Τρέχον Άρθρο
Στην 4η Ετήσια Συνάντηση του ΟΑΣΕ για την Ασφάλεια των Δημοσιογράφων ο Γενικός Γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης Δημήτρης Κιρμικίρογλου

Στην 4η Ετήσια Συνάντηση του ΟΑΣΕ για την Ασφάλεια των Δημοσιογράφων ο Γενικός Γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης Δημήτρης Κιρμικίρογλου

Στην 4η Ετήσια Συνάντηση του ΟΑΣΕ για την Ασφάλεια των Δημοσιογράφων ο Γενικός Γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης Δημήτρης Κιρμικίρογλου

Η Ελλάδα ανακοίνωσε τον τριετούς ορίζοντα οδικό χάρτη για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

Στην 4η Ετήσια Συνάντηση Εκπροσώπων Εθνικών Σημείων Επαφής του Προγράμματος του ΟΑΣΕ με αντικείμενο την Ασφάλεια των Δημοσιογράφων και την Ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης, που έγινε στη Βέρνη της Ελβετίας στις 15–16 Απριλίου 2026 συμμετείχε Γενικός Γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης Δημήτρης Κιρμικίρογλου, ως Εθνικό Σημείο Επαφής της Ελλάδας.

Στο πλαίσιο της συνάντησης που φιλοξενήθηκε στο κτήριο Bernerhof με τη συμμετοχή εκπροσώπων από 25 χώρες-μέλη του ΟΑΣΕ, ο Γενικός Γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης παρουσίασε την πρόοδο της Ελλάδας στην εφαρμογή της “Απόφασης 3/18” για την Ασφάλεια των Δημοσιογράφων, των Υπουργών των χωρών μελών του ΟΑΣΕ. Αναφέρθηκε ειδικότερα:

  • στον Νόμο 5253/2025 που ενσωματώνει τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό Ελευθερίας Μέσων Ενημέρωσης (EMFA) και θεσπίζει το πλαίσιο για το Ελληνικό Συμβούλιο Μέσων Ενημέρωσης,
  • στην Εθνική Στρατηγική για την Παιδεία στα Μέσα,
  • στη χρηματοδότηση του Παρατηρητηρίου των Στρατηγικών Νομικών Αγωγών SLAPPs (strategic lawsuits against public participation) της ΠΟΕΣΥ και
  • στις θεσμικές εγγυήσεις συντακτικής ανεξαρτησίας.

Όπως τόνισε ο κ. Κιρμικίρογλου, «ο Τύπος βάλλεται διεθνώς — από τη βία, τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και τα ανελεύθερα καθεστώτα που επενδύουν σε ελεγχόμενους αλγόριθμους αντί σε κριτικές φωνές. Οι απαντήσεις πρέπει να είναι κοινές και αποφασιστικές. Η Ελλάδα είναι απολύτως προσηλωμένη σε μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύουν τα μέσα ενημέρωσης και θα διασφαλίζουν την ελευθερία του τύπου ως απαρέγκλιτη προϋπόθεση της υγιούς δημοκρατίας».

Οι μεταρρυθμίσεις που υλοποιεί η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον Τύπο — ως έναν από τους θεμέλιους λίθους του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας — προκάλεσαν ιδιαίτερο διεθνές ενδιαφέρον κατά τη διάρκεια των συζητήσεων, αναδεικνύοντας την Ελλάδα σε χώρα αναφοράς για μεταρρυθμίσεις στον τομέα των Μέσων Ενημέρωσης.

Κεντρικό σημείο της παρουσίασης του κ.Κιρμικίρογλου αποτέλεσε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ασφάλεια των Δημοσιογράφων, όπως ενσωματώνεται στο άρθρο 40 του Ν. 5253/2025, που αποτελεί το πρώτο ολοκληρωμένο στρατηγικό πλαίσιο της χώρας, τριετούς ορίζοντα, για την προστασία των επαγγελματιών των Μέσων Ενημέρωσης. Το Σχέδιο δομείται σε οκτώ Στρατηγικούς Πυλώνες, με συγκεκριμένους στόχους και δείκτες αξιολόγησης KPI (Key Performance Indicators) και αξιοποιεί καλές πρακτικές από χώρες με εδραιωμένη εμπειρία στην προστασία των δημοσιογράφων. Ο οδικός χάρτης για την υλοποίηση του Σχεδίου Δράσης προβλέπει έναρξη της διαδικασίας διαβούλευσης τον Μάιο του 2026, με διοργάνωση κύκλου περιφερειακών εργαστηρίων σε όλη τη χώρα, και ολοκλήρωση έως τον Σεπτέμβριο 2026.

Κεντρικό ρόλο στο Σχέδιο διαδραματίζει το Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης για την Ασφάλεια Δημοσιογράφων (ICSJ) στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, που αποτελεί επίσημο συνεργάτη του ΟΑΣΕ για την περίοδο 2025–2026. Τον Μάρτιο 2026, το ICSJ διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη το 3ο Διεθνές Συνέδριο «Τραύμα και Ανθεκτικότητα στη Σύγχρονη Δημοσιογραφία» καθώς και την 3η Σχολή Εκπαίδευσης «Ασφάλεια Δημοσιογράφων» στο Κέντρο Επιχειρήσεων Υποστήριξης Ειρήνης στο Κιλκίς.

Παράλληλα, η ΓΓΕΕ, επενδύοντας στη νέα γενιά, αναπτύσσει συνεργασίες με Πανεπιστήμια, δημιουργεί Περιφερειακά Κέντρα Μέσων (Regional Media Hubs) για την ανάπτυξη τοπικών οικοσυστημάτων ενημέρωσης και υλοποιεί το πρόγραμμα «Καλλιεργώντας Κριτικούς Αναγνώστες» σε σχολεία της χώρας.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα συμμετέχει στο Πρόγραμμα του ΟΑΣΕ για την Ασφάλεια Δημοσιογράφων από τον Αύγουστο 2022 και έχει αναγνωριστεί ως χώρα εφαρμογής καλών πρακτικών «Spotlight Case».

 

Οι Εκπρόσωποι των Εθνικών Σημείων Επαφής του ΟΑΣΕ για την Ασφάλεια των Δημοσιογράφων στη Βέρνη

Από τις εργασίες της Ετήσιας Συνάντησης για την Ασφάλεια των Δημοσιογράφων στο κτήριο Bernerhof

Copyright © 2023-2026 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr