Τρέχων Άρθρο
Συνέντευξη του Γ.Γ. Ενημέρωσης & Επικοινωνίας Λ. Κρέτσου στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel

Συνέντευξη του Γ.Γ. Ενημέρωσης & Επικοινωνίας Λ. Κρέτσου στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel

Συνέντευξη ΓΓΕΕ Λ. Κρέτσου στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel (Online) που δημοσιεύθηκε με τίτλο «Νόμος για τις τηλεοπτικές άδειες: ο ΣΥΡΙΖΑ τα βάζει με τους μεγιστάνες των ΜΜΕ» (του Γ. Χρηστίδη)

Ήταν μία μεγάλη προεκλογική υπόσχεση: ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να “σπάσει” την εξουσία μεγάλων επιχειρηματιών στο χώρο των ΜΜΕ. Προς αυτή την κατεύθυνση θέλει να δώσει νέες τηλεοπτικές άδειες. Επικριτές του θεωρούν το σχέδιο αυτό ως πράξη εκδίκησης. (…) Ο Γ.Γ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λ. Κρέτσος ανήκει στον στενό κύκλο συμβούλων του π/θ Τσίπρα και έπαιξε έναν αποφασιστικό ρόλο στην κατάρτιση ενός νομοσχεδίου που έχει προκαλέσει οργή στα ιδιωτικά ΜΜΕ της χώρας. Στην παρούσα φάση για τα σχέδια αυτά γίνεται δημόσια διαβούλευση, σύντομα το κοινοβούλιο θα κληθεί να αποφασίσει επ’ αυτών. Ο σχεδιαζόμενος νόμος προβλέπει αναμόρφωση του ελληνικού τοπίου των ΜΜΕ. Και σκοπεύει να ενισχύσει τη διαφάνεια και να περιορίσει την επιρροή των επιχειρηματιών των ΜΜΕ, τους οποίους ο Τσίπρας συχνά αποκαλεί «Έλληνες ολιγάρχες». (…) «Οι ιδιοκτήτες των μεγάλων τηλεοπτικών σταθμών επηρεάζουν πολιτικές αποφάσεις, ενισχύουν ορισμένους πολιτικούς και βλάπτουν άλλους, πολεμούν εναντίον συγκεκριμένων ιδεών και πολιτικών κομμάτων.

Και χρησιμοποιούν την επιρροή τους για να πάρουν τραπεζικά δάνεια, τα οποία άλλες επιχειρήσεις μόνον να ονειρευτούν μπορούν», δηλώνει ο Γ.Γ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λ. Κρέτσος. Σύμφωνα με τον κ. Κρέτσο η κυβέρνηση αναμένει σύντομα μία επίσημη έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας για την πιστοληπτική ικανότητα των επιχειρήσεων ΜΜΕ. Εφόσον μπορούν να εξυπηρετούν τα χρέη τους, δε θα υπάρχει κανένα πρόβλημα, Όμως αυτό θεωρείται απίθανο, καθώς ο κλάδος θεωρείται υπερχρεωμένος. Εφόσον προκύψουν εκκρεμείς αξιώσεις, θα πρέπει, σύμφωνα με τον κ. Κρέτσο, να εξακριβωθεί «πώς έλαβαν αυτά τα δάνεια. Άλλες επιχειρήσεις υποφέρουν για να λάβουν δάνειο. Γιατί θα πρέπει οι επιχειρηματίες των ΜΜΕ να τυγχάνουν ειδικής μεταχείρισης;» Ο Τσίπρας έχει κι έναν ακόμη λόγο για τη μεταρρύθμιση: θα μπορούσε να σώσει τη φήμη του ΣΥΡΙΖΑ ως αριστερό κόμμα. Για να λάβει νέα οικονομική βοήθεια ο Έλληνας π/θ χρειάστηκε να συμφωνήσεις παρά τη θέλησή του σε περικοπές, φορολογικές αυξήσεις, μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις και έτσι να προκαλέσει την οργή της αριστερής πτέρυγας του κόμματος. Με την επίθεση στους βαρώνους των ΜΜΕ ο Π/Θ Α. Τσίπρας θέλει να στείλει το μήνυμα ότι η κυβέρνησή του μπορεί να υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις, στις οποίες τα παραδοσιακά κόμματα δεν τόλμησαν να προχωρήσουν. (…) Επικριτές της νομοθετικής πρωτοβουλίας υποστηρίζουν ότι αποτελεί μία καλή αφορμή για να κινηθεί η κυβέρνηση εναντίον όσων αντιτίθενται στην πολιτική της. (…) «Δεν θέλουμε εκδίκηση. Δεν είμαστε εμείς που ζητάμε υπερβολική εξουσία. Οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ την έχουν ήδη», επισημαίνει ο Κρέτσος. Ο κ. Κρέτσος ελπίζει ότι το σχεδιαζόμενο νέο τηλεοπτικό τοπίο στη χώρα θα οδηγήσει σε ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας. Πάντως μέχρι στιγμής συνέβη το αντίθετο. Την προηγούμενη εβδομάδα ο ΑΝΤ1 απέλυσε 40 τεχνικούς. Η κυβέρνηση αντέδρασε άμεσα και ανακοίνωσε ότι αυτό δε θα μειώσει την αποφασιστικότητά της για την μεταρρύθμιση. «Είμαστε έτοιμοι για διάλογο, αλλά δεν θα επιτρέψουμε να μας εκβιάσουν. Ο καιρός των απειλών πέρασε». Σε πρώτη φάση η στρατηγική αυτή φάνηκε να αποδίδει: Χτες ο ΑΝΤ1 ανακοίνωσε ότι επαναπροσλαμβάνει τους 40 τεχνικούς.

Διαβάστε το πρωτότυπο άρθρο στη σελίδα http://www.spiegel.de/wirtschaft/unternehmen/griechenland-syriza-beginnt-kampf-gegen-medien-oligarchen-a-1046875.html

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr