Τρέχων Άρθρο
Τριήμερη επίσκεψη του ΓΓ Ενημέρωσης & Επικοινωνίας στην Αίγυπτο

Τριήμερη επίσκεψη του ΓΓ Ενημέρωσης & Επικοινωνίας στην Αίγυπτο

Τριήμερη επίσκεψη στην Αίγυπτο πραγματοποίησε ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, Λευτέρης Κρέτσος, στις 27-28 και 29/11.

Κατά τη διάρκειά της ολοκλήρωσε σειρά επαφών με δημοσιογράφους τοπικών Μέσων, φορείς και εκπροσώπους της ελληνικής κοινότητας στο Κάιρο και την Αλεξάνδρεια, προκειμένου να ενημερωθεί για θέματα αρμοδιότητάς του και να διερευνήσει τις προθέσεις για τη σύναψη μελλοντικών συνεργασιών, ώστε να συμπεριληφθούν στον γενικότερο σχεδιασμό της Γενικής Γραμματείας.

Αρχικά, την Παρασκευή 27/11 παρευρέθη σε εκδήλωση στο Ελληνικό Κέντρο Καϊρου, όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με μέλη της τοπικής κοινότητας.

Το Σάββατο 28/11, συναντήθηκε με δημοσιογράφους των κυριοτέρων Αραβικών ΜΜΕ. Δέχτηκε ενημέρωση από τον πολιτικό αναλυτή της Aιγυπτιακής Τηλεόρασης και δορυφορικών καναλιών του Κόλπου, Aymin Samir και παραχώρησε τηλεοπτική συνέντευξη στο πολιτικό πρόγραμμα της Εθνικής Αιγυπτιακής Τηλεόρασης Nile TV.

Εν συνεχεία, περιηγήθηκε στο κτίριο Maspero, όπου συνάντησε τον Επικεφαλής της Εθνικής Αιγυπτιακής Ραδιοτηλεόρασης, Essam El-Amir. Συζήτησαν εκτενώς για μια μελλοντική υπογραφή μνημονίου συνεργασίας.

Έπειτα, ο κ. Κρέτσος πραγματοποίησε επίσκεψη στην εφημερίδα Al-Gomhuria, όπου συνάντησε τον αρχισυντάκτη Fahmi Enaba.

Ακολούθησε συνάντηση με τον πρόεδρο του ΔΣ και αρχισυντάκτη του Εθνικού πρακτορείου Ειδήσεων, Alaa Heidar, με στόχο την προετοιμασία για την υπογραφή συνεργασίας ανάμεσα σε ΑΠΕ και ΜΕΝΑ.

Η ημέρα έκλεισε με γεύμα με τον Πρόεδρο του ΔΣ της Εταιρίας Media Production City, Osama Heikal, σε μια συζήτηση εφ’ όλης της ύλης, αναφορικά με θέματα συνεργασίας.

Αργότερα ο κ. Κρέτσος μετέβη οδικώς στην Αλεξάνδρεια, όπου την Κυριακή 28/11 ξεναγήθηκε στη Βιβλιοθήκη και πραγματοποίησε επίσκεψη στο Mediterranean Research Centre.

Σε ευχάριστο κλίμα πραγματοποιήθηκε στη συνέχεια και η συνάντηση με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας, οποίος με θέρμη ξενάγησε τον ΓΓ στο Πατριαρχείο.

Επόμενος σταθμός του κ. Κρέτσου ήταν το Μουσείο Καβάφη και το Ελληνικό Τετράγωνο της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας (Κοινότητα, Γηροκομείο, Σχολεία).

Ακολούθως, μετέβη στο Ελληνικό Προξενείο Αλεξάνδρειας, προκειμένου να συμμετάσχει σε εκδήλωση για τον Ομογενειακό Τύπο.

Στην ομιλία του έκανε λόγο για τους δεσμούς που συνδέουν την Ελλάδα με την Αίγυπτο, οι οποίοι έχουν αποτυπωθεί, όπως τόνισε, «όχι μόνο στα κιτάπια της ιστορίας, αλλά έχουν χαραχτεί στη συλλογική συνείδηση των Ελλήνων και Αιγυπτίων αντίστοιχα».

Εξήρε τη σημασία του έντυπου Τύπου της ομογενειακής Αιγύπτου διότι, ιδιαίτερα για τον απόδημο ελληνισμό, τον ελληνισμό που «ζει σε θετές πατρίδες» διαδραμάτισε ένα διττό ρόλο: πρώτον, λειτούργησε ως συνεκτικός δεσμός μεταξύ των μελών της ελληνικής κοινότητας και δεύτερον, αποτέλεσε και μέσο άσκησης πολιτικής δράσης: «Αναφέρω τον όρο πολιτική με την αριστοτελική έννοια, με την έννοια της «φροντίδας των κοινών», της ουσιαστικής ενασχόλησης με τα κοινά της «πόλις», της πολιτικής κοινωνίας. Γιατί ο αιγυπτιώτικος τύπος ήταν παρών στις πολιτικές εξελίξεις της Ελλάδας».

Στάθηκε ιδιαίτερα στους ισχυρούς δεσμούς των δύο χωρών, που δίνουν σήμερα την ευκαιρία να προάγουμε τη σημασία της ελληνο-αιγυπτιακής φιλίας. «Αλλά και να διευρύνουμε περαιτέρω τις κοινές μας δράσεις προς όφελος όλων», είπε χαρακτηριστικά.

Η ημέρα έκλεισε με συνάντηση με τον πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας.

“Εκδηλώσεις στο Κάιρο και την Αλεξάνδρεια για τα 150 χρόνια του Αιγυπτιώτικου Τύπου, με τη συμμετοχή του ΓΓ Ενημέρωσης, Λευτέρη Κρέτσου”

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr