Τρέχων Άρθρο
BIENNH – Εκδήλωση για τον Κωνσταντίνο Καβάφη

BIENNH – Εκδήλωση για τον Κωνσταντίνο Καβάφη

Εκδήλωση-αφιέρωμα στον Κωνσταντίνο Καβάφη διοργάνωσαν το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας της Πρεσβείας της Ελλάδος στη Βιέννη, το αυστριακό περιοδικό SOCIETY και η ορχήστρα δωματίου της Βιέννης «Ορφέας». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 21 Απριλίου 2018, στη μικρή αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου της Βιέννης.

Χαιρετισμό στους πολυάριθμους παρευρισκόμενους απηύθυνε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, κ. Γιώργος Φλωρεντής, ο οποίος τόνισε το εύρος και τη διαχρονικότητα του Καβάφη και την έμπνευση που αντλείται από τα λόγια του παγκοσμίως. Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Η τιμή στον Καβάφη είναι τιμή στην ανθρώπινη αναζήτηση και στο δικαίωμα του ανθρώπου και του πολίτη να σκέφτεται και να επιλέγει. […] Ως ποιητής μπροστά και πέρα απ’ τους καιρούς του, μοντέρνος και μακριά από πρότυπα της εποχής του, ο Καβάφης έχει αφήσει ένα μοναδικό ποιητικό αποτύπωμα. Ένα αποτύπωμα τόσο ανοιχτό στις προσεγγίσεις όσο και εξίσου κλειστό στις ερμηνείες. […] Οι στίχοι του, χωρίς ομοιοκαταληξία, με δυσανάγνωστο ρυθμό, με ένα λυρισμό κρυμμένο πίσω από σύμβολα, είναι για τους μελοποιούς μια μεγάλη πρόκληση. Το ίδιο και η γλώσσα του, σχεδόν πεζολογική, ένας ποιητικός λόγος που ακροβατεί απ’ άκρη σ’ άκρη της μακράς ιστορίας της ελληνικής γλώσσας».

Κατά τη διάρκεια του αφιερώματος παρουσιάστηκαν εισηγήσεις, από την επίκουρη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Βιέννης Δρ. Λίλια Διαμαντοπούλου και το συνθέτη Δρ. Αθανάσιο Σίμογλου, για τη ζωή, το έργο και τις δυνατότητες μελοποίησης των στίχων του μεγάλου αλεξανδρινού ποιητή.

Στη συνέχεια, η ορχήστρα δωματίου της Βιέννης «Ορφέας» παρουσίασε, υπό την καθοδήγηση του μαέστρου κ. Κωνσταντίνου Δημηνάκη, έργα του μεγάλου ποιητή στη γερμανική και ελληνική γλώσσα, μελοποιημένα από το συνθέτη Αθανάσιο Σίμογλου.

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr