Συνέντευξη στην εκπομπή του ΟΡΕΝ «Ώρα Ελλάδος»
Συνέντευξη του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη στην εκπομπή του ΟΡΕΝ «Ώρα Ελλάδος» και τους δημοσιογράφους Παναγιώτη Στάθη και Γιάννη Κολοκυθά
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να ξεκινήσουμε από ένα θέμα που έχει να κάνει με την υπόθεση των Τεμπών γιατί είχαμε το πρωί εδώ τον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ τον κ. Τσουκαλά, ο οποίος μας είπε ότι επί της ουσίας η Κυβέρνηση αυτή τη στιγμή επιδεικνύει έναν τσαμπουκά μόνο και μόνο για να υποτιμήσει τη νοημοσύνη του κόσμου και ουσιαστικά για να καταλήξει στην απαλλαγή του κ. Καραμανλή, ότι αυτός είναι ο στόχος της Κυβέρνησης.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μάλλον το ΠΑΣΟΚ ζούσε σε άλλη χώρα τους προηγούμενους μήνες και είναι αυτό που λένε «εκεί που μας χρωστούσαν μας ζητάνε και τα ρέστα». Να θυμίσω και σε εσάς και στους τηλεθεατές μας ότι για περίπου τρεις μήνες το ΠΑΣΟΚ συμμετείχε σε μια άθλια εργαλειοποίηση του ανθρώπινου πόνου, μιας εθνικής τραγωδίας με βαρύτατες ποινικές προεκτάσεις, τις οποίες όμως εξετάζει η Δικαιοσύνη, και όχι αυτόκλητοι δικαστές. Το ΠΑΣΟΚ είχε βουλευτές που μιλούσαν για χαμένα βαγόνια, το ΠΑΣΟΚ κατηγορούσε, προσωπικά ο πρόεδρός του, τον Πρωθυπουργό ως ενορχηστρωτή της συγκάλυψης, τον τότε Πρόεδρο της Βουλής και νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι έκρυβε δικογραφίες, ενώ στην ίδια της συζήτηση της Βουλής άκουγε ο κ. Ανδρουλάκης για τη συγκεκριμένη δικογραφία τον τότε προεδρεύοντα του ΣΥΡΙΖΑ. Όλα αυτά δεν έγιναν σε άλλη χώρα έγιναν στην Ελλάδα. Και όλα αυτά έγιναν πάνω σε μια από τις μεγαλύτερες εθνικές τραγωδίες για τις οποίες όλοι θέλουμε Δικαιοσύνη. Και ξέρετε, επειδή ακούω τον κ. Ανδρουλάκη -γιατί ο κ. Τσουκαλάς αναπαράγει αυτό το οποίο πρέπει να πει- να λέει συνέχεια ότι το ΠΑΣΟΚ κινήθηκε θεσμικά, θα σας κάνω μόνο μια ερώτηση. Μπορώ να κάνω πολλές, αλλά μόνο μία απαντάει στο ποιοι ήταν οι σκοποί του ΠΑΣΟΚ και της υπόλοιπης Αντιπολίτευσης. Ο κ. Ανδρουλάκης επέλεξε μια ημέρα πριν το μεγάλο συλλαλητήριο της 28ης Φεβρουαρίου, στις 27 Φεβρουαρίου να προαναγγείλει την πρόταση δυσπιστίας. Τι είχε γίνει εκείνη την ημέρα; Εκείνη την ημέρα παρουσιαζόταν το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ. Πήγε, λοιπόν, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, πήρε ένα κομμάτι του πορίσματος που μιλούσε για πιθανολόγηση, όχι για βεβαιότητα και ζητούσε περαιτέρω διερεύνηση και ζήτησε να πέσει η Κυβέρνηση. Πρόταση δυσπιστίας σημαίνει εκλογές και θέμα να πέσει η Κυβέρνηση. Και ρωτάω εγώ, αν ήταν θεσμικός όπως έλεγε γιατί δεν περίμενε και το πόρισμα του Πολυτεχνείου, που είναι το επίσημο πόρισμα της Δικαιοσύνης- και εγώ θα πω και κάτι παραπάνω- το δια ταύτα της Δικαιοσύνης σε επίπεδο ανάκρισης. Γιατί δεν περίμενε δηλαδή να δει όλα τα δεδομένα που τελικά καταλήγουν τι θα πει ο ανακριτής, ο εισαγγελέας και εγώ να πω ότι αν τα δεδομένα έλεγαν ότι αυτή η κακή Κυβέρνηση έχει συγκαλύψει έναν λαθρέμπορο και έχει μπαζώσει μετά τον χώρο για να κρύψει κάτι τόσο πολύ σοβαρό, να κάνει 10 προτάσεις δυσπιστίας. Γιατί το έκαναν; Θα σας απαντήσω…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το κλίμα των ημερών…
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μπράβο, ήθελαν να φτιάξουν κλίμα. Ήθελαν να οργίσουν τον κόσμο, ήθελαν να εκμεταλλευτούν…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μα ήταν ήδη οργισμένος ο κόσμος…
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Βέβαια, ο κόσμος και ήταν ήδη οργισμένος…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μου επιτρέπετε να σας πω κύριε Εκπρόσωπε, ότι το κλίμα της εποχής ήταν διαφορετικό. Τότε ο κόσμος ήταν στους δρόμους και η στάση της Κυβέρνησης ήταν αλλιώς τότε πρέπει να πω. Είχατε μια απολογητική διάθεση…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και όχι μόνο αυτό κύριε Μαρινάκη, για το συγκεκριμένο πόρισμα λέγατε ότι είναι… Ευαγγέλιο και μετά το απαξιώσατε. Δεν ξέρω αν θα κάνετε το ίδιο για το πόρισμα Καρώνη;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Να τα απαντήσουμε όλα, για να δείτε ότι οι απαντήσεις είναι πολύ ξεκάθαρες. Η στάση της Κυβέρνησης και τότε και τώρα, και πριν από ένα και πριν από δύο χρόνια ήταν η ενδεδειγμένη θεσμική στάση σεβασμού απέναντι σε ανθρώπους που έχουν χάσει τους συγγενείς τους. Όταν μιλάς για ένα τόσο μεγάλο δράμα, για ένα τόσο σοβαρό δυστύχημα σκύβεις το κεφάλι και περιμένεις τη Δικαιοσύνη. Τι είχε απαντήσει ο Πρωθυπουργός και πριν από έναν χρόνο στον κ. Παπαδάκη και την κ. Αναστασοπούλου και πριν από δύο μήνες στον κ. Σρόιτερ; «Δεν μπορώ να το γνωρίζω, θα απαντήσει η Δικαιοσύνη». Αυτή είναι η απάντηση ενός σοβαρού πολιτικού, μέχρι να απαντήσει η Δικαιοσύνη. Αυτήν την απάντηση έδινε από την πρώτη στιγμή μόλις -προσέξτε- αμφισβητήθηκε το πρώτο πόρισμα. Γιατί όταν είχε δώσει συνέντευξη στον κ. Θεοδωράκη δεν υπήρχε πρώτο πόρισμα και δεν είχε αμφισβητηθεί και αυτή η άποψη. Και ως προς την οργή…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν υπήρχε τίποτα εκεί…
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Καταρχάς είναι λογικό ο κόσμος, να μην ξεχάσουμε και αυτά που ξέρουμε, είναι πολύ λογικό οι πολίτες να θέλουν δικαιοσύνη, να ζητούν ευθύνες. Πάνω σε αυτά τα υγιή αιτήματα, ήρθαν κάποιοι πολιτικοί και στον πόνο των ανθρώπων, στα αιτήματα των πολιτών, είδαν μια ευκαιρία για πολιτική εκμετάλλευση. Ξέρετε κάτι, λέτε για τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ. Ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ στο επίμαχο αυτό κομμάτι για την πύρινη σφαίρα και την έκρηξη και το ενδεχόμενο παράνομο φορτίο είπε ότι χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πιθανολογεί ότι υπάρχει, που δεν γνωρίζει, αλήθεια. Και ο Καρώνης πιθανολογεί βέβαια.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μισό λεπτό, υπάρχει διαφορά. Πρώτη μεγάλη διαφορά: Το πόρισμα Καρώνη είναι το επίσημο πόρισμα της Δικαιοσύνης. Δεν είναι πόρισμα ενός κρατικού οργανισμού, δεν υποτιμούμε κανένα πόρισμα ακόμη και των συγγενών, για να μην παρεξηγηθώ όλα έχουν την αξία τους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ένα πόρισμα το ζήτησε η Κυβέρνηση, το άλλο πόρισμα το ζήτησε η Δικαιοσύνη. Δεν θα πιστέψουμε τίποτα; Θα πιστέψουμε της Δικαιοσύνης τώρα; Θα παίρνουμε ότι θέλουμε;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όχι, κάνετε λάθος, δεν είπα εγώ αυτό. Η Δικαιοσύνη έχει δύο επίσημα πορίσματα, για να καταλαβαίνει ο κόσμος τι γίνεται. Η Δικαιοσύνη είχε ένα επίσημο πόρισμα τον Ιούνιο του 2023 για όλα τα αίτια και την ενδεχόμενη πύρινη μεταφορά φορτίου κ.λπ. Αυτό το πόρισμα το αμφισβήτησαν κάποιοι συνήγοροι πολιτικής αγωγής, όσοι είχαν δικαίωμα, και καλά έκαναν. Και ήρθε λοιπόν ο Ειδικός Εφέτης Ανακριτής πριν από περίπου ενάμιση χρόνο και παρήγγειλε δεύτερο πόρισμα. Το πόρισμα του Πολυτεχνείου….
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και λέει Καρώνης. Σωστά.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Το πόρισμα του Πολυτεχνείου, το οποίο είναι ο Καρώνης. Το χρεώθηκε ένας λαμπρός επιστήμονας. Δεν τον γνωρίζουμε. Τώρα ξαφνικά τον βρίζουν έναν καθηγητή του Πολυτεχνείου, για να απαντήσει μαζί με τον Τσακιρίδη -και του Τσακιρίδη ήταν δεύτερο πόρισμα την ίδια μέρα εννοώ- στην Δικαιοσύνη, στα αιτήματα του ανακριτή. Το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ αφήνει μια ισχυρή -θα πω- πιθανολόγηση. Ο Καρώνης δεν μιλάει για κάτι άλλο. Ο Καρώνης δεν μιλάει για κάτι άλλο πέραν αυτού. Λέει ότι μπορεί να υπάρχει αυτή η έκρηξη σε αυτή την θερμοκρασία, γίνεται δηλαδή. Έτσι μιλάνε οι επιστήμονες. Γίνεται. Και αποκλείει, όπως και ο Τσακιρίδης, οτιδήποτε άλλο. Δεν μιλάει ότι μπορεί, όμως, και να υπάρχει κάτι άλλο. Αλλά εγώ θα πω κάτι. Είτε είναι του ΕΟΔΑΣΑΑΜ είτε είναι του Καρώνη είτε είναι οποιουδήποτε κανονικού πραγματογνώμονα, γιατί υπήρχαν και κάποιοι πραγματογνώμονες από την Ιταλία, που δεν ξέραμε που έμεναν κλπ., εγώ λέω το ίδιο που έλεγα και από την αρχή, όλα αυτά θα τα κρίνει η Δικαιοσύνη. Ο κ. Ανδρουλάκης, όμως, γιατί δεν έλεγε αυτό; Γιατί στο πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ έσπευσε live, σε ζωντανή μετάδοση, να ζητήσει να πέσει η Κυβέρνηση και τώρα που έχουμε κάτι άλλο δεν λέει γιατί το έλεγε το αντίθετο τότε. Δεν είναι λίγο αντιφατικό; Δεν σας προκαλούν εντυπώσεις όλα αυτά;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λέει ο κ. Τσουκαλάς το πρωί ότι εμείς δεν είπαμε ποτέ ως ΠΑΣΟΚ για λαθρεμπόριο. Εμείς θέσαμε ερωτήματα και πήγαμε και κάναμε την πρόταση που περιγράφετε, την πρόταση μομφής, με βάση το πόρισμα του κρατικού φορέα που η Κυβέρνηση το χαρακτήρισε τότε «Ευαγγέλιο». Αυτό λέει το ΠΑΣΟΚ.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Το πόρισμα, καταρχάς, το πόρισμα του κρατικού φορέα, επαναλαμβάνω τη διατύπωση που είχα πει τότε, γιατί εμείς δεν αλλάζουμε τη θέση μας όπως κάνουν τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, είναι μία, η ύπαρξη του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, όπως είχα πει εγώ, είχα πει αυτή τη φράση, «είναι μια κατάκτηση», είχε ειπωθεί και η φράση: «Ευαγγέλιο». Γιατί είναι κατάκτηση; Γιατί, πλέον, το Κράτος έχει έναν επίσημο οργανισμό, ο οποίος, πρώτον, μας λέει τι πρέπει να κάνουμε στα τρένα και κάθε σύσταση για τα τρένα πρέπει να είναι για εμάς «Ευαγγέλιο», όπως είχε πει άλλο κυβερνητικό στέλεχος, έτσι; Επίσης, έχουμε έναν επίσημο κρατικό οργανισμό, που δεν είχαμε, που σε περίπτωση -ω μη γένοιτο- ενός αεροπορικού ή σιδηροδρομικού δυστυχήματος ή ατυχήματος διαχειρίζεται το πεδίο. Αυτό δεν υπήρχε και υπάρχει. Άρα, αυτό είναι σωστό. Το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ είχε μια σειρά από διατυπώσεις και συμπεράσματα. Ένα ήταν ότι δεν είχε δοθεί καμία εντολή για το περιβόητο μπάζωμα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπήρχε…
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτό ο κ. Ανδρουλάκης δεν το είδε και έκανε πρόταση για προανακριτική για τον κ. Τριαντόπουλο. Ως προς το κομμάτι της πυρόσφαιρας, σας θυμίζω ότι λίγες εβδομάδες μετά, τα ίδια τα πανεπιστήμια που επικαλείται το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, αμφισβήτησαν ότι είχαν δώσει την έγκρισή τους για αυτό το κομμάτι. Εδώ, λοιπόν, τι έγινε; Το ξαναλέω: Έχει σημασία για να καταλάβετε τον δόλο της Αντιπολίτευσης, τους σκοπούς της, τα κίνητρά τους, τον χρονισμό. Πήγανε μία μέρα πριν το μεγάλο συλλαλητήριο, να εκμεταλλευθούν την οργή και την υγιή αντίδραση της κοινωνίας για Δικαιοσύνη και προαναγγείλανε πρόταση δυσπιστίας, ενώ θα μπορούσαν, αν ήταν θεσμικό κόμμα το ΠΑΣΟΚ -και γιατί ασχολούμαι με το ΠΑΣΟΚ; Γιατί τώρα το να ασχολείσαι με τον ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα κόμματα, έχουν δώσει δείγματα γραφής εδώ και 10-15 χρόνια- ενώ θα μπορούσαν να πουν ότι: Όχι, δεν θα εκμεταλλευθούμε την οργή του κόσμου. Θα περιμένουμε και το Πολυτεχνείο, θα περιμένουμε και τον ανακριτή, έναν δύο τρεις μήνες για να έχουμε δεδομένα και όταν έχουμε όλα τα δεδομένα, τότε, ναι, αν δούμε ότι η Κυβέρνηση συγκάλυπτε έναν λαθρέμπορα ή έκανε κάτι με δόλο… αλλά, ας βάλει ο κ. Τσουκαλάς να δει συνάδελφό του, βουλευτή του κόμματός του, που μιλούσε για «χαμένα βαγόνια», ας βάλει ο κ. Τσουκαλάς τον κ. Ανδρουλάκη την ημέρα του πορίσματος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, της ανακοίνωσης, τον Πρόεδρό του. Έχει μιλήσει για συγκάλυψη, έχει μιλήσει για παράνομο φορτίο. Όταν κάποιος συγκαλύπτει παράνομο φορτίο ποιον θέλει να συγκαλύψει; Τον αέρα; Αυτά ειπώθηκαν και αυτά είναι πολύ βαριές κατηγορίες. Για εμένα, το δια ταύτα είναι ένα. Έστω και με καθυστέρηση, ας έρθει και το ΠΑΣΟΚ πραγματικά στον θεσμικό δρόμο, γιατί μέχρι τώρα δεν ήταν, όσο και αν θέλει να μας πει το μαύρο άσπρο, ας έρθει στον θεσμικό δρόμο και μία είναι η απάντηση: Όλα στη Δικαιοσύνη και θα αποφασίσει η Δικαιοσύνη. Αλλά να πάρει πίσω και κάτι άλλο ο κ. Ανδρουλάκης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι να πάρει;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Έχουν πει τόσα πολλά που τα ξεχνάμε κι εμείς. Ότι δεν εμπιστεύεται την Δικαιοσύνη. Ένας πολιτικός αρχηγός που έχει πει ότι δεν εμπιστεύεται την Δικαιοσύνη και όλα αυτά που σας είπα, για να μην τα επαναλάβω, δεν είναι θεσμικός. Αν θέλει να λέγεται θεσμικός …και καλά κάνει και το λέει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συγγνώμη, αλλά η φράση που είπε είναι ότι έχει μειωθεί η εμπιστοσύνη μου…
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν είπε σε σχέση με τη δική του υπόθεση, είπε δεν εμπιστεύομαι την Δικαιοσύνη. Με αφορμή την περίοδο των Τεμπών το είχε πει αυτό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για την περίοδο των Τεμπών το είπε, αλλά για τη δική του υπόθεση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αλλά ερωτήθη και είπε: Έχει μειωθεί και μετά τα όσα έγιναν με τη δική μου υπόθεση.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτή θεωρώ ότι είναι μια τοποθέτηση πολιτικού αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, την περίοδο που συζητούσαμε για τα Τέμπη, προβληματική. Έστω και με καθυστέρηση, λοιπόν, επειδή το ΠΑΣΟΚ είχε δώσει άλλα δείγματα γραφής πριν από πέντε, πριν από δέκα χρόνια, μαζί με τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας κράτησε την Ελλάδα στην Ευρώπη. Τους έλεγαν κι εκείνους, όπως κι εμάς, προδότες και γερμανοτσολιάδες και δεν υπέκυψαν στον λαϊκισμό. Μας χωρίζει πολύ μεγάλη απόσταση με το ΠΑΣΟΚ πολιτικά, αλλά του αναγνωρίζω ότι είχε μια υπεύθυνη στάση. Και οι ψηφοφόροι του, και τα στελέχη του και οι βουλευτές του δεν είχαν αυτή την στάση. Το ΠΑΣΟΚ το 2015 δεν θα τολμούσε να υπογράψει μαζί με μία πολιτικό, η οποία –ήμουν στη Βουλή, σε δική μου ερώτηση: Η γυναίκα αυτή, η κυρία Κωνσταντοπούλου, πήγε και πρόσβαλλε έναν νεκρό μηχανοδηγό. Τα ξεχνάτε αυτά; Υπάρχει μια μάνα που βλέπει την Βουλή ή θα δει τα βίντεο το βράδυ. Και υπονοούσε ξεκάθαρα για έναν άνθρωπο που πέθανε, που σκοτώθηκε, ότι είχε σχέση με κάτι τόσο σοβαρό. Τα ξεχνάτε αυτά;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για το λαθρεμπόριο λέτε; Για τον μηχανοδηγό λέτε;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Βέβαια. Βέβαια. Κατηγόρησε έναν νεκρό μηχανοδηγό, ένα νέο παιδί που πήγε να κάνει τη δουλειά του και σκοτώθηκε και δεν έχει γίνει τίποτα. Αλλά να σας πω κάτι; Ζούμε σε μια χώρα που ένα μικρό μέρος, ευτυχώς είναι μικρό, του δημοσίου διαλόγου γίνεται με όρους υποκρισίας. Χθες μια δημοσιογράφος, μια νέα δημοσιογράφος την αποκάλεσε ένας πολιτικός αρχηγός, ο κ. Βαρουφάκης, όπως την αποκάλεσε. Δεν θέλω να το επαναλάβω. Σκεφτείτε την συμπεριφορά αυτή κατά δημοσιογράφων, να την είχε ένας Υπουργός ή βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας. Πόσες πορείες θα είχαν γίνει, πόσες συναυλίες θα είχαν προαναγγελθεί με τις γνωστές ευαίσθητες καλλιτέχνιδες α λα καρτ, μην λέμε ονόματα, κάποιες. Πόσες εκπομπές θα είχαν γίνει, πόσες σατιρικές εκπομπές θα είχαν αναβιώσει. Πόσες φορές θα είχε ζητηθεί το κεφάλι του συγκεκριμένου πολιτικού. Τι έχει γίνει; Έχει γίνει κάτι; Με βλέπετε και αντιδράω έτσι, γιατί…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς περιγράφετε δηλαδή τι; Ένα μέτωπο κατά της Κυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης και στο δημόσιο διάλογο;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εγώ περιγράφω την αποκορύφωση μιας πολύ νοσηρής λογικής, μειοψηφικής λογικής, γιατί στις εκλογές συνήθως αυτοί μειοψηφούν και μάλιστα πολύ, της μεταπολιτευτικής Ελλάδας με τα πολλά θετικά της. Η μεταπολιτευτική Ελλάδα, όπως και όλα τα πράγματα έχουν θετικά και αρνητικά, έχει κάτι το οποίο είναι πάρα, πάρα πολύ προβληματικό. Την υποκρισία αυτού του χώρου. Αυτός ο χώρος νομίζει ότι ο ανθρώπινος πόνος ή τέλος πάντων η ευαισθησία στον ανθρώπινο πόνο του ανήκει μονοπωλιακά, η δημοκρατική ευαισθησία του ανήκει μονοπωλιακά, η προάσπιση της δικαιοσύνης του ανήκει μονοπωλιακά και στην πράξη και όταν κυβέρνησε αυτός ο χώρος, αλλά και με τον τρόπο που πολιτεύεται έχει αποδείξει το αντίθετο. Μιλάνε για δικαιοσύνη και έχουν μια σειρά από Υπουργούς καταδικασμένους. Μιλάνε για δημοκρατία και έχουν κάνει διαδικασίες όπως τις έχουν κάνει και εν πάση περιπτώσει, μιλάνε για σεβασμό τη στιγμή…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα έχετε ξαναπεί αυτά.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όλο αυτό λοιπόν έχει μια κοινή ορολογία…μια λέξη τα ενώνει όλα αυτά: Υποκρισία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς δεν έχετε καμία ευθύνη ως Κυβέρνηση για το κλίμα το οποίο ζούμε τον τελευταίο καιρό;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το οποίο είναι οπαδικό πλέον. Εμείς και εσείς.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Να ρωτήσω κάτι; Εσάς, επειδή τυχαίνει να έχω και γυναίκα και παιδί και ο κάθε πολιτικός έχει πίσω του μια οικογένεια, γονείς, φίλους. Εσάς αν σας έλεγαν ότι συγκαλύπτετε έναν λαθρέμπορα, εσάς αν πήγαινε ένα πολιτικός αρχηγός στη Βουλή και μέσω ερωτημάτων…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν το λέει μόνο η Αντιπολίτευση όμως. Κύριε Μαρινάκη, το λένε 8 στους 10 πολίτες. Δεν το λέει μόνο η Κωνσταντοπούλου και ο Ανδρουλάκης. Για τους λόγους που μπορεί να το λένε, εννοώ.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μισό λεπτό. Μην ξεπλένουμε τους πολιτικούς που το έκαναν αυτό, βάζοντας μπροστά τους πολίτες. Ποιος πήγε στη Βουλή και συνέδεσε το θάνατο ενός νέου ανθρώπου…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι, μα το λένε και οι πολίτες σας λέω, δεν το λέει μόνο ο Ανδρουλάκης και η Κωνσταντοπούλου.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αφήστε τους πολίτες, οι πολίτες επηρεάζονται από…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τους ξεγέλασε κάποιος τους πολίτες;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μισό λεπτό, αφήστε με να τελειώσω. Σεβαστείτε αυτά που λέω.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουν δυσαρέσκεια και από την Κυβέρνηση.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μπορεί να μην σας αρέσουν αυτά που λέω, αλλά θα τα ακούσετε, όπως εγώ ακούω αυτά που λέτε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ ερωτήσεις κάνω.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ελάτε κ. Εκπρόσωπε, τώρα, σας παρακαλώ, εμείς έχουμε μάθει να συνομιλούμε ωραία μεταξύ μας. Σας παρακαλώ μην τα λέτε αυτά.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μισό λεπτό. Έχουμε μάθει, αλλά βλέπω έναν εκνευρισμό σήμερα και μια συνεχή διακοπή… προσπαθώ να πω μια φράση…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ερωτήματα βάζουμε… Να την πείτε, βεβαίως.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Προσπαθώ να πω μια φράση και θα την πω αρέσει, δεν αρέσει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μην επιμένετε σε αυτό, σας παρακαλώ.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ο κόσμος επηρεάστηκε…. Πείτε μου πότε μπορώ να μιλήσω.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όποτε θέλετε, αλλά μην μας καταλογίζετε ότι δεν θέλουμε να σας ακούσουμε…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας καλέσαμε για να μιλήσετε.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αλλά χωρίς διακοπές αν μπορώ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εντάξει. Εννοείται. Άπλετο χρόνο έχετε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πρώτη φορά το κάνετε αυτό. Δεν ξέρουμε γιατί. Πάντα μιλάμε καλά. Σας κάνουμε ερωτήματα.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Το κάνω γιατί, όταν μιλάμε για τον κόσμο, ο κόσμος επηρεάζεται από μια κατάσταση. Όταν πηγαίνει ο κ. Φάμελλος στη Βουλή και συνδέει μέσω ερωτημάτων μια Κυβέρνηση και έναν Πρωθυπουργό, με τον θάνατο ενός νέου ανθρώπου, όταν ο κόσμος ακούει προέδρους Επιστημονικών Συλλόγων να τους μιλάνε για συγκάλυψη, ενώ έχουνε πόρισμα το οποίο λέει το αντίθετο, ο κόσμος επηρεάζεται. Είναι λογικό να επηρεάζεται γιατί μιλάμε για ένα τόσο τραγικό δυστύχημα. Μιλάμε για τον ανθρώπινο πόνο. Έγινε ολόκληρη φάμπρικα, για τη συγκάλυψη αναφέρομαι, γιατί τα Τέμπη έχουν πολύ σοβαρές αιτίες και είναι ένα πολύ σοβαρό δυστύχημα που πρέπει να διερευνηθεί, με σκοπό να δημιουργηθεί παραπάνω οργή και να δημιουργηθεί μια εντύπωση στην κοινωνία. Εννοείται πως όλο αυτό έγινε. Όποια τηλεόραση και να άνοιγες, έβλεπες εκπομπές, κατά καιρούς, που δεν είχαν καμία σχέση με την πολιτική ανάλυση και παρουσίαζαν κατά καιρούς, αποσπασματικά κάποια στοιχεία. Απαντήσεις που δίναμε σε ενημερώσεις πολιτικών συντακτών μία και μιάμιση ώρα, κόβονταν και έπαιζε ένα λεπτό, σε δήθεν σατιρικές εκπομπές, για να οργιστεί παραπάνω ο κόσμος. Μπορεί να είχα απαντήσει έξι και εφτά φορές για κάτι και την όγδοη φορά που να έλεγα, «έχω απαντήσει», το κόβαν και το βάζανε για να τσαντίσουνε τον κόσμο. Σε ποια χώρα ζούσαμε; Θα τα ξεχάσουμε; Επειδή τώρα δεν τους βγήκε, νομίζουν ότι θα ξεχάσουμε. Δεν θα ξεχάσουμε και το ξαναλέω, να χυθεί άπλετο φως και όποιος φταίει για τα Τέμπη, να πληρώσει όποιος και να είναι. Αλλά επειδή θα το πει η δικαιοσύνη, όχι επειδή θα το πουν όλοι αυτοί οι αυτόκλητοι δικαστές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα διευκολύνετε τη δικαιοσύνη, λοιπόν, να φτάσει ακόμα και αν υπάρχει τέτοια ένδειξη, ακόμα και για κακούργημα για τον Κώστα Καραμανλή;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κοιτάξτε να δείτε. Έχουμε δώσει δείγματα γραφής. Αυτή τη στιγμή έχει παραπεμφθεί στο Δικαστικό Συμβούλιο ένας άνθρωπος, για τον οποίο δεν υπήρχαν ούτε στοιχεία, ούτε μαρτυρίες, ο κ. Τριαντόπουλος και ο λόγος που το κάναμε αυτό είναι γιατί θεωρούμε ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία σκιά. Και θα αποφασίσει ότι πιστεύει το Δικαστικό Συμβούλιο, επειδή κάτι άκουσα τον κ. Τσουκαλά που λέει ότι παρεμβαίνουμε στη δικαιοσύνη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι το είδα.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Το ποιος προσπαθεί να προαναγγείλει το τι θα πει η δικαιοσύνη, νομίζω ας κοιταχτούνε στον καθρέφτη. Εμείς στείλαμε έναν άνθρωπο στο Δικαστικό Συμβούλιο, σε πέντε ανώτατους δικαστές, χωρίς στοιχεία και το είπαμε από την πρώτη στιγμή. Δεν συμφωνούμε με το κατηγορητήριο, το κάνουμε όμως για να μην υπάρχει καμία σκιά. Από εδώ και πέρα όμως και για το οτιδήποτε, εμείς πιστεύουμε σε αυτή τη λογική, «όλα στη δικαιοσύνη», δεν θα κάνουμε κάτι διαφορετικό, αλλά αφού δούμε το κατηγορητήριο, ότι το κατηγορητήριο αυτό βασίζεται σε δεδομένα της δικαιοσύνης, δεν έχουμε καμία αντίρρηση. Αν το κατηγορητήριο, το όποιο κατηγορητήριο έχει πολιτικά κίνητρα, προφανώς εμείς δεν θα μετατρέψουμε τα πολιτικά κίνητρα σε απόψεις δικαιοσύνης. Είναι άλλο πράγμα αυτά τα οποία περιγράφει η δικαιοσύνη και είναι άλλο πράγμα τα πολιτικά κίνητρα. Γιατί η Αντιπολίτευση μέχρι τώρα έχει δείξει ότι θέλει να μετατρέψει τη χώρα σε ένα απέραντο δικαστήριο. Άρα ας δούμε τα δεδομένα, ας διαβάσουμε την πρόταση, αν έχουνε πραγματικά δεδομένα που βασίζονται στη δικαιοσύνη και όχι στο μυαλό τους και στις ιδεοληψίες τους, τότε δεν έχουμε λόγο να πούμε όχι. Μέχρι τώρα τα επιχειρήματα που έχουμε ακούσει, τα προφορικά, δείχνουν ότι θέλουν να πολιτικοποιήσουν μια ποινική υπόθεση. Το επιχείρημα ο υφιστάμενος κατηγορείται για κακούργημα, άρα πρέπει και ο προϊστάμενος να κατηγορηθεί πάλι για κακούργημα, είναι αντίθετο και στην νομική επιστήμη και στην κοινή λογική. Κάθε άνθρωπος, κάθε φυσικό πρόσωπο, έχει ξεχωριστή αντιμετώπιση στην ποινική δικαιοσύνη, με βάση τα πραγματικά περιστατικά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάμε και σε άλλα θέματα;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μια ερώτηση για τα πανεπιστήμια, γιατί απευθύνθηκε προσωπικά χθες ο Πρωθυπουργός στον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, μετά τη νέα επιχείρηση που έγινε στο κυλικείο της Νομικής; Απευθύνθηκε προσωπικά και του λέει: Τώρα είναι η ευθύνη δική σας, σημαίνει ότι κάποιος δεν έχει κάνει τη δουλειά, από ότι καταλαβαίνουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σαν καμπανάκι προς όλους τους πρυτάνεις και κυρίως τον συγκεκριμένο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: …Και κυρίως τον συγκεκριμένο και κάποιος δεν κάνει τη δουλειά…
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εγώ δεν είδα καμία επίθεση…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καμιά επίθεση, για καμπανάκι είπαμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Απευθύνθηκε είπαμε.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Επιτέθηκε άκουσα, με συγχωρείτε. Κοιτάξτε, είναι πάρα πολύ απλό. Είναι μία από τις μεγαλύτερες πληγές των τελευταίων δεκαετιών η βία στα πανεπιστήμια. Είναι ξεκάθαρο ποιες είναι οι ευθύνες. Εμείς έχουμε μία ευθύνη τα προηγούμενα χρόνια, γιατί τα προηγούμενα χρόνια φοβηθήκαμε ως πολιτικός χώρος, να τα λέμε τα πράγματα με τ’ όνομά τους και οι εξ’ αριστερών, Κεντροαριστερά και Αριστερά, έχει ευθύνη, γιατί είτε «έκλεινε» το μάτι σε αυτούς τους ανθρώπους είτε τους σιγόνταρε. Να λέμε τα πράγματα με τ’ όνομά τους. Από το ΄19 και μετά τα πράγματα άρχισαν ν’ αλλάζουν. Καταργήσαμε το άσυλο ανομίας, έχουμε δεκάδες επεμβάσεις στα πανεπιστήμια, μόνο τις τελευταίες μέρες όλοι αυτοί οι κύριοι οι οποίοι έκαναν αυτά που έκαναν στη Νομική, συνελήφθησαν και οδηγούνται και για κακουργηματικές πράξεις. Στο Πολυτεχνείο ο κύριος αυτός, ο οποίος χαστούκισε μία γυναίκα και έκανε ό,τι έκανε, συνελήφθη. Το αυτό-διαχειριζόμενο κυλικείο εκκενώθηκε και παραδόθηκε. Αυτές είναι οι ειδήσεις που πρέπει να τις ακούμε όλο και πιο συχνά και μακάρι βασικά να μη χρειάζεται να επεμβαίνει η Αστυνομία. Τι άλλο πρέπει να γίνει, όμως; Πρέπει να εφαρμοστούν κάποια μέτρα, τα οποία τώρα θα κοιτάξουμε μια επικαιροποίηση του νόμου του 2021 να έχουν και συνέπειες για τη μη εφαρμογή τους, για να έχουμε ακόμη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην πρόληψη. Δηλαδή, να υπάρχουν κάποια πρωτόκολλα ασφαλείας, κάποια σχέδια ασφαλείας, τα οποία θα μας βοηθάνε, ούτως ώστε το Κράτος και εν προκειμένω η Αστυνομία, να ενημερώνεται και πολύ πιο γρήγορα για τέτοια περιστατικά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να το πω αλλιώς, ο πρύτανης θα έχει ευθύνη από εδώ και πέρα;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτό είναι ουσιαστικά που θα προστεθεί στο νόμο του 2021. Ένας διοικητής νοσοκομείου έχει κάποιες υποχρεώσεις ασφαλείας, Άμα δεν τις τηρήσει θα έχει συνέπειες. Αυτό δεν είναι εκδικητικό, όλοι στην ίδια σελίδα είμαστε. Κάθε άνθρωπος ο οποίος είναι στη διοίκηση, ενός νοσοκομείου, μίας εφορίας, ενός πανεπιστημίου, ενός οργανισμού, έχει υποχρεώσεις, τις οποίες τις έχει εκ της θέσεώς του. Έτσι είναι και στα πανεπιστήμια. Νομίζω ότι, όπως τα καταφέραμε στα γήπεδα, όπως τα καταφέραμε ν’ αυξήσουμε τις συλλήψεις, γιατί αυτά τα πράγματα δεν αντιμετωπίζονται από τη μία μέρα στην άλλη, στο πολύ σοβαρό ζήτημα της ενδοοικογενειακής βίας. Τι κάναμε; Γραφεία στην Ελληνική Αστυνομία, 63 εξειδικευμένα, panic button, γραμμή βοήθειας, 200 – 300 συλλήψεις τη βδομάδα, αυστηροποίηση του Ποινικού Κώδικα. Όταν έχεις ν’ αντιμετωπίσεις το βαρύ έγκλημα ή το λίγο ηπιότερο, σε εξειδικευμένες περιπτώσεις, κατά των ανηλίκων, κατά των γυναικών, στα πανεπιστήμια, πρέπει να κάνεις μια σειρά από δράσεις. Το αποτέλεσμα ποιο είναι; Συγκριτικά αν είσαι σε καλύτερη κατάσταση. Ο εγκληματίας θα παραμείνει εγκληματίας, αλλά θα ξέρει ότι πλέον ζει σε μία χώρα με συνέπειες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχουν πρυτάνεις που δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους; Υπάρχουν πρυτάνεις που τους λέτε τώρα, κάντε καλά τη δουλειά σας, γιατί θα έχετε κυρώσεις; Αυτό, λέτε, τώρα, δηλαδή;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όχι, κοιτάξτε να δείτε, εμείς έχουμε πει κάποια πράγματα. Υπάρχει μία υποχρέωση μέχρι τέλος Ιουλίου σε πρώτη φάση, για τα σχέδια ασφαλείας και μια τελική υποχρέωση μέχρι τέλος του χρόνου. Είμαστε πεπεισμένοι ότι οι πρυτάνεις θα είναι εντάξει προς τις υποχρεώσεις τους, γιατί είναι και προς το συμφέρον το δικό τους, των πανεπιστημίων τους. Αλλά όπως κάθε υποχρέωση εναρμόνισης μ’ ένα συγκεκριμένο πλαίσιο, η μη εναρμόνιση συνεπάγεται και κάποιες κυρώσεις. Δεν μπορείς να δημιουργείς κάποια πρέπει ως Κράτος, όπως και εσύ έχεις κυρώσεις, ως Κράτος, αν δεν είσαι εντάξει ―είδατε τι ισχύει, τώρα, με τις φορολογικές δηλώσεις. Οι οργανισμοί, που δεν δίνουν τα στοιχεία εγκαίρως στους λογιστές, έχουν κυρώσεις. Όλοι μας έχουμε κυρώσεις και στο τέλος της ημέρας κρινόμαστε από τους πολίτες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, για να κλείσουμε, πρέπει να σας ρωτήσουμε για το θέμα που δημιουργήθηκε με την τροπολογία για τις offshore εταιρίες. Δηλαδή, θα το θέσω, όπως το σκέπτομαι. Λέει κάποιος, λογικό είναι να μπορεί ο γιος ενός ανθρώπου που είναι στην πολιτική και ζει στο Λονδίνο, και ζει στην Ολλανδία, να μπορεί ν’ ανοίξει ένα εστιατόριο, να μπορεί ν’ ανοίξει κάτι, λογικό ακούγεται. Αυτή τη λογική κουβέντα, με ουρές ενδεχομένως, αλλά αυτό ήταν το θέμα, αυτή τη λογική κουβέντα γιατί δεν την ανοίξατε ευρύτερα; Να το φέρετε δημόσια, να το τοποθετήσετε, να συζητήσετε και να το ψηφίσετε με μεγαλύτερη ευρύτητα χώρου, παρά επιλέξατε μία τροπολογία, η οποία ήρθε το βράδυ και ψηφίστηκε την επόμενη ημέρα;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Καταρχάς, επί της ουσίας, είναι αυτό που είπατε. Ούτε offshore επιτρέπουμε, ούτε αλλάζουμε το καθεστώς για τους πολιτικούς, ούτε ανοίγουμε κανένα παραθυράκι. Απαγορεύεται η συμμετοχή των πολιτικών σε οποιαδήποτε εταιρεία, απαγορεύεται αντιστοίχως και η συμμετοχή και συγγενών των εχόντων υποχρέωση σε οποιαδήποτε offshore εταιρία και όπως λένε για φορολογικούς παραδείσους. Αυτό είναι ξεκάθαρο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ούτε να έχεις εταιρεία στην Ιταλία, που συνδέεται με offshore. Δεν επιτρέπεται αυτό;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όχι δεν επιτρέπεται. Είναι σαφή, τα είπε και ο υπουργός Δικαιοσύνης. Άρα, επί της ουσίας τα είπατε όλα, δεν χρειάζεται εγώ να προσθέσω κάτι παραπάνω. Τα απάντησα και χθες στην ενημέρωση πολιτικών συντακτών. Τώρα, ως προς αυτό που με ρωτήσατε. Μιλάμε για μία αλλαγή μιας διάταξης, δεν μιλάμε για ένα νέο νομοσχέδιο. Όταν θέλουμε να αλλάξουμε μία διάταξη, τι κάνουμε; Το φέρνουμε στη Βουλή. Η συγκεκριμένη, λοιπόν, τροπολογία ήρθε από την έναρξη της συζήτησης, σε συζήτηση ποιανού υπουργείου; Του υπουργείου Δικαιοσύνης. Παρουσία ποιου υπουργού; Του υπουργού Δικαιοσύνης. Πόσες ώρες είχαν τα κόμματα να συζητήσουν και γι’ αυτή την τροπολογία; Εννέα ώρες. Πόσες ερωτήσεις έθεσαν στον υπουργό Δικαιοσύνης, γι’ αυτήν την τροπολογία; Μηδέν. Τι έκαναν; Λίγο πριν τη λήξη της συζήτησης έβγαλαν μια ανακοίνωση παραπλανητική, με ψέματα, μιλώντας για offshore εταιρίες, να δημιουργήσουν εντυπώσεις και να μη γίνει διάλογος. Είναι ένα πράγμα το ν’ αλλάξεις ένα νόμο συνολικά και να φέρεις ένα νέο νομοσχέδιο και είναι ένα άλλο πράγμα να προσαρμόσεις μία διάταξη, προσέξτε, ως προς τις επιταγές του ενωσιακού δικαίου, γιατί αυτό το οποίο κάναμε, είναι και συνεπές με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
*Το link της συνέντευξης: https://youtu.be/0zUxDyEKRSw