Τρέχον Άρθρο
Ενημέρωση πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου Τύπου

Ενημέρωση πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου Τύπου

Ενημέρωση πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου Τύπου από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη

Εισαγωγική Τοποθέτηση

Καλό μεσημέρι και καλή εβδομάδα,

Στη Σύνοδο Κορυφής της MED9, που πραγματοποιείται, σήμερα, στο Πορτορόζ της Σλοβενίας, συμμετέχει ο Πρωθυπουργός.

Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση ηγετών της Ε.Ε., μετά την υπογραφή της Συμφωνίας για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή και λίγο πριν τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 23 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες.

Αναμένεται να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή -με τη συμμετοχή του Βασιλιά της Ιορδανίας- καθώς και θέματα της ευρωπαϊκής ατζέντας, με έμφαση στην ανταγωνιστικότητα της Ε.Ε. και στο επόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο.

Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να υπογραμμίσει τη σημασία της συνεργασίας των ευρωπαϊκών χωρών της Μεσογείου σε προκλήσεις όπως η κλιματική αλλαγή, η οποία απαιτεί περισσότερα ως προς την προσαρμογή σε φυσικές καταστροφές, ενώ αναμένεται να μιλήσει και για την πρωτοβουλία 5Χ5 που ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής για μια συνάντηση των παράκτιων χωρών της περιοχής μας, που θα περιλαμβάνει την Ελλάδα, την Κύπρο, την Αίγυπτο, την Τουρκία και τη Λιβύη -χώρες που αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις, και οι οποίες θα μπορούσαν να συνεργαστούν σε ζητήματα όπως το Μεταναστευτικό, η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, η συνδεσιμότητα, οι οριοθετήσεις θαλασσίων ζωνών και η πολιτική προστασία.

Στα Ιεροσόλυμα βρέθηκε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης για τη χειροτονία του νέου Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Αγίας Αικατερίνης του Όρους Σινά κ.κ. Συμεών.

Ελλάδα και Αίγυπτος βρίσκονται σε συζητήσεις, με στόχο την οριστική κατοχύρωση του καθεστώτος και των δικαιωμάτων της Μονής της Αγίας Αικατερίνης και στην αιγυπτιακή έννομη τάξη. «Για να διαφυλαχθεί αναλλοίωτος ο χώρος και το περιβάλλον της Μονής, όπου υπάρχουν υψίστης σημασίας ιερά προσκυνήματα και αποτελεί μέρος της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, κατά την UNESCO», όπως σημείωσε στην ομιλία του ο κ. Γεραπετρίτης.

Ο Πρωθυπουργός στην Ολομέλεια της Βουλής είχε ανακοινώσει ότι έχει υπάρξει προκαταρκτική κοινή κατανόηση μεταξύ των δύο πλευρών βάσει της οποίας διασφαλίζεται στο διηνεκές αναλλοίωτος ο χαρακτήρας της Μονής, απαγορεύεται οποιαδήποτε μετατροπή της Μονής, όπως και των υπόλοιπων λατρευτικών χώρων και υφίσταται μέριμνα για την παραμονή των μοναχών. Με το σχέδιο αυτό πλέον το Σινά καθίσταται ένα από τα επίκεντρα της Ορθοδοξίας, με την ελληνική πολιτεία να είναι εμπράκτως παρούσα, σε μία περιοχή μεγάλης αξίας για τον απανταχού Ελληνισμό.

Η μάχη κατά της ακρίβειας είναι διαρκής και αποτελεί πρώτη προτεραιότητα της Κυβέρνησης. Προσφάτως είχαμε δύο θετικές ειδήσεις σε αυτό το «μέτωπο». Η πρώτη αφορά στη μείωση τιμών -μεσοσταθμικά, κατά 8%, σε 2.200 περίπου κωδικούς βασικών προϊόντων από εταιρείες λιανεμπορίου και προμηθευτές.

Μέσω του e-katanalotis, οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται για τις τιμές πώλησης των αγαθών που τους ενδιαφέρουν στα σούπερ μάρκετ και να αναζητούν την πιο συμφέρουσα οικονομικά επιλογή. Ταυτόχρονα, συνεχίζονται οι έλεγχοι στην αγορά από την ΔΙΜΕΑ και επιβάλλονται πρόστιμα όπου εντοπίζονται παραβάσεις.

Η δεύτερη θετική είδηση στο «μέτωπο» της ακρίβειας σχετίζεται με την τιμή πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης. Κατά την εκκίνηση της διάθεσής του -στα μέσα Οκτωβρίου- η τιμή του ήταν η χαμηλότερη της τελευταίας τετραετίας. Μέχρι τέλος Οκτωβρίου θα εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την επιδότηση καυσίμων θέρμανσης, με προϋπολογισμό περίπου 200 εκατ. ευρώ και όφελος για 1,2 εκατ. νοικοκυριά.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρο Παπασταύρου πριν από τα Χριστούγεννα θα καταβληθεί η πρώτη δόση, περίπου το 60% του επιδόματος, ποσοστό που μεταφράζεται σε επίδομα ύψους από 100 έως 800 ευρώ, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα εισοδηματικά κριτήρια, το οποίο μπορεί να φτάσει και τα 1.000 και 1.200 ευρώ για τους κατοίκους περιοχών που δοκιμάζονται από χαμηλές θερμοκρασίες.

Την 1η Νοεμβρίου τίθεται σε λειτουργία το ηλεκτρονικό Γενικό Μητρώο Διαθηκών.

Αυτό σημαίνει πως η δημοσίευση των διαθηκών -ιδιόχειρων, μυστικών και δημόσιων- θα γίνεται, πλέον, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας diathikes.gr.

Μερικά από τα πλεονεκτήματα της πρωτοβουλίας -τόσο για τον πολίτη όσο και για τον συμβολαιογράφο- είναι τα εξής:

  • Καθίσταται εύκολος στον πολίτη ο έλεγχος, περί ύπαρξης ή μη διαθήκης κατατεθειμένης πανελλαδικά σε συμβολαιογράφο ή πρόξενο.
  • Η βεβαίωση περί ύπαρξης ή μη διαθήκης, εκδίδεται την ίδια μέρα.
  • Ελαχιστοποιείται ο χρόνος δημοσίευσης της διαθήκης. Μπορεί να πραγματοποιηθεί από τον συμβολαιογράφο ακόμα και την ίδια ημέρα.
  • Ελαχιστοποιείται ο χρόνος έκδοσης του πρακτικού δημοσίευσης της διαθήκης, καθώς εκδίδεται την ίδια ημέρα της δημοσίευσης.
  • Αξιοποιείται από τον κληρονόμο, άμεσα, η κληρονομηθείσα περιουσία.
  • Περιορίζεται ο αριθμός των «αμφίβολης γνησιότητας» ιδιόγραφων διαθηκών.
  • Αποσυμφορούνται τα δικαστήρια από φόρτο εργασίας.

Έως 1.036% αυξάνονται οι αποδοχές των οπλιτών θητείας, βάσει Κοινής Υπουργικής Απόφασης του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια και του Υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Θάνου Πετραλιά.

Συνοπτικά η ΚΥΑ, η οποία θα εφαρμοστεί από 1.1.2026, περιλαμβάνει:

  • Σημαντική αύξηση αποδοχών σε όλες τις κατηγορίες οπλιτών.
  • Διαφοροποίηση των αποδοχών των οπλιτών που υπηρετούν τη θητεία τους στην παραμεθόριο, έναντι αυτών που υπηρετούν στην ενδοχώρα.
  • Νέα κατηγοριοποίηση των στρατευσίμων ως προς τις αποδοχές τους.

Το συνολικό ετήσιο ποσό των επιπλέον αποδοχών που θα λαμβάνουν οι στρατεύσιμοι ανέρχεται σε 24 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί από πόρους του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Η νεοσυσταθείσα Περιφερειακή Έδρα Περιστερίου του Πρωτοδικείου Αθηνών, την οποία επισκέφτηκε ο Πρωθυπουργός, είναι μία από τις τέσσερις που δημιουργούνται στην Αττική στο πλαίσιο εφαρμογής του νέου Δικαστικού Χάρτη, για την επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης και την ποιοτικότερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Χάρη στην ενοποίηση των πρώην Ειρηνοδικείων Περιστερίου, Ιλίου και Αχαρνών στη νέα Περιφερειακή Έδρα Περιστερίου, θα εκδικάζονται δωδεκαπλάσιες υποθέσεις σε σύγκριση με το πρόσφατο παρελθόν, καθώς το Πρωτοδικείο αναλαμβάνει υποθέσεις με αντικείμενο έως 250.000 ευρώ.

Η νέα Περιφερειακή Έδρα ξεκίνησε τη λειτουργία της στις 16 Σεπτεμβρίου και υπολογίζεται ότι θα εξυπηρετεί περισσότερους από 500.000 πολίτες ετησίως και περίπου 1.000 δικηγόρους που εδρεύουν στις γύρω περιοχές.

Υπενθυμίζεται πως δημιουργούνται ακόμη τρεις Περιφερειακές Έδρες του Πρωτοδικείου, σε: Μαρούσι, Κορωπί και Ελευσίνα.

Επιπρόσθετα, μέχρι το τέλος του επόμενου έτους έχει προγραμματιστεί η εκκαθάριση περίπου 150.000 υποθέσεων, που εκκρεμούσαν εδώ και τέσσερα χρόνια. Σκοπός είναι οι υποθέσεις να μπορούν να εκδικάζονται, πλέον, εντός έξι μηνών με τελικό στόχο να μπορεί μια υπόθεση να τελεσιδικεί πλέον σε 750 ημέρες από τις 1.550 που είναι σήμερα ο αντίστοιχος χρόνος.

«Διαμορφώνουμε τις συνθήκες, ώστε οι δικαστικοί λειτουργοί να μπορούν να επιτελούν το σπουδαίο έργο τους με αμεροληψία και φυσικά με τη μέγιστη δυνατή αποδοτικότητα, δίνοντας ένα τέλος στην ατέρμονη αναμονή, στην ταλαιπωρία που πάντα αφήνουν χώρο στην αδικία, εντείνουν τελικά το αίσθημα ανασφάλειας και κρατούν δέσμια και την ίδια την οικονομία», σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

Από την 3η Νοεμβρίου του 2025 οι κλάδοι του χονδρεμπορίου, της ενέργειας, των χρηματοπιστωτικών εταιρειών, καθώς επίσης οι διοικητικές και υποστηρικτικές δραστηριότητες στον τουρισμό θα ενταχθούν στο καθεστώς πλήρους εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας.

Το μέτρο έχει τεθεί σε πιλοτική εφαρμογή από τον Ιούνιο του 2025, παρέχοντας στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους παραπάνω κλάδους ένα εύλογο χρονικό διάστημα, ώστε να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.

Η εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας συμβάλλει στην καταπολέμηση της υποδηλωμένης ή/και αδήλωτης εργασίας, ενώ προστατεύονται οι εργαζόμενοι, αλλά και οι υγιείς επιχειρήσεις από τον αθέμιτο ανταγωνισμό.

Η αποτελεσματικότητα του μέτρου επιβεβαιώνεται από την αύξηση στις καταγεγραμμένες υπερωρίες στους κλάδους εφαρμογής της, κατά 3,5 εκατομμύρια και πλέον ώρες σε σχέση με τα έτη πριν την εφαρμογή του μέτρου.

Παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.

 

ΣΠ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, θέλω να σας ρωτήσω για την πρωτοβουλία που ανέλαβε ο Πρωθυπουργός προ ημερών, το σχήμα 5X5 στην Αν. Μεσόγειο, πώς αντιδρά η Αθήνα στην πρώτη δήλωση των Τούρκων περί συμμετοχής σε αυτό το φόρουμ και του ψευδοκράτους, κατά πόσον είναι εφικτή η συμπερίληψη και άλλων πλευρών στο συγκεκριμένο φόρουμ και τι μηνύματα θέλει να στείλει η Αθήνα με αυτή την κίνηση; Ευχαριστώ.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ναι, για αρχή να πούμε ότι περισσότερες λεπτομέρειες θα ακούσουμε από τον Πρωθυπουργό και από τον αρμόδιο Υπουργό, τον Υπουργό Εξωτερικών, σε σχετικές τους τοποθετήσεις. Αυτό το οποίο μπορώ να σας πω είναι ότι η συγκεκριμένη πρόταση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη αποτελεί την πρώτη συγκροτημένη πρόταση για περιφερειακή συνεργασία μεταξύ των παράκτιων γειτονικών κρατών. Κι αυτό γιατί αφορά συγκεκριμένες χώρες με συγκεκριμένη θεματολογία. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία, αμιγώς, πρωτοβουλία της Ελλάδας, που δεν έχει ερείσματα, ούτε σχετίζεται με άλλα κράτη. Η Ελλάδα, αφού διασφάλισε με διπλωματικά μέσα την ειρήνη στη γειτονιά της και ανέπτυξε σημαντικά την γεωπολιτική της θέση και τα διαπραγματευτικά της επιχειρήματα, αποδεικνύει έμπρακτα ότι επιθυμεί τη συζήτηση επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου, που είναι και αυτονόητος όρος για οποιαδήποτε συζήτηση στο επίπεδο αυτό. Προφανώς δεν τίθεται θέμα οποιασδήποτε συνεκμετάλλευσης γιατί ακούστηκαν και τέτοια, τα οποία δεν έχουν καμία βάση με την πραγματικότητα, δεδομένου ότι η θεματολογία αφορά ζητήματα που το ίδιο το Διεθνές Δίκαιο απαιτεί τη συζήτηση. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα διερευνηθεί η δυνατότητα μιας τέτοιας δομής από τον Υπουργό Εξωτερικών και, εφόσον αυτό καταστεί δυνατό, θα προετοιμαστεί η σχετική συνάντηση. Αυτά είναι από την επίσημη ενημέρωση από το αρμόδιο Υπουργείο.

Μ. ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ: Κύριε Υπουργέ, είδαμε μια επιθετική ρητορική τις τελευταίες μέρες από τον Χακάν Φιντάν. Είπε, μεταξύ άλλων, ότι η ελληνική πολιτική τρέφεται από την αντιτουρκική στάση, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα SAFE μετά τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη. Είδαμε την απάντηση του Υπουργείου Εξωτερικών. Θα ήθελα το δικό σας σχόλιο. Ευχαριστώ.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αναφέρομαι στην απάντηση του Υπουργείου Εξωτερικών, η οποία προφανώς εκφράζει το σύνολο της Κυβέρνησης και δεν αφήνει κανένα περιθώριο για πολλές ερμηνείες και ένα πολιτικό σχόλιο, που αφορά το εσωτερικό μας. Με βάση αυτά τα οποία είπε ο κ. Φιντάν, αποδεικνύεται, ότι για άλλη μια φορά βιάστηκε η αντιπολίτευση στη χώρα μας. Όταν είχε πει ο Πρωθυπουργός κάποια πράγματα για το SAFE και για την επιτυχία της Ελλάδας να μπορεί να περνάει και από το δικό μας χέρι η οποιαδήποτε έγκριση, δηλαδή να απαιτείται ομοφωνία, αυτό το είχε αμφισβητήσει η αντιπολίτευση και το ΠΑΣΟΚ και πολλά άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Φαίνεται ότι μέσα από αυτές τις δηλώσεις του κ. Φιντάν, στις οποίες απάντησε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, τελικά αυτό το οποίο είχαμε πει ήταν για άλλη μια φορά η αλήθεια και αυτό που έλεγε αντιπολίτευση ήταν ψέμα. Εμείς λέγαμε, ότι είναι πλέον στο χέρι μας κάτι το οποίο επιβεβαιώνεται αν διαβάσει κανείς τις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών- και η αντιπολίτευση έλεγε, ότι «για άλλη μια φορά ηττηθήκαμε». «Ενδοτική εξωτερική πολιτική». Και «πόσες ακόμη αποτυχίες θα αντέξει η χώρα από την Κυβέρνηση Μητσοτάκη στην εξωτερική πολιτική»; Αυτά έλεγε η αντιπολίτευση. Η ίδια η πραγματικότητα για άλλη μια φορά, ακόμα και μέσα από τις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, τους διέψευσε.

ΧΡ. ΜΥΤΙΛΙΝΙΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, καλησπέρα. Με αφορμή την αποχώρηση χτες της Πρόεδρου της Πλεύσης της Ελευθερίας, της κ. Ζωής Κωνσταντοπούλου, από τηλεοπτική συνέντευξη την ώρα της μετάδοσης, θέλω να ρωτήσω ποια είναι η θέση της Κυβέρνησης για τέτοια περιστατικά στο δημόσιο λόγο και αν θεωρείτε ότι υπονομεύουν την ποιότητα της πολιτικής αντιπαράθεσης, αλλά ακόμα – ακόμα και της ίδιας της ελευθερίας του λόγου. Ευχαριστώ.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όταν είδα αυτό το οποίο συνέβη στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και στην εκπομπή της Φαίης Μαυραγάνη, γιατί λίγη ώρα μετά είχα κι εγώ μια συνέντευξη και το είδα αμέσως μετά τη δική μου συνέντευξη, σκέφτηκα ότι κάποιους μήνες πριν, στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας που βέβαια έκανε τότε η Αντιπολίτευση με πρώτη την κ. Κωνσταντοπούλου, ότι μου είχε απευθύνει βουλευτής της Πλεύσης Ελευθερίας επίκαιρη ερώτηση γιατί κατ’ αυτόν «φίμωνα τον Τύπο» επειδή δεν μπήκα στη διαδικασία να απαντήσω όπως θέλει ένας δημοσιογράφος την πέμπτη, έκτη, έβδομη ερώτηση την οποία έκανε μόνο και μόνο για να πάρει την απάντηση που ήθελε, ενώ είχα απαντήσει σε όλες τις προηγούμενες ερωτήσεις, για να φτιάξει ένα βίντεο να παίξει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε κάποιες δήθεν σατυρικές εκπομπές, οι οποίες παραπλανούν την κοινή γνώμη και θέλουν να οξύνουν τα πνεύματα στην κοινωνία. Γιατί αυτό είναι το «παιχνιδάκι» που παίζεται στη χώρα. Για αυτό, λοιπόν, η «ευαίσθητη» κ. Κωνσταντοπούλου δια του εκπροσώπου της στο Κοινοβούλιο έκανε επίκαιρη ερώτηση και, μάλιστα, επειδή ήταν εκείνη η περίοδος που έκανε συνέχεια, εμφανιζόταν – μπούκαρε και αυτή στη συζήτηση και άρχιζε μετά να λέει τα διάφορα που έλεγε, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο σε μία από αυτές τις αντιπαραθέσεις στο Κοινοβούλιο, ήταν μία από αυτές τις φορές που είχε προσβάλλει και τη μνήμη του νεκρού μηχανοδηγού. Η ίδια, λοιπόν, κυρία, η ίδια πολιτικός έφτασε στο σημείο να αποχωρήσει από μια εκπομπή επειδή δεν της άρεσαν οι ερωτήσεις τις οποίες έθεσε η δημοσιογράφος. Η καλύτερη απάντηση από την Κυβέρνηση, πέραν της ανακοίνωσης που βγάλαμε, είναι η ενημέρωση πολιτικών συντακτών και όλες αυτές οι συνεντεύξεις που κάνουμε, που νομίζω, έχετε διαπιστώσει, σας αρέσουν – δεν σας αρέσουν οι απαντήσεις μου, αυτή είναι και η έννοια και η πεμπτουσία της Δημοκρατίας: να μη συμφωνούμε σε όλα, ότι δεν έχουμε βάλει ποτέ περιορισμό στις ερωτήσεις, ότι ακόμα και ερωτήσεις οι οποίες παραδοσιακά δεν έχουν καμία σχέση με ενημέρωση πολιτικών συντακτών, μεταφέρονται σε Υπουργεία και όποια απάντηση δίνουν τα Υπουργεία σας τη μεταφέρουμε, επισυνάπτουμε στη συνέχεια απαντήσεις, δηλαδή σεβόμαστε τους δημοσιογράφους, ασχέτως αν κάποιοι ρωτούν επίμονα το ίδιο και το ίδιο πράγμα για να δημιουργήσουν εντυπώσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αλλά, μην κοροϊδευόμαστε, όλα αυτά δεν είναι νέα για την κ. Κωνσταντοπούλου, δεν αποτελούν κάποια είδηση. Μόνο ελάχιστοι δεν την έχουν καταλάβει. Είδηση αποτελεί η μη ανακοίνωση, η μη έκφραση θέσης από τα υπόλοιπα κόμματα της Αντιπολίτευσης και ειδικά από το ΠΑΣΟΚ. Είναι είδηση για το ΠΑΣΟΚ, όπως το ξέραμε τα προηγούμενα χρόνια με τις πολλές μας διαφορές. Για το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη, μάλλον ούτε αυτό είναι είδηση γιατί μιλάμε για το κόμμα που συνυπέγραψε πρόταση δυσπιστίας με την κ. Κωνσταντοπούλου. Μιλάμε για το κόμμα που ψήφισε «παρών» στην παραπομπή βουλευτών για εσχάτη προδοσία και, δυστυχώς, σε κάποιες περιπτώσεις, με αφορμή την επέτειο από το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, υιοθέτησε και αυτή την απαράδεκτη ρητορική των ξυλολίων και των χαμένων βαγονιών πάνω σε ένα τραγικό δυστύχημα. Αλλά, πραγματικά, επειδή και στη συγκεκριμένη εκπομπή και σε πολλές άλλες εκπομπές φιλοξενούνται όλες οι απόψεις, συμπεριλαμβανομένων και των απόψεων των βουλευτών και των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, δεν έκρινε σκόπιμο να βγάλει μια ανακοίνωση; Είναι κανονικό ένας αρχηγός κόμματος όταν δεν του αρέσει ο τρόπος που ερωτάται, δικαίωμά του να μην του αρέσει, δικαίωμα του να το επισημάνει, που εγώ δεν είδα και κάτι τέτοιο, αλλά εν πάση περιπτώσει, μπορεί να θίχτηκε η κ. Κωνσταντοπούλου γιατί μπορεί να ήθελε να γίνουν οι ερωτήσεις που της αρέσουν -έτσι είναι οι δημοκράτες…-. Είναι συμπεριφορά αυτή; Σκεφτείτε τι θα είχε γίνει αν είχε αποχωρήσει, δεν μιλάω για τον Πρωθυπουργό, μπορεί να είχαμε τώρα δεν ξέρω κι εγώ πόσους «αλληλέγγυους» στο Σύνταγμα, στους γύρω δρόμους να φωνάζουν και πολλοί εξ αυτών, μάλιστα, δεν έχουν και άλλη δουλειά να κάνουν, οπότε δεν τους κοστίζει κάτι να είναι και από το Σάββατο μέχρι σήμερα εκεί, δεν είχαν δηλαδή να αφήσουν και κάτι οι περισσότεροι από αυτούς, αναφέρομαι στα πολιτικά κόμματα -για τους συναδέλφους σας που κάνουν κοπτοραπτική- σκεφτείτε τι θα είχε γίνει αν ένας βουλευτής της Ν.Δ. το είχε κάνει αυτό. Δεν μιλάω για τον Πρωθυπουργό, δεν μιλάω για έναν Υπουργό, δεν μιλάω για τον εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, δηλαδή για εμένα ή όποιον εκπροσωπεί, τέλος πάντων, την Κυβέρνηση. Πόλεμος θα είχε γίνει. Ανακοινώσεις επί ανακοινώσεων, «η φίμωση της ελευθερίας του Τύπου» και «δείτε τι λένε οι «Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα», οι «Ρεπόρτερ με Σύνορα», οι «Ρεπόρτερ από άλλα Σύνορα»… Για αυτό και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποστομωτικά, αποστομωτικά, όλες αυτές τις ατεκμηρίωτες, «αστείες» εκθέσεις, αμφιβόλου προέλευσης και ποιότητας, απαντάει σε αυτές με το ότι η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, έχει σημειώσει εντυπωσιακή πρόοδο σε ζητήματα Κράτους Δικαίου, ελευθερίας του Τύπου και για κακή τους τύχη αυτά είναι καταγεγραμμένα και χρόνο με τον χρόνο φαίνεται ότι βελτιωνόμαστε και ναι, πρέπει να κάνουμε πολλά ακόμα, αλλά δεν θα μας τρελάνουν. Ευτυχώς, υπάρχουν αυτά τα περιστατικά για να φαίνεται ποια είναι η αλήθεια.

Δ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Χτες το βράδυ οι συγγενείς πήγαν και έγραψαν ξανά στο Σύνταγμα τα ονόματα των θυμάτων. Όταν περαστεί και ψηφιστεί η τροπολογία θα πάτε και θα τα σβήσετε ή όχι; Ευχαριστώ.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όλα αυτά έχουν απαντηθεί και από εμένα και από διάφορα κυβερνητικά στελέχη. Πολύ σύντομα μέσα στην ημέρα, νομίζω, θα κατατεθεί η τροπολογία. Αύριο θα υποστηριχθεί στη Βουλή, θα βγει και το σχετικό πρόγραμμα, ούτως ώστε να δοθούν και επισήμως οι απαντήσεις, πώς θα γίνει η συγκεκριμένη διαδικασία στη Βουλή, από πλευράς τουλάχιστον κυβερνητικής πλειοψηφίας. Άρα πολύ λίγος καιρός μένει για να λυθούν και όλες οι απορίες και στο πρακτικό και στο ουσιαστικό επίπεδο, δηλαδή το περιεχόμενο της τροπολογίας.

Ως προς τα ονόματα, έχω επίσης απαντήσει, ότι ό,τι έχει συμβεί μέχρι τώρα, για να μην κάνουμε τη χάρη στους γνωστούς – αγνώστους του πολιτικού συστήματος, δήθεν αλληλέγγυους, στους οποίους αναφέρθηκα και πριν, δεν θα κάνουμε κάποια a priori επιθετική ενέργεια, γιατί ο στόχος δεν είναι διχαστικός. Ο στόχος είναι ο σεβασμός, η κατοχύρωση του σεβασμού σε ένα ιερό μνημείο. Από τη στιγμή που η τροπολογία αυτή ψηφιστεί από τους εκπροσώπους των πολιτών, δηλαδή τους βουλευτές, το Κοινοβούλιο, θα αποτελεί νόμο του κράτους και η εφαρμογή του νόμου δεν είναι α λα καρτ. Οφείλει το κράτος δια των αρμοδίων αρχών να εφαρμόζει το νόμο. Άρα, ό,τι λέει η συγκεκριμένη διάταξη, την οποία θα την μάθετε σήμερα, θα είναι άμεσα εφαρμοστέα από τότε που θα δημοσιευτεί από τις αρμόδιες αρχές, θα περιγράφει κάποια πράγματα που θα απαγορεύονται στο πλαίσιο της προστασίας του Μνημείου του Άγνωστου Στρατιώτη και αυτά θα πρέπει να εφαρμόζονται.

Αλίμονο αν ψηφίζαμε διατάξεις, για να μην τις εφαρμόζουμε. Ένα γενικό σχόλιο, ίσως για να προλάβω και κάποιες επόμενες ερωτήσεις, γιατί επί του συγκεκριμένου δεν θα μπορώ να σας πω κάτι, για κάτι που θα κατατεθεί. Ας περιμένουμε να κατατεθεί. Μην μιλάμε υποθετικά. Για να προλάβω ερωτήσεις. Ένα γενικό σχόλιο: Δεν θα μπούμε στη διαδικασία μιας στείρας αντιπαράθεσης και μιας άχαρης και «πονηρής» από την αντιπολίτευση προσπάθειας σύγκρισης, να βάλουμε δηλαδή στο ζύγι την τιμή, το σεβασμό στη μνήμη των ηρώων του έθνους, με ένα τραγικό δυστύχημα και τα θύματα αυτού ή τα θύματα οποιασδήποτε άλλης εθνικής τραγωδίας. Δεν είναι ή το ένα ή το άλλο. Δεν είναι αυτός ο στόχος της Κυβέρνησης. Είναι της αντιπολίτευσης, να μας χωρίσουν για άλλη μια φορά σε άσπρο – μαύρο, βόρειους – νότιους και πάει λέγοντας. Δεν θα μπούμε σε αυτή τη διαδικασία. Το ερώτημα θα είναι ένα και απλό σε όλα τα κόμματα, αφού διαβάσουν τη συγκεκριμένη τροπολογία: Συμφωνούν να προστατεύεται ένα μνημείο υπέρ πεσόντων για να είμαστε σήμερα ελεύθεροι; Ναι ή όχι; Αυτό είναι το ερώτημα. Γιατί δεν σημαίνει, ότι όποιος θέλει το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη να μην μετατρέπεται σε ένα χώρο διαμαρτυριών ή έναν χώρο με σπρέι ή οτιδήποτε άλλο, δεν σημαίνει ότι όποιος δεν θέλει να γίνεται αυτό, δεν σέβεται τους νεκρούς ενός τραγικού δυστυχήματος.

Είναι ένα δίλημμα, ψευτοδίλημμα θα το έλεγα, το οποίο δημιουργεί ένα συγκεκριμένο κομμάτι της αντιπολίτευσης, για να πολώσει και να διχάσει την κοινωνία. Δεν θα μπούμε σε αυτή τη διαδικασία. Το ερώτημα θα είναι ένα και απλό και σε αυτό θα κληθούν όλα τα κόμματα δια της κοινοβουλευτικής διαδικασίας να τοποθετηθούν.

 

ΝΟΤ. ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ: Καλό μεσημέρι, κύριε Υπουργέ. Διέρρευσε, δεν ξέρουμε ακριβώς από πού, μια αλληλογραφία του τότε υπουργού Οικονομικών, προ 10 ετών και κάτι μηνών, Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον κύριο Ντάισελμπλουμ, που εκπροσωπούσε τότε την Τρόικα,  τους θεσμούς. Επειδή αυτή δεν ήταν αλληλογραφία φίλων, φαντάζομαι, αλλά θεσμική, ο υπουργός Οικονομικών μόλις είχε ορκιστεί, εκπροσωπούσε την κυβέρνηση, προφανώς, αν και δεν ξέρουμε πώς ακριβώς λειτουργούσε το κράτος εκείνη την κρίσιμη περίοδο, αλλά φυσιολογικά θα πρέπει να υπάρχει μία αλληλογραφία και λογικά, έστω και διαβαθμισμένη, να υπάρχει στα αρχεία του υπουργείου Οικονομικών. Θέλετε να ρωτήσετε και να μας ενημερώσετε, αν υπάρχουν συνοδά έγγραφα από τη μια και την άλλη πλευρά, αν θα τα δώσετε στη δημοσιότητα, ούτως ώστε να μάθουμε τί έγινε αυτές τις κρίσιμες μέρες και ώρες, δεδομένου ότι το διαρρεύσαν έγγραφο ήταν πριν την ολονυχτία στη Βουλή και πριν τη 17ωρη διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Πολύ ευχαρίστως. Να κάνω αυτήν την ερώτηση στο αρμόδιο Υπουργείο, από τη στιγμή που μου το ζητάτε κιόλας είναι και υποχρέωσή μου, αλλά γενικά μιλώντας και για την αντιπαράθεση πρώην συντρόφων, για την ακρίβεια πρώην πρωθυπουργού με πρώην υπουργό -που δεν είναι ούτε πρώτη, ούτε τελευταία- το μόνο το οποίο μπορούμε να πούμε, εκπροσωπώντας έναν άλλο χώρο, που δεν μας πέφτει και ιδιαίτερα λόγος ως προς τα μεταξύ τους, είναι «καλά ξεμπερδέματα». Τώρα, εγώ θα πω και κάτι παραπάνω. Δεν ξέρω ποια εκδοχή ισχύει, ούτε είμαι ο αρμόδιος να «δικάσει» και να βγάλει απόφαση, αλλά η αλήθεια είναι μία και κατεγράφη από την ίδια την πραγματικότητα. Την κατέγραψαν οι ιστορικοί από την ίδια την πραγματικότητα. Η κατάληξη όλου αυτού ήταν η ψηφοφορία στη Βουλή. Η ψηφοφορία στη Βουλή μετά από το 3ο αχρείαστο Μνημόνιο και όλα όσα έγιναν με τα πάνω από τα 100 δισ., τα οποία μας φόρτωσε ο κύριος Τσίπρας και η κυβέρνησή του και όλα τα σχετικά. Ήταν μια ψηφοφορία, που αν δεν ψήφιζαν οι τότε, κατά τους «συντρόφους της πλατείας», «προδότες» και «γερμανοτσολιάδες» βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, να μείνει η Ελλάδα στην Ευρώπη, η Ελλάδα δεν θα έμενε στην Ευρώπη. Άρα, ο κύριος Τσίπρας έφτασε τη χώρα σ’ ένα σημείο, όπου ήταν στο χέρι άλλων κομμάτων, εκείνων που έβριζε και ο ίδιος και οι σύντροφοί του, να κρατήσουν τη χώρα μας στην Ευρώπη. Κι επειδή ο κόσμος πρέπει να ακούει τα πράγματα απλά και κατανοητά, εάν οι τότε «κακοί», δήθεν προδότες και δήθεν γερμανοτσολιάδες βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, δεν έβαζαν την Πατρίδα πάνω από το κομματικό συμφέρον και δεν ψήφιζαν να μείνει η χώρα στην Ευρώπη, τότε, επί των ημερών του κυρίου Τσίπρα, η Ελλάδα πιθανότατα θα ήταν εκτός Ευρώπης και για να το κάνουμε λίγο απλό στον κόσμο, όταν θα ερχόταν μετά από κάποια χρόνια μια πρωτοφανής υγειονομική κρίση, δεν θα είχαμε τα 40 δισ. για να μην κλείσουν οι επιχειρήσεις, δεν θα έπαιρναν οι εργαζόμενοι αυτό το ελάχιστο που έπαιρναν το μήνα για να επιβιώσουν. Δεν θα είχαμε τη δυνατότητα άμεσης πρόσβασης στα εμβόλια, δεν θα μιλούσαμε για Ταμείο Ανάκαμψης, δηλαδή για προληπτικές εξετάσεις, Πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ, μια σειρά από πολύ σημαντικά έργα, χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Η ιστορία, λοιπόν, έχει γραφτεί, βιβλία μπορούν να γραφτούν όσα θέλει, όποιος θέλει, είτε ιστορικά είτε μυθιστορήματα. Θα δούμε τί βιβλίο θα είναι αυτό το βιβλίο, και λίγη σημασία έχει, αλλά η πραγματικότητα είναι αυτή. Ήταν προδιαγεγραμμένο αυτό το σόου, αυτό το αχρείαστο διχαστικό δημοψήφισμα, δεν ήταν; Ο καθένας έχει την άποψή του. Η αλήθεια είναι, όμως, ότι η ψηφοφορία η κρίσιμη, εκρίθη και η χώρα μας έμεινε στην Ευρώπη με τις ψήφους των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ.

 

ΧΡ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Είπατε, ότι δεν θα επιτρέπεται ούτε διαμαρτυρία ούτε γκράφιτι, όμως χθες οι συγγενείς των θυμάτων έβαψαν ξανά τα ονόματα των νεκρών, μέσα στο Μνημείο των Τεμπών, ενώ έξω από αυτό μια διαδήλωση τους προστάτευε από την Αστυνομία με συνθήματα και αντιχουντικά τραγούδια. Θα μπορούν να το κάνουν αυτό και την Παρασκευή οι συγγενείς ή θα δούμε την Αστυνομία να κυνηγάει την κυρία Καρυστιανού και τον κύριο Ρούτσι;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εντάξει, νομίζω ήσασταν παρών στην αίθουσα, όταν είπα ότι θα περιμένουμε την κατάθεση της τροπολογίας σήμερα, που θα είναι σαφέστατη και θα είναι και, νομίζω, διεξοδική η συζήτηση στη Βουλή των Ελλήνων. Έτσι λειτουργούν οι Δημοκρατίες, εφόσον οι βουλευτές ψηφίσουν τη συγκεκριμένη τροπολογία, όπου θα κληθούν οι βουλευτές και τα κόμματα να απαντήσουν στο αν πρέπει να προστατεύεται ο ιερός χαρακτήρας ενός Μνημείου υπέρ Πεσόντων, για να είμαστε σήμερα ελεύθεροι, από τη στιγμή που θα αποτελεί νόμο του κράτους, θα εφαρμοστεί αυτός ο νόμος. Δεν μένουν πάρα πολλές ώρες, ούτε μέχρι το απόγευμα ούτε μέχρι αύριο, οπότε ας κάνουμε λίγη υπομονή, μη μιλούμε υποθετικά.

 

ΧΡ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Πάντως, επειδή μιλήσατε εσείς, πριν κατατεθεί ο νόμος και είπατε «δεν θα επιτρέπεται ούτε διαμαρτυρία, ούτε γκράφιτι». Εμείς σας ρωτάμε, να μας πείτε πιο συγκεκριμένα, να εξειδικεύσετε, τι εννοείτε με αυτή τη δήλωση; Αν ο Πάνος Ρούτσι δει την Παρασκευή, ότι το όνομα του γιού του πάει να σβήσει και πάει να πάρει ένα πινέλο και ξαναγράψει στο Σύνταγμα το όνομα «Ντένις Ρούτσι». Θα τον πιάσει η Αστυνομία, ναι ή όχι;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όταν σε μια Δημοκρατία ψηφίζεται, με προφανώς δημοκρατικές διαδικασίες -γιατί μιλήσατε και για χούντα που δεν έχει καμία σχέση όλο αυτό, κάνατε κάποιες περίεργες ακροβασίες- όταν ψηφίζεται ένας νόμος, ο νόμος αυτός πρέπει να εφαρμόζεται. Αλλιώς, δεν έχει νόημα να ψηφίζονται οι νόμοι. Και το ξαναλέω, όσο και να προσπαθούν κάποιοι, αναφέρομαι σε πολιτικά κόμματα και κάποιους δημοσιογράφους, να φτιάξουν ένα διχαστικό δίλημμα: ήρωες του Έθνους ή συγγενείς και πολίτες, οι οποίοι στέκονται στο πλευρό των συγγενών για ένα τραγικό δυστύχημα, θα πέσει στο κενό αυτή η προσπάθεια. Δεν είναι ζύγι, δεν είναι δίλημμα. Σ’ ένα συγκεκριμένο χώρο, που θα περιγράφεται από την τροπολογία, δεν θα επιτρέπεται τίποτα, παρά μόνο πράξεις σεβασμού, όπως ακριβώς θα περιγράφονται, για τους Ήρωες του Έθνους. Δεν είναι όλη η χώρα αυτός ο χώρος, ούτε όλο το Σύνταγμα αυτός ο συγκεκριμένος χώρος. Αυτός ο χώρος είναι ιερός, δεν θα έπρεπε καν ένας πολίτης αυτής της χώρας να περιμένει μια τροπολογία για να σεβαστεί το χώρο, ο οποίος είναι εκεί για να τιμούμε τους ήρωες του Έθνους, αλλά επειδή πολλές φορές κάποιες διατάξεις είναι αναγκαίες και γι’ αυτούς, οι οποίοι δεν το καταλαβαίνουν αυτό και αναφέρομαι στα πολιτικά κόμματα, θα έρθουμε να το ψηφίσουμε.

 

ΧΡ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Άρα, με δεδομένη τη δήλωσή τους, ότι θα το ξανά κάνουν, αν σβήσουν τα ονόματα, εσείς λέτε ότι θα δούμε ΜΑΤατζήδες να κυνηγούν τον Πάνο Ρούτσι και τη Μαρία Καρυστιανού.

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ξέρω πόσο πολύ το περιμένετε για να αποκτήσει παραπάνω νόημα η δουλειά την οποία κάνετε, η οποία απευθύνεται με όρους «κοπτοραπτικής» σ’ ένα μέρος της κοινωνίας που θέλετε να δημιουργήσετε και να εξοργίσετε, αλλά η Ελληνική Αστυνομία και οι Αρχές έχουν τον τρόπο επιχειρησιακά να εφαρμόζουν τους νόμους, ούτως ώστε να μην αφήνουν κανένα παραθυράκι στη μη εφαρμογή τους, αλλά να εξαντλούν τα περιθώρια, ούτως ώστε οι γνωστοί – άγνωστοι προβοκάτορες, όπου κι αν ανήκουν, να μην πετυχαίνουν τους στόχους τους.

 

Γ. ΣΑΚΚΟΥΛΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, είπατε πριν από λίγο, ότι δεν θα κάνετε κάποια a priori διχαστική ενέργεια σε ερώτημα, σχετικά μα τα γραμμένα ονόματα των θυμάτων. Αποκλείεται ότι θα γίνει κάτι τέτοιο μετά την ψήφιση της τροπολογίας; Και εντέλει, την καθιστά, ας πούμε, διχαστική ενέργεια η ανυπαρξία ισχύουσας διάταξης αυτή τη στιγμή; Θα αλλάξει κάτι δηλαδή;

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Από τη στιγμή που θα ψηφιστεί η διάταξη οφείλουν οι Αρχές, όπως κάνουν σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις και υπερβάλουν εαυτούς πολλές φορές, σε άλλες πολύ πιο δύσκολες καταστάσεις, να εφαρμόσουν τον νόμο. Ό,τι απαγορεύει η διάταξη, αυτοί οι οποίοι έχουν την υποχρέωση να περιφρουρήσουν και να εξασφαλίσουν την εφαρμογή τους, θα πρέπει να το κάνουν. Αυτό είναι, νομίζω, το αυτονόητο, δεν χρειάζεται να… αυτό ισχύει για όλες τις διατάξεις. Θα ψηφιστεί κάτι από τη Βουλή, θα προβλέπει κάποια πράγματα, αυτά τα πράγματα πρέπει οι αρμόδιες αρχές να τα εφαρμόζουν. Δεν χρειάζεται πολύ ανάλυση γι’ αυτό. Αν απαγορεύεται, φαντάζομαι θα απαγορεύονται και τα γκράφιτι και τα σπρέι και τα πανό και όλα τα υπόλοιπα. Το ξαναλέω, εκεί είναι προορισμένος ένας χώρος γι’ αυτούς, οι οποίοι θυσιάστηκαν για να είμαστε σήμερα ελεύθεροι. Και στους υπόλοιπους χώρους υπάρχουν οι γενικές διατάξεις: τί επιτρέπεται, τί απαγορεύεται, πού επιτρέπονται οι διαδηλώσεις, πώς επιτρέπονται οι διαδηλώσεις, πώς επιτρέπονται οι διαμαρτυρίες. Στην υπόλοιπη χώρα δεν θα επικρατεί το «μπάχαλο». Υπάρχουν κανόνες για όλα, για τα πάντα, και για μια διαμαρτυρία. Εκεί ειδικά θα υπάρχουν κάποιες ειδικές διατυπώσεις, λόγω της ύπαρξης του Μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη. Το ποιες θα είναι αυτές, σε λίγες ώρες θα τις μάθουμε όλοι, θα τις μάθει και η αντιπολίτευση, για να δούμε πώς θα τοποθετηθεί.

 

 ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κύριε εκπρόσωπε, σας ακούμε να καταφέρεστε εναντίον του διχασμού, να καταδικάζετε το ζύγι, ότι δεν θα βάλετε «νεκρούς στου ζύγι». Διαβάζω mot à mot τη δήλωση του Γραμματέα Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας της Νέας Δημοκρατίας «εκεί είναι τα ονόματα παιδιών που έπεσαν για την Πατρίδα, τα παιδιά αυτά δεν έπεσαν για την Πατρίδα, να λέμε την αλήθεια». Αυτό δεν είναι «ζύγι»; Είναι στη θέση του ο κύριος Φεύγας ακόμα;

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Καταρχάς, αυτό είναι μία αποστροφή του κυρίου Φεύγα, από μία συνολική συνέντευξη την οποία έδωσε, όπως και σε άλλες πολλές συνεντεύξεις και σε αυτήν έχει εκφραστεί με απόλυτο σεβασμό και στα θύματα της Τραγωδίας των Τεμπών και στους συγγενείς. Η ίδια τακτική που ακολουθούν κάποια μέσα ενημέρωσης «κοπτοραπτικής», ακολουθήθηκε και στην περίπτωση του κυρίου Φεύγα, αλλά ο κύριος Φεύγας, για να μη δημιουργούνται εντυπώσεις, έσπευσε, πολύ λίγη ώρα μετά, και προέβη σε μία δήλωση όπου αποκατέστησε την πραγματικότητα. Δεν είναι ακριβώς, δεν είναι περιπτώσεις που πρέπει να τις βάζουμε στο ζύγι. Η μία περίπτωση είναι: οι ήρωες του Έθνους, που θυσιάστηκαν για την πατρίδα. Η άλλη περίπτωση είναι μια τραγική περίπτωση, όπου κάποιοι συμπολίτες μας, κάποιοι συνάνθρωποί μας, συμπεριλαμβανομένων πολλών νέων παιδιών, σκοτώθηκαν με τον πιο τραγικό τρόπο σε ένα τραγικό δυστύχημα, για το οποίο η Δικαιοσύνη, σε αντίθεση με άλλες περιπτώσεις, όπου είδαμε ούτε πολιτικοί ποτέ κατηγορήθηκαν ούτε τίποτα, έχει φτάσει στο ανώτατο επίπεδο και διερευνά, με το τεκμήριο της αθωότητας. Ας αφήσουμε, λοιπόν, να δούμε τί θα συμβεί και ας αφήσουμε και τακτικές που έχουν ως σκοπό την όξυνση της κοινής γνώμης. Μην κοροϊδευόμαστε, ξέρουμε, τώρα, μετά από αυτά που έγιναν Φεβρουάριο και Μάρτιο, γνωριζόμαστε μεταξύ μας και ξέρουμε όλοι τι παιχνίδι πήγε να παιχτεί και κάποιοι επιμένουν να το παίζουν. Δεν τους έπιασε ο πόνος, ούτε κάποιους δημοσιογράφους, λίγους ευτυχώς, ούτε κάποια κόμματα, πολλά δυστυχώς, για την τραγωδία των Τεμπών. Το μόνο που θέλουν είναι να βάζουν «πιασάρικους» τίτλους, αλλοιώνοντας απαντήσεις και δηλώσεις, ούτως ώστε να εκνευρίσουν παραπάνω τον κόσμο για ένα τραγικό δυστύχημα που δικαιολογημένα ο κόσμος απαιτεί δικαιοσύνη. Το είδαμε το παιχνίδι, μία το έκαναν με τα «ξυλόλια», μία το έκαναν με τα «χαμένα» βαγόνια, μία το έκαναν με τους «νεκρούς» που δήθεν εξαφανίζαμε, με τους «λαθρέμπορους» που κρύβαμε, μία το ένα, μία το άλλο, κάθονται και δίπλα σε πονεμένους ανθρώπους, για να το παίξουν και ευαίσθητοι όλοι αυτοί οι πολιτικάντηδες της Βουλής, όμως η αλήθεια στο τέλος της ημέρας κερδίζει. Και η μεγάλη αλήθεια για το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών θα έρθει μόνο από τη Δικαιοσύνη.

Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Επειδή είπατε για εικόνες που είδαμε τον Μάρτιο, είδαμε και τον Πρωθυπουργό να σταματάει μπροστά στα ονόματα των θυμάτων του δυστυχήματος των Τεμπών. Θα το ξαναδούμε την άλλη εβδομάδα ή θα περάσει από πάνω;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ο Πρωθυπουργός έσκυψε με σεβασμό στη μνήμη των ανθρώπων. Και εφόσον βρεθεί σε ένα αντίστοιχο μνημείο μιας τραγωδίας, νεκρών μιας τραγωδίας, είτε αυτή είναι τα Τέμπη, είτε μια άλλη εθνική τραγωδία, θα το κάνει σε ανθρώπινο επίπεδο. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε ως Κράτος – και αργήσαμε, θα πω εγώ – να προστατεύσουμε έναν ιερό χώρο υπέρ ηρώων. Το να σέβεσαι, το να τιμάς τα θύματα των Τεμπών ή οποιασδήποτε άλλης εθνικής τραγωδίας, δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να σέβεσαι και να τιμάς τους ήρωες του Έθνους. Δεν νομίζω ότι ο χώρος είναι το σημαντικό. Δηλαδή, αν τα ονόματα αυτά ήταν σε ένα άλλο σημείο, θα ήταν λιγότερος ο σεβασμός. Το να επιμένουμε να τα βάζουμε ή το ένα ή το άλλο, τη στιγμή που ξέρουμε ότι σε αυτό το σημείο υπάρχει ένα ιερό μνημείο υπέρ ηρώων, μάλλον άλλον στόχο έχουμε. Δηλαδή, αν το μνημείο αυτό ήταν κάπου αλλού, θα υπήρχε πρόβλημα; Θα ήταν λιγότερος ο σεβασμός; Θα σεβόμασταν λιγότερο τα θύματα μιας εθνικής τραγωδίας, όπως ήταν η τραγωδία των Τεμπών; Δεν είναι ή το ένα ή το άλλο. Επαναλαμβάνω: Όσο και να προσπαθούν κάποιοι να φτιάξουν αυτό το δίλημμα για να χωρίσουν την κοινωνία σε «Βόρειους και Νότιους», «Άσπρους και Μαύρους», «Ολυμπιακούς – Παναθηναϊκούς», «Κόκκινους και Κίτρινους», δεν θα τους περάσει. Το ερώτημα είναι: Να σεβαστούμε χωρίς αστερίσκους ένα ιερό μνημείο, ναι ή όχι; Και σε αυτό το ερώτημα όλα τα κόμματα θα κληθούν να απαντήσουν.

ΑΝΤ. ΚΟΤΖΑΪ: Κύριε Εκπρόσωπε, το Documento αποκάλυψε ότι ο Γιώργος Μυλωνάκης βρίσκεται στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας επί τη βάσει της μηνυτήριας αναφοράς που κατέθεσαν εναντίον του, στις 12 Σεπτεμβρίου, το Documento και ο Κώστας Βαξεβάνης, με την αξιολόγηση του συντελείται να αναμένεται να καθορίσει την από εδώ και στο εξής πορεία της έρευνας, η οποία πιθανότατα θα έχει αντανάκλαση σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο. Στην απάντησή του ο κ. Μυλωνάκης έκανε λόγο για αθλιότητες, παρα-δημοσιογραφία και σκευωρία. Μάλιστα, είπε για τον εκδότη και δημοσιογράφο, Κώστα Βαξεβάνη, ότι «όσο και να προσπαθεί, όμως, να γνωρίζει ότι όλοι έχουν αντιληφθεί το σκοτεινό του ρόλο, που δεν είναι άλλος από το να χτυπήσει την Κυβέρνηση μέσω εμού, με χυδαία ψέματα και άθλιες μεθοδεύσεις». Επίσης, μίλησε για «δολοφονίες χαρακτήρων». Η μία ερώτηση είναι, εάν συμφωνεί η Κυβέρνηση ένας κρατικός   αξιωματούχος δίπλα στον Πρωθυπουργό να εκφράζεται έτσι για δημοσιογράφους, να χαρακτηρίζει έτσι. Σας θυμίζω ότι ο δημοσιογράφος είναι δεδομένο ότι μπορεί να ασκεί κριτική και, μάλιστα, όπως λέει η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα δικαιώματα του ανθρώπου, ακόμα και υπερβολική και άδικη. Μπορεί ένας πολιτικός δίπλα στον Πρωθυπουργό να μιλάει έτσι για δημοσιογράφους, αντί να περιορίζεται στις αναγκαίες και ευπρεπείς απαντήσεις; Και η δεύτερη ερώτηση είναι: Αν διαβιβαστεί στη Βουλή η δικογραφία για τον κ. Μυλωνάκη, είτε από την ελληνική Εισαγγελία είτε από  Ευρωπαϊκή, μπορεί να παραμείνει δίπλα στον Πρωθυπουργό; Γιατί για τον κ. Βορίδη  υπήρχε συγκεκριμένη αντιμετώπιση, απομάκρυνση.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όπως είναι δικαίωμα κάθε δημοσιογράφου να ασκεί κριτική – άλλο κριτική, βέβαια, άλλο κατασυκοφάντηση, αυτό το κρίνει η Δικαιοσύνη και, όπως προανήγγειλε ο κ. Μυλωνάκης, θα απευθυνθεί στη Δικαιοσύνη – δικαίωμα κάθε πολίτη είναι, είτε είναι πολιτικός είτε όχι, είναι να απευθύνεται στη Δικαιοσύνη για να υπερασπιστεί τον εαυτό του, την τιμή και την υπόληψή του. Τα δικαιώματα όταν τα απαριθμούμε, να τα απαριθμούμε εν συνόλω σε μία συγκεκριμένη περίπτωση. Ο κ. Μυλωνάκης ήταν σαφής στην απάντησή του. Αναφερόμαστε στην απάντηση του κ. Μυλωνάκη, η οποία είναι μία απάντηση η οποία εκφράζει εν συνόλω την Κυβέρνηση, δεν είναι μια ατομική απάντηση του κ. Μυλωνάκη, ειδικά ως προς την ουσία του συγκεκριμένου θέματος. Και νομίζω ότι, από τη στιγμή που ο ίδιος είπε ότι θα απευθυνθεί στη Δικαιοσύνη για να εξεταστεί όλο αυτό το θέμα και να υπερασπιστεί ο ίδιος τον εαυτό του,  κάνει πάρα πολύ καλά, γιατί σε αυτές τις περιπτώσεις δεν χρειάζεται να αφήνουμε πράγματα να αιωρούνται, ειδικά όταν είναι τόσο σοβαρά θέματα.

Ως προς το δεύτερο ερώτημά σας, το δεύτερο σκέλος του ερωτήματός σας, πάρα πολλές φορές σας έχω πει – όχι εσάς, συνολικά σε ερωτήσεις που μου έχουν γίνει από συναδέλφους σας και εσάς – ότι καθημερινά έρχονται διάφορες δικογραφίες στη Βουλή, μέσα στον μήνα δεκάδες, μέσα στον χρόνο πολλές δεκάδες που μπορεί να ξεπερνούν και τις 100, δεν έχω τα ακριβή στατιστικά, οπότε μην σας πω κάτι που δεν είναι ακριβές. Υπάρχουν δικογραφίες, οι οποίες έρχονται από τη Δικαιοσύνη μετά από μία έρευνα που έχει γίνει και αναφέρονται κάποια ονόματα και εκεί, κατά το άρθρο 86, πρέπει η Βουλή να εξετάσει αν και εφόσον υπάρχουν προς διερεύνηση ποινικές ευθύνες και υπάρχουν και μηνύσεις ιδιωτών που έρχονται στη Βουλή. Άλλο το ένα, άλλο το άλλο. Αλλά μην συγκρίνουμε δύο ανόμοια πράγματα. Δεν έχει νόημα να μιλάμε υποθετικά. Για την ουσία των πραγμάτων, ο κ. Μυλωνάκης έχει απαντήσει πολλάκις στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και έχει πει ο ίδιος ότι όταν κληθεί στην Εξεταστική Επιτροπή, επίσης θα έρθει για να δώσει απαντήσεις.

ΑΝΤ. ΚΟΤΖΑΪ: Όμως, σε επίπεδο χαρακτηρισμών, δηλαδή, πέρα από τη Δικαιοσύνη που επικαλεστήκατε, κ.λ.π., συμφωνεί η Κυβέρνηση με αυτούς τους χαρακτηρισμούς; Έχει σημασία να απαντήσετε καθαρά.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θα σας απαντήσω τι θα έκανα εγώ, οπότε θα καταλάβετε ποια είναι η απάντηση. Εφόσον νιώσω ότι κάποιος θίγει την τιμή και την υπόληψή μου και διαδίδει, γράφει, αναφέρει κάτι ψευδές και δυσφημιστικό, θα κάνω τα πάντα για να υπερασπιστώ τον εαυτό μου με κάθε νομικό μέσο που διαθέτω και κυρίως την τιμή και τη δική μου και της οικογένειάς μου. Μην κοροϊδευόμαστε. Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο τα τελευταία χρόνια  –  και, δυστυχώς, δεν είναι λίγα, είναι αρκετά  – όπου η πολιτική αντιπαράθεση έχει ξεπεράσει τα όρια τα οποία είχαμε συνηθίσει, με προσωπικές επιθέσεις, μετατροπή της πολιτικής σε ένα απέραντο δικαστήριο. Και, ξέρετε, όταν ένας άνθρωπος νιώθει ότι του επιτίθενται με κάτι το οποίο δεν είναι αληθές, είναι και ανθρώπινο να αντιδράσει.  Θεωρώ ότι πρέπει να μείνουμε στη πολιτική αντιπαράθεση, πρέπει να μείνουμε σε αυτά τα όρια, αλλά όταν θεωρούμε και αυτό θεωρεί ο κ. Μυλωνάκης, με βάση και τα ίδια πράγματα που έχει ο ίδιος απαντήσει ότι βαλλόμαστε, οφείλουμε να απαντήσουμε. Γιατί πίσω από έναν πολιτικό, πίσω από έναν υπουργό, κρύβεται ένας άνθρωπος που έχει μία οικογένεια. Και αυτό ισχύει για όλους.

ΧΡ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Εσείς δηλώσατε ότι θα απαγορεύεται οποιαδήποτε συγκέντρωση στον χώρο, που θα προσδιορίσετε ως μνημείο. Από την άλλη, ο κ. Χρυσοχοΐδης  δήλωσε ότι η Κυβέρνηση πρέπει να σεβαστεί την εκδήλωση πένθους χιλιάδων ανθρώπων για τα θύματα των Τεμπών. Προφανώς εννοεί το προσκλητήριο νεκρών, όπου κάθε νύχτα οι συγγενείς συγκεντρώνονται και εκδηλώνουν αυτό το πένθος. Ποια γραμμή θα εφαρμοστεί; Η δικιά σας ή του αρμόδιου Υπουργού, του κ. Χρυσοχοΐδη;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν ξέρω τι έχετε υπόψη σας για διάφορα καθεστώτα του παρελθόντος, που μπορεί να έχετε μελετήσει με ιστορικό ενδιαφέρον, αλλά εγώ δεν ξέρω από γραμμές, εγώ ξέρω από νόμους οι οποίοι ψηφίζονται στη Βουλή. Και προσωπικά δεν συνηθίζω να δίνω γραμμές. Μπορεί αυτό να γινόταν σε άλλα παλιά απολυταρχικά καθεστώτα. Άρα, θα ισχύσει αυτό που θα αποφασίσει το Ελληνικό Κοινοβούλιο, ό,τι αποφασίσουν οι βουλευτές μας. Αυτό που θα αποφασίσουν οι βουλευτές μας, θα αποτελεί νόμο του Κράτους και ο νόμος είναι πάνω απ’ όλους και απ’ όλα.

ΧΡ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Δηλαδή, όταν κάνουν προσκλητήριο νεκρών οι συγγενείς τη νύχτα 11:18, δηλαδή ακριβώς την ώρα που πέθαναν τα παιδιά τους, εσείς θα κάνετε αυτό που λέει ο κ. Χρυσοχοΐδης, να το σεβαστείτε, ή θα στείλετε την Αστυνομία;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ήταν πολύ κατανοητή και απλή η απάντηση που έδωσα. Δεν νομίζω ότι υπάρχουν άγνωστες λέξεις. Ούτε η λέξη «νόμος», ούτε η λέξη «Κοινοβούλιο», ούτε η λέξη «Κράτος» είναι άγνωστες λέξεις, τις ξέρετε. Και το καταλαβαίνω κάνετε φιλότιμη προσπάθεια να κάνετε καριέρα με ερωτήσεις – απαντήσεις γύρω από ένα τραγικό δυστύχημα, αλλά δεν πρόκειται να σας κάνουμε τη χάρη να συμμετέχουμε σε αυτή σας την προσπάθεια. Σεβόμαστε απόλυτα τους συγγενείς των νεκρών των Τεμπών, όπως και κάθε εθνικής τραγωδίας και δεν βάζουμε, όμως, υπό διαπραγμάτευση τον αυτονόητο σεβασμό, ούτε με αστερίσκους ούτε με οτιδήποτε άλλο, στους ήρωες του Έθνους μας.

ΝΟΤ. ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ: Να επιστρέψω, κ. Υπουργέ, στη συνέντευξη του κ. Χακάν Φιντάν. Σε κάποια στιγμή λέει: «Εσείς δεν θέλετε τα 6 μίλια, εμείς δεν θέλουμε τα 12 μίλια. Υπάρχουν λύσεις» Είναι προφανές ότι –  το λένε και διεθνολόγοι, άκουγα το πρωί – ανοίγει ένα «παράθυρο», σαν να μας λέει «ελάτε να διαπραγματευθούμε». Θα το ανοίξουμε αυτό το «παράθυρο»;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η θέση της χώρας διαχρονικά παραμένει η ίδια και δεν πρόκειται να αλλάξει. Έχουμε μία διαφορά που μας χωρίζει με την Τουρκία, τον καθορισμό ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, που επιθυμούμε να επιλυθεί επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου. Και δεν πρόκειται ποτέ να βάλουμε στην οποιαδήποτε διαπραγμάτευση ούτε ζητήματα «κόκκινων» γραμμών ούτε διαχρονικές εθνικές θέσεις. Δεν πρόκειται να μετακινηθούμε ούτε μισό χιλιοστό από αυτή μας τη θέση. Ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει, αλλά εμείς είμαστε ένα Κράτος, ένα κυρίαρχο Κράτος, όπου υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντά μας. Δεν υποχωρούμε, ούτε κατ’ ελάχιστο, από τις «κόκκινες» γραμμές μας και σεβόμαστε το Διεθνές Δίκαιο. Το ποιος είναι ο χρόνος που θα γίνει αυτή η συζήτηση, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, αλλά ο βασικότερος όλων είναι αυτά που σας είπα: Μόνο μία διαφορά και καμία άλλη και μόνο επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου.

 

Γ. ΣΑΚΚΟΥΛΑ: Ήθελα να σας πάω λίγο στο νομοσχέδιο της κυρίας Κεραμέως, το εργατικό. Χθες η τοποθέτηση, η ανάρτηση του Πρωθυπουργού προκάλεσε έναν νέο γύρο αντιπαράθεσης. Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, είπε ότι το επιχείρημα του κ. Μητσοτάκη περί μη γενικευμένης επιβολής της 13ωρης εργασίας, το απαντά, συγκεκριμένα το άρθρο 659 του Αστικού Κώδικα και το άρθρο 57 του Νόμου 4808 του 2021. Αν υπάρχει ένα σχόλιο, απάντηση ως προς αυτό, αν το γνωρίζετε και δεύτερο, επειδή είδαμε να γίνεται θέμα στον διεθνή Τύπο, τα κόμματα της αντιπολίτευσης σχολιάζουν, ότι αυτό καταδεικνύει πόσο ντροπιαστική είναι αυτή η νομοθέτηση και ότι πρόκειται για άλλη μια πρωτιά της χώρας, με αρνητικό φυσικά πρόσημο. Αν έχετε κάποιο σχόλιο…

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ξεκινάω λέγοντας, ότι αν είναι ντροπιαστική αυτή η νομοθέτηση και χρησιμοποιούν μάλιστα και αυτά τα δημοσιεύματα και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, θα πρέπει να κοιταχτούν στον καθρέφτη, γιατί οι περισσότεροι από τους μισούς βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου ψήφισαν περισσότερα από τα μισά άρθρα του νομοσχεδίου. Άρα δεν μπορεί να ισχύουν όλα. Άρα σίγουρα, ακόμα και να δεχθούμε ένα μέρος της κριτικής της αντιπολίτευσης, η οποία δυστυχώς βασίζεται σε fake news, αυτή η κριτική, είχε πάρα πολλά άρθρα το νομοσχέδιο, τα οποία η ίδια η αντιπολίτευση θεώρησε καλά και τα ψήφισε, με εξαίρεση τον ΣΥΡΙΖΑ που έκανε όλο αυτό το παιχνίδι της αποχώρησης, για να μην ψηφίσει, όπως και τα υπόλοιπα κόμματα αυτά τα άρθρα. Είχε και μια ανάρτηση ο κ. Γερουλάνος, δεν ξέρω αν αναφέρεστε σε αυτήν, στην ερώτηση σας, για να τα απαντήσουμε όλα εν συνόλω, όπου απάντησε η Υπουργός, η κυρία Κεραμέως, με συγκεκριμένο σημείο της Συλλογικής Κλαδικής Σύμβασης Εργασίας στον Ασφαλιστικό Κλάδο, όπου επιβεβαίωσε αυτό το οποίο ισχυρίστηκε η Υπουργός στη Βουλή. Και ως προς τη ρύθμιση για το 13ωρο, παραπάνω από ένα μήνα και το Υπουργείο δια της Υπουργού και των υπόλοιπων εκπροσώπων και εγώ προσωπικά και πάρα πολλά κοινοβουλευτικά μας στελέχη, με βουλευτές μας, έχουμε απαντήσει στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης. Καταρχάς, επαναλαμβάνω, ότι αυτό το οποίο άλλαξε είναι κάτι που μπορούσε να κάνει χρήση ένας εργαζόμενος για συγκεκριμένες μέρες το χρόνο, χωρίς να επηρεάζονται τα συνολικά όρια και πάντοτε σε συνεννόηση από εκεί που ήταν δυνατότητα πριν το νομοσχέδιο σε δύο εργοδότες, τώρα δόθηκε η δυνατότητα και σε έναν εργοδότη. Είναι προφανές, ότι αυτό είναι υπέρ του εργαζόμενου, γιατί οι δύο εργοδότες προϋποθέτουν και τον χρόνο μετακίνησης. Και όλα αυτά πάντοτε με όλες τις υπόλοιπες διατυπώσεις και προβλέψεις του νομοσχεδίου, περί εξασφάλισης των δικαιωμάτων του εργαζομένου, όπως ακριβώς τα απάντησε η Υπουργός και οι υπόλοιποι του Υπουργείου στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Πράγματι, πράγματι, δεν είναι η πρώτη φορά που μια σειρά από παραπλανητικοί τίτλοι εντός συνόρων, από την αντιπολίτευση και κάποια Μέσα, γιατί η αλήθεια είναι αυτή, ότι ναι είναι αληθές ότι είναι 37 μέρες, είναι αληθές ότι ίσχυε πριν, άρα δεν το αλλάξαμε τώρα, για δύο εργοδότες και έγινε για έναν εργοδότη, βγήκαν και εκτός συνόρων και δεν είναι η πρώτη φορά, όπου πράγματα τα οποία στη χώρα μας δεν είναι ακριβώς έτσι ή ισχύουν και τα αντίθετα κάποιες φορές, τα βλέπουμε να αναπαράγονται και σε ξένα δίκτυα, όχι γιατί έχουν κάποιο δόλο οι ξένοι συνάδελφοι σας, αλλά γιατί κάποια Μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα θέλουν να χρησιμοποιήσουν, εγώ δεν θα πω ψεύτικους, θα πω τίτλους οι οποίοι απέχουν  από την ίδια την πραγματικότητα. Σημασία για έχει η αλήθεια και η αλήθεια βρίσκεται στο ίδιο το νομοσχέδιο. Έχουμε βγάλει μια σειρά από ερωτήσεις – απαντήσεις για να ξέρει ο κόσμος ακριβώς τι έχει ψηφιστεί.

Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Πράγματι, από το νομοσχέδιο προκύπτει ότι για 37, 5 μέρες το χρόνο και ανώτατο ετήσιο όριο υπερωριών τις 150 ώρες, πρόκειται για το 13ωρο, όμως από τις αναφορές και όχι μόνο του ΠΑΣΟΚ και η Επιθεώρηση… οι επιθεωρητές Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία και οι υπάλληλοι Επιθεώρησης Εργασίας, ανέφεραν πως βάση της νομοθεσίας ο εργοδότης έχει τη δυνατότητα να επιβάλει το 13ωρο πέραν των ορίων που προβλέπει το νομοσχέδιο. Δεν ισχύει αυτό;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ο νομοθέτης έχει τη δυνατότητα να επιβάλει το 13ωρο πέραν των…;

Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ:  Ο εργοδότης, όχι ο νομοθέτης.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:   Ο εργοδότης. Ποιος το λέει αυτό;

Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Αυτό το ανέφεραν και οι επιθεωρητές Ασφάλειας και Υγείας….

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εσείς το είδατε σε κάποια διάταξη στο Νόμο;

Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Βάσει… οι αναφορές λένε πως η νομοθεσία, ο Αστικός Κώδικας και το άρθρο 57 του 4808/2021, επιτρέπουν στον εργοδότη να επιβάλει…

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όχι.

Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ:   το 13ωρο… Για αυτό σας ρωτώ.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όχι, η απάντηση είναι ότι υπάρχει ένας ειδικότερος…

Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Υπάρχουν καταγγελίες για αυτά…

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ναι εντάξει, αλλά…

Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: … είστε Κυβερνητικός Εκπρόσωπος να τα απαντήσετε.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η απάντηση είναι ότι όταν υπάρχει ένας ειδικότερος νόμος για ένα θέμα, προφανώς υπερισχύει ο ειδικότερος νόμος. Εδώ είναι μια ειδική διάταξη που βάζει συγκεκριμένα όρια πάνω από τα οποία κανένας δεν μπορεί να περάσει. Και τα όρια αυτά είναι το συνολικό όριο των ωρών που μπορεί κάποιος να δουλέψει ως υπερωριακή απασχόληση, των ωρών ξεκούρασης, των ωρών που μπορεί σε συμφωνία εργοδότη και εργαζόμενου κάποιος  για συγκεκριμένες μέρες τον χρόνο να δουλέψει παραπάνω και αυτά είναι πράγματα τα οποία δεν μπορεί κανείς να προσπεράσει. Είναι ειδικότερη η συγκεκριμένη διάταξη και το συγκεκριμένο νομοσχέδιο στο συγκεκριμένο θέμα, άρα κανείς δεν μπορεί αυτό να το παραβιάσει, αλλιώς δεν θα χρειαζόταν να ψηφιστεί αυτή η διάταξη. Αν ίσχυαν αυτές οι καταγγελίες ποιος ο λόγος να ψηφιστεί η διάταξη; Για ποιο λόγο να έρθει η Κυβέρνηση στο Κοινοβούλιο για να ψηφίσει τον συγκεκριμένο νόμο; Το μόνο που άλλαξε, το μόνο που άλλαξε είναι ότι αυτό που μπορούσε να κάνει κάποιος σε δύο εργοδότες τώρα μπορεί να το κάνει σε έναν εργοδότη. Τίποτα άλλο δεν έχει αλλάξει και θεωρώ ότι η πλειονότητα των διατάξεων αυτού του νομοσχεδίου είναι απολύτως προστατευτικές για τους εργαζόμενους. Και το ξαναλέω για να μην τρελαθούμε. Δεν υπάρχει άνθρωπος – για να μιλάμε και λίγο και πέραν των διατάξεων – δεν υπάρχει άνθρωπος ο οποίος, ειδικά μισθωτός, δεν αναφέρομαι σε έναν ελεύθερο επαγγελματία, έναν άνθρωπο που μπορεί να έχει μια δική του επιχείρηση, να θέλει να αφιερώσει κάποιο χρόνο στη δική του επιχείρηση, αναφέρομαι σε έναν εργαζόμενο, σε έναν μισθωτό. Δεν υπάρχει μισθωτός ο οποίος να χαίρεται να δουλεύει τόσες πολλές ώρες. Ακόμα και για 37 μέρες τον χρόνο. Δεν διαφωνεί κανείς σε αυτό. Δηλαδή ένας άνθρωπος ο οποίος ξεκινά από τις 8 το πρωί και τελειώνει στις 9 το βράδυ, για κάποιες μέρες τον χρόνο, δεν είναι ότι το κάνει με μεγάλη χαρά αυτό το πράγμα. Όμως και για αυτό και ο στόχος μας είναι και τον έχουμε καταφέρει σε πολύ μεγάλο βαθμό, με την κάρτα εργασίας, με μια σειρά από διατάξεις, με το γεγονός ότι έχουμε τον μεγαλύτερο ρυθμό αύξησης θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης, άρα θωρακίζουμε έτσι τους εργαζόμενους, εκεί οδηγεί η πολιτική μας. Αλλά από το σημείο αυτό, το να φτάνουμε στο σημείο να διακινούμε fake news, ότι ένα νομοσχέδιο που κάτι που ίσχυε για δύο εργαζόμενους το έκανε να ισχύει και για έναν εργαζόμενο συνιστά την «Κυβέρνηση που καθιέρωσε το 13ωρο», ενώ αυτό είναι για συγκεκριμένες μέρες, με πολύ αυστηρές προϋποθέσεις, χωρίς να επηρεάζεται το συνολικό όριο των ωρών απασχόλησης, το ένα είναι μια πολύ σοβαρή συζήτηση, το άλλο είναι διακίνηση fake news.

ΑΝΤ. ΚΟΤΖΑΙ: Κύριε Εκπρόσωπε, σε σχετική ερώτηση ο Α. Γεωργιάδης, είπε να ρωτήσετε τον κ. Δένδια για το αν θα σβηστούν τα ονόματα των 57 θυμάτων των Τεμπών στο Σύνταγμα. Η Κυβέρνηση λύνει εσωκομματικά ζητήματα με την συγκεκριμένη τροπολογία για τον Άγνωστο Στρατιώτη;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όχι, σε καμία περίπτωση. Το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη είναι ένα ιερό Μνημείο σεβασμού των ηρώων, χάρη στον αγώνα των οποίων είμαστε σήμερα εδώ. Αυτό θέλει να πετύχει η Κυβέρνηση, ούτε είναι ζήτημα εσωκομματικό, ούτε είναι ζήτημα αντιπαράθεσης των κομμάτων, ούτε σε καμία περίπτωση στρέφεται εναντίον συγγενών θυμάτων μιας εθνικής τραγωδίας. Είναι πάρα πολύ απλός ο στόχος, ο σκοπός, θεωρώ ότι θα έπρεπε να ενώνει και το πολιτικό σύστημα και την κοινωνία. Κανένας δεν θέλει να βάλει κανέναν απέναντι στον άλλον. Και νομίζω ότι είναι και υπερβολικό το ότι «υπάρχει εσωκομματικό ζήτημα» επειδή έκανε μια αναφορά ο κ. Γεωργιάδης και την έκανε γιατί ένα μέρος της διάταξης – ας την δούμε την διάταξη – αναφέρεται στο Υπουργείο Άμυνας, αλλά το ξαναλέω, μην μπερδευόμαστε για να μην ακούσουμε πάλι τα περί στρατού στο Σύνταγμα. Την εφαρμογή του νόμου, δηλαδή την προστασία της έννομης τάξης, σε περίπτωση που χρειαστεί, θα την έχει η Ελληνική Αστυνομία όπως και σε όλη την υπόλοιπη Ελληνική Επικράτεια.

 

ΧΡ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Έχετε μήπως ενημέρωση σχετικά με τον άνθρωπο που συνελήφθη και έφυγε από τη ΓΑΔΑ με σπασμένο πόδι;

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Νομίζω ότι σε αυτό επιφυλάχθηκε το Υπουργείο και έχει κάνει σχετική ΕΔΕ, δεν ξέρω ποιό είναι, μισό λεπτό, γιατί είναι και ένα άλλο θέμα που με ρωτήσατε, είναι ένα για το Ισραήλ που με ρωτήσατε και για ένα, μεταφορά στρατιωτικού υλικού. Γι΄ αυτό, δεν έχουμε πάρει απάντηση. Θα απαντήσει το Υπουργείο μάς είπε γι΄ αυτό, θα σας δώσει απάντηση το Υπουργείο. Και με ρωτήσατε και για κάτι άλλο.

 

ΧΡ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Για το Ισραήλ, επιτρέψτε να σας ρωτήσουμε την επόμενη φορά. Είναι κάτι που αυτή τη στιγμή δεν επείγει.

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ναι, γιατί με ρωτήσατε για ένα αεροπλάνο που μετέφερε στρατιωτικό υλικό και έχει απάντηση εδώ το Άμυνας. Όποτε θέλετε να σας τη δώσω την απάντηση αυτή.

 

 

**** Για το συγκεκριμένο ερώτημα έχει υποβληθεί ερώτηση στη Βουλή προς τους Υπουργούς Εξωτερικών, Εθνικής Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη και θα απαντηθεί διά του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

 

ΧΡ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Επομένως, για τον Παλαιστίνιο περιμένουμε από εσάς ή από το Υπουργείο κάποιο νέο;

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Από το Υπουργείο. Θα απαντήσει το Υπουργείο.

 

ΧΡ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Μιας και θα μας απαντήσει, μπορείτε να του πείτε να μας απαντήσει και για την περίπτωση του Βασίλη Μάγγου, που του έχουμε στείλει ένα e-mail εννέα μήνες και δεν μας έχει απαντήσει;

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Βεβαίως.

 

ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Την περασμένη εβδομάδα ακούσαμε τον πρώην Πρωθυπουργό, τον κ. Καραμανλή, να μιλάει για τον κίνδυνο, για επερχόμενη κρίση απαξίωσης, κρίση απονομιμοποίησης, κρίση αμφισβήτησης και απόρριψης του θεσμικού πλαισίου και του πολιτικού συστήματος. Αναγνωρίζετε κυβερνητικές ευθύνες σε αυτή την κατάσταση; Ο Πρωθυπουργός όταν συνάντησε πρόσφατα τον κ. Καραμανλή έγινε κοινωνός αυτών του των ανησυχιών;

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Νομίζω ότι έχουμε απαντήσει από την ημέρα εκείνη αρκετές φορές σε σχετικές μας συνεντεύξεις. Ο μεγάλος κίνδυνος για τους θεσμούς προέρχεται από συμπεριφορές, όπως εκείνες της προηγούμενης Κυβέρνησης με τα παραϋπουργεία Δικαιοσύνης, με την παρέμβαση στους θεσμούς. Εκρίθησαν όλα αυτά και από τη Δικαιοσύνη με τις αμετάκλητες καταδίκες 13 – 0 των Υπουργών, με το ότι αφέθηκε ανοιχτή η Βουλή για να ψηφιστεί ένας ποινικός κώδικας, με τον νόμο Παρασκευόπουλου. Εκεί πραγματικά κινδύνευσαν οι θεσμοί, γιατί σκεφτείτε, πόσο φοβερό είναι να κρεμάς στα μανταλάκια πολιτικούς σου αντιπάλους, μόνο και μόνο για να πετύχεις τους δικούς σου στόχους. Ναι, εκεί πραγματικά υπήρξε πολύ μεγάλος κίνδυνος για τους θεσμούς. Όπως, επίσης, πολύ μεγάλος κίνδυνος για τους θεσμούς υπάρχει όταν, όπως συμβαίνει τους τελευταίους μήνες, ακόμα οι δηλώσεις περί μη εμπιστοσύνης στη Δικαιοσύνη, δηλώσεις επιθετικές κατά δικαστών, κατά των επικεφαλής του Αρείου Πάγου, που οι άνθρωποι αυτοί δεν ανήκουν σε κανένα κόμμα και δεν θα έπρεπε να αποτελούν μέρος της πολιτικής αντιπαράθεσης. Όλα αυτά, ναι, είναι πάρα πολύ ανησυχητικά, πάρα πολύ επικίνδυνα και δεν θεωρώ ότι πρέπει να τα προσπερνάμε. Έκανε, λοιπόν, τις επισημάνσεις του ο πρώην Πρωθυπουργός. Δεν είναι δική μας δουλειά να τον ερμηνεύουμε και να αναλύουμε αυτά τα οποία είπε. Αλλά, ναι, εμείς, στο μερίδιο που μας αναλογεί, θα δώσουμε κάθε μάχη που πρέπει να δώσουμε για να προστατεύσουμε το κράτος Δικαίου, να αποτρέπουμε παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη και όπως έχετε διαπιστώσει, να μην μπαίνουμε στη διαδικασία για να γίνουμε αρεστοί, να «παραγγέλνουμε» αποφάσεις, όπως κάνει δυστυχώς πολλές φορές η Αντιπολίτευση.

 

ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Για να καταλάβω. Θεωρείτε ότι αυτά που είπε ο πρώην Πρωθυπουργός αναφέρονται στα όσα έγιναν από την προηγούμενη Κυβέρνηση ή απλώς απορρίπτετε τη μομφή για τη δική σας Κυβέρνηση; Και επιπροσθέτως, ο κ. Λαζαρίδης είπε, ότι αυτά που είπε, μπορεί να είναι και αυτοκριτική για τα δικά του πεπραγμένα. Συμφωνείτε; Είναι κοινοβουλευτικός σας εκπρόσωπος.

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν είμαι εκπρόσωπος του πρώην Πρωθυπουργού, είμαι εκπρόσωπος του νυν Πρωθυπουργού, παρά τον μεγάλο σεβασμό σε έναν άνθρωπο που έχει ηγηθεί της χώρας και του κόμματος στο οποίο είμαι από μικρό παιδί και είναι ένας εκ των Προέδρων που και εγώ, ως πολύ νεότερος τότε, χωρίς κάποιο αξίωμα, τον έχω υπηρετήσει πολιτικά. Εγώ σας παρέθεσα την αντικειμενική πραγματικότητα. Αυτά τα οποία είπε, όταν τα άκουσα εγώ, εγώ προσωπικά, θυμήθηκα τα παραϋπουργεία Δικαιοσύνης, τη σκευωρία NOVARTIS, τους ποινικούς κώδικες, όλα όσα ο ίδιος ο κ. Κοντονής είχε πει και θυμήθηκα δηλώσεις όπως αυτές του κ. Ανδρουλάκη, ότι «δεν εμπιστεύομαι τη Δικαιοσύνη», τις επιθέσεις της κυρίας Κωνσταντοπούλου σε δικαστές. Όταν τα άκουσα πρωτίστως αυτά μου ήρθαν στο μυαλό. Αυτό δεν σημαίνει ότι και εμείς ως Κυβέρνηση δεν πρέπει να συνεχίσουμε να βελτιωνόμαστε. Η χώρα μας, συστάσεις για το κράτος Δικαίου έχει. Αλλά έχει λιγότερες από όσες είχε τα προηγούμενα χρόνια και έχει και πάρα πολλές διατυπώσεις στην ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, βελτίωσης. Σε κάποια, μάλιστα, σημεία, λέει «εντυπωσιακή πρόοδος», όπως για παράδειγμα στην ελευθερία του Τύπου. Η πραγματικότητα δεν είναι ότι έχουμε εκμηδενίσει αυτά για τα οποία πρέπει να ασχοληθούμε. Η πραγματικότητα είναι ότι είμαστε σε πολύ καλύτερο σημείο σε επίπεδο κράτους Δικαίου και ελευθερίας του Τύπου, από ό,τι ήμασταν όταν αναλάβαμε την εξουσία. Αυτή είναι η αλήθεια.

 

 

Τώρα, ενημερώνομαι ότι, αυτό το οποίο με ρωτήσατε πριν, ο συνάδελφός σας, έχει επισυναφθεί για τον Παλαιστίνιο, έχει επισυναφθεί στην προηγούμενη ενημέρωση η απάντηση του Υπουργείου. Άρα, υπάρχει μια απάντηση που επισυνάφθηκε στην προηγούμενη ενημέρωση, στη γραπτή δηλαδή που πήρατε μετά την προηγούμενη ενημέρωση πολιτικών συντακτών.

 

ΧΡ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Για τον νόμο σχετικά με το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη είδαμε να τοποθετούνται δημόσια οι κύριοι Μητσοτάκης, εσείς, ένας γραμματέας, ο κ. Γεωργιάδης, ο κ. Χρυσοχοΐδης, ο κ. Πλεύρης, ο κ. Οικονόμου, ο κ. Μαρκόπουλος, λογικά και άλλοι, μπορεί να μου διαφεύγουν, από το στρατόπεδο της Ν.Δ.. Λείπει ένας, ο κ. Δένδιας. Αύριο θα τοποθετηθεί για τη νομοθετική παρέμβαση ο κ. Δένδιας ή θα το αποφύγετε;

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Καταρχάς, όπως έχετε διαπιστώσει και στη σημερινή διαδικασία και σε πολλές άλλες διαδικασίες και αν δείτε και σε πολλές συνεντεύξεις, απαντάμε σε αυτά που μας ρωτάτε. Δεν σας κάνω μαθήματα, όχι εσάς, συνολικά, αλλά θεωρώ πολύ πιο ενδιαφέροντα πράγματα που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών, η τιμή του πετρελαίου, οι τιμές στα σουπερμάρκετ, οι φόροι οι οποίοι μειώνονται, η βελτίωση της εικόνας στα νοσοκομεία, στα σχολεία που ακόμα υπάρχουν πολλά προβλήματα, όλα αυτά τα οποία αντιμετωπίζουν προβλήματα τα οποία απασχολούν τους πολίτες καθημερινά, θα ήταν πολύ πιο χρήσιμο να συζητάμε, παρά μια τροπολογία που για μένα είναι αυτονόητη και θα έπρεπε να ενώνει το πολιτικό σύστημα. Άρα, στις 30 ερωτήσεις που δέχομαι, οι 20 κατά μέσο όρο τις τελευταίες ημέρες αφορούν ένα θέμα, δεν φταίω εγώ που απαντώ για την τροπολογία. Δεν μπορεί να με ρωτάτε για την τροπολογία και να σας απαντώ για τα 2.200 προϊόντα που μειώνονται οι τιμές τους. Αλλά ίσως ένας από τους λόγους που κάποια θέματα μονοπωλούν τη δημόσια συζήτηση είναι για να μην συζητούμε κάποια άλλα θέματα. Δημοκρατία έχουμε. Εμείς δεν είμαστε σαν την κυρία Κωνσταντοπούλου. Δεν θα αρχίσω να τρέχω, αν με ρωτάτε πράγματα που δεν μου αρέσουν και θα ήθελα να με ρωτάτε άλλα πράγματα. Τώρα, για τον κ. Δένδια. Ο κ. Δένδιας απαντάει και δια του Υπουργείου και ο ίδιος όποτε κρίνεται απαραίτητο. Έχει μια σειρά από τοποθετήσεις για το Υπουργείο Άμυνας. Το Υπουργείο Άμυνας, όπως και το Υπουργείο Εξωτερικών, το γνωρίζετε πολύ καλά, είναι κάποια ευαίσθητα χαρτοφυλάκια, στα οποία οι κατά καιρούς Υπουργοί, ειδικά τις τελευταίες περιόδους, μένουν στο συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο το οποίο εκπροσωπούν για προφανείς λόγους. Δεν νομίζω, το έχω ξαναπεί, δεν υπάρχει κανένας «δράκος στο παραμύθι» και το ποιος θα έρθει στη Βουλή και ποιος θα υπερασπιστεί την τροπολογία, αν έχετε παρατηρήσει και προ ημερών σε συνέντευξή μου ουσιαστικά το έχω πει, μένει να ανακοινωθεί και επίσημα σήμερα το απόγευμα, αλλά θα σας λυθούν και εκεί όλες οι απορίες.

 

Γ. ΣΑΚΚΟΥΛΑ: Φαντάζομαι έχετε δει τα διαγράμματα του Vouliwatch, έβγαλε ένα εργαλείο για τα οικονομικά των κομμάτων τα τελευταία χρόνια. Η κυρία Σδούκου έγραψε στα social media ότι παρουσιάζει με έναν παραπλανητικό τρόπο τα στοιχεία, δεν ενισχύουν την πληροφόρηση, αλλά την προπαγάνδα. Ο ΣΥΡΙΖΑ μετά αντέδρασε, να σας το πω ακριβώς μάλιστα. Μεταφέρει ένα ερώτημα, να το πω κι εγώ τώρα: «Να απαντήσει η κυρία Σδούκου ή ακόμα καλύτερα εσείς, ο κ. Μαρινάκης». Αν αύξησαν τα εισοδήματά τους οι βουλευτές και οι Υπουργοί της Ν.Δ. από το 2019 και μετά που ήρθαν στην εξουσία και μάλιστα βάζουν και μέσα στην εξίσωση ότι από το 2019 και μετά παραμένει σταθερός ο αριθμός των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος. Έχετε κάποια απάντηση;

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εδώ έπρεπε να απαντήσει και πολύ καλά έκανε, η Ν.Δ. δια της εκπροσώπου της, της κυρίας Σδούκου, γιατί αν δει κανείς τον αρχικό πίνακα που δημοσιεύθηκε, αν έβλεπε κανείς τον αρχικό πίνακα, θα συμπέραινε ότι υπήρξε μια απίστευτη αύξηση του πλουτισμού των βουλευτών της Ν.Δ., γιατί έγινε το εξής απίστευτο στατιστικά, δεν το έχω ξαναδεί. Να συγκρίνουμε το άθροισμα, το σύνολο των χρημάτων μιας Κ.Ο. που, αν δεν κάνω λάθος, ήταν λιγότεροι από 80 οι βουλευτές, με μια Κ.Ο. που ξεπερνά τους 150. Δεν είναι σωστή η σύγκριση αυτή. Σωστή σύγκριση είναι, ας πούμε, δηλωθέν εισόδημα ανά βουλευτή. Δηλαδή, να διαιρούμε το άθροισμα με παρονομαστή τον αριθμό των βουλευτών. Στη μία περίπτωση, δια 75, 76, στην άλλη περίπτωση δια 155, όσοι είναι τώρα. Άρα, αυτό ορθώς το επισήμανε η κυρία Σδούκου, γιατί αν έβλεπε κανείς τον αρχικό πίνακα θα έβγαζε λανθασμένα συμπεράσματα, σχεδόν διπλασιασμό της περιουσίας, έλεγε το συγκεκριμένο, που δεν είναι αληθές. Αυτό το οποίο ισχύει, είναι αν δει κανείς τη μέση αύξηση από το 2019 στο 2023 και πάει λέγοντας, δηλαδή και μέχρι σήμερα, μεταξύ των Κ.Ο. όπου εκεί φαίνεται -το έγραψε η κυρία Σδούκου- ότι από τον μέσο όρο δεν απέχει η Κ.Ο. της Ν.Δ.. Δηλαδή, η διαφορά μεταξύ του ενός χρόνου με τον άλλον, δεν απέχει από τη μέση διαφορά των υπόλοιπων κομμάτων, με εξαίρεση -το έγραψε η κυρία Σδούκου- νομίζω ένα κόμμα, τα έχει πολύ καλά πει στην ανάρτησή της, μπορείτε να τη διαβάσετε και να τη δείτε. Αλλά αυτή είναι η απάντηση. Η απάντηση είναι ότι η διαφορά, αν γίνει σωστά η σύγκριση, γιατί δεν έχει γίνει σωστά η σύγκριση, η σωστή σύγκριση είναι ανά βουλευτή ο μέσος όρος, είναι και των βουλευτών της Ν.Δ. στον μέσο όρο των υπόλοιπων κομμάτων.

 

ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Να ρωτήσω κάτι; Από την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή είδαμε τη χυδαία επίθεση του κ. Βελόπουλου στον κ. Καιρίδη. Είδαμε και εσάς που καλέσατε τα κόμματα να καταδικάσουν. Διορθώστε με, δεν είδαμε ανακοίνωση από τη Ν.Δ. όμως.

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εκφράστηκε η Ν.Δ., η Κυβέρνηση από εμένα και η Ν.Δ. από τον Κοινοβουλευτικό της Εκπρόσωπο. Και στη Βουλή έγιναν σχετικές καταγγελίες. Είναι αυτονόητο το να ζητάμε αυτή την καταδίκη. Τώρα…

 

ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Δηλαδή τα κόμματα να καταδικάσουν και είδαμε ανακοινώσεις από τα κόμματα και μου έκανε εντύπωση, γι΄ αυτό ρωτάω και δεν υπήρχε δική σας ανακοίνωση.

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η Κ.Ο. της Ν.Δ. και εκείνη τη στιγμή τοποθετήθηκε και στη Βουλή και όσοι ήταν εκείνη τη στιγμή στη Βουλή και καταδίκασαν την πράξη αυτή. Θύμα ήταν ένα μέλος της Κ.Ο. της Ν.Δ.. Την ίδια ακριβώς ημέρα, εκπροσωπώντας την Κυβέρνηση, αλλά δεν το έκανα μόνο εκπροσωπώντας την Κυβέρνηση, θεωρώ ότι είναι το ελάχιστο που πρέπει να κάνουμε όταν συμβαίνει κάτι τόσο χυδαίο, τοποθετήθηκα υπέρ του κ. Καιρίδη. Ήταν ένα από τα περιστατικά τα οποία δεν τιμούν το ελληνικό Κοινοβούλιο. Τα υπόλοιπα κόμματα, σε μία λογική ότι είναι θύμα ένας βουλευτής ενός άλλου κόμματος, έπρεπε να πάρουν θέση. Εντάξει, νομίζω τώρα ότι αντιλαμβάνεστε πόσο πιο σημαντικό είναι ένα κόμμα άλλο, όταν οι ίδιοι οι βουλευτές οι δικοί μας έχουν τοποθετηθεί και η κυβερνητική πλειοψηφία και η Κυβέρνηση δι’ εμού, να μην έχουν μιλήσει για τη συγκεκριμένη, όλο αυτό το οποίο τέλος πάντων συνέβη στη Βουλή.

 

ΧΡ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Είπατε ότι 9 στους 10 ανθρώπους με τους οποίους μιλάτε υποστηρίζουν αυτό που κάνετε με το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Όμως, στο γκάλοπ της MRB, μόλις 3 στους 10 το υποστηρίζουν, ενώ περίπου 6 στους 10 αποδοκιμάζουν αυτό που κάνετε, σχεδόν διπλάσιοι δηλαδή. Με ποιους μιλάτε και είναι τόσο στρεβλή η εικόνα σε σχέση με τα όσα πιστεύει η κοινωνία; Αφού λέτε ότι ακούτε τη σιωπηλή πλειοψηφία, μήπως να αποσύρετε το νομοσχέδιο;

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Σίγουρα δεν μιλάμε με τους ίδιους. Αλλά, εν πάση περιπτώσει, έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία πώς ρωτάμε, όταν ρωτάμε κάτι. Εμείς δεν είμαστε από τις Κυβερνήσεις και τα κόμματα που επιτιθέμεθα σε δημοσκόπους και εν πάση περιπτώσει, πολλές φορές η σιωπηρή πλειοψηφία εκφράζεται μόνο δια της ψήφου της στις εκλογές. Άρα, όπως εσείς μπορείτε να μου επικαλεστείτε μια δημοσκόπηση με ένα ερώτημα όπως, τέλος πάντων, τίθεται το ερώτημα, γιατί μπορεί να ρωτήσεις: «Θέλεις να προστατευτεί το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, το οποίο είναι εκεί για να τιμούμε τους ήρωες του Έθνους»; Εκεί, πιστέψτε με, η απάντηση που θα πάρετε θα είναι συντριπτικά μεγαλύτερη. Άρα, το ξέρουμε αυτό, τέλος πάντων, όλο, πώς μπορεί να οδηγήσει σε μια συγκεκριμένη απάντηση. Εγώ αυτό που θα σας πω, είναι ότι η Κυβέρνηση δεν πρέπει να περιμένει καμία δημοσκόπηση για να προχωράει σε κάποιες ενέργειες που έχουν έναν ύψιστο συμβολισμό και μια πολύ μεγάλη αξία.

 

ΧΡ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Άρα, δεν έχετε κάποιο τεκμήριο που να αποδεικνύει ότι η σιωπηρή πλειοψηφία, την οποία εσείς επικαλεστήκατε, υποστηρίζει αυτό που κάνετε. Αντίθετα, υπάρχουν μόνο τεκμήρια για το αντίθετο.

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν υπάρχουν τεκμήρια για το αντίθετο. Προφανώς, αυτό το οποίο εμείς αντιλαμβανόμαστε ως σιωπηρή πλειοψηφία θέλει το αυτονόητο, αλλά το βασικό που μας οδηγεί σε μια τέτοια πράξη είναι η λογική και ο σεβασμός στους ήρωες του Έθνους.

 

Σας ευχαριστώ πολύ.

 

 

 

 

 

 

Copyright © 2023-2025 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr