Τρέχων Άρθρο
Στους Ανταποκριτές και τα Ειδησεογραφικά Πρακτορεία μίλησε ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, κ. Λευτέρης Κρέτσος, στην αίθουσα της Ένωσης Ανταποκριτών ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη, την Δευτέρα 16 Μαΐου

Στους Ανταποκριτές και τα Ειδησεογραφικά Πρακτορεία μίλησε ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, κ. Λευτέρης Κρέτσος, στην αίθουσα της Ένωσης Ανταποκριτών ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη, την Δευτέρα 16 Μαΐου

Σχετικά με την Προσφυγική Κρίση και το πως αυτή επηρεάζει την Ελλάδα, δήλωσε ότι ο ελληνικός λαός κατά τη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης γράφει ιστορία, με την ανθρωπιά με την οποία υποδέχεται τους πρόσφυγες και με την αλληλεγγύη που δείχνει σε αυτούς που υποφέρουν. Ένας λαός που διέρχεται μια βαθιά οικονομική κρίση, ακόμα και στις πιο φτωχές και με τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας περιοχές, όπως το Κερατσίνι οργανώνεται για να βοηθήσει τους πρόσφυγες. «Αντίθετα με αυτό που συμβαίνει σε πολλές χώρες όπου η μαζική εισροή προσφύγων και μεταναστών έχει ως συνέπεια την εμφάνιση συντηρητικών αντανακλαστικών από την κοινωνία, στην Ελλάδα ο λαός επέδειξε αλληλεγγύη και ανθρωπισμό», υπογράμμισε ο ΓΓ. Επιπλέον επεσήμανε ότι για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης χρειάζεται μία συνολική ευρωπαϊκή δράση και λύση.

Σχετικά με την πορεία της αξιολόγησης του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και την πορεία της ελληνικής οικονομίας, τόνισε ότι η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα αφού για πρώτη φορά από την έναρξη της δημοσιονομικής κρίσης το 2010 έχει εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη συμφωνία με τους θεσμούς και είναι αυτή που ζητά από τους θεσμούς να σεβαστούν με τη σειρά τους τις δικές τους δεσμεύσεις.

Σε ερώτηση σχετικά με τον Τουρισμό, την προσφυγική κρίση και την τρομοκρατία που πλήττει τον τουρισμό στην Ευρώπη, από τον δημοσιογράφο Abdelhamid Siyam (της παναραβικής Al-Quds Al-Arabi/λέκτορα του Rutgers University), ο δημοσιογράφος σχολίασε, στο πλαίσιο της ερώτησής του, ότι η Ελλάδα δεν έχει επηρεαστεί, σε επίπεδο τουρισμού, από τις συνέπειες της τρομοκρατίας που βιώνει η Ευρώπη λόγω της παραδοσιακά αλληλέγγυας στάσης που έχει επιδείξει στους λαούς της Μέσης Ανατολής και λόγω του ανθρωπισμού με τον οποίο αντιμετωπίζει τη προσφυγική κρίση. Ο ΓΓ Ενημέρωσης τόνισε ότι είναι επιλογή της Ελλάδας να μην εξαντλεί την αυστηρότητα απέναντι σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη και επεσήμανε το παράδειγμα της Ειδομένης όπου σε αντίθεση με αυτό που συμβαίνει σε άλλες χώρες, οι αστυνομικές αρχές προσπαθούν πάντα να πείσουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να συμπεριφερθούν με τρόπο που να μην δυσκολεύουν π.χ. τις μετακινήσεις στην Ελλάδα, παρά να καταφεύγουν άμεσα στη χρήση βίας.

Σε άλλη ερώτηση για την πορεία του ελληνικού τουρισμού και το εάν η προσφυγική κρίση θα επηρεάσει αρνητικά την πορεία του, δήλωσε ότι τα μηνύματα από τις προβλέψεις είναι θετικά και ότι ο ελληνικός τουρισμός στοχεύει φέτος να φτάσει στο ρεκόρ αφίξεων των 27 εκατομμυρίων τουριστών ξεπερνώντας έτσι τις αφίξεις του 2015 που έφτασαν τα 26,4 εκατομμύρια τουρίστες. Τόνισε ότι η προσφυγική κρίση δεν έχει επηρεάσει, μέχρι στιγμής, αρνητικά τον τουρισμό, δεδομένου του πλούτου των επιλογών και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που προσφέρει η Ελλάδα. Επιπλέον επεσήμανε ότι η προσφυγική κρίση έδωσε το έναυσμα για μια εναλλακτική προσέγγιση λαϊκής βάσης (grassroots approach) για έναν τουρισμό ανθρώπων που θέλουν να προσφέρουν και να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Επισημαίνεται ότι είναι η πρώτη φορά που διοργανώνεται ενημερωτική εκδήλωση από ελληνικής πλευράς, ύστερα από πρωτοβουλία του Γραφείου Τύπου Εξωτερικού Νέας Υόρκης, για τους ανταποκριτές του ΟΗΕ. Την παρουσίαση της εκδήλωσης και το συντονισμό έκανε το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της United Nations Correspondents Association (και εκπρόσωπος του γερμανικού DPA), της Emoke Bebiak

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν τα σημαντικά ειδησεογραφικά πρακτορεία (Associated Press-AP, Reuters, DPA, AFP, Voice of America, Al-Jazeera USA, Kyodo News) καθώς και διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι/ανταποκριτές που καλύπτουν την επικαιρότητα και τη θεματολογία του ΟΗΕ από την Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Ασία.

Στην αίθουσα της εκδήλωσης υπήρξε παρουσίαση και γευσιγνωσία ελληνικών προϊόντων (όπως π.χ. ελληνικό κρασί-με ενέργειες του Εμπορικού Γραφείου Νέας Υόρκης καθώς επίσης και συνεισφορά ΕΟΤ Αμερικής) με στόχο την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας μας στο πλαίσιο στοχευμένων επικοινωνιακών δράσεων με συνέργειες ελληνικών υπηρεσιών καθώς και ενημερωτικά φυλλάδια της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας για το Προσφυγικό, την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα καθώς και τις επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η χώρα μας.

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr