Τρέχων Άρθρο
Συνέντευξη του Γ.Γ. Ενημέρωσης & Επικοινωνίας Λ. Κρέτσου στην ΕΡΤ3

Συνέντευξη του Γ.Γ. Ενημέρωσης & Επικοινωνίας Λ. Κρέτσου στην ΕΡΤ3

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλησπέρα κύριε Γενικέ.

ΚΡΕΤΣΟΣ: Καλησπέρα σας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουμε πάρα πολλές ερωτήσεις και γεννήθηκαν και πάρα πολλές ερωτήσεις και πολλά σχόλια και μετά την Έκθεση Θεσσαλονίκης. Είχατε και εσείς ράντζο;

ΚΡΕΤΣΟΣ: Γιατί να έχω ράντζο; Εγώ δεν είχα κανάλι. Κανάλι είχε μόνο μια κλειστή ομάδα, ένα κλειστό κλαμπ ολιγαρχών, καναλαρχών, χωρίς συνταγματικά να υπάρχει ατομικό δικαίωμα στην ύπαρξη στο να έχεις κανάλι. Αυτό, λοιπόν, διορθώσαμε και είμαστε πάρα πολύ ικανοποιημένοι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα φθάσουμε στη διαδικασία. Να σχολιάσουμε λίγο όσα συνέβησαν χθες και συζητήθηκαν και ερωτήθηκαν. Πολλοί λένε ότι ο Πρωθυπουργός λίγο έχασε την ψυχραιμία του και ότι δεν αισθάνθηκε βολικά και από την υποδοχή που είχαν οι οπερατέρ συνάδελφοι έξω από το «Ι. Βελλίδης» και από τις ερωτήσεις που ετέθησαν από τις συναδέλφους δημοσιογράφους. Εσείς θα δίνατε κάποια άλλη απάντηση και με άλλο ύφος σε ανθρώπους που, τέλος πάντων, βλέπουν ότι η ανεργία είναι μπροστά τους;

ΚΡΕΤΣΟΣ: Η απάντηση που θα τους έδινα είναι ότι αν δεν γινόταν ο διαγωνισμός θα χάνονταν πάρα πολλές θέσεις εργασίας. Ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας – και μάλιστα θέσεις εργασίας πλήρους ωραρίου, με μεγαλύτερη σταθερότητα, σε αυτή την τηλεοπτική αγορά που χαρακτηρίζεται από θαλασσοδάνεια, συνεχείς απολύσεις, ελαστικές εργασιακές σχέσεις, παραβίαση και καταστρατήγηση των όρων που αφορούν την εργατική και ασφαλιστική νομοθεσία -ήταν να γίνει αυτός ο διαγωνισμός. Νομίζω ότι είναι η πρώτη φορά που ύστερα από 27 χρόνια μπορούμε πλέον να μιλήσουμε για προοπτικές του κλάδου και όχι για παθογένειες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σκεφτήκατε μήπως, εάν δίνατε κάποια παράταση χρόνου να ομαλοποιηθεί κάπως η κατάσταση, θα ήταν κάπως καλύτερα;

ΚΡΕΤΣΟΣ: Έχουμε δώσει, ήδη, παράταση χρόνου. Όπως γνωρίζετε, το νομοσχέδιο που φέραμε σε διαβούλευση για τις τηλεοπτικές άδειες ήταν προεκλογική μας δέσμευση εδώ και πάρα πολλά χρόνια, αλλά εμείς φέραμε αυτό το νομοσχέδιο ένα χρόνο πριν. Δεν ήταν, δηλαδή, κεραυνός εν αιθρία ότι πάμε σε διαγωνιστική διαδικασία. Και οφείλω να σας πω ότι από την 1.1.2016 τα κανάλια είναι εντελώς παράνομα, εκπέμπουν εντελώς παράνομα, διότι ο υπουργός Επικρατείας δεν υπέγραψε μια από αυτές τις επαίσχυντες υπουργικές αποφάσεις παράτασης του καθεστώτος προσωρινής λειτουργίας των καναλιών, το οποίο έκανε συστηματικά το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό το αντικρούουν ότι είχαν προσωρινές άδειες, το αντικρούουν και με αριθμητικά στοιχεία σε σχέση και με τι χρήματα έχουν δοθεί και στα ασφαλιστικά Ταμεία και από τις διαφημίσεις. Και αν για κάτι σας κατηγορούν, να το πω λαϊκά, είναι ότι «μαζί με ξερά, καίγονται και τα χλωρά». Την ερώτηση της συναδέλφου από τον ALPHA έτσι την κωδικοποιώ, ότι είναι ένας σταθμός ο οποίος είναι υγιής, πληρώνει κανονικά. Μιλούσα και με μια συνάδελφο που μου είπε ότι παίρνουμε και με το παραπάνω τα λεφτά μας. Αυτό έπρεπε να διασφαλιστεί με κάποιο τρόπο, λένε οι συνάδελφοι και να μην τεθεί μόνο ως κριτήριο το ποιος θα δώσει τα περισσότερα φράγκα.

ΚΡΕΤΣΟΣ: Δεν είναι έτσι ακριβώς. Απλώς, αυτό είναι μια ρητορική, διότι οι παλιοί καναλάρχες ήθελαν να μην πληρώσουν ή να πληρώσουν στο τίμημα που τους βολεύει. Επομένως, άρχισαν μια θεωρία περί μοριοδότησης. Δηλαδή, να δώσουμε κάποια μόρια, γιατί έχουν μια εμπειρία όλα αυτά τα χρόνια. Και επομένως, όπως λέτε, τα χλωρά να μην πάνε μαζί με τα ξερά, τα οποία όμως και χλωρά και ξερά, όλοι και οι εκπρόσωποι των καναλαρχών σε δικό τους non paper -το οποίο βέβαια δεν ισχύει και τα στοιχεία είναι ψεύτικα- αναγνωρίζουν μια μείωση της απασχόλησης τα τελευταία χρόνια κατά 20%. Τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗΣ και του ΙΚΑ αναγνωρίζουν μια μείωση της απασχόλησης κατά 40%. Ιδιαίτερα και ο σταθμός του ALPHA είχε οδηγηθεί και σε μείωση απολύσεων κατά 200 άτομα, όταν έφυγαν οι Γερμανοί από το RTL και είναι ενδιαφέρον να δούμε γιατί έφυγαν και κάποιοι ξένοι επενδυτές που ήρθαν στην τηλεόραση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πριν από κανά δύο χρόνια, όχι τώρα.

ΚΡΕΤΣΟΣ: Τι πάει να πει αυτό;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ότι δεν έγινε τώρα. Τώρα μπήκαμε σε μια καλύτερη φάση.

ΚΡΕΤΣΟΣ: Γιατί; Αυξήθηκε η διαφημιστική αγορά;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν ξέρω.

ΚΡΕΤΣΟΣ: Επειδή εδώ και ένα χρόνο είμαστε σε πολλές αντιφάσεις. Από τη μία, λένε ότι η διαφημιστική αγορά δεν είναι μεγάλη, έχει μειωθεί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή, λέτε ότι μπορεί κάποιοι καναλάρχες να βάζουν μπροστά τους εργαζόμενους;

ΚΡΕΤΣΟΣ: Ακριβώς. Αυτό λέω και το λέω πολύ καθαρά. Χρησιμοποιούν ως ασπίδα, αυτή τη στιγμή, τους εργαζόμενους. Η διαδικασία ήταν σύννομη και απολύτως συμβατή με το ενωσιακό δίκαιο και το τι προβλέπουν το Σύνταγμα και οι νόμοι. Ήταν μια καθαρή διαδικασία. Αντιλαμβάνομαι, προφανώς, την αγωνία των εργαζομένων, αλλά θέλω όμως να τους πω κοιτώντας τους στα μάτια ότι εάν δεν μπουν νέοι επενδυτές τον χώρο και δεν διαμορφωθούν συνθήκες νομιμότητας και σταθερότητας σε αυτή την τηλεοπτική αγορά, δεν θα μπορέσουμε να διασφαλίσουμε θέσεις εργασίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή μιλήσατε για αντίφαση. Πάνω σε αυτό, επιτρέψτε μου. Επειδή μιλήσατε για αντίφαση και είναι ακριβώς πάνω σε αυτό. Από τη μία λέτε να έρθουν περισσότερα έσοδα και γι’ αυτό σας κατηγορούν, ότι μικραίνετε την πίτα με έναν αριθμό 4.

ΚΡΕΤΣΟΣ: Γιατί;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί λέτε ότι τόσο αντέχει η αγορά. Το ρυθμίζετε μόνοι σας, το κράτος, η Πολιτεία. Και από την άλλη, ακούω από τον Πρωθυπουργό χθες, στο ερώτημα «τι θα γίνει με τις θέσεις εργασίας και πώς θα μπορέσουν να ανταποκριθούν οι άνθρωποι που θα βγουν στην ανεργία», να λέει «η αγορά, ξέρετε, αυτορυθμίζεται».

ΚΡΕΤΣΟΣ: Όχι, δεν είπε αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από τη μία, είπε για τις 4 άδειες, που πρέπει να το ρυθμίσει η Πολιτεία και από την άλλη για την αυτορρύθμιση της εργασιακής αγοράς των ανθρώπων που δουλεύουν στα Μέσα που θα κλείσουν.

ΚΡΕΤΣΟΣ: Κατ’ αρχάς, η εκτίμηση για τα 200 εκατομμύρια προκύπτει από τους ίδιους τους διαφημιστές και από ό,τι έχει δημοσιευθεί, όσον αφορά τη διαφημιστική δαπάνη και απορρόφηση στην ελληνική αγορά. Οι ίδιοι οι καναλάρχες, η ΕΙΤΣΕΕ (οι εκπρόσωποι των καναλιών), το έχουν παραδεχθεί σε δικά τους non paper.
Δεύτερον, εμείς θέλαμε το διαγωνισμό να τον κάνει το ΕΣΡ και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι στο δικό μας νόμο, το ΕΣΡ αναφέρεται περισσότερο από 20 φορές.
Τρίτον, το αν η αγορά χωράει και πόσα χωράει, επίσης προκύπτει από τους δημοσιευμένους ισολογισμούς των τηλεοπτικών σταθμών, όπου κατά μέσο όρο το λειτουργικό κόστος ανέρχεται και αντιστοιχεί σε 50 εκατομμύρια ετησίως.
Και τέταρτον, ας μην ξεχνάμε τη μεγάλη έκθεση των ΜΜΕ στην Ελλάδα σε τραπεζικό δανεισμό. Έκθεση η οποία αντιβαίνει το κράτος δικαίου, διότι δεν είχαν την ίδια δυνατότητα να παίρνουν δάνεια όλες οι άλλες ελληνικές επιχειρήσεις. Έκθεση η οποία σε κάποιες περιπτώσεις αγγίζει όρια διαπλοκής και δεν δικαιολογείται. Και αυτό φαίνεται και από την Εξεταστική Επιτροπή στη Βουλή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά 200 εκατομμύρια είναι η πίτα και έδωσαν 260 μόνο για αέρα.

ΚΡΕΤΣΟΣ: Αυτό τι σημαίνει; Πώς το ερμηνεύετε;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς θα τα βγάλουν τα λεφτά αυτά;

ΚΡΕΤΣΟΣ: Αυτό, πώς το ερμηνεύετε εσείς;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βλέπω ότι είναι περισσότερη…

ΚΡΕΤΣΟΣ: Εγώ βλέπω ότι απλώς υπήρχαν χρήματα, αλλά μάλλον δεν υπήρχαν χρήματα για τους εργαζόμενους όλα αυτά τα χρόνια. Διότι, εάν αυτή τη στιγμή μιλούν και αγωνιούν τόσο πολύ για τους εργαζόμενους, θα ήθελα να δω πού είναι οι επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις, πόσο πιο πάνω είναι οι αμοιβές των εργαζομένων στα κανάλια από τις μέσες αμοιβές. Επίσης, να δούμε ζητήματα διαχωρισμού αμοιβών. Διότι, μη συγχέουμε, για παράδειγμα, μεγάλους δημοσιογράφους με τους απλούς ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από τις κάμερες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μεγαλόμισθοι δημοσιογράφοι, εάν εννοείτε αυτό, είναι πολύ λίγοι, μετρημένοι.

ΚΡΕΤΣΟΣ: Το πόσα χρήματα παίρνουν είναι το θέμα και σε πόσες θέσεις εργασίας αντιστοιχούν σε σχέση με τους υπόλοιπους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν έχουν καμία σχέση με τους 2.000 εργαζόμενους…

ΚΡΕΤΣΟΣ: Και να δούμε και την ποιότητα της απασχόλησης, διότι είναι διαφορετικό να μιλάμε για ελαστικές σχέσεις εργασίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό βέβαια θα κριθεί στο μέλλον.

ΚΡΕΤΣΟΣ: Εννοείτε ότι θα κριθεί στο μέλλον. Αλλά, να σας αντιστρέψω το ερώτημα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δυστυχώς, εγώ δεν μπορώ να απαντήσω. Θα είναι ρητορικό το ερώτημα.

ΚΡΕΤΣΟΣ: Πολυφωνία θέλουμε. Όλοι μιλούν για πολυφωνία, όλοι θορυβούν για νομιμότητα. Να αντιστρέψω το ερώτημα: Ας πούμε ότι δεν υπάρχει διαγωνιστική διαδικασία, δεν υπάρχουν 4 οριστικοί πλέον υπερθεματιστές και συνεχίζουμε στην ίδια κατάσταση. Πόσες θέσεις εργασίας θα σωθούν. Οι άνθρωποι του MEGA που αυτή τη στιγμή είναι παρατημένοι, όταν έχουν πίσω τους τόσους ισχυρούς επιχειρηματίες, ποιος θα τους σώσει αυτούς τους ανθρώπους; Γιατί δεν βάζουμε αυτά τα ερωτήματα; Εγώ προσωπικά, αυτά τα ερωτήματα θα έβαζα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ θα σας απαντήσω με ένα ερώτημα που σας θέτουν ότι πάτε να πολεμήσετε την παλιά διαπλοκή και να φέρετε και τη νέα διαπλοκή με έναν νόμο. Κανείς δεν είπε ότι δεν έπρεπε να ρυθμιστεί το τοπίο και να υπάρχει ένας διαγωνισμός για την αδειοδότηση, αλλά ότι είναι ένας νόμος, μια διαδικασία που έχει πάρα πολλές τρύπες. Και σε αυτές στάθηκε και ένας ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και επιφανής συνταγματολόγος, ο κ. Χρυσόγονος. Μπορώ να σας πω και εγώ ως νομικός ότι έχω αυτές τις απορίες και ότι θα υπάρξει μετά ένα προσωρινό κώλυμα γι’ αυτούς που είναι υπόδικοι.

ΚΡΕΤΣΟΣ: Εσείς ως νομικός, το τεκμήριο της αθωότητας το γνωρίζετε; Εγώ δεν είμαι νομικός, αλλά εσείς ως νομικός πρέπει να μου πείτε εάν υπάρχει τεκμήριο αθωότητας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα μπορούσε να υπάρχει. Θα μπορούσε, για παράδειγμα, μέχρι να τελεσιδικήσει μια απόφαση κάποιος να μην μπορεί να συμμετέχει σε ένα διαγωνισμό και να μπορέσει στην πορεία να το πράξει για να είναι και να φαίνεται η γυναίκα του Καίσαρα δίκαιη. Να σας μεταφέρω, για παράδειγμα, αυτολεξεί την πρόταση του κ. Χρυσόγονου: Η ουσία είναι ότι θα πρέπει να υπάρχει ένα προσωρινό κώλυμα, σύμφωνα με το οποίο αυτός κατά του οποίου έχει ασκηθεί ποινική δίωξη, εάν έχει την ιδιότητα του μέλους ΔΣ ή διευθύνοντος συμβούλου ή προέδρου, θα πρέπει να απέχει από την άσκηση των καθηκόντων αυτών μέχρι να διευκρινιστεί το θέμα με αθώωση ή καταδίκη.

ΚΡΕΤΣΟΣ: Εγώ δεν είμαι νομικός, αλλά φαντάζομαι ότι εάν πραγματικά είχα κάποιο πρόβλημα με κάποιον επιχειρηματία, θα μπορούσα να του κάνω συνεχώς μηνύσεις για να εφαρμόζεται αυτό που λέει ο κ. Χρυσόγονος. Από την άλλη, όσον αφορά το θέμα της νέας διαπλοκής: Εμείς πριν από τις 4 Ιουλίου όπου κατατέθηκαν οι φάκελοι για τις υποψηφιότητες, φέραμε σε δημόσια διαβούλευση ένα νομοσχέδιο το οποίο καταργεί αυτό το φαινόμενο, που αφορά τις επιστροφές, όσον αφορά τη διαφήμιση και τον τηλεοπτικό χρόνο. Θεωρούμε ότι εκεί είναι ο τέταρτος πυλώνας της διαπλοκής. Διότι μέσα από αυτό το σύστημα των επιστροφών, των επιβραβεύσεων –καθένας το βαφτίζει στην Ελλάδα όπως θέλει και οι νόμοι οι προηγούμενοι ουσιαστικά δημιούργησαν ένα θολό καθεστώς- τα κανάλια στραγγαλίζονται από μεσάζοντες και δεν υπάρχει καμία διαφάνεια, ούτε εγγυημένα φορολογικά έσοδα, ούτε εγγυήσεις για τους εργαζόμενους. Νομίζω ότι η διαδικασία της αδειοδότησης ήταν ένα σημαντικό βήμα στην καταπολέμηση της διαπλοκής. Έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας. Θεωρώ ότι αυτή η νομοθετική παρέμβαση για την κατάργηση των επιστροφών, όπου δίνεται δωρεάν διαφημιστικός τηλεοπτικός χρόνος, όπου μια συγκεκριμένη μικρή ομάδα ενδιάμεσων αγοράζουν τηλεοπτικό χρόνο και σε είδος και σε χρήμα και το κράτος χάνει πολύ σοβαρά έσοδα, είναι μια πολύ ουσιαστική συζήτηση και μια συζήτηση που πρέπει να σηκώσει και τον κλάδο.
Ξέρετε ότι η Ελλάδα είναι 24η ανάμεσα σε 26 χώρες στην Ευρώπη σε οπτικοακουστική παραγωγή. Περίπου μέχρι το 2008 είχαμε περίπου 40 εκπομπές μυθοπλασίας και σήμερα έχουμε τέσσερις εκ των οποίων οι τρεις γυρίζονται στην Κύπρο. Άρα, από πού θα προστατευτεί αυτή η απασχόληση που διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους όσοι πραγματικά ενοχλούνται με τις νέες ρυθμίσεις;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτές οι άδειες είναι για 10 χρόνια. Είναι υποχρεωμένοι να έχουν 400 άτομα προσωπικό πλήρους απασχόλησης και κάποιος, μετά από ένα-δύο χρόνια και εφόσον έχει δώσει 82 εκατομμύρια, κάποιος από αυτούς πει ότι «παιδιά δεν βγαίνω» και μπορεί να διώξει και κόσμο. Τι γίνεται; Χάνει την άδεια;

ΚΡΕΤΣΟΣ: Χάνει την άδεια και προκηρύσσεται νέα άδεια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εάν κολλήσει, λέει «εντάξει, δεν θα συνεχίσω» αλλά βρει έναν άνθρωπο που μπορεί να του μεταβιβάσει αυτές τις ευθύνες και αυτές τις υποχρεώσεις, μπορεί να γίνει αυτό; Είναι ερωτήσεις απλών ανθρώπων.

ΚΡΕΤΣΟΣ: Εννοείτε μετά την πρώτη δόση;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, μετά την πρώτη δόση. Να δούμε τις δηλώσεις που έχει κάνει και ο κ. Σαββίδης.

(Ακολουθούν οι δηλώσεις του κ. Σαββίδη)

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτή είναι η πρόταση από τον κ. Σαββίδη, ο οποίος είπε να πάρει τον ALPHA. Λίγο να το εξηγήσουμε αυτό. Από ποιον απευθύνεται αυτή η πρόταση και σε ποιον. Απευθύνεται από τον κ. Σαββίδη, ο οποίος είναι ο πρώτος επιλαχών του διαγωνισμού και προς τον δεύτερο επιλαχόντα, τον κ. Κοντομηνά, του ΑLPHA, που έχει κάνει αγωγή στον κ. Σαββίδη ότι ήταν «λαγός» σε αυτή τη διαδικασία. Και αυτή η αγωγή έχει έρθει και σε σας, από ό,τι ξέρω, σε σχέση με τη διαδικασία να κηρυχθεί άκυρη κ.τ.λ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να συμπληρώσω, όπως του είπε, να πάρω την άδειά σου με τους εργαζόμενους μαζί, το οποίο εγώ θα το δώσω ή στον κ. Καλογρίτσα ή στον κ. Μαρινάκη, οι οποίοι δεν έχουν κανάλι. Κάτι τέτοιο καταλαβαίνουμε. Έτσι είναι; Μπορεί να γίνει αυτό; Θέλω να πω ότι η διαδικασία δεν έχει κανένα πρόβλημα, εάν οι επιχειρηματίες τα βρουν.

ΚΡΕΤΣΟΣ: Εγώ δεν μπορώ να σχολιάσω επιχειρηματικές επιλογές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω να πω ότι επί της διαδικασίας δεν υπάρχει κώλυμα.

ΚΡΕΤΣΟΣ: Θέλω να πω ότι έτσι όπως είναι αυτή τη στιγμή η κατάσταση, έχει δύο παλιούς παίκτες, δηλαδή τον ΑΝΤ1 και τον ΣΚΑΪ, οι οποίοι θα μπουν πολύ γρήγορα στο παιχνίδι, διότι έχουν έτοιμους σταθμούς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν θα κάνουν και τίποτα, μόνο θα δώσουν τα χρήματα, λέτε.

ΚΡΕΤΣΟΣ: Και έχουμε και δύο καινούργιους, οι οποίοι πρέπει να βιαστούν εάν δεν θέλουν να χάσουν μερίδιο από τη διαφημιστική αγορά. Το περιβάλλον θα είναι πιο ανταγωνιστικό. Και θεωρώ ότι αυτό είναι και μια δικλείδα ασφαλείας ότι θα δούμε και πιο ποιοτικό τηλεοπτικό προϊόν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή, εάν από 1.1.2017 δεν εκπέμψει κάποιος από τους καινούργιους, υπάρχει πρόβλημα;

ΚΡΕΤΣΟΣ: Καταρχάς, υπάρχει πρόβλημα για τους ίδιους, διότι χάνουν μερίδια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν έχει άλλο κώλυμα;

ΚΡΕΤΣΟΣ: Ο επιχειρηματίας όταν βάζει χρήματα, επενδύει κάπου που έχει τουλάχιστον προσδοκίες ότι θα έχει κερδοφορία ή θα κάνει απόσβεση. Και αυτή τη στιγμή, ο αριθμός 4 βάζει νέους κανόνες, αλλά και νέους κανόνες σταθερότητας –και θέλω να το πω αυτό- ότι για 10 χρόνια θα έχουμε 4 μεγάλους τηλεοπτικούς σταθμούς και θεωρώ ότι αυτό, προφανώς δεν αρκεί και θα πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα και στην αδειοδότηση των περιφερειακών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό πότε θα γίνει;

ΚΡΕΤΣΟΣ: Έχουμε πει επανειλημμένως ότι θέλουμε να συγκροτηθεί το ΕΣΡ και μάλιστα η συζήτηση για το ΕΣΡ να μην αφορά μόνο το διοικητικό συμβούλιο και τους πέντε-επτά ανθρώπους που θα είναι στην κορυφή, αλλά να δούμε πώς το ΕΣΡ θα είναι ισχυρό, θα έχει νομική επάρκεια, θα έχει τεχνική επάρκεια, θα έχει γνώση για να μπορέσει να ανταπεξέλθει. Όλα αυτά τα χρόνια, άφησαν το ΕΣΡ σε μια κατάσταση αδράνειας και αφυδάτωσης και από νέα γνώση…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έβαζε μόνο πρόστιμα..

ΚΡΕΤΣΟΣ: Ναι, αλλά πρέπει να προχωρήσουμε. Το Σύνταγμα έδωσε μία μόνο αποκλειστική αρμοδιότητα στο ΕΣΡ και αυτό έχει να κάνει με τις διοικητικές κυρώσεις, όσον αφορά το περιεχόμενο. Και αυτή τη στιγμή, εάν ανοίξουμε τους τηλεοπτικούς δέκτες θα δούμε 150 παραβιάσεις. Υπάρχουν, δηλαδή, εκπομπές οι οποίες διασπείρουν ρητορική μίσους, χουλιγκανισμό, ξενοφοβία, ομοφοβία. Χρησιμοποιούν άσεμνη γλώσσα. Υπάρχουν παιδικά κανάλια, τα οποία δεν σέβονται καθόλου την παιδικότητα και ό,τι ισχύει και στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, όσον αφορά την παιδική διαφήμιση. Χρειαζόμαστε το ΕΣΡ και να πάψει να κρύβεται η Ν.Δ. πίσω από το ΕΣΡ. Τορπίλισε τη διαδικασία, επανειλημμένως, τρεις φορές μέσα στη διάσκεψη των προέδρων, ενώ εμείς είχαμε την υπομονή να περιμένουμε και την εκλογή…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Προχωρά και η διαδικασία για τις περιφερειακές άδειες; Σκέφτεστε περίπου πόσες;

ΚΡΕΤΣΟΣ: Το πόσες, είναι κάτι το οποίο πρέπει να κριθεί μέσα από συγκεκριμένα κριτήρια, όπως για παράδειγμα, πληθυσμιακά κριτήρια, να δούμε τα θέματα του ΑΕΠ, τη μορφολογία του εδάφους…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, θα μας πάρει κανένα χρόνο. Ελπίζω να μην μας πάρει χρόνια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή, μέσα στη Γενική Γραμματεία και με τον τρόπο που έγινε; Γιατί εδώ, εάν λέτε ότι θα ακολουθήσετε τον ίδιο τρόπο, εντάξει θα είστε καλύτερα προετοιμασμένοι και θα είναι σε καλύτερη φυσική κατάσταση αυτοί που θα συμμετάσχουν στο διαγωνισμό. Ωστόσο, εδώ θα υπάρχει ένας κίνδυνος, ότι λίγο-πολύ ξέρουν πώς είναι το παιχνίδι και πώς παίζεται από άποψη τζογαρίσματος, γιατί ήταν και τζόγος.

ΚΡΕΤΣΟΣ: Σας είπα ότι εμείς κάναμε ένα διαγωνισμό, ο οποίος ήθελε μεγιστοποίηση του οικονομικού τιμήματος, διότι είναι δημοσιονομικό όφελος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μη μείνουμε σε αυτό. Να μείνουμε στο παράδειγμα, γιατί τώρα (δεν ακούγεται) εντάξει μπορεί ο κ. Κιμπουρόπουλος από το ΣΚΑΪ να βγήκε το πρόσωπο της ημέρας, δηλαδή την Πέμπτη τα ξημερώματα, γιατί κάθισαν και ανάλυσαν, διάβασαν τον παίκτη, τι έγινε, πάντως κατάφερε και πήρε την πιο φθηνή άδεια. Νομίζω ότι τώρα θα πάνε πιο ψηλά…

ΚΡΕΤΣΟΣ: Ο σταθμός, ο οποίος -θέλω να το πω- επί ενάμιση μήνα άφηνε καθημερινά υπόνοιες ότι είναι ένας διαγωνισμός που δεν είναι καθόλου αδιάβλητος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα, όμως, μετά από αυτό…

ΚΡΕΤΣΟΣ: Θέλω να πω γι’ αυτή την υποκρισία, διότι ο δικηγόρος του ALPHA κ. Λαζαράτος ζητάει να δει τα πλάνα από τις κάμερες, ενώ με δικό του άρθρο και όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα και στα δικαστήρια θεωρούσαν ότι το να βάλουμε κάμερες στους διαδρόμους για να προστατεύσουμε τη διαδικασία, είναι big brother και προσβάλει βάναυσα την προσωπικότητα και την αξιοπρέπεια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή επιστρέφετε στη διαδικασία, να επιστρέψω και εγώ στην ιστορία Σαββίδη και Κοντομηνά, γιατί ούτως ή άλλως μέχρι να περάσουν αυτές οι 90 ημέρες έχουμε και διάφορα δικαστικά εμπόδια για σας. Έχουμε και τις αγωγές, έχουμε και την αγωγή του κ. Κοντομηνά. Τον κατηγόρησε ότι ήταν «λαγός» και ότι λίγο-πολύ έπαιξε το δικό σας παιχνίδι σε αυτή την ιστορία. Τι απαντάτε σε αυτό;

ΚΡΕΤΣΟΣ: Εγώ, τι να απαντήσω; Στο τι θα πει ο κ. Κοντομηνάς; Εμείς απαντάμε ότι η διαδικασία ήταν απολύτως διάφανη, κρυστάλλινα διάφανη. Κουραστήκαμε και εμείς πάρα πολύ για να τη φτιάξουμε, δεν ήταν μόνο οι συμμετέχοντες. Να ξέρετε με ένα ασύμμετρο μιντιακό περιβάλλον καθημερινά όπου καθημερινά άφηναν υπόνοιες, υπαινιγμούς, κατηγορίες…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Γενικέ, ποιος τη σκέφτηκε όλη αυτή τη διαδικασία; Την είδατε κάπου και την πήρατε;

ΚΡΕΤΣΟΣ: Όχι. Έχουμε κάνει μια μελέτη. Αναθέσαμε και σε ειδικούς επιστήμονες που ειδικεύονται σε θέματα δημοπρασιών. Το λέω πολύ καθαρά, για μας ο στόχος μας ήταν να μεγιστοποιήσουμε τα χρήματα που θα πάρουμε…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν την είδατε από κάποιο άλλο κράτος που την εφάρμοσε και είπατε, κάπως έτσι να την κάνουμε και εμείς.

ΚΡΕΤΣΟΣ: Όχι. Δεν την πήραμε από κάποιο κράτος. Την παραμετροποιήσαμε με βάση τις δικές μας ιδιαιτερότητες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι ελληνική πατέντα, δηλαδή.

ΚΡΕΤΣΟΣ: Είναι ελληνική πατέντα. Πιστεύω ότι θα γραφτούν αρκετά επιστημονικά … περί της πατέντας. Δεν είχαμε καμία πρόθεση, το λέω δημοσίως, ούτε να κουράσουμε τους ανθρώπους που συμμετείχαν. Θέλω, όμως, να ευχαριστήσω και ανθρώπους, απλούς δημοσίους υπαλλήλους και την ελληνική Αστυνομία και άλλες δημόσιες υπηρεσίες, οι οποίες βοήθησαν σε αυτή τη διεξαγωγή -ήταν ένα πολύ σύνθετο project- και οι οποίοι το έκαναν αφιλοκερδώς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είπαμε για τις περιφερειακές…

ΚΡΕΤΣΟΣ: Και δείχνει, συγγνώμη που σας διακόπτω, ότι δεν πρέπει να δαιμονοποιούμε το χώρο του δημοσίου. Όταν το κράτος δουλεύει συντεταγμένα μπορεί να παράγει αποτελέσματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είπαμε για τις περιφερειακές. Με τις θεματικές άδειες, τι θα γίνει;

ΚΡΕΤΣΟΣ: Όσον αφορά τις θεματικές άδειες, έχουμε δεσμευτεί από μια ΚΥΑ και μια μελέτη της Deloitte ότι η τιμή της δημοπρασίας θα ήταν 3 εκατομμύρια, διότι με βάση τα δεδομένα της αγοράς 4 άδειες δικαιολογούν μια βιώσιμη κατάσταση σε αυτά τα επίπεδα. Εάν πραγματικά δούμε νέα δεδομένα στην αγορά εμπράκτως, δηλαδή ότι η διαφημιστική αγορά δεν είναι 200 εκ., είναι 300 εκ., ενδεχομένως επειδή κυκλοφορεί μαύρο χρήμα, επειδή υπάρχει υποτιμολόγηση, επειδή υπάρχουν ασύμμετρες διαπραγματεύσεις, σε όλο τον αξιακό κύκλο της αλυσίδας, ενδεχομένως τότε να προκηρυχθούν και άλλες θεματικές άδειες, με βάση βέβαια και τη χωρητικότητα των πολυπλεκτών. Διότι, έγινε επίσης πολύ μεγάλη κουβέντα…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: αυτό υπάρχει

ΚΡΕΤΣΟΣ: Ξέρετε κάτι; Ακούγομαι ίσως λίγο επιθετικός, αλλά ξέρετε ποιο είναι το πρόβλημά μου; Ότι εμείς δεν έχουμε πολύ χρόνο να αναλύσουμε τα επιχειρήματά μας. Εν αντιθέσει με πολλούς εκπροσώπους της αντιπολίτευσης, οι οποίοι βγαίνουν με χαρακτηριστική ευκολία και αφήνουν κατηγορίες και υπόνοιες. Ξεκίνησε, λοιπόν, αυτή η συζήτηση για την αδειοδότηση, με κάποια επιχειρήματα απίστευτα έωλα, γελάει κανείς με αυτά. Δηλαδή ότι το φάσμα ήταν απεριόριστο, στη συνέχεια πήγαμε ότι είναι περιορισμένο, αλλά κανένας δεν έψαξε να δει τις συστημικές παραμέτρους που παίζει η DIGEA, τη χωρητικότητα των πολυπλεκτών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι μεγάλη συζήτηση, δυστυχώς δεν έχουμε χρόνο….

ΚΡΕΤΣΟΣ: Είναι μεγάλη συζήτηση, ιδιαίτερα τους ανθρώπους που βρίσκονται κοντά στα σύνορα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: αλλά έχει απαντήσει και ο κύριος Σπίρτζης σε αυτά και για τις ευθύνες που ενδεχομένως αναζητηθούν…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα για τις θεματικές να κρατήσουμε…

ΚΡΕΤΣΟΣ: Οι θεματικές δεν είναι αυτή τη στιγμή στο τραπέζι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ θα επιμείνω λόγο στις θεματικές και τις περιφερειακές και σε σχέση με τη διαδικασία, είναι πολύ σημαντικό. Μετά την εμπειρία και το πώς παίχτηκε το παιχνίδι – γιατί παιχνίδι ήταν αυτό, όπως είπατε και σεις- πως θα γίνει με τέτοιο τρόπο σε αυτή τη νέα διαδικασία, ούτως ώστε αυτή η εμπειρία να είναι προς όφελος του δημοσίου για περισσότερα χρήματα και να μην αναλυθεί, γιατί και άλλοι θα αναλύουν – θα καθίσουν να αναλύσουν πως παίξατε, πως παίξανε. Και μπορεί να υπάρχει και μια συμφωνία μετά από αυτή την εμπειρία «ωπ, τώρα ξέρουμε». Θα είναι κάτι που δεν μπορεί κανείς να αναλύσει, θα είναι κάτι καινούργιο;

ΚΡΕΤΣΟΣ: Αυτό που λέτε, όλα αυτά τα ζητήματα, τα θέματα ασφάλειας, τα θέματα τήρησης εμπιστευτικότητας κατά τη διάρκεια της δημοπρασίας, τη μόνωση των δωματίων, το να μην υπάρχουν – πώς να το πω – κοριοί και άλλες δυνατότητες να φεύγει η πληροφορία, να έχουν περαστεί με φύλλα αμμοβολής τα τζάμια των αιθουσών που ήταν οι συμμετέχοντες . Το να υπάρχουν, ενδεχόμενα, καρτέλ πριν τη δημοπρασία, είναι θέματα τα οποία προφανώς όποιος θέλει να πετύχει μια δημοπρασία, τα λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη του. Εμείς θέλουμε η επόμενη δημοπρασία και αδειοδότηση για τα περιφερειακά κανάλια – που πρέπει να γίνει σύντομα – για λόγους πολυφωνίας και για λόγους, επιτέλους να πάει και λίγο χρήμα στα περιφερειακά κανάλια, όπου αυτή τη στιγμή τα περιφερειακά κανάλια εισπράττουν 4-5 εκ. από τα 200 εκ. της περιβόητης διαφημιστικής πίτας. Και αυτή είναι πολύ πιο σοβαρή συζήτηση, που δυστυχώς δεν γίνεται στα κανάλια . Εμείς, εάν το ΕΣΡ – που ελπίζουμε να συσταθεί – θέλει να συνδράμουμε σε αυτό σαν τεχνογνωσία, πιστέψτε μας ότι θα το κάμουμε πάρα πολύ χαρά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και εγώ επιμένω και για τις θέσεις εργασίας, αν δοθούν για περιφερειακά κανάλια ή και θεματικά, να απορροφήσει και κόσμο…

ΚΡΕΤΣΟΣ: Έχετε απόλυτο δίκιο, γιατί στα περιφερειακά κανάλια, ενδεχομένως, η μεγιστοποίηση του οικονομικού…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η Αθήνα θα έχει περιφερειακές, έτσι δεν είναι;

ΚΡΕΤΣΟΣ: Ακριβώς. Γι αυτό σας είπα προηγουμένως ότι πρέπει να λάβουμε υπόψη τα κριτήρια του πληθυσμού, του ΑΕΠ, γιατί κάποιες περιφέρειες είναι πιο πλούσιες και επομένως το τίμημα κατοχής μιας άδειας θα πρέπει να είναι πολύ πιο υψηλό σε σχέση με μια πιο φτωχή περιφέρεια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η Κεντρική Μακεδονία είναι μια πολύ μεγάλη περιφέρεια…

ΚΡΕΤΣΟΣ: Θα είχε όμως πολύ μεγάλη αξία – και θέλω να το πω αυτό – και στην περιοχή της Θεσσαλονίκης να είχαμε ένα πανελλαδικής εμβέλειας κανάλι, για να μπορούμε κι εδώ να δούμε μεγάλα στούντιο, μεγάλες υποδομές…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι η ΕΡΤ3 .

ΚΡΕΤΣΟΣ: Είναι – και χαιρόμαστε που είναι – διότι το πρώτο μας μέλημα ως ΓΓΕΕ ήταν να ανοίξουμε τη δημόσια τηλεόραση που κάποιοι την έκλεισαν. Αλλά θα ήταν ευτύχημα να δούμε σε αυτή την πόλη, που όλοι γνωρίζουν και την ιστορία της και τον πολιτισμό της και όλοι ξέρουν ότι στη Θεσσαλονίκη είναι πάρα πολύ δύσκολο να έρθει κάποιος και να μην περάσει καλά. Έχει μια θετική αύρα. Γιατί λοιπόν αυτή η πόλη να μην είναι πόλος έλξης επενδύσεων για οπτικοακουστικές παραγωγές και να καθόμαστε τώρα εδώ και να συζητάμε δηλώσεις μεγαλοκαναλαρχών, οι οποίοι προφανώς δεν θέλουν να πληρώσουν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως ο κύριος Σαββίδης έχει εδώ την έδρα του, σε σχέση με τα συμφέροντα.

ΚΡΕΤΣΟΣ: Αυτό είναι αλήθεια. Αλλά θέλω να πω ότι δεν είναι μόνο τα κανάλια. Και δεν κλείνει κανένα κανάλι. Αυτό το οποίο θα γίνει με το STAR, τον ALPHA και τις υποψήφιες εταιρίες που δεν πέτυχαν στον διαγωνισμό, είναι να μην εκπέμπουν σε ψηφιακό σήμα. Έχουν όμως υποδομές, έχουν know how, μπορούν να παράγουν περιεχόμενο, μπορούν προφανώς να συνεργαστούν με άλλους σταθμούς και βεβαίως να εκπέμψουν και σε συνδρομητική τηλεόραση και σε δορυφορική. Το λέω, διότι όταν ξεκινήσαμε την πρώτη συζήτηση για τον νόμο, οι εκπρόσωποι των ίδιων των καναλιών μας έλεγαν «δεν χρειάζεται να κάνετε την αδειοδότηση. Ούτε πολλά λεφτά θα βγάλετε, ούτε έχει νόημα. Εδώ υπάρχει web tv, υπάρχουν over the top τηλεοράσεις», δηλαδή να είναι you tube ας πούμε τηλεόραση, να εκπέμπει δηλαδή το MEGA σε you tube. Ξαφνικά πετάμε στο καλάθι των αχρήστων τις νέες τεχνολογίες, ενώ πιο πριν τις χρησιμοποιούσαμε. Πριν έλεγαν «μη βάλετε αριθμό 4», αλλά προφανώς η διαφημιστική αγορά έχει μειωθεί. Θέλουμε διαφάνεια, αλλά δεν θέλουμε να δούμε τι θα γίνει με τις επιστροφές διαφήμισης και το μαύρο χρήμα που διακινείται μεταξύ των μεσαζόντων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει και αυτή η ερώτηση σχετικά με την απώλεια εσόδων, επειδή θα κλείσουν αυτά τα κανάλια. Αν έχετε κάνει κάποια εκτίμηση για το πόσο θα είναι αυτά και τι θα γίνει με τη ρύθμιση των χρεών αυτών των καναλιών. Αν κλείσουν.

ΚΡΕΤΣΟΣ: Όσον αφορά τη ρύθμιση των χρεών των καναλιών, θα ισχύσουν όλοι οι κανόνες όπως ισχύουν για όλες τις επιχειρήσεις, που λειτουργούν σε αυτή τη χώρα, που έχουν χρέη. Είναι ακριβώς η ίδια διαδικασία. Η απώλεια των εσόδων, πιστεύω ότι θα υπερκαλυφθεί, διότι πολλά από αυτά τα κανάλια λειτουργούσαν με θαλασσοδάνεια, τα οποία επιβάρυναν τον ελληνικό λαό. Εμείς γι αυτό κάναμε τα μνημόνια, για να σώσουμε τις τράπεζες. Αυτό δεν είναι; Και πιστεύω, επίσης, ότι νέο επενδυτικό αίμα, νέα χρηματοδότηση, μέσα σε μια αγορά χειμαζόμενη όλα αυτά τα χρόνια, θα δημιουργήσει πολύ περισσότερες θέσεις εργασίας. Ας περιμένουμε λίγο, ας μην πανικοβάλλονται οι εργαζόμενοι, δηλαδή αυτές οι δηλώσεις του κυρίου Σαββίδη μάλλον δείχνουν ότι εδώ υπάρχει μια κινητικότητα. Εγώ θέλω να το πω αυτό – και το πιστεύω: Θα δημιουργηθούν πολύ περισσότερες θέσεις εργασίες από όσες νομίζουν ότι θα χαθούν. Και θέλω επίσης να πω ότι ήδη η κυβέρνηση έχει λάβει κάποιες πρωτοβουλίες να προστατεύσει την εργασία στον κλάδο. Και κλείνω με αυτό, διότι αισθάνθηκα άσχημα: Χθες στη ΔΕΘ είδα και κάποιους απολυμένους της Coca-Cola και μας είπαν «έχετε δίκιο, είναι καλό αυτό που κάνετε, αλλά εμάς μας ξεχάσατε».

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουμε και τους απολυμένους της εφημερίδας «Αγγελιοφόρος», εδώ στη Θεσσαλονίκη. Αλλά αυτά τα 360 ευρώ που λέτε, όταν ήμασταν άνεργοι στην ΕΡΤ, έψαξα να το βρω κι εγώ, γιατί έχω λίγα χρόνια να βγω στη σύνταξη και υπάρχει μια περίπτωση όσοι είναι κοντά στη σύνταξη να πάρουν επιδοτούμενη θέση. Υπάρχει όμως ένας όρος στον εργοδότη που λέει «δεν μπορείς να κάνεις καμιά απόλυση». Καλά κάνει και το λέει, γιατί θα έδιωχνε τους κανονικούς και θα έπαιρνε επιδοτούμενες θέσεις. Από την άλλη, πάω σε έναν εργοδότη και μου λέει «ναι ρε φίλε, να σε πάρω, αλλά όλο το διάστημα που θα έχω εσένα δεν μπορώ να κάνω ούτε μια απόλυση»;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εύλογο.

ΚΡΕΤΣΟΣ: Εύλογο και από τη μεριά μας, όμως, να διασφαλίσουμε ότι όπου πάνε οι κρατικοί πόροι προς ενίσχυση και προστασία της θέσης εργασίας, και οι εργοδότες δεν θα κάνουν καταχρηστική εφαρμογή της νομοθεσίας. Είναι για 24 μήνες αυτή η βοήθεια που δίνουμε. Τη θεωρώ πάρα πολύ σημαντική . Πιο σημαντικό όμως από όλα, να σας πω την αλήθεια, είναι ότι για πρώτη φορά καταλάβαμε σε αυτή τη χώρα ότι κάποιοι άνθρωποι, σοβαροί επιχειρηματίες, ήθελαν να επενδύσουν γύρω στα 350 εκ. στην τηλεόραση. Μέχρι τώρα, το μόνο που βλέπαμε ήταν απολύσεις και επίσης ολιγοπωλιακές σχέσεις και σε άλλους, συναφείς κλάδους: η διαφήμιση, στη διακίνηση του Τύπου….

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τέλος πάντων υπάρχουν και ενστάσεις, δεν τελειώνει η συζήτηση. Να το χαλαρώσουμε λίγο; Τι σας ζόρισε πιο πολύ, εκεί, αυτές τις μέρες που ήσασταν, μάλλον δεν ήσασταν…

ΚΡΕΤΣΟΣ: Εγώ δεν ήμουν εκεί, ήμουν απέξω..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και που θα είσαστε καλύτερα προπονημένος την επόμενη φορά.

ΚΡΕΤΣΟΣ: Εγώ ήμουν απέξω, διότι υπήρχαν πολλές διαφημίσεις που έλεγαν ότι είμαι ο big brother και θέλω να ελέγξω την πληροφορία. Και τελικά οι μόνοι που είχαν πρόσβαση στις κάμερες, ήταν οι εκπρόσωποι των καναλιών – και η επιτροπή βέβαια. Είχα όμως τεράστια αγωνία. Οφείλω να σας πω ότι ακόμη δεν έχω ηρεμήσει, διότι καθημερινά εισπράττουμε κι εμείς μια πίεση και έναν πόλεμο που δεν εκφράζεται μόνο σε δικαστικό επίπεδο. Το γεγονός ότι λάβει πάνω από 80 δικόγραφα, μηνύσεις, αγωγές…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή, έχετε και απειλές άλλου τύπου;

ΚΡΕΤΣΟΣ: Όχι, απειλές άλλου τύπου δεν έχω. Δεν θέλω να μην πάμε άλλου την κουβέντα . Και θέλω να πω ότι για πρώτη φορά το κράτος έβαλε κανόνες και πραγματικά και οι συμμετέχοντες τους δέχθηκαν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πόσα χρήματα περιμένατε;

ΚΡΕΤΣΟΣ: Εγώ προσωπικά περίμενα γύρω στα 60 εκατομμύρια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συνολικά;

ΚΡΕΤΣΟΣ: Συνολικά. Γιατί όταν όλοι οι καναλάρχες βγαίνουν και λένε ότι «δεν βγαίνω» ή «κάνω υπερπροσπάθεια για να σώσω τους εργαζόμενους, ασχέτως αν απολύω κλπ, η διαφημιστική αγορά έχει πέσει» και ξαφνικά προκύπτει αυτό το νούμερο. Αλλά για μένα, σας το λέω και πάλι, δεν πανηγυρίζω ούτε για το νούμερο, χαίρομαι μόνο γιατί μπήκαν κάποιοι κανόνες εννομίας, ότι ακόμη και οι πιο ισχυροί άνθρωποι στον χώρο των media, ακολούθησαν τους νόμους και τους κανόνες του κράτους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Που είδατε ότι τα πλάνα του προπονητή δεν ήταν καλά και πρέπει να τα βελτιώσετε; Ή δεν θα το πείτε;

ΚΡΕΤΣΟΣ: Δεν περιμέναμε ότι θα κρατήσει τόσες πολλές ημέρες και ώρες, έγιναν γύρω στους 350 γύρους. Και ξανά θέλω να συγχαρώ και την επιτροπή και την ελληνική αστυνομία και όλους όσοι βοήθησαν να γίνει ο διαγωνισμός σωστά, αδιάβλητα. Δεν περιμέναμε τόσες ότι θα κρατήσει τόσες πολλές ημέρες . Δεν ξέρω αν θα χρησιμοποιήσουν τη δική μας μεθοδολογία, κάθε φορά πρέπει να παραμετροποιείς. Δηλαδή στα περιφερειακά κανάλια, οι πολυπλέκτες μας χωράνε 7 κανάλια ανά περιφέρεια. Επομένως ο ανταγωνισμός και το τίμημα είναι κάπως διαφορετικά. Για μένα πιο σημαντικό είναι να προχωρήσουμε το θέμα της διαχείρισης πώλησης του διαφημιστικού χρόνου και να μπορέσουν να έχουν χρηματοδότηση και τα περιφερειακά ΜΜΕ . Όχι επειδή εγώ αγαπάω την περιφέρεια περισσότερο από άλλους πολιτικούς, απλώς για πάρα πολύ απλό λόγο: Είναι θέμα δημοκρατίας και ουσιαστικής πολυφωνίας. Και επειδή η Ελλάδα είναι μια πολύ όμορφη χώρα, πρέπει να αναδείξει τις τοπικές ιδιαιτερότητες και την τοπική ζωή. Δεν γίνεται να βασίζεσαι στον τουρισμό και να μην έχεις τηλεοπτικούς σταθμούς, οπτικοακουστικές παραγωγές . Να έχεις νέους ανθρώπους σε έναν ευρύτερο κλάδο και αυτοί οι άνθρωποι να μην παίρνουν τα κίνητρα και τις δυνατότητες που πρέπει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μια διευκρίνιση: Ανά πάσα στιγμή είπατε ότι αν κάποιος μετανιώσει ή δεν πάει καλά θα επιστρέψει την άδεια;

ΚΡΕΤΣΟΣ: Αν μετανιώσει κάποιος από αυτούς τους 4, θα χάσει ήδη τα 3 εκ. της εγγυητικής και θα έρθει ο επόμενος επιλαχών, ο κύριος Σαββίδης και μετά ο κύριος Κοντομηνάς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ
: Με τα λεφτά που έδωσε ο κύριος Σαββίδης;

ΚΡΕΤΣΟΣ: Με τα λεφτά που έδωσε ο κύριος Σαββίδης και ο κύριος Κοντομηνάς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και το παράβολο έτσι; Νομίζω ότι είναι 30.000 ευρώ …

ΚΡΕΤΣΟΣ: Από τα παράβολα και τις μηνύσεις το ελληνικό δημόσιο έχει εισπράξει 350.000 ευρώ. Επειδή εμείς θεωρούμε ότι έχουμε κάνει κάτι σωστά και δεν φοβόμαστε τις μηνύσεις, να μας κάνουν κι άλλα, να έρθουν κι άλλα χρήματα υπέρ του δημοσίου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστούμε πολύ.

Copyright © 2023 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr