Τρέχον Άρθρο
Συνέντευξη στο ΣΚΑΪ στην εκπομπή Καλημέρα

Συνέντευξη στο ΣΚΑΪ στην εκπομπή Καλημέρα

Συνέντευξη του Υφυπουργού Παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη στο ΣΚΑΪ στην εκπομπή Καλημέρα με την Φαίη Μαυραγάνη

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ένα πολύ μικρό δείγμα από τα όσα έχουμε ακούσει όλες αυτές τις ημέρες και κύριε Υπουργέ, από αυτό θα θελα να ξεκινήσω από τον κύριο Σημανδράκο, ο οποίος μίλησε για επιστολή, δύο επιστολές και μάλιστα μίλησε και για αφόρητη πίεση από τον κύριο Αυγενάκη τον Οκτώβριο του 23 για πληρωμή 6.000 ΑΦΜ. Το ερώτημα λοιπόν είναι δύο επιστολές φτάνουν στο Μέγαρο Μαξίμου, φτάνουν στον κύριο Μπρατάκο, μιλάει για πίεση και ζητά ακρόαση. Άρα το Μαξίμου ήξερε ή δεν ήξερε;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θα μου επιτρέψετε μια πολύ μικρή εισαγωγή και θα ξεκινήσω από αυτό. Ένα από τα τρία που θέλω να πω πολύ γρήγορα είναι -ουσιαστικά απαντάει και σε αυτό που με ρωτάτε, αλλά θα τοποθετηθώ και εξειδικευμένα. Για άλλη μια φορά η αντιπολίτευση πάνω σε ένα σοβαρό θέμα για το οποίο δίνουμε απαντήσεις, πάει να χτίσει, να παίξει έναν πολιτικό αντιπολιτευτικό, με όρους στείρας αντιπολίτευσης, παιχνίδι. Και υπάρχουν τρία ψέματα. Υπάρχουν τρία ψέματα τα οποία προσπαθούν να κάνουν τον κόσμο να τα πιστέψει και τα οποία αποδομούνται υπό την προϋπόθεση να ακούσουμε στοιχεία. Πρώτο ψέμα. Έξι χρόνια δεν κάνατε τίποτα συνολικά. Έξι χρόνια κλείσαμε όσες πληγές είχαν κλείσει ολόκληρες δεκαετίες. Δεν θα σας πω αναλυτικά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα δούμε τι κάνατε και δεν κάνατε. Να τα πάρουμε ένα ένα για να μην χαθούμε.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Να βάλουμε το πλαίσιο στην αρχή γιατί αυτό απαντάει και σε πολλά υπόλοιπα και θα τα απαντήσουμε όλα πολύ γρήγορα. Έχουμε κλείσει πολλές πληγές, τις συντάξεις και όλα τα κυκλώματα γύρω από τις παράνομες συντάξεις, τις παράνομες συνταγογραφήσεις, τα τελωνεία, τις εφορίες, τις φυλακές, το λαθρεμπόριο καυσίμων. Πάρα πολλές υποθέσεις που σχετίζονταν ή είχαν άμεση εμπλοκή και δημόσιοι λειτουργοί και όλοι αυτοί έχουν οδηγηθεί στη δικαιοσύνη. Δεύτερο ψέμα σας έπιασαν για τον ΟΠΕΚΕΠΕ που είναι μια πληγή που προφανώς δεν έχουμε κλείσει σε σχέση με αυτά που σας είπα, τα πολλά που έχουμε κλείσει, με τη «γίδα στην πλάτη» και «γνώριζε ο πρωθυπουργός» με αφορμή και αυτό το περιστατικό και…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το βλέπουμε τώρα. Γνώριζε ή δεν γνώριζε;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είναι η πιο «αφελής» αντιπολίτευση που μπορεί να κάνει κάποιος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι εννοείτε;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης όχι απλά γνώριζε την παθογένεια του ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά ο πρωθυπουργός…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όλα αυτά που δείχνουμε τα γνώριζε;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μισό λεπτό θα τα απαντήσουμε όλα, Θα καταλάβετε τι θέλω να πω. Είναι ο πρωθυπουργός που όχι απλά γνώριζε την παθογένεια του ΟΠΕΚΕΠΕ, είχε το πολιτικό θάρρος και με πολλές παραδοχές να την αντιμετωπίσει. Και προφανώς έπρεπε να κάνουμε και περισσότερα. Γιατί το λέω αυτό; Επί των ημερών του Κυριάκου Μητσοτάκη, με πρωτοβουλίες υπουργών του και υπουργών του και υφυπουργών του 5200 φυσικά πρόσωπα οδηγήθηκαν στις αρχές, πολλά εκ των οποίων ήδη δικάζονται για σοβαρά αδικήματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βοηθήστε με λίγο για να καταλάβουμε. Γνώριζε;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Πριν την Ευρωπαία Εισαγγελέα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γνώριζε αυτό που δείξαμε τώρα που ο κ. Σημανδράκος που τηλεφώνησε στον κύριο, αυτό γνώριζε και κάτι έκανε;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θα πάμε και σε αυτό. Βεβαίως έκανε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί απ’ ότι προκύπτει τώρα συνεχίζονταν όλες αυτές οι «λαμογιές». Επιτρέψτε μου τη λέξη, μέχρι τώρα.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θέλετε να σας απαντήσω, να σας πω και για τα τρία που θέλω να πω για να πάμε και στο Σημανδράκο, έχει αξία να βάλουμε το πλαίσιο. Όχι απλά λοιπόν, γνώριζε η κυβέρνηση αυτή την παθογένεια 30 ετών για την οποία η Ελλάδα έχει πληρώσει η κυρία Μαυραγάνη από το 96 μέχρι σήμερα, μηδενός εξαιρουμένου που έχει κυβερνήσει, 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Γιατί ακούω και μια αντιπολίτευση η οποία έχει πέσει από τα σύννεφα. Σοκάρεται με τους διαλόγους. Δεν μπορεί το ΠΑΣΟΚ να.πιστέψει…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν είναι μόνο αντιπολίτευση και ο κόσμος. Αν βγείτε στο δρόμο στα καφενεία, ο κόσμος..

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ο κόσμος… είπα, ξεκίνησα: πάνω σε ένα σοβαρό θέμα  -κάτι σας θυμίζει αυτό, το έχουμε ξαναζήσει- χτίζεται ένα παιχνίδι αντιπολιτευτικό. Άρα, είναι η κυβέρνηση που έχει στείλει πρώην πρόεδρο στη Δικαιοσύνη, κέντρα υποδοχής δηλώσεων στη Δικαιοσύνη -το ξαναλέω πριν την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία- έχει μπλοκάρει χιλιάδες επιδοτήσεις, έχει στείλει κυκλώματα από την Κρήτη, από τη Νάξο, από τη Βόρεια Ελλάδα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα δεν μου έχετε απαντήσει, όμως, ξέρατε; Ήξερε η κυβέρνηση;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Σας απάντησα Όχι. Απλά ήξερε την παθογένεια, όχι απλά ήξερε το πρόβλημα, το είχε τρέξει στη δικαιοσύνη, είχαμε μπλοκάρει επιδοτήσεις*.

.ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και γιατί δεν το σταμάτησε. Κάνατε αυτά που περιγράφετε. Αλλά εδώ, προκύπτουν πολλά, ο κ. Σημανδράκος είχε ζητήσει ακρόαση.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Και το τρίτο που θέλω να πω, για να απαντήσω και σε αυτό, επειδή κάποιοι λένε το εξής «έχει ουσιαστικά δημιουργηθεί η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, η οποία θα έπρεπε λέει να έχει γραφεία μόνο στην Ελλάδα και ψάχνει μόνο την Ελλάδα». Ξέρετε πόσες καταγγελίες από το 2021 που λειτουργεί μέχρι σήμερα σε όλη την Ευρώπη ερευνά η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, που δεν σημαίνει ότι είναι όλες…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εμείς για τα του οίκου μας;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μισό λεπτό. Ναι, αλλά δημιουργείται μια εντύπωση ότι η Ελλάδα λέει θα μπει σε ένα «μνημόνιο», λέει ο κ. Ανδρουλάκης και η Ευρώπη ερευνά την Ελλάδα. Πάνω από 2.500 υποθέσεις και πάνω από τις μισές χώρες της Ευρώπης έχουν πολύ παραπάνω καταγγελίες. Και το ξαναλέω η καταγγελία δεν σημαίνει ότι είναι και ενοχή κάποιου, έτσι;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάμε τώρα να παραδεχτούμε κάτι. Ότι και εσείς αν ήσασταν αντιπολίτευση και γινόντουσταν αυτά με κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΡΙΖΑ και εσείς αντιπολίτευση δεν θα κάνατε όλα αυτά; Θα λέγατε καλώς καμωμένα είναι;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εμείς θα κάναμε αντιπολίτευση σε αυτά τα οποία πρέπει να κάνεις αντιπολίτευση και παραδέχεσαι αυτά που πρέπει να κάνεις παραδοχές και θα προσπαθούσαμε έτσι να ανεβούμε δημοσκοπικά και όχι να μείνουμε στο 12%. Πάμε τώρα σε αυτό που με έχετε ρωτήσει συγκεκριμένα τι λέει η αντιπολίτευση πάνω σε ένα δημοσίευμα; Ότι επειδή έστειλε αυτές τις επιστολές ο κύριος Σημανδράκος, πρώην πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, για να καταλαβαίνει ο κόσμος γιατί στον κόσμο πρέπει να λέμε την αλήθεια, ότι σημαίνει ότι το Μαξίμου λέει πιάστηκε με τη «γίδα στην πλάτη» και του ζήτησε μάλιστα την παραίτηση. Μάλιστα. Τι λένε αυτές οι επιστολές; Δείχνουν μια αλήθεια η οποία είναι άβολη για την αντιπολίτευση και την κρύβει. Οι επιστολές αυτές λένε…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: ΑΦΜ ότι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ότι όταν ήρθε ο κ. Σημανδράκος…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πίεση από τον κύριο Αυγενάκη τον Οκτώβριο, βλέπω και ζητάει ακρόαση από τον κύριο Μπρατάκο.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Υπήρχε λοιπόν μια συγκρουσιακή κατάσταση μεταξύ του Προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ και του Υπουργού για μια σειρά από λόγους, όχι τα ΑΦΜ κυρίως και πολλούς άλλους τους οποίους τους έχει πει δημοσίως με σφοδρό τρόπο κ. Αυγενάκης. Εγώ δεν παίρνω θέση. Έχει εκφραστεί ο κ. Αυγενάκης από τότε. Ήρθε λοιπόν το Μαξίμου, κάνει σύσκεψη όπως οφείλει με τον κύριο Σημανδράκο και ο κ. Σημανδράκος λέει «κύριοι συνεργάτες του πρωθυπουργού»- γιατί δεν είναι προσωπικό, δεν πάμε να βάλουμε ευθύνες στον έναν, στον άλλον – «αυτά τα ΑΦΜ δεν πρέπει να τα πληρώσουμε». Τι κάνει η κυρία Μαυραγάνη το «κακό» υποτίθεται Μαξίμου που είναι «στο κόλπο» υποτίθεται.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είπατε να μην πληρωθούν;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν τα πληρώνει, λέει: «Μην τα πληρώσεις άνθρωπέ μου». Έχει και συνέχεια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από την άλλη όμως.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Έχει και συνέχεια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λέτε εσείς να μην πληρωθούν; Αλλά αυτό τώρα δεν νομίζω ότι μας κάνει να λέμε όλα καλά καμωμένα. Γιατί προκύπτουν και άλλα ζητήματα.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μισό λεπτό. Μισό λεπτό. Όχι, όχι, όχι. 2021 Μπλοκάρουμε 3.500 ΑΦΜ. 2022, αρχικά 2021 ΑΦΜ, Μετά 2.654 ΑΦΜ. Και μετά 10.000 ΑΦΜ. Όλα αυτά τα μπλοκαρίσματα, κάποια ΑΦΜ οδηγούνταν μετά στη Δικαιοσύνη. Σε αυτά τα ΑΦΜ που μου λέτε έχουν πάει στον εισαγγελέα μετά την παραίτηση Σημανδράκου. 730 πήγαν στη δικαιοσύνη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συνέχισε να γίνεται όμως παράνομη πληρωμή παράνομων…

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εδώ πρέπει να βάλουμε μια διάσταση.

Όσα ΑΦΜ, πήγαν στη δικαιοσύνη να ελεγχθούν ως ενδεχομένως παράνομα, δεν πληρώθηκαν. Εδώ πρέπει να βάλουμε όμως και μια διάσταση που υποκριτικά πολλοί στο δημόσιο διάλογο από την αντιπολίτευση δεν την βάζουν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι εννοείτε;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θυμάστε πέρυσι τις κινητοποιήσεις των αγροτών; Ένα από τα λογικά αιτήματα των αγροτών είναι να προχωρήσουν γρήγορα οι επιδοτήσεις. Η συζήτηση ΟΠΕΚΕΠΕ σε σχέση με τις άλλες πληγές… Θέλω να το εξηγήσω αυτό, γιατί η δημόσια διοίκηση δεν είναι εν κενώ. Η πολιτική δεν γίνεται εν κενώ. Η συζήτηση για τον ΟΠΕΚΕΠΕ σε σχέση με τις παράνομες συντάξεις σε σχέση με τις παράνομες συνταγογραφήσεις, πράγματα που τα έχουμε προχωρήσει πολύ πιο γρήγορα, τα τελωνεία, τις εφορίες, όλα αυτά που είπα πριν τις φυλακές, τη δημοτική αστυνομία, έχει μια επιπλέον δυσκολία. Πρέπει να ισορροπήσεις μεταξύ της ανάγκης της υποχρέωσης τους απατεώνες να τους πας στη δικαιοσύνη -και το έχουμε κάνει κατά πολύ μεγάλο ποσοστό, όχι με απόλυτη επιτυχία προφανώς, και πριν την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία- και της άλλης ανάγκης να πληρώσεις τη συντριπτική πλειονότητα που πρέπει να πληρωθούν. Όταν λοιπόν έρχεται κάποιος και σου λέει ότι είναι υπό έλεγχο 3, 6, 9.000 ΑΦΜ. Η πρώτη σου αντίδραση προφανώς είναι να τα μπλοκάρεις. Και αυτό κάναμε. Στη συνέχεια όμως έχει μια υποχρέωση ο ΟΠΕΚΕΠΕ, όχι το υπουργείο, να ξεχωρίσει την ήρα από το στάρι. Άρα, το ξαναλέω, αφού μπλοκαρίστηκαν τα ΑΦΜ, δεν πληρώθηκαν. Τελεία. Στη συνέχεια η παραίτηση είχε να κάνει με το γεγονός ότι δεν λειτουργούσε όλη η διαδικασία. Γιατί είχες έναν υπουργό με έναν πρόεδρο που δεν είχαν συνεννόηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ ξέρετε τι καταλαβαίνω ακούγοντάς σας τόση ώρα; Ότι είχατε εικόνα του τι γινόταν, αλλά ήταν τόσο μεγάλο το πρόβλημα που δεν μπορούσατε να το πατάξετε. Καλά, το καταλαβαίνω;

 Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Πολύ σωστά, το καταλαβαίνετε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Υπήρχαν μπλεγμένοι μέσα ένα σωρό, ότι έτρωγαν μέσα ένα σωρό. Ακούσαμε χθες εδώ έναν αγρότη στο «σήμερα» που έλεγε ότι στη Νίσυρο βγάζει ρόκα. Το ξέρετε ότι η Νίσυρος βγάζει και ρόκα; Δεν υπάρχει μέρα που να μην υπάρχει τροφοδοσία με καινούργιες καταγγελίες.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Άκουσα πάρα πολύ. Πάρα πολύ έτσι; Σωστά. Ηταν ο κύριος Κυρανάκης που είναι βουλευτής Νοτίου Τομέα. Είπε κάτι πάρα πολύ σωστό: Στην εκλογική μου περιφέρεια δεν έχει βοσκοτόπια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Την προηγούμενη Κυριακή.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ήταν πολύ έξυπνο αυτό που είπε και σωστό. Αντίστοιχα κι εγώ πολιτεύομαι σε μια άλλη που δεν έχει, στο βόρειο τομέα, αλλά όπως πολύ έξυπνα είπε «δεν ξέρω αν κάποιοι δήλωναν». Προσέξτε, η εγκληματική δράση δεν έχει θεωρώ «αποκλειστικό κόμμα», σίγουρα δεν έχει ούτε χρώμα, ούτε πολιτικό… Ο εγκληματίας είναι εγκληματίας, ο απατεώνας, απατεώνας. Εγώ λοιπόν, όταν λέω ότι αυτό γίνεται 30 χρόνια, δεν το λέω για να μειώσω τη δική μας ευθύνη. Η δημοσκόπηση που παρουσιάστηκε…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η δική σας ευθύνη ποια είναι. Επειδή μας βλέπει ο κόσμος και δεν είναι ωραίο να απαξιώνουμε.

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Απλά να ολοκληρώνουμε αν μπορώ..  Η δημοσκόπηση που παρουσιάσατε, η δημοσκόπηση που παρουσιάσατε στο ΣΚΑΪ, ο κ. Αράπογλου, η Pulse λέει μια πολύ μεγάλη αλήθεια που δεν εξαιρεί και εμάς η συντριπτική πλειονότητα του κόσμου περίπου το 60%, αν αθροίσουμε δύο απαντήσεις, όλα τα κόμματα και το πολιτικό σύστημα θεωρεί ότι υπάρχει ευθύνη. Μα είναι προφανές.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Κοιτάζοντας τον κόσμο που ακούει όλα αυτά τα πράγματα; Εσείς τι λέτε; Τα ξέραμε αλλά δεν μπορούσαμε να σταματήσουμε. Τα ξέραμε, αλλά σταματήσαμε τρία και γίνονταν άλλα τρία; Τι του λέτε;

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η δική μας ευθύνη είναι εκ του αποτελέσματος ότι ενώ έγιναν πολλές προσπάθειες κάθαρσης και σε επίπεδο αποστολής δικογραφιών στην δικαιοσύνη και σε επίπεδο μπλοκαρίσματος ΑΦΜ, και σε επίπεδο διαδικαστικό παράδειγμα το Κτηματολόγιο, το οποίο καμία κυβέρνηση δεν είχε προχωρήσει και εμείς το ολοκληρώνουμε και ήταν βασική προϋπόθεση να αντιστραφεί αυτή η κατάσταση ή οι διασταυρωτικοί έλεγχοι. Είναι προφανές εκ του αποτελέσματος ότι οι προσπάθειες αυτές δεν ήταν αρκετές. Άρα, στη ζυγαριά που κάποιος πάει και ψηφίζει μέχρι τώρα -έχουμε άλλα δύο χρόνια μπροστά μας- στις επιτυχίες είναι όλα αυτά που σας είπα σε σχέση με τη νομιμότητα, τα πολλά. Στις επιτυχίες δεν είναι έως τώρα ο  ΟΠΕΚΕΠΕ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Ερώτημα. Επειδή το είπε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. «Αποτύχαμε»

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Να είμαστε καθαροί με τον κόσμο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βέβαια υπάρχουν εδώ δύο υπουργοί, ο κύριος Αυγενάκης και ο κύριος Βορίδης. Σε κάποιους από τους διαλόγους που είδαμε, λέει ένας εκ των συνομιλητών για την έδρα του κυρίου Αυγενάκη, λέει ας πάει με την κυρία Λατινοπούλου, ας πάει ανεξάρτητος, λέει για τον κύριο Βορίδη, βγάλτε στον αέρα τι έγινε κτλ. Με αυτούς τους δύο υπουργούς υπάρχει θέμα; Έχουν παραιτηθεί. Πώς θα κινηθεί η κυβέρνηση; Πριν το ΠΑΣΟΚ ο κ. Μάντζος μας έλεγε προχωράνε σε προανακριτική, θα δουν με τι κατηγορίες. Τι θα κάνει;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να προσθέσω και πάνω σε αυτό. Προς επίρρωση, επειδή η κυβέρνηση επέλεξε και έναν τρόπο, θα το πω πολύ λαϊκά, να «σεντράρει» τα στελέχη της δηλαδή παραιτήθηκαν εν τω συνόλω κάποιοι υπουργοί και κάποιοι υφυπουργοί. Όλοι αυτοί εμπλέκονται ή δεν εμπλέκονται; Σας το βάζω σαν έναν αστερίσκο να το προσθέσετε. Εμπλέκονται, δεν εμπλέκονται για να καταλαβαίνει και ο κόσμος τι συμβαίνει.

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ξεκινάω από την δεύτερη ερώτηση γιατί είναι πιο γρήγορη η απάντηση; Σίγουρα, οι υφυπουργοί…  Για τον κύριο Βορίδη μένει να δούμε την πρόταση της αντιπολίτευσης, η παραίτησή του έχει να κάνει με το ότι ήθελε ο ίδιος να υπερασπιστεί τον εαυτό του και έγινε σεβαστό. Οι τρεις υφυπουργοί σίγουρα δεν εμπλέκονται γιατί ούτε καν ζητήθηκε η άρση της ασυλίας τους. Άρα, για να το κάνουμε σαφές στον κόσμο που μας βλέπει. Οι παραιτήσεις αυτές είχαν να κάνουν με πολιτικούς λόγους κι όχι με ποινικούς λόγους. Και γι αυτό ακριβώς, όπως είχα πει και την επομένη των παραιτήσεων, ήταν μια ακαριαία αντίδραση της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού με την παραίτηση των υφυπουργών για πολιτικούς λόγους και όχι για ποινικούς. Γι’ αυτό και ήταν η πολιτική αξιολόγηση άμεση. Παράδειγμα είδα ένα διάλογο του κ. Κέλλα που βάλατε, όπως και ο ίδιος είπε σε άλλη εκπομπή του σταθμού σας, ότι αυτός ο διάλογος είναι μισός. Αν ακουστεί ο υπόλοιπος μισός διάλογος θα φανεί το αντίθετο. Τώρα στο ποινικό σκέλος, η ποινική αξιολόγηση μιας υπόθεσης και μάλιστα επειδή μιλάμε για πρόσωπα, το ποινικό δεν συζητείται εν συνόλω, συζητείται ατομικά για την κάθε περίπτωση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βλέπουμε τον κύριο Αυγενάκη τώρα. Θα πούμε και για τον κύριο Βορίδη. Τι εξετάζει η κυβέρνηση;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θα εξετάσουμε όταν έρθουν μάλιστα και οι προτάσεις μέσα στις επόμενες ημέρες, τα στοιχεία. Γιατί το λέω αυτό; Άκουσα λίγο όσο πρόλαβα τον κύριο Μάντζο. Είναι και νομικός και προσπαθεί και ο άνθρωπος με σοβαρό τρόπο να πει τις θέσεις του κόμματός του. Δεν είναι προσωπικό. Και είπε ότι έκανε λέει αξιολόγηση, η εισαγγελέας. Η εισαγγελέας, όσο υπάρχει το άρθρο 86, -εμείς θέλουμε να το αλλάξουμε,  ελπίζω να συστρατευτούν και τα υπόλοιπα κόμματα, -δεν κάνει η Δικαιοσύνη, όχι ο ένας μόνο εισαγγελέας,  δεν κάνει αξιολόγηση. Τι κάνει; Με το που βλέπει ένα όνομα ενός διατελέσαντος υπουργού, το στέλνει στη Βουλή; Άρα τι πρέπει να κάνει η Βουλή, τα κόμματα, η κυβερνητική πλειοψηφία, η αντιπολίτευση; Να δει αυτά τα στοιχεία, αν συνιστούν κάποιο ποινικό αδίκημα…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είστε και νομικός. Την έχετε δει εσείς τη δικογραφία;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εγώ κοιτάξτε, δεν είμαι από αυτούς που στην Κοινοβουλευτική ομάδα ασχολούνται με την ενδελεχή μελέτη της δικογραφίας. Από τα στοιχεία τα οποία έχουν πέσει στην αντίληψή μου…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι σας λένε τα στελέχη του κόμματος;

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή, – είναι προσωπικό αυτό το ξαναλέω. Μην βγει κάποιος τίτλος «απόφαση της κυβέρνησης». Είναι όντως δύσκολη απόφαση. Εγώ θεωρώ ότι είναι μεγάλο θέμα πολιτικό, διαχρονικό, που έχουμε και εμείς την ευθύνη που όπως είπα μας αναλογεί και δεν την κρύβουμε. Ποινικά είναι πολύ δύσκολο να θεωρήσω ότι υπάρχουν στοιχεία.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα θα κάνει κάποιος…. Είπατε ότι είναι η προσωπική σας θέση, αλλά φαντάζομαι απηχεί και τη γενικότερη εικόνα.

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όχι, όχι …

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι θα κάνει η Κυβέρνηση. Πώς θα κινηθείτε;

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η κυβέρνηση θέλει, επειδή η ποινική ή μη εμπλοκή ενός προσώπου είναι μια υψίστης σημασίας υπόθεση. Δηλαδή βάζεις έναν άνθρωπο στα μανταλάκια. Εμείς δεν είμαστε σαν κάποιους άλλους  που στήνουμε παρά – υπουργεία Δικαιοσύνης, αυτό είναι αποδεδειγμένο από τη δικαιοσύνη και κρεμάμε ανθρώπους στα μανταλάκια μόνο και μόνο γιατί έτσι θέλουμε πολιτικά, έτσι; Το να βάλεις έναν άνθρωπο…

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν έχετε πάρει απόφαση;

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όχι, δεν έχει ληφθεί απόφαση ούτε από τον Πρωθυπουργό. Είναι σαφές. Η απόφαση αυτή θα ληφθεί, φαντάζομαι, τις επόμενες ημέρες. Θα ληφθεί. Άρα, για να μην παρεξηγηθώ, εγώ μέχρι τώρα δεν βλέπω κάποιο στοιχείο επιβαρυντικό, ποινικό. Το ξαναλέω όχι πολιτικό, ποινικό. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μέχρι τελευταία στιγμή πραγματικά υπάρχουν πολλές μελέτες που γίνονται, νομικές επεξεργασίες. Είναι ανοιχτό, βεβαίως.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να πάμε λίγο στα κλεμμένα. Γιατί ο κόσμος τώρα από τη μία λέει αυτό το «όλοι ίδιοι είστε» που είναι απαξιωτικό και πραγματικά κακό για όλο το πολιτικό σύστημα και για όλους μας εν γένει. Και λένε φέρτε πίσω τα κλεμμένα. Τι θα γίνει; Δείξαμε προηγουμένως μια κάρτα με τη βοήθεια του κυρίου Μουζάκη που λέει ότι η ΑΑΔΕ θα κάνει έλεγχο και δείξαμε κάποιο τρόπο. Πώς θα γίνει αυτός ο τρόπος; Ο κ. Μουζάκης το θεωρούσε πολύ δύσκολο. Μας λέει δεν είναι εύκολο και αν εντοπιστούν και αν δεν έχουν τα λεφτά, θα ασκηθούν ποινικές διώξεις. Τι θα γίνει;

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είπε κάτι ο κύριος Τσιάρας χθες, το οποίο είναι αληθές και μάλιστα δείχνει να απαντάει σε αυτό που είπατε: «Τι θα έπρεπε να κάνετε». Είναι μια διαρκής μάχη η μάχη ενάντια στην παραβατικότητα. Πόσες φορές έχω κάνει αυτή την κουβέντα για την ενδοοικογενειακή βία, για τη βία κατά των ανηλίκων; Το ποσοστό πρέπει να αυξάνεις των συλλήψεων και των εξαρθρώσεων. Την εξαφάνιση της παραβατικότητας όποιος την υπόσχεται και της εγκληματικότητας είναι πολιτικός απατεώνας. Πάμε τώρα σε αυτό που με ρωτάτε. Εδώ υπάρχουν δύο ζητήματα. Το ένα ζήτημα είναι το πρόστιμο και το άλλο ζήτημα η αναζήτηση των χρημάτων. Το πρόστιμο, ξεκινάμε από το πρόστιμο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το πρόστιμο ποιος θα το πληρώσει;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Να τα πάρουμε με τη σειρά γιατί αυτά αφορούν τον κόσμο. Και έχει δίκιο ο κόσμος, όχι να εξοργίζεται, να βγαίνει από τα ρούχα του.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ξέρετε τι έχουμε καταλάβει εμείς; Πρέπει να το απαντήσετε αυτό. Θα το πληρώσουμε όλοι εμείς, το ελληνικό Δημόσιο. Άρα ο κάθε Έλληνας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: … ότι θα μπει στον προϋπολογισμό…

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όχι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι. Πώς θα γίνει;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν ισχύει αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ή και το άλλο που άκουσα είναι ότι θα το κρατάει η Ευρώπη από τις επιδοτήσεις που θα μας δίνει…

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Το πρώτο λοιπόν δεν ισχύει. Το δεύτερο, είναι το χειρότερο σενάριο που μπορεί να συμβεί. Δηλαδή το δεύτερο που μπορεί να ισχύσει, που είπατε. Δηλαδή τώρα να το πληρώσουν όλοι οι Έλληνες φορολογούμενοι, δεν ισχύει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, ισχύει το δεύτερο;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εμείς θα κάνουμε, λοιπόν, ό,τι μπορούμε, ούτως ώστε το δεύτερο να ισχύει με τις μικρότερες δυνατές συνέπειες για τους αγρότες. Πώς θα το κάνουμε αυτό;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η σωστή, λοιπόν, ερώτηση: Δεν θα τα χάσουν αυτά τα χρήματα;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Το πρόστιμο, λοιπόν, για να τα πούμε με τη σειρά, δεν αφορά τις όποιες παράνομες πράξεις. Είναι δυστυχώς ένα ακόμα πρόστιμο για τη χώρα, η χώρα 30 χρόνια έχει πληρώσει 2,7 δισ., παράδειγμα: 1996-2004, 850 εκατομμύρια, τώρα είναι 415 εκατομμύρια, από το 2016 μέχρι και το 2023 και έχει να κάνει με τον τρόπο που δίνονταν διοικητικά οι επιδοτήσεις, δηλαδή με διοικητικές παραβάσεις. Δύο κινήσεις θα κάνει η Ελλάδα, συν την αναζήτηση που θα σας απαντήσω ξεχωριστά, των χρημάτων, δύο συν μία. Η μία είναι, θα κοιτάζουμε να μειωθεί το πρόστιμο αυτό και η δεύτερη να επιμηκυνθεί η αποπληρωμή του, ή τέλος πάντων σε συνεννόηση με την Ευρώπη, στο πλαίσιο του συμψηφισμού, όπως πολύ σωστά είπατε, ούτως ώστε να μην φανεί δηλαδή αυτό το κόστος με τις επιδοτήσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, είναι ανοιχτό ακόμα;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είναι ανοιχτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει περίπτωση να μεγαλώσει αυτό το πρόστιμο;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:Όχι. Σίγουρα, με βάση αυτόν τον καταλογισμό εννοώ, έτσι; Σίγουρα, γιατί εμείς θα κάνουμε προσφυγή. Σίγουρα, δεν θα τον πληρώσουν οι Έλληνες φορολογούμενοι εν συνόλω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα κλεμμένα τώρα.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Πάμε στα κλεμμένα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όλα αυτά τα ΑΦΜ που έβλεπα σε κάποιο σημείο, κ. Υπουργέ, ότι το ίδιο Ε-9 είχαν όλοι οι δικαιούχοι από το 1997. Τι θα γίνει με τα κλεμμένα;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εδώ έχει ξεκινήσει αυτή η συνεργασία από το συντονισμό και του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, έγινε μια πρώτη σύσκεψη και καθημερινά νέες συσκέψεις, συνεργασία ΑΑΔΕ, Οικονομικού Εγκλήματος, Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με τη συνδρομή της τεχνητής νοημοσύνης. Θα σκαναριστούν όλα τα ΑΦΜ…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχει αρχίσει αυτό;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ναι, από τα ποσά τα μεγαλύτερα, που δεν σημαίνει ότι αυτός που πήρε πάρα πολλά είναι ένοχος. Άρα, όπως καταλαβαίνετε, έχει μεγαλύτερη αξία να το δεις, αν κάποιος έχει πάρει 100, 200, 300, 400, 500 χιλιάρικα αγροτικές επιδοτήσεις, κάτι πρέπει να δεις εκεί. Μπορεί να είναι ένας άνθρωπος με πολλές εκτάσεις και πολλά ζώα και δικαίως να τις πήρε, μπορεί και όχι. Εκεί, λοιπόν, με αυτοποιημένες διαδικασίες θα αναζητηθούν τα χρήματα, θα καταλογιστούν. Δεν είναι εύκολη διαδικασία, καλά είπε ο κ. Μουζάκης, αλλά έχουμε τα μέσα και θα σας πω…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ασκηθούν ποινικές διώξεις,  μέτρα αναγκαστικής είσπραξης;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Βέβαια. Όπου υπάρχει περίπτωση διοικητικού καταλογισμού αναζήτησης κλεμμένων και δεν έχει υπάρξει -γιατί σας ξαναλέω 5.200 ΑΦΜ ήδη έχουν πάει στις Αρχές. Μπορεί να είναι κάποια κοινά όπου δεν έχουν πάει , -τα 5.200 μπορεί να γίνουν 6.000 ή 7.000, πέραν αυτών που ερευνά η ευρωπαία εισαγγελέας, η ευρωπαϊκή εισαγγελία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι προσδοκάτε να πάρετε πίσω;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Τι προσδοκάμε να πάρουμε πίσω. Για να καταλάβουμε λίγο, πάντοτε είναι λογικό στην επικαιρότητα να είναι μια συζήτηση, τώρα είναι ο ΟΠΕΚΕΠΕ, πριν από δύο χρόνια ήταν ένα άλλο ζήτημα εγκληματικότητας κατά, ας πούμε, της γενετήσιας ελευθερίας, άλλες φορές είναι τα κυκλώματα στις εφορίες, άλλες φορές τα τελωνεία. Όταν φεύγει από την επικαιρότητα η συζήτηση αυτή δεν σταματούν οι Αρχές να αναζητούν τους απατεώνες και τα χρήματα. Είναι η δουλειά τους. Αυτό το οποίο, λοιπόν, συμβαίνει είναι να έχουμε έναν διαρκή έλεγχο και μία εν εξελίξει ερευνητική ομάδα, η οποία κάθε φορά που δίνονται επιδοτήσεις, κάθε φορά που γίνονται αιτήσεις, -χθες όπως είπε ο κ. Τσιάρας αποσύρθηκαν αιτήσεις τις τελευταίες μέρες υπό τον φόβο του ελέγχου…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν μας λέτε, όμως, τι προσδοκάτε…

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Τι προσδοκάμε; Το ποσό αυτό δεν μπορώ να σας το απαντήσω, γιατί το φαινόμενο, όπως αντιλαμβάνεστε, είναι ένα διαχρονικό φαινόμενο. Αν σας έλεγα εγώ ένα ποσό θα ήταν απλά μια «καφενειακή» από μένα απάντηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν δηλαδή είναι 400 εκατομμύρια το πρόστιμο, καλά το λέω;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Το πρόστιμο δεν έχει να κάνει με τις…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, ένα αυτό, κάνω ένα σουμάρισμα, κυρίως…

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Το πρόστιμο είναι ένα πράγμα, το οποίο δεν θα το πληρώσουν…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πόσα υπολογίζουμε ότι είναι; Δεν το γνωρίζουμε.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θα σας πω γιατί δεν μπορώ να σας απαντήσω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Την ερώτηση δεν την κάναμε λαϊκιστικά και ο κόσμος να μπορεί να αντιλαμβάνεται, να καταλαβαίνει το μέγεθος.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν μπορώ να σας απαντήσω. Υπάρχουν υποθέσεις που αυτή τη στιγμή είναι δεδομένες ότι υπάρχουν και παρόλα προφανώς γίνεται και διοικητικός καταλογισμός. Δηλαδή, το να ζητάς τα κλεμμένα δεν είναι κάτι καινούργιο, απλά τώρα θα γίνει με έναν τρόπο κεντρικό, συντονισμένο. Εμείς αυτό που λέμε, τι δεν κάνατε, πρέπει να το κάνουμε και αυτό. Εμείς δεν έχουμε πρόβλημα να πούμε ότι δεν το είχαμε… Προσέξτε. Στην περίπτωση του ΄21, ’22 για παράδειγμα, όπως αυτά τα 10.000 ΑΦΜ που είχαν ψευδείς αιτήσεις, έτσι, αυτό ισοδυναμώσουμε με ένα ποσό, ήταν ένας έλεγχος. Ένας άλλος έλεγχος που αφορούσε 2.654 αιτήσεις που μπλοκαρίστηκαν.  Πρώτα τα μπλοκάρεις, όπως έγινε και με την περίπτωση Σημανδράκου, μετά τα φιλτράρεις και κάποια τα στέλνεις στη Δικαιοσύνη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για να δούμε, γιατί έχουμε βαρεθεί να λέμε για κλεμμένα…

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Στην περίπτωση Σημανδράκου, αφού έφυγε, στη συνέχεια, μετά την παραίτησή του, 730 πήγαν στην Ποινική Δικαιοσύνη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ένα τελευταίο ερώτημα γιατί πρέπει να ολοκληρώσουμε την κουβέντα μας. Αύριο, από ό,τι γνωρίζουμε, ο Υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στη Λιβύη. Τι περιμένει η Κυβέρνηση από αυτή την επίσκεψη, δεδομένου ότι με τη Λιβύη έχουμε δύο ζητήματα, το ένα είναι το μεταναστευτικό, το άλλο είναι το τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Για το τουρκολιβυκό μνημόνιο αυτό που μπορώ να σας πω -και θα ήθελα ένα λεπτό μόνο για να πω και κάτι για τη σημερινή ημέρα- με αφορμή την ερώτησή σας, είναι ότι πήγαν στράφι όλες αυτές οι προσπάθειες απαξίωσης της χώρας από τους καθ΄ έξιν στο πολιτικό σύστημα εντός συνόρων ανησυχούντες. Είναι ένα άκυρο μνημόνιο. Αυτό πλέον, για άλλη μια φορά, υιοθετήθηκε πλήρως από την Ε.Ε., είδαμε και τη στάση της Αιγύπτου. Άρα, η ελληνική απομόνωση δεν ισχύει. Δεν έχει καμία νομική ισχύ έναντι τρίτων, δεν έχουν αντικείμενες ακτές η Τουρκία με τη Λιβύη και δεν το αναγνωρίζει καμία τρίτη χώρα, τελεία και παύλα. Άρα, δεν έχουμε κάτι να συζητήσουμε για κάτι ανυπόστατο και παράνομο. Και αυτό -το ξαναλέω- δεν είναι η ελληνική θέση μόνο, είναι η ευρωπαϊκή θέση και όχι μόνο. Πάμε τώρα στο μεταναστευτικό. Αυτό είναι το μεγάλο ζήτημα. Παρένθεση: Η Ελλάδα με τη Λιβύη έχει αντικείμενες ακτές, άρα, επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου, εμείς θέλουμε να προχωρήσει η συζήτηση…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βλέπουμε τι γίνεται στη Γαύδο, στην νότια Κρήτη, έρχονται καραβιές.

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:  Εκεί, λοιπόν, είναι μια πρόσφατη, των τελευταίων μηνών έξαρση του μεταναστευτικού. Όπως αντιμετωπίσαμε την κατάσταση στον Έβρο, πρωτοφανή υβριδική απειλή, και στο Αιγαίο με τη φύλαξη στο Αιγαίο και συνδράμουν τους λιμενικούς που κάποιοι στοχοποιούν. Και θέλω να εξάρω τη δουλειά που κάνουν οι λιμενικοί που σώζουν κάθε μέρα, αλλά προστατεύουν και τα σύνορά μας, θα το αντιμετωπίσουμε και αυτό. Και κάτι τελευταίο θέλω να πω. Πριν από δέκα χρόνια και εγώ ήμουν πιο νέος, ήμουν 27 ετών, 650.000 νέοι άνθρωποι έφυγαν από τη χώρα σε βάθος αυτών των ετών. Ήταν μέρες ντροπής ενός διχαστικού και επικίνδυνου δημοψηφίσματος, η Ελλάδα βρέθηκε στην απόλυτη απομόνωση διεθνώς. Έκλεισαν οι τράπεζες, είχαμε ουρές στα ΑΤΜ και έκλεισε και το Χρηματιστήριο. Αυτά δεν τα λέω για να πω, τι καλύτεροι…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είδαμε και την κυρία Μέρκελ και τα θυμηθήκαμε…

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: …πω, πω, τι καλοί! Δεν χρειαζόμαστε την κυρία Μέρκελ για να τα θυμηθούμε. Οι περισσότεροι φίλοι μας έφυγαν έξω και όσοι μείναμε εδώ πληρώσαμε ένα τρίτο αχρείαστο μνημόνιο. Εγώ δεν τα λέω αυτά για να συμψηφίσω. Τα λέω αυτά γιατί εκπροσωπώ μια Κυβέρνηση και έχω ένα καθήκον. Δέκα χρόνια μετά η Ελλάδα με τα πολλά που πρέπει να κάνει ακόμα και τα πολλά που πρέπει να διορθώσουμε, έχει 7,9% ανεργία, τη χαμηλότερη των τελευταίων 17 ετών, έχει δημιουργήσει πάνω από μισό εκατομμύριο, 500.000 θέσεις εργασίας. Η Ελλάδα από τη διεθνή απομόνωση, στις μεγαλύτερες κρίσεις, γιατί εμείς είχαμε να διαχειριστούμε πραγματικές κρίσεις, πολέμους. Όχι, δεν δημιουργούσαμε, όπως ο κ. Τσίπρας, κρίσεις. Διαχειριζόμασταν κρίσεις, πολέμους, πανδημίες. Η Ελλάδα εξοπλίστηκε, επεκτάθηκε στο Ιόνιο στα 12 ναυτικά μίλια, υπέγραψε ΑΟΖ με την Ιταλία και με την Αίγυπτο. Η Ελλάδα κατάφερε και πρωταγωνίστησε στην πανδημία, στο να έρθουν πάνω από 40 δισ. και να μην κλείσουν οι επιχειρήσεις και να στηριχθούν οι εργαζόμενοι. Η Ελλάδα κατάφερε στο Ταμείο Ανάκαμψης να πάρει τα πιο πολλά χρήματα από οποιονδήποτε άλλον. Και πλέον, το ελληνικό Χρηματιστήριο από εκεί που έκλεισε, το ελληνικό Χρηματιστήριο έχει πρόταση εξαγοράς από τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή Ένωση, τη Euronext,  για να μπορέσει να έρθουν στην Ελλάδα πάνω από έξι τρισεκατομμύρια. Αυτό γιατί το λέω; Δεν γίναμε Ελβετία. Η Ελλάδα, για να κλείσω με αυτό, δεν πανηγυρίζω, έχει πολλές πληγές ακόμα να κλείσει και ο κόσμος, λόγω της ακρίβειας ειδικά, πέρασε και περνάει δύσκολα. Όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε για να μην τα ξαναζήσουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστώ πολύ.

 

Δείτε την συνέντευξη στο σύνδεσμο https://youtu.be/-PVk5aMaC54

 

 

 

Copyright © 2023-2025 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr