Τρέχων Άρθρο
Σημεία συνέντευξης της Κυβερνητικής Εκπροσώπου στον τηλεοπτικό σταθμό «OPEN» (9/4/2021)

Σημεία συνέντευξης της Κυβερνητικής Εκπροσώπου στον τηλεοπτικό σταθμό «OPEN» (9/4/2021)

Σημεία συνέντευξης της Κυβερνητικής Εκπροσώπου Αριστοτελίας Πελώνη στον τηλεοπτικό σταθμό «OPEN» και τους δημοσιογράφους Άκη Παυλόπουλο και Ντόρα Κουτροκόη

 

Για το εμβόλιο της AstraZeneca

Συνεδριάζει σήμερα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για να κρίνει τι πρέπει να γίνει. Να τονίσω ότι σε καμία περίπτωση δεν συζητείται διακοπή των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca. Είναι ασφαλές, είναι αποτελεσματικό. Έχει τοποθετηθεί ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων από προχθές, για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του, σημειώνοντας ότι τα οφέλη υπερτερούν των όποιων κινδύνων. Οι όποιοι κίνδυνοι είναι αυτά τα σπάνια περιστατικά θρομβώσεων που έχουν παρατηρηθεί σε διάφορες χώρες. Στη Μεγάλη Βρετανία που έχουν γίνει με αυτό το εμβόλιο 18,1 εκατομμύρια εμβολιασμοί, μόνο 30 τέτοια περιστατικά υπήρξαν. Είναι, λοιπόν, μία επιστημονική συζήτηση. Θα εξετάσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών τα ελληνικά και τα διεθνή δεδομένα για ν’ αποφανθεί, εάν πρέπει ν’ αλλάξει η στρατηγική, ως προς αυτό το εμβόλιο. Αυτή τη στιγμή ο επταήμερος μέσος όρος προσέλευσης στα ραντεβού  εμβολιασμού με  το εμβόλιο της AstraZeneca, είναι στο 93%. Είναι πολύ καλό ποσοστό, δεδομένης όλης αυτής της συζήτησης που έχει γίνει. Άρα, δεν υπάρχει μόνο διστακτικότητα, υπάρχει και εμπιστοσύνη.

Έκκληση στους συμπολίτες μας μεγαλύτερης ηλικίας να εμβολιαστούν

Θα ήθελα ωστόσο να τονίσω -το έθεσε και ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξή του προχθές και όχι τυχαία- ότι υπάρχει μια δυσπιστία στις μεγαλύτερες ηλικίες, στους 60 άνω που δεν αφορά αυτό το εμβόλιο. Θεωρούμε ότι τα ποσοστά εμβολιασμού θα μπορούσαν να είναι καλύτερα. Ενδεικτικά στην ηλικιακή η ομάδα 75 έως 79 ετών το ποσοστό όσων έχουν εμβολιαστεί ή με μία δόση ή έχουν προγραμματισμένο ραντεβού είναι στο 75%. Στους ηλικίας 60 έως 69 είναι γύρω στο 50%, στους 80 άνω είναι γύρω στο 63% και στους 70-75 γύρω στο 57%. Αυτά τα ποσοστά θα μπορούσαν ν’ ανέβουν.

Πρέπει να ξεπεράσουν οι ηλικιακές ομάδες αυτές τη διστακτικότητα. Το εμβόλιο είναι ασπίδα έναντι του κορονοϊού. Είναι ασπίδα για τον εαυτό μας και τους συνανθρώπους μας. Το ρίσκο του να κολλήσει κανείς κορονοϊό, όπως έχει αποδειχθεί, είναι πολύ μεγάλο και δεν είναι απλώς μία γρίπη, ούτε κάτι απλό. Παρακαλούμε τους συμπολίτες μας αυτών των ηλικιών να το ξανασκεφτούν.

Στην κατεύθυνση αυτών των ομάδων θα υπάρξουν και άλλες κινήσεις για να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη στον εμβολιασμό. Είναι καλό βέβαια, όπως προκύπτει και από μετρήσεις, ότι το σύνολο των πολιτών δηλώνει πολύ θετικό έναντι του εμβολιασμού. Τονίζουμε ότι αυτές οι ηλικιακές ομάδες δεν προτεραιοποιήθηκαν τυχαία. Είναι ομάδες που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο βαριάς νόσησης από κορονοϊό. Γι’ αυτό και στην προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών το ηλικιακό κριτήριο κρίθηκε ως το νούμερο ένα κριτήριο, που είναι επιβαρυντικός παράγοντας για βαριά νόσηση από τον κορονοϊό.

Για την επαναλειτουργία των Λυκείων και τα self test

Χθες, ήταν η πρώτη ημέρα που μαθητές και εκπαιδευτικοί είχαν την δυνατότητα να προμηθευτούν self test. Σε παραπάνω από 8.000 σημεία έχουν δοθεί ήδη 126.799 τεστ. Άρα, υπήρξε μεγάλη ζήτηση. Για την προσέλευση στο σχολείο είναι απαραίτητη η προσκόμιση αρνητικής βεβαίωσης από αυτό το τεστ κάθε Δευτέρα και Πέμπτη. Θεωρούμε ότι όλοι θα επιδείξουν την ατομική και κοινωνική ευθύνη που πρέπει. Είναι ένα όπλο για την επανεκκίνηση των σχολείων και άλλων δραστηριοτήτων, ένα όπλο αυτοπροστασίας, αλλά και προστασίας των  γύρω μας.

Για το Πάσχα

Κάθε Παρασκευή συνεδριάζει η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων και  επαναξιολογεί όλα τα δεδομένα για όλη τη χώρα. Προφανώς θα επανεξετάσει και τα δεδομένα για τις τρεις περιοχές για τις οποίες ελήφθη απόφαση την περασμένη Παρασκευή. Υπάρχει ακόμα πίεση στη Θεσσαλονίκη στο Σύστημα Υγείας. Οι επιστήμονες θα συνεδριάσουν, θα αξιολογήσουν τα επίκαιρα δεδομένα και θα εισηγηθούν αντιστοίχως.

Δεν είναι ακόμα της παρούσης η συζήτηση για το Πάσχα. Θα πρέπει να περιμένουμε λίγο ακόμα.

Για πρόωρες εκλογές

Ο Πρωθυπουργός ήταν ξεκάθαρος ότι θα εξαντλήσει την τετραετία. Δεν θέλει να είναι ένας Πρωθυπουργός που διαχειρίστηκε μόνο κρίσεις. Χρειάζεται να ξεδιπλωθεί το Πρόγραμμα του Πρωθυπουργού και της Νέας Δημοκρατίας να περάσει η Ελλάδα στην επόμενη φάση, στην ανάκαμψη, ώστε να συγκριθούν τα Προγράμματα, όταν στο τέλος της τετραετίας γίνουν εκλογές.

Δεν έχει ζητήσει εκλογές εξ’ όσων γνωρίζω ο κ. Τσίπρας.  Δεν ξέρω σε ποια πολιτική αλλαγή αναφέρεται. Αλλά το όλο αντιπολιτευτικό αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ, αυτή τη στιγμή, είναι εστιασμένο πάνω στην πανδημία. Και όταν περάσουμε στην επόμενη φάση θα πρέπει να αναζητήσει ένα άλλο αφήγημα. Πολλές φορές ακούμε τα ίδια και τα ακριβώς αντίθετα να λέει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας. Όταν ανοίγει κάποια δραστηριότητα κριτικάρει γιατί άνοιξε, όταν κλείνει γιατί έκλεισε. Λέει «όχι» σε όλα. Αυτή δεν είναι μια θεσμική αντιπολίτευση στη δύσκολη φάση της χώρας. Δεν είναι η Κυβέρνηση που επιδιώκει να ανεβαίνουν οι τόνοι ή να υπάρχει σύγκρουση.

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr