Τρέχων Άρθρο
Σημεία συνέντευξης στον τηλεοπτικό σταθμό «OPEN»

Σημεία συνέντευξης στον τηλεοπτικό σταθμό «OPEN»

Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, στον τηλεοπτικό σταθμό «OPEN» και τους δημοσιογράφους Ευλαμπία Ρέβη και Βασίλη Τσεκούρα 

Για την επιχείρηση απεγκλωβισμού από την «Αττική Οδό»

Βρίσκεται σε εξέλιξη μια τεράστια προσπάθεια απεγκλωβισμού που ξεκίνησε από χθες το απόγευμα και εξελίχθηκε όλο το βράδυ, με προσωπικό της Αστυνομίας, του Στρατού, της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής. Έχουν απεγκλωβιστεί περίπου τα 2/3 των οχημάτων, που ήταν εγκλωβισμένα, 1.800 οχήματα, και έχουν μείνει 1.200, αρκετά από αυτά εγκαταλελειμμένα. Μεταφέρθηκαν με διάφορους τρόπους, ή φύγαν από μόνοι τους, γύρω στους 3.000 με 3.500 άνθρωποι. Ο Προαστιακός, καθ’ όλη τη διάρκεια, έπαιρνε κόσμο από τα σημεία εξόδου και τους μετέφερε στο Αεροδρόμιο. Σήμερα από το πρωί βρίσκονται σε εξέλιξη επιχειρήσεις για να πάνε οι άνθρωποι αυτοί σε ασφαλή σημεία, από το Αεροδρόμιο και από το Holiday Inn που είναι, σε ασφαλή σημεία για τα σπίτια τους.

Δεν είναι μια εύκολη διαδικασία το άνοιγμα της «Αττικής Οδού», εξαιτίας του εγκλωβισμού αυτών των εκατοντάδων οχημάτων λόγω και του ύψους και του όγκου του χιονιού που έπεσε. Βρίσκεται σε εξέλιξη η επιχείρηση απεγκλωβισμού με βασική μας προτεραιότητα την ασφάλεια των ανθρώπων και την προστασία της υγείας τους. Γι’ αυτό, καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας πεζοπόρα τμήματα πήγαιναν στ’ αυτοκίνητα, έδιναν στους ανθρώπους κουβέρτες, νερό, τρόφιμα ή βοηθούσαν να μετακινηθούν όσοι ήθελαν να φύγουν. Ο βασικός μας στόχος είναι κατά τη διάρκεια της ημέρας να καταφέρουμε να ανοίξουμε την «Αττική Οδό» και να απομακρυνθεί ο κόσμος είτε με τα αυτοκίνητά του, είτε αν δεν καταστεί εφικτό να μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία.

Για την απόδοση ευθυνών 

Είναι τεράστιες οι ευθύνες της «Αττικής Οδού». Είχαν εγγυηθεί ότι ο δρόμος θα παραμείνει ανοιχτός. Είχαν πει ότι διαθέτουν συγκεκριμένα μηχανήματα προκειμένου να συνδράμουν και να διαχειριστούν την κατάσταση. Τίποτε από όλα αυτά δεν λειτούργησε. Η προσοχή της Κυβέρνησης είναι προσηλωμένη στη διαχείριση του απεγκλωβισμού των ανθρώπων από τη μια και της αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης από την άλλη. Αλλά αυτό που μπορώ να σας πω με σαφήνεια είναι ότι δεν θα μείνει αυτή η κατάσταση έτσι. Θα καταλογιστούν οι ευθύνες στην «Αττική Οδό», θα υπάρξουν συνέπειες, ώστε ο κόσμος να βρει μια δικαίωση.

Υπάρχουν άνθρωποι που εξακολουθούν να είναι εγκλωβισμένοι, υπάρχουν νοικοκυριά που δεν έχουν ρεύμα. Αυτή είναι η προτεραιότητα και προσήλωση μας. Από την άλλη πλευρά προφανώς και οφείλουμε να εξηγήσουμε στον κόσμο γιατί δημιουργήθηκε αυτή η κατάσταση και θα το εξηγήσουμε απόλυτα και με κάθε ειλικρίνεια και δίνοντας όλες τις απαντήσεις που δικαιούται η κοινωνία να πάρει. Είχαμε ένα χιονιά, ο οποίος ήρθε πολύ νωρίτερα και με πολύ μεγαλύτερη ένταση από ό,τι είχαν προβλέψει οι μετεωρολόγοι. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Όλα τα μοντέλα και όλες οι προβλέψεις έλεγαν ότι θα έρθει από το απόγευμα της Δευτέρας.

Όταν έχουμε χιλιάδες κόσμου εγκλωβισμένο στα αυτοκίνητά του, όταν έχουμε ανθρώπους που δεν έχουν ρεύμα, όταν βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία αποκατάστασης ηλεκτροδότησης, δεν υπάρχει απάντηση που να λέει ότι έγιναν όλα σωστά. Αλλά η ώρα των απαντήσεων και των εξηγήσεων στην κοινωνία, που ταλαιπωρήθηκε και εξακολουθεί να ταλαιπωρείται, θα έρθει αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αντιμετώπισης των προβλημάτων που έχουμε τώρα. Γιατί αυτό; Πρώτον, γιατί η προτεραιότητά μας είναι εκεί και, δεύτερον, όταν ολοκληρωθεί η αντιμετώπιση των επιπτώσεων, της ταλαιπωρίας, κυρίως, που είχαν και εξακολουθούν να έχουν οι συμπολίτες μας, με νηφαλιότητα και σε ένα κλίμα που δεν θα είναι φορτισμένο, όπως είναι τώρα, η Κυβέρνηση θα δώσει τις απαντήσεις της και θα αποδώσει, προφανώς, τις ευθύνες σε εκείνους που θα έπρεπε να λειτουργήσουν με πολύ διαφορετικό τρόπο. Είναι απολύτως δικαιολογημένη η απαίτηση του κόσμου για εξηγήσεις και εξηγήσεις θα δοθούν.

Σε ό,τι αφορά στο γιατί έκλεισε η Μεσογείων, η Κατεχάκη και η Κηφισίας, το επόμενο διάστημα οφείλουμε όλοι να πάρουμε απαντήσεις από εκείνους που είναι υπεύθυνοι για να έχουν μέριμνα, προκειμένου να μην κλείνουν οι δρόμοι αυτοί. Οι απαντήσεις που ψάχνει  η κοινωνία που ταλαιπωρήθηκε θα δοθούν τις επόμενες ημέρες. Δεν υπάρχει περίπτωση να μείνει αναπάντητη αυτή η ταλαιπωρία του κόσμου.

Ήμασταν αντιμέτωποι με ένα φαινόμενο πολύ μεγάλης έντασης και προφανώς οι δομές της πόλης εν λειτουργία δεν κατάφεραν να ανταπεξέλθουν στην επάρκεια που θα έπρεπε προκειμένου να μην συμβεί αυτό που συνέβη. Όμως, οι όποιες εξηγήσεις και απαντήσεις θα δοθούν και θα ακουστούν, όταν ολοκληρωθούν οι προσπάθειες, κατ’ αρχήν της απομάκρυνσης των ανθρώπων από τα σημεία που είναι εγκλωβισμένοι και ταλαιπωρημένοι για ώρες.

Η πραγματικότητα είναι ότι η Πολιτική Προστασία δεν είχε προγνώσεις, οι οποίες να μιλούν για τέτοια έντασης χιονόπτωση. Έχουμε διπλάσιο χιόνι απ’ όσο έπεσε στη «ΜΗΔΕΙΑ» και μια από τις μεγαλύτερες καταιγίδες χιονιού των τελευταίων δεκαετιών στο κέντρο της Αθήνας. Δεν πάρθηκε απόφαση να κηρυχθεί αργία από τη Δευτέρα, όπως έγινε σήμερα ή τηλεργασία, γιατί όλες οι προβλέψεις μιλούσαν για την έλευση του φαινομένου από τη Δευτέρα το μεσημέρι και μετά. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Για τα προβλήματα ηλεκτροδότησης

Σήμερα, η δουλειά μας είναι να εξακολουθήσουμε να προσπαθούμε απεγκλωβίσουμε  τους ανθρώπους και να αποκαταστήσουμε το ρεύμα. Σε ό,τι αφορά την ηλεκτροδότηση γίνεται αγώνας δρόμου από το ΔΕΔΔΗΕ σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία και με όλες τις αρμόδιες Υπηρεσίες να προσεγγίσει τα σημεία που υπάρχουν βλάβες και πρέπει να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση. Μέσα στη διάρκεια της ημέρας ο στόχος είναι να αποκατασταθούν οι βλάβες ηλεκτρικού ρεύματος στη μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού.

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr