Τρέχων Άρθρο
Στ. Πέτσας στο “OPEN”: «Στα 300 εκ. το κοινωνικό μέρισμα μέσα στο 2019»

Στ. Πέτσας στο “OPEN”: «Στα 300 εκ. το κοινωνικό μέρισμα μέσα στο 2019»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΡΑ ΤΩ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΩ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΣΤΕΛΙΟΥ ΠΕΤΣΑ ΣΤΟΝ Τ/Σ OPEN ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΑΚΗ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟ, ΝΤΟΡΑ ΚΟΥΤΡΟΚΟΗ ΚΑΙ ΓΙΑΝΝΗ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟ.

Α. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Καλημερίζουμε και υποδεχόμαστε κοντά μας τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, τον κ. Στέλιο Πέτσα. Κύριε Πέτσα, καλημέρα σας.
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Καλή σας μέρα.
Α. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Η ημέρα έχει πολλά και οι μέρες έχουν πάρα πολλά, που συγκροτούν την πολιτική ατζέντα, εντός και εκτός Ελλάδος. Να ξεκινήσουμε από τα σημερινά ραντεβού, κ. Υπουργέ, του Πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς. Και για την ψήφο των αποδήμων. Τι περιμένετε να βγει από εκεί; Αλλά –λέει ο Γιάννης Σαραντάκος- θα μπει και Εκλογικός Νόμος στο τραπέζι με την κ. Γεννηματά.
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Μπορεί να έχει τις πληροφορίες ο κ. Σαραντάκος. Ξεκινώντας από τα ζητήματα των Ελλήνων εκτός Επικρατείας, εμείς κάνουμε ό,τι μπορούμε να τους διευκολύνουμε. Δηλαδή να εκπληρώσουμε την επιταγή του Συντάγματος, να μπορούν να ψηφίζουν όσο το δυνατόν περισσότεροι Έλληνες, που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, για να εκφραστεί το Εκλογικό Σώμα. Πώς το κάνουμε αυτό; Έχουμε βάλει μόνο μία κόκκινη γραμμή στο τραπέζι και αυτή είναι, η ψήφος των ανθρώπων αυτών να είναι ισότιμη. Δεν θέλουμε πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Άρα, προσερχόμαστε σε αυτή τη συζήτηση, και με τον κ. Τσίπρα και με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς, με καλή διάθεση για να βρεθεί μια κοινή συνισταμένη. Μία σύμπνοια σε αυτό το πεδίο θα ήταν ευχής έργο, ώστε να δουν οι Έλληνες πολίτες ότι κάτι αλλάζει από το πολιτικό σύστημα.
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Άρα λέτε κ. Υπουργέ ότι το μόνο στο οποίο είστε αμετακίνητοι, είναι η ισοτιμία της ψήφου. Σε όλα τα άλλα είστε ανοιχτοί. Δηλαδή ποιοι θα είναι αυτοί, εάν θα έχουν ελληνικό ΑΦΜ ή όχι; Πώς θα ψηφίζουν; Επιστολική ψήφος με κάλπη στα Προξενεία και τις Πρεσβείες; Όλα τα άλλα είναι προς συζήτηση.
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Όλα τα υπόλοιπα είναι προς συζήτηση. Είναι θέματα, τα οποία θα μπορούμε να τα συζητήσουμε εφόσον βρούμε την κοινή, όπως είπα, συνισταμένη. Που είναι; Να μπορέσουμε να φέρουμε τους Έλληνες, που είναι εκτός Επικρατείας και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, να ψηφίσουν.
Ν. ΚΟΥΤΡΟΚΟΗ: Σκέφτεστε να ανεβάσετε και τον αριθμό των Επικρατείας; Πώς θα γίνει αυτό;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Υπάρχει και αυτή η σκέψη, να ανέβει ο αριθμός των βουλευτών Επικρατείας…
Α. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Η απαραίτητη προϋπόθεση θα είναι, να είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους; Ή να έχουν ΑΦΜ; Ή να είναι πρώτης γενιάς, μέχρι δεύτερης; Υπάρχουν αυτοί οι περιορισμοί;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Αυτές είναι συζητήσεις που μπορούν να γίνουν με όλα τα πολιτικά κόμματα. Πού θα μπορεί να μπει ένας «κόφτης», ας πούμε εντός εισαγωγικών, όσον αφορά τη συμμετοχή όλων αυτών των ανθρώπων, που θα μπορούσαν δυνητικά να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους. Τώρα μιλάμε για αυτούς που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους…
Ν. ΚΟΥΤΡΟΚΟΗ: Περίπου 350.000.
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Σε αυτούς. Ο «κόφτης» θα μπορούσε να αφορά αυτούς που δυνητικά θα μπορούσαν να μπουν, λόγω του Δικαίου του αίματος που ισχύει στη χώρα μας και μπορεί αυτό να ανησυχεί, ενδεχομένως, κάποια από τα πολιτικά κόμματα. Εδώ είμαστε να τα συζητήσουμε. Αυτό που δεν μπορεί να συζητηθεί και να μείνει από έξω, είναι η ισοτιμία της ψήφου.
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Το πού θα προσμετράται η ψήφος τους; Δηλαδή, εγώ, ας πούμε, είμαι από τη Λακωνία και μένω δέκα χρόνια στο Λονδίνο, θα μπω στη Λακωνία ή θα είναι στο Επικρατείας η δική μου ψήφος;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Αυτά είναι θέματα που θα συζητηθούν τις επόμενες ημέρες. Είμαστε ανοιχτοί να τα συζητήσουμε. Υπάρχουν, όπως ξέρετε, προτάσεις από άλλα κόμματα, που έχουν τεθεί στον δημόσιο διάλογο, οι οποίες κάποιες από αυτές είναι καταφανώς αντισυνταγματικές και δεν μπορούν να προχωρήσουν…
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Του κ. Βαρουφάκη λέτε, για το βουλευτές εξωτερικού.
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Κάποιες θα μπορούσαν να ενταχθούν με τροποποιήσεις. Δεν θα ήθελα να προκαταβάλω τις συζητήσεις, αλλά υπάρχει…
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Αυτό είχε πει πάντως και ο κ. Βαρουφάκης, το οποίο είναι εκτός του Συντάγματος. Να βγει βουλευτής Αυστραλίας, ας πούμε και κάτι τέτοιο.
Α. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι και αυτό ανοιχτό;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Θα συζητήσουμε με καλή διάθεση με όλους. Το μείζον είναι να διευκολύνουμε τους Έλληνες να μπορούν να ψηφίζουν.
Α. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Αληθεύει ότι με την κ. Γεννηματά θεωρείτε ότι υπάρχει καλό έδαφος για να συζητήσετε και την ενδεχόμενη σύγκλιση για τον Εκλογικό Νόμο;
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Η πρόσκληση που έχει απευθυνθεί, αφορά την ψήφο των Ελλήνων εκτός Επικρατείας. Από εκεί και πέρα, εάν ένας πολιτικός αρχηγός θέλει να θέσει άλλα ζητήματα, φυσικά μπορεί να τα θέσει και να τα συζητήσει με τον Πρωθυπουργό.
Α. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Αν ο Πρωθυπουργός θα τα θέσει;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Αυτή τη στιγμή μπορεί να συζητηθούν τα βασικά ζητήματα, που αφορούν το σχέδιο μας για την ψήφο των Ελλήνων εκτός Ελλάδος και από εκεί και μετά, αν υπάρχει ενδιαφέρον για κάτι άλλο, μπορεί να συζητηθεί.
Ν. ΚΟΥΤΡΟΚΟΗ: Θα πάτε σε πρόσωπο κοινής αποδοχής με το ΚΙΝΑΛ για την Προεδρεία;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Είναι νωρίς ακόμη για να το συζητήσουμε αυτό.
Ν. ΚΟΥΤΡΟΚΟΗ: Δεν μπορείτε να μας δώσετε κάποια ονόματα, κάποιες σκέψεις;
Α. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Το σκέφτεστε; Έχουν ακουστεί διάφορα ονόματα. Για παράδειγμα…
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Είναι πολύ νωρίς ακόμη.
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Να το επαναδιατυπώσω εγώ; Φαντάζομαι ότι θα επιθυμείτε την ευρύτερη δυνατή συναίνεση και στο πρόσωπο. Με την Αναθεώρηση του Συντάγματος και με 151, βγαίνει Πρόεδρος. Το είπε ο κ. Μητσοτάκης στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Φαντάζομαι ο στόχος σας δεν είναι αυτός. Ρωτώ: Ο στόχος σας είναι να πάτε και με 151; Ή θέλετε ευρύτερη συναίνεση στο πρόσωπο του Προέδρου;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Ο στόχος ο δικός μας είναι να εκπληρώνουμε το Σύνταγμα. Και το Σύνταγμα προβλέπει έναν Πρόεδρο Δημοκρατίας ευρείας αποδοχής. Δεν θα κάνουμε εμείς αυτά που έκαναν άλλοι, ότι έλεγαν ακόμη και τον Πρόεδρο του κόμματός τους, αν ήταν δυνατόν να υποστηρίξει κάποιος, να τον καταψήφιζαν εάν πάμε σε εκλογές. Το βασικό ζήτημα, επομένως, είναι να υπάρχει ένα πρόσωπο ευρείας αποδοχής. Αλλά δεν είμαστε ακόμη εκεί. Έχουμε χρόνο να το συζητήσουμε.
Ν. ΚΟΥΤΡΟΚΟΗ: Επειδή το Προσφυγικό είναι στην πρώτη γραμμή αυτή τη στιγμή. Πώς θα αντιμετωπίσετε τις ενδεχόμενες ροές που θα έχουμε; Λένε ότι οι Κούρδοι θα φύγουν προς τα Βόρεια, προς τον Λίβανο κτλ. , ότι υπάρχει ένα ενδεχόμενο και ότι υπάρχει ένα σχέδιο για τζιχαντιστές, οι οποίοι πιθανόν θα φτάσουν και υπάρχει φόβος ότι θα φτάσουν στα ελληνικά νησιά. Σας κατηγορεί η Αξιωματική Αντιπολίτευση ότι καθυστερήσατε πάρα πολύ στο θέμα των ροών. Και ο τέως Πρωθυπουργός χθες στη συνέντευξή του. Πώς θα αντιμετωπίσετε αυτό το νέα κύμα; Και τι θα κάνετε με τις τοπικές κοινωνίες που αντιδρούν, στην ενδοχώρα, για τις νέες δομές;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Να κατηγορεί κάποιος, ο οποίος δημιούργησε το πρόβλημα και το άφησε να διογκώνεται και να σαπίζει για τεσσεράμισι χρόνια, το αφήνω στην κρίση των πολιτών. Εμείς τι κάνουμε; Κάνουμε τέσσερα πράγματα: Διαφυλάττουμε τα σύνορα μας. Έχουμε ήδη αυξήσει πάρα πολύ τις περιπολίες στο Ανατολικό Αιγαίο και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, όσο φεύγει πλέον το βάρος του Λιμενικού, που υπήρχε πριν λόγω της τουριστικής περιόδου. Το δεύτερο είναι, ότι επιταχύνουμε τις διαδικασίες απονομής ή απόρριψης ασύλου, ώστε να ξέρουμε ποιοι μπορεί να δικαιωθούν ασύλου και να φύγουν προς τα δυτικά ή όχι. Και αν αυτοί δεν δικαιωθούν, να παραμείνουν είτε σε κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα είτε να πάνε προς τα ανατολικά. Και επίσης θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για το επόμενο χρονικό διάστημα, με τους ανθρώπους της Τουρκίας και της Ε.Ε. να δώσουμε περιεχόμενο στην Κοινή Δήλωση Ε.Ε. – Τουρκίας, να… (δεν ακούγεται) τις επιστροφές κατά 10.000, όπως έχουμε πει.
Α. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό σας λένε. Και είπε ο κ. Τσίπρας ότι θα έχετε μία φοβική στάση απέναντι στην Τουρκία. Δεν ζητήσατε, για παράδειγμα, από την Ε.Ε. να ενεργοποιηθούν κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας.
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Πρώτη η Ν.Δ. είχε ζητήσει να επιβληθούν οι κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας, πολύ πριν «ξυπνήσει» η κυβέρνηση –αν μου επιτραπεί η έκφραση- και θέσει αυτό το ζήτημα στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, πριν φύγει από τη διακυβέρνηση της χώρας. Το θέμα, όμως, δεν είναι να μένουμε στη ρητορεία, αλλά να δούμε την πράξη. Η πράξη αυτή τη στιγμή επιβάλλει να μπορέσουμε να φέρουμε αυτό το πλαίσιο που υπάρχει, να είναι εφαρμόσιμο. Πράγμα που δεν είναι. Η Κοινή Δήλωση, δηλαδή, Ε.Ε. – Τουρκίας. Εάν η Τουρκία συνεχίσει να μην ελέγχει τους διακινητές στα σύνορά της, αλλά επίσης και στην ενδοχώρα της και στα θαλάσσια χωρικά της ύδατα, τότε θα ‘ρθουμε και στο επίπεδο των κυρώσεων. Πάμε σταδιακά. Και πιστεύω και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο 17-18, όπως ξέρετε, που έχουμε θέσει εμείς το ζήτημα στην ατζέντα, θα έχουμε κάτι περισσότερο να πούμε για αυτό.
Α. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Να ρωτήσω κάτι; Γιατί συζητάμε για το ραντεβού του κ. Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς για τα θεσμικά. Γιατί ο κ. Μητσοτάκης δεν ένιωσε την ανάγκη, μετά τις ραγδαίες εξελίξεις, να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς, να συναντηθεί μαζί τους για την προσφυγική κρίση και για τις εξελίξεις στη Συρία; Το ρωτώ αυτό, γιατί κι εσείς τους ασκούσατε κριτική ότι σε σοβαρά θέματα, που αφορούν στα εθνικά συμφέροντα, δεν ήταν διατεθειμένοι να σας ενημερώσουν και να ανοίξουν έναν δίαυλο επικοινωνίας σε επίπεδο αρχηγών.
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Ο κ. Μητσοτάκης διεθνοποίησε το πρόβλημα, κυρίως μιλώντας στη Σύνοδο του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη πριν από λίγες ημέρες, κάνοντας την πρωτοβουλία Ελλάδας, Βουλγαρίας και Κύπρου, ώστε να τεθεί το θέμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Και κάνοντας όλο αυτό το πλέγμα των επαφών που χρειάζεται, διμερή και διεθνή, για να παρθούν αποφάσεις που θα πιέζουν προς την εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε. – Τουρκίας και αν αυτή δεν καταστεί εφικτή, σε οτιδήποτε άλλο χρειαστεί για να περιορίσουμε τις ροές. Εμείς εφαρμόζουμε το νομοσχέδιό μας και θα κριθούμε από τους πολίτες και μέσα στην πορεία της εφαρμογής του σχεδίου, αν υπάρξουν προβλήματα, εδώ είμαστε να συζητήσουμε με τα πολιτικά κόμματα. Δεν ψάχνουμε άλλοθι, σε επαφές και επικοινωνιακού τύπου συζητήσεις, αν μας δώσουν διέξοδο στο πρόβλημα.
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Πάντως φαίνεται, κ. Πέτσα, ότι επειδή προχωράει γρήγορα η Κυβέρνηση -και αυτό της το πιστώνουν και οι αντίπαλοί της- έχετε ένα χρονοδιάγραμμα αυτή τη στιγμή; Ακούσαμε προχθές από τον Πρωθυπουργό ότι προχωράτε με Ασφαλιστικό – Φορολογικό μέσα στον Νοέμβριο. Πρόεδρος Δημοκρατίας, Εκλογικός Νόμος, επίσης μέσα στον Νοέμβριο; Ή θα πάει πιο αργά αυτό;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Το ζήτημα του Εκλογικού Νόμου για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είναι ένα ζήτημα που μπορεί να αφορά το τέλος Νοεμβρίου ή τον Δεκέμβριο. Δεν είναι κάτι που είναι άμεσης προτεραιότητας.
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Πάντως μέσα στο έτος;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Μέσα στο έτος. Αυτό που είναι άμεσης προτεραιότητας, είναι να προχωρήσει το Αναπτυξιακό, το οποίο ξαναρχίζει να συζητείται σήμερα στη Βουλή, το Φορολογικό, είναι οι Ποινικοί Κώδικες και τα υπόλοιπα που ανέφερε προχθές στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ο Πρόεδρος.
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Σας κατηγορεί για το Αναπτυξιακό όλη η Αντιπολίτευση, βλέποντας σήμερα τις εφημερίδες, ότι ουσιαστικά είναι ένα Νομοσχέδιο, στο οποίο κάνετε τα χατίρια του ΣΕΒ, επιχειρηματιών και διάφορα άλλα πράγματα…
Α. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Συμφέροντα, σκοτεινά συμφέροντα.
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Ακριβώς. Κατηγορείστε και για διαπλοκή με πρόσωπα που θέλουν ή είναι ήδη στον χώρο των ΜΜΕ. Τι ακριβώς συμβαίνει;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Αυτοί οι οποίοι δεν μπορούν να φέρουν επενδύσεις στη χώρα, κατηγορούν όποιον μπορεί να κάνει κάτι για να άρει αντικίνητρα ή να δώσει κίνητρα, για να έρθουν επενδύσεις στη χώρα, που φέρνουν δουλειές και βιώσιμη ανάπτυξη. Εμείς τι κάνουμε; Ερχόμαστε με το Αναπτυξιακό Νομοσχέδιο, αίρουμε εμπόδια, διευκολύνουμε, για παράδειγμα, την επιχειρηματικότητα, ερχόμαστε και καταργούμε τις απαρχαιωμένες διατάξεις περί όχλησης, ξεμπλοκάρουμε 2.500 επενδυτικά σχέδια που ήταν στα συρτάρια, ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ, εδώ και πολλά χρόνια. Ερχόμαστε και προχωρούμε στις διαδικασίες του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη, ώστε να μπορεί κάποιος να ξέρει τι γίνεται με τα περιουσιακά του δικαιώματα, πού μπορεί να επενδύσει, πού μπορεί να χτίσει. Κάνουμε δηλαδή ότι μπορούμε για να έρθουν κεφάλαια, τα οποία «λιμνάζουν» και να επενδυθούν στη χώρα. Αυτό κάποιοι μπορεί να το λένε σκοτεινά συμφέροντα; Δεν έχω καταλάβει καθόλου πώς μπορεί…

ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Βέβαια, θα κριθεί από το Ταμείο η υπόθεση αυτή.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Και από τις εργασιακές σχέσεις που θα υπάρξουν. Δηλαδή, αυτό που σας κατηγορεί η αντιπολίτευση είναι ότι μπορεί να δίνετε τη δυνατότητα σε επιχειρηματίες να δραστηριοποιούνται, αλλά με μισθούς οι οποίοι δεν είναι αντάξιοι μιας ευπρεπούς και αξιοπρεπούς ζωής.

ΠΕΤΣΑΣ: Αυτός που το λέει αυτό δεν έχει διαβάσει το αναπτυξιακό νομοσχέδιο. Εκεί μέσα υπάρχουν διατάξεις που θεσπίζουν, για παράδειγμα, το Μητρώο τόσο των συνδικαλιστικών Οργανώσεων, όσο και των εργοδοτών. Ποιος δεν θέλει τη διαφάνεια στην αγορά εργασίας;

ΚΟΥΤΡΟΚΟΗ: Κύριε Πέτσα, επειδή ρωτάει ο κόσμος, να πάμε λίγο στην οικονομία. Θα δοθεί τελικά η 13η σύνταξη, να το πω, μέρισμα να το πω, όπως θέλετε ή θα μου πείτε εσείς πώς θέλετε τελικά, εντός του έτους;

ΠΕΤΣΑΣ: Εμείς έχουμε δείξει από την αρχή της διακυβέρνησης, τους τελευταίους τρεις μήνες, ότι νοιαζόμαστε για τους πολίτες. Το δείξαμε στην Χαλκιδική, με την τραγική καταστροφή, το δείξαμε στο Μάτι, το δείξαμε με τη μείωση εμπροστοβαρώς του ΕΝΦΙΑ κατά 22%, ευνοώντας τα νοικοκυριά με χαμηλότερη ακίνητη περιουσία. Το δείξαμε, τώρα, με το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, που είμαστε στα τελευταία στάδια πριν την έκδοση της υπουργικής απόφασης, ώστε να μπορεί να καταβληθεί στο σύνολό τους, ενδεχομένως εντός του 2019.

ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Εντός του 2019 ή θα προκαταβληθεί;

ΠΕΤΣΑΣ: Κάποιος ο οποίος δικαιούται για τη θερμαντική περίοδο το επίδομα αυτό, μπορεί να έχει τη ρευστότητα να το βάλει τον Οκτώβρη, τον Νοέμβρη ή τον Δεκέμβρη. Εμείς, με το κίνητρό μας, ει δυνατόν να του δώσουμε όλο το επίδομα, εφόσον κάνει την αίτησή του, θα κοιτάξουμε να καταβληθούν όλα τα χρήματα, όχι μόνον μια προκαταβολή 20%, 30% ή 50%, αλλά όλα τα χρήματα μέσα στο 2019. Αυτό είναι κάτι, το οποίο δείχνει, όπως είπα, ένα πλέγμα της ανθρωπιάς που διακρίνει μια Κυβέρνηση που καταλαβαίνει ότι η οικονομία…

ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Να το διευκρινίσουμε αυτό, διότι υπάρχει η αίσθηση, μετά τη δήλωση του κ. Σταϊκούρα, ότι στις 15 ξεκινά η διάθεση και ότι θα προχωρούσατε σε μια προκαταβολή ενός μέρους του επιδόματος θέρμανσης. Το ζητούμενο ήταν, πόσο; Μας περιγράφετε το σχήμα στο οποίο θα πάτε, να το καταλάβει ο κόσμος;

ΠΕΤΣΑΣ: Σε λίγες ημέρες θα είναι έτοιμη η υπουργική απόφαση και θα τη δείτε. Αλλά, λέω ότι, εάν κάποιος δικαιούται 200 ευρώ, για παράδειγμα, για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης που ήξερε μέχρι πέρυσι, πρόθεσή μας είναι να μπορέσουμε να το δώσουμε και τα 200 ευρώ μέσα στο 2019.

ΚΟΥΤΡΟΚΟΗ: Δηλαδή, εάν θέλει να βάλει τον Νοέμβριο, για παράδειγμα, θα το πάρει πριν;

ΠΕΤΣΑΣ: Θα το πάρει στο σύνολο.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Αυτό θα γίνει μέσα από το μέρισμα, κύριε Υπουργέ; Δηλαδή, τα 300 εκατομμύρια, οι πληροφορίες λένε ότι υπάρχουν 300 εκατομμύρια υπερπλεόνασμα, το οποίο, είπε και ο Πρωθυπουργός, ότι πιθανόν να διανεμηθεί. Εκεί θα πάει;

ΠΕΤΣΑΣ: Όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας, βρήκαμε μια Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που έλεγε για 2 δις δημοσιονομικό κενό το 2019. Αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχει κανένα κενό. Μειώσαμε τον ΕΝΦΙΑ ήδη, θα μπορέσουμε να δώσουμε, όπως είπα πριν, το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης στο σύνολό του μέσα στο 2019 και θα υπάρξει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και του Οικονομικού μας Επιτελείου, και ένα περιθώριο επιπλέον. Αυτό θα απευθυνθεί στους ασθενέστερους, όπως είπε ο Πρωθυπουργός χθες…

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Το οποίο, πόσο είναι; Ποιοι είναι οι ασθενέστεροι;

ΠΕΤΣΑΣ: Το ποσό που λέτε, είναι ένα ζήτημα…

ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Για να βάλουμε τίτλο, αυτά που λέτε αφορούν σε πάρα πολύ κόσμο. Καλές οι συναντήσεις για τους απόδημους, επίσης αφορούν σε πάρα πολύ κόσμος, όμως να βάλουμε τίτλο σήμερα ότι «προκαταβολή όλου του επιδόματος θέρμανσης…

ΚΟΥΤΡΟΚΟΗ: …εντός του 2019», όπως είπατε;

ΠΕΤΣΑΣ: Δεν μου αρέσει η έννοια της «προκαταβολής», γιατί προκαταβολή σημαίνει…

ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Καταβολή όλου του επιδόματος εντός του 2019;

ΠΕΤΣΑΣ: Η έννοια της προκαταβολής αφήνει την υπόνοια ότι κάτι μπορεί να έρθει το 2020.

ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Πάμε και για το μέρισμα και από πού θα βγουν όλα αυτά τα λεφτά;

ΠΕΤΣΑΣ: Δεν μου αρέσει να βάζω ταμπέλες, όπως έβαζε ο ΣΥΡΙΖΑ. 13η σύνταξη βάφτισε και το προεκλογικό επίδομα, το οποίο έδωσε τον Μάιο, λίγο πριν τις εκλογές.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Ποιοι να περιμένουν κάτι; Έχουμε ένα πλάνο που να φωτογραφίζει; Οι ασθενέστεροι; Είναι οι χαμηλοσυνταξιούχοι;

ΠΕΤΣΑΣ: Αυτό θα το δούμε σε λίγες μέρες.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Ναι, είναι οι μακροχρόνια άνεργοι; Πού θα στοχεύσετε;

ΠΕΤΣΑΣ: Δεν θα το βαφτίσουμε πριν το δούμε.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Κάποια στόχευση δεν μπορεί να μην έχετε.

ΠΕΤΣΑΣ: Η στόχευση είναι σαφής. Είναι οι ασθενέστεροι. Το είπε και ο Πρωθυπουργός χθες. Οι ασθενέστεροι, έχουμε δείξει πάντα, ότι έχουν προτεραιότητα. Είπα και πριν ότι εμείς νοιαζόμαστε για την ελληνική κοινωνία, που περνά δύσκολα μετά από δέκα χρόνια κρίσης. Πιστεύουμε ότι οι επενδύσεις φέρνουν θέσεις εργασίας, αλλά κάποιος για να νιώσει κάτι χειροπιαστό στην τσέπη του θέλει να δει και κάτι άμεσα. Αυτό θα προσπαθήσουμε να το κάνουμε.

ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Για τι ποσό μιλάμε; Όχι στον καθένα, συνολικά.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Υπάρχει εικόνα των 300 εκατομμυρίων. Το επιβεβαιώνετε ή όχι;

ΠΕΤΣΑΣ: Θα το δούμε. Ίσως εκεί, σε αυτά τα επίπεδα.

ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Στα 300 εκατομμύρια;

ΠΕΤΣΑΣ: Ίσως σε αυτά τα επίπεδα.

ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Τα οποία θα διατεθούν, λέτε, πριν το τέλος του έτους.

ΠΕΤΣΑΣ: Εντός του 2019.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Θα έχει τον χαρακτήρα της 13ης σύνταξης, την οποία δεν θέλει να πει, να βάλει τον τίτλο έτσι. Ούτε επίδομα λέει…

ΠΕΤΣΑΣ: Αν κανείς μιλά για συνταξιούχους, αφήνει έξω κάποιες άλλες κοινωνικές ομάδες.

ΚΟΥΤΡΟΚΟΗ: Άρα, οι συνταξιούχοι θα είναι σίγουρα;

ΠΕΤΣΑΣ: Εμείς θέλουμε να πούμε ότι θα έχουμε στόχευση τους ασθενέστερους.

ΚΟΥΤΡΟΚΟΗ: Συνταξιούχοι και ασθενέστεροι. Αυτό μας λέτε τώρα.

ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχουν καταλήξει ακόμη, από ό,τι φαίνεται.

ΠΕΤΣΑΣ: Αυτό θα το δούμε. Επαναλαμβάνω ότι δεν θα το βαφτίσουμε πριν το δούμε.

ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Συνεπώς, 300 εκατομμύρια το κοινωνικό μέρισμα μέσα στο 2019;

ΠΕΤΣΑΣ: Επαναλαμβάνω ότι όλα αυτά είναι δυναμικά. Είμαστε ακόμη στον Οκτώβρη και…

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Αν είναι 310 ή 290…

ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: …δεν θα σας μαλώσει κανείς. Αλλά είναι σημαντικό να ξέρει ο κόσμος τι έχει να περιμένει. Τώρα, στην υπόθεση με το σύστημα «Ηρακλής» με τα κόκκινα δάνεια. Πώς θα ωφεληθεί ο μέσος πολίτης, ο κόκκινος δανειολήπτης; Και ο κ. Στουρνάρας λέει «καλό είναι, αλλά δεν φτάνει».

ΠΕΤΣΑΣ: Θα ξεκινήσω από το δεύτερο. Εμείς από την αρχή είχαμε πει και ως αντιπολίτευση, ότι χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας. Και ποια ήταν τα εργαλεία; Δύο ήταν τα εργαλεία. Από πέρυσι τον Νοέμβριο, 8 Νοεμβρίου του 2018, αφενός ένα σχήμα, όπως το σχήμα «Ηρακλής» και αφετέρου η πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία ήταν πιο συνολική, συστηματική, ας την πούμε έτσι, λύση. Εμείς είμαστε ανοιχτοί και στις δύο προτάσεις. Το είπε και ο Πρωθυπουργός μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας. Προχωρά το ένα σχήμα, που είναι το σχέδιο «Ηρακλής». Το σχέδιο «Ηρακλής» είναι ένα σχέδιο που θα απαλλάξει τις τράπεζες από 300 δις κόκκινα δάνεια. Το ελληνικό Δημόσιο θα δώσει μια εγγύηση περίπου 9 δις. Δεν θα βγάλει ούτε ένα ευρώ από το Ταμείο του. Ίσα-ίσα, θα εισπράξει περίπου 200 εκατομμύρια τον χρόνο, λόγω της προμήθειας για την εγγύηση που δίνει.

ΚΟΥΤΡΟΚΟΗ: Οι πολίτες θα έχουν όφελος, όμως;

ΠΕΤΣΑΣ: Εκτός του εσόδου που θα έχουν οι φορολογούμενοι από την προμήθεια που θα εισπράξει το Δημόσιο, το όφελος είναι ότι θα μπορέσουν οι τράπεζες επιτέλους να λειτουργήσουν. Δηλαδή, να δώσουν δάνεια εκεί που πρέπει, σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που θέλουν είτε ρευστότητα για κεφάλαιο κίνησης, είτε για να ξεκινήσουν μια δουλειά, είτε για να αναχρηματοδοτήσουν με καλύτερους όρους τον δανεισμό τους, με αποτέλεσμα αυτό να έχει ένα όφελος για όλη την ελληνική οικονομία. Επίσης, θα ήθελα να πω ότι δεν υπάρχει κάτι πιο γρήγορο, που να φέρει οικονομική ανάπτυξη, από ένα τραπεζικό σύστημα που να λειτουργεί. Και αυτό πιστεύω ότι το ξέρουν όλοι όσοι συναλλάσσονται στην οικονομία μας.

ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Πριν σας ευχαριστήσουμε, δεν ξέρω αν έχουμε παραλείψει κάτι.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Έχουμε παραλείψει, νομίζω, ένα κεφαλαιώδες θέμα. Ο κ. Πέτσας είναι οικονομολόγος. Ξέρει τα οικονομικά. Ασφαλιστικό: Μέσα στον Νοέμβριο, ανοίγετε πόρτα, όπως σας κατηγορεί η αντιπολίτευση, και στην ιδιωτική ασφάλιση;

ΠΕΤΣΑΣ: Εμείς έχουμε ένα σχέδιο τριών πυλώνων. Το σχέδιο τριών πυλώνων λέει ότι ο πρώτος πυλώνας είναι υποχρεωτικός, δημόσιος και αναδιανεμητικός, όπως είναι σήμερα. Ο δεύτερος πυλώνας είναι και αυτός υποχρεωτικός, αλλά είναι κεφαλαιοποιητικός. Δηλαδή, τα χρήματα που βάζει κάποιος, μπαίνουν σε έναν ατομικό κουμπαρά, δικά του, και τα ελέγχει μετά το τέλος του εργασιακού του βίου και ξέρει τι θα πάρει.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Ο τρίτος;

ΠΕΤΣΑΣ: Και αυτός μπορεί να είναι δημόσιος. Μπορεί να έχει ιδιωτική διαχείριση. Εμείς είμαστε ανοιχτοί στον δεύτερο πυλώνα, να έχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τον ασφαλισμένο. Και ο τρίτος πυλώνας, θα είναι, όπως είναι και σήμερα. Όποιος έχει τη δυνατότητα και την επιθυμία, θα μπορεί να δώσει ένα μέρος του εισοδήματός του για να έχει μια επιπλέον παροχή.

ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Πόσο διασφαλισμένοι θα είναι εκείνοι που θα επιλέξουν;

ΠΕΤΣΑΣ: Το ερώτημα είναι, εάν κάποιος θέλει να μπορέσει να πάει μπροστά. Για να πάει μπροστά, πρέπει να αντλήσει από την εμπειρία των χωρών με τις βέλτιστες πρακτικές. Και τέτοιες χώρες, είναι κυρίως σκανδιναβικές…

ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Αλλά πόσο διασφαλισμένες είναι;

ΠΕΤΣΑΣ: Άλλα πράγματα που έχουν κάνει στη Σουηδία, γιατί δεν μπορούμε να τα κάνουμε και εμείς εδώ;

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Σουηδικό μοντέλο, δηλαδή.

ΠΕΤΣΑΣ: Πράγματα, όπως είναι οι διορθώσεις στο έκτρωμα που ονομάστηκε «νόμος Κατρούγκαλου» και κατέπεσε στο ΣτΕ, πρέπει να γίνουν άμεσα. Και θα γίνουν άμεσα. Εμείς είχαμε ασκήσει κριτική, κυρίως στα δύο πεδία, όπως θυμάστε. Το θέμα των εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών και το θέμα της πολύ χαμηλής ανταποδοτικότητας. Και τα δύο κατέπεσαν στο ΣτΕ.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Θα σας κοστίσει κάτι παραπάνω, βέβαια, αυτό με τα αναδρομικά. Το έχετε υπόψη σας, φαντάζομαι. Τα έχετε συνυπολογίσει ότι η κατάργηση του εκτρώματος, όπως είπατε, έχει κόστος για σας οικονομικό.

ΠΕΤΣΑΣ: Φυσικά τα έχουμε συνυπολογίσει. Γι΄ αυτό και λέγαμε εμείς πάντα ότι πετσόκοψε τις συντάξεις ο νόμος Κατρούγκαλου, με μειώσεις μέχρι 35% για τους νέους ασφαλισμένους, για τους νέους συνταξιούχους, μετά τις 12/5/2016 και η Κυβέρνηση έλεγε ότι δεν έγιναν μειώσεις στις συντάξεις. Τότε, από πού προκύπτουν όλα αυτά; Γιατί χρεώνονται αντισυνταγματικά και λέει το ΣτΕ ότι τόσο χαμηλή ανταποδοτικότητα συμπιέζει απαράδεκτα τον συνταξιούχο και πρέπει να βελτιωθεί;

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Τα αναδρομικά, έχετε υπολογίσει πόσο είναι;

ΠΕΤΣΑΣ: Έχει κόστος. Το κόστος θα επιμεριστεί ανάλογα με τις δημοσιονομικές μας δυνατότητες. Το θέμα είναι ότι πρέπει να διαχωρίσουμε τα αναδρομικά. Τα αναδρομικά, αν υπάρχουν, θα είναι από ένα διάστημα δέκα μηνών μέχρι και πάνω από σαράντα μήνες. Εάν είναι δέκα μήνες, είναι διαχειρίσιμο, έστω και τμηματικά θα μπορέσει η Κυβέρνηση να ανταποκριθεί. Εάν είναι παραπάνω, θα πρέπει να το ξαναδούμε. Αλλά είναι και οι μόνιμες, όπως είπατε, διορθώσεις που θα φέρουν μόνιμες αυξήσεις στις συντάξεις και αυτές θα πρέπει να τις δούμε μέσα στο νέο ασφαλιστικό.

ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Μια φράση για τον κ. Παπαγγελόπουλο. Συναντούσα τον κ. Σαμαρά συχνά-πυκνά σε ταβέρνες, στο σπίτι του και μετά που έγινα αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης του κ. Τσίπρα.

ΠΕΤΣΑΣ: Δεν νομίζω να ήταν αυτή η είδηση που έβγαλε από την ομιλία του ο κ. Παπαγγελόπουλος στη Βουλή, προχθές. Νομίζω, ξέρετε και εσείς, τι συζητείται περισσότερο από όλα. Αλλά αυτό που έχει σημασία είναι να προχωρήσει η προκαταρκτική τις εργασίες της.

ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Για τον κ. Κοντονή στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, γι΄ αυτό λέτε;

ΠΕΤΣΑΣ: Όχι. Ήταν λίγο πιο παραπολιτικό το σχόλιό μου. Αλλά θέλω να πω, ας αφήσουμε την προκαταρκτική να το συζητήσει και εδώ είμαστε να δούμε όλα τα στοιχεία. Ξέρετε, η προκαταρκτική είναι βαριά επιτροπή. Δεν είναι απλή επιτροπή. Και πρέπει να είμαστε όλοι με σεβασμό απέναντι στις εργασίες των βουλευτών.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Διεύρυνση του κατηγορητηρίου, υπάρχει στο μυαλό σας;

ΠΕΤΣΑΣ: Αν υπάρξουν στοιχεία.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Δηλαδή, ακόμη και ο κ. Τσίπρας;

ΠΕΤΣΑΣ: Αν υπάρξουν στοιχεία, η διεύρυνση του κατηγορητηρίου είναι μέσα στις αρμοδιότητες της προκαταρκτικής. Αλλά δεν μπορεί κανείς να ξεκινάει χωρίς να έχει στοιχεία.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Δεν το αποκλείετε, πάντως.

ΠΕΤΣΑΣ: Όχι, δεν αποκλείω τίποτα. Πρέπει να αφήσει κανείς την προκαταρκτική να δουλέψει.

ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ευχαριστούμε πολύ. Ήταν γρήγορη και πολύ ενδιαφέρουσα η συζήτηση και έβγαλε και πολλές ειδήσεις.

ΠΕΤΣΑΣ: Και εγώ σας ευχαριστώ.

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr