Τρέχων Άρθρο
Χαιρετισμός Στ. Πέτσα σε εκδήλωση της ΕΣΗΕΑ για τον Γ. Αναστασόπουλο

Χαιρετισμός Στ. Πέτσα σε εκδήλωση της ΕΣΗΕΑ για τον Γ. Αναστασόπουλο

Χαιρετισμός Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Στέλιου Πέτσα στην τιμητική εκδήλωση του Μορφωτικού Ιδρύματος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών – ΕΣΗΕΑ για τον εκλιπόντα Πρόεδρο της και πολιτικό Γιώργο Αναστασόπουλο.

Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι,
συγκεντρωθήκαμε απόψε εδώ, κατόπιν της αξιέπαινης πρωτοβουλίας που ανέλαβε η ΕΣΗΕΑ και το Μορφωτικό Ίδρυμά της, για να αποτίσουμε έναν ελάχιστο φόρο τιμής στην προσωπικότητα και στο έργο του αείμνηστου Γιώργου Αναστασόπουλου.
Και λέω «ελάχιστο» φόρο τιμής, διότι ο Γιώργος Αναστασόπουλος ήταν ένας άνθρωπος, ο οποίος, με το ήθος, τον επαγγελματισμό και τη σεμνότητά του, προσέφερε πολλά, όχι μόνο στη δημοσιογραφία και στην πολιτική, αλλά και στην ίδια την Πατρίδα μας.
Δεν ήταν μόνο ένας επιτυχημένος δημοσιογράφος, ένας πολιτικός με υψηλό αίσθημα ευθύνης και ακεραιότητας, και ένας χαλκέντερος εκπρόσωπος της Ελλάδας στο εξωτερικό.
Ο Γιώργος Αναστασόπουλος ήταν από εκείνα τα πρόσωπα στα οποία η Ιστορία αποδίδει, επάξια, τον χαρακτηρισμό του «ευπατρίδη». Ξεκίνησε τη μακρά και ευδόκιμη θητεία του στη δημοσιογραφία ως νεαρός ρεπόρτερ στην «Καθημερινή», ανήλθε στις κορυφαίες βαθμίδες της επαγγελματικής και συνδικαλιστικής ιεραρχίας, βρέθηκε ως πολιτικό στέλεχος στο πλευρό πρωθυπουργών, και αργότερα εκπροσώπησε με σθένος και συνέπεια την Παράταξή του και την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο — όπου και εξελέγη τέσσερις φορές μεταξύ των πρώτων αντιπροέδρων.
Με το ίδιο σθένος και την ίδια συνέπεια εργάστηκε ως μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην UNESCO—και δεν είναι βέβαια τυχαίο το γεγονός ότι παραμένει ο μοναδικός Έλληνας που κατέλαβε τη θέση του Προέδρου της Γενικής Διάσκεψης αυτού του μεγάλου διεθνούς οργανισμού.
Όπως δεν είναι τυχαίο ότι τιμήθηκε για το έργο του με πλήθος ανώτατων διακρίσεων, τόσο από την ελληνική Πολιτεία, όσο και από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Ταξίδεψε, επί δεκαετίες ολόκληρες, στα ταραγμένα πελάγη της δημοσιογραφίας, της πολιτικής και της διπλωματίας, έχοντας ως μοναδική πυξίδα την εντιμότητα, την ευσυνειδησία, τη μετριοπάθεια και την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος.
Οι «Σειρήνες» της ιδιοτέλειας, της υστεροβουλίας και του φανατισμού δεν τον μάγεψαν ποτέ—και αυτό το επίτευγμα πρέπει, πιστεύω, να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση για όλους μας. Είναι άλλωστε κοινή πεποίθηση ότι ο αείμνηστος Γιώργος Αναστασόπουλος άφησε πίσω του μια μεγάλη, πλούσια, αξιοζήλευτη παρακαταθήκη.

Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι,
Είχα την τιμή να γνωρίσω προσωπικά, χρόνια πριν, στο Παρίσι, τον αείμνηστο Γιώργο Αναστασόπουλο. Ήταν η εποχή που εκείνος εκπροσωπούσε την Ελλάδα στην UNESCO και εγώ υπηρετούσα στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία μας στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).
Είχαμε συχνές συναντήσεις, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της ελληνικής κοινότητας, και μας δόθηκε αρκετές φορές η ευκαιρία να συζητήσουμε και να ανταλλάξουμε απόψεις για πολλά θέματα.
Και ήταν πραγματικά σημαντικό για μένα να αντλώ πολύτιμες συμβουλές από έναν άνθρωπο του βεληνεκούς του Γιώργου Αναστασόπουλου.
Κυρίως κρατώ την προσήλωσή του στον στόχο.
Ήθελε πάντα να βάζει συγκεκριμένους στόχους. Και για να τους κατακτήσει, ήξερε να συνθέτει, να διαμορφώνει συμμαχίες και να κινείται με ευελιξία.
Και τελικά τα κατάφερνε.
Είναι μια παρακαταθήκη που μας βοηθά όλους σήμερα.
Για παράδειγμα, ο χώρος της δημοσιογραφίας και των μέσων ενημέρωσης στα χρόνια της δεκαετούς κρίσης έχασε περίπου το 1/3 της προστιθέμενης αξίας του στην οικονομία. Και καλείται τώρα να αντιστρέψει την τάση συρρίκνωσης, αντιμετωπίζοντας τους κινδύνους των τεχνολογικών εξελίξεων και του αυξημένου ανταγωνισμού, αλλά και εκμεταλλευόμενος τις ευκαιρίες που γεννά η ψηφιακή επανάσταση.
Από την άλλη, η πολιτική ζωή του τόπου πάλεψε με τον λαϊκισμό στα χρόνια της κρίσης. Και σήμερα για να τον ξεπεράσει οριστικά καλείται να συνθέσει διαφορετικές οπτικές για να βρεί τις δύσκολες λύσεις απέναντι στα εύκολα συνθήματα.
Ιδίως μάλιστα τώρα που η Πατρίδα μας αντιμετωπίζει σοβαρά ζητήματα, από το μεταναστευτικό και τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, μέχρι την δημογραφική συρρίκνωση, τις κοινωνικές ανισότητες, την κλιματική αλλαγή και τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Όμως, όπως θα έλεγε και ο ίδιος, ενωμένοι οι Έλληνες, με σύνθεση απόψεων και συνένωση δυνάμεων, μπορούμε να τα καταφέρουμε. Και θα τα καταφέρουμε!
Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να ευχηθώ η ευγένεια του χαρακτήρα του Γιώργου Αναστασόπουλου, η πνευματική του καλλιέργεια και ο υποδειγματικός δημόσιος βίος του, στοιχεία που του εξασφάλισαν τη βαθιά εκτίμηση των φίλων και τον σεβασμό των πολιτικών αντιπάλων, να αποτελέσουν άσβεστο φάρο, τόσο για τους πολιτικούς όσο και για τους δημοσιογράφους.
Σας ευχαριστώ πολύ.

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr