Συνέντευξη στην εκπομπή LIVE NEWS
Συνέντευξη του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη στην εκπομπή LIVE NEWS με τον Νίκο Ευαγγελάτο στον Τ/Σ MEGA
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ξεκινήσω με τα Τέμπη. Κύριε Υπουργέ, το φαντάζεστε, το ξέρετε. Να πάμε στην επόμενη μέρα. Δηλαδή, όλα αυτά με τον κ. Παπαδημητρίου δημιουργούν μια παραπάνω καχυποψία. Και έχει υπάρξει καχυποψία. Μπορείτε να μας πείτε πότε θα έχουμε ένα πόρισμα, όποιο και αν είναι αυτό, που να μας λέει τι στο καλό έχει γίνει με αυτή την πυρόσφαιρα; Και με ποια διαδικασία θα το έχουμε.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κύριε Ευαγγελάτε, έχουμε μιλήσει πάρα πολλές φορές για ένα από τα πιο τραγικά δυστυχήματα που είδαμε ποτέ σε αυτή τη χώρα. Χάθηκαν τόσοι νέοι άνθρωποι και η διερεύνηση κάθε αιτίας αυτού του δυστυχήματος είναι ιερό καθήκον από τη Δικαιοσύνη. Όλοι θέλουμε δικαιοσύνη, το λέμε από την αρχή, χωρίς να εξαιρείται κανείς από αυτή τη διερεύνηση. Και το δηλώνω κάθε φορά.
Αν βάλει κανείς τις απαντήσεις που έχουμε δώσει πριν από δύο μήνες, πριν από έναν χρόνο, οι απαντήσεις αυτές είναι ίδιες και λογικές. Εξαιρούμε την αναγκαιότητα διερεύνησης κάθε πτυχής αυτού του δυστυχήματος και τη διαχωρίζουμε από το αφήγημα της συγκάλυψης, το οποίο έχτισε μεθοδικά, η αλήθεια είναι, η αντιπολίτευση. Ξεκίνησε από την άκρα δεξιά και υιοθετήθηκε μέχρι και από το ΠΑΣΟΚ, το οποίο βασίστηκε στο εύφλεκτο υλικό, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, στη μεταφορά εύφλεκτου φορτίου, τη «συγκάλυψη του λαθρέμπορα» που μεταφέρει αυτό το εύφλεκτο φορτίο και στη συνέχεια το μπάζωμα με σκοπό τη συγκάλυψη, όχι τις ενέργειες και παραλείψεις στο πεδίο, αυτές ερευνώνται και εννοείται πρέπει να ερευνηθούν, που στο τέλος της ημέρας είχαμε φτάσει το 80% των συμπολιτών μας να θεωρεί στις δημοσκοπήσεις ότι η Κυβέρνηση κάνει συγκάλυψη. Ήταν πάρα πολύ βαρύ, ήταν πάρα πολύ δύσκολο, γιατί πάνω σε υπαρκτές ευθύνες για ένα τραγικό δυστύχημα, και πολιτικές και ποινικές, χτίστηκε ένα χυδαίο αφήγημα από την αντιπολίτευση. Πού είμαστε σήμερα; Πάνω σε ένα πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, που ήταν το μόνο πόρισμα που βασίστηκε η αντιπολίτευση για να χτίσει το αφήγημα αυτό και να κάνει πρόταση δυσπιστίας, σε ένα κομμάτι του πορίσματος που μιλούσε για πιθανολόγηση, να σας θυμίσω, το μετέτρεψε το κομμάτι αυτό από πιθανολόγηση σε βεβαιότητα, έκανε πρόταση δυσπιστίας. Και έρχονται μετά δύο πανεπιστήμια του εξωτερικού, και αμφισβητούν από όλο το πόρισμα, αυτό το κομμάτι που η αντιπολίτευση είχε κάνει «σημαία», που ακόμα και αυτό το κομμάτι τότε δεν ήταν βέβαιο, δεν ήταν βεβαιότητα, ήταν πιθανολόγηση. Αμφισβητείται λοιπόν το κομμάτι αυτό του πορίσματος, το οποίο χρησιμοποίησαν για να ρίξουν την κυβέρνηση, πέρσι πήγαν να το κάνουν αυτό με τις συνομιλίες, φέτος το κάνανε με αυτό το κομμάτι, και έρχονται δύο πανεπιστήμια και παίρνουν αποστάσεις. Εμείς συνεχίζουμε και λέμε όλα στη Δικαιοσύνη και οι ειδικοί να αποφασίσουν για το τι ισχύει και το τι όχι. Όμως για να κάνουμε λίγο ένα «ταμείο», αυτή τη στιγμή κάθε πραγματογνωμοσύνη που έχει βγει, κάθε στοιχείο που έχει βγει και μάλιστα πραγματογνωμοσύνες που πήραν το φως της δημοσιότητας μετά από καιρό, κατόπιν αιτημάτων του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, συγγενών θυμάτων, όλες «γκρεμίζουν» το αφήγημα αυτό το οποίο δημιούργησε η αντιπολίτευση και κάποιοι δημοσιολογούντες και ουσιαστικά έχει ως σκοπό να πλήξει την κυβέρνηση και να οργίσει τον κόσμο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μισές, μισές πάντως είναι.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Πάμε τώρα στο δια ταύτα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μισές, μισές είναι. Μισές που λένε ότι μπορεί να φταίνε τα έλαια σιλικόνης και άλλες που λένε ότι φταίνε άλλοι παράγοντες. Δεν προσδιορίζονται παράγοντες.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: …το παράνομο φορτίο…
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Προσέξτε, το αν είναι τα έλαια σιλικόνης, το αν έχει γίνει τεχνικά το Α ή το Β, εμείς δεν θα το αποφασίσουμε. Ούτε θα υποδείξουμε στη Δικαιοσύνη. Δεν υπάρχει ούτε ένα στοιχείο όμως, προσέξτε αυτό λέω εγώ, το οποίο να αποδεικνύει ή έστω να φωτογραφίζει ότι υπήρξε κάποια παράνομη μεταφορά φορτίου και μάλιστα μαζί με τα βίντεο να υπάρχουν πλέον, το οποίο ήταν το βασικό, το βασικό το οποίο χρησιμοποιούσε η αντιπολίτευση, πάνω στο οποίο χτισε. Πάνω από αυτό. Φορτίο, συγκάλυψη, μπάζωμα με δόλο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να πω κάτι τεχνικό…
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Προσέξτε, επιμένω σε αυτό, γιατί αν θυμηθείτε τι συζητούσαμε και εδώ και σε άλλες εκπομπές και παντού στη χώρα και μάλιστα όχι μόνο οι πολιτικές εκπομπές. Κύριε Ευαγγελάτο μετετράπη όλη η χώρα, από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, σε ένα ατελείωτο δικαστήριο πάνω σε ένα αφήγημα, -όχι τις ευθύνες για τα Τέμπη, είναι βαρύτατες οι ευθύνες για τα Τέμπη-, πάνω στη «συγκάλυψη».
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επιτρέψτε μου μία παρατήρηση.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν είναι λοιπόν λίγο πράγμα ότι δύο μήνες μετά βγαίνουν τα βίντεο, βγαίνουν όλες αυτές οι πραγματογνωμοσύνες και ακόμα και ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ στο κομμάτι το προβληματικό, σε ένα κατά τ’ άλλα όχι κολακευτικό πόρισμα για την κυβέρνηση. Πάμε λοιπόν στο από εδώ και πέρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πριν. Τώρα θέλω να σταθώ σε κάτι που είπατε. Όλα τα στόματα θα είχαν κλείσει εάν υπήρχε ένα επίσημο πόρισμα που τα κάλυπτε όλα και έλεγε τα προβλήματα του ΟΣΕ που τα λέει και τα λέει με έναν τρόπο πραγματικά εύστοχο, έγινε παραδεκτό από όλους.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ακριβώς.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα τραγικά λάθη εκείνης της νύχτας, τις παθογένειες τις διαχρονικές. Γιατί το πόρισμα βγήκε στη δημοσιότητα χωρίς να έχει την πλήρη απάντηση για την πυρόσφαιρα; Δεν θα έπρεπε να βγει το πόρισμα ολόκληρο; Να δώσει απάντηση σε κάθε ερώτημα;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Πολύ σημαντική ερώτηση. Και σας παραπέμπω στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, μία μέρα πριν την ανακοίνωση του πορίσματος. Εκεί το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, που είναι ένα πράγμα και είναι αυτό που διορίζει η κυβέρνηση, κάνει ένα αίτημα στους εμπειρογνώμονες που είναι η Επιστημονική Επιτροπή που είναι ένα άλλο πράγμα, το οποίο δεν το διορίζει η κυβέρνηση. Είναι άνθρωποι ειδικοί ,που τους κρίνει ειδικούς και κατάλληλους το Διοικητικό συμβούλιο και τους λέει: Λόγω των οχλήσεων που είχαν και της έλλειψης βεβαιότητας να μην πάρει θέση ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ για το ζήτημα του παράνομου φορτίου. Έκριναν οι ειδικοί, οι επιστήμονες, ότι έπρεπε να γραφτεί ό,τι γράφτηκε. Και έρχομαι λοιπόν και ρωτάω εγώ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πολιτικά το βρίσκεται σωστό;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Έρχομαι και ρωτάω. Προσέξτε. Εδώ είναι λοιπόν για μένα η φράση κλειδί. Αυτό κύριε Ευαγγελάτο, δεν είναι πολιτικό ζήτημα. Γιατί. Έστω ότι η κυβέρνηση γνώριζε που δεν γνώριζε. Και ορθώς δεν γνώριζε πώς βγάζει ένα πόρισμα ένας οργανισμός.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα από την αρχή αυτή η επιτροπή δεν την έκανε τη δουλειά της καλά.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μισό λεπτό. Για να μην μηδενίζουμε. Θα σας πω τι θεωρώ ότι έκανε αυτή η επιτροπή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στο κομμάτι αυτό. Συνομολογήσαμε ότι τα υπόλοιπα έχουν την αξία τους.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Έστω λοιπόν ότι η κυβέρνηση με κάποιο τρόπο γνώριζε αυτή τη διαδικασία. Που δεν έπρεπε να γνωρίζει και ορθώς δεν γνώριζε και το ότι δεν γνωρίζαμε σημαίνει ότι εδώ δεν υπάρχει με τίποτα, σε τίποτα συγκάλυψη. Προσέξτε. Αυτό το συμπέρασμα που τελικά έβγαλε ο οργανισμός για την πυρόσφαιρα ήταν υπέρ μας ή κατά μας; Κατά μας ήταν. Άρα δεν είχαμε κάποιο όφελος το ότι βγήκε. Το γεγονός όμως ότι αφήσαμε τα πράγματα να εξελιχθούν και στη Δικαιοσύνη και τώρα με το Πολυτεχνείο και με τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ, τι δείχνει; Ότι για την κυβέρνηση τα Τέμπη είναι μια υποχρέωση για δικαιοσύνη και παίρνουμε δέκα βήματα πίσω, παίρνουμε απόσταση από όλα και αφήνουμε τους ανθρώπους αυτούς να… Τι άλλο σημαίνει όμως; Ότι τα Τέμπη για την αντιπολίτευση ήταν μια ευκαιρία για εργαλειοποίηση. Εγώ θα σας πω κάτι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είχαμε και μια ανακοίνωση από το ΠΑΣΟΚ σήμερα.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Το ΠΑΣΟΚ, κύριε Ευαγγελάτο, θα το πω πάρα πολύ απλά για να μην κουράσουμε τον κόσμο, επέλεξε να υιοθετήσει ρητορική μονοψήφιων κομμάτων, δηλαδή κομμάτων με μονοψήφια ποσοστά. Τα έκανε διψήφια τα ποσοστά τους και αρχίζει αυτό και επιστρέφει στο μονοψήφιο. Ας τον προβληματίσει τον κύριο Ανδρουλάκη το γεγονός ότι ακολουθεί την πορεία που ακολούθησε τα προηγούμενα χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ. Και ενώ υπάρχουν προβλήματα στη χώρα, προσπαθούμε να τα επιλύσουμε. Κάνουμε καλή δουλειά, θεωρώ σε πολλά. Πρέπει να κάνουμε καλύτερη σε κάποια άλλα. Δεν πανηγυρίζω. Αλλά το γεγονός ότι «πέφτει» η αντιπολίτευση και τα έφερε η ζωή να γίνει αξιωματική αντιπολίτευση από καραμπόλα. Δηλαδή δεν τον ψήφισε ο κόσμος. Ο κύριος Ανδρουλάκης, κύριε Ευαγγελάτο, συνυπέγραψε με την κυρία Κωνσταντοπούλου το ΣΥΡΙΖΑ και την Νέα Αριστερά μία πρόταση δυσπιστίας πάνω σε ένα κομμάτι ενός πορίσματος, το μετέτρεψε από βεβαιότητα σε απόλυτη ας πούμε διαπίστωση. Και έγινε η πρόταση δυσπιστίας. Τώρα έρχεται το «ταμείο» για το ΠΑΣΟΚ
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είστε ευτυχείς με την Επιτροπή, με τον κύριο Παπαδημητρίου;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εγώ δεν θέλω να μηδενίζω. Το γεγονός ότι η χώρα, με καθυστέρηση και με δική μας ευθύνη, γιατί λέμε γιατί επελέγη ο Παπαδημητρίου το Σεπτέμβριο του ΄23, όμως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου το Σεπτέμβριο του ΄23, έκανε κάτι που έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα. Το γεγονός ότι έχουμε πλέον έναν στελεχωμένο οργανισμό, που εάν γίνει, ω μη γένοιτο, ένα αεροπορικό ή ένα σιδηροδρομικό δυστύχημα, θα το διαχειριστεί και έλειψε από το πεδίο ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ, είναι κατάκτηση για τη χώρα. Το ότι έχουμε ένα πόρισμα, το οποίο κάνει συγκεκριμένες συστάσεις στην όποια επόμενη κυβέρνηση και σε εμάς και στους επόμενους από εμάς και τις υιοθετούμε μία-μία, πολλά εκ των οποίων ήδη είχαν ξεκινήσει να γίνονται, είναι σημαντικό. Το γεγονός ότι ένα μέρος ενός πορίσματος, το πιο προβληματικό για την κυβέρνηση, ήταν, εγώ θα πω έωλο, ή τέλος πάντων βιαστικό, πρέπει να προβληματίσει τους ειδικούς και να δουλέψουν όπως εκείνοι πιστεύουν, και να βγάλουν τα συμπεράσματά τους, όταν έρθει η ώρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πότε θα έχουμε και με ποια διαδικασία κ. υπουργέ, ένα πόρισμα, που να είναι η επίσημη θέση, που να λέει, τι έγινε με αυτή την πυρόσφαιρα.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δύο πολύ σημαντικά, τα οποία είναι καλό ο κόσμος να τα θυμηθεί, γιατί ένα άλλο από αυτά τα «ωραία» της κοπτοραπτικής της αντιπολίτευσης, καθόλου ωραία δεν είναι, γιατί μιλάμε για ένα δυστύχημα που χάθηκαν 57 συνάνθρωποί μας, είναι, θυμάστε τι είχε πει ο πρωθυπουργός στον Σ. Θεοδωράκη, το συνάδελφό σας, μετά στον κ. Σρόιτερ, στο ενδιάμεσο στον κ. Παπαδάκη. Η ιστορία σε 2 λεπτά. Βγαίνει ένα πρώτο πόρισμα από τη Δικαιοσύνη του επίσημου δικαστικού πραγματογνώμονα, που δεν μιλάει για παράνομο φορτίο. Πρώτο πόρισμα. Το αμφισβητεί αυτό η οικογένεια, περίπου ένα χρόνο πριν. Η Δικαιοσύνη δεν γυρίζει την πλάτη στους συγγενείς -και πολύ καλά κάνει- και διατάσσει δεύτερη πραγματογνωμοσύνη την οποία περιμένουμε από το ΕΜΠ. Άρα μια απάντηση, θα δοθεί από το Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Δεύτερο. Ως προς το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, στο κομμάτι του εύφλεκτου υλικού, που ήταν μέχρι τώρα το χειρότερο για την κυβέρνηση και το μοναδικό που μιλούσε για πιθανολόγηση εύφλεκτου υλικού, προφανώς πρέπει να κάτσουν οι ειδικοί, και να πάρουν πραγματικές απαντήσεις, οι οποίες δεν βασίζονται σε μελέτες αμφιβόλου εγκυρότητας επιστημόνων, αλλά σε μελέτες των ίδιων των πανεπιστημίων. Αυτό πρέπει να κάνουν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με ένα ναι ή με ένα όχι. Είναι ασφαλή τα τρένα που χρησιμοποιούνται σήμερα;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Τα τρένα σήμερα είναι πολύ πιο ασφαλή απ’ ό,τι ήταν το 2023. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι και το 2023, το Φεβρουάριο του 2023 υπήρχαν πρωτόκολλα ασφαλείας τα οποία δεν τηρήθηκαν. Μια σειρά από πρωτόκολλα παραβιάστηκαν και ο στόχος είναι και νομίζω ότι είναι κάτι, το οποίο κοιτάμε στα μάτια τους πολίτες και θα το υλοποιήσουμε να είναι ακόμα πιο ασφαλή το 2027. Εμείς δεν είμαστε οι πολιτικοί που θα μιλήσουμε με απολυτότητες. Κάθε μέρα, όλα πρέπει να είναι και πιο ασφαλή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω να μείνουμε λίγο και στην υπόθεση με τους φόρους και όλο αυτό που γίνεται από την πλευρά των ΗΠΑ. Επειδή αντιλαμβανόμαστε ότι μπροστά μας είναι δύσκολα, επειδή η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει για τη ΔΕΘ κάποιες αυξήσεις και έχει δημιουργήσει και προσδοκίες σε κλάδους που δεν έχει εξαγγείλει. Υπάρχει περίπτωση αυτή η αναταραχή να επηρεάσει την πολιτική αυτή και τις παροχές αυτές που θέλετε ή που έχετε υποσχεθεί να δώσετε;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δύο διαπιστώσεις που ξεκινάνε από το ερώτημά σας αλλά επεκτείνονται σε πολλές άλλες συζητήσεις. Διαπίστωση πρώτη. Το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία έχει επιστρέψει και έχει αποκτήσει μια αξιοπιστία αλλά και οι ίδιοι αριθμοί δείχνουν ότι τα πράγματα είναι καλύτερα -και ζήτημα είναι να γίνουν ακόμα καλύτερα για τους πολίτες- δείχνει πόσο σημαντικό είναι αυτό όταν προκύπτουν τέτοιες κρίσεις. Σκεφτείτε τι θα γινόταν αν η ελληνική οικονομία, η οποία χαρακτηριζόταν επίσημα ως μια οικονομία «για τα σκουπίδια», ήταν αυτή που έπρεπε να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση τώρα με τους δασμούς ή τις καταστάσεις των προηγούμενων ετών. Άρα ναι, η απάντηση είναι καθαρή δεν θα αλλάξει η πολιτική μας, αυτά τα οποία έχουμε σχεδιάσει θα τα υλοποιήσουμε, ένα προς ένα παρά το γεγονός της ύπαρξης των δασμών που και εκεί, και πάω στο δεύτερο φαίνεται πόσο σημαντικό είναι η χώρα μας να έχει έναν Πρωθυπουργό και μια κυβέρνηση που δεν πουλάει «τζάμπα πατριωτισμό» αλλά μεγαλώνει την Ελλάδα με τις ενέργειες και τις κινήσεις τους. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χειρίστηκε νομίζω με ένα τρόπο υποδειγματικό και το ζήτημα των δασμών. Προτάσεις του φαίνεται ότι γίνονται αποδεκτές, υιοθετούνται, σε ανώτατο επίπεδο, ακούσατε και την απάντηση του Προέδρου των ΗΠΑ. Σας θυμίζω κύριε Ευαγγελάτε, πόσοι συνάδελφοί σας και πόσα κόμματα της αντιπολίτευσης έλεγαν ότι «η Ελλάδα», μετά την εκλογή Τραμπ, «είναι απομονωμένη και θέλουν όλοι να φύγει ο Μητσοτάκης» και είδατε τελικά ποια είναι η πραγματικότητα. Ο Γιώργος Γεραπετρίτης ήταν από τους πρώτους υπουργούς που συνάντησαν τον Αμερικανό ομόλογό του. Απαντώ λοιπόν. Δεν θα αλλάξει η πολιτική. Εμείς τι θέλουμε; Εμείς έχουμε καταφέρει ένα άδειο ποτήρι, ήταν πραγματικά άδειο, ο κόσμος στερήθηκε πολλά, να γεμίσει μέχρι τη μέση. Δεν έχει γεμίσει εντελώς. Κάποιοι το βλέπουν άδειο, κάποιοι μισοάδειο, εμείς το βλέπουμε μισογεμάτο. Τι θέλουμε; Να επιστρέψουμε στη μεσαία τάξη όλο και περισσότερο από αυτά που στερήθηκε. Πώς; Με όλο και περισσότερες μειώσεις φόρων. Να στηρίξουμε τους ανθρώπους που περνάνε δύσκολα στο νοίκι, πολύ παραπάνω, να στηρίξουμε τους συνταξιούχους, χωρίς να μπορούμε όμως να δώσουμε 13η – 14η σύνταξη, αλλά να στηρίξουμε αυτούς οι οποίοι υπέστησαν πολλές, μα πολλές μειώσεις και στο τέλος της ημέρας να πω κάτι. Ένα κράτος, μια οικονομία η οποία ευημερεί δεν σημαίνει ότι απαραίτητα ευημερούν και οι πολίτες, αλλά για να μπορέσουν οι πολίτες να ζήσουν καλύτερα πρέπει το κράτος και η οικονομία να λειτουργεί με καλύτερο τρόπο.