Τρέχων Άρθρο
Ενημέρωση πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου Τύπου

Ενημέρωση πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου Τύπου

Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου 

Καλό μεσημέρι.

Νομοσχέδιο για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών, την κυβερνοασφάλεια και την προστασία των προσωπικών δεδομένων – Προστασία των δικαιωμάτων του πολίτη και εκσυγχρονισμός των θεσμικών δικλίδων ασφαλείας

Ξεκίνησε νωρίτερα στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών, την κυβερνοασφάλεια και την προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών. Σκοπός του νομοσχεδίου είναι ο εκσυγχρονισμός της διαδικασίας άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών με διασφάλιση όλων των απαιτούμενων εγγυήσεων, η βελτιστοποίηση της δράσης της Ε.Υ.Π., η ποινική μεταχείριση της εμπορίας, κατοχής και διάθεσης των λογισμικών παρακολούθησης, η οργανική και λειτουργική αναβάθμιση του επιπέδου κυβερνοασφάλειας στη χώρα και η βέλτιστη εναρμόνιση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.  Επίσης, το νομοσχέδιο έρχεται να ενισχύσει  τα δικαιώματα των πολιτών απέναντι στις απειλές που συνδέονται με την τεχνολογική εξέλιξη, εκσυγχρονίζοντας ταυτόχρονα το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο που υπήρχε από το 1994.

Δεν είναι λογικό, όταν η τεχνολογία καλπάζει, η νομοθεσία μας να έχει ως βάση τεχνολογικά δεδομένα μιας εποχής που φαντάζει να απέχει αιώνες από σήμερα, όταν ξεκινούσε η κινητή τηλεφωνία στην Ελλάδα και όταν δεν υπήρχε καν το ίντερνετ στη χώρα μας.

Οριοθετούμε λοιπόν ένα πεδίο που είχε μείνει ξέφραγο αμπέλι, προκαλώντας ζημιά και στην Πολιτεία και τους πολίτες. Επιτυγχάνουμε καλύτερη ισορροπία ανάμεσα στην εθνική ασφάλεια, τη δημοκρατική ευαισθησία, αλλά και τα ατομικά δικαιώματα. Υπερασπιζόμαστε με τον τρόπο αυτό το όλον της φιλελεύθερης Δημοκρατίας. Το νομοσχέδιο καλύπτει κενά και ξεπερνά δυσλειτουργίες στη δράση των κρατικών υπηρεσιών ασφαλείας, καθιερώνει ένα διαυγές πλαίσιο σε ό,τι αφορά στην άρση του απορρήτου όταν αυτή κρίνεται απαραίτητη και αναγκαία, και εισάγει -για πρώτη φορά- τολμηρά μέτρα, που γίνονται οδηγός και για την υπόλοιπη Ευρώπη.

Νέα προγράμματα της ΔΥΠΑ για 68.000 νέες θέσεις εργασίας

Παρά τις επάλληλες κρίσεις που αντιμετωπίζουμε, η στρατηγική που ακολούθησε η Κυβέρνησή μας όχι μόνο κράτησε όρθια την κοινωνία και την Πατρίδα, στο μέτρο που επιτρέπουν οι διεθνείς κρίσεις, αλλά οδήγησε σε ισχυρή ανάπτυξη την οικονομία, σε αύξηση των επενδύσεων και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και ως αποτέλεσμα αυτού στη μείωση της ανεργίας. Η ανεργία τον Οκτώβριο υποχώρησε στο 11,6%, από 13,3% που ήταν τον περασμένο Οκτώβριο και 17,6%, τον Ιούλιο του 2019.  Η προσπάθειά μας συνεχίζεται και δίνουμε έμφαση τώρα σε περιοχές που είναι θύλακες ανεργίας προκειμένου με στοχευμένα προγράμματα να βοηθήσουμε τις πιο ευάλωτες κατηγορίες των συμπολιτών μας. Στο πλαίσιο αυτό με στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης, η ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) προχωρά σε 6 νέα προγράμματα με τον τίτλο «Δουλειά για σένα», που θα δημιουργήσουν συνολικά 68.000 νέες θέσεις εργασίας, με χρηματοδότηση που προέρχεται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, χρηματοδότηση που θα φτάσει τα 490 εκατ. ευρώ. Ωφελούμενοι είναι άνεργοι, με ιδιαίτερη έμφαση σε μακροχρόνια ανέργους, σε νέους, σε γυναίκες, σε άτομα με αναπηρία και άλλες ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες και σε περιοχές που είναι θύλακες υψηλής ανεργίας.

Οι νέες δράσεις επιδοτούν τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την πρόσληψη ανέργων, στηρίζοντας τις επιχειρήσεις για να συνεχίσουν να «κινούν» την οικονομία, για να συνεχίσουν «κινούν» την Πατρίδα και να βαδίζουμε όλοι μπροστά.

Τα τρία πρώτα προγράμματα, για τα οποία ξεκίνησε από χθές η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων, είναι τα ακόλουθα:

Πρώτον: Το πρόγραμμα επιδότησης της εργασίας για 10.000 μακροχρόνια ανέργους 45 ετών και άνω, σε περιοχές που είναι θύλακες υψηλής ανεργίας. Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτεί έως και το 80% του μισθού των εργαζομένων και θα έχει διάρκεια 18 μηνών.

Δεύτερον: Το πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας για 10.000 ανέργους 18-30 ετών που στοχεύει στην αναβάθμιση των προσόντων τους και στην προετοιμασία τους για να ενταχθούν στην αγορά εργασίας. Αφορά αποφοίτους τουλάχιστον της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, το πρόγραμμα θα έχει διάρκεια 7 μηνών και η ΔΥΠΑ θα καταβάλει στους ωφελούμενους μηνιαία αποζημίωση ίση με το καθαρό κατώτατο μισθό με πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές, καθώς και την αναλογία σε δώρα και επιδόματα.

Τρίτον: Το πρόγραμμα επιδότησης της εργασίας για 10.000 ανέργους που αντιμετωπίζουν σημαντικά εμπόδια στην προσπάθειά τους να ενταχθούν στην αγορά εργασίας. Αφορά σε 3.000 συμπολίτες μας που ανήκουν σε ειδικές και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (π.χ. άτομα με αναπηρία, απεξαρτημένοι, θύματα έμφυλης βίας ή εμπορίας ανθρώπων κ.ά.), αλλά και σε 7.000 ανέργους που επίσης  αντιμετωπίζουν άλλης τάξεως δυσκολίες, σοβαρά εμπόδια στην είσοδό τους στην αγορά εργασίας (π.χ. μονογονεϊκές οικογένειες, μητέρες που επιστρέφουν στην αγορά εργασίας μετά την ανατροφή των παιδιών τους, μακροχρόνια άνεργοι, άνεργοι άνω των 55 ετών, άνεργοι χωρίς υποχρεωτική εκπαίδευση, συμπολίτες μας Ρομά κ.ά.).

Η εργασία είναι προϋπόθεση για την ευημερία και για την ανάπτυξη και της κοινωνίας και των ανθρώπων. Οι πολίτες βλέπουν ότι η Κυβέρνησή μας με συγκεκριμένες πολιτικές, με συγκεκριμένες πράξεις, στέκεται δίπλα τους ουσιαστικά, έμπρακτα και προσφέρει αυτό που χρειάζονται για να ξεπεράσουν τα προβλήματά τους και να ενταχθούν στην παραγωγική διαδικασία.

Για το «Καλάθι του νοικοκυριού»

Η πρωτοβουλία για το «Καλάθι του νοικοκυριού» μπήκε αισίως στην έκτη της εβδομάδα και τα αποτελέσματα είναι και πάλι θετικά. Με βάση τους νέους τιμοκαταλόγους που γνωστοποίησαν στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ,  από τα 816 προϊόντα, τα 70 είχαν αύξηση (9%), τα 154 μείωση (19%) και τα υπόλοιπα 592 παραμένουν σταθερά (72%). Η μέση αξία του «καλαθιού», από τότε που ξεκίνησε, είναι περίπου 30% κάτω από ότι την πρώτη εβδομάδα της λειτουργίας του. Είναι χαρακτηριστικό ότι την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής της πρωτοβουλίας σχεδόν σε όλες τις αλυσίδες το σύνολο της αξίας του «καλαθιού» ήταν πάνω από τα 110 ευρώ, ενώ τώρα σχεδόν στα δύο τρίτα των αλυσίδων είναι κάτω ή πολύ κοντά στα 100 ευρώ.

Κατά την περίοδο των εορτών το «Καλάθι του νοικοκυριού» ενισχύεται. Προστίθενται νέα προϊόντα που αφορούν το γιορτινό τραπέζι, ενώ ταυτόχρονα δημιουργείται το «Καλάθι του Άη Βασίλη» με 10 κατηγορίες παιχνιδιών, το οποίο θα ισχύσει από τις 14 Δεκεμβρίου έως και τις 4 Ιανουαρίου του 2023.

Η ακρίβεια είναι εδώ, ταλαιπωρεί την κοινωνία, η ακρίβεια σε αγαθά και υπηρεσίες είναι ένα μείζον πανευρωπαϊκό πρόβλημα που δεν ξεπερνιέται όμως ούτε με αδράνεια, ούτε με διαπιστώσεις, ούτε με μεγάλα λόγια.  Ξεπερνιέται, στο βαθμό του εφικτού, με διαρκή προσπάθεια, με εφευρετικές λύσεις, με σεβασμό στην προστασία του καταναλωτή και με συνεχή έγνοια.

Νομοσχέδιο για την ενίσχυση δημοσιότητας και διαφάνειας στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο – Σύσταση ηλεκτρονικών μητρώων έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου και λοιπές ρυθμίσεις αρμοδιότητας της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης

Το πλήθος παλαιότερων και ενίοτε ξεπερασμένων διατάξεων είχε ως αποτέλεσμα την απουσία ενός σαφούς νομοθετικού πλαισίου για το σύνολο του Τύπου, το οποίο να ανταποκρίνεται στη σημερινή κατάσταση τόσο από την πλευρά της τεχνολογίας, όσο και της ζωής ευρύτερα. Αυτή η πληθώρα διατάξεων είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός θολού τοπίου χωρίς ενιαίους κανόνες, πράγμα που είχε αντανάκλαση και στον τρόπο κατανομής της κρατικής διαφήμισης και των κρατικών ενισχύσεων. Με το  συγκεκριμένο σχέδιο νόμου:

-Εντάσσεται το σύνολο του έντυπου Τύπου σε Μητρώο (πανελλαδικής κυκλοφορίας, περιφερειακές και τοπικές εφημερίδες που δικαιολογούν δικαίωμα καταχώρισης δημοσιεύσεων των φορέων του Δημοσίου και περιοδικά).

-Εκσυγχρονίζεται το υπάρχον Μητρώο Περιφερειακού και τοπικού έντυπου Τύπου.

-Δημιουργείται νέο Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου.

Για την εγγραφή και παραμονή στα Μητρώα αυτά θεσπίζονται αυστηροί όροι και κριτήρια, κανόνες δεοντολογίας και θεσπίζεται και διαδικασία διαρκούς ελέγχου.

Οι προϋποθέσεις που τίθενται για τη συμμετοχή στα Μητρώα στοχεύουν στην εξασφάλιση της βιωσιμότητας και την ενίσχυση της αναπτυξιακής προοπτικής των επιχειρήσεων των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, την αναγνώριση του ρόλου που διαδραματίζουν στην ελληνική κοινωνία και την ουσιαστική στήριξη του δημοσιογραφικού επαγγέλματος.

Τέλος, η σύνδεση της ένταξης των μέσων στα Μητρώα με τη δυνατότητα λήψης  κρατικής διαφήμισης και κρατικής ενίσχυσης, αποτελεί ένα εχέγγυο διαφάνειας και ταυτόχρονα εκσυγχρονίζει τον τρόπο κατανομής της κρατικής διαφήμισης από τις Αναθέτουσες Αρχές.

Οι καινοτομίες του νομοσχεδίου

-Γνωστοποίηση της ταυτότητας των μέσων και η συνεχής και επικαιροποιημένη αποτύπωση του ιδιοκτησιακού τους καθεστώτος.

-Υποχρεωτική απασχόληση ελάχιστου αριθμού δημοσιογράφων.

-Υποχρεωτική απασχόληση ελάχιστου αριθμού εργαζομένων σε άλλες ειδικότητες με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας.

-Ιστορικότητα κυκλοφορίας.

-Διαλειτουργικότητα με πληροφοριακά συστήματα άλλων φορέων του Δημοσίου.

-Παροχή πληροφοριών σχετικά με την κυκλοφορία για τα έντυπα και την επισκεψιμότητα για τις ιστοσελίδες, τη θεματολογία, τη γεωγραφική εμβέλεια.

-Σύσταση Επιτροπής για την τήρηση των αρχών της ηθικής και της δημοσιογραφικής δεοντολογίας.

-Θεσμοθέτηση μηχανισμού τήρησης όλων των προϋποθέσεων ένταξης στα Μητρώα.

-Ο ηλεκτρονικός Τύπος και οι ενημερωτικές ιστοσελίδες αποκτούν για πρώτη φορά ταυτότητα. Παύουν να είναι απρόσωπες και ανώνυμες και αυτό συνεπάγεται σημαντική εξέλιξη, σημαντικά θετικά πλεονεκτήματα για τον πλουραλισμό και την ελευθερία της έκφρασης.

Τι πετυχαίνει το νομοσχέδιο

-Θεσμική κατοχύρωση ενός σύγχρονου και λειτουργικού Μητρώου για το σύνολο του Τύπου, έντυπου και ηλεκτρονικού.

-Οριοθέτηση του χώρου των έντυπων ΜΜΕ και για πρώτη φορά τον ορισμό και την οριοθέτηση του χώρου των ηλεκτρονικών ΜΜΕ.

-Διασύνδεση των Μητρώων με τις αναπτυξιακές ανάγκες των επιχειρήσεων του Τύπου με σκοπό τη σωστή κατάρτιση προγραμμάτων υποστήριξής τους.

-Ενίσχυση της διαφάνειας σε ό,τι αφορά στην κρατική χρηματοδότηση.

-Παροχή κινήτρων με τη θέσπιση προϋποθέσεων και λειτουργιών που εξυγιαίνουν το χώρο του Τύπου.

-Ανάδειξη μιας ρεαλιστικής εικόνας για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

-Αναβάθμιση της χώρας μας στους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς.

Ο Τύπος, σε μια ισχυρή και φιλελεύθερη δημοκρατία, χρειάζεται να λειτουργεί υπό καθεστώς πλήρους διαφάνειας, ώστε αφενός να επιτυγχάνεται η βιωσιμότητα και η ανεξαρτησία του και αφετέρου να αναβαθμίζεται η λειτουργία του, με άμεση αντανάκλαση στην ποιότητα του κοινωνικό-πολιτικού μας βίου. Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στον περιφερειακό Τύπο, ο οποίος και αυτός διαδραματίζει ένα πολύ σημαντικό ρόλο. Με το νομοσχέδιο αυτό εκσυγχρονίζουμε τη νομοθεσία, ξεκαθαρίζουμε το τοπίο και διασφαλίζουμε τον επί ίσοις όροις συναγωνισμό των επιχειρήσεων του Τύπου.

Σας ευχαριστώ πολύ και παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.

Β. ΓΙΑΚΟΥΜΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ήθελα με αφορμή τα τελευταία γεγονότα που συμβαίνουν σε περιοχή της Αθήνας με τους συμπολίτες μας από την ομάδα των Ρομά, θα ήθελα να σας ρωτήσω τι μέτρα σκοπεύει να λάβει η Κυβέρνηση για την κοινωνική ένταξη των ανθρώπων αυτών στην υπόλοιπη κοινωνία;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Η Κυβέρνηση έχει αναλάβει σειρά πρωτοβουλιών για την ένταξη, για την ενσωμάτωση των Ρομά, πρωτοβουλίες που κατά καιρούς έχει αναδείξει και ο αρμόδιος Γενικός Γραμματέας, ο κ. Σταμάτης. Θέλω, όμως, με αφορμή την ερώτησή σας να κάνω ένα γενικότερο σχόλιο. Η Ελληνική Δικαιοσύνη, με την πλήρη, την ουσιαστική στήριξη όλων των κρατικών Αρχών, διερευνά πλήρως το τραγικό περιστατικό με τον σοβαρό τραυματισμό του 16χρονου συμπολίτη μας στη Θεσσαλονίκη. Και σύντομα θα έχουμε μία πλήρη εικόνα για να αποδοθούν εκεί που υπάρχουν, αν υπάρχουν, οι δέουσες ευθύνες. Όμως, το γεγονός αυτό δεν δικαιολογεί σε καμία περίπτωση πράξεις βίας και ανομίας στις οποίες επιδίδονται όσοι θέλουν να διαμαρτυρηθούν για το γεγονός αυτό. Όπως η ελληνική Πολιτεία δεν καλύπτει και δεν συγκαλύπτει τις ευθύνες κανενός που εκφεύγει από το νόμιμο πλαίσιο λειτουργίας του, έτσι δεν μπορεί να ανεχθεί και συμπεριφορές οι οποίες θέτουν σε αμφισβήτηση, διασαλεύουν την τάξη και τη νομιμότητα. Θα ήθελα, λοιπόν, να ζητήσω από όλους ψυχραιμία και σύνεση, αλλά, ταυτόχρονα, να δηλώσουμε και καθαρά ότι δεν θα υπάρχει η παραμικρή ανοχή επιθετικών, παράνομων, βίαιων συμπεριφορών απέναντι στα όργανα της τάξης.

Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Καλησπέρα, κύριε Εκπρόσωπε. Χθες ο κ. Σαμαράς δήλωσε πως πρέπει να δοθούν ξεκάθαρες, πλήρεις απαντήσεις για τις υποκλοπές, χωρίς να δίνουμε την εντύπωση πως το απόρρητο είναι μια βολική δικαιολογία. Θύμισε την παρέμβαση του κ. Καραμανλή, στο τέλος του Καλοκαιριού, περί απορρήτου. Εγώ με αφορμή τη δήλωση αυτή θα σας ξαναρωτήσω: Έχει παρακολουθήσει η Ε.Υ.Π. Υπουργούς, πολιτικά πρόσωπα ή Αρχηγούς του Στρατού;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Στο σκέλος της ερώτησής σας έχω απαντήσει πάρα πολλές φορές, δεν έχω να προσθέσω κάτι παραπάνω. Αυτό που έχω να πω είναι ότι η χθεσινή εκδήλωση ήταν ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας και σύμπλευσης της Παράταξης τόσο σε επίπεδο συμβολισμών, σε επίπεδο εικόνας, όσο και σε επίπεδο ουσίας με αυτά που ακούστηκαν από τον πρώην Πρωθυπουργό. Από εκεί και πέρα, σε ό,τι αφορά τις θέσεις της Κυβέρνησης για το ζήτημα των κακόβουλων λογισμικών και των νόμιμων επισυνδέσεων ισχύουν αυτά που έχουμε πει από την πρώτη στιγμή και, κυρίως, η απόλυτη εμπιστοσύνη μας στη δικαστική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη και η βούλησή μας να μη μείνει καμία σκιά γύρω από αυτό το θέμα, ζητήματα που θα αναδειχθούν και κατά την διάρκεια της σημερινής συζήτησης στη Βουλή.

ΔΗΜ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Επανέρχομαι στο θέμα των ρομά. Προτίθεται η Κυβέρνηση να αναλάβει κάποια συγκεκριμένη πρωτοβουλία σε κεντρικό επίπεδο για να αποκλιμακωθεί τώρα η ένταση, η οποία δεν είναι μόνο στην Αθήνα, δεν είναι μόνο στη Δυτική Αττική, είναι στη Θεσσαλονίκη -έχει πολλές διαδηλώσεις και σήμερα- είναι στη Φλώρινα, στη Λάρισα. Δηλαδή, πάει να ανάψει μια φωτιά. Προτίθεται η Κυβέρνηση, τώρα, προτού ολοκληρωθεί αυτή η δικαστική έρευνα ή αύριο που έχουμε την απολογία του αστυνομικού, να αναλάβει κάποια πρωτοβουλία;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Η Κυβέρνηση βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία, όχι μόνο τώρα, αλλά και με αφορμή την πολιτική στήριξης και ενσωμάτωσης των Ρομά με τους συμπολίτες μας αυτούς. Από εκεί και πέρα, ισχύουν αυτά που είπα προηγουμένως. Η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια της Δικαιοσύνης. Εάν υπάρχουν ευθύνες, χωρίς αμφιβολία, αυτές θα αποδοθούν. Από την άλλη πλευρά, δεν δικαιολογείται καμία εκδήλωση βίας και ανομίας από όσους θεωρούν ότι πρέπει να διαμαρτυρηθούν για το γεγονός αυτό. Η Ελλάδα έχει νόμους και κανόνες και κανείς δεν δικαιούται να εκφεύγει του πλαισίου αυτών των νόμων και των κανόνων. Όπως δεν καλύπτουμε και δεν συγκαλύπτουμε κανέναν που εκφεύγει, έτσι δεν μπορούμε και να επιτρέψουμε συνθήκες χάους ή και ανομίας από οποιονδήποτε.

ΜΑΡ. ΠΑΠΑΔΑΚΗ: Στα ελληνοτουρκικά. Είδαμε πάλι νέες εμπρηστικές δηλώσεις από τον κ. Akar, ότι η χώρα μας είναι εκείνη που δεν προσέρχεται στον διάλογο και ουσιαστικά κάλεσε την Ελλάδα να μην παρασύρεται από άλλους και να πατά στη γη. Θα ήθελα κάποιο σχόλιο από εσάς.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Η Ελλάδα, όπως πολλές φορές έχει πει ο Πρωθυπουργός, έχει ανοιχτή την πόρτα του διαλόγου. Η χώρα μας δεν έχει τίποτα να φοβηθεί από το διάλογο, δεδομένου ότι οι θέσεις της εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο. Και από την άλλη, είναι απολύτως σαφές ότι αυτή η συνεχής προκλητική τακτική της Τουρκίας, τόσο σε επίπεδο ρητορικής, όσο και σε επίπεδο πεδίου εδώ και πάρα πολλούς μήνες, δεν υπάρχει περίπτωση να μας αποπροσανατολίσει από τη βασική κατεύθυνση της πολιτικής μας: Από τη μια στο επίπεδο της διπλωματίας να αναδεικνύουμε το αβάσιμο των τουρκικών ισχυρισμών, να αναδεικνύουμε την παραχάραξη της πραγματικότητας και της αλήθειας, να διευρύνουμε την απήχηση των ελληνικών θέσεων, πράγμα το οποίο βλέπουμε να εξελίσσεται και μας ικανοποιεί ιδιαίτερα. Και από την άλλη, να ενισχύσουμε την αποτρεπτική ικανότητα της χώρας μας, για να είμαστε ακόμα πιο αποτελεσματικά και ουσιαστικά και παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή, αλλά και να έχουμε την απόλυτη αυτοπεποίθηση και βεβαιότητα ότι μπορούμε να ανταποκριθούμε απέναντι σε κάθε πρόκληση έναντι της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Χθες, το «Politico» κατέταξε τον κ. Μητσοτάκη μέσα στους ηγέτες που προκαλούν ταραχές, χρεώνοντάς του καταπατήσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καταστολή του Τύπου και το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων. Επίσης, είχαμε και παρέμβαση των «Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα», οι οποίοι είπαν πως όλη η Ευρώπη βλέπει τον «λεκέ» για το κράτος Δικαίου, μόνο οι ελληνικές Αρχές δεν θέλουν να τον δουν, αλλά αν αποτύχει το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα, θα έχουμε αποτύχει όλοι. Πώς ερμηνεύετε αυτές τις αναφορές διεθνώς για την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Είναι τελείως εκτός πραγματικότητας. Να θυμίσω ότι πριν από μια εβδομάδα, η ηγεσία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ήταν εδώ, καλεσμένη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με πρωτοβουλία του οποίου τέθηκε εκτός Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος πολιτικός ηγέτης, με τον οποίο κάποιοι φαντασιώνονται ότι μπορούν να τον συγκρίνουν. Από εκεί και πέρα, η χώρα μας, η Ελλάδα, είναι ένα Κράτος Δικαίου, μια σύγχρονη ευρωπαϊκή φιλελεύθερη Δημοκρατία, με απόλυτο σεβασμό στους θεσμούς. Πρώτα και πάνω απ’  όλα, αυτό το καταλαβαίνουν και τον αντιλαμβάνονται οι Έλληνες πολίτες. Τώρα, για τα σχόλια αυτών που αναζητούν την ελευθερία του Τύπου σε δικτατορίες, δεν έχω να προσθέσω τίποτα παραπάνω.

ΔΗΜ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή είναι στην επικαιρότητα η βραδινή ομιλία του κ. Σαμαρά, πώς σχολιάζετε την αναφορά του, ότι δεν μπορεί να ασκείται κυβερνητική πολιτική με επιδόματα και «καλάθια» της νοικοκυράς; Επίσης, θα εξετάσει η Κυβέρνηση την πρότασή του για φοροαπαλλαγή των νέων παραγωγικών επενδύσεων για μια πενταετία;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ο κ. Σαμαράς ανέπτυξε τις προσωπικές του απόψεις σε μια σειρά από ζητήματα και της τρέχουσας διεθνούς επικαιρότητας και για άλλα ζητήματα. Δεν έχω να σχολιάσω κάτι πάνω σε αυτό.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr