Συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ
Συνέντευξη Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στον δημοσιογράφο Θανάση Μέτσιο
-Κύριε υπουργέ, η συζήτηση μας διεξάγεται με φόντο τη διαφαινόμενη έναρξη ενός εμπορικού «πολέμου»,μετά τις αποφάσεις Τραμπ για επιβολή δασμών και εν αναμονή της ευρωπαϊκής αντίδρασης. Σε ποιο βαθμό αποδέχεστε τις απόψεις ότι η χώρα μας εκκινεί από καλύτερη αφετηρία σε σχέση με άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε.;
Καταρχάς, είναι θετικό, το γεγονός, ότι ο Πρόεδρος Τραμπ, αποφάσισε την προσωρινή αναστολή, στην επιβολή του πλαισίου των υψηλών δασμών. Σε σχέση με τις δυσοίωνες προβλέψεις, που βάσιμα γίνονταν μετά την ανακοίνωση των σχετικών αποφάσεων, αυτή τη στιγμή και με τα δεδομένα που δημιουργεί αυτή η παύση, είναι σαφές ότι ανοίγει ένα παράθυρο για συζήτηση και διαπραγμάτευση, για αμοιβαία επωφελείς λύσεις. Αυτή είναι η διέξοδος, την οποία ανέδειξε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο μοναδικός δρόμος, αν θέλετε, προκειμένου μαζί με τα εθνικά συμφέροντα, που υπάρχουν και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού, να προστατευτεί και η ομαλότητα στην παγκόσμια οικονομία. Η ελπίδα που εκφράζουμε είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, θα εκμεταλλευτεί αυτό το διάστημα των 90 ημερών, ώστε μέσα από τη διαπραγμάτευση, να καταλήξει σε μια win-win συμφωνία και για τις δυο πλευρές. Και γιατί όχι, ακόμη και σε ένα πλαίσιο μηδενικών δασμών από και προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Σε διμερές επίπεδο τώρα, οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις, είναι ισχυρές, περιβάλλονται από στρατηγικές ευκαιρίες και σημαντικά έργα, όπως ο Οικονομικός Διάδρομος Ινδίας, Μέσης Ανατολής και Ευρώπης. Η συνεργασία μας σε μια σειρά από τομείς, αποδεικνύει ότι για γεωπολιτικούς και οικονομικούς λόγους, η Ελλάδα είναι σημαντικός σύμμαχος των ΗΠΑ. Και όπως έχει υπογραμμίσει ο Πρωθυπουργός, η Ελλάδα, η γενέτειρα της δημοκρατίας, μπορεί να αποτελέσει τη γέφυρα μεταξύ της μεγαλύτερης δημοκρατίας του κόσμου και της ισχυρότερης δημοκρατίας. Μην ξεχνάμε, ότι την ίδια οπτική μοιράζεται και η αμερικανική διοίκηση, όπως προκύπτει και από τη θετική υποδοχή, που επεφύλαξε ο επικεφαλής της, Ντόναλντ Τραμπ, στις προτάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ο στόχος, όμως, για εμάς παραμένει ο ίδιος: Σε μια περίοδο όπου τα ρίσκα είναι και απρόβλεπτα και σημαντικά, κρίσιμο είναι να προστατεύσουμε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί. Όλα τα τελευταία χρόνια η χώρα μας καταγράφει ρυθμούς ανάπτυξης σημαντικά υψηλότερους από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, η απασχόληση έχει αυξηθεί κατά μισό εκατομμύριο θέσεις εργασίας, οι εξαγωγές και η εξωστρέφεια της οικονομίας διαρκώς βελτιώνονται. Και, παρά τις διαδοχικές, εισαγόμενες κρίσεις, τηρήσαμε τις δεσμεύσεις μας για αυξήσεις μισθών και συντάξεων, μόνιμα μέτρα, δηλαδή, που στήριξαν τα απαραίτητα αναχώματα απέναντι στον πληθωρισμό, ειδικά στα τρόφιμα, που τους τελευταίους μήνες βλέπουμε να έχει πρακτικά μηδενιστεί. Παράλληλα, στόχος μας είναι να ανεβάσουμε και άλλο το διαθέσιμο εισόδημα, κλείνοντας, ακόμη περισσότερο, την ψαλίδα με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και να αυξάνουμε συνεχώς το μετρήσιμο αποτέλεσμα, με εφαρμοσμένες πολιτικές, που να καλυτερεύουν τη ζωή των πολιτών.
Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να ανταποκρίνεται με σχέδιο και αίσθημα ευθύνης στα εμπόδια που ορθώνονται, όπως έκανε όλα αυτά τα χρόνια των διαδοχικών εισαγόμενων κρίσεων. Και βέβαια θα συμμετέχει, ενεργά, στη διαμόρφωση των ευρωπαϊκών αποφάσεων, έχοντας πάντοτε για γνώμονα την προστασία των εθνικών συμφερόντων, αλλά και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.
-Στην Ελλάδα ως αναχώματα, εξετάζουμε καταρχάς την αύξηση των επενδύσεων. Πώς θα το επιτύχουμε αυτό;
Με σχέδιο που θα επικαιροποιείται διαρκώς, εξ’ ού και η επανενεργοποίηση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, που θα συντονίζει όλες τις δράσεις που απαιτούνται για να επιτυγχάνονται όλοι οι στόχοι στην ώρα τους και το μετρήσιμο αποτέλεσμάτους να μεταφράζεται σε περισσότερες επενδύσεις. Θέλουμε δίπλα στους «μαγνήτες», που ήδη διαθέτει η ελληνική οικονομία, με τη διπλάσια ανάπτυξη, την ταχύτερη μείωση του χρέους, το χαμηλό κόστος δανεισμού, να στείλουμε το μήνυμα στους επενδυτές ότι εκτός από τη σταθερότητα, πράγματι το φιλοεπενδυτικόπεριβάλλον στη χώρα μας αλλάζει πίστα.
Πώς θα το κάνουμε αυτό; Στέλνοντας το μήνυμα ότι αξιοποιούμε τα περιθώρια βελτίωσης που έχει η ελληνική οικονομία, απλουστεύοντας τις διαδικασίες αδειοδότησης μέσα και από τη μείωση των διοικητικών βαρών κατά 25%, επιτυγχάνοντας την ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης, γιατί, για να είμαστε ειλικρινείς, οι καθυστερήσεις στη Δικαιοσύνη αποτελούν επενδυτικό αντικίνητρο. Έτσι, ολοκληρώνεται φέτος το Εθνικό Κτηματολόγιο, προωθούνται, παράλληλα, τα Τοπικά και Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια, καθώς, επίσης εφαρμόζεταιο νέος νόμος για κίνητρα στην καινοτομία και στις συγχωνεύσεις.
Ταυτόχρονα, ανεβάζοντας ταχύτητα στην αξιοποίηση όλων των αναπτυξιακών εργαλείων, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας, που αποτελεί ένα διαρκές success story, το οποίο βλέπουν στη «βιτρίνα» της ελληνικής οικονομίας, οι υποψήφιοι επενδυτές. Κι αυτό γιατί δεν επαναπαυτήκαμε στις δάφνες μιας επιτυχημένης διαπραγμάτευσης, που φέρει τη σφραγίδα του Έλληνα Πρωθυπουργού, με την εξασφάλιση της πρώτης θέσης, ανάμεσα στα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε. σε ποσοστό πόρων με όρους ΑΕΠ.
Με σχέδιο και μεθοδικότητα, έως σήμερα, έχουμε εκταμιεύσει 18,2 δισ. ευρώ και βρισκόμαστε στη στενή ομάδα των έξι χωρών που έχουν υποβάλει πέντε ή περισσότερα αιτήματα πληρωμής. Το πέμπτο -και πιο πρόσφατο- υποβλήθηκε τον Δεκέμβριο του 2024, καθώς επιτεύχθηκαν 29 ορόσημα από το σκέλος των επιχορηγήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και 3 ορόσημα από το δανειακό σκέλος. Με τη θετική αξιολόγηση της Επιτροπής και την αναμενόμενη εκταμίευση, το σύνολο των εκπληρωμένων οροσήμων του Ελληνικού Σχεδίου «Ελλάδα 2.0» θα ανέλθουν σε 139, δηλαδή στο 35% του συνόλου και οι εκταμιεύσεις πόρων σε 21,3 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί στο 59% του συνολικού προϋπολογισμού.
-Ειδικά για την ανάπτυξη, που αποτελεί ένα από πλεονεκτήματα της οικονομίας μας, υπάρχουν τρόποι να μετριαστεί το αποτύπωμα αυτών των εξελίξεων;
Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του προϋπολογισμού του 2025 είναι ο αρμονικός συνδυασμός της δημοσιονομικής σύνεσης με την ανάπτυξη. Ενδεικτικά σας αναφέρω, πως, σύμφωνα με τις προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, το 2025 η Ελλάδα θα έχει το τέταρτο υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ένα συνολικό έλλειμμα που θα αγγίξει το μηδέν και τους ταχύτερους ρυθμούς μείωσης του δημόσιου χρέους στο σύνολο των 27 κρατών – μελών της Ε.Ε. Οι επενδύσεις και οι εξαγωγές θα αυξηθούν. Το ίδιο ισχύει και για τις δημόσιες επενδύσεις, οι οποίες έχουν υπερδιπλασιαστεί το 2024, σε σχέση με το 2019 και θα αυξηθούν ακόμη πιο πολύ την επόμενη χρονιά.
Η δική μας στρατηγική όμως παραμένει σταθερή, και όπως σας προανέφερα, δίνει έμφαση στη δημιουργία εκείνων των συνθηκών που θα εξασφαλίσουν τη συνέχεια στην ανοδική πορεία της ελληνικής οικονομίας. Εμείς δεν μιλάμε με συνθήματα, αλλά με πολιτικές. Σαν αυτές που υλοποιούμε εδώ και έξι χρόνια, και χάρη στις οποίες προσελκύσαμε στην Ελλάδα, εταιρείες κολοσσούς, όπως οι: Pfizer, Cisco, Microsoft, Google, Amazon, καθώς επίσης οι Chevron και ExxonMobil.
Αυτές οι επενδύσεις, θα δημιουργήσουν μεγαλύτερα περιθώρια οικονομικής ανάπτυξης και ακόμα περισσότερες θέσεις εργασίας. Εξάλλου αυτή ακριβώς είναι η πρώτη μας προτεραιότητα: οι μεγάλες, θετικές ειδήσεις για την ελληνική οικονομία να μεταφράζονται σε έμπρακτα αποτελέσματα που θα αγγίζουν κάθε πολίτη.
Επαναλαμβάνω ότι θα γίνει ό,τι είναι απαραίτητο ώστε η ισχυρή θωράκιση της ελληνικής οικονομίας, να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις που θα ανακύψουν και θα επέμβουμε όπου χρειαστεί. Οφείλουμε, όμως, να γίνουμε ακόμη πιο ανταγωνιστικοί. Πρέπει να ενισχύσουμε την αυτονομία μας σε στρατηγικούς τομείς, όπως η ενέργεια, οι πρώτες ύλες, ώστε να μειώσουμε την έκθεσή μας σε διεθνείς οικονομικές αναταραχές. Και βέβαια πρέπει να έχουμε τους θεσμούς και τους μηχανισμούς για να παραμείνουμε όρθιοι ακόμα και στις πιο αντίξοες συνθήκες. Να αντέχουμε τις κρίσεις, αλλά και να τις αξιοποιούμε, όπως επιχειρούμε να κάνουμε με το Ταμείο Ανάκαμψης ως ευκαιρία μετασχηματισμού και επιτάχυνσης των αναγκαίων αλλαγών.
-Ποιες βασικές στρατηγικές εφαρμόζει η Κυβέρνηση για την προώθηση της καινοτομίας στην Ελλάδα;
Δίνουμε έμφαση στην περαιτέρω ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας, αναγνωρίζοντας τον καταλυτικό ρόλο που μπορούν να έχουν στην επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας. Ο συνδυασμός υψηλής κατάρτισης ερευνητικού δυναμικού και ποιότηταςακαδημαϊκών ιδρυμάτων, μπορεί να συμβάλλει στο μεγάλο στόχο της σύνδεσης των πανεπιστημίων μας με τον κόσμο της αγοράς. Και αυτό μπορεί να επιτευχθεί, κατά κύριο λόγο, μέσα από την ανάπτυξη συνεργειών σε τομείς, όπου η Ελλάδα διαθέτει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.
Αξίζει να επισημανθεί πως, ήδη, χάρη στις πολιτικές που έχουμε λάβει καταγράφεται άνοδος της τάξεως του 18,3% στις δαπάνες έρευνας και καινοτομίας. Παράλληλα, έχουμε αυξήσει τον αριθμό των ερευνητών σε ερευνητικά κέντρα και Πανεπιστήμια κατά 31,2%. Σίγουρα δεν μας αρκούν αυτά. Θέλουμε ο τομέας της έρευνας να ενισχυθεί και να στηριχθούν, περαιτέρω,οι ερευνητικοί φορείς.
Από στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης για το 2023, προκύπτει πως ως προς τον δείκτη GBARD ο οποίος καταγράφει τις ετήσιες πιστώσεις τουΠροϋπολογισμού για την Έρευνα, η Ελλάδα βρίσκεται στην 14η θέση μεταξύ των 27 κρατών – μελών της Ε.Ε., με τον σχετικό δείκτη στο 0,57% του ΑΕΠ όταν ο GBARD των χωρών της Ε.Ε. ήταν στο 0,72% του μέσου Ευρωπαϊκού ΑΕΠ.
Το γεγονός ότι οι πολιτικές μας σε σχέση με την καινοτομία, ήδη, αποδίδουν αποδεικνύεται, περίτρανα, από μία σειρά σημαντικών έργων που έχουν δρομολογηθεί όπως είναι το Data center της Microsoft, οΥπερυπολογιστής «ΔΑΙΔΑΛΟΣ», το «Εργοστάσιο» Τεχνητής Νοημοσύνης «Pharos».
-Ποιες πρωτοβουλίες έχετε αναλάβει για την ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων στην Ελληνική κοινωνία;
Έχουμε λάβει πρωτοβουλίες, όπως είναι η ανάπτυξη δράσεων με τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης για τη βελτίωση της Δημόσιας Διοίκησης. Στο πλαίσιο αυτό,μία σειρά λειτουργιών, διαδικασιών και συναλλαγών της Δημόσιας Διοίκησης θα ψηφιοποιηθούν, θα αυτοματοποιηθούν και θα αποκτήσουν αναβαθμισμένη λειτουργικότητα.
Επιπρόσθετα, το έργο για την «ψηφιοποίηση των αρχείων του Κράτους» θα βελτιώσει την εξυπηρέτηση των πολιτών και των επιχειρήσεων σε βασικούς τομείς της Δημόσιας Διοίκησης.
Με το πρόγραμμα «GigabitVoucher» περισσότερα από 379 χιλιάδες νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποκτούν ευρυζωνικές συνδέσεις. Επιπλέον, με το «Smart ReadinessVouchers» 120.000 κτίρια αποκτούν υπερ-υψηλές ταχύτητες μέσω της εγκατάστασης οπτικής ίνας.
Το Gov.gr αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα βελτίωσης της καθημερινότητας πολιτών και επιχειρήσεων. Έχει φτάσει τις 2.173 υπηρεσίες, ενώ, το Gov.gr Wallet, φέρνει όλο το κράτος στο κινητό μας.
Όλες αυτές οι πρωτοβουλίες που έχουμε λάβει για το ψηφιακό Κράτος με απλά λόγια βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών και αναγνωρίζοντας τα σημαντικά οφέλη αυτών των πολιτικών όπως η μείωση της γραφειοκρατίας και η ενίσχυση της διαφάνειας θα συνεχίσουμε με αμείωτη ένταση.