Τρέχων Άρθρο
Συνέντευξη του Γ.Γ. Ενημέρωσης & Επικοινωνίας Λ. Κρέτσου στο ραδιοφωνικό σταθμό “Στο κόκκινο” 105,5

Συνέντευξη του Γ.Γ. Ενημέρωσης & Επικοινωνίας Λ. Κρέτσου στο ραδιοφωνικό σταθμό “Στο κόκκινο” 105,5

Καλή σας μέρα
Καλή σας μέρα κύριε Σχοινά, καλημέρα σε όλους τους ακροατές.

Λοιπόν, βλέπω εδώ τα πρωτοσέλιδα και τις εφημερίδες των Συντακτών και της Αυγής, «δεν πληρώνουν δεν πληρώνουν» η μία, η άλλη εθισμένη στο τζάμπα, εν πάση περιπτώσει εμείς το είπαμε, τα ίδια Παντελάκη μου τα ίδια Παντελή μου, δηλαδή δεν τους άρεσε προηγουμένως η κίνηση που είχε γίνει από τον κ. Παππά, ήθελαν Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, στο Ραδιοτηλεοπτικό πάλι τα ίδια. Έχω την αίσθηση ότι ζούμε πάλι τα ίδια πράγματα.

Δε μιλάμε για κάτι καινούριο, μιλάμε για μια συμπεριφορά παγιωμένη, μια συμπεριφορά η οποία παραμένει σταθερή εδώ και περίπου 30 χρόνια, το θέμα παραμένει το ίδιο, οι καναλάρχες θέλουν να απολαμβάνουν ένα δημόσιο αγαθό όπως το φάσμα των ραδιοσυχνοτήτων εντελώς δωρεάν. Καταλαβαίνω ότι αυτοί κάνουν τη δουλειά τους, το θέμα όμως είναι τι κάνουν οι δημόσιοι λειτουργοί, δηλαδή πώς αντιλαμβάνονται ένα σπάνιο δημόσιο πόρο κι εκεί βέβαια η ευθύνη η πολιτική βαραίνει όλους όσοι διακυβέρνησαν τη χώρα μέχρι το 2015, έχουν αφήσει ένα βαθύ στίγμα κι ένα ισχυρό αποτύπωμα, όσον αφορά αυτό το οποίο συζητάμε κατά καιρούς για τα media, δηλαδή το θέμα της διαπλοκής, το θέμα του ότι δίνουμε σε κάποιους ισχυρούς τη δυνατότητα να ελέγχουν όλη τη σφαίρα της κυκλοφορίας και της παραγωγής όσον αφορά το θέμα των media και της πληροφορίας.

Άρα τώρα η επόμενη κίνηση από πλευράς κυβέρνησης ποια είναι; Θα περιμένει πάλι και το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο κι η Κυβέρνηση να ολοκληρωθεί η διαδικασία στο ΣτΕ;

Να σας πω κάτι, καθένας έχει δικαίωμα, αστική δημοκρατία έχουμε, στο πλαίσιο που ορίζει ο νόμος και το σύνταγμα να διεκδικεί το δίκιο του και έτσι πρέπει. Εμείς όμως θέλω να πω ότι αυτό το θέμα το έχουμε λύσει από πέρσι το Νοέμβριο, διότι μέσα σε λίγες μέρες, από τότε που είχε βγει αυτή η διαρροή, επαναλαμβάνω διαρροή δεν είχε βγει καν το σκεπτικό του ΣτΕ, βέβαια δεν το αμφισβήτησε κανένας, αλλά μέσα σε λίγες μέρες από εκείνη τη διαρροή, για την αρνητική απόκριση του ΣτΕ όσον αφορά τον περσινό διαγωνισμό, η Κυβέρνηση λειτούργησε με απίστευτο αν θέλετε σθένος και με υπευθυνότητα, για να υπάρξει μια απόφαση, η οποία και σήμερα δε με έχει πείσει, διότι έδωσε 258εκ. πίσω στους έχοντες και κατέχοντες, αλλά τέλος πάντων εμείς συμμορφωθήκαμε πλήρως προς τις υποδείξεις του ΣτΕ. Τι είχε πει το ΣτΕ όπως ήρθε και με το πλήρες σκεπτικό που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο αν θυμάμαι καλά του ’17, ότι καθίσταται υποχρεωτική η σύμπραξη του ΕΣΡ στην άσκηση αρμοδιοτήτων ότι η διενέργεια του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες θα διενεργείται αποκλειστικά από το ΕΣΡ ακόμη κι αν προκύπτουν ειδικές καταστάσεις όπως είχαμε πέρσι, όπου δεν μπορούσε να συγκροτηθεί η ολομέλειά του κι εμείς τι κάναμε; Πήγαμε στη Βουλή και τροποποιήσαμε το νόμο. Καταργήσαμε εκείνο το περιβόητο άρθρο 2Α, το οποίο έδωσε την αρμοδιότητα διεξαγωγής του διαγωνισμού στον τότε Υπουργό Επικρατείας, Νίκο Παππά και στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης. Ακριβώς για να συμμορφωθούν με αυτή την απόφαση. Αυτό λοιπόν έλεγε το ΣτΕ, αυτό λέει ο νόμος, δεν μπορώ να κατανοήσω αυτή τη στιγμή σε τι διαφωνούν όλοι όσοι πέρσι θορυβούσαν και βέβαια κατέθεταν δεκάδες τα ασφαλιστικά μέτρα και τις αιτήσεις ακύρωσης, όπου ουσιαστικά εξυμνούσαν το ρόλο του ΕΣΡ, αγαπούσαν τότε πάρα πολύ τις Ανεξάρτητες Αρχές και σήμερα διαφωνούν με τις Ανεξάρτητες Αρχές, ακόμα κι όταν αυτές βγάζουν μια ομόφωνη απόφαση. Άρα το μεγάλο θέμα σήμερα δεν είναι η στάση των καναλαρχών, το χουμε καταλάβει, νομίζω όλος ο κόσμος το έχει καταλάβει ότι δε θέλουν να πληρώσουν, έτσι έχουν μάθει εδώ και 30 χρόνια, το θέμα είναι να πάρει θέση η φωνή του καναλάρχη όπως προέκυψε από αυτή τη διαδικασία με τις άδειες και πέρσι και συνεχίζει να το κάνει η ΝΔ δηλαδή και να μας απαντήσει αν υποστηρίζει αυτές τις προσφυγές των καναλαρχών εναντίον των αποφάσεων του ΕΣΡ.

Λοιπόν, τώρα να περάσουμε σε ένα άλλο θέμα σχετικό πάντοτε. Σε πρόσφατες δηλώσεις ο κ. Νίκος Παππάς, ο αρμόδιος Υπουργός είπε ότι θα ερευνήσει η παρούσα κυβέρνηση το κόστος του μαύρου που είχε ρίξει η ΝΔ στην ΕΡΤ, στην ιστορία ΕΡΤ – ΝΕΡΙΤ δηλαδή κλπ, τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Θα διερευνηθεί ποιο ήταν το κόστος και θα αποδοθούν ευθύνες;

Κύριε Σχοινά, πρέπει να κατανοήσουμε ότι η ΕΡΤ είναι δημόσια τηλεόραση, είναι περιουσία όλου του ελληνικού λαού, δεν είναι περιουσία ούτε του Νίκου του Παππά, ούτε κανενός. Είναι περιουσία όλου του ελληνικού λαού και όλοι πληρώνουμε για δημόσια τηλεόραση, αλλά και η δημόσια τηλεόραση προσφέρει πάρα πολλές υπηρεσίες κι η δημόσια τηλεόραση δεν είναι ο άγιος Παντελεήμονας, πρέπει να καταλάβουμε ότι όλα τα Υπουργεία αν θέλουμε να προωθήσουμε, πχ την εκπαιδευτική τηλεόραση θα την προωθήσει το Υπουργείο Παιδείας, αν θέλουμε να προβάλλει τον πολιτισμό το Υπουργείο Πολιτισμού. Αν θέλουμε να προάγουμε τον αθλητισμό, αν θέλουμε να βοηθήσουμε την ανάπτυξη την οπτικοακουστικής βιομηχανίας, η ΕΡΤ δεν παύει να είναι κι αυτή μια εταιρεία και το βάρβαρο κλείσιμό της, αυτό το βίαιο κλείσιμο το οποίο είχε να αντιμετωπίσει η εταιρεία ήταν ένα τραύμα και στην οικονομική της κατάσταση και στο ίδιο της το μπραντ, είχαμε φθορές και στα μηχανήματα, είχαμε ανεξόφλητες υποχρεώσεις της ΕΡΤ, όλο αυτό είχε ένα τεράστιο κόστος. Η ΕΡΤ ήταν εκτός της αγοράς για δύο και πλεόν χρόνια.
Λοιπόν, δεν είναι περιουσία κάποιου να την κλείνει έτσι εύκολα, δεν είναι δική του, ανήκει στον ελληνικό λαό. Το τραύμα της ΕΡΤ είναι πάρα πολύ σοβαρό και οφείλει να διερευνηθεί. Θα δούμε όλες τις συμβάσεις που είχαν γίνει στο παρελθόν, υπάρχουν εκκρεμότητες ακόμη με την ειδική διαχείριση από το πέρασμα στη ΔΤ και στη μετέπειτα ΝΕΡΙΤ και νομίζω ότι οι αρμόδιες αρχές θα αποδώσουν δικαιοσύνη.

Και να κλείσουμε με κάτι το οποίο μιας και λέμε για την ΕΡΤ έγινε αυτές τις μέρες […] ο προοδευτικός άνθρωπος και με ιστορία στο χώρο του τραγουδιού, δε θα έλεγα απλώς προοδευτικός, θα έλεγα αριστερός άνθρωπος που είχε οριστεί ως πρόεδρος, ο Διονύσης Τσακνής εννοώ, ο συνθέτης και τραγουδιστής, υπέβαλλε την παραίτησή του. Τι υπάρχει πίσω απ’ αυτό; Γιατί κάποιοι θορυβήθηκαν, κάποιοι μίλησαν μετά από πλευράς προσωπικού ΕΡΤ, αν δεν κάνω λάθος, με πολύ κακό τρόπο για τον κύριο Τσακνή και μας έγινε θεατή σε εμάς τους ανθρώπους έξω από την ΕΡΤ μια πλευρά η οποία δεν ήταν γνωστή μέχρι τώρα. Τι ακριβώς συμβαίνει;

Κοιτάξτε, εγώ θέλω να αντιπαρέλθω αυτής της ερώτησης, μπορείτε να ρωτήσετε τον κ. Τσακνή, εγώ αυτό απλώς το οποίο λέω είναι ότι η ΕΡΤ πρέπει να πάει μπροστά κι η ΕΡΤ ήδη κάνει κάποια βήματα σημαντικά, όπως επίσης μια είδηση ήταν ότι χθες στην ΕΡΤ είχαμε ένα αγώνα Άρη – ΠΑΟΚ και το μπάσκετ επιστρέφει στο σπίτι του, διότι η ΕΡΤ είχε αγοράσει τα τηλεοπτικά δικαιώματα, η ΕΡΤ σε λίγο καιρό θα εγκαινιάσει την υβριδική τηλεόραση, η ΕΡΤ ελπίζω να είναι η πρώτη η οποία θα μπει στο ψηφιακό ραδιόφωνο, η ΕΡΤ είναι η πρώτη η οποία θα στηρίξει με το ψηφιοποιημένο της αρχείο και τις βαθμίδες εκπαίδευσης και αν θέλετε θα προβάλλει και τον πολιτισμό. Θέματα τέτοιων τριβών συμβαίνουν σε πολύ μεγάλους οργανισμούς και εταιρείες, όπως είναι και η ΕΡΤ, αλλά νομίζω ότι ο καθένας θα πρέπει να παραμερίζει και το ατομικό του συμφέρον και όλοι να λειτουργούν συντεταγμένα για το καλό της εταιρείας.

Λευτέρης Κρέτσος, Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, τον ευχαριστούμε πολύ, καλή σας μέρα!

Καλημέρα!

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr