Τρέχον Άρθρο
Ενημέρωση πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου Τύπου

Ενημέρωση πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου Τύπου

Ενημέρωση πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου Τύπου από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη

Καλό μεσημέρι και καλή εβδομάδα,

Νωρίτερα σήμερα, ανακοινώθηκε από τον Πρωθυπουργό η υλοποίηση της δέσμευσης που είχε αναλάβει στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για τους Ωκεανούς με τη δημιουργία δύο νέων Εθνικών Θαλάσσιων Πάρκων — ενός στο Ιόνιο Πέλαγος και ενός στις Νότιες Κυκλάδες, στο Αιγαίο.

Τα πάρκα αυτά θα είναι από τις μεγαλύτερες θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές σε ολόκληρη τη Μεσόγειο και θα μας επιτρέψουν να επιτύχουμε τον στόχο της προστασίας του 30% των χωρικών υδάτων μας έως το 2030, πολύ νωρίτερα από το προβλεπόμενο.

Θα συμβάλλουν επίσης στη διατήρηση των οικοσυστημάτων, στην αποκατάσταση της ισορροπίας και στη θέσπιση ενός τολμηρού νέου προτύπου για τη θαλάσσια προστασία. Και ίσως το πιο σημαντικό, μέσα σε αυτές τις θαλάσσιες ζώνες θα απαγορευτεί η εξαιρετικά καταστροφική πρακτική του ψαρέματος με μηχανότρατα, ενώ προβλέπονται πρόσθετα μέτρα και περιορισμοί για την αποτελεσματική προστασία των πλέον ευάλωτων οικοτόπων και ειδών.

Η δημιουργία των θαλάσσιων πάρκων προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τις μεμονωμένες προστατευόμενες περιοχές, κυρίως λόγω της ολιστικής οικολογικής, διοικητικής και κοινωνικοοικονομικής προσέγγισης. Σκοπός τους είναι η διατήρηση της μοναδικής βιοποικιλότητας, η προστασία και η αποκατάσταση των οικοτόπων και η προώθηση της εκπαίδευσης και της ευαισθητοποίησης σχετικά με τη θαλάσσια φύση.

Όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ανακοίνωσή του: «Σε συνεργασία με τις τοπικές κοινότητες, τους ντόπιους ψαράδες, τους επιστήμονες, αλλά και με διεθνείς εταίρους, θα κάνουμε αυτά τα πάρκα παραδείγματα του τι είναι δυνατό. Κάνοντας αυτό, η Ελλάδα μπορεί να γίνει φωνή της θάλασσας — στην Ευρώπη,  αλλά και πέρα από αυτήν. Γιατί όταν προστατεύουμε τον ωκεανό μας, προστατεύουμε το ίδιο μας το μέλλον».

Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ανακοίνωσε σήμερα στα Χανιά την άμεση λήψη μέτρων με σκοπό τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας στον ΒΟΑΚ στο τμήμα από την Κίσσαμο Χανίων μέχρι τα Λινοπεράματα Ηρακλείου, το οποίο παρουσιάζει αυξημένη επικινδυνότητα.

Οι παρεμβάσεις βασίζονται στην προηγούμενη θετική διεθνή, αλλά και εγχώρια εμπειρία, καθώς εφαρμόζονται από τον Δεκέμβριο του 2023 στον οδικό άξονα Πάτρα – Πύργος, έναν δρόμο ανάλογης επικινδυνότητας, όπου κατεγράφη ετήσια μείωση των θανάτων κατά περίπου 90% και καμία μετωπική σύγκρουση το 2024.

Οι παρεμβάσεις αφορούν, μεταξύ άλλων:

  • Διαμόρφωση διατομής τριών λωρίδων με ενδιάμεση λωρίδα ασφαλούς προσπέρασης, εναλλασσόμενη στις δύο κατευθύνσεις κυκλοφορίας
  • Κοπές της παράπλευρης βλάστησης.
  • Πρόβλεψη για εσοχές έκτακτης ανάγκης, όπου είναι δυνατό.
  • Φωτισμός και φωτεινή σηματοδότηση όπου απαιτηθεί.

Με την εφαρμογή των μέτρων επιδιώκεται:

  • Μείωση θανάτων και σοβαρών τραυματισμών από τροχαία.
  • Διατήρηση της λειτουργικότητας της οδού.
  • Ασφαλής διέλευση στους κόμβους και στις εισόδους – εξόδους.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία του εγχειρήματος, το οποίο αποσκοπεί στην προστασία της ανθρώπινης ζωής, είναι η συμμόρφωση των χρηστών της οδού με τους κανόνες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Υποβλήθηκε από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκο Παπαθανάση, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το έκτο αίτημα εκταμίευσης πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ύψους 2,1 δισ. ευρώ, που αφορά σε επιχορηγήσεις. Για το σκοπό αυτό, είχε προηγηθεί η εκπλήρωση 39 νέων οροσήμων και στόχων.

Με την ολοκλήρωση του έκτου αιτήματος οι συνολικές εκταμιεύσεις προς την Ελλάδα θα ανέρχονται σε 23,4 δισ. ευρώ, αντιστοιχώντας σε ποσοστό 65% των συνολικών πόρων που της αναλογούν. Οι εκταμιεύσεις ειδικά των επιχορηγήσεων, θα φτάσουν τα 12,04 δισ. ευρώ, δηλαδή σε ποσοστό 66% των διαθέσιμων πόρων. Όσον αφορά στο αίτημα για το σκέλος των δανείων, ύψους 1,8 δισ. ευρώ, θα υποβληθεί εντός του Σεπτεμβρίου.

Ενδεικτικά, στα ορόσημα που εκπληρώθηκαν για την υποβολή του έκτου αιτήματος συμπεριλαμβάνονται η εγκατάσταση άνω των 36.200 διαδραστικών πινάκων, η ολοκλήρωση και η λειτουργία της πρώτης φάσης του ηλεκτρονικού φακέλου υγείας, η βελτίωση του πλαισίου για τον προσωπικό γιατρό, οι συμβάσεις για έργα βελτίωσης οδικής ασφάλειας σε 7.780 επικίνδυνα σημεία.

Η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων, για ακόμη μια φορά, ανταποκρίθηκε με επιτυχία στο έργο της, καθώς στο πλαίσιο συντονισμένης και καλά οργανωμένης επιχείρησης κατέσχεσε τη μεγαλύτερη ποσότητα κοκαΐνης που έχει κατασχεθεί ποτέ στη Μύκονο. Παράλληλα, εξάρθρωσε το κύκλωμα των εμπόρων ναρκωτικών, στο οποίο συμμετείχαν και εν ενεργεία αστυνομικοί.

«Πιστεύω ότι τα θερμά συγχαρητήριά μου στους αστυνομικούς της Υπηρεσίας, διερμηνεύουν τα αισθήματα της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών που βλέπει, κρίνει και στηρίζει την προσπάθεια τους. Συνεχίζουμε!» τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και των επιχειρήσεων να αντιστρέψουν το brain drain, προσελκύοντας πίσω χιλιάδες νέους και εξειδικευμένους Έλληνες που μετανάστευσαν στα χρόνια της κρίσης καταγράφουν οι Financial Times σε άρθρο τους που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Ιδιαίτερα, τονίζεται ο ρόλος  της διενέργειας ημερών καριέρας που γίνονται ανά την Ευρώπη από την ΔΥΠΑ και το Υπουργείο Εργασίας με πρωτοβουλία της Υπουργού Νίκης Κεραμέως, για τον επαναπατρισμό Ελλήνων, μεταφέροντας το μήνυμα πως η Ελλάδα δεν είναι πλέον η χώρα που άφησαν πίσω τους, αλλά και οι μειώσεις φορολογικών συντελεστών.

Το εργασιακό περιβάλλον στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια βελτιώνεται σταδιακά με την αύξηση μισθών, την μείωση της ανεργίας η οποία έχει φτάσει το 7,9%, το χαμηλότερο ποσοστό των τελευταίων 17 ετών, με την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας αλλά και τις μεγάλες επενδύσεις που έρχονται για να δημιουργήσουν ακόμα περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας με στόχο να προσελκύσουμε ακόμα περισσότερους από τους συμπολίτες μας που έφυγαν στα χρόνια της βαθιάς κρίσης από την Ελλάδα.

Σε δημόσια διαβούλευση, έως τις 31 Ιουλίου, τέθηκε το νομοσχέδιο για την «Αναμόρφωση πλαισίου και διαδικασιών επιστροφών πολιτών τρίτων χωρών».

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία, η οποία ενισχύει σημαντικά, σε θεσμικό επίπεδο, τη χώρα απέναντι στην παράνομη μετανάστευση, προτάσσοντας την ανάγκη για αποτελεσματική διαχείριση των επιστροφών, αποτροπή της κατάχρησης των διαδικασιών ασύλου και ενίσχυση της έννομης τάξης.

Μεταξύ άλλων προβλέπει:

  • Μείωση των προθεσμιών για οικειοθελή αναχώρηση (από 25 σε 14 ημέρες), καθώς και για παράταση προθεσμίας οικειοθελούς αναχώρησης για εξαιρετικούς λόγους (από 120 σε 60 ημέρες).
  • Επιβολή ηλεκτρονικής επιτήρησης ως περιοριστικό μέτρο κατά την προθεσμία οικειοθελούς αναχώρησης.
  • Επέκταση του χρονικού διαστήματος απαγόρευσης εισόδου (από 5 σε 10 έτη) και εισαγωγή δυνατότητας παράτασης αυτής μέχρι και για 5 έτη.
  • Οι επιλογές όποιου παραμένει παράνομα στη χώρα θα είναι δύο: φυλακή ή επιστροφή.
  • Αύξηση χρηματικής ποινής όσων επανέρχονται παράνομα στη χώρα, από 3.000 έως 10.000 ευρώ σε 10.000 έως 30.000 ευρώ.
  • Αύξηση ορίων ποινής για όσους εισέρχονται παράνομα στην χώρα, από 3 μήνες σε τουλάχιστον 2 έτη, σε περίπτωση επιβαρυντικών περιπτώσεων από 6 μήνες σε τουλάχιστον 3 έτη.
  • Κατάργηση της χορήγησης άδειας διαμονής για όσους διαμένουν 7 χρόνια παράνομα στη χώρα.

Κατατέθηκε στη Βουλή νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας που αποσκοπεί στην προστασία, την ορθολογική διαχείριση και τη βέλτιστη αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, για την ενίσχυση της αμυντικής οχύρωσης της χώρας και τη χρηματοδότηση σκοπών εθνικής άμυνας, καθώς και την αποτελεσματική αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Στο πλαίσιο του νομοσχεδίου προβλέπονται τα εξής:

  • Η συγχώνευση του Ταμείου Εθνικής Άμυνας, του Ταμείου Εθνικού Στόλου και του Ταμείου Αεροπορικής Άμυνας σε ένα ενιαίο Ταμείο Ακινήτων Εθνικής Άμυνας, για τη διαχείριση της περιουσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
  • Η σύσταση Φορέα Αξιοποίησης Ακινήτων Ενόπλων Δυνάμεων για την αξιοποίηση των μη επιχειρησιακά αναγκαίων ακινήτων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και ακινήτων τρίτων φορέων και
  • Η υλοποίηση δράσεων για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών του στρατιωτικού προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία το Πρόγραμμα Ευαισθητοποίησης Εργαζομένων Επιχειρήσεων σε θέματα διαφορετικότητας και καταπολέμησης των διακρίσεων στον χώρο εργασίας, το οποίο υλοποιήθηκε από το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας.

Μέσα σε μόλις δέκα ημέρες, 80.000 εργαζόμενοι συμμετείχαν σε τρίωρη, εξ αποστάσεως, ασύγχρονη εκπαίδευση, με θεματικές που αφορούν στο φύλο, την καταγωγή, την ηλικία, τη θρησκεία, την αναπηρία, τον σεξουαλικό προσανατολισμό και τα εξωτερικά χαρακτηριστικά.

Οι εργαζόμενοι που ολοκλήρωσαν με επιτυχία το πρόγραμμα και συμπλήρωσαν το ερωτηματολόγιο αξιολόγησης έλαβαν πιστοποιητικό ολοκλήρωσης και σύντομα θα λάβουν την αποζημίωση ύψους 100 ευρώ.

Παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.

Γ. ΣΑΚΚΟΥΛΑ: Καλημέρα κύριε Εκπρόσωπε, ήθελα να ρωτήσω, με αφορμή την ανακοίνωση για τα δύο Θαλάσσια Πάρκα, γιατί η Κυβέρνηση δεν προχώρησε και σε άλλες περιοχές, όπως προς τα Δωδεκάνησα, μήπως μέτρησε τις αντιδράσεις που έχει διατυπώσει από πέρσι η Άγκυρα και δεν επεκτάθηκαν περαιτέρω;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Καταρχάς να πούμε για να θυμίσουμε, ότι πήγαμε πάνω από τις εκτιμήσεις. Είχαμε μιλήσει για 22.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Αυτή ήταν αρχικά η πρόβλεψη. Και απ’ ό,τι βλέπω εδώ, τα δύο πάρκα που ανακοινώθηκαν είναι 25% παραπάνω, 27.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Είναι 18.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα το ένα, 9.500 το άλλο. Δεύτερον, τα κριτήρια, τα οποία επελέγησαν είναι περιβαλλοντικά. Αυτή είναι η λογική και ξεκινήσαμε από το πιο ευαίσθητο, ως προς τις νότιες Κυκλάδες, περιβαλλοντικά, οικοσύστημα. Όπως ακούσατε και από την ανακοίνωση, αλλά και από μια σειρά από ενημερωτικά, τα οποία στέλνουμε, είναι μια προτεραιοποίηση. Είναι το πρώτο από ένα συνεχιζόμενο σχέδιο, το οποίο θα έχει και επόμενα μέρη. Άρα, προφανώς θα υπάρχει και επόμενο μέρος. Προτεραιοποιήθηκαν, λοιπόν, αυτά τα δύο. Είναι η πρώτη φάση στις Κυκλάδες. Θα ακολουθήσει η επόμενη φάση. Και υπενθυμίζουμε, ότι στο Βόρειο Αιγαίο υπάρχει, ήδη, το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο της Αλοννήσου. Τα υπόλοιπα εν ευθέτω χρόνο και -όπως ξαναλέμε- με καθαρά περιβαλλοντικά κριτήρια, η Ελλάδα, σήμερα, νομίζω, ότι κάνει μια εξαιρετικά σημαντική ανακοίνωση, από κάθε άποψη. Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται συνεπής ο Πρωθυπουργός σε όσα δεσμεύεται και όπως είπα και με εκτάσεις 25% παραπάνω από τις προβλέψεις.

Χ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε, ότι θα μειώσει 10 λεπτά την προμήθεια, οπότε οι πελάτες της Τράπεζας στα 850 ΑΤΜ που πούλησε, αντί για κάθε τους συναλλαγή να είναι δωρεάν θα πληρώνουν 2 ευρώ. Η Κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη με αυτό το 10λεπτο ή επιμένετε ότι είναι αυξήσεις από το παράθυρο, όπως τις χαρακτηρίσατε και ότι δεν θα γίνουν ανεκτές;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Πολύ σύντομα, πιθανότατα εντός της ημέρας θα έχουμε σχετικές ανακοινώσεις από τον υπουργό Οικονομικών, γιατί προφανώς δεν αρκεί αυτή η ανακοίνωση και από τις ανακοινώσεις και τις πρωτοβουλίες τις νομοθετικές που θα αναλάβει το υπουργείο θα γίνει σαφές, ότι όλα αυτά από την Κυβέρνηση δεν γίνονται ανεκτά με πράξεις και όχι με λόγια.

Ν. ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ: Καλησπέρα κ. Υπουργέ. Μια και ζούμε, κατά κάποιο τρόπο ας πούμε, μία περίοδο ποινικοποίησης της πολιτικής, με θεσμικό βέβαια τρόπο, αλλά κάθε τόσο έχουμε προανακριτικές, εξεταστικές κ.τ.λ. Σκέφτεται η Κυβέρνηση να σηκώσει το γάντι, ας το πούμε έτσι, να αντιδράσει, προσφεύγοντας ίσως στην Δικαιοσύνη και αυτή από την πλευρά της για δηλώσεις βουλευτών, και ευρωβουλευτών της Αντιπολίτευσης, που κάνουν λόγο για «εγκληματική οργάνωση, Χούντα, Νονό», απευθυνόμενα  στον ίδιο τον Πρωθυπουργό, ή θα μείνει στο πολιτικό επίπεδο αποδοκιμασίας των συγκεκριμένων δηλώσεων;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, να δείτε. Καταρχάς να πούμε ότι ειδικά σε ό,τι αφορά στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν μιλάμε πλέον για μεμονωμένες δηλώσεις. Μεμονωμένες δηλώσεις είναι όταν κάποιος, ένας από τους 30 βουλευτές που έχει ένα κόμμα, ένας από τους δύο – τρεις ευρωβουλευτές που έχει, μία φορά είπε κάτι, το καταδίκασε το κόμμα, εν πάση περιπτώσει απομονώθηκε. Νομίζω, ότι η λογική Φαραντούρη σε ένα κόμμα, όπου είχαμε έναν πρώην υπουργό να κάνει προγραφές δημοσιογράφων, πολιτών, δικαστών  ή έναν άλλο ευρωβουλευτή να μιλάει, όπως μιλούσε ένας άλλος ευρωβουλευτής τελοσπάντων του ΣΥΡΙΖΑ, αυτή είναι μία συνεχιζόμενη πρακτική, μία επαναλαμβανόμενη ρητορική, άρα νομίζω ότι αυτός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Άρα η καλύτερη καταδίκη, είναι η καταδίκη από τους πολίτες. Σκεφτείτε ότι είναι ένα κόμμα, το οποίο βρέθηκε ξαφνικά από το 3%-4% να κυβερνάει τον τόπο, με ποσοστά 36% και σε κάθε εκλογική διαδικασία χάνει από 5 έως 10 μονάδες και τώρα είναι στο όριο του 5%-6%, δηλαδή ας πούμε είναι κάπου εκεί δημοσκοπικά. Άρα, αυτή νομίζω είναι η καλύτερη πολιτική απάντηση, η απάντηση των πολιτών, γιατί στο τέλος της ημέρας από εκείνους κρινόμαστε  και όσο και αν κάποιοι θεωρούν ότι η ημέρα είναι νύχτα, ή το μαύρο είναι άσπρο, στο τέλος της ημέρας η λαϊκή ετυμηγορία δίνει τις απαντήσεις της. Το δεύτερο που θέλω να πω είναι, ότι σε κάποιες τοποθετήσεις χωρεί νομική πρωτοβουλία, όταν αυτές εμπεριέχουν την τέλεση κάποιων ποινικών αδικημάτων. Έχω πει πάρα πολλές φορές, ότι κανείς δεν πρέπει να εξαιρείται από αυτό. Όταν κάποιος λοιπόν θεωρεί ότι ατομικώς θίγεται ή ότι κάποιος μεταφέρει κάτι, το οποίο είναι ψευδές ή δυσφημιστικό εν γνώση του μπορεί να προσφύγει στην Δικαιοσύνη και είναι καθήκον του καθενός. Δεν θα μπούμε εμείς στη διαδικασία να ποινικοποιήσουμε, αν με ρωτάτε αυτό, τέτοιες, ή να προσπαθήσουμε να ποινικοποιηθούν τέτοιες δηλώσεις, δεν πρόκειται να το κάνουμε αυτό για πάρα πολλούς λόγους και δεν θέλουμε και να μπούμε σε αυτήν την διαδικασία, εφόσον υπάρχουν περιπτώσεις, που κάποια πράγματα είναι ξεκάθαρα, ψευδή και συκοφαντικά, μπορεί έναν πολιτικός ατομικά, ένας δημοσιογράφος, ένας πολίτης να κινηθεί, να έρθει στην Δικαιοσύνη. Ξέρετε η μεγάλη εικόνα είναι ότι, κάποιοι προσπαθούν να αναβιώσουν τα τοξικά χρόνια πριν από μία δεκαετία. Εδώ υπάρχει μία πολύ μεγάλη διαφορά. Καταρχάς, να συμφωνήσουμε, ότι το τοξικό και το λαϊκιστικό είναι καταδικαστέο όποια και αν είναι η εποχή. Εδώ υπάρχει μία διαφορά. Οι άνθρωποι αυτοί κυβέρνησαν, οι πρωταγωνιστές της πάνω και της κάτω πλατείας, μπορεί τώρα να έχουν διασκορπιστεί σε τρία, τέσσερα, πέντε κόμματα, όλοι αυτοί ήταν μία παρέα, μία επικίνδυνη παρέα αριστερών και ακροδεξιών, που κυβέρνησαν τον τόπο. Και εκτός από λαϊκιστές, εκτός από τοξικοί αποδείχθηκαν και ανίκανοι και βαθιά επιζήμιοι για τον τόπο. Μας φόρτωσαν όλους, και κυρίως τις επόμενες γενιές από εμάς, πάνω από 100 δισεκατομμύρια. Άρα, είναι πλέον περιθωριακή αυτή η ρητορική, όχι μόνο ως προς την υφή της, την τραγική ποιότητά της, αλλά είναι περιθωριακή και η πολιτική που εκφράζουν και ό,τι πρεσβεύουν. Νομίζω δεν τους ακούει κανείς. Επαναλαμβάνω όμως αυτό που είπα και προχθές όμως. Πρέπει το ΠΑΣΟΚ να μην πατάει σε δύο βάρκες. Το ΠΑΣΟΚ σε αυτήν την τοξική εποχή των προηγούμενων ετών ήταν απέναντι στους ανθρώπους αυτούς. Με το ΠΑΣΟΚ μας χωρίζει άβυσσος πολιτικά, πολύ μεγάλη απόσταση και ο ομιλών ήταν πάντοτε απέναντι στη λογική του ΠΑΣΟΚ, όπως αντίστοιχα και το ΠΑΣΟΚ και στη δική μας λογική. Αλλά δεν θα μπορούσε καν να φανταστεί το ΠΑΣΟΚ των προηγούμενων Προέδρων του, να δέχεται, είτε να βρίσκεται στο ίδιο κάδρο, με τα κόμματα αυτά, τους τυχοδιώκτες αυτούς, τους πολιτικούς τυχοδιώκτες, τους ακραίους λαϊκιστές, αυτά όλα τα συνονθυλεύματα, που παρουσιάζονται ως πολιτικά κόμματα, ούτε θα ανεχόταν το ΠΑΣΟΚ των προηγούμενων προέδρων του, είτε τις αείμνηστης Φώφης Γεννηματά είτε του κ. Βενιζέλου, μία βουλευτής να αποκαλεί «Χούντα» την Κυβέρνηση. Και το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία είχαν στελέχη, που τα στελέχη των άλλων κομμάτων τα χαρακτήριζαν προδότες και Γερμανοτσολιάδες. Υποστήκαμε αυτήν τη χυδαιότητα. Νομίζω, ότι μόνο από το ΠΑΣΟΚ μπορούμε να έχουμε σε αυτό το επίπεδο απαιτήσεις και θεωρώ ότι μία σειρά από στελέχη του, τα οποία και εκείνα και τα δικά μας στελέχη συκοφαντήθηκαν με έναν τόσο απροκάλυπτο τρόπο, δεν πρέπει να ανέχονται τέτοιες συμπεριφορές και πρέπει να τις απομονώνουν. Όσο και αν διαφωνούμε σε όλα τα υπόλοιπα.

Μ.ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Καλή εβδομάδα κύριε Εκπρόσωπε. Σας έχουμε ακούσει και εσάς και τους δύο υπουργούς, τον κ. Βορίδη και τον κ. Αυγενάκη, να λένε ότι δεν υπάρχουν καν ενδείξεις για την εμπλοκή τους στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ. Ωστόσο, αποκαλύπτεται πως η ποινική αξιολόγηση που έχουν κάνει οι Ευρωπαίοι Εισαγγελείς, σημειώνει ρητά, πως σχετίζονται με τα αδικήματα της συνέργειας σε απιστία κατά των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ και σε ηθική αυτουργία σε απιστία κατά των συμφερόντων της ΕΕ, με ζημιά άνω των 120.000 ευρώ. Πώς ισχύει το ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για την εμπλοκή τους και γιατί δεν κάνετε ότι μπορείτε για άρετε την ασυλία τους και να πάνε κατευθείαν στην Ευρωπαία Εισαγγελέα να συνεχίσει η έρευνα;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Καταρχάς δεν μιλάμε για κάποια «αποκάλυψη» για αυτό το οποίο λέτε, γιατί η δικογραφία είναι από τις 26 Ιουνίου στη διάθεση όλων του βουλευτών. Άρα παρουσιάστηκε κάτι ως αποκάλυψη το οποίο είναι  στη διάθεση των βουλευτών από τις 26 Ιουνίου, πρώτον. Δεύτερον, εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να αλλάξει το άρθρο 86 του Συντάγματος και να μην ακολουθείται αυτή η διαδικασία,  της αμελλητί διαβίβασης μιας δικογραφίας, χωρίς αξιολόγηση, έτσι όπως λέει το Σύνταγμα, όπως συμβαίνει τώρα δηλαδή, και της περαιτέρω αξιολόγησης μόνο από το Κοινοβούλιο, αλλά όπως και να το κάνουμε, υπάρχει το άρθρο 86 του Συντάγματος. Το ξαναλέω, θεωρώ ότι κακώς υπάρχει αυτή η διαδικασία, θα έπρεπε να αλλάξει, το έχει προαναγγείλει ο Πρωθυπουργός, έχει προαναγγείλει την πρόθεση του ιδίου και της Κυβέρνησης, της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας της Νέας Δημοκρατίας να είναι στα προς αναθεώρηση άρθρα, αλλά ισχύει. Το άρθρο 86, λοιπόν, αν το διαβάσει κανείς προσεκτικά, λέει ότι δεν γίνεται αξιολόγηση από την Δικαιοσύνη. Και για αυτό και στο εξώφυλλο της δικογραφίας λέει, «σας διαβιβάζουμε τα στοιχεία αυτά, χωρίς αξιολόγηση». Αυτή είναι η πραγματικότητα. Το αν «βαπτίζεται», όχι από εσάς, ως αξιολόγηση  η διατύπωση μιας κρίσης, αυτό δεν είναι επίσημη αξιολόγηση της Δικαιοσύνης. Και αν συνιστά κάτι τέτοιο, ως αξιολόγηση, τότε είναι ενάντια στο Σύνταγμά μας. Άρα, αυτοί οι οποίοι έχουν αυτόν τον ισχυρισμό, μας ζητάνε ουσιαστικά να παραβούμε το Σύνταγμα και να θεωρήσουμε ότι κάτι το οποίο το απαγορεύει το Σύνταγμα, εμείς πρέπει να το δεχθούμε. Την αξιολόγηση, λοιπόν, με λίγα λόγια, την κάνει η Βουλή. Άρα τί κάνει; Μπαίνει στην ουσία των στοιχείων της δικογραφία και αξιολογεί αν συνιστούν ενδείξεις ενοχής για ένα ποινικό αδίκημα. Καθίσαμε και τα αξιολογήσαμε, τα είδαμε και έχει γίνει και πλούσιος δημόσιος διάλογος και στο τέλος της ημέρας δεν προκύπτουν, αυτήν την στιγμή που μιλάμε, ενδείξεις ενοχής, που να συνιστούν ποινικά αδικήματα. Για αυτό και προτιμήσαμε την πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, ελπίζοντας ότι για πρώτη φορά, μετά από πάρα πολλά χρόνια θα λειτουργήσει σωστά και θα αρθεί στο ύψος των περιστάσεων το πολιτικό σύστημα, ούτως ώστε να διερευνηθούν όλα αυτά τα επιμέρους, συμπεριλαμβανομένων και των δικών μας ετών, να απαντηθούν μία σειρά από καίρια ερωτήματα και όταν τελειώσει η Εξεταστική, να δούμε αν τελικά όλα αυτά τα οποία λέει η Αντιπολίτευση και δεν αποδεικνύονται από στοιχεία επιβαρυντικά, έχουν κάποια βάση ή όχι.

ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Συγγνώμη, υπαινίσσεστε ότι η Ευρωπαία Εισαγγελέας παραβιάζει το Σύνταγμά μας;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εσείς το λέτε αυτό.

ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ρωτάω διευκρινιστικά για να μας το εξηγήσετε.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εγώ σας λέω τι λέει το Σύνταγμά μας. Αν λέει κάτι άλλο το Σύνταγμά μας, να μου το πείτε. Νομίζω δεν λέει κάτι άλλο το Σύνταγμά μας. Το άρθρο 86 μπορεί κάποιος να το διαβάσει. Είναι απλό και κατανοητό ως άρθρο, όπως και συνολικά το Σύνταγμα της χώρας μας, της Ελληνικής Δημοκρατίας. Σας λέω τι λέει το Σύνταγμά μας. Το Σύνταγμά μας λέει ότι δεν γίνεται αξιολόγηση. Αυτό λέει το Σύνταγμά μας και μας υποχρεώνει να ακολουθήσουμε μια διαδικασία. Δεν κατηγορώ κανέναν.

ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Άρα, θα αντιδράσετε απέναντι στην Ευρωπαία Εισαγγελέα για τα όσα αναφέρονται στη δικογραφία;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Τί εννοείτε να αντιδράσουμε; Γιατί να αντιδράσουμε; Υλοποιούμε αυτά τα οποία προβλέπει το Σύνταγμά μας. Ακολουθούμε αυτά που λέει το Σύνταγμά μας. Και λέω, ότι αυτοί οι οποίοι μας ζητάνε να κάνουμε κάτι άλλο, οποιοσδήποτε, στον δημόσιο διάλογο, τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, δηλαδή να μην ακολουθήσουμε τα οριζόμενα από το Σύνταγμα, μας ζητάνε να ακολουθήσουμε μια αντισυνταγματική διαδικασία. Κατά αναλογία, την ίδια συζήτηση την κάναμε τότε που συζητούσαμε για το περιβόητο «μοντέλο Τριαντόπουλου». Μας έλεγαν «απαγορεύεται από το Σύνταγμα». Και τους λέγαμε «πείτε μας από ποιο σημείο του Συντάγματος απαγορεύεται» και δεν έλεγαν. Είχε και πολύ πλάκα, μάλιστα, κάποιες ταυτόχρονες παρουσίες στελεχών του ΠΑΣΟΚ τότε και άλλων κομμάτων με βουλευτές και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, που τους ζητούσαν και οι δημοσιογράφοι συνάδελφοί σας, «πείτε μας σε ποιο σημείο το Συντάγματος το λέει αυτό» και δεν απαντούσαν. Δεν το έβρισκαν το σημείο του Συντάγματος. Επαναλαμβάνω, λοιπόν, ας διαβάσουν το άρθρο 86 του Συντάγματος, όσοι έχουν αυτόν τον ισχυρισμό -δεν είπε κανείς ότι θα κινηθεί κατά Ευρωπαίων Εισαγγελέων, ίσα – ίσα σεβόμαστε απόλυτα τη λειτουργία της Δικαιοσύνης -και σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο- να δουν τι προβλέπει το Σύνταγμά μας. Πόσο πιο σαφής να είμαι;

ΑΝΤ. ΚΟΤΖΑΙ: Πάνω στο ίδιο ζήτημα. Λέτε, ότι πρέπει να καταργηθεί το άρθρο 86 και να πηγαίνουν στον φυσικό δικαστή σε άλλες περιπτώσεις, αφού αναθεωρηθεί αυτό το άρθρο…

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν έχουμε πει ακριβώς αυτό. Αλλά, εν πάση περιπτώσει…

ΑΝΤ. ΚΟΤΖΑΙ: …γιατί όμως, υπάρχει η επιλογή να πηγαίνατε σε προανακριτική. Και όμως πήγατε σε εξεταστική, χωρίς να επιλέξετε αυτή τη δυνατότητα που σας τη δίνει το Σύνταγμα. Άρα, μπορούσατε να ακολουθήσετε το «μοντέλο Τριαντόπουλου» και στη συγκεκριμένη περίπτωση, όπως αναφέρεται και στη δικογραφία για κάποιες ενδείξεις αξιόποινων πράξεων και δεν το κάνατε. Άρα, είναι πολιτική επιλογή να αξιοποιήσετε ή να εργαλειοποιήσετε, ας πούμε, το Σύνταγμα, εν προκειμένω.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Το να ακολουθήσεις το «μοντέλο Τριαντόπουλου» είναι το δεύτερο βήμα. Το πρώτο βήμα είναι να αξιολογείς αν υπάρχουν στοιχεία. Με βάση τη λογική της ερώτησής σας, θα έπρεπε στο σύνολο των δικογραφιών που έρχονται στη Βουλή για αξιολόγηση τυχόν ποινικών ευθυνών πρώην Υπουργών ή Υφυπουργών ή διατελεσάντων Υπουργών και Υφυπουργών, να πηγαίνει στο Δικαστικό Συμβούλιο. Εμείς δεν είπαμε αυτό. Στην περίπτωση εκείνη, όπου υπήρχε ένα κατηγορητήριο από την Αντιπολίτευση επί τη βάσει τεσσάρων προσώπων που είχαν παραπεμφθεί ήδη στη Δικαιοσύνη μη πολιτικών και πρότεινε τότε το ΠΑΣΟΚ να επεκταθεί και για τον κ. Τριαντόπουλο, είπαμε ότι πρέπει να πάει στο Δικαστικό Συμβούλιο. Έγινε μια αξιολόγηση. Πρώτα κάνεις την αξιολόγηση και αν θεωρείς, ότι πρέπει να υπάρξει προανακριτική, τότε η αλήθεια είναι ότι -ή τι είναι καλύτερο- την όποια διαδικασία, αφού ακολουθηθεί η κατά το Σύνταγμα η διαδικασία στην προανακριτική, να την κάνει το Δικαστικό Συμβούλιο. Εδώ δεν μπορούμε να πάμε στο δεύτερο βήμα, ενώ στο πρώτο βλέπουμε, ότι δεν υπάρχουν στοιχεία. Αυτή είναι η απάντηση. Και ως προς το άρθρο 86, αυτό το οποίο έχουμε πει είναι ότι θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρχει ένα φίλτρο, αλλά όχι το φίλτρο των κομμάτων. Δηλαδή, το αν θα πάει κάποιος ή όχι σε προανακριτική, να μην είναι απόφαση των κομματικών, η οποία να συναρτάται από τους κομματικούς συσχετισμούς, πόσους βουλευτές έχει κάθε κόμμα, αλλά ενδεχομένως από κάποιους ανώτατους δικαστές ή ένα μεικτό σχήμα που να συμμετέχουν και ανώτατοι δικαστές, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες και βουλευτές, αλλά η πλειοψηφία να μην είναι των βουλευτών. Αν δείτε αυτό το φίλτρο, το αντίστοιχο δηλαδή του άρθρου 86, υπάρχει στη συντριπτική πλειοψηφία των ευρωπαϊκών κρατών. Δηλαδή δεν υπάρχουν πολλά κράτη, αν δεν μου διαφεύγει κάτι, νομίζω ότι σχεδόν όλα έχουν ένα φίλτρο, άλλα έχουν φίλτρο του Κοινοβουλίου, άλλα έχουν φίλτρο ενός Δικαστικού Συμβουλίου, το καθένα έχει το δικό του φίλτρο. Άρα, συμφωνούμε να υπάρχει ένα φίλτρο και μετά τη συνταγματική αναθεώρηση, αλλά να συζητήσουμε με τα κόμματα ποιο θα είναι αυτό και σίγουρα όχι το φίλτρο των κομμάτων. Αυτή είναι η θέση μας, προκαταρκτικά τουλάχιστον, γιατί ακόμα δεν έχει ξεκινήσει, επίσημα, η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση.

ΔΗΜ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Για το μεταναστευτικό θα ρωτήσω. Από χθες έχουμε μεγάλη αύξηση, πάλι, ξανά, μάλλον έχουμε επαναφορά των μεταναστευτικών ροών. Υπάρχει κάποιο δεύτερο σχέδιο σε περίπτωση που συνεχιστεί αυτή η κατάσταση με 250-300 ανθρώπους να μπαίνουν παράνομα στην Κρήτη από τη Λιβύη, πρώτον. Και δεύτερον, τί θα γίνει με τα Κέντρα στην Κρήτη, γιατί είδαμε χθες αυτούς τους ανθρώπους που ήρθαν, τους πήραν και τους μεταφέρανε στην ηπειρωτική… στα κέντρα κράτησης εδώ στο Λαύριο. Θα κατασκευαστούν κέντρα στην Κρήτη και σε ποιες περιοχές;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Με εξαίρεση την ανακοίνωση που έχει γίνει και υλοποιείται για την Κρήτη, δεν έχουμε κάποιο άλλο ζήτημα κατασκευής νέου κέντρου, δεν έχουμε κάποια τέτοια ανακοίνωση, ούτε κάποιο τέτοιο σχέδιο από το Υπουργείο. Θα αξιοποιηθούν οι υπάρχουσες δομές. Από εκεί και πέρα, υπάρχει μια ενημέρωση για τις ροές, την οποία έχουμε από το Υπουργείο. Ως προς την Κρήτη, πράγματι 19 και 20 Ιουλίου είχαμε κάποιες αφίξεις, 207, 19 Ιουλίου, 274, 20 Ιουλίου. Αλλά από την 10η Ιουλίου και για οκτώ συνεχόμενες ημέρες είχαμε μόλις μια άφιξη από την Κρήτη. Μια άφιξη, δηλαδή, σε οκτώ ημέρες, από 10/7-18/7 λόγω και καιρικών συνθηκών. Επίσης, έχει αξία να σας πω, ότι αν εξαιρέσει κανείς την Κρήτη, είναι εξαιρετικά μειωμένες οι ροές, συνολικά, στη χώρα και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στον Έβρο. Για να καταλάβετε, βλέπω εδώ μια ανάλυση που είναι στις 20 μέρες του Ιουλίου. Στις 20 μέρες του Ιουλίου, όπου οι ροές οι περισσότερες ήταν από 6 έως 9 Ιουλίου, μετά τις 9 Ιουλίου έχουν μειωθεί πολύ οι ροές και στην Κρήτη. Από τις 5.000 συνολικά αφίξεις, οι 3.200 είναι από την Κρήτη. Άρα, η κατάσταση ποια είναι; Η κατάσταση είναι ότι συνολικά η χώρα μας έχει το 2025 λιγότερες ροές από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια, από το 2024 συγκεκριμένα, πολύ λιγότερες όλα αυτά τα χρόνια, από ό,τι μέχρι και το 2019. Υπάρχει ένα σημειακό πρόβλημα των τελευταίων εβδομάδων στην Κρήτη. Με τα μέτρα τα οποία ανέλαβε η Κυβέρνηση και τις καιρικές συνθήκες, για μια σειρά από ημέρες συνεχόμενες, φαίνεται ότι μηδενίστηκαν οι ροές. Είχαμε μια έξαρση με μικρότερους αριθμούς από ό,τι όμως πριν. Σκεφτείτε ότι πριν την ανακοίνωση των μέτρων είχαμε μια μέρα 959, την άλλη μέρα 495, 570, 513, τώρα είχαμε από 207, 274, τις δύο αυτές ημέρες. Τα μέτρα, λοιπόν, φαίνεται ότι στη μεγάλη τους εικόνα αποδίδουν. Και να μην ξεχνάμε ότι η μεγάλη αξία των μέτρων είναι και το μήνυμα που στέλνουμε προς τις χώρες αυτές. Δηλαδή, το γεγονός ότι και ψηφίστηκαν αυτά τα μέτρα και εφαρμόζονται αυτά τα μέτρα και μεταφέρονται οι παράνομοι μετανάστες στα κέντρα κλειστού τύπου και ότι βλέπουν πλέον, οπτικοποιούν οι άνθρωποι που είναι στις χώρες αυτές, ότι όταν μπαίνεις παράνομα στην Ελλάδα σημαίνει φυλακή. Αυτό το μήνυμα θέλει κάποιες μέρες να «μεταβολιστεί» στις χώρες όπου προέρχονται οι άνθρωποι αυτοί που έρχονται παράνομα -το ξαναλέω- στην Ελλάδα. Είναι ένα μήνυμα, λοιπόν, το οποίο πρέπει να στείλουμε, να παίξει παντού, να γίνει σαφές: παράνομη είσοδος στην Ελλάδα, σημαίνει φυλακή. Όσο «παίζει» το μήνυμα, όπως βλέπετε από τις ροές, οι ροές μειώνονται. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει. Αναφέρομαι στα μόνιμα μέτρα και όχι στα προσωρινά, τα οποία θα παρατείνονται όσο καθίσταται τέτοια ανάγκη. Άρα, η αλήθεια είναι, ότι αποδίδουν τα μέτρα, χρειάζεται επιμονή. Εφαρμόζονται, όπως είδατε και το Σαββατοκύριακο και θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται. 

Γ. ΜΠΑΣΚΑΚΗΣ: Με δεδομένο ότι επαναλάβατε τη θέση της Κυβέρνησης ότι πρέπει να αλλάξει το άρθρο 86 και άρα να μην αποφασίζουν, όπως είπατε, τα κόμματα για την ποινική διερεύνηση των ελεγχόμενων Υπουργών, αναρωτιέμαι αν σήμερα δεν υπήρχε το άρθρο 86, αν όντως είχε αλλάξει, η Κυβέρνηση θεωρεί ότι ο Εισαγγελέας την παρούσα υπόθεση θα την έστελνε στο αρχείο ή θα διέτασσε προκαταρκτική εξέταση σε αντίθεση με αυτό που συμβαίνει σήμερα από την κυβερνητική πλειοψηφία;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είναι μια υποθετική ερώτηση που δεν θα την απαντούσα, ακόμη κι αν δεν ήμουν Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, δηλαδή να πω τι θα έκανε ο Εισαγγελέας υποθετικά. Το ξαναλέω, μέσα σε έναν μήνα μπορεί να έρχονται στη Βουλή 10, 15, 20 δικογραφίες για μελέτη, επεξεργασία από τους βουλευτές και σε περίπτωση που κρίνουν, με βάση τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό, να συλλέξουν υπογραφές, να καταθέσουν αίτημα για προκαταρκτική εξέταση. Αυτό το φίλτρο υπάρχει με βάση το άρθρο 86. Σε περίπτωση που μπούμε σε αυτή τη διαδικασία και υπάρχει τέτοια συζήτηση, τότε μπαίνουμε στα υπόλοιπα βήματα. Άρα, δεν είμαστε στο βήμα όπου αποφασίζουμε να πάμε σε προανακριτική και εκεί, όπως με ρώτησε και ο συνάδελφός σας, ακολουθούμε το μοντέλο Τριαντόπουλου. Αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να γίνει σαφές και σε εσάς και σε κάποιους από την Αντιπολίτευση, οι οποίοι μας ασκούν μια τέτοια κριτική. Γιατί δεν μπορούμε όλες τις δικογραφίες, ούτε το είπαμε ποτέ αυτό, να τις αντιμετωπίζουμε με παραπομπή στο Δικαστικό Συμβούλιο. Κάνεις πρώτα μια αξιολόγηση. Και ως προς το άρθρο 86, το ξαναλέω, θα προτείνουμε, μετά από συζήτηση και εσωκομματική και προφανώς και σε επίπεδο κοινοβουλευτικό γιατί χρειάζονται και οι απαιτούμενες ευρύτερες πλειοψηφίες, μια άλλη διαδικασία. Δεν ξέρω αν θα είναι απευθείας ο Εισαγγελέας. Θεωρώ ότι πρέπει να υπάρχει ένα φίλτρο, όχι, όπως είπα, με βάση τους κομματικούς συσχετισμούς. Άρα, το να κάνουμε μια τόσο υποθετική συζήτηση, ακόμα δεν ξέρουμε ποιο θα είναι αυτό το φίλτρο, ποια θα είναι αυτή η διαδικασία και να βγάλω εγώ ένα συμπέρασμα μόνος μου, δεν βοηθάει σε τίποτα. Είναι άνευ ουσίας αυτό το οποίο με ρωτάτε, με την άποψη ότι δεν μπορούμε να ξέρουμε ποια θα είναι αυτή η διαδικασία. Επαναλαμβάνω, όμως, για να μην κρύβουμε τα λόγια μας, δεν θεωρούμε ότι αυτή η δικογραφία που ήρθε για τους δύο πρώην Υπουργούς, με βάση αυτά τα στοιχεία τα οποία υπάρχουν στη δικογραφία αυτή, υποδηλώνει την ύπαρξη ποινικής ευθύνης. Δεν μιλάμε για πολιτική, μιλάμε για ποινική ευθύνη. Το έχουμε πει, το έχουμε απαντήσει καθαρά. Και την ημέρα που ανακοινώθηκε από εμένα η απόφαση του Πρωθυπουργού ως Προέδρου της Ν.Δ. για πρόταση εξεταστικής, το είπαμε αυτό. Δεν πήγαμε να διασκεδάσουμε τις εντυπώσεις.

ΔΗΜ. ΓΚΑΤΣΙΟΣ: Ξέρω ότι προτρέχω, λίγο, γιατί βρισκόμαστε κάποιες εβδομάδες πριν, αλλά ακούμε, διαβάζουμε διάφορα όσον αφορά στο ύψος του πακέτου των ανακοινώσεων που θα πραγματοποιήσει ο Πρωθυπουργός από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης, θα ήθελα να σας ρωτήσω, επειδή διάφορα έρχονται και διαβάζουμε, εάν υπάρχει κάποιο σημείο αναφοράς από το οποίο θα ξεκινήσουν οι δηλώσεις και οι τοποθετήσεις του Πρωθυπουργού και τα μέτρα που θα ανακοινώσει, εάν υπάρχει δηλαδή ένα δεδομένο, όσον αφορά στο ύψος του ποσού που θα δοθεί από το βήμα της ΔΕΘ και κυρίως πού θα κατευθυνθεί αυτό; 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Το ποσό το έχει προαναγγείλει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ο Κυριάκος Πιερρακάκης, είναι 1,5 εκατ. ευρώ, είναι ο δημοσιονομικός χώρος που έχει εξασφαλίσει η Κυβέρνηση, για να μπορέσει να το δώσει πίσω στην κοινωνία, στους πολίτες, το 2026, που είναι και ο επόμενος Προϋπολογισμός, το επόμενο οικονομικό έτος και όλα αυτά θα ανακοινωθούν από τον Πρωθυπουργό στη ΔΕΘ, ποια θα είναι δηλαδή τα μέτρα. Έχει πολύ μεγάλη αξία να πούμε ότι, επειδή τα λεφτά δεν φυτρώνουν από κάπου, ούτε έχουμε βρει «λεφτόδεντρα», μπορεί κάποια στιγμή η αντιπολίτευση να βρει μετά από τόσες δεκαετίες που τα τάζει. Τα λεφτά αυτά δεν προέρχονται από αύξηση φορολογικών συντελεστών, ούτε ένας δεν έχει αυξηθεί, αντιθέτως έχουν καταργηθεί ή και μειωθεί 72 άμεσοι και έμμεσοι φόροι. Προέρχονται από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την ανάπτυξη της οικονομίας. Το ποια θα είναι τα μέτρα, μένει να αποφασιστεί, μετά τις εισηγήσεις του οικονομικού επιτελείου στον Πρωθυπουργό, ό,τι διαβάζουμε είναι θεωρίες, εικασίες, δεν έχει ληφθεί αυτή τη στιγμή καμία απόφαση. Σίγουρα η κατεύθυνση είναι να στηριχθεί η μεσαία τάξη, με ακόμα περισσότερες φοροελαφρύνσεις και πολύ περισσότερο η μέση ελληνική οικογένεια.

ΝΟΤ. ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ: Άλλο ήθελα να σας ρωτήσω, αλλά μόλις ενημερώθηκα ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, ο κύριος Ανδρουλάκης, με μια δήλωσή του στο Tik Tok, σ’ ένα video, σας κατηγορεί για πολιτική υποκρισία, καθώς υπενθυμίζει την επιχειρηματολογία κυβερνητικών στελεχών, ότι οι εξεταστικές επιτροπές δεν παράγουν κανένα αποτέλεσμα. Αυτό ακριβώς, τώρα πριν από λίγο. Το σχόλιό σας θα ήθελα… 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Νομίζω ότι λειτουργεί με μια βδομάδα χρονοκαθυστέρηση ο κύριος Ανδρουλάκης, τα απαντήσαμε την προηγούμενη εβδομάδα σε αντίστοιχα βιντεάκια με αντιπολιτευτικό χαρακτήρα, μη πολιτικών και μπορώ να το πω ξανά, ότι μέχρι τώρα, δυστυχώς, οι εξεταστικές επιτροπές δεν έχουν επιτελέσει τον σκοπό τους κι αν θέλετε και κάθε βδομάδα να το λέω, γιατί αυτή είναι η αλήθεια. Επαναλαμβάνω, λοιπόν, γιατί μπορεί να έχασε επεισόδια ο κύριος Ανδρουλάκης την προηγούμενη εβδομάδα που δεχόταν πυρά για το ότι μία αντισυνταγματική, κατά το κόμμα του και κείνον τροπολογία, την αντιμετώπισε ψηφίζοντας «παρών», γιατί έβγαλε στην επιφάνεια μισά στοιχεία για τις απευθείας αναθέσεις, προσπαθώντας να παραπλανήσει την κοινή γνώμη, γιατί δήλωσε, ουσιαστικά, «απών» και ο ίδιος και το κόμμα του από τη μεγάλη μάχη για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης, όπου για 8 μέρες είχαμε μόνο ως μία άφιξη από τη συγκεκριμένη περιοχή, για τη στάση που είχε ο ίδιος και το κόμμα του, ψηφίζοντας «παρών» στην παραπομπή συναδέλφων του βουλευτών για εσχάτη προδοσία, επειδή ψήφισαν, ό,τι έκριναν εκείνοι στη Βουλή, επειδή, λοιπόν, με όλο αυτό το χαμό, ίσως έχασε τις εξελίξεις, λέμε ξανά, όπως έχει πει και ο πρωθυπουργός, όπως έχουν πει και άλλα και κυβερνητικά και κοινοβουλευτικά στελέχη, βουλευτές δηλαδή της Νέας Δημοκρατίας, ότι μέχρι τώρα, δυστυχώς, οι εξεταστικές επιτροπές δεν έχουν επιτελέσει τον στόχο τους και ελπίζουμε αυτή τη φορά το πολιτικό σύστημα να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να λειτουργήσει σωστά μια εξεταστική επιτροπή. Θυμίζω, ότι στην εξεταστική επιτροπή για το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, 8 ήταν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, 8 διαφορετικά πορίσματα είχαμε. Άρα, όπως είπα και την προηγούμενη βδομάδα και δεν το είδε ο κύριος Ανδρουλάκης, αν ήταν μία υποτίθεται κακιά κυβέρνηση και μία καλή αντιπολίτευση, θα είχαμε ένα κακό πόρισμα της «κακιάς» κυβέρνησης κι ένα καλό πόρισμα της «καλής» αντιπολίτευσης, κάτι τέτοιο δεν συνέβη ποτέ. Άρα, η ευθύνη αυτής της κακής αντιμετώπισης της εξεταστικής επιτροπής βαραίνει, κυρίως, τη λογική εργαλειοποίησης της αντιπολίτευσης κι ελπίζουμε αυτή τη φορά στην αντιμετώπιση μιας παθογένειας που έχει κοστίσει στη χώρα 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2019, που κανείς νομίζω δεν πιστεύει, ότι όλα τα δεινά ξεκίνησαν από το ΄19 και μετά, να έχει την απαιτούμενη σοβαρότητα, τουλάχιστον το ΠΑΣΟΚ, και να σταματήσει τις «κακές παρέες» πολιτικά εννοώ, όπου το είδαμε δυστυχώς στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, που έγινε ένα με τους πιο ακραίους και τοξικούς λαϊκιστές της χώρας.

ΧΡ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Ανακοινώθηκε άλλη μια αναβολή για την υποβολή οικονομικών καταστάσεων των κομμάτων, σύμφωνα με κάποια δημοσιεύματα αυτό έγινε γιατί η Νέα Δημοκρατία προσπαθεί να κρύψει κάτω από το χαλί τα χρέη της. Συγκεκριμένα το κόμμα σας χρωστούσε 475 εκατ. ευρώ σε τράπεζες το 2023, έναντι 425 το 2022. Δηλαδή, 50 εκατομμύρια ευρώ παραπάνω σε ένα χρόνο. Με μισό δισεκατομμύριο χρέη, η Νέα Δημοκρατία είναι πρωταθλήτρια σε όλη την Ευρώπη. Θα γνωρίζετε αυτό το θέμα από τις προηγούμενες ιδιότητές σας και από τη σημερινή. Είναι βιώσιμο το χρέος της Νέας Δημοκρατίας ή θα φορτωθεί στις τράπεζες και στο Δημόσιο; Κι επίσης, με τη σημερινή σας ιδιότητα, ως εκπρόσωπος του Δημοσίου, αφού έχετε πάρει πρωτοβουλίες για χρέη και «κόκκινα» δάνεια σε ολόκληρο τον ιδιωτικό τομέα, θα κάνετε κάτι και για τα χρέη των κομμάτων;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Καταρχάς, είμαι εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, όχι του Δημοσίου. Το Δημόσιο είναι μια ευρύτερη έννοια. Δεύτερον, όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος οι ισολογισμοί των κομμάτων κατατίθενται 31 Ιουλίου, μετά από απόφαση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής, δεν είναι απόφαση της Νέας Δημοκρατίας, όποτε θα κατατεθεί στην ώρα του ο Ισολογισμός της Νέας Δημοκρατίας, φαντάζομαι και των υπόλοιπων κομμάτων, δεν υπάρχει κάτι που έχουμε να κρύψουμε, ούτε κρύψαμε ποτέ κάτι. Το χρέος της Νέας Δημοκρατίας, για το οποίο έχουμε μιλήσει και μάλιστα επί των ημερών του Κυριάκου Μητσοτάκη αναλήφθηκαν πρωτοβουλίες που δεν είχαν αναληφθεί ποτέ στο παρελθόν, είναι εξυπηρετήσιμο, δεν υπάρχει κάποιο ζήτημα να «σκάσει» κάπου ή στις τράπεζες ή στα χέρια των πολιτών, έχει δώσει αναλυτικές απαντήσεις και μάλιστα, ειδικά τα τελευταία χρόνια, επί των ημερών του Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει μειωθεί πάρα πολύ το λειτουργικό κόστος της Νέας Δημοκρατίας, ούτως ώστε τα χρήματα να πηγαίνουν εκεί που πρέπει να πάνε για να μειώνεται και να είναι εξυπηρετήσιμο. Όλα αυτά είναι απαντήσεις που έχει δώσει η Νέα Δημοκρατία δια των γενικών διευθυντών της, σε μια σειρά από αντίστοιχες ερωτήσεις. Τώρα, στο άλλο σκέλος της ερώτησής σας, απευθύνεστε στην κυβέρνηση, όπου τους πολίτες οι οποίοι είχαν μια δυστυχία, μια ατυχία, μια δυσκολία στη ζωή τους και είχαν κάποια χρέη, είτε προς το Δημόσιο είτε προς τις τράπεζες, είναι η μόνη κυβέρνηση που πέρασε από τα λόγια και τις πορείες, «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» και τα πανό, στη νομοθετική πρωτοβουλία και στα μέτρα, τα οποία βοήθησαν την κοινωνία, απόδειξη ότι έχουμε τη μεγαλύτερη μείωση των «κόκκινων» δανείων επί των ημερών μας, έχουμε την πιο ραγδαία αύξηση των πολιτών, των ευάλωτων δανειοληπτών, οι οποίοι μπήκαν σε μία ρύθμιση με βάση και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες και πριν από ενάμιση χρόνο και πριν από δύο μήνες. Διευρύναμε την περίμετρο επί δώδεκα στην πραγματικότητα των δικαιούχων, βάλαμε μέσα τη μεσαία τάξη, οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους.

ΧΡ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Πριν έξι μέρες στα Χανιά η Αστυνομία πέταξε έναν πατέρα και δύο ανήλικα παιδιά στον δρόμο. Σε όλη τη χώρα η Αστυνομία πετάει εκτός σπιτιού οικογένειες με ανήλικα παιδιά, πολλές φορές άτομα με αναπηρία και σοβαρά προβλήματα υγείας, για δέκα και είκοσι χιλιάδες ευρώ. Το κόμμα σας με μισό δισεκατομμύριο ευρώ χρέη, που καλπάζουν κιόλας κάθε χρόνο, πώς καταφέρνει να συνεχίζει ανενόχλητο από τις τράπεζες και την Αστυνομία;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Νομίζω ότι η ερώτηση έχει μέσα εντονότατα στοιχεία, αν μου επιτρέπετε, λαϊκισμού, γιατί κάνει δύο συγκρίσεις οι οποίες, βάζει δύο πράγματα μεταξύ τους να συγκριθούν, τα οποία υπόκεινται σ’ εντελώς διαφορετική νομοθετική λογική. Η κυβέρνησή μας είναι αυτή, η οποία κατάφερε, το ξανά λέω, και δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας, που μέχρι να γίνουμε εμείς κυβέρνηση, δεν μπορούσαν να πληρώσουν τα δάνειά τους, είχαμε φθάσει στο σημείο τα «κόκκινα» δάνεια στη χώρα μας να είναι πάνω από 70%, να δημιουργήσει τις συνθήκες, τις προϋποθέσεις νομοθετικά, ούτως ώστε οι άνθρωποι αυτοί, οι δεκάδες χιλιάδες, να υπαχθούν σ’ ένα τέτοιο καθεστώς και να σώσουν το σπίτι τους και την περιουσία τους. Αυτά δεν τα έκανε ούτε η «ευαίσθητη» Αριστερά, του «κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη», ούτε κανένα άλλο κόμμα, το οποίο κυβέρνησε τα τελευταία πολλά χρόνια τον τόπο. Αυτό, λοιπόν, το νομοθετικό καθεστώς που αφορά τους πολίτες, όλους τους πολίτες, μηδενός εξαιρουμένου, όποιος έχει χρέη, είτε είναι πολιτικός  είτε είναι οποιοσδήποτε και δεν έχει εξαιρέσεις, έγινε πολύ ευνοϊκότερο, με απτά αποτελέσματα από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Ένα άλλο νομικό καθεστώς, είναι αυτό το οποίο διέπει τα κόμματα. Αυτό το οποίο μπορώ να σας πω είναι ότι πάλι επί των ημερών του Κυριάκου Μητσοτάκη, να το επαναλάβω μήπως και δεν το καταλάβατε, μειώθηκε πολύ το λειτουργικό κόστος της Νέας Δημοκρατίας και εξυπηρετούνται τα δάνεια της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό.

ΧΡ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Μειώθηκε το λειτουργικό κόστος, αλλά αυξάνονται τα χρέη.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Σας απάντησα κύριέ μου, σας απάντησα.

ΧΡ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Άρα, δεν υπάρχει πρόβλημα για σας, δεν θα νομοθετήσετε για τα χρέη των κομμάτων; 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Σας απάντησα, σας απάντησα. 

ΝΟΤ. ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, είπατε προηγουμένως, ότι στη μεγάλη εικόνα τα μέτρα -για το μεταναστευτικό μιλάω- αποδίδουν και το μήνυμα που στέλνετε, λαμβάνεται, αν και θέλει κάποιες μέρες να φθάσει καθ’ ολοκληρίαν. Οι ροές μειώνονται, είπατε, αυτό δεν πρόκειται ν’ αλλάξει. Αν δεν κάνω λάθος, η πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση, για την οποία λέτε ότι μειώθηκαν, βάσει της οποίας μαζί με τον καιρό, οι ροές, έχει ισχύ ενός τριμήνου, έτσι δεν είναι; Οπότε, αυτό το «δεν πρόκειται να αλλάξει», τί σημαίνει; Ότι μετά το τρίμηνο θα παραταθεί ή θα αρθεί η ρύθμιση και βλέπουμε; 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Επαναλαμβάνω, ότι από την 10η Ιουλίου μέχρι και την 18η Ιουλίου, δηλαδή εννέα μέρες, αν συμπεριλάβει κανείς και τη 10η Ιουλίου, εννέα ημερολογιακές ημέρες, είχαμε μόνο μία άφιξη από την Κρήτη, ενώ μόνο την 9η Ιουλίου είχαμε 514 και την 8η Ιουλίου 570 μόνο από την Κρήτη. Αυτό σημαίνει ότι για μια σειρά από ημέρες, μαζί και με τη συνδρομή των καιρικών συνθηκών, τα μέτρα αυτά φαίνεται ότι αποδίδουν. Όπως είπα τα μέτρα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, οι πρωτοβουλίες. Τα προσωρινά μέτρα και τα μόνιμα μέτρα. Στα προσωρινά μέτρα η ισχύς τους είναι τρίμηνη. Θα επανεξεταστεί η αναγκαιότητά τους όσο πηγαίνουμε προς τη λήξη της συγκεκριμένης προθεσμίας. Τα μόνιμα μέτρα ήρθαν για να μείνουν. Δηλαδή, το ότι δεν νομιμοποιείται ένας παράνομος στα επτά χρόνια, αυτό δεν θα αλλάξει, αυτό είναι μια μόνιμη παρέμβαση. Το ότι αυστηροποιούνται οι ποινές και σε ποινικό και σε διοικητικό επίπεδο για την  παράνομη είσοδο ή τη παραμονή στη χώρα ή το ότι δεν αναστέλλεται η ποινή για παράνομη είσοδο ή παραμονή στη χώρα, δεν δίνεται η δυνατότητα αναστολής από το ποινικό δικαστήριο, εκτός εάν ζητηθεί και ολοκληρωθεί η επιστροφή κάποιου, αυτά είναι μόνιμα μέτρα. Άρα, έχουμε δύο κατηγορίες μέτρων για το μεταναστευτικό: αυτήν την απόφαση προσωρινής αναστολής εξέτασης ασύλου από τις χώρες της βόρειας Αφρικής -όπου έχει τρίμηνη ισχύ και θα δούμε αν θα παραταθεί- και όλα τα υπόλοιπα που ήρθαν για να μείνουν.

Γ. ΣΑΚΚΟΥΛΑ: Λοιπόν, θα επανέλθω στο θέμα των θαλάσσιων πάρκων, γιατί έχει βγάλει, ήδη, μια ανακοίνωση στο Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, αν μπορώ να παραθέσω πολύ σύντομα κάποια. Λέει λοιπόν ότι «τα θαλάσσια πάρκα που θα κηρυχθούν στο Αιγαίο δεν θα έχουν κανένα νομικό αποτέλεσμα στο πλαίσιο των αλληλένδετων προβλημάτων του Αιγαίου μεταξύ των δύο χωρ​ών». Λέει, επίσης, ότι «θα πρέπει να αποφεύγονται μονομερείς ενέργειες σε κλειστές ή ημίκλειστες θάλασσες, όπως το Αιγαίο και η Μεσόγειος και ότι σύμφωνα με την Τουρκία, προσπάθειες εκμετάλλευσης παγκόσμιων αξιών, όπως η προστασία του περιβάλλοντας στο πλαίσιο των αλληλένδετων θεμάτων του Αιγαίου και το καθεστώς ορισμένων νησιών, των οποίων η κυριαρχία, δεν έχει μεταβιβαστεί στην Ελλάδα με διεθνείς συνθήκες, δεν θα αποφέρουν πάλι αποτέλεσμα. Ουσιαστικά πάλι αναφέρονται δηλαδή σε αυτό που θέλουν να γκριζάρουν οι Τούρκοι. Και επί της ουσίας μας λένε λοιπόν ότι χωρίς οριοθέτηση δεν μπορούμε εμείς να ασκήσουμε δηλαδή στην πράξη τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Ποια είναι η απάντηση της Αθήνας σε αυτό; Βγήκε πριν από λίγο. 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η απάντηση της Αθήνας.. Καταρχάς αυτή η ανακοίνωση είναι και μια απάντηση σε αυτούς… όχι η ανακοίνωση της Τουρκίας,  το γεγονός ότι βγάζει ανακοίνωση η Τουρκία, για να μην παρεξηγηθώ, είναι μια απάντηση σε αυτούς που μιλάνε για ενδοτική πολιτική της χώρας. Δηλαδή το γεγονός ότι αντιδρά η Τουρκία θα έπρεπε να προβληματίσει κάποιους τζάμπα πατριώτες εντός συνόρων. Ένα το κρατούμενο γιατί δεν είναι η πρώτη φορά. Δεύτερον, μπορεί να θεωρεί ό,τι θέλει η Τουρκία περί «γκριζαρίσματος», αλλά εμείς δεν το δεχόμαστε αυτό. Δεν θεωρούμε ότι υπάρχουν γκρίζες ζώνες. Οπότε είναι κάτι το οποίο τη χώρα μας δεν πρόκειται να την επηρεάσει, ούτε πρόκειται να αλλάξει την πολιτική της. Είναι μια απόφαση η οποία βασίζεται σε καθαρά περιβαλλοντικά κριτήρια. Είναι μια απόφαση η οποία είχε προαναγγελθεί από τον Πρωθυπουργό. Η Ελλάδα θα την υλοποιήσει στο ακέραιο. Δεν πρόκειται να μπει σε αυτή τη διαδικασία συζήτησης ενός ανύπαρκτου «γκριζαρίσματος», το οποίο ποτέ δεν θα δεχτεί η ελληνική κυβέρνηση. Ούτε είχε δεχτεί στο παρελθόν ούτε θα δεχτεί τώρα. Οι εκτάσεις αυτές είναι οι εκτάσεις που για εμάς ήταν οι πιο σημαντικές με βάση αυτά τα κριτήρια και προχωρήσαμε σε αυτά τα δύο πρώτα πάρκα και θα συνεχίσουμε τον σχεδιασμό μας, όπως έχει ξεκινήσει να υλοποιείται, στο άμεσο μέλλον.

Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κύριε εκπρόσωπε το προηγούμενο διάστημα, σας είχαμε ρωτήσει αφενός αν, ως γραμματέας του κόμματος, είχατε καταλάβει μέλη του κόμματος να συμμετέχουν ή να δραστηριοποιούνται με τέτοιο τρόπο, όπως περιγράφεται στη δικογραφία του ΟΠΕΚΕΠΕ από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία. Είπατε ότι δεν είχατε καταλάβει κάτι. Πριν από λίγες ημέρες σας ρώτησα για αυτούς τους ανθρώπους που διαβάζουμε εκεί εάν είναι ακόμα μέλη. Πάλι είπατε ότι δεν ξέρετε. Έχετε να μας δώσετε σήμερα μία απάντηση για το πόσα μέλη του κόμματος περιλαμβάνονται σε αυτούς τους διαλόγους, επειδή έχετε μελετήσει τη δικογραφία, και αν έχετε λάβει μέτρα για αναστολή ή διαγραφή ιδιότητας μέλους;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κατ’ αρχάς, επειδή χρησιμοποιείτε ένα β’ πληθυντικό, δεν έχω αρμοδιότητα ούτε να ξέρω τα μέλη, ούτε να λαμβάνω μέτρα, και μάλιστα ακόμα και όταν ήμουν γραμματέας δεν μπορούσα να γνωρίζω όπως καταλαβαίνετε τα εκατοντάδες, χιλιάδες μέλη της Νέας Δημοκρατίας.

Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ:  Αναφέρομαι σε σας ως εκπρόσωπο, όχι ως Παύλο Μαρινάκη.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Για να ξεκαθαρίσουμε λίγο κάποια πράγματα. Μετά την ερώτησή σας, όπως σας υποσχέθηκα, έλαβα ενημέρωση. Και η ενημέρωση είναι ότι όσοι αναφέρονται στη συγκεκριμένη δικογραφία και περιγράφονται κάποιες πράξεις, που είναι πιθανό να αξιολογηθούν από τη δικαιοσύνη -και ήταν μέλη, δεν ήταν όλοι- διεγράφησαν από τη Νέα Δημοκρατία.

Α. ΚΟΤΖΑΪ: Κύριε Εκπρόσωπε, όπως αποκάλυψε το Documento, μαφιόζικη επιχείρηση με σκοπό την υφαρπαγή μεγάλου όγκου έγχαρτου αρχείου από τα κεντρικά γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, σημειώθηκε ανεπιτυχώς, λίγα 24 ώρα μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον Πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου, στις 27 Μαΐου, κατά την οποία αποφασίστηκε η κατάργηση του ΟΠΕΚΕΠΕ και η ενσωμάτωση των λειτουργιών, πληρωμών και ελέγχων στην ΑΑΔΕ. Συγκεκριμένα, ένα φορτηγό μεταφορικής εταιρείας πήγε δύο φορές στα γραφεία του οργανισμού και απαίτησε από υπαλλήλους, άνευ και πέραν κάθε πρωτοκόλλου, να φορτώσει ένα τεράστιο σε όγκο αρχειακό υλικό. Όλα αυτά λίγες μέρες μετά τα δημοσιεύματα για κούτες με έγγραφα που πετάχτηκαν από αποθήκη του ΟΠΕΚΕΠΕ στη Θεσσαλονίκη και κατέληξαν στην ανακύκλωση. Ποιοι είναι αυτοί που θέλουν να καταστρέψουν αρχεία ενώ το σκάνδαλο είναι σε πλήρη εξέλιξη; Θα κάνετε κάποια κίνηση μετά από αυτά τα δημοσιεύματα;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ναι, εφόσον υπάρχει κάτι το οποίο φαίνεται ότι εμπεριέχει τέτοιο δόλο, το οποίο δεν προκύπτει, δεν αποδεικνύεται από κάπου, εφόσον υπάρχει κάτι τέτοιο, προφανώς θα πρέπει να αναζητηθούν αυτοί που το έκαναν αυτό και ποιοι είναι οι σκοποί τους. Αλλά, έχει ήδη ξεκινήσει μία προσπάθεια στη λογική του να επιστραφούν τα χρήματα με τη συνδρομή των πιο εξελιγμένων υπηρεσιών και της οικονομικής αστυνομίας και της ΑΑΔΕ, η οποία κάνει μια σειρά από ταυτοποιήσεις κυρίως ηλεκτρονικού τύπου λόγω και της εξέλιξης των μέσων αυτών, η οποία έχει πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία, μπορεί να έχει πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία και συλλέγει συνεχώς στοιχεία, και μάλιστα η ενημέρωση που έχω είναι ότι η έρευνα προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς και σύντομα θα έχουμε και τα πρώτα αποτελέσματα είτε καταλογισμών είτε και επιστροφών. Τώρα, από εκεί και πέρα, να ξέρετε ότι μία σειρά από υποθέσεις, το έχω πει πολλές φορές, έχουν ξεκινήσει πολύ πριν την έλευση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας με πρωτοβουλίες και υπουργών, η τελευταία μάλιστα αφορά 30.000 ΑΦΜ- δεν σημαίνει ότι είναι όλοι οι άνθρωποι αυτοί ένοχοι ή έχουν τελέσει κάποια παράνομη πράξη- σχετικά με τον τρόπο που γινόντουσαν κάποιες δηλώσεις και τα δικαιολογητικά τα οποία υποβάλλονται. Άρα, στο πλαίσιο αυτών των ελέγχων, η δικαιοσύνη προφανώς έχει πρόσβαση σε όλα τα απαιτούμενα στοιχεία ή δικαιολογητικά για να προχωρήσει την έρευνα της.

Χ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Θα θέλαμε μια απάντηση σε σχέση με τις υποθέσεις Μάγγου και Μανιουδάκη  για τους αστυνομικούς.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θα σας πω την τελευταία ενημέρωση από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Μας ενημερώνει καταρχάς το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, για όσους ο Εισαγγελέας τους έχει παραπέμψει σε δίκη, αντίστοιχα, η Αστυνομία τους έχει παραπέμψει στο αρμόδιο Πειθαρχικό με το ερώτημα της απόταξης. Άρα, είναι αυτοματοποιημένη διαδικασία με το ερώτημα της απόταξης. Τα αποτελέσματα του Πειθαρχικού, όταν ολοκληρώνεται η πειθαρχική διαδικασία ανακοινώνονται.

Χ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Όμως σήμερα είναι στην Αστυνομία και αυτοί που έχουν καταδικαστεί για ξυλοδαρμό και όσοι θα δικαστούν και υπάρχουν πολύ ισχυρές ενδείξεις ότι βασάνισαν έναν άνθρωπο.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν μπορώ να σας απαντήσω για κάθε περίπτωση ξεχωριστά, είναι πολύ πιθανό σε περίπτωση που έχει κάποιος παραπεμφθεί στο πειθαρχικό με το ερώτημα της απόταξης, δηλαδή αυτή να είναι η πιθανή απόφαση του πειθαρχικού, να έχει σε βάρος του και κάποια προσωρινά μέτρα τα οποία ισχύουν μέχρι την τελική απόφαση του Πειθαρχικού, αλλά αυτό αφορά κάθε περίπτωση ξεχωριστά και είναι της Ελληνικής Αστυνομίας ενημέρωση.

Χ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Αυτό ρωτήσαμε όμως. Σε σχέση με αυτά τα μέτρα αν είναι ακόμα στο Σώμα ή όχι. Μας απαντήσατε σε κάτι άλλο από αυτό που ρωτήσαμε.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτή είναι η απάντηση του αρμόδιου Υπουργείου. Δεν είμαι εκπρόσωπος της Ελληνικής Αστυνομίας. Αυτή είναι η απάντηση της Ελληνικής Αστυνομίας. Θεωρώ ότι η απάντηση είναι σαφής. Μπορεί να θεωρείτε ό,τι θέλετε.

Χ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Άρα φταίει το Υπουργείο και ο κύριος Χρυσοχοΐδης που ρωτάμε κάτι και μας απαντάνε κάτι άλλο;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν είπα ότι φταίει κανείς. Εσείς μπορείτε να καταλαβαίνετε ό,τι θέλετε. Αυτή είναι η απάντηση.

Χ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Πάντως είναι θέμα δημοσίου συμφέροντος. Και ρωτάνε και οι συγγενείς των ανθρώπων.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν κάνουμε διάλογο κύριέ μου.

Χ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Δεν κάνουμε διάλογο, απλά ρωτάω. Ρωτάνε οι συγγενείς των ανθρώπων. Είναι αυτοί οι άνθρωποι στο αστυνομικό σώμα;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Και απαντάω με σεβασμό σε όλους τους πολίτες. Η δουλειά μου είναι να ζητάω ενημερώσεις από τα αρμόδια υπουργεία και να σας τις μεταφέρω. Αν δεν σας αρέσουν οι ενημερώσεις, πρόβλημά σας.

Χ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Μα ρωτήσανε είναι αυτοί οι άνθρωποι στο σώμα. Ναι ή όχι;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν έχω κάτι παραπάνω να σας πω.

Χ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Και απαντάτε κάτι άλλο. Εντάξει.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εδώ είναι μια σοβαρή διαδικασία. Δεν μπορείτε να κάνετε εσείς ό,τι θέλετε, να παρεμβαίνετε και να παραποιείτε αυτά τα οποία απαντάω. Είναι μια σοβαρή διαδικασία, όπως όλοι οι υπόλοιποι δημοσιογράφοι, δύο χρόνια τη σέβονται, από τόσα διαφορετικά μέσα, στους οποίους απαντάω σε όλες τις ερωτήσεις, κάποια στιγμή να μάθετε να τη σέβεστε και εσείς.

Ευχαριστώ.

Copyright © 2023-2025 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr