Τρέχων Άρθρο
Συνέντευξη στην εφημερίδα “Real News”

Συνέντευξη στην εφημερίδα “Real News”

Συνέντευξη του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη στην εφημερίδα “Real News” και τον δημοσιογράφο Γιώργο Σιαδήμα

 

  1. Η ΝΔ επιδιώκει να κερδίσει και τις 13 περιφέρειες στις σημερινές αυτοδιοικητικές κάλπες. Μήπως βάλατε ψηλά τον πήχη;

Πριν από τρεις μήνες, οι πολίτες μας έδωσαν μια ισχυρή εντολή και μια ακόμα μεγαλύτερη ευθύνη. Ο λόγος για τον οποίο θέλουμε να δικαιωθούν οι επιλογές μας σήμερα στην κάλπη, είναι ότι για να μπορεί μια Κυβέρνηση να κάνει πράξη τις μεγάλες αλλαγές, πρέπει στην τοπική αυτοδιοίκηση να έχει συμμάχους. Να έχει ανθρώπους οι οποίοι να είναι μαζί σου στα μεγάλα, στα σημαντικά και να ζητούν από την Κυβέρνηση να τρέξει ακόμα πιο γρήγορα για αυτά τα οποία απασχολούν τους πολίτες. Και αυτός είναι, πρωτίστως, ο λόγος που επιλέξαμε να στηρίξουμε αυτούς τους 13 υποψηφίους στις Περιφέρειες. Οι άνθρωποι αυτοί θα κληθούν να συνεργαστούν άμεσα με την Κυβέρνηση και είναι λογικό να θεωρούμε πως πρέπει να διαπνέονται από το ίδιο πνεύμα και να συμφωνούν στην προτεραιοποίηση των εμβληματικών μεταρρυθμίσεων. Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καμία Περιφέρεια δεν είναι απλώς ένα  «κομμάτι του χάρτη» που τον ενδιαφέρει τι χρώμα θα «βαφτεί». Κάθε περιοχή έχει ξεχωριστή σημασία, ξεχωριστές αναπτυξιακές δυνατότητες και πρέπει να έχει μια Διοίκηση ανάλογη των ευκαιριών που αξίζει.

  1. Από την άλλη στους δήμους δώσατε χρίσματα μόνο στους τρεις μεγαλύτερους της χώρας. Γιατί; Θα επανεκλεγούν οι υποψήφιοι σας;

Κατ’ αναλογία με τις Περιφέρειες, οι Δήμοι Αθηναίων, Θεσσαλονίκης και Πειραιά έχουν κι εκείνοι μια ξεχωριστή σημασία ως οι μεγαλύτεροι δήμοι της χώρας. Στην Νέα Δημοκρατία θέλουμε οι πολίτες να επιλέξουν με βάση την προσφορά και το έργο των Δημάρχων και αντιλαμβανόμαστε την Τοπική Αυτοδιοίκησης ως ένα βασικό πυλώνα ανάπτυξης, κάτι που αποτυπώνεται με πράξεις και όχι ως μια ευκαιρία για κομματικές αντιπαραθέσεις. Το αποδείξαμε όταν αποτρέψαμε την ακυβερνησία των Δήμων που δημιούργησε με την απλή αναλογική η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ψηφίζοντας έναν νέο νόμο.

Το αποδείξαμε με τη χρηματοδότηση που δόθηκε: 3,5 δις ευρώ δόθηκαν μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» αυξάνοντας τη συνολική χρηματοδότηση σε 5 δις μέσα στην τετραετία. Δόθηκε συνολικά μέσω του ΕΣΠΑ ποσό 5,9 δις, ενώ το επόμενο πρόγραμμα ΕΣΠΑ θα δώσει στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης 8,1 δις. Συνεχίζουμε να το αποδεικνύουμε με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών το οποίο ενισχύει τη δημόσια λογοδοσία, ενσωματώνει στον πυρήνα των Δήμων τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τις κοινωφελείς επιχειρήσεις και την οικονομική διαχείριση των σχολικών επιτροπών και καθιερώνει δείκτες ποιότητας και παρακολούθησης των επιδόσεων των ΟΤΑ.

  1. Ανησυχείτε μήπως η εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη έδωσε ώθηση σε υποψήφιους του ΣΥΡΙΖΑ;

Σε λίγες ώρες θα ξέρουμε το αποτέλεσμα των εκλογών, επομένως δεν θα ήθελα να προδικάσω εγώ τη βούληση των πολιτών. Αυτό που μπορώ με βεβαιότητα να πω είναι πως οι πολίτες, έχοντας πρόσφατες τις εμπειρίες του λαϊκισμού και της τοξικότητας και, έχοντας ζήσει τα αποτελέσματά τους, το μόνο που θέλουν είναι συνέπεια λόγων και έργων. Όχι κινήσεις εντυπωσιασμού και «εφέ». Μέχρι στιγμής από τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουμε ακούσει ουσιαστικές προτάσεις για την ζωή και την καθημερινότητα των πολιτών, ούτε και ένα συνεκτικό σχέδιο για τους Δήμους και τις Περιφέρειες.

  1. Με το ΟΑΚΑ η αντιπολίτευση άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση. Οι έλεγχοι στατικότητας, όχι μόνο στο ΟΑΚΑ αλλά και σε αλλά γήπεδα δεν έπρεπε να ξεκινήσουν νωρίτερα;

Αυτό που ακούγαμε για πολλά χρόνια από τους πολίτες και απόλυτα δικαιολογημένα θα έλεγα, είναι ότι στην Ελλάδα πάντοτε το κράτος έβλεπε τα προβλήματα και επενέβαινε «κατόπιν εορτής». Όταν το κακό είχε ήδη γίνει και μάλιστα κάποιες φορές στο παρελθόν με τραγικές συνέπειες.  Η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός προσπαθούν να αλλάξουν αυτή τη λογική και να περάσουν από την εκ των υστέρων αντιμετώπιση στην πρόληψη. Δεν μπορώ να βρω, λοιπόν, το έδαφος για την κριτική, ενώ η Κυβέρνηση ήταν αυτή που προέβη για πρώτη φορά στο σχετικό έλεγχο από το 2004.

Επιπλέον απ’ τον Αύγουστο, ο αν. Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης, εξέδωσε απόφαση η οποία προβλέπει ότι για να μπορεί να ανοίξει και να χρησιμοποιηθεί οποιοδήποτε γήπεδο, πρέπει να υπάρχει άδεια στατικότητας και πυρασφάλειας. Επίσης, με 32 εκατομμύρια € από το Ταμείο Ανάκαμψης ξεκινά πρόγραμμα προληπτικού ελέγχου στατικότητας όλων των σχολείων, ενώ 170 εκατομμύρια € και από εθνικούς πόρους και από το Ταμείο Ανάκαμψης διατίθενται για τον έλεγχο όλων των γεφυρών της χώρας.

  1. Στη Θεσσαλία προχωρούν οι αποζημιώσεις στους πληγέντες και οι διαδικασίες αποκατάστασης; Ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πάντως μετά και την επίσκεψη του στη Θεσσαλία υποστήριξε ο πρωθυπουργός «ας αντιπαρατεθεί με το κενό της προσωπικής ευθύνης του». Τι λέτε;

Από την πρώτη στιγμή ο κρατικός μηχανισμός βρέθηκε κοντά στους πληγέντες και οι διαδικασίες καταγραφής και αποζημιώσεων «έτρεξαν» και «τρέχουν» γρηγορότερα από κάθε άλλη φορά και θα συνεχίσουν. Μέχρι τώρα έχουν δοθεί σχεδόν 40 εκατομμύρια ευρώ σε πάνω από 7.000 πολίτες, ενώ ενεργοποιείται το σχήμα στεγαστικής συνδρομής με ακόμα 116 εκατομμύρια ευρώ. Το μόνο που έχουμε να πούμε, για να μιλήσουμε για τα σοβαρά, είναι ότι πολιτική με τρακτέρ, γαλότσες και φτυάρια δεν μπορεί να γίνει. Όλες αυτές οι άνευ περιεχομένου κινήσεις είναι οι χειρότερες εκφάνσεις του λαϊκισμού, που όχι απλώς απέτυχε παταγωδώς, αλλά οδήγησε τη χώρα μας στο χείλος της καταστροφής.

  1. Η ακρίβεια για πολλά νοικοκυριά είναι νούμερο ένα πρόβλημα. Τι θα κάνετε; Το market pass για παράδειγμα ισχύει πλέον μόνο για τις πληγείσες περιοχές.

Η εισαγόμενη, επίμονη ακρίβεια είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και στην Ελλάδα. Είναι σημαντικό για τη χώρα μας -μια χώρα που μέχρι πριν τέσσερα χρόνια είχε μια οικονομία στο χείλος της καταστροφής- το γεγονός ότι σήμερα έχουμε τον τρίτο χαμηλότερο πληθωρισμό στις χώρες της Ευρωζώνης, το μεγαλύτερο ποσοστό μείωσης του χρέους ως προς το ΑΕΠ και ανακτήσαμε την επενδυτική μας βαθμίδα. Όλα αυτά μας επιτρέπουν να μειώνουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις συνέπειες του προβλήματος. Πώς;

Δίνοντας έμφαση στην αύξηση των εισοδημάτων με την αύξηση στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, το ξεπάγωμα των τριετιών, την αύξηση του αφορολόγητου για οικογένειες με παιδιά, την αύξηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και την εκ νέου αύξηση των συντάξεων.

Συνεχίζοντας τους ελέγχους για αδικαιολόγητα κέρδη και πλασματικές εκπτώσεις και σε περιπτώσεις παραβάσεων επιβάλλοντας και εισπράττοντας τα αναλογούντα πρόστιμα.  Μέσα σε ένα μήνα έχουν καταλογιστεί πρόστιμα ύψους 5,5 εκ. ευρώ. Και φυσικά, συνεχίζοντας τις παρεμβάσεις όπως το καλάθι του νοικοκυριού ή τη μείωση της τιμής στο ράφι, χωρίς, όμως, να εκτροχιάζουμε τα δημοσιονομικά της χώρας.

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr