Τρέχων Άρθρο
Συνέντευξη για τη νέα Δημοτική Αγορά Κυψέλης
Δημοτική Αγορά Κυψέλης

Συνέντευξη για τη νέα Δημοτική Αγορά Κυψέλης

Η νέα Δημοτική Αγορά της Κυψέλης στα χνάρια της ιστορικής της κληρονομιάς- Συνέντευξη με την Αντιδήμαρχο, Αμαλία Ζέπου

Στις 4 Οκτωβρίου 2018 ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης εγκαινίασε τη νέα Δημοτική Αγορά Κυψέλης η οποία στεγάζεται στο εμβληματικό κτήριο που δεσπόζει στον πεζόδρομο της Φωκίωνος Νέγρη, στην καρδιά της αθηναϊκής συνοικίας της Κυψέλης. Αυτή την εβδομάδα*, συνομιλούμε με την αρμόδια αντιδήμαρχο Αθηναίων, Αμαλία Ζέπου, ξεδιπλώνοντας τις πτυχές του συμμετοχικού μοντέλου κοινωνικής επιχειρηματικότητας που εφαρμόζεται στη νέα Δημοτική Αγορά Κυψέλης.

Πώς γεννήθηκε η ιδέα για τη νέα Δημοτική Αγορά Κυψέλης;

Το σημείο αφετηρίας ήταν η επιθυμία της κοινότητας να επαναλειτουργήσει η Αγορά σε συνέχεια της ιστορικής της κληρονομιάς. Το σύγχρονο αυτό αθηναϊκό μνημείο είναι σημείο υπερηφάνειας και ταυτότητας για τους κατοίκους της περιοχής. Το 2015 μέσα από μια δημιουργική διαβούλευση με κατοίκους της Κυψέλης και πολίτες της Αθήνας συλλέξαμε πάνω από 400 ιδέες για τη νέα χρήση του κτηρίου, την ανακαίνιση του οποίου ο δήμος είχε ήδη εξασφαλίσει μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων. Πρόκειται για ένα εγχείρημα τελείως «από τα κάτω» (bottom-up) που έχει ως βασικό στόχο την αναζωογόνηση της γειτονιάς.

Στην πράξη, σε τί συνίσταται το συμμετοχικό μοντέλο κοινωνικής δραστηριοποίησης που εφαρμόζεται στη νέα Δημοτική Αγορά Κυψέλης; Ποιά η καινοτομία του;

Η καινοτομία του μοντέλου της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης είναι πολλαπλών επιπέδων. Από τη συλλογή ιδεών έως τη σημερινή διαχείρισή της εμπλέκονται και συμμετέχουν ενεργά οι πολίτες. Με τη μορφή συνδρομών οι χρήστες της Αγοράς έχουν τη δυνατότητα να οργανώνουν δικές τους δράσεις, ενώ με τη μορφή συνελεύσεων συναποφασίζουν βασικά θέματα λειτουργίας του χώρου. Άρα η ίδια η διαδικασία που επιλέχθηκε ήταν καινούρια για τα δεδομένα του δήμου. Πρωτοποριακό είναι επίσης το γεγονός ότι κάτω από την ίδια ομπρέλα στεγάζονται μικτές χρήσεις: Δημόσιες υπηρεσίες (ΚΕΠ), καταστήματα κοινωνικής επιχειρηματικότητας και φορείς πολιτισμού, ενώ συγχρόνως τμήματα της Αγοράς προσφέρονται για δημόσια χρήση από ομάδες πολιτών της Κυψέλης. Παράλληλα, φιλοξενούνται δράσεις με εκπαιδευτικό και κοινωνικό χαρακτήρα. Και όλα αυτά επιβλέπονται και επιτηρούνται βάσει ενός συμφώνου συνεργασίας μεταξύ του δήμου και του Impact Hub, με υποχρεώσεις και υπευθυνότητα και από τις δύο πλευρές.

Η νέα Δημοτική Αγορά Κυψέλης μετρά ήδη δύο μήνες λειτουργίας. Ο αρχικός στόχος για τη «δημιουργία ενός νέου πόλου έλξης για τη συνοικία και τους κατοίκους της» πραγματώνεται;

Είναι νωρίς ακόμα για να τολμήσουμε να μιλήσουμε για πραγμάτωση. Αλλά ήδη βλέπει κανείς ότι η Αγορά έχει γίνει τοπόσημο, ελκυστικό πέρασμα στις πρωινές δουλειές των κατοίκων, σημείο επίσκεψης ακόμα και σε τουριστικούς οδηγούς. Μερικά μαγαζιά ήδη βλέπουν ανταπόκριση πελατών. Για τον μακροπρόθεσμο απολογισμό απαιτείται πιο συστηματική έρευνα και αξιολόγηση μετρήσιμων δεικτών. Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι ξεκίνησε με ιδιαίτερο ενθουσιασμό από τους Αθηναίους, με κορύφωση τα κατάμεστα εγκαίνια και το έντονο εορταστικό κλίμα τις ημέρες εκείνες, ενώ αγκαλιάστηκε ακόμα κι από όπου υπήρχαν στο παρελθόν αρκετές ενστάσεις.

Ο πεζόδρομος της Φωκίωνος Νέγρη με το πλήθος μαγαζιών αναψυχής διαθέτει την δική του διακριτή ταυτότητα. Πώς συνομιλεί η Δημοτική Αγορά με αυτή την ταυτότητα;

Η Φωκίωνος Νέγρη είναι γεμάτη υπέροχες καφετέριες, εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία κ.α. Σκοπίμως εντός της Αγοράς είχε ληφθεί η απόφαση να μην υπάρξει ανταγωνισμός με την τοπική επιχειρηματική δραστηριότητα. Οι δράσεις της αγοράς, επιχειρηματικές και πολιτιστικές έρχονται να ενισχύσουν την έλξη του κόσμου καλύπτοντας συμπληρωματικές ανάγκες, εκπαιδευτικού και κοινωνικού χαρακτήρα. Όπως ήδη καταλαβαίνετε, ο σχεδιασμός της νέας Αγοράς προβλέπει τη συνεργασία με τους «γείτονές» της.

Εν όψει των Χριστουγέννων προγραμματίζονται συγκεκριμένες εορταστικές εκδηλώσεις ή και δράσεις;

Από τις 3 έως τις 30 Δεκεμβρίου 2018, η Δημοτική Αγορά Κυψέλης φιλοξενεί ένα πλούσιο εορταστικό πρόγραμμα για όλους, μικρούς και μεγάλους, κατοίκους της γειτονιάς και επισκέπτες, υπό τον τίτλο «Γιορτινή Κυψέλη 2018»: δημιουργικές δραστηριότητες, μουσική, ταινίες, δώρα, ημερίδες, σεμινάρια, pop-up events, θέατρο, parties, αιθιοπικό φεστιβάλ, φαγητό και πολλά άλλα.

*Η συνέντευξη παραχωρήθηκε στην Αναστασία Κυριακού και έχει δημοσιευθεί στο ιταλικό PUNTO GRECIA (14/12/2018) και το ισπανικό PANORAMA GRIEGO (17/12/2018).

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr