Τρέχων Άρθρο
Υπογραφή σύμβασης μεταξύ ελληνικού δημοσίου και hellas sat για την αξιοποίηση της ελληνικής τροχιακής θέσης

Υπογραφή σύμβασης μεταξύ ελληνικού δημοσίου και hellas sat για την αξιοποίηση της ελληνικής τροχιακής θέσης

Ν. Παππάς: «Τα οφέλη που προκύπτουν από τη σύμβαση, την οποία υπογράψαμε σήμερα, είναι πολλαπλά για τη χώρα. Κι αν θέλετε, πολλαπλάσια σε σχέση με όσα είχαν λάβει οι προκάτοχοί μας. Συνεχίζουμε στον ίδιο δρόμο, με τελικό στόχο να φέρουμε “το Αύριο, Σήμερα για Όλους”».

Ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Hellas Sat, Χριστόδουλος Πρωτοπαππάς, υπέγραψαν σήμερα σύμβαση για την αξιοποίηση της ελληνικής τροχιακής θέσης (39ο Ανατολική τροχιακή θέση).

Μέσω της νέας (τροποποιημένης) σύμβασης, που υπεγράφη:

  1. Τριπλασιάζονται τα οφέλη για τη χώρα μας, αφού πλέον το Δημόσιο θα μπορεί να αξιοποιήσει έξι (6) αναμεταδότες, έναντι των δύο (2) που είχαν παραδοθεί σε εκτέλεση της αρχικής σύμβασης.
  2. Το Δημόσιο λαμβάνει, ως αντάλλαγμα, τρεις (3) επίγειους δορυφορικούς κομβικούς σταθμούς Hub, καθώς και διακόσια (200) τερματικά, για τις ανάγκες του σε νευραλγικούς τομείς, όπως η Άμυνα, η Ασφάλεια, η πολιτική προστασία. Παράλληλα, παρέχεται υπέρ του Δημοσίου η δωρεάν συντήρηση του ανωτέρω εξοπλισμού για τα πέντε (5) πρώτα κρίσιμα έτη, ενώ διασφαλίζεται και η απρόσκοπτη λειτουργία των υπηρεσιών του, που χρησιμοποιούν τον υπάρχοντα δορυφόρο.
  3. Εξασφαλίζονται για τη χώρα μας 17 χρονοαναμεταδότες, σε αντιστάθμισμα εκκρεμοτήτων υλοποίησης της αρχικής σύμβασης.
  4. Διασφαλίζεται η παρουσία της Ελλάδας στο διάστημα, γεγονός που ανοίγει το δρόμο για τη συνέχιση και την επέκταση σχετικών δραστηριοτήτων.
  5. Εξασφαλίζεται η στρατηγικής σημασίας παραμονή του κέντρου ελέγχου του δορυφορικού συστήματος εντός της ελληνικής επικράτειας, η λειτουργία του από Έλληνες και Κύπριους επιστήμονες. Εκτός των άλλων, εξασφαλίζονται οι αντίστοιχες εξειδικευμένες και υψηλού επιπέδου θέσεις εργασίας.

Συμπερασματικά, σε μια περίοδο που επιχειρείται μια σημαντική και οργανωμένη προσπάθεια ανάπτυξης του διαστημικού τομέα στη χώρα, η παραμονή μιας εταιρείας δορυφορικών επικοινωνιών, με αυξανόμενη δραστηριότητα, αναμένεται να δράσει ως καταλύτης.

Ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, δήλωσε σχετικά: «Την ώρα που ο δορυφόρος με τις σημαίες της Ελλάδας και της Κύπρου παίρνει την τελική του θέση, ολοκληρώνουμε τη μετάβαση στην νέα εποχή. Σε μια εποχή κατά την οποία η Ελλάδα θα αξιοποιεί τις διαστημικές εφαρμογές και τις νέες τεχνολογίες. Και θα το πράττει προς όφελος των ερευνητών, των πρωτοπόρων επιχειρήσεων που ασχολούνται με το διάστημα, προς όφελος ολόκληρης της κοινωνίας. Τα οφέλη που προκύπτουν από τη σύμβαση, την οποία υπογράψαμε σήμερα, είναι πολλαπλά για τη χώρα. Κι αν θέλετε, πολλαπλάσια σε σχέση με όσα είχαν λάβει οι προκάτοχοί μας. Συνεχίζουμε στον ίδιο δρόμο, με τελικό στόχο να φέρουμε “το Αύριο, Σήμερα για Όλους”».

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Βασίλης Μαγκλάρας, δήλωσε: «Η ανανέωση της σύμβασης είναι ένα ιδιαίτερα θετικό γεγονός για τον τομέα της διαστημικής πολιτικής, που αναπτύσσεται πλέον ραγδαία στην χώρα μας, καθώς διασφαλίζει τα δικαιώματα της Ελλάδας στο διάστημα, δίνει τη δυνατότητα περαιτέρω ανάπτυξης της Hellas Sat και ανοίγει ένα σημαντικό παράθυρο ευκαιρίας για τη δημιουργία νέων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας». Ο Βασίλης Μαγκλάρα συμπλήρωσε: «Με τον τριπλασιασμό των ανταλλαγμάτων, που εξασφαλίσαμε για τη χώρα, καλύπτουμε τις ανάγκες του Δημοσίου και δίνουμε τη δυνατότητα για την ανάπτυξη και υιοθέτηση σημαντικών και καινοτόμων εφαρμογών απ’ όλους τους φορείς του Δημοσίου».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Hellas Sat, Χριστόδουλος Πρωτοπαππάς, ανέφερε: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκο Παππά, και το Γενικό Γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Βασίλη Μαγκλάρα, για τις προσπάθειες που καταβάλλουν ώστε να προαχθεί και να αναπτυχθεί η διαστημική τεχνολογία στην Ελλάδα. Η σημερινή υπογραφή της σύμβασης, σε συνδυασμό με την επιτυχημένη εκτόξευση του δορυφόρου μας, του Hellas Sat 3, αλλά και την αναμενόμενη εκτόξευση του -υπό κατασκευή- δορυφόρου Hellas Sat 4, διασφαλίζονται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος στο διάστημα».

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr