλάζιο» Δήμο, γενικά, δεν πήγαν οι πολίτες να ψηφίσουν; Αυτό πώς το βλέπετε;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εμείς αυτό το οποίο θέλουμε να πούμε είναι ότι είναι πολύ σημαντικό  να υπάρχει συμμετοχή. Και κάθε φορά που έχουμε μικρότερη συμμετοχή -σε μια επιμέρους περιοχή, οπουδήποτε-  αυτό πρέπει να το καταγράφουμε και όλοι να δουλεύουμε συνολικά, όλες οι πολιτικές δυνάμεις και κυρίως οι υποψήφιοι των εκάστοτε εκλογικών διαδικασιών, ούτως ώστε να έρχεται μεγαλύτερος αριθμός πολιτών στις κάλπες. Σίγουρα αυτό πρέπει να προβληματίζει αναλογικά περισσότερο εκείνους οι οποίοι είχαν μικρότερες δυνάμεις. Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, τα αποτελέσματα τα καθορίζουν αυτοί οι οποίοι προσέρχονται στις κάλπες, αλλά, δεδομένα, αυτή είναι μία συζήτηση που δεν ξεκίνησε τώρα. Έχουμε καθήκον ως Πολιτεία, έχουμε καθήκον ως Κυβέρνηση, η κάθε πολιτική δύναμη ξεχωριστά, να εκφράζει τα επιχειρήματά της, να εκφράζει τις θέσεις της, να εκφράζει τις προτάσεις της, να κάνει τον απολογισμό της, όσο πιο νηφάλια μπορούμε, σε μια διαδικασία πολιτικού διαλόγου και οι πολίτες να επιλέγουν. Εμείς θέλουμε οι πολίτες να επιλέγουν τις δικές μας προτάσεις, αυτό τους ζητάμε. Από εκεί και πέρα, όμως, το κάθε κόμμα κάνει αντίστοιχα το ίδιο. Η Κυβέρνηση προσπαθεί  να παρουσιάσει το έργο της, η Αντιπολίτευση -ελπίζουμε με τον πιο υγιή τρόπο- να αντιπαρατεθεί πολιτικά και στο τέλος οι πολίτες επιλέγουν. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να έρχονται, να επιλέγουν, σε κάθε εκλογική διαδικασία, όσο το δυνατόν περισσότεροι. Και έχουμε καθήκον εμείς, που έχουμε το οποιοδήποτε δημόσιο αξίωμα, να πείθουμε τους πολίτες να προσέρχονται. Άρα, είναι μια διαρκής διαδικασία, που ναι, διαρκώς και πάντοτε, μας προβληματίζει.

Από την  άλλη, επειδή αναφερθήκατε στον Δήμο Αθηναίων – αν και εδώ θέλω να μείνουμε στην ενημέρωση της Κυβέρνησης και να απαντάμε, προφανώς, σε όσα λέει η Αντιπολίτευση – σίγουρα είναι μια πολύ σημαντική επιτυχία σε έναν πολύ μεγάλο Δήμο -που και εκεί υπήρξε μια ξεκάθαρη στήριξη από τον Πρωθυπουργό, ως Πρόεδρου της Νέας Δημοκρατίας- και ελπίζουμε να επικυρωθεί και είμαστε και πολύ αισιόδοξοι ότι θα γίνει στον δεύτερο γύρο.

ΣΠ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, για το κυβερνών κόμμα υπάρχει αριθμητικός πήχης σε ό,τι αφορά τον β΄ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών; Χθες, αν δεν κάνω λάθος, η Νέα Δημοκρατία κατέγραψε εκλογή από τον α΄ γύρο σε επτά περιφέρειες και σε σύγκριση με τα αποτελέσματα του 2019, υπάρχει ένας αριθμητικός πήχης, που θα σας ικανοποιήσει το βράδυ της 15ης Οκτωβρίου;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Προσπαθώ όσο μπορώ – αν και εσείς θέτετε τις ερωτήσεις και έχουμε υποχρέωση, προφανώς, να απαντάμε– να μην μπαίνουμε στη διαδικασία κομματικής ανάλυσης, αλλά επειδή υπάρχει πολιτική χροιά στις περιφερειακές εκλογές,  έχει εκφραστεί από τον Πρωθυπουργό: ο στόχος είναι να καταφέρουμε να κερδίσουμε το σύνολο των Περιφερειών. Ο στόχος επετεύχθη σε μια Κυριακή, ήδη, κατά τα 7/13 και σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις οι επιλογές μας έχουν περάσει στο β’ γύρο. Είναι σημαντικό να καταγραφεί ότι μόνο σε μία περίπτωση θα αντιπαρατεθούμε με κάποιο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης– στη συγκεκριμένη περίπτωση της Θεσσαλίας – και αυτό έχει την πολιτική του αξία. Και προφανώς παραμένει ο ίδιος στόχος που έχει τεθεί, γιατί οι οι αυτοδιοικητικές εκλογές κρίνονται είτε στον α’ γύρο, είτε κρίνονται σε δύο γύρους. Είναι σημαντικό να γίνει η σύγκριση και με την προηγούμενη φορά, καθώς έχουμε περισσότερες περιπτώσεις, που οι υποψήφιοι που στηρίξαμε εξελέγησαν από τον α΄ γύρο. Είναι σημαντικό να καταγραφεί ότι αν βάλει κανείς δίπλα τα αριθμητικά δεδομένα ότι υπήρξε μια άνοδος ακόμα και σε επιμέρους περιπτώσεις περιφερειών. Δηλαδή, ακόμα και στην Αν. Μακεδονία-Θράκη, που δεν είχαμε εκλογή από τον α’ γύρο, ο κ. Μέτιος κατέγραψε σημαντική άνοδο από ότι στον αντίστοιχο α΄ γύρο του 2019. Όλα αυτά είναι επιμέρους στοιχεία που αποτυπώνουν μια πολιτική εμπιστοσύνη. Έτσι το αντιλαμβανόμαστε και θεωρώ ότι έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να εκλέγονται άξιοι άνθρωποι. Ξέρετε, εμείς δεν είμαστε δογματικοί. Είδαμε έναν άξιο Περιφερειάρχη στην Κρήτη, που δεν προέρχεται από τον δικό μας παραδοσιακό πολιτικό χώρο και παρ’ όλα αυτά ο Πρωθυπουργός στις ανακοινώσεις που έκανε ως Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας για στηρίξεις, στήριξε τον κ. Αρναουτάκη. Όπως αντίστοιχα στήριξε κάποιους νέους ανθρώπους, στήριξε και κάποιους πιο έμπειρους. Σημασία έχει να έχεις το πολιτικό θάρρος να αναγνωρίζεις την αξία ανθρώπων οι οποίοι θέλουν να πάνε μπροστά τον τόπο τους και να πορεύεσαι μ’ αυτό το κριτήριο. Έτσι, λοιπόν, ελήφθησαν οι αντίστοιχες αποφάσεις του Πρωθυπουργού – ως Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας – και μ’ αυτή τη λογική θα πορευτούμε και στον β’ γύρο. Και συνεχίζουμε, προφανώς και πιστεύουμε -και το επιβεβαίωσε και η πρώτη Κυριακή- ότι αυτοί οι οποίοι έχουμε στηρίξει είναι οι κατάλληλοι. Από εκεί και πέρα οι πολίτες θα κρίνουν. Προφανώς, αυτή είναι και η διαφορετική, η ξεχωριστή αξία, η πεμπτουσία της Δημοκρατίας. Θα το δούμε, λοιπόν, την προσεχή Κυριακή.

Δ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σε συνέχεια του ερωτήματος του συναδέλφου, θα ήθελα να μου πείτε, ο Πρωθυπουργός σήμερα θα πάει στη Μυτιλήνη για να παραστεί σε εκδήλωση του κ. Στεφανή. Υπάρχει σχεδιασμός ο κ. Μητσοτάκης να μεταβεί και σε άλλες από τις διεκδικούμενες Περιφέρειες στον δεύτερο γύρο;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θα έχετε σχετικές ανακοινώσεις κάθε φορά που υπάρχει κάτι τελικό από το Γραφείο Τύπου της Ν.Δ., όπως είχατε σήμερα για την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στον κ. Στεφανή, στο Βόρειο Αιγαίο και στη Μυτιλήνη.

Δ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Από τη μια καταδικάζετε τις δηλώσεις του κ. Μπέου, λέγοντας ότι δεν ανεχόμαστε τέτοιου είδους ή αντίστοιχες συμπεριφορές στην παράταξή μας, αλλά από την άλλη, όμως, στελέχη σας, όπως είναι ο κ. Βορίδης ή ο κ. Πλεύρης καταδικάζουν τις «απόψεις» του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κ. Κασσελάκη. Ο κ. Βορίδης είπε ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει ενδεχόμενο νέο πλαίσιο για το ομόφυλα ζευγάρια. Ο κ. Πλεύρης μιλά για ευγονική. Εσείς τι άποψη έχετε στην Κυβέρνηση γι΄ αυτά που λέει και ο κ. Πλεύρης και ο κ. Βορίδης στις δηλώσεις του κ. Κασσελάκη;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κατ΄ αρχάς, να διαχωρίσουμε τα δύο μεταξύ τους θέματα. Αυτό που έγινε χθες δεν ήταν μια έκφραση άποψης από τον κ. Μπέο. Ήταν μια απαράδεκτη, καταδικαστέα, την οποία ερευνά και η Δικαιοσύνη, από ό,τι ενημερωθήκαμε το πρωί, τοποθέτηση. Δεν έχει να κάνει με πολιτικό διάλογο ή με απόψεις επί ενός θέματος. Οι ύβρεις κατά οποιουδήποτε πολίτη, κατά οποιουδήποτε προσώπου, δεν μπαίνουν σε καμία σφαίρα πολιτικής αντιπαράθεσης ή συζήτησης ή του αν ο οποιοσδήποτε έχει την οποιαδήποτε άποψη για ένα θέμα. Το άλλο που μου αναφέρατε, στον κ. Βορίδη και στον κ. Πλεύρη, είναι δύο απόψεις που εξέφρασαν οι ίδιοι σχετικά με κάποιο θέμα, προσωπικές τους απόψεις, όπως τις εξέφρασαν. Ούτε προσέβαλαν κάποιον, ούτε επιτέθηκαν σε κάποιον, ούτε μπήκαν σε μια αντιπαράθεση. Συνολικά για το θέμα, ένα άλλο που θέλω να απαντήσω, είναι πως ό,τι έχει πει ο Πρωθυπουργός ισχύει. Για το συγκεκριμένο ζήτημα, για το συγκεκριμένο νομοθέτημα, όπως έχει δεσμευτεί, προφανώς θα ανακοινώσουμε τον χρονισμό αυτών των παρεμβάσεων, όταν υπάρχει κάτι και εγώ μπορώ να σας το πω. Αλλά δεν αλλάζουμε ούτε τη θέση μας, ούτε όσα έχουμε πει. Και νομίζω ότι έχει αποδείξει σε πλείστες άλλες περιπτώσεις ο Πρωθυπουργός, όποτε έχει την ευκαιρία, ότι αυτά τα οποία λέει τα εννοεί.

Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Συμπληρωματικά, επειδή, ωστόσο, ανακοίνωση, όπως σε άλλες περιπτώσεις, από τη Ν.Δ. δεν είδαμε κατά των χυδαιοτήτων Μπέου και έχουμε ακούσει και εσάς να λέτε ότι δεν στηρίζετε την υποψηφιότητά του, ωστόσο είδαμε και Υπουργούς να φωτογραφίζονται με υποψήφιους του συνδυασμού του. Τελικά είστε απέναντι σε προσωπικότητες όπως ο Μπέος ή απλώς δεν τις στηρίζετε;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Νομίζω ότι δεν αμφισβητείται. Κατ΄ αρχάς, βγάλαμε ανακοίνωση για τον κ. Μπέο στην πρώτη απαράδεκτη ενέργεια που είχε την προηγούμενη εβδομάδα, την ίδια μέρα, καταδικάζοντας τις ενέργειές του όταν απαντήσαμε -μεταξύ άλλων- σε αυτά τα οποία ψευδώς μας κατηγόρησε η Αντιπολίτευση, η Αξιωματική Αντιπολίτευση. Την ίδια μέρα, δηλαδή, που έγινε η πρώτη ενέργεια, το περιστατικό με τον πολίτη, το απαράδεκτο και καταδικαστέο, βγάλαμε ανακοίνωση. Άρα, δεν ισχύει ότι δεν βγάλαμε ανακοίνωση. Χθες, με το που συνέβη, την καταδίκασαν δημοσίως όλα τα κυβερνητικά στελέχη σε μια μέρα εκλογών, από το ίδιο βράδυ, χωρίς καμία δυνατότητα να παρερμηνευτεί αυτό. Δεν νομίζω ότι χωρά οποιαδήποτε αμφιβολία ότι και τα στελέχη της Ν.Δ. και τα κυβερνητικά στελέχη είναι απέναντι σε τέτοιες συμπεριφορές. Και δεν νομίζω ότι υπάρχει εδώ πεδίο. Εμείς δεν καταλογίζουμε ούτε κάπου αυτές τις συμπεριφορές, ούτε όμως δεχόμαστε -με βάση και τη συμπεριφορά μας και το γεγονός ότι ούτε μέλος είναι ο κ. Μπέος, ούτε στήριξη δέχτηκε και προκύπτει αυτό και είναι ξεκάθαρο, -να το χρεωθεί αυτό είτε η Κυβέρνηση, είτε η Ν.Δ.. Είναι κάτι νομίζω που λέμε, ότι «το παραμύθι εδώ δεν έχει δράκο». Δεν υπάρχει κάποιο πολιτικό υπόβαθρο σε αυτήν τη συμπεριφορά. Και νομίζω ότι πρέπει να συμφωνήσουμε και οι πολιτικές δυνάμεις να είμαστε απέναντι. Αλλά, ξέρετε -το είπα και στην προηγούμενή μου απάντηση, το επαναλαμβάνω και τώρα που με ρωτάτε- εμείς συμφωνούμε ότι πρέπει να είμαστε απέναντι -και εμείς είμαστε απέναντι-. Αλλά όταν καταδικάζεις απερίφραστα -και καλά κάνεις- συμπεριφορές, όπως η χθεσινή του κ. Μπέου, πρέπει να μην ανέχεσαι νομίζω -και απευθύνομαι και σε ανθρώπους που κάνουν ένα λειτούργημα, κάνουν τη δουλειά τους, όπως όλοι εσείς οι δημοσιογράφοι- ένα άλλο στέλεχος -και αναφέρομαι στον κ. Πολάκη- να αναρτά φωτογραφίες ενός σκιτσογράφου, όσο σκληρή και αν είναι η κριτική που έχει δεχθεί και να «τον παραδίδει στη χλεύη των πολιτών». Δεν προσπαθώ να κάνω ούτε συμψηφισμό, ούτε τίποτα. Αλλά πρέπει να είμαστε απέναντι συνολικά σε οποιαδήποτε αντίστοιχη συμπεριφορά είτε είναι λεκτική, είτε είναι σωματική. Αυτά πρέπει να τα βάλουμε στην άκρη και να συμφωνήσουμε ότι μπορούμε να διαφωνούμε και να διαφωνούμε και έντονα, να διαφωνούμε πολιτικά, να δεχόμαστε προφανώς σκληρή κριτική, να απαντάμε στην κριτική με επιχειρήματα και όλα αυτά να τα αφήσουμε στην άκρη. Αλλά να τα αφήσουμε όλα στην άκρη.

Β. ΣΑΜΑΡΑ: Σας προβληματίζει το άνοιγμα που επιχείρησε να κάνει, χθες, ο κ. Κασσελάκης στο ΠΑΣΟΚ για τον Δήμο Αθηναίων;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όχι, δεν είναι δική μας δουλειά ούτε να ασχολούμαστε με τις κινήσεις που κάνει η Αντιπολίτευση είτε σε αυτοδιοικητικό, είτε σε πολιτικό επίπεδο και μάλιστα, εκείνες που δεν έχουν να κάνουν με κάποιον υποψήφιο που στηρίζουμε εμείς. Όλα αυτά θα κριθούν στην πράξη και στην κάλπη προφανώς, γιατί οποιαδήποτε άνοιγμα, οποιαδήποτε πρόταση, ειδικά όταν έχουμε τόσο σύντομα τον δεύτερο γύρο των εκλογών, θα προκύψει ένα αποτέλεσμα. Εν προκειμένω, στον Δήμο Αθηναίων θα έχουμε ένα αποτέλεσμα, το οποίο μάλιστα θα δείξει και την ετυμηγορία των πολιτών για τον επόμενο Δήμαρχο Αθηναίων. Εμείς θεωρούμε ότι θα επικυρωθεί το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου υπέρ του κ. Μπακογιάννη. Μένει να το δούμε στην πράξη την Κυριακή.

Π. ΜΙΧΟΣ: Μετά τη φρικτή τρομοκρατική επίθεση στο Κράτος του Ισραήλ κυκλοφόρησαν εικόνες από μία δομή στην Ελλάδα, στην οποία παρουσιάζεται ορισμένοι παράνομοι μετανάστες να πανηγυρίζουν. Επ’ αυτού, εξετάζεται η άμεση απέλασή τους; β) ανησυχείτε ότι μεταξύ των παράνομων μεταναστών, που βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια, έχουν εισχωρήσει και ακραία τζιχαντιστικά στοιχεία; γ) όσον αφορά την κουλτούρα ασφαλείας ―γιατί ο Πρωθυπουργός έχει και Γραφείο Συμβουλίου Ασφαλείας― εξετάζετε ποιος είναι πιθανώς ο ρόλος ορισμένων ακραίων ισλαμιστικών στοιχείων, εάν η Ελλάδα κάποια στιγμή, κακιά η ώρα, βρεθεί σε σύρραξη, σε εμπλοκή με τρίτη χώρα; Θέλω να πω, αυτό που έγινε στο Ισραήλ, το οποίο έχει τις καλύτερες μυστικές υπηρεσίες στον κόσμο, σε συνδυασμό με το άλλο που σας ρώτησα, προβληματίζει την Κυβέρνηση; Κάνετε κάποια ανάγνωση;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κατ’ αρχάς, να επαναλάβω και πάλι την πλήρη στήριξή μας στον λαό του Ισραήλ. Είμαστε αλληλέγγυοι, είμαστε δίπλα τους και υποστηρίζουμε απολύτως το αυτονόητο δικαίωμά τους να αμυνθούν σε αυτήν τη φρικιαστική επίθεση που δέχονται. Το δεύτερο που θέλω να πω, σχετικά με τις αντιδράσεις που μου αναφέρατε, είναι ότι οποιαδήποτε αντίδραση επιδοκιμασίας αυτών των φρικαλέων εικόνων, που όλος ο κόσμος είδε, όλη η ανθρωπότητα είδε, αυτές οι αντιδράσεις μας προκαλούν αντίστοιχη φρίκη και αποτροπιασμό. Άνθρωποι να πανηγυρίζουν, γιατί συνέβη αυτό το οποίο συνέβη, ξεφεύγει από τη σφαίρα της ανθρώπινης λογικής και είναι μία λογική αντίδραση. Θα μου επιτρέψετε να μην μπω σε διαδικασία ανάλυσης επιχειρησιακών σχεδίων. Θα σας πω μόνο ότι είναι αυτονόητο και συμβαίνει, και προφανώς με πολύ αυξημένο τρόπο, ότι οι αρμόδιες αρχές και στη χώρα μας, όλες οι Υπηρεσίες, κάνουν αυτό που πρέπει να κάνουν σε όλα τα επίπεδα. Και προφανώς προσαρμόζονται και παρακολουθούν όλες τις διεθνείς εξελίξεις και ό,τι συμβαίνει και μάλιστα, ειδικά τόσο κοντά μας. Αλλά, ούτε μπορώ να μπω σε μία διαδικασία αυτή τη στιγμή να αναλύσω επιμέρους επιχειρησιακά σχέδια, τα οποία γνωρίζουν πολύ καλά οι καθ’ ύλην αρμόδιοι, ούτε θα ήταν καλό συνολικά για τη δημόσια ασφάλεια, γιατί αλλιώς θα διακινδυνευόταν. Αλλά, είναι δεδομένο ότι αυτό που πρέπει να κάνει ο κάθε ένας, ο οποίος έχει τη σχετική αρμοδιότητα, το κάνει, λόγω και των τελευταίων γεγονότων. Αλλά, νομίζω ότι είναι καλό να μείνουμε εκεί και είναι και καλό να μην κάνουμε και επιμέρους ανάλυση σε αυτήν τη συγκεκριμένη ενημέρωση περί μυστικών υπηρεσιών και περί του τι συνέβη. Εμείς επαναλαμβάνουμε την καθαρή, την ξεκάθαρη στάση της χώρας μας, όπως διατυπώθηκε από τον Πρωθυπουργό, την ξεκάθαρη στήριξη και των Ελλήνων που βρίσκονται εκεί από το Υπουργείο Εξωτερικών. Είναι σημαντικό ότι η πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων εξέφρασε αυτήν την αυτονόητη θέση. Δυστυχώς δεν ήταν όλες. Αυτό μας λυπεί, τουλάχιστον, αλλά ο καθένας προφανώς διατυπώνει τη θέση που θεωρεί ότι πρέπει να διατυπώσει και συνεχίζουμε.

Δ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Με συγχωρείτε, η χώρα βρίσκεται σε πολύ αυξημένη επιφυλακή, λόγω της κατάστασης στη Μέση Ανατολή. Αυτό μας είπατε τώρα, έτσι;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όχι. Εγώ σας είπα ότι οι αρμόδιες Υπηρεσίες, όπως πάντα, κάνουν τη δουλειά τους και βρίσκονται πάντοτε σε επιφυλακή. Προφανώς, κάθε αρμόδια Υπηρεσία, εφόσον έχει μία ευθύνη επιτήρησης, φύλαξης, εποπτείας, ελέγχου οφείλει να συνεχίσει να το κάνει και να παρακολουθεί και τις εξελίξεις. Ούτε είπα κάποια αυξημένη επιφυλακή. Έχει αυξημένη προφανώς προσοχή στα γεγονότα. Συμβαίνουν κάποια πολύ σημαντικά γεγονότα, φρικαλέα γεγονότα, είμαστε δίπλα στο Ισραήλ, όπως διατυπώθηκε από τον Πρωθυπουργό. Δεν θέλω να μπω σε επιμέρους επιχειρησιακές αναλύσεις.

ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, το «Documento» της Κυριακής αποκάλυψε στο Στεφανοβίκειο επικοινωνιακούς χειρισμούς και μεθοδεύσεις την ώρα των πλημμυρών, με αποτέλεσμα τεράστιες ζημιές για τους εξοπλισμούς ελικοπτέρων. Επιμένετε εσείς, η Κυβέρνηση, πως δεν έχετε ενημέρωση για κάτι τέτοιο; Συνεχίζεται να εμπιστεύεστε την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων για τους χειρισμούς στο Στεφανοβίκειο;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θα επαναλάβω αυτό το οποίο έχει μεταφερθεί αρμοδίως από το Υπουργείο ξεκάθαρα.

ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Το Υπουργείο Άμυνας;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Από το Υπουργείο Άμυνας ότι η κατάσταση της Αεροπορικής Βάσης δεν έχει έρθει σε κάποια διακινδύνευση, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες και παραμένει αμετάβλητη. Αυτή είναι η ενημέρωση που έχουμε και αυτό είναι που σας μεταφέρουμε. Από κει και πέρα, η πλήρης αποτύπωση θα γίνει από το Υπουργείο, αλλά δεν υπάρχει κανένας επιχειρησιακός κίνδυνος, όπως έχει δηλώσει ρητώς το Υπουργείο, ούτε των εγκαταστάσεων, ούτε του εξοπλισμού.

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr