Τρέχων Άρθρο
Συνέντευξη του Γ.Γ. Ενημέρωσης & Επικοινωνίας Λ. Κρέτσου στο ραδιοφωνικό σταθμό “Στο κόκκινο” 105,5

Συνέντευξη του Γ.Γ. Ενημέρωσης & Επικοινωνίας Λ. Κρέτσου στο ραδιοφωνικό σταθμό “Στο κόκκινο” 105,5

 

ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Θα κάνουμε μια κουβέντα με τον Γενικό Γραμματέα Ενημέρωσης κ. Κρέτσο, ο οποίος είναι στην τηλεφωνική μας γραμμή και ο οποίος είναι στο μάτι του κυκλώνα, γιατί έχει δύο βασικά ζητήματα: Πρώτον, δεν είναι της νομενκλατούρας, είναι από το Αιγάλεω, δεύτερον, ξέρει πάρα πολύ καλά τη δουλειά και τρίτον, μαζί με την ομάδα του έκανε ένα διαγωνισμό, ο οποίος ήταν άρτιος. Το λέω με περηφάνια. Να δούμε τώρα τι γίνεται με το παιχνίδι. Καλημέρα κ. Κρέτσο.

ΚΡΕΤΣΟΣ: Καλημέρα σας. Καλημέρα και στους ακροατές σας.

ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Θέλω να σας ρωτήσω, κατ’ αρχήν, αυτή η ιστορία που γίνεται με τα πόθεν έσχες, πρώτον, αφορά στα πόθεν έσχες των εταιρειών που μπήκαν στο διαγωνισμό ή γι’ αυτούς που κατέληξαν στο διαγωνισμό;

ΚΡΕΤΣΟΣ: Να τα πάρουμε ένα-ένα, κ. Αρβανίτη.

ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Για τους ακροατές, κατ’ αρχήν.

ΚΡΕΤΣΟΣ: Η προσωπική μου άποψη είναι πολύ καθαρή και το λέω γιατί έχουν στοχοποιηθεί κυρίως τα μέλη της Επιτροπής διενέργειας του διαγωνισμού, οι οποίοι είναι απλοί δημόσιο υπάλληλοι και οι οποίοι με αυτοθυσία, με αρκετές ώρες δουλειάς, ολοκλήρωσαν ένα διαγωνισμό με απόλυτη επιτυχία. Ένα διαγωνισμό που θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και 27 χρόνια. Ένα διαγωνισμό που αποκαθιστά τη νομιμότητα και ένα διαγωνισμό, ο οποίος, μας αρέσει δεν μας αρέσει, κάποιους ισχυρούς παράγοντες σε αυτή τη χώρα τους αναγκάζει να βάζουν το χέρι στην τσέπη. Και νομίζω ότι αυτό είναι που ενοχλεί περισσότερο από όλα. Η Επιτροπή αυτή, λοιπόν, υπάρχει και λειτουργεί όσο κάθε διαγωνισμός. Αυτός ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες δεν τελείωσε την ημέρα που βγήκα και είπα ποιοι είναι οι 4, ας το πούμε, νικητές της δημοπρασίας. Ο διαγωνισμός αυτός υλοποιείται σε στάδια και διαδικασίες και κάθε στάδιο, εάν θέλετε, αποτελεί και μια δικλείδα ασφαλείας για τα προηγούμενα στάδια που προηγήθηκαν. Στη φάση που είμαστε θα αναλάβει η Επιτροπή Ενστάσεων όλες τις προδικαστικές προσφυγές, δηλαδή όλα τις ενστάσεις που έχουν εγείρει οι υποψίες εταιρείες έναντι άλλων, αναφορά και με το πόθεν έσχες και με τον έλεγχο της επάρκειας των οικονομικών μέσων.

ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Να ρωτήσω κάτι διευκρινιστικό, πολύ σοβαρό για μένα: Το πόθεν έσχες αφορά στο πρώτο στάδιο που μπήκαν στα δωμάτια ή αφορά στο δεύτερο στάδιο που πήραν τις άδειες; Το λέω για τους ακροατές γιατί, για παράδειγμα, η εταιρεία «ΠΙΑΝΤΕΣ-ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ-ΔΟΞΑΡΑΣ» μπήκαν στη διαδικασία του διαγωνισμού, στους 8, με ένα μετοχικό κεφάλαιο και τα 3 εκατομμύρια που χτυπάν την πρώτη. Αυτοί είχαν φέρει πόθεν έσχες. Σωστά; Είχαν ελεγχθεί αυτά.

ΚΡΕΤΣΟΣ: Στο πρώτο στάδιο, είχαν ελεγχθεί και με τη συνδρομή και της Grant Thornton όλα τα στοιχεία των φακέλων που είχαν υποβληθεί κατά τη διαδικασία προεπιλογής των υποψηφίων, είχαν επίσης γνωστοποιηθεί στους συνυποψήφιους. Μιλάμε για απόλυτη διαφάνεια.

ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Βεβαίως, βεβαίως, για τους ακροατές το λέω.

ΚΡΕΤΣΟΣ: Να μην πούμε ΠΙΑΝΤΕΣ. Να πούμε ο ΣΚΑΪ, ο Αλαφούζος, ο Μαρινάκης, ο Καλογρίτσας, ο Βαρδινογιάννης, γνωρίζουν ακριβώς τι ιδία κεφάλαια έχει η κάθε εταιρεία τους και αυτό είναι και μια επιτυχία του διαγωνισμού. Και το γνωρίζει βέβαια και το κράτος και οι δημόσιες υπηρεσίες, οι οποίες λειτούργησαν απολύτως συντεταγμένα σε αυτή την περίπτωση και αυτό είναι κάτι που ενοχλεί.

ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Το δεύτερο, λοιπόν, που συζητάμε τώρα είναι για το πόθεν έσχες. Για παράδειγμα, εάν η εταιρία ΑΝΤ1 που πήρε την άδεια, νομίζω με 73 εκατ., με ένα πολύ υψηλό τίμημα, έχει το πόθεν έσχες που δικαιολογεί το χτύπημα. Σωστά ή λάθος;

ΚΡΕΤΣΟΣ: Σωστό είναι αυτό. Αυτό που θέλω να σας πω είναι ότι η Επιτροπή λειτουργεί βάσει της προκήρυξης. Δεν υπάρχει χωρίς την προκήρυξη. Όταν ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός δεν υπάρχει. Δεν είναι μια Επιτροπή που ήρθε να υποκαταστήσει, αντικαταστήσει την Ανεξάρτητη Αρχή καταπολέμησης, ας πούμε, ξεπλύματος του βρώμικου χρήματος. Υπάρχει ο Ν.4389/2016 που έφερε αυτή η κυβέρνηση και ισχυροποιεί, αν θέλετε, τον έλεγχο αναφορικά με το πόθεν έσχες. Ακόμη και ένας μικρομέτοχος ενός μικρού ραδιοφωνικού σταθμού είναι υποχρεωμένος πλέον να καταθέτει πόθεν έσχες. Η Επιτροπή υπάρχει και λειτουργεί εντός αυτών που ορίζει η προκήρυξη. Τι όριζε, λοιπόν, η προκήρυξη; Να γίνει έλεγχος της προέλευσης και του τρόπου απόκτησης των οικονομικών μέσων. Έγινε στην πρώτη φάση της προεπιλογής. Στη συνέχεια, μπήκαν οι υποψήφιες εταιρείες, έδωσαν αυτά τα χρήματα, ανακηρύχθηκαν προσωρινοί υπερθεματιστές και έρχεται η Επιτροπή και τους ρωτά: Πού τα βρήκατε αυτά τα λεφτά, αν έχετε αυτά τα λεφτά και αν έχετε –μάλιστα- και εξουσία διάθεσης, εάν έχετε τα περιουσιακά στοιχεία, εάν έχετε προβεί σε πώληση περιουσιακών στοιχείων, εάν έχετε ακίνητα, μετρητά, ομόλογα κ.τ.λ.

ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Να σας κάνω μια τεχνική ερώτηση κ. Κρέτσο; Παραδειγματικά θα λέω ο Α΄, ο Β΄, ο Γ΄, γιατί δεν θέλω να μπω σε αυτή τη διαδικασία. Εάν ο Α΄, λοιπόν, ο οποίος σωστά έχει περάσει όλα τα στάδια της διαδικασίας και πήρε αυτή την άδεια, ξαφνικά όμως για διάφορους λόγους, ενώ είναι δηλωμένα, ενώ είναι σωστά κ.τ.λ., η τράπεζα για άλλους λόγους του αρνείται –που είναι τεχνικό ζήτημα- και του λέει: «τον άλλο μήνα θα σου δώσω». Αυτό σημαίνει ότι αυτός υπάρχει περίπτωση να εκπέσει της ιστορίας;

ΚΡΕΤΣΟΣ: Βεβαίως. Αυτό που σας έλεγα και σε αυτό που επιμένω είναι ότι αυτός ο διαγωνισμός έχει πολλά στάδια, πολλές διαδικασίες και πολλές δικλείδες ασφαλείας. Και κυρίως χαρακτηρίζονται όλες οι διαδικασίες από μια δυνατότητα διαφάνειας, με την έννοια ότι η Γενική Γραμματεία κάνει προσβάσιμα τα στοιχεία όλων. Το γεγονός, δηλαδή, ότι κάποιοι μιλούν για βοσκοτόπια, ενώ λίγα χρόνια πριν -από ό,τι είδα σε κάποια δημοσιεύματα- εκθείαζαν αυτή την επένδυση ως τη μεγάλη επένδυση ότι οι επενδυτές βρήκαν την Ιθάκη τους και τα λοιπά, προκύπτει από το γεγονός ότι εμείς κάνουμε προσβάσιμα και ανοιχτά τα στοιχεία, γιατί πάρα πολύ απλά δεν έχουμε κάτι να φοβηθούμε. Και βεβαίως μέσα στις δικλείδες ασφαλείας που βάζουμε είναι ότι υπάρχουν όροι και κανόνες όπου ανά πάσα στιγμή κάποιος μπορεί να χάσει την άδεια. Παράδειγμα, τη Δευτέρα αναμένουμε 82 εκατομμύρια, την πληρωμή της πρώτης δόσης. Εάν κάποιος δεν τα φέρει, θα χάσει την άδειά του. Είναι πάρα πολύ απλό. Και μάλιστα, αυτοδικαίως γιατί το ορίζει η ίδια η προκήρυξη στην παράγραφο 8.4. Επίσης, υπάρχει τώρα η διαδικασία των προδικαστικών προσφορών. Μας έχουν έρθει τέσσερις προδικαστικές προσφυγές όπου τέσσερις εταιρείες έχουν εγείρει κάποια θέματα, αναφορικά με τον έλεγχο του πόθεν έσχες, τις οποίες επιλαμβάνεται τώρα και η Επιτροπή Ενστάσεων, ακριβώς για να υπάρχει μεγαλύτερη ασφάλεια και περισσότερος έλεγχος στις τελικές αποφάσεις. Σε κανέναν, αυτή τη στιγμή, δεν έχει χορηγηθεί άδεια. Δεν έχει βγει υπουργική απόφαση, η οποία να λέει ότι αυτοί οι τέσσερις είναι πλέον οι νέοι καναλάρχες. Αυτό δεν ισχύει. Είμαστε σε μια διαδικασία, η οποία συνεχίζεται με πολύ σοβαρά βήματα. Και το λέω πολύ καθαρά, ότι θα εξεταστούν όλα τα σημεία που έχουν εγείρει οι τέσσερις εταιρείες στο στάδιο των προδικαστικών προσφυγών, δηλαδή πριν πάμε στα δικαστήρια. Εάν, δηλαδή, κάποιος έχει πρόβλημα με μια υποψηφιότητα, ότι δεν έχει την επάρκεια των οικονομικών μέσων και δεν μπορεί να αποδείξει την οικονομική δυνατότητα να βάλει το τίμημα, βεβαίως και θα εξεταστεί και βεβαίως η Επιτροπή θα αποφανθεί και θα μου φέρει ένα πρακτικό να το εγκρίνω ή να μην το εγκρίνω.

ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Έχετε κληθεί στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, εσείς και ο κύριος Παππάς.

ΚΡΕΤΣΟΣ: Ναι, με πολλή χαρά το περίμενα αυτό. Διότι εγώ αισθάνομαι…

ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Γιατί; Κατ’ αρχάς, να μου πείτε για τη χαρά σας και δεύτερον να μου πείτε γιατί ακριβώς; Δεν έγινε κουβέντα στη Βουλή;

ΚΡΕΤΣΟΣ: Νομίζω ότι είναι πολύ σαφές ότι εδώ πέρα έγινε μία προσπάθεια να πλήξουν την κυβέρνηση ισχυρά οικονομικά συμφέροντα, διότι είναι η κυβέρνηση η οποία δεν είναι αρεστή. Στην περίπτωση του δικού μας του χαρτοφυλακίου, δεν θέλω να πω για άλλα χαρτοφυλάκια: Εμείς κάναμε μια δημοπράτηση αδειών ύστερα από 27 χρόνια. Έχουμε καταλογίσει τα τέλη χρήσης συχνοτήτων τα οποία κάποιοι άλλοι τα είχαν στα συρτάρια τους, έχουμε επαναφέρει τον φόρο τηλεοπτικής διαφήμισης ο οποίος δεν υπήρχε και έχουμε επίσης μαζέψει αρκετά χρήματα από τα παράβολα συμμετοχής στον διαγωνισμό εν αντιθέσει με την προηγούμενη διακυβέρνηση των 27 χρόνων, που, οφείλω να το πω, λειτούργησαν με έναν τρόπο όπου ένας σπάνιος δημόσιος πόρος, όπως είναι το φάσμα των ραδιοσυχνοτήτων, τον δώσανε δωρεάν σε συγκεκριμένους ανθρώπους, οι οποίοι έχουν ένα συνταγματικό δικαίωμα ατομικής ιδιοκτησίας καναλιών και σε βάρος των συμφερόντων του ελληνικού δημοσίου. Και μάλιστα, παρά την κατάφαση αυτής της παρανομίας από το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο το Συμβούλιο της Επικρατείας με τις αποφάσεις του. Φανταστείτε να κάναμε τον διαγωνισμό σε μια εποχή που η διαφημιστική αγορά ήταν πάνω από 600 και 700 εκατομμύρια. Όλα, λοιπόν, αυτά τα χρόνια δεν έγινε τίποτα και επίσης και άλλες υποχρεώσεις των καναλιών -κανένας δεν επιλήφθηκε από την προηγούμενη διακυβέρνηση- και τώρα έρχονται οι ίδιοι άνθρωποι και κουνούν το δάχτυλο και ψάχνουν να βρουν νομικές φόρμουλες και πατήματα και επικοινωνιακά τρικ για να πλήξουν μια διαδικασία, η οποία δείχνει ότι το κράτος μπορεί να είναι ισχυρό, μπορεί να είναι οργανωμένο, μπορεί να οργανώνει καθαρές και αδιάβλητες διαδικασίες όσον αφορά στο πώς θα αξιοποιήσει τους φυσικούς πόρους.

ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ:
 Μάλιστα. Κύριε Κρέτσο, δεν έχω να σας ρωτήσω κάτι άλλο μόνο δύο ραδιοφωνικά…

ΚΡΕΤΣΟΣ:
 Εγώ θα ήθελα, πάντως, να πω και κάτι άλλο, εάν μου επιτρέπετε, διότι οι νομικές παρεμβάσεις μας εδώ και έναν χρόνο έχουν έναν κοινό παρονομαστή, τη διαφάνεια. Δηλαδή, η αδειοδότηση είναι ένα θέμα, προχωρά, ελέγχεται κάθε απόφαση και τίποτα δεν θα μείνει ούτε εν κρυπτώ και όλα θα επανελεγχθούν. Εμείς φέραμε στη διαβούλευση και ένα νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει ότι όλες οι αγορές και συναλλαγές, σχετικά με τον τηλεοπτικό χρόνο, θα γίνονται πλέον ηλεκτρονικά και θα συνδέονται με τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Δηλαδή τα οικονομικά των τηλεοπτικών σταθμών θα είναι καθαρά και προσβάσιμα στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Αυτό θα το ψηφίσει η ΝΔ; Η ΝΔ πρέπει επιτέλους να σοβαρευτεί και να ασχοληθεί με το θέμα του ΕΣΡ; Θα στηρίξει την ιστορία του μητρώου live media, η οποία είναι μια ιστορία που ενισχύει τους δημιουργούς, καταπολεμά τις συμμορίες του διαδικτύου; Αυτά λοιπόν είναι πολύ κομβικά ερωτήματα και τα βάζω πολύ καθαρά, διότι εγώ αισθάνομαι ότι παίζουν το τελευταίο τους χαρτί και ότι είναι μια κατάσταση όπου «φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης».

ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ:
 Σας ευχαριστώ, κύριε Κρέτσο. Καλή σας ημέρα.

ΚΡΕΤΣΟΣ:
 Και εγώ ευχαριστώ.

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr